ORDIN
Nr. 645 din 15 iulie 2005
privind aprobarea incadrarii regiunilor viticole romanesti in zonele viticole
ale Uniunii Europene si conditiile aplicarii corectiilor de tarie alcoolica si
de aciditate asupra recoltelor de struguri aflate in diferite stadii de
prelucrare
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 679 din 28 iulie 2005
In baza prevederilor art. 3 alin. (3) din Legea viei si vinului in sistemul
organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 si ale art. 111 lit. k)
din Hotararea Guvernului nr. 1.134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole
nr. 244/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
(1) Se aproba incadrarea regiunilor viticole romanesti in urmatoarele zone
viticole ale Uniunii Europene:
B - cu tarie alcoolica naturala de minimum 6,0% vol.;
CIa) - cu tarie alcoolica naturala de minimum 7,5% vol.;
CII - cu tarie alcoolica naturala de minimum 8,5% vol.
(2) Incadrarea regiunilor viticole romanesti in cele trei zone viticole ale
Uniunii Europene se face astfel:
2.1. Regiunea Viticola a Podisului Transilvaniei in zona viticola B;
2.2. Regiunea Viticola a Dealurilor Moldovei in zona viticola CIa);
2.3. Regiunea Viticola a Dealurilor Munteniei si Olteniei, cu podgoriile:
Stefanesti-Arges, Samburesti, Dragasani si Dealurile Craiovei, in zona viticola
CIa);
2.4. Regiunea Viticola a Banatului in zona viticola CIa);
2.5. Regiunea Viticola a Crisanei si Maramuresului in zona viticola CIa);
2.6. Regiunea Viticola a Dealurilor Munteniei si Olteniei, cu podgoriile:
Dealurile Buzaului, Dealu Mare, Severinului si Plaiurile Drancei, in zona
viticola CII;
2.7. Regiunea Viticola a Colinelor Dobrogei in zona viticola CII;
2.8. Regiunea Viticola a Teraselor Dunarii in zona viticola CII;
2.9. Regiunea Viticola a Nisipurilor si Altor Terenuri Favorabile din Sudul
Tarii in zona viticola CII.
(3) Incadrarea regiunilor viticole romanesti in zonele viticole B, CIa) si
CII ale Uniunii Europene a fost realizata pe baza "Studiului ecopedologic
si ecoclimatic pentru incadrarea arealelor viticole din Romania in zonele
viticole ale U.E.", elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru
Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca.
Art. 2
(1) In anii nefavorabili se poate autoriza de catre Oficiul National al
Viei si Vinului marirea (ridicarea) in anumite limite a tariei alcoolice totale
la recoltele viticole aflate in diferite stadii de procesare, dupa cum urmeaza:
struguri proaspeti, must de struguri, must de struguri partial fermentat, vin
nou aflat in fermentatie si vin de masa, obtinute din soiurile nobile de vin
recomandate si autorizate pentru cultura vitei-de-vie.
(2) Marirea (ridicarea) tariei alcoolice totale se autorizeaza numai in
cazul in care recolta de struguri aflata in diferite stadii de procesare
prevazute la alin. (1) a dobandit cel putin urmatoarele valori ale tariei
alcoolice naturale:
a) pentru arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola B, 6%
volume alcool, adica 102 g/l zaharuri tarie alcoolica potentiala;
b) pentru arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola CIa), 7,5%
volume alcool, adica 127,5 g/l zaharuri tarie alcoolica potentiala;
c) pentru arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola CII, 8,5%
volume alcool, adica 144,5 g/l zaharuri tarie alcoolica potentiala.
(3) Marirea tariei alcoolice se poate face numai pana la anumite plafoane
prevazute la art. 3 alin. (7) si (8), prin aplicarea practicilor oenologice
mentionate la art. 3 alin. (1), si nu poate depasi urmatoarele limite:
a) pentru arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola B, 2,5%
volume alcool, adica 42,5 g/l zaharuri tarie alcoolica potentiala;
b) pentru arealele viticole romanesti incadrate in zonele viticole CIa) si
CII, 2,0% volume alcool, adica 34,0 g/l zaharuri tarie alcoolica potentiala.
(4) In arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola B, in anii in
care conditiile climatice au fost deosebit de nefavorabile, marirea tariei
alcoolice totale se poate face in limita a 3,5% volume alcool, adica 59,5 g/l
zaharuri tarie alcoolica potentiala, pana la plafonul prevazut la art. 3 alin.
(5), prin aplicarea practicilor oenologice mentionate la art. 3 alin. (1).
Art. 3
(1) Cresterea tariei alcoolice totale exprimate in % volume alcool,
mentionata la art. 2, se poate realiza numai prin:
a) adaos de zaharoza, de must de struguri concentrat sau de must de
struguri concentrat rectificat, in cazul strugurilor proaspeti, al mustului de
struguri partial fermentat sau al vinului nou aflat inca in fermentatie;
b) adaos de zaharoza, de must de struguri concentrat sau de must de
struguri concentrat rectificat sau prin concentrare partiala, inclusiv osmoza
inversa, in cazul mustului de struguri;
c) concentrare partiala la rece, in cazul producerii vinului de masa.
(2) Procedeele mentionate la alin. (1) se exclud reciproc.
(3) Adaosul de zaharoza mentionat la alin. (1) lit. a) si b) se poate
realiza numai in cazul producerii vinurilor de masa seci.
(4) Adaosul de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat
rectificat nu poate mari volumul initial de struguri proaspeti presati, de must
de struguri, must de struguri partial fermentat sau de vin nou aflat inca in
fermentatie, cu mai mult de 8% in arealele viticole romanesti incadrate in zona
viticola B si 6,5% in arealele viticole romanesti incadrate in zonele viticole
CIa) si CII.
(5) In cazul aplicarii prevederilor art. 2 alin. (4), limita de marire in
volume este de 11% in arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola B.
(6) Concentrarea nu poate reduce cu mai mult de 20% volumul initial si in
nici un caz nu poate sa mareasca cu mai mult de 2% volume taria alcoolica
naturala a mustului de struguri, a vinului apt sa devina vin de masa sau a
vinului de masa.
(7) Procedeele mentionate anterior nu pot in nici un caz sa mareasca taria
alcoolica totala in % volume a strugurilor proaspeti, a mustului de struguri, a
mustului de struguri partial fermentat, a vinului nou aflat inca in
fermentatie, a vinului apt sa devina vin de masa sau a vinului de masa cu mai
mult de 12% volume in arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola B,
12,5% volume in arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola CIa) si
13% volume in arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola CII.
(8) Pentru vinul rosu taria alcoolica totala in % volume a produselor
mentionate la alin. (7) poate creste pana la 12,5% volume in arealele viticole
romanesti incadrate in zona viticola B.
(9) Vinul din care se poate obtine vin de masa si vinul de masa nu pot fi
concentrate, daca produsele din care au fost obtinute au facut obiectul
procedeelor mentionate la art. 3 alin. (1) lit. a) si b).
Art. 4
(1) Corectiile aciditatii totale se pot aplica recoltelor viticole aflate
in urmatoarele stadii de prelucrare: strugurii proaspeti, mustul de struguri,
mustul de struguri partial fermentat, vinul nou aflat inca in fermentatie si
vinul. Ele pot face obiectul:
a) unei dezacidificari (micsorari a aciditatii totale) partiale in arealele
viticole romanesti incadrate in zonele viticole B si CIa);
b) unei acidificari sau unei dezacidificari (mariri sau micsorari ale
aciditatii totale), fara a aduce atingere dispozitiilor alin. (3), in arealele
viticole romanesti incadrate in zona viticola CII.
(2) Acidificarea produselor, cu exceptia vinului, mentionate la alin. (1)
se poate face doar pana la limita maxima de 1,50 g/l, exprimata in acid tartric
sau 20 miliechivalenti/l.
(3) Acidificarea vinurilor se poate face doar pana la limita maxima de 2,50
g/l, exprimata in acid tartric sau 33,3 miliechivalenti/l.
(4) Dezacidificarea vinurilor se poate face doar pana la limita maxima de
1,0 g/l, exprimata in acid tartric sau 13,3 miliechivalenti/l.
(5) Mustul de struguri destinat concentrarii poate face obiectul unei
dezacidificari partiale.
(6) In anii in care conditiile climatice au fost nefavorabile se pot
autoriza acidificarea si dezacidificarea produselor cuprinse la alin. (1) din
arealele viticole romanesti incadrate in zona viticola CII si dezacidificarea
partiala in arealele viticole incadrate in zonele viticole B si CIa).
(7) Acidificarea si imbogatirea in zaharuri, in afara situatiilor de
derogare stabilite de la caz la caz, precum si acidificarea si dezacidificarea
aceluiasi produs se exclud reciproc.
Art. 5
(1) Fiecare procedura mentionata la art. 2 alin. (2) si la art. 4 alin. (1)
trebuie inscrisa atat pe un document de insotire sub care circula produsele
astfel tratate, cat si in registrul practicilor si tratamentelor oenologice.
(2) Aceste proceduri pot fi efectuate, fara derogarile motivate de conditii
nefavorabile de clima, numai:
a) inainte de 1 ianuarie, in arealele viticole romanesti incadrate in
zonele viticole CIa) si CII;
b) inainte de 16 martie, in arealele viticole romanesti incadrate in zona
viticola B si numai pentru produsele provenite din recolta de struguri imediat
precedenta acestor date.
Art. 6
Prezentul ordin creeaza cadrul necesar aplicarii directe, la data aderarii
Romaniei la Uniunea Europeana, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 privind
organizarea comuna a pietei vitivinicole, anexa III, anexa V, lit. C, D, E, G,
publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 179 din 14 iulie 1999.
Art. 7
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si
intra in vigoare la data de 1 septembrie 2005.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur