Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 82 din  4 mai 2005

pentru punerea in aplicare a Regulamentului privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996

ACT EMIS DE:     CONSILIUL CONCURENTEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 429 din 20 mai 2005


SmartCity3


    In baza:
    - Decretului nr. 57/2004 privind numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei;
    - prevederilor art. 21 alin. (4) lit. f), ale art. 28 alin. (1) si (2) si ale art. 29 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare,
    avand in vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ,

    presedintele Consiliului Concurentei emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    In urma adoptarii in plenul Consiliului Concurentei, se pune in aplicare Regulamentul privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurentei vor urmari punerea in aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin si regulamentul mentionat la art. 1 vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  Presedintele Consiliului Concurentei,
                              Mihai Berinde

    ANEXA 1

                             REGULAMENT
privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996

    In temeiul art. 28 alin. (1) si (2) din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare,
    Consiliul Concurentei adopta prezentul regulament.

    Art. 1
    Obiectul si domeniul de aplicare
    (1) In conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, beneficiul exceptarii unor categorii de intelegeri, decizii luate de asociatiile de agenti economici sau practicile concertate de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) se stabileste prin regulament al Consiliului Concurentei, in conditiile art. 5 alin. (2) din lege.
    (2) Consiliul Concurentei a adoptat Regulamentul privind acordarea exceptarii, pe categorii de intelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 56 bis din 3 aprilie 1997, prin care, la cap. VI, se stabilesc conditiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie si/sau de know-how.
    (3) Adoptarea noului regulament se inscrie in logica unei abordari economice a compatibilitatii acordurilor in cauza cu un mediu concurential normal. Astfel, s-au considerat necesare definirea unor categorii de acorduri exceptate pana la atingerea unei anumite cote de piata si enuntarea restrictiilor sau clauzelor care nu trebuie sa figureze in aceste acorduri.
    (4) Acordurile de transfer de tehnologie, in general, cresc eficienta economica si favorizeaza concurenta, putand contribui la reducerea dublarii activitatilor de cercetare-dezvoltare si stimula mai bine agentii economici sa promoveze noi activitati de cercetare-dezvoltare, pot incuraja inovatiile ca efecte de crestere, pot facilita raspandirea tehnologiilor si stimula concurenta pe piata produsului.
    (5) Prezentul regulament urmareste sa satisfaca doua exigente: sa asigure protectia eficienta a concurentei si sa ofere agentilor economici o securitate juridica adecvata. Aceste obiective trebuie sa fie indeplinite tinandu-se seama de necesitatea de simplificare a cadrului de reglementare si a aplicarii sale. Se porneste de la prezumtia ca sub un anumit nivel al cotei de piata efectele pozitive ale acordurilor de transfer de tehnologie compenseaza eventualele lor efecte negative asupra concurentei, putand fi exceptate, conform prevederilor art. 5 alin. (2) din lege.
    (6) Beneficiul exceptarii pe categorii, prevazut prin prezentul regulament, trebuie sa fie limitat doar la acordurile care pot fi apreciate cu certitudine ca indeplinesc conditiile prevazute la art. 5 alin. (2). Pentru ca obiectivele si avantajele transferului de tehnologie sa poata fi atinse, exceptarea prevazuta prin prezentul regulament trebuie sa fie aplicabila si clauzelor cuprinse in acordurile de transfer de tehnologie care nu constituie obiectul principal al acestor acorduri, dar sunt direct legate de aplicarea tehnologiei transferate.
    (7) In cazul acordurilor de transfer de tehnologie dintre concurenti, daca segmentele cumulate detinute de parti pe pietele relevante nu depasesc 20% si daca acordurile nu contin anumite restrictionari care au efecte anticoncurentiale grave, se poate prezuma ca ele sunt in masura sa determine o imbunatatire a productiei sau a distributiei si sa asigure consumatorilor o parte echitabila din profitul rezultat.
    (8) In cazul acordurilor de transfer de tehnologie dintre agentii economici neconcurenti, daca segmentul individual detinut de fiecare parte pe piata relevanta nu depaseste 30% si daca acordurile nu cuprind restrictionari care au efecte anticoncurentiale grave, se poate presupune ca ele sunt in masura sa determine o imbunatatire a productiei si a distributiei si sa asigure consumatorilor o parte echitabila a profitului rezultat.
    (9) Pragurile referitoare la cota de piata, neexceptarea acordurilor de transfer de tehnologie continand restrictionari anticoncurentiale extrem de grave si restrictionari excluse prin prezentul regulament vor asigura ca acordurile carora li se aplica exceptarile pe categorii nu permit agentilor economici participanti sa elimine concurenta pentru o parte semnificativa a produselor in cauza.
    (10) Nu se poate prezuma ca peste aceste praguri acordurile de transfer de tehnologie intra sub incidenta art. 5 alin. (1) din lege. De exemplu, un acord de licenta exclusiva intre agenti economici neconcurenti, in general, nu intra sub incidenta art. 5 alin. (1) din lege. Nu se poate prezuma nici ca peste aceste praguri acordurile de transfer de tehnologie, care intra sub incidenta art. 5 alin. (1) din lege, nu respecta conditiile de exceptare. In acelasi timp, nu se poate prezuma ca aceste acorduri produc, in general, avantaje obiective, ca natura si ca dimensiune, pentru a compensa corespunzator dezavantajele pe care le provoaca asupra concurentei.
    (11) Prin prezentul regulament nu sunt exceptate acordurile de transfer de tehnologie care contin restrictionari ce nu sunt indispensabile pentru imbunatatirea productiei sau a distributiei. Indeosebi acordurile de transfer de tehnologie care contin anumite tipuri de restrictionari ce au efecte anticoncurentiale grave, cum ar fi fixarea preturilor facturate catre terti, trebuie sa fie excluse de la beneficiul acestei exceptari pe categorie, oricare ar fi cota de piata a agentilor economici in cauza. In cazul unor astfel de restrictionari, intregul acord este exclus de la beneficiul exceptarii pe categorie.
    (12) Pentru a proteja incitarea la inovare, precum si aplicarea corespunzatoare a drepturilor de proprietate intelectuala, unele restrictionari trebuie sa fie excluse de la exceptarea pe categorie. In special, trebuie sa fie excluse obligatiile de retransmitere exclusiva pentru imbunatatirile disociabile. Atunci cand o astfel de restrictionare este inclusa intr-un acord de licenta, restrictionarea in cauza trebuie sa fie exclusa de la beneficiul exceptarii pe categorie.
    (13) In cazurile particulare in care acordurile care intra sub incidenta prezentului regulament au totusi efecte incompatibile cu prevederile art. 5 alin. (2) din lege, Consiliul Concurentei poate retrage beneficiul exceptarii pe categorii, mai ales cand incitarea la inovatie e redusa ori accesul la anumite piete este impiedicat.
    (14) Pentru consolidarea supravegherii retelelor paralele de acorduri de transfer de tehnologie care au efecte restrictive similare si care acopera mai mult de 50% dintr-o piata, Consiliul Concurentei poate declara prezentul regulament inaplicabil acordurilor de transfer de tehnologie care cuprind restrictionari specifice practicate pe piata in cauza, restabilind astfel deplina aplicare a art. 5 din lege fata de aceste acorduri.
    (15) Regulamentul trebuie sa fie aplicat doar la acordurile de transfer de tehnologie dintre un licentiat si un licentiator. Regulamentul trebuie sa acopere astfel de acorduri chiar si atunci cand acestea cuprind conditii aplicabile la mai multe niveluri de comercializare, de exemplu, atunci cand impun licentiatului obligatia sa instituie un sistem de distributie particular si specifica obligatiile pe care licentiatul trebuie sau poate sa le impuna distribuitorilor de produse fabricate sub licenta. Astfel de conditii si obligatii trebuie sa fie compatibile cu regulile de concurenta aplicabile acordurilor de furnizare si de distributie. Acordurile de furnizare si de distributie incheiate intre un licentiat si clientii sai nu trebuie sa fie exceptate in baza prezentului regulament.
    (16) Prezentul regulament se aplica fara a aduce atingere aplicarii prevederilor art. 6 din lege.
    Art. 2
    Definitii
    (1) In intelesul prezentului regulament, termenii si expresiile de mai jos semnifica dupa cum urmeaza:
    a) acord - o intelegere, o decizie luata de asociatii de agenti economici sau o practica concertata;
    b) acord de transfer de tehnologie - un acord de licenta de brevet, un acord de licenta de know-how, un acord de licenta de drepturi de autor pentru programe de calculator (software) sau o combinatie a acestora, inclusiv orice acord de acest tip care contine prevederi referitoare la vanzarea si la cumpararea de produse sau care se refera la licenta pentru alte drepturi de proprietate intelectuala ori la cesiunea de drepturi de proprietate intelectuala, cu conditia ca aceste prevederi sa nu constituie obiectul principal al acordului si sa fie direct legate de fabricarea produselor prevazute in contract. De asemenea, sunt considerate acorduri de transfer de tehnologie: cesiunea de brevete, de know-how, de drepturi de autor pentru programe de calculator sau o combinatie a acestor elemente sub conditia ca o parte din riscul legat de exploatarea tehnologiei sa fie suportata de cedent, indeosebi atunci cand nivelul remunerarii cesiunii depinde de cifra de afaceri realizata de cesionar pentru produsele obtinute folosindu-se tehnologia cedata, de cantitatea de produse fabricate sau de numarul de operatiuni realizate cu ajutorul tehnologiei in cauza;
    c) acord reciproc - acordul de transfer de tehnologie prin care 2 agenti economici isi acorda reciproc, in acelasi contract sau in contracte separate, o licenta de brevet, o licenta de know-how, o licenta de drepturi de autor pentru software sau o combinatie a acestora, cand licentele se refera la tehnologii concurente ori cand pot fi folosite pentru productia de produse concurente;
    d) acord nereciproc - acordul de transfer de tehnologie prin care un agent economic acorda altui agent economic o licenta de brevet, o licenta de know-how sau o licenta de drepturi de autor pentru programe de calculator (software) ori o combinatie a acestora sau prin care 2 agenti economici isi acorda reciproc o astfel de licenta, cu conditia ca aceste licente sa nu se refere la tehnologii concurente si sa nu poata fi folosite pentru productia de produse concurente;
    e) produs - un bun sau un serviciu, incluzand atat bunurile si serviciile intermediare, cat si bunurile si serviciile finale;
    f) produse prevazute in contract - produse executate folosindu-se tehnologia sub licenta;
    g) drepturi de proprietate intelectuala - drepturi de proprietate industriala, know-how, dreptul de autor si drepturile conexe;
    h) brevete - brevete de inventie, cereri de brevete, modele de utilitate, cereri de inregistrare de modele de utilitate, desene, topografii ale circuitelor integrate, certificate de protectie suplimentara pentru produsele farmaceutice sau alte produse susceptibile de a beneficia de acestea si certificate pentru atestarea de noi soiuri de plante;
    i) know-how - un pachet de informatii practice nebrevetate, rezultand din experienta si testare, care sunt secrete, substantiale si identificate: secret inseamna ca nu este general cunoscut sau usor accesibil; substantial inseamna ca este important si util pentru fabricarea produselor contractuale; identificat inseamna ca este descris intr-o maniera suficient de cuprinzatoare pentru a face posibila verificarea indeplinirii criteriilor de secret si substantialitate;
    j) agenti economici concurenti - agenti economici care se concureaza pe piata relevanta a tehnologiilor si/sau pe piata relevanta a produsului, inteles fiind ca:
    (i) agenti economici concurenti pe piata relevanta a tehnologiilor sunt agentii economici care acorda sub licenta tehnologii concurente fara sa incalce drepturile reciproce de proprietate intelectuala (concurenti efectivi pe piata tehnologiilor); piata relevanta a tehnologiilor cuprinde tehnologiile considerate de licentiati ca fiind interschimbabile sau substituibile cu tehnologia sub licenta, din punct de vedere al caracteristicilor, al redeventelor si al destinatiei lor;
    (ii) agenti economici concurenti pe piata relevanta a produsului sunt agentii economici care, in absenta acordului de transfer de tehnologie, opereaza ambii pe pietele produsului si pe pietele geografice pe care sunt vandute produsele prevazute in contract fara a incalca drepturile reciproce de proprietate intelectuala (concurenti efectivi pe piata produsului) sau care sunt dispusi, pe considerente realiste, sa efectueze investitiile suplimentare necesare sau sa suporte costurile de conversie necesare pentru a patrunde la momentul dorit pe pietele produsului si pe pietele geografice in cauza, fara a incalca drepturi reciproce de proprietate intelectuala, in conditiile unei cresteri modeste, dar permanente, a preturilor relative (concurenti potentiali pe piata produsului); piata relevanta a produsului in cauza cuprinde produsele considerate de cumparatori ca fiind interschimbabile sau substituibile cu produsele prevazute in contract, din punct de vedere al caracteristicilor produselor, al pretului si al utilizarii lor;
    k) sistem de distributie selectiva - un sistem de distributie in care licentiatorul se obliga sa nu cedeze licenta de fabricare a produselor prevazute in contract decat unor licentiati selectionati pe baza unor criterii definite si in care licentiatii respectivi se obliga sa nu vanda produsele prevazute in contract distribuitorilor neagreati;
    l) teritoriu exclusiv - un teritoriu pe care un singur agent economic este autorizat sa fabrice produsele prevazute in contract utilizand tehnologia sub licenta, fara a se aduce atingere posibilitatii de a fi autorizat si un alt licentiat pe acest teritoriu pentru a fabrica produsele prevazute in contract numai pentru un cumparator determinat, atunci cand aceasta a doua licenta a fost acordata in scopul crearii unei surse de aprovizionare alternative pentru acel cumparator;
    m) grup de cumparatori exclusivi - un grup de cumparatori catre care un singur agent economic este autorizat sa efectueze vanzari active ale produselor prevazute in contract pe baza tehnologiei sub licenta;
    n) imbunatatire disociabila - imbunatatire care ar putea fi exploatata fara a afecta tehnologia sub licenta.
    (2) Termenii agent economic, licentiator si licentiat includ si agentii economici legati de acestia.
    Agenti economici legati inseamna:
    a) agentii economici in cazul carora o parte la acord, direct sau indirect:
    (i) are puterea de a exercita mai mult de jumatate din drepturile de vot; sau
    (ii) are puterea de a numi mai mult de jumatate din numarul membrilor consiliului de administratie sau ai organismelor care il reprezinta legal; sau
    (iii) are dreptul de a administra afacerile agentului economic;
    b) agentii economici care, direct sau indirect, au drepturile sau puterile prevazute la lit. a) asupra unei parti la acordul de transfer de tehnologie;
    c) agentii economici in cazul carora unul dintre agentii economici prevazuti la lit. b) are, direct sau indirect, drepturile ori puterile enumerate la lit. a);
    d) agentii economici in cazul carora una dintre partile la acord, impreuna cu unul sau mai multi dintre agentii economici prevazuti la lit. a), b) sau c), ori in care 2 ori mai multi dintre cei din urma detin in comun drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
    e) agentii economici in cazul carora drepturile sau puterile enumerate la lit. a) sunt detinute in comun de catre:
    (i) partile la acord sau agentii economici legati de acestea, prevazuti la lit. a) - d); sau
    (ii) una sau mai multe dintre partile la acord ori unul sau mai multi dintre agentii economici legati de acestea, prevazute la lit. a) - d), si unul sau mai multi terti.
    Art. 3
    Exceptarea
    (1) Acordurile de transfer de tehnologie incheiate intre 2 agenti economici prin care se autorizeaza fabricarea produselor prevazute in contract sunt exceptate de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din lege, in conformitate cu prevederile prezentului regulament si potrivit art. 5 alin. (2) din lege.
    (2) Prezenta exceptare se aplica atunci cand acordurile respective contin restrictionari ale concurentei care cad sub incidenta prevederilor art. 5 alin. (1) din lege. Exceptarea este aplicabila atat timp cat dreptul de proprietate intelectuala asupra tehnologiei licentiate nu a expirat, nu a devenit caduc sau nu a fost invalidat ori in cazul know-how-ului, atat timp cat acesta ramane secret, cu exceptia cazului in care este facut public prin fapta licentiatului, caz in care exceptarea se aplica pe intreaga durata a acordului.
    Art. 4
    Pragurile referitoare la cota de piata
    (1) Cand agentii economici, parti la acord, sunt concurenti, exceptarea prevazuta la art. 3 se aplica sub conditia ca segmentul de piata cumulat, detinut de parti pe pietele tehnologiilor si pe pietele produselor in cauza, sa nu depaseasca cota de 20% .
    (2) Daca agentii economici, parti la acord, nu sunt concurenti, exceptarea prevazuta la art. 3 se aplica sub conditia ca segmentul detinut de fiecare dintre parti pe pietele tehnologiilor si pe pietele produselor in cauza afectate sa nu depaseasca cota de 30% .
    (3) In sensul prevederilor alin. (1) si (2), cota de piata a unei parti pe pietele relevante ale tehnologiilor se defineste in functie de prezenta tehnologiei transferate pe pietele produselor in cauza. Cota de piata detinuta de un licentiator pe piata relevanta a tehnologiilor este egala cu cota cumulata, pe piata relevanta a produselor, pentru produsele prevazute in contract, fabricate de licentiator si de licentiatii sai.
    (4) Cota de piata se calculeaza pe baza valorii vanzarilor realizate pe piata. In lipsa datelor referitoare la valoarea vanzarilor pe piata, determinarea cotei de piata a agentului economic in cauza se poate efectua utilizandu-se estimarile bazate pe alte informatii relevante privind piata, cu precadere volumul vanzarilor.
    (5) Cota de piata a partilor la acord se calculeaza pe baza datelor referitoare la anul calendaristic precedent.
    (6) Cota de piata detinuta de agentii economici prevazuti la art. 2 alin. (2) lit. e) trebuie sa fie repartizata in egala masura fiecarui agent economic care dispune de drepturile sau de puterile prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a).
    (7) In cazul in care cota de piata prevazuta la alin. (1) sau (2) este initial mai mica ori egala cu 20%, respectiv 30%, dar ulterior depaseste aceste praguri, exceptarea prevazuta la art. 3 continua sa se aplice timp de 2 ani calendaristici consecutivi anului in cursul caruia pragurile mentionate au fost depasite pentru prima data.
    Art. 5
    Restrictionari anticoncurentiale grave
    (1) In cazul in care agentii economici, parti la acord, sunt concurenti, exceptarea prevazuta la art. 3 nu se aplica acordurilor care, direct sau indirect, in mod separat ori combinate cu alti factori controlati de catre parti, au ca obiect:
    a) restrictionarea capacitatii unei parti la acord de a-si determina preturile de vanzare catre terti;
    b) limitarea productiei, cu exceptia limitarii fabricarii produselor prevazute in contract, impusa licentiatului intr-un acord nereciproc sau impusa numai unuia dintre licentiati intr-un acord reciproc;
    c) impartirea pietelor sau a clientelei, cu exceptia:
    (i) obligatiei impuse licentiatilor de a produce pe baza tehnologiei sub licenta numai in cadrul unuia sau mai multor domenii tehnice de aplicare ori pe una sau mai multe piete ale produselor;
    (ii) obligatiei impuse licentiatorului si/sau licentiatului in cadrul unui acord nereciproc de a nu produce pe baza tehnologiei sub licenta in unul sau mai multe domenii tehnice de aplicare ori pe una sau mai multe piete ale produselor sau pe unul ori mai multe teritorii exclusive rezervate celeilalte parti;
    (iii) obligatiei impuse licentiatorului de a nu transmite tehnologia sub licenta unui alt licentiat pe un teritoriu determinat;
    (iv) restrictionarii in cadrul unui acord nereciproc privind vanzarile active si/sau pasive efectuate de licentiat si/sau licentiator pe teritoriul exclusiv ori catre grupul exclusiv de cumparatori rezervati celeilalte parti;
    (v) restrictionarii in cadrul unui acord nereciproc a vanzarilor active de catre licentiat pe teritoriul exclusiv sau catre grupul exclusiv de cumparatori atribuiti de licentiator unui alt licentiat, cu conditia ca acesta din urma sa nu fi fost un agent economic concurent al licentiatorului in momentul incheierii propriului sau acord de transfer de tehnologie;
    (vi) obligatiei impuse licentiatului de a nu fabrica produsele prevazute in contract decat pentru uz propriu, cu conditia ca el sa poata vinde liber, activ si pasiv, produsele prevazute in contract ca piese de schimb pentru propriile produse;
    (vii) obligatiei impuse licentiatului in cadrul unui acord nereciproc de a fabrica produsele prevazute in contract numai pentru un cumparator determinat, atunci cand licenta a fost acordata in vederea crearii unei surse de aprovizionare alternative pentru cumparatorul respectiv;
    d) restrictionarea capacitatii licentiatului de a-si exploata propria tehnologie sau restrictionarea capacitatii uneia dintre partile la acord de a efectua activitati de cercetare-dezvoltare, cu exceptia cazului in care aceasta restrictionare este indispensabila pentru a impiedica divulgarea know-how-ului transmis unor terti.
    (2) In cazul in care agentii economici, parti la acord, nu sunt concurenti, exceptarea prevazuta la art. 3 nu se aplica acordurilor care, direct sau indirect, in mod separat ori combinate cu alti factori controlati de catre parti, au ca obiect:
    a) restrictionarea capacitatii unei parti de a stabili preturile de vanzare catre terti, fara a impiedica posibilitatea impunerii unui pret de vanzare maximal sau de a recomanda un pret de vanzare, cu conditia ca acestea sa nu reprezinte un pret de vanzare fix ori minimal impus ca urmare a presiunii exercitate de catre una dintre parti sau a unor masuri de incitare luate de aceasta;
    b) restrictionari referitoare la teritoriul in care licentiatul poate vinde pasiv produsele prevazute in contract sau la clientela careia licentiatul ii poate vinde pasiv produsele prevazute in contract, cu exceptia:
    (i) restrictionarii vanzarilor pasive pe un teritoriu exclusiv sau catre un grup exclusiv de cumparatori rezervat licentiatorului;
    (ii) restrictionarii vanzarilor pasive pe un teritoriu exclusiv sau catre un grup exclusiv de cumparatori pe care licentiatorul l-a alocat unui alt licentiat in primii 2 ani in cursul carora acest alt licentiat vinde produsele prevazute in contract pe teritoriul respectiv sau grupului respectiv de cumparatori;
    (iii) obligatiei de a nu fabrica produsele prevazute in contract decat pentru uz propriu, cu conditia ca licentiatul sa poata vinde liber, activ si pasiv, produsele prevazute in contract ca piese de schimb pentru produsele proprii;
    (iv) obligatiei de a nu fabrica produsele prevazute in contract decat pentru un cumparator determinat atunci cand licenta a fost acordata in vederea crearii unei surse de aprovizionare alternative pentru acel cumparator;
    (v) restrictionarii vanzarilor catre utilizatorii finali, efectuate de catre un licentiat care activeaza ca angrosist pe piata;
    (vi) restrictionarea vanzarilor efectuate de membrii unui sistem de distributie selectiva catre distribuitori neagreati;
    c) restrictionarea vanzarilor active sau a vanzarilor pasive catre utilizatorii finali, efectuate de catre licentiatii membri ai unui sistem de distributie selectiva care activeaza ca vanzatori en detail pe piata, fara a aduce atingere posibilitatii de a interzice unui membru al sistemului sa isi exercite activitatile in afara unui stabiliment neautorizat.
    (3) In cazul in care agentii economici, parti la acord, nu sunt concurenti in momentul incheierii acordului, dar ei devin concurenti ulterior, se aplica prevederile alin. (2) pe toata durata acordului, in afara de cazul cand acesta nu se modifica ulterior in orice aspect esential.
    Art. 6
    Restrictionari excluse
    (1) Exceptarea prevazuta la art. 3 nu se aplica nici uneia dintre obligatiile urmatoare cuprinse in acordurile de transfer de tehnologie:
    a) orice obligatie directa sau indirecta impusa licentiatului de a acorda licentiatorului ori unui tert desemnat de acesta o licenta exclusiva asupra imbunatatirilor disociabile pe care licentiatul le-ar fi adus sau asupra noilor aplicatii ale tehnologiei licentiate pe care acesta le-ar fi realizat;
    b) orice obligatie directa sau indirecta impusa licentiatului de a ceda, in tot sau in parte, licentiatorului ori unui tert desemnat de acesta, drepturile asupra imbunatatirilor disociabile pe care licentiatul le-ar fi adus sau asupra noilor aplicatii ale tehnologiei licentiate pe care acesta le-ar fi realizat;
    c) orice obligatie directa sau indirecta impusa licentiatului de a nu contesta valabilitatea drepturilor de proprietate intelectuala pe care licentiatorul le detine, fara a aduce atingere posibilitatii de a rezilia acordul de transfer de tehnologie in cazul in care licentiatul contesta valabilitatea unuia sau mai multor drepturi de proprietate intelectuala obiect al licentei.
    (2) In cazul in care agentii economici, parti la acord, nu sunt concurenti, exceptarea prevazuta la art. 3 nu se aplica nici unei obligatii directe sau indirecte care limiteaza capacitatea licentiatului de a-si exploata propria tehnologie ori capacitatea uneia dintre partile la acord de a efectua activitati de cercetare-dezvoltare, cu exceptia cazului in care aceasta din urma restrictionare este indispensabila pentru a impiedica divulgarea know-how-ului transmis tertilor.
    Art. 7
    Retragerea individuala a beneficiului exceptarii
    Consiliul Concurentei poate retrage beneficiul exceptarii stabilit conform prezentului regulament atunci cand constata, intr-un caz determinat, ca un acord de transfer de tehnologie la care se aplica exceptarea prevazuta in art. 3 are totusi efecte care sunt incompatibile cu prevederile art. 5 alin. (2) din lege, in special atunci cand:
    a) accesul pe piata tehnologiilor care apartin unor terti este restrans, de exemplu, ca urmare a efectului cumulativ al retelelor paralele de acorduri restrictive similare care interzic licentiatilor sa utilizeze tehnologiile tertilor;
    b) accesul pe piata al potentialilor licentiati este restrans, de exemplu, ca urmare a efectului cumulativ al retelelor paralele de acorduri restrictive similare care interzic licentiatorilor sa acorde licente altor licentiati;
    c) partile nu exploateaza tehnologia sub licenta fara o motivare obiectiv valabila.
    Art. 8
    Cazuri de neaplicare a prezentului regulament
    (1) Consiliul Concurentei poate stabili, prin regulament, in cazul in care retele paralele de acorduri de transfer de tehnologie similare acopera mai mult de 50% dintr-o piata relevanta, ca prezentul regulament nu se aplica acordurilor de transfer de tehnologie care contin restrictionari specifice privind piata in cauza.
    (2) In situatia adoptarii unui regulament in conformitate cu prevederile alin. (1), acesta nu va putea intra in vigoare mai inainte de 6 luni de la publicare.
    Art. 9
    Procedura de stabilire a exceptarii pe categorie
    (1) Conform prevederilor art. 5 alin. (5) din lege, acordurile de transfer de tehnologie care indeplinesc conditiile de exceptare prevazute in prezentul regulament sunt considerate legale, fara obligatia notificarii sau obtinerii unei decizii din partea Consiliului Concurentei. Agentii economici care invoca beneficiul exceptarii pe categorii sunt tinuti sa faca dovada indeplinirii conditiilor stabilite prin prezentul regulament.
    (2) In cazul neindeplinirii conditiilor de exceptare, partile implicate pot fie sa renegocieze acordul de transfer de tehnologie astfel incat sa se incadreze in prevederile prezentului regulament, fie sa inainteze cerere de dispensa pentru exceptare individuala.
    Art. 10
    Dispozitii tranzitorii si finale
    (1) Interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din lege nu se aplica, in perioada dintre intrarea in vigoare a prezentului regulament si 31 mai 2006, acordurilor de transfer de tehnologie incheiate inainte de intrarea in vigoare a prezentului regulament, care nu indeplinesc conditiile de exceptare prevazute prin acesta, dar indeplinesc conditiile prevazute de cap. VI "Conditiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie si/sau know-how" din Regulamentul privind acordarea exceptarii, pe categorii de intelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 56 bis din 3 aprilie 1997.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentului regulament se abroga cap. VI "Conditiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie si/sau know-how" si anexa nr. 1/5 la Regulamentul privind acordarea exceptarii, pe categorii de intelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, precum si orice alte dispozitii contrare.
    (3) Prezentul regulament va fi pus in aplicare prin ordin al presedintelui Consiliului Concurentei si va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Prezentul regulament transpune in legislatia romaneasca Regulamentul (CE) nr. 772/2004 al Comisiei privind aplicarea articolului 81, paragraful 3 din Tratatul (CE) unor categorii de acorduri prin transfer de tehnologie, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 123 din 27 aprilie 2004.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 82/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 82 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 82/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu