ORDIN Nr. 70
din 4 august 2008
privind aprobarea Retelei
pentru monitorizarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul si
eradicarea pestei porcine clasice in Romania pentru anul 2008
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 639 din 5 septembrie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 20.315 din 24 iunie
2008, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr.
515/2008 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul
acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al
celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, precum
şi a tarifelor aferente acestora pentru anul'2008,
în baza prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
luând în considerare prevederile Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 67/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire
la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - (1) Se aprobă constituirea Reţelei pentru
monitorizarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi
eradicarea pestei porcine clasice în România pentru anul 2008, denumită în
continuare Reţea.
(2) Reţeaua este organizată la nivelul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi la nivelul
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti şi are ca scop monitorizarea Programului
strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice
în România pentru anul 2008, denumit în continuare Program,
pentru gestionarea situaţiilor apărute pe
parcursul implementării acestuia şi pentru circulaţia vaccinurilor antipestoase
porcine.
Art. 2. - Monitorizarea Programului se realizează în
coordonarea directorului general al Direcţiei generale sanitare veterinare din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor.
Art. 3. - (1) Reţeaua este constituită din:
a) 8 centre regionale pentru monitorizarea Programului;
b) 42 de medici veterinari oficiali cu atribuţii exclusive
privind monitorizarea implementării Programului, numiţi prin decizie a
directorului executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Organizarea Reţelei este prevăzută în anexa care
face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 4. - Centrele regionale prevăzute la art. 3 alin.
(1) lit. a) se organizează cu posturi din structura Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Art. 5. - Centrele regionale prevăzute la art. 3 alin.
(1) lit. a) sunt următoarele:
a) Centrul regional pentru monitorizarea Programului -
„Regiunea sud-vest", cu sediul în cadrul
Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, având în
coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa
Alimentelor Dolj;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa
Alimentelor Olt;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Gorj;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Mehedinţi;
5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Vâlcea;
b) Centrul regional pentru monitorizarea Programului - „Regiunea sud-est", cu sediul în cadrul Direcţiei
Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, având în coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Constanţa;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Buzău;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Brăila;
5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Galaţi;
6. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Vrancea;
c) Centrul regional pentru monitorizarea Programului -
„Regiunea de sud", cu sediul în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, având în coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Prahova;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
Ialomiţa;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Argeş;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Călăraşi;
5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Dâmboviţa;
6. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Giurgiu;
7. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Teleorman;
d) Centrul regional pentru
monitorizarea Programului - „Regiunea Bucureşti-Ilfov", cu sediul în
cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti,
având în coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Bucureşti;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa
Alimentelor Ilfov;
e) Centrul regional pentru monitorizarea Programului -
„Regiunea nord-vest", cu sediul în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, având în coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa
Alimentelor Cluj;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Satu Mare;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Bihor;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Bistriţa-Năsăud;
5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Maramureş;
6. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Sălaj;
f) Centrul regional pentru monitorizarea Programului -
„Regiunea nord-est", cu sediul în cadrul
Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, având în
coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Bacău;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor laşi;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Botoşani;
5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Vaslui;
6. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Neamţ;
g) Centrul regional pentru monitorizarea Programului -
„Regiunea de centru", cu sediul în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, având în coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Braşov;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa
Alimentelor Alba;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Covasna;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Harghita;
5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Mureş;
6. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Sibiu;
h) Centrul regional pentru monitorizarea Programului -
„Regiunea de vest", cu sediul în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, având în coordonare:
1. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Hunedoara;
2. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Timiş;
3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Arad;
4. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Caraş-Severin.
Art. 6. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi
institutele veterinare centrale duc la îndeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 7. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor controlează ducerea la îndeplinire a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 8. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatiş Cheţan
ANEXĂ
ORGANIZAREA REŢELEI
Art. 1. - Coordonatorul Reţelei este directorul general
al Direcţiei generale sanitare veterinare din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Art. 2. - Datele obţinute în cadrul Reţelei sunt
evaluate de coordonatorul acesteia, care dispune măsuri adecvate situaţiei
epidemiologice, conform legislaţiei sanitar-veterinare în
vigoare.
Art. 3. - (1) Coordonatorul Reţelei poate solicita
informaţii tehnice privind situaţia epidemiologică a pestei porcine clasice de
la toate serviciile sanitar-veterinare de stat.
(2) Centrele regionale ale Reţelei sunt coordonate de
medici veterinari oficiali, angajaţi ai Direcţiei generale sanitare veterinare
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor.
Art. 4. - (1) Medicii veterinari oficiali care
coordonează centrele regionale prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) din ordin
monitorizează implementarea Programului şi raportează coordonatorului Reţelei
aplicarea măsurilor prevăzute în legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.
(2) In structura centrului regional se află următorii
specialişti:
a) coordonatorul centrului regional, conform
prevederilor art. 3 alin. (2);
b) directorul executiv adjunct/şeful Serviciului
sănătate animală din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aflate în structura centrului regional;
c) responsabilii cu pesta porcină clasică, numiţi prin
decizie a directorului executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aflată în
structura centrului regional;
d) şeful laboratorului sanitar-veterinar şi pentru
siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti;
e) şeful Serviciului de integrare europeană,
identificare şi înregistrarea animalelor;
f) şeful Biroului bunăstare animală, unitate
epidemiologică teritorială;
g) medicii veterinari oficiali din cadrul
circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale.
(3) Directorii executivi ai direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti în cadrul cărora s-au stabilit sediile centrelor
regionale pun la dispoziţia coordonatorului centrului regional spaţiul, precum
şi alte mijloace şi echipamente necesare bunei desfăşurări a activităţii.
Art. 5. - Cei 42 de medici veterinari oficiali de la nivel judeţean prevăzuţi la art. 3 alin. (1) lit. b) din ordin
au atribuţii şi responsabilităţi privind monitorizarea şi raportarea tuturor
măsurilor vizând supravegherea şi controlul pestei porcine clasice la nivel
judeţean, conform prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.