ORDIN Nr. 7
din 9 ianuarie 2008
privind intocmirea listei
nationale a propunerilor de mentiuni nutritionale si de sanatate asociate
alimentelor si produselor destinate consumului uman, prevazute in Ordinul
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului
sanatatii nr. 244/401/2005 privind prelucrarea, procesarea si comercializarea
plantelor medicinale si aromatice utilizate ca atare, partial procesate sau
procesate sub forma de suplimente alimentare predozate, si in Ordinul
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, al ministrului
sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006 pentru aprobarea
Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de
origine animala si vegetala si/sau a amestecurilor acestora cu vitamine,
minerale si alti nutrienti
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 45 din 21 ianuarie 2008
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale
implementare politici agricole nr. 279.975 din 11 decembrie 2007,
având în vedere prevederile art. 13 şi 14 din
Regulamentul nr. 1.924/2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi produselor
destinate consumului uman,
având în vedere prevederile art. 3 din Legea plantelor
medicinale şi aromatice nr. 491/2003,
având în vedere prevederile
art. 2 alin. (1) şi (2), ale art. 4 şi 13 din Legea nr. 150/2004 privind
siguranţa alimentelor şi a hranei
pentru animale, republicată,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi
completările ulterioare, şi
al Hotărârii Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea
acesteia,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
ministrul sănătăţii publice şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit următorul ordin:
Art. 1. -Autorităţile competente pentru întocmirea
listei naţionale a menţiunilor nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor
şi produselor destinate consumului uman sunt:
1. Ministerul Sănătăţii Publice, pentru produsele care
fac obiectul Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pentru
aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare;
2. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
pentru produsele care fac obiectul Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 244/401/2005
privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi
aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de
suplimente alimentare predozate, şi al Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
1.228/2005/244/63/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind
comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animală şi
vegetală şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi
nutrienti.
Art. 2. - Lista naţională de propuneri de menţiuni
nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi produselor destinate
consumului uman va fi alcătuită pe baza colectării de către autorităţi, în
conformitate cu prevederile art. 1, a propunerilor de menţiuni de sănătate
asociate produselor destinate consumului uman formulate de către persoanele
fizice sau juridice responsabile pentru respectarea cerinţelor legale în
vigoare, denumite în continuare operatori în
domeniul alimentar.
Art. 3. - (1) Fiecare propunere de menţiune
nutriţională şi de sănătate asociată alimentelor şi produselor destinate
consumului uman va fi elaborată de către fiecare operator din domeniul
alimentar, atât în limba română, cât şi în limba engleză, în conformitate cu
formularul şi cu instrucţiunile de completare prevăzute în anexa nr. 1.
(2) Formularul pentru fiecare propunere de menţiune nutriţională şi de sănătate asociată alimentelor
şi produselor destinate consumului uman, din plante medicinale şi aromatice şi
suplimentele alimentare care fac obiectul Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 244/401/2005 şi
al Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al
ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006 se depune
în 4 exemplare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia implementare
politici de piaţă în sectorul culturi horticole, până la data de 4 ianuarie
2008, de către fiecare operator în domeniul alimentar interesat.
(3) Fiecare operator în
domeniul alimentar, pe baza formularelor depuse conform prevederilor alin. (2),
va întocmi, atât în limba română, cât şi în limba engleză, lista proprie a
propunerilor de menţiuni de sănătate asociate alimentelor şi produselor
destinate consumului uman, pe care o va transmite în sistem electronic la
Institutul de Bioresurse Alimentare - Serviciul de notificare a produselor.
Lista proprie a propunerilor de menţiuni de sănătate asociate alimentelor şi
produselor destinate consumului uman se va întocmi în conformitate cu
formularul şi cu prevederile anexei nr. 2.
(4) Formularele depuse în conformitate cu prevederile
alin. (2) vor fi supuse verificării Comisiei de aprobare a listei naţionale de
propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi
produselor destinate consumului uman.
Art. 4. - (1) Comisia de verificare a listei naţionale
de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi
produselor destinate consumului uman, denumită în continuare Comisie, este organism consultativ al
autorităţilor competente ale statului şi este formată din cercetători, cadre
didactice, experţi în domeniu, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale de
profil.
(2) Comisia este
constituită din persoanele menţionate în anexa nr. 3, la care se adaugă 2
reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor.
(3) Membrii Comisiei, după
o analiză individuală a fiecărei propuneri de menţiune de sănătate asociată
alimentelor şi produselor destinate consumului uman, în cadrul unei întâlniri
de lucru, ce va avea loc în data de 11 ianuarie 2008, vor da avizul favorabil
propunerilor acceptate pentru a fi incluse în Lista naţională de propuneri de
menţiuni de sănătate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului
uman, prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 244/401/2005 şi în Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006. Avizul favorabil acordat de Comisie
Listei naţionale de propuneri de menţiuni de sănătate asociate alimentelor şi
produselor destinate consumului uman, prevăzute în Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr.
244/401/2005 şi în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006,
va fi consemnat în scris sub semnătura fiecărui membru al Comisiei.
(4) Propunerile de menţiuni de sănătate asociate
alimentelor şi produselor destinate consumului uman din plante, prevăzute în
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al
ministrului sănătăţii nr. 244/401/2005 şi în Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006, care nu
primesc avizul favorabil, vor fi listate pe site-ul IBA şi returnate
operatorilor din domeniul alimentar care le-au propus, în vederea reformulării
conţinutului.
(5) Operatorii din domeniul alimentar pot redepune o
singură dată propunerile de menţiuni de sănătate asociate alimentelor şi
produselor destinate consumului uman din plante medicinale şi aromatice care nu
au primit avizul favorabil al Comisiei, în termen de 3 zile lucrătoare, de la
afişarea pe site-ul IBA, conform prevederilor alin. (4).
(6) Comisia se va întâlni în data de 18 ianuarie 2008
pentru analizarea reformulărilor transmise de către operatorii din domeniul
alimentar. Propunerile reformulate care vor fi acceptate de Comisie vor fi
incluse în Lista naţională de propuneri de menţiuni de sănătate asociate
alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevăzută în Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului
sănătăţii nr. 244/401/2005 şi în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
1.228/2005/244/63/2006.
(7) Până la data de 31 ianuarie 2008 va fi transmisă
Comisiei Europene Lista naţională avizată de Comisie, în conformitate cu
prevederile alin. (3) şi (6), pentru a fi inclusă în lista finală a Comisiei
Europene.
Art. 5. - Lista naţională a propunerilor de menţiuni
nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi produselor destinate
consumului uman, prevăzută în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 244/401/2005 şi în Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului
sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006, în forma aprobată de
Comisie, va fi afişată pe site-ul celor două autorităţi, în conformitate cu
prevederile art.1.
Art. 6 - (1) Operatorii din industria alimentară ale
căror produse fac obiectul Ordinului ministrului sănătăţii publice nr.
1.069/2007 vor completa on-line, în limbile română şi engleză, pe site-ul
oficial al Ministerului Sănătăţii Publice, formularul prezentat în anexa nr. 1.
(2)Termenul limită al procesului de înregistrare a
menţiunilor de sănătate prevăzut la alin. (1) este 10 decembrie 2008.
(3) Autoritatea Naţională de
Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice va transmite
Comisiei, până la data de 31 ianuarie 2008, Lista naţională a menţiunilor de
sănătate asociate alimentelor care fac obiectul Ordinului ministrului sănătăţii
publice nr. 1.069/2007.
Art. 7. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 8. - Prezentul ordin se publică in Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Ciolos
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen
Nicolăescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Chetan Roatis
ANEXA Nr. 1
FORMULAR
de propunere de menţiune nutriţională şi de sănătate
asociată alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevăzute în Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului
sănătăţii nr. 244/401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor
medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de
suplimente alimentare predozate, şi în Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării
rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
1.228/2005/244/63/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine
animală şi vegetală şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi, destinat
completării de către operatorii din domeniul
alimentar
Limba română
1.
|
2.
|
Componenta produsului
|
Relaţia cu sănătatea
|
Condiţii de utilizare
|
Natura evidenţelor
|
Formulările de marketing
|
3.
|
4.
|
5.
|
6.
|
7.
|
Nr.
|
Referinţe
|
…
|
8.
|
Limba engleză
1.
|
2.
|
Food Component
|
Health Relationship
|
Conditions of Use
|
Nature of evidence
|
Examples of wording
|
3.
|
4.
|
5.
|
6.
|
7.
|
No.
|
References
|
…
|
8.
|
Instrucţiuni de completare a formularului:
1. Numele şi datele de identificare ale operatorului în
domeniul alimentar, care propune o anumită menţiune nutriţională şi de sănătate
asociată alimentelor şi produselor de consum uman: denumirea firmei, codul unic
de înregistrare, adresa, numărul de telefon.
2. Numele şi datele de contact ale persoanei desemnate
de operatorul în domeniul alimentar pentru susţinerea şi argumentarea
propunerii de menţiune nutriţională şi de sănătate asociată alimentelor şi
produselor de consum uman: numele şi prenumele, funcţia în cadrul firmei,
numărul de telefon, adresa de e-mail.
3. Componenta produsului este reprezentată de una sau
mai multe plante medicinale şi aromatice, pentru care se va preciza distinct,
pentru fiecare în parte: denumirea botanică a plantei, urmată de partea
folosită şi denumirea populară uzuală.
4. Relaţia cu sănătatea precizată pe scurt.
5. Condiţiile de utilizare.
6. Enumerarea pe scurt a tipului surselor
bibliografice citate de către operatorul în domeniul alimentar pentru
argumentarea propunerii sale de menţiune nutriţională şi de sănătate asociată
alimentelor şi produselor destinate consumului uman.
7. Una sau mai multe formulări
de marketing ce vor fi aplicate produsului finit care va conţine respectiva
componentă, precizată la pct. 3, în conformitate cu relaţia cu sănătatea, ce a
fost precizată la pct. 4. Fiecare formulare de marketing va fi trecută pe un rând separat, în cadrul acestei rubrici.
8. Precizarea sursei bibliografice citate în scopul
argumentării menţiunii nutriţionale şi de sănătate asociată alimentelor şi
produselor de uz uman propusă. Citarea fiecărei referinţe se va face
menţionându-se: numele şi iniţialele prenumelui autorului sau autorilor, anul
şi locul publicării, numele referinţei, volumul, capitolul, pagina în care se
află argumentarea menţiunii propuse.
ANEXA Nr. 2
LISTA
de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sănătate
asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevăzute în Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr.
244/401/2005 privind
prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice
utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate, şi în
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006 pentru
aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine
animală şi vegetală şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi, întocmită de
către operatorii din domeniul alimentar
Limba română
1.
|
2.
|
Nr.
|
Componenta produsului
|
Relaţia cu sănătatea
|
Condiţii de utilizare
|
Natura evidenţelor
|
Formulările de marketing
|
…
|
3.
|
4.
|
5.
|
6.
|
7.
|
Limba engleză
1.
|
2.
|
No.
|
Food Component
|
Health Relationship
|
Conditions of Use
|
Nature of evidence
|
Examples of wording
|
…
|
3.
|
4.
|
5.
|
6.
|
7.
|
Instrucţiuni de completare a listei:
Rubricile celor două tabele, cel în limba română şi cel
în limba engleză, vor fi completate în conformitate cu instrucţiunile de
completare din anexa nr. 1.
Fiecare linie din tabel corespunde câte unei propuneri
de menţiune nutriţională şi de sănătate asociată alimentelor şi produselor de
uz uman.
Numerotarea propunerilor se va face în conformitate cu
ordinea în care acestea au fost depuse la Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Numerele de ordine date propunerilor în lista redactată
în limba română trebuie să corespundă cu numerele de ordine date traducerii
informaţiilor din lista redactată în limba engleză.
ANEXA Nr. 3
COMPONENŢA
Comisiei de verificare a listei naţionale de
propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului
uman, prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii
nr. 244/401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor
medicinale şi
aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de
suplimente alimentare predozate, şi în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1.228/2005/244/63/2006 pentru
aprobarea Normelor tehnice privind
comercializarea suplimentelor alimentare
predozate de origine animală şi vegetală si/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale si alţi
nutrienti
Comisia de verificare a listei naţionale de propuneri
de menţiuni nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor şi produselor
destinate consumului uman, prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii nr. 244/401/2005 şi
în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al
ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 'l .228/2005/244/63/2006, este alcătuită
din:
1. prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi
2. prof. dr. Ursula Stănescu
3. prof. dr. Pavel Chirilă
4. prof. dr. Paul Ştefănescu
5. prof. dr. Cerasela Elena Gîrd
6. dr. farm. Ovidiu Bojor
7. dr. farm. Dora Szocs
8. dr. ing. Radu Stoianov
9. dr. Corneliu Moldovan
10. dr. biochim. Cristina Mateescu
11. dr. Sorin Godeanu
12. dr. biol. Tatiana Onisei
13. dr. ing. Dumitru Lazurcă
14. mat. Andrei Gămulea
15. dr. farm. Villa Rădanţă
16. dr. şt. med. expert UE pentru suplimente alimentare
Gabriela Garban
17. ing. Mihai Talpoş
18. prof. dr. Neacşu Constantin
19. conf. dr. Sigrig Eşianu
20. dr.Ana Dalia Faur