Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 35 din 14 iulie 2005

pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere si eliberarea cartii de identitate a acestora, in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 673 din 27 iulie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 1 pct. III.8 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

    Art. 1
    Ordonanta Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere si eliberarea cartii de identitate a acestora, in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 412 din 30 august 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 230/2003, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Titlul ordonantei va avea urmatorul cuprins:
    "ORDONANTA
privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania"
    2. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    (1) Vehiculele rutiere pot fi inmatriculate sau inregistrate in Romania numai dupa omologarea si certificarea autenticitatii acestora, dupa caz, de catre Regia Autonoma <<Registrul Auto Roman>>, denumita in continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
    (2) Categoriile de vehicule pentru care este obligatorie omologarea in vederea inmatricularii sau inregistrarii in Romania se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului.
    (3) De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi care detin omologare comunitara (CE) de tip a intregului vehicul valabila.
    (4) Pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru vehiculele rutiere noi prezentate pentru omologare nationala de tip a intregului vehicul si care detin omologare comunitara (CE) de tip a intregului vehicul valabila, procedura de omologare nationala de tip a intregului vehicul cuprinde numai certificarea conformitatii tipului de vehicul rutier prezentat cu tipul de vehicul omologat in Uniunea Europeana, pe baza documentatiei respective privind omologarea comunitara (CE) de tip a intregului vehicul, existenta sau prezentata la R.A.R. de catre fabricantul vehiculului, reprezentantul acestuia sau importator.
    (5) De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sunt exceptate de la prevederile alin. (1) privind omologarea vehiculele rutiere utilizate care au fost inmatriculate ultima data intr-un stat membru al Uniunii Europene."
    3. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 1^1
    In sensul prezentei ordonante termenii de mai jos au urmatorul inteles:
    1. vehicul rutier - un sistem mecanic care circula pe drumurile publice din Romania, cu sau fara mijloace de autopropulsare, si care se utilizeaza in mod normal pentru transportul de persoane si/sau marfuri ori efectuarea de servicii sau lucrari;
    2. vehicul rutier nou - un vehicul rutier aflat inaintea primei inmatriculari, primei inregistrari sau primei utilizari, dupa caz;
    3. vehicul rutier utilizat - un vehicul rutier care nu indeplineste conditiile prevazute la pct. 2 pentru a fi considerat ca vehicul rutier nou;
    4. acordurile de la Geneva - Acordul privind adoptarea de prescriptii tehnice uniforme aplicabile vehiculelor cu roti, echipamentelor si pieselor ce pot fi montate sau utilizate pe vehicule cu roti si conditiile de recunoastere reciproca a omologarilor eliberate pe baza acestor prescriptii, incheiat la Geneva la 20 martie 1958, la care Romania a aderat prin Decretul nr. 371/1976, si Acordul privind adoptarea de reglementari tehnice mondiale aplicabile autovehiculelor, precum si echipamentelor si componentelor ce pot fi montate si/sau utilizate pe autovehicule, incheiat la Geneva la 25 iunie 1998, la care Romania a aderat prin Legea nr. 97/2002."
    4. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    (1) Pentru fiecare tip de vehicul rutier omologat de tip, R.A.R. elibereaza fabricantului vehiculului, reprezentantului acestuia sau importatorului:
    a) certificatul de omologare nationala a unui tip de vehicul. In baza omologarii nationale de tip a intregului vehicul, detinatorul omologarii de tip elibereaza o copie a certificatului de omologare de tip pe care se va atesta conformitatea vehiculului fabricat cu tipul omologat si care va insoti fiecare vehicul fabricat in conformitate cu tipul de vehicul omologat; sau
    b) certificatul de omologare CE a unui tip de vehicul, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In baza omologarii comunitare (CE) de tip a intregului vehicul, detinatorul omologarii de tip elibereaza un certificat de conformitate care va insoti fiecare vehicul fabricat in conformitate cu tipul de vehicul omologat.
    (2) In vederea inmatricularii sau inregistrarii in Romania, R.A.R. elibereaza cartea de identitate a vehiculului, conform prevederilor prezentei ordonante.
    (3) Eliberarea cartii de identitate a vehiculelor include si incadrarea de catre R.A.R. a vehiculelor rutiere din punct de vedere tehnic, inclusiv in ceea ce priveste nivelul emisiilor poluante ale acestora."
    5. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 3
    Omologarea unui vehicul rutier este de tip sau individuala, dupa cum urmeaza:
    a) omologarea nationala de tip a intregului vehicul reprezinta procedura administrativa prin care R.A.R. certifica faptul ca un tip de vehicul rutier indeplineste conditiile tehnice si administrative aplicabile conform legislatiei in vigoare;
    b) omologarea individuala a unui vehicul reprezinta procedura administrativa prin care R.A.R. certifica faptul ca un vehicul rutier indeplineste individual conditiile tehnice si administrative aplicabile conform legislatiei in vigoare;
    c) omologarea comunitara (CE) de tip a intregului vehicul reprezinta procedura administrativa prin care R.A.R. certifica faptul ca un tip de vehicul rutier indeplineste conditiile tehnice si administrative aplicabile conform legislatiei in vigoare armonizate cu legislatia comunitara in domeniu."
    6. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    (1) Omologarea individuala a unui vehicul rutier se acorda pentru:
    a) vehiculele rutiere noi fabricate, importate sau introduse in Romania, in numar de cel mult 10 bucati de acelasi tip, de catre aceeasi persoana juridica sau fizica;
    b) vehiculele rutiere care au fost inmatriculate ultima data in alta tara, cu exceptia, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a vehiculelor prevazute la art. 1 alin. (5);
    c) vehiculele rutiere care au suferit modificari prin care au fost afectate caracteristicile mentionate in cartea de identitate a vehiculului.
    (2) Omologarea individuala se acorda de catre R.A.R. prin reprezentantele judetene sau a municipiului Bucuresti."
    7. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5
    (1) Omologarea nationala de tip a intregului vehicul se acorda de catre R.A.R., la cererea fabricantului, a reprezentantului acestuia sau a importatorului, persoana juridica romana.
    (2) La omologarea nationala de tip a intregului vehicul, R.A.R. recunoaste certificatele de omologare de tip ale unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia, emise de catre autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene in baza directivelor specifice aplicabile, si certificatele de omologare de tip ale unui vehicul in ceea ce priveste echipamentele, piesele si componentele acestuia emise de catre autoritatile competente din statele care sunt parti contractante la acordurile de la Geneva in baza regulamentelor CEE-ONU aplicabile.
    (3) Omologarea comunitara (CE) de tip a intregului vehicul se acorda de catre R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
    (4) La omologarea comunitara (CE) de tip a intregului vehicul, R.A.R. recunoaste certificatele de omologare de tip ale unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia emise de catre autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene in baza directivelor specifice aplicabile."
    8. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 6
    Este interzisa comercializarea unui vehicul rutier care nu a fost omologat, de tip sau individual, ori caruia nu i s-a eliberat cartea de identitate a vehiculului de catre R.A.R. conform prevederilor prezentei ordonante."
    9. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 7
    (1) Omologarea nationala de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, echipamentele, piesele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia se acorda de catre R.A.R., la cererea fabricantului, a reprezentantului acestuia sau a importatorului, persoana juridica romana, daca vehiculul indeplineste conditiile tehnice si administrative aplicabile.
    (2) In baza omologarii nationale de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, echipamentele, piesele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia, R.A.R. elibereaza un certificat de omologare nationala de tip.
    (3) De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, omologarea comunitara (CE) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia se acorda de catre R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, daca vehiculul indeplineste conditiile tehnice si administrative aplicabile armonizate cu legislatia comunitara in domeniu.
    (4) In baza omologarii comunitare (CE) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia, R.A.R. elibereaza un certificat de omologare comunitara (CE) de tip.
    (5) Omologarea internationala (CEE-ONU) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste echipamentele, piesele si componentele acestuia se acorda de catre R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, daca vehiculul indeplineste conditiile tehnice si administrative aplicabile.
    (6) In baza omologarii internationale (CEE-ONU) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste echipamentele, piesele si componentele acestuia, R.A.R. elibereaza un certificat de omologare internationala (CEE-ONU) de tip."
    10. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8
    (1) Eliberarea certificatelor de omologare internationala (CEE-ONU) pentru vehiculele rutiere in ceea ce priveste echipamentele, piesele si componentele acestora se face in conformitate cu acordurile de la Geneva. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin R.A.R. si, respectiv, R.A.R. sunt desemnate de Guvernul Romaniei, parte contractanta la acordurile de la Geneva, ca departament administrativ si, respectiv, serviciu tehnic, in conformitate cu acordurile de la Geneva.
    (2) R.A.R. indeplineste in numele Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului procedurile administrative referitoare la aplicarea acordurilor de la Geneva."
    11. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 9
    (1) Pentru mentinerea in circulatie, vehiculele rutiere inmatriculate sau inregistrate in Romania care au suferit modificari prin care sunt afectate caracteristicile mentionate in cartea de identitate a vehiculului trebuie supuse omologarii individuale si modificarii cartii de identitate a vehiculului.
    (2) La modificarile mentionate la alin. (1), in cazul interventiei la sistemele care privesc siguranta circulatiei, protectia mediului, eficienta energetica si protectia impotriva furturilor si care sunt reglementate de directivele/regulamentele Uniunii Europene sau de regulamentele CEE-ONU, trebuie utilizate numai echipamente, componente, entitati tehnice, piese si materiale de exploatare de origine sau omologate ori certificate conform legislatiei in vigoare.
    (3) Modificarile mentionate la alin. (2) pot fi efectuate numai de operatori economici autorizati de R.A.R., conform legislatiei in vigoare."
    12. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Datele despre vehicul se inscriu de catre R.A.R. si, dupa caz, de catre detinatorul omologarii de tip a intregului vehicul."
    13. Dupa alineatul (5) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
    "(6) La radierea unui vehicul rutier, ca urmare a casarii acestuia sau a exportului, autoritatea competenta care efectueaza radierea are obligatia de a retine cartea de identitate a vehiculului si de a o transmite R.A.R. Pe cartea de identitate a vehiculului se va mentiona <<Vehicul casat>> sau <<Vehicul exportat>>."
    14. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 11
    Eliberarea cartii de identitate se face in urmatoarele conditii:
    a) in cazul omologarii individuale, precum si in cazul vehiculelor rutiere deja inmatriculate sau inregistrate in Romania, daca vehiculul poate fi identificat si corespunde legislatiei si reglementarilor aplicabile;
    b) in cazul existentei unei omologari nationale de tip a intregului vehicul valabile, in baza copiei certificatului de omologare nationala de tip a intregului vehicul;
    c) de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in cazul existentei unei omologari comunitare (CE) de tip a intregului vehicul valabile, in baza certificatului de conformitate CE;
    d) de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in cazul vehiculelor prevazute la art. 1 alin. (5), daca vehiculul corespunde din punct de vedere al starii tehnice."
    15. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 12
    (1) Vehiculele rutiere prezentate in vederea omologarii sau eliberarii cartii de identitate a vehiculului, dupa caz, care nu pot fi identificate de catre R.A.R. din cauza lipsei sau modificarii numerelor de identificare a acestora, astfel cum au fost ele realizate de catre constructor sau de catre autoritatile competente, dupa caz, nu pot obtine eliberarea cartii de identitate a vehiculului si nici eliberarea unuia dintre documentele mentionate la art. 13 alin. (5).
    (2) Vehiculele rutiere inmatriculate sau inregistrate in Romania, care nu pot fi identificate, nu pot obtine eliberarea unuia dintre documentele mentionate la art. 13 alin. (5) si nici eliberarea/modificarea cartii de identitate a vehiculului."
    16. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13
    (1) La inmatriculare in Romania, detinatorii vehiculelor rutiere, cu exceptia celor noi, vor face dovada efectuarii de catre R.A.R. a certificarii autenticitatii acestora.
    (2) Certificarea autenticitatii unui vehicul rutier consta, dupa caz, in:
    a) atestarea faptului ca principalele sale elemente de identificare sunt originale si/sau nu au fost supuse unor modificari neautorizate;
    b) atestarea identitatii vehiculului in raport cu datele mentionate in cartea de identitate a acestuia;
    c) atestarea faptului ca vehiculul nu figureaza la data efectuarii certificarii autenticitatii ca dat in urmarire pe plan intern sau international conform bazelor de date aflate la dispozitia autoritatilor competente din Romania;
    d) atestarea faptului ca formularul-tip al documentului care confirma inmatricularea anterioara a vehiculului, eliberat de autoritatile competente din tara de provenienta, este autentic (numai pentru vehiculele aflate la prima inmatriculare in Romania).
    (3) Activitatea de certificare a autenticitatii se efectueaza prin metode nedistructive de catre specialistii R.A.R., in laboratoare organizate in spatiile proprii sau in spatii apartinand unor operatori economici.
    (4) Certificarea autenticitatii se efectueaza pentru:
    a) vehiculele rutiere utilizate supuse omologarii individuale in vederea primei inmatriculari in Romania;
    b) vehiculele rutiere inmatriculate in Romania si care isi schimba detinatorul;
    c) vehiculele rutiere prevazute la art. 1 alin. (5).
    (5) Pentru vehiculele care corespund din punct de vedere al certificarii autenticitatii, R.A.R. elibereaza un certificat de autenticitate sau o nota de identificare, dupa caz.
    (6) Pentru vehiculele care nu corespund din punct de vedere al certificarii autenticitatii, R.A.R. elibereaza o nota de constatare.
    (7) Sunt exceptate de la certificarea autenticitatii autovehiculele destinate competitiilor sportive si vehiculele istorice.
    (8) Certificatul de autenticitate al unui vehicul rutier sau nota de identificare a acestuia, dupa caz, este valabil/valabila timp de 60 de zile de la data eliberarii acestora."
    17. Articolul 13^1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13^1
    Pentru indeplinirea atributiilor sale conform prevederilor prezentei ordonante, R.A.R. are acces la bazele de date referitoare la evidenta vehiculelor rutiere inmatriculate si inregistrate in Romania, precum si la bazele de date privind vehiculele date in urmarire pe plan intern si international aflate la dispozitia autoritatilor competente din Romania, pe baza de protocol incheiat intre autoritati."
    18. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 14
    (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
    a) comercializarea unui vehicul rutier care nu este omologat sau nu detine carte de identitate a vehiculului eliberata de R.A.R. conform prevederilor prezentei ordonante, dupa caz;
    b) mentinerea in circulatie a unui vehicul care a suferit modificari prin care au fost afectate caracteristicile mentionate in cartea de identitate a vehiculului, fara ca modificarea sa fi fost mentionata in aceasta;
    c) nerespectarea cerintelor precizate la art. 9 alin. (2) si (3) referitoare la efectuarea modificarilor la vehiculele rutiere inmatriculate sau inregistrate.
    (2) Se sanctioneaza cu amenda:
    a) de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON) fapta prevazuta la alin. (1) lit. a);
    b) de la 300 lei (RON) la 500 lei (RON) faptele prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
    (3) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si c) se constata si se sanctioneaza de catre personalul R.A.R. imputernicit in acest scop de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
    (4) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. b) se constata si se sanctioneaza de catre personalul Inspectoratului General al Politiei imputernicit in acest scop de catre Ministerul Administratiei si Internelor.
    (5) Prevederile prezentei ordonante referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
    19. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 15
    (1) R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, indeplineste urmatoarele atributii in conformitate cu prevederile prezentei ordonante:
    a) acorda omologarea nationala de tip a intregului vehicul;
    b) acorda omologarea comunitara (CE) de tip a intregului vehicul, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana;
    c) acorda omologarea nationala de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, echipamentele, piesele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia;
    d) acorda omologarea comunitara (CE) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana;
    e) acorda omologarea internationala (CEE-ONU) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste echipamentele, piesele si componentele acestuia;
    f) efectueaza incercari necesare pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice impuse in vederea acordarii omologarii nationale de tip a intregului vehicul;
    g) efectueaza incercari necesare pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice impuse in vederea acordarii omologarii comunitare (CE) de tip a intregului vehicul, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana;
    h) efectueaza incercari necesare pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice impuse in vederea acordarii omologarii nationale de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, echipamentele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia;
    i) efectueaza incercari necesare pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice impuse in vederea acordarii omologarii comunitare (CE) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste sistemele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana;
    j) efectueaza incercari necesare pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice impuse in vederea acordarii omologarii internationale (CEE-ONU) de tip a unui vehicul in ceea ce priveste echipamentele, piesele si componentele acestuia;
    k) verifica la detinatorul omologarii de tip conformitatea productiei si ia masurile necesare pentru mentinerea acesteia pe toata durata de fabricatie a tipului respectiv de vehicul;
    l) impune detinatorului omologarii de tip mentionat la lit. k) remedierea defectiunilor de fabricatie constatate in mod repetat la mai multe vehicule rutiere de acelasi tip si care pun sau pot pune in pericol siguranta circulatiei ori protectia mediului;
    m) supravegheaza pe piata conformitatea cu tipul omologat a vehiculelor rutiere, sistemelor, echipamentelor, componentelor si entitatilor tehnice ale acestora introduse pe piata;
    n) supravegheaza pe piata conformitatea materialelor de exploatare introduse pe piata;
    o) acorda omologarea individuala a unui vehicul rutier;
    p) efectueaza incercarile necesare pentru verificarea indeplinirii conditiilor tehnice impuse in vederea acordarii omologarii individuale a unui vehicul;
    r) elibereaza cartea de identitate a vehiculului;
    s) asigura modificarea cartii de identitate a vehiculelor care au suferit modificari prin care au fost afectate caracteristicile mentionate in cartea de identitate a vehiculului;
    t) asigura eliberarea duplicatului la cartea de identitate a vehiculului;
    u) efectueaza operatiunile impuse la certificarea autenticitatii vehiculelor si elibereaza certificatul de autenticitate, nota de identificare sau nota de constatare, dupa caz.
    (2) In functie de neconformitatile constatate, R.A.R. poate impune detinatorilor omologarii de tip masuri privind sistarea comercializarii si/sau retragerea lotului de vehicule neconforme, cu interdictia comercializarii sau a folosirii pana la remediere ori retragerea din circulatie a vehiculelor neconforme cu tipul omologat.
    (3) Cheltuielile datorate retragerii din circulatie, remedierii neconformitatilor si repunerii in circulatie a vehiculelor sau, dupa caz, a lotului de vehicule se suporta de catre detinatorul omologarii de tip."
    20. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 16
    (1) La epuizarea spatiului destinat inscrierii caracteristicilor tehnice ale vehiculului ori a datelor de identitate ale detinatorilor, R.A.R. este obligat sa elibereze o noua carte de identitate a vehiculului.
    (2) Pentru situatii speciale, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului poate aproba eliberarea cartilor de identitate cu valabilitate limitata in timp, dar nu mai mult de un an."
    21. Articolul 16^1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 16^1
    (1) In cazul pierderii, furtului sau distrugerii cartii de identitate a vehiculului, R.A.R. poate emite un duplicat al cartii de identitate, cu avizul autoritatii competente care a efectuat inmatricularea sau inregistrarea, dupa caz.
    (2) De asemenea, R.A.R. poate emite un duplicat al cartii de identitate in cazul refuzului de predare a cartii de identitate constatat de executorul judecatoresc cu ocazia executarii silite."
    22. Dupa articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 17^1
    (1) Prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului se stabilesc:
    a) categoriile de vehicule pentru care este obligatorie omologarea in vederea inmatricularii sau inregistrarii in Romania;
    b) categoriile de vehicule pentru care se aplica omologarea nationala de tip a intregului vehicul si categoriile de vehicule pentru care se aplica omologarea comunitara de tip (CE) a intregului vehicul;
    c) procedura de acordare a omologarii de tip a intregului vehicul;
    d) procedura de acordare a omologarii de tip a vehiculului in ceea ce priveste sistemele, echipamentele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia;
    e) procedura de acordare a omologarii individuale a vehiculului;
    f) procedura de certificare a autenticitatii vehiculelor;
    g) conditiile tehnice aplicabile in vederea acordarii omologarii de tip a intregului vehicul;
    h) conditiile tehnice aplicabile in vederea acordarii omologarii de tip a vehiculului in ceea ce priveste sistemele, echipamentele, componentele si entitatile tehnice ale acestuia;
    i) conditiile tehnice aplicabile in vederea acordarii omologarii individuale a vehiculului.
    (2) Prin ordin comun al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, al ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice se stabilesc instructiunile privind cartea de identitate a vehiculului.
    (3) Pe data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la alin. (2) se abroga Hotararea Guvernului nr. 610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 262 din 21 octombrie 1992, si Instructiunile ministrului de interne, ale ministrului finantelor si ale ministrului transporturilor nr. 290/2.802/1.189/1993 de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 28 mai 1993.
    (4) Ordinele prevazute la alin. (1) si (2) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se actualizeaza ori de cate ori este nevoie."
    Art. 2
    In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va actualiza Reglementarile privind conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca vehiculele rutiere in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 275 din 18 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Reglementarile privind omologarea vehiculelor rutiere, a echipamentelor si a componentelor pentru vehicule rutiere, eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, certificarea autenticitatii si identificarea vehiculelor rutiere - RNTR 7, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 36/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 11 august 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 3
    Ordonanta Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere si eliberarea cartii de identitate a acestora, in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 230/2003, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta, dupa aprobarea acesteia prin lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
    Art. 4
    Prezenta ordonanta intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul transporturilor,
                       constructiilor si turismului,
                       Gheorghe Dobre

                       Ministrul administratiei si internelor,
                       Vasile Blaga

                       Ministrul finantelor publice,
                       Ionel Popescu



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 35/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 35 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 35/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu