ORDIN
Nr. 79 din 3 februarie 2003
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru autorizarea unitatilor din pietele cu vanzare en-gros*)
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 157 bis din 12 martie 2003

*) Ordinul nr. 79/2003 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003, si este reprodus si in acest numar bis.
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 150.771 din 29 ianuarie 2003, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru
autorizarea unitatilor din pietele cu vanzare en-gros, prevazuta in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de sanatate pentru autorizarea unitatilor din pietele cu
vanzare en-gros
Art. 1
Prezenta Norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare
veterinare pentru autorizarea unitatilor din pietele cu vanzare en-gros, in
conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind conditiile
de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete" a
"Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate care
reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare" si a "Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate ce afecteaza productia si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine
animala".
Art. 2
In sensul prezentei Norme sanitare veterinare prin "Piata cu vanzare
en-gros", se intelege un spatiu special amenajat in care isi desfasoara
activitatea mai multe unitati de productie, care pot folosi in procesul de
productie aceleasi echipamente. Comercializarea produselor obtinute se face in
spatii amenajate din cadrul aceleiasi piete cu vanzare en-gros.
Art. 3
(1) O unitate situata intr-o piata cu vanzare en-gros nu poate fi inscrisa
pe lista unitatilor autorizate, in conformitate cu art. 11 alin. (1) al
"Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea
si comercializarea carnii proaspete" decat daca aceasta indeplineste
conditiile prevazute la anexa nr. 1.
(2) O unitate situata intr-o piata cu vanzare en-gros nu poate fi inscrisa
pe lista unitatilor autorizate, prevazuta la art. 6 alin. (1) al "Normei
sanitare veterinare privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare" decat daca aceasta
indeplineste conditiile prevazute la anexa nr. 2.
(3) O unitate situata intr-o piata cu vanzare en-gros nu poate fi inscrisa
pe lista unitatilor autorizate, prevazuta la art. 8 alin. (1) al "Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate ce afecteaza productia si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala"
decat daca aceasta indeplineste conditiile prevazute la anexa nr. 3.
Art. 4
(1) Unitatile de productie din cadrul pietelor cu vanzare en-gros pot primi
un numar de autorizare sanitara veterinara.
(2) Numarul de autorizare veterinara, mentionat la alin. (1), poate fi
anulat sau suspendat temporar de catre autoritatea veterinara competenta in
cazul in care o unitate de productie nu mai indeplineste conditiile prevazute
de prezenta norma sanitara veterinara. Interzicerea functionarii unei unitati
prin anularea sau suspendarea temporara a numarului de autorizare sanitara
veterinara competenta de catre autoritatea veterinara, poate sa nu afecteze
autorizarea sanitara veterinara a celorlalte unitati din cadrul pietei en-gros.
Art. 5
(1) Pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare si pentru a se asigura ca producatorii din cadrul pietelor cu
vanzare en-gros respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare,
autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate elabora acte normative sau
dispozitii suplimentare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei prin Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va dispune masurile necesare potrivit
legii si va sanctiona orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate modifica, adauga sau
abroga total sau partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta cele
mentionate la alin. (1), (2) si (3), trebuie sa se faca o referire expresa la
prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.
Conditii pentru autorizarea intreprinderilor din pietele cu vanzare en-gros
asa cum sunt precizate de "Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete"
1. Pentru autorizarea separata a unitatilor din cadrul pietelor cu vanzare
en-gros, trebuie sa fie indeplinite conditiile stabilite in cap. I si III din
anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete".
1.1. Spatiile, echipamentele si dotarile, la care se refera pct. 1 lit. a),
pct. 2 lit. b), pct. 4 lit. c) si e) si pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 din
cap. I si pct. 15 lit. a), b), c) si d) din cap. III din "Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete", se pot folosi in comun de catre unitatile din cadrul
aceleiasi piete cu vanzare en-gros.
1.2. Spatiul destinat serviciului veterinar, prevazut la pct. 9 din cap. I
din anexa nr. 1 din "Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete" trebuie sa fie
corespunzator ca suprafata si dotare. Acesta poate fi marit cand situatia o
impune. Spatiile destinate serviciului veterinar pot fi situate in orice parte
a pietei cu vanzare en-gros, astfel incat sa se asigure o supraveghere
eficienta a intregii activitati supuse controlului sanitar veterinar.
2. Spatii pentru depozitarea produselor refrigerate:
Daca exista spatii pentru depozitarea produselor refrigerate, altele decat
cele mentionate in anexa nr. 1, cap. III pct. 15 lit. a) din "Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete", acestea trebuie sa fie autorizate de
catre autoritatea veterinara competenta ca "depozite frigorifice".
Acestea trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite la cap. IV al anexei nr.
1 al "Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru
producerea si comercializarea carnii proaspete".
3. Depozitare:
3.1. Carcasele, semicarcasele, sferturile, organele sau alte elemente de
transare, destinate valorificarii, vor fi depozitate la temperaturile
mentionate la cap. XIV pct. 66 din anexa nr. 1 a "Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete".
3.2. In cazul in care se valorifica produse care necesita o temperatura
scazuta de depozitare, spatiile de depozitare vor fi prevazute cu instalatii
frigorifice, sau cu echipamente care sa mentina constanta temperatura
produselor pana cand acestea vor fi valorificate.
4.a) Echipamentele si instalatiile de lucru nu trebuie sa fie utilizate in
alte scopuri decat pentru prelucrarea carnii proaspete sau a carnii de vanat de
crescatorie in conditiile de igiena stabilite la cap. V, cap. VII pct. 38, cap.
IX, XII si XV ale anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete".
b) Trebuie sa fie luate toate masurile pentru a se asigura ca personalul
care manipuleaza carnea proaspata neambalata sau ambalata sau personalul care
lucreaza spatiile in care astfel de carne este manipulata, ambalata sau
transportata, indeplineste conditiile prevazute de pct. 18 lit. a) si pct. 24
din cap. V al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete".
5. Trebuie sa fie respectate conditiile de supraveghere si control privind
limitele maxime stabilite pentru reziduuri si alti contaminanti asa cum se
precizeaza in art. 9 al "Normei sanitare veterinare privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete".
5.1. Trebuie sa fie respectate conditiile privind controlul de sanatate a
carnii transate si a carnii depozitate in conformitate cu prevederile cap. X al
anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete".
5.2. Trebuie sa fie respectate conditiile privind marcarea de sanatate in
conformitate cu prevederile din cap. XI din anexa nr. 1 a "Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete".
5.3. Atunci cand unitatile fuzioneaza, proprietarii acestor unitati, ori
reprezentantii acestora, raspund pentru respectarea conditiilor impuse de
prezenta norma sanitara veterinara. Pentru respectarea conditiilor impuse de
prezenta norma sanitara veterinara, proprietarii acestor unitati, ori
reprezentantii acestora, trebuie sa numeasca o persoana responsabila cu
supravegherea conditiilor de igiena generala din unitatile fuzionate, in
conformitate cu art. 10 alin. (2) al "Normei sanitare veterinare privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete".
5.4. Persoana nominalizata trebuie sa fie in evidenta autoritatii
veterinare competente.
5.5. Un astfel de acord incheiat intre unitatile fuzionate este necesar in
privinta autorizarii de catre autoritatea veterinara competenta.
6. Carcasele intregi, semicarcasele, sferturile, organele sau alte elemente
de transare, destinate valorificarii in unitatile din cadrul pietelor cu
vanzare en-gros, trebuie sa fie insotite pe durata transportului de
certificatul de sanatate in conformitate cu prevederile art. 3 lit. A, alin.
(1) lit. f) din "Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete".
ANEXA 2*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.
Conditii pentru autorizarea unitatilor din pietele cu vanzare en-gros asa
cum sunt definite de "Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare"
1. Pentru autorizarea separata a unitatilor din cadrul pietelor cu vanzare
en-gros, trebuie sa fie indeplinite conditiile stabilite la cap. I si III ale
anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate
care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare".
1.1. Spatiile, echipamentele si dotarile, la care se refera pct. 1 lit. a),
pct. 2 lit. b), pct. 4 lit. c), e) si pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 din
cap. I si pct. 15 lit. a), b), c) si d) din cap. III ale anexei nr. 1 din
"Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate pentru
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare", se pot folosi in
comun de catre unitatile din cadrul aceleiasi piete cu vanzare en-gros.
1.2. Spatiul destinat serviciului veterinar, prevazut la pct. 9 din cap. I
din anexa nr. 1 din "Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata de pasare"
trebuie sa fie corespunzator ca suprafata si dotare. Acesta poate fi marit cand
situatia o impune. Spatiile destinate serviciului veterinar pot fi situate in
orice parte a pietei cu vanzare en-gros, astfel incat sa se asigure o
supraveghere eficienta a intregii activitati supuse controlului sanitar
veterinar.
2. Spatii pentru depozitarea produselor refrigerate:
Daca exista spatii pentru depozitarea produselor refrigerate, altele decat
cele mentionate de anexa nr. 1, cap. III pct. 15 lit. (a) al "Normei
sanitare veterinare privind problemele de sanatate pentru producerea si comertul
cu carne proaspata de pasare", acestea trebuie sa fie autorizate de
autoritatea veterinara competenta ca "depozite frigorifice". Acestea
trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite la cap. IV al anexei nr. 1 a
"Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate pentru
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare".
3. Depozitare:
3.1. Carcasele, semicarcasele, sferturile, organele sau alte elemente de
transare, destinate valorificarii, vor fi depozitate la temperaturile stabilite
de cap. XIV pct. 66 din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind
problemele de sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare".
3.2. In cazul in care se valorifica produse ce necesita o temperatura
scazuta de depozitare, spatiile de depozitare vor fi prevazute cu instalatii
frigorifice sau cu echipamente care sa mentina constanta temperatura produselor
pana cand acestea vor fi valorificate.
4. a) Echipamentele si instalatiile de lucru nu trebuie sa fie utilizate in
alte scopuri decat pentru prelucrarea carnii proaspete de pasare sau a carnii
de vanat de crescatorie in conditiile de igiena stabilite de cap. V, cap. VII
pct. 38, cap. IX, XII si XV ale anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare
privind problemele de sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata
de pasare".
b) Trebuie sa fie luate toate masurile pentru a se asigura ca personalul
care manipuleaza carnea proaspata de pasare neambalata sau ambalata sau
personalul care lucreaza in spatiile in care astfel de carne este manipulata,
ambalata sau transportata, indeplineste conditiile prevazute la pct. 18 lit. a)
si pct. 24 din cap. V al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare
privind problemele de sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata
de pasare".
5. Trebuie sa fie respectate conditiile de supraveghere si control asa cum
este prevazut la art. 8 al "Normei sanitare veterinare privind problemele
de sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata de pasare".
5.1. Trebuie sa fie respectate conditiile privind controlul de sanatate a
carnii transate si a carnii depozitate in conformitate cu prevederile din cap.
XI al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata de pasare".
5.2. Trebuie sa fie respectate conditiile privind marcarea de sanatate in
conformitate cu prevederile cap. XII al anexei nr. 1 a "Normei sanitare
veterinare privind problemele de sanatate pentru producerea si comertul cu carne
proaspata de pasare".
5.3. Atunci cand unitatile fuzioneaza, proprietarii acestor unitati ori
reprezentantii acestora, raspund pentru respectarea conditiilor prezentei norme
sanitare veterinare. Pentru respectarea conditiilor prezentei norme sanitare
veterinare, proprietarii acestor unitati ori reprezentantii acestora, trebuie
sa numeasca o persoana responsabila cu supravegherea conditiilor de igiena
generala din unitatile fuzionate, in conformitate cu art. 6 alin. (2), (3),
(4), (5) si (6) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate pentru producerea si comertul cu carne proaspata de pasare".
5.4. Persoana nominalizata trebuie sa fie in evidenta autoritatii
veterinare competente.
5.5. Un astfel de acord incheiat intre unitatile fuzionate este necesar in
privinta autorizarii de catre autoritatea veterinara.
6. Carcasele proaspete de pasare, organele sau alte elemente de transare,
destinate valorificarii in unitatile din cadrul pietelor cu vanzare en-gros,
trebuie sa fie insotite pe durata transportului de certificatul de sanatate in
conformitate cu prevederile art. 3. lit. A, alin. (1) lit. i) al "Normei
sanitare veterinare privind problemele de sanatate pentru producerea si
comertul cu carne proaspata de pasare".
ANEXA 3*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.
Conditii pentru autorizarea intreprinderilor situate in pietele cu vanzare
en-gros, asa cum sunt definite de "Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate ce reglementeaza producerea si comercializarea
produselor din carne si a altor produse de origine animala"
1. Pentru autorizarea separata a unitatilor din cadrul pietelor cu vanzare
en-gros, trebuie sa fie indeplinite conditiile stabilite la cap. I si III din
anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
ce reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor
produse de origine animala".
1.1. Spatiile, echipamentele si dotarile, la care se refera pct. 1, 3, 4,
8, 9, pct. 2 lit. b), pct. 4 lit. c) si e) si pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,
13 din cap. I pct. 15 lit. a), b), c) si d) din cap. III al "Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate ce reglementeaza producerea
si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine
animala", se pot folosi in comun de catre unitatile din cadrul aceleiasi
piete cu vanzare en-gros.
1.2. Spatiul destinat serviciului veterinar, prevazut la pct. 12 din cap. I
din anexa nr. 1 din "Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate ce reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si
a altor produse de origine animala", trebuie sa fie corespunzator ca
suprafata si dotare. Acesta poate fi marit cand situatia o impune. Spatiile
destinate serviciului veterinar pot fi situate in orice parte a pietei cu
vanzare en-gros, astfel incat sa se asigure o supraveghere eficienta a intregii
activitati supuse controlului sanitar veterinar.
2. Depozitare:
2.1. Produsele din carne trebuie sa fie depozitate si transportate in
conditiile stabilite la cap. VII al anexei nr. 2 din "Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate ce reglementeaza producerea si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine
animala".
2.2. In cazul in care se valorifica produse din carne ce necesita o
temperatura scazuta de depozitare, spatiile de depozitare vor fi prevazute cu
instalatii frigorifice, sau cu echipamente care sa mentina constanta
temperatura produselor pana cand acestea vor fi valorificate.
3. Depozitare:
3.1. Carcasele, semicarcasele, sferturile, organele sau alte elemente de
transare, destinate valorificarii, vor fi depozitate la temperaturile stabilite
la cap. XIV pct. 66 din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete".
3.2. In cazul in care se valorifica produse ce necesita o temperatura
scazuta de depozitare, spatiile de depozitare vor fi prevazute cu instalatii
frigorifice, sau cu echipamente care sa mentina constanta temperatura
produselor pana cand acestea vor fi valorificate.
3.3. In unitatile de productie trebuie sa fie respectate conditiile de
igiena in conformitate cu prevederile cap. II al anexei nr. 1 si cap. II, III,
IV si V ale anexei nr. 2 din "Norma sanitara veterinara privind conditiile
de sanatate ce reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne
si a altor produse de origine animala".
3.4. Trebuie sa fie luate toate masurile pentru a se asigura ca personalul
care manipuleaza carnea proaspata neambalata sau ambalata sau personalul care
lucreaza in spatiile in care astfel de carne este manipulata, ambalata sau
transportata, indeplineste conditiile prevazute de cap. II al anexei nr. 1 si
cap. II al anexei nr. 2 din "Norma sanitara veterinara privind conditiile
de sanatate ce reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne
si a altor produse de origine animala".
3.5. In unitatile de productie trebuie sa fie respectate masurile de
supraveghere prevazute de art. 8 si de cap. IV si VI ale anexei nr. 2 din
"Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate ce reglementeaza
producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine
animala".
3.6. Atunci cand unitatile fuzioneaza, proprietarii acestor unitati ori
reprezentantii acestora, raspund impreuna pentru respectarea conditiilor impuse
de prezenta norma sanitara veterinara. Pentru respectarea conditiilor impuse de
prezenta norma sanitara veterinara, proprietarii acestor unitati ori
reprezentantii acestora, trebuie sa numeasca o persoana responsabila cu
supravegherea conditiilor de igiena generala din unitatile fuzionate, in
conformitate cu art. 7 alin. (1) din "Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate ce reglementeaza producerea si comercializarea
produselor din carne si a altor produse de origine animala".
3.7. Persoana nominalizata trebuie sa fie in evidenta autoritatii
veterinare competente.
3.8. Este necesar in privinta autorizarii un acord incheiat intre unitatile
fuzionate, de catre autoritatea veterinara competenta.
3.9. Produsele din carne sau alte produse de origine animala destinate
valorificarii in unitatile din cadrul pietelor cu vanzare en gros, trebuie sa
fie insotite pe durata transportului de certificatul de sanatate in
conformitate cu art. 3 A, pct 10 lit. b) din "Norma sanitara veterinara
privind conditiile de sanatate ce reglementeaza producerea si comercializarea
produselor din carne si a altor produse de origine animala".