ORDIN Nr. 63
din 3 iulie 2008
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind regulile generale de biosecuritate in exploatatiile
de porcine inregistrate/autorizate sanitar-veterinar
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 645 din 10 septembrie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 20.176 din 13 iunie
2008, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr.
515/2008 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul
acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al
celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, precum
şi a tarifelor aferente acestora pentru anul'2008,
în baza prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
regulile generale de biosecuritate în exploataţiile de porcine
înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, prevăzută în anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Mircea Lucian Cherteş
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ
privind regulile generale de biosecuritate în
exploataţiile de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar
Art. 1. - Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte
regulile generale de biosecuritate pentru funcţionarea exploataţiilor de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar.
Art. 2. -In condiţiile prezentei norme sanitare
veterinare, exploataţiile de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar
sunt organizate în:
a) exploataţii de porcine în sistem integrat - cu
sectoare de reproducţie, creştere şi îngrăşare a porcinelor cu aceeaşi locaţie
sau în locaţii diferite;
b) exploataţii de porcine numai cu sector de
reproducţie;
c) exploataţii de porcine numai cu sector de creştere
şi/sau îngrăşare.
CAPITOLUL I
Definiţii
Art. 3. - In sensul prezentei
norme sanitare veterinare, următorii termeni se definesc astfel:
a) biosecuritate -
complexul de măsuri organizatorice şi tehnice ce sunt aplicate într-o
exploatatie de porcine înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi
răspândirii de agenţi patogeni, astfel încât să se prevină apariţia bolilor
transmisibile;
b) zonă de producţie - teritoriul delimitat, care cuprinde toate adăposturile pentru
animale, spaţiile, utilajele, echipamentele şi alte facilităţi destinate
creşterii porcinelor, cu respectarea regulilor de sănătate şi bunăstare a
animalelor;
c) zonă administrativă - teritoriul aflat în afara zonei de producţie şi delimitat de
aceasta;
d) comerţ intracomunitar - schimburile comerciale ce se realizează
între statele membre ale Uniunii Europene;
e) export - expedierea
de porcine vii sau produse şi subproduse obţinute de la acestea către ţări
terţe.
CAPITOLUL II
Reguli generale de biosecuritate
Art. 4. - Exploataţiile de porcine
înregistrate/autorizate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele
reguli generale de biosecuritate:
1. asigurarea împrejmuirii exploataţiei, astfel încât
să nu poată permite intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor
neautorizate;
2. asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către
medicul veterinar de liberă practică organizată în condiţiile legii;
3. delimitarea strictă a zonei de producţie de zona
administrativă pentru exploatatiile de porcine în sistem integrat şi de
reproducţie;
4. accesul persoanelor străine se face numai cu
aprobarea administraţiei exploataţiei, iar toate datele privind vizitatorii
sunt înregistrate într-un registru special;
5. accesul în exploataţie al personalului propriu, al
vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali este permis numai cu respectarea
regulilor de filtru sanitar-veterinar, în special în ceea ce priveşte
echipamentul şi dezinfecţia;
6. limitarea pe cât posibil a circulaţiei personalului
propriu în alte zone de producţie decât cea în care îşi desfăşoară activitatea
pentru exploatatiile de porcine în sistem integrat şi de reproducţie;
7. elementele spaţiului tehnologic care asigură
realizarea producţiei trebuie astfel amplasate încât să permită aplicarea
măsurilor de profilaxie nespecifică antiepizootică;
8. în cadrul exploataţiilor de porcine în sistem
integrat şi de reproducţie, adăposturile sunt amplasate astfel încât circulaţia
animalelor în cadrul fluxului tehnologic să se facă fără intersectare; distanţa
dintre adăposturile de porcine trebuie să faciliteze prevenirea transmiterii
agenţilor patogeni odată cu aerul viciat evacuat prin sistemele de ventilaţie
care asigură admisia aerului curat;
9. zona administrativă va cuprinde printre altele:
a) birouri, spaţiu amenajat pentru servirea mesei,
filtrul sanitar-veterinar, spaţii pentru depozitarea materiilor prime furajere,
carantină, pentru exploatatiile de porcine numai cu sector de creştere sau
îngrăşare;
b) pe lângă cele menţionate la lit. a) se mai pot
adăuga zona pentru parcul de maşini, zona de dezinfectie a mijloacelor de
transport, spaţii de carantină, pentru exploatatiile de porcine în sistem
integrat sau numai sector de reproducţie.
10. exploatatiile de porcine înregistrate/autorizate
sanitar-veterinar să aibă o construcţie specială numită vestiar-filtru, amenajată
corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni în şi din
exploataţie;
11. vestiarul-filtru se amplasează la limita zonei de
producţie, astfel încât intrarea persoanelor în vestiar să se facă din afara
zonei, iar ieşirea din vestiar să asigure accesul direct în zona de producţie a
exploataţiei;
12. vestiarul-filtru trebuie să
fie amenajat astfel încât să permită schimbarea îmbrăcămintei de stradă cu
echipamentul de lucru şi dezinfecţia mâinilor;
13. atât la intrarea, cât şi la ieşirea din
vestiarul-filtru, se amenajează dezinfectoare pentru încălţăminte;
14. pentru fiecare persoană care activeză în zona de
producţie, vestiarul-filtru trebuie dotat cu echipament de protecţie
individual, echipament care va fi folosit numai în spaţiul de producţie
respectiv, sau echipament de unică folosinţă pentru vizitatori, cu săpun,
substanţe biocide şi prosoape;
15. vestiarul-filtru trebuie să aibă o cameră pentru
îmbrăcămintea de stradă, o cameră cu facilităţi pentru igiena corporală şi de spălare a echipamentelor
de protecţie şi o cameră pentru echipamentul de lucru;
16. la intrarea în zona de producţie trebuie să
existe facilităţile de dezinfectare a mijloacelor de transport;
17. rampa de încărcare/descărcare să fie conformă cu
un sistem care să asigure condiţiile de protecţie şi bunăstare a porcinelor
şi/sau maşini prevăzute cu rampă proprie;
18. după fiecare operaţiune, rampa se supune
curăţării, spălării şi decontaminării;
19. autovehiculele înregistrate/autorizate
sanitar-veterinar, utilizate pentru transportul animalelor, trebuie să fie
curăţate şi dezinfectate înainte de îmbarcarea porcinelor, iar conducătorul
auto prezintă dovada efectuării dezinfecţiei;
20. aprovizionarea cu furaje se face prin transbordare
sau prin utilizarea sistemului de aprovizionare directă racordat la
facilităţile de distribuţie; în cazul în care autovehiculul intră în zona de
producţie, se efectuează obligatoriu decontaminarea suplimentară mijlocului de
transport, inclusiv a părţilor laterale ale acestuia, şi utilizarea de către
conducătorul mijlocului de transport a echipamentului de protecţie;
21. efectuarea de acţiuni de dezinsecţie şi deratizare
ori de câte ori este necesar;
22. în cadrul zonei de producţie, după caz, se
delimitează sectoare pe categorii de producţie;
23. capacitatea spaţiilor de cazare pe categorii de
producţie este corelată astfel încât să se asigure posibilitatea aplicării
principiului „totul plin - totul gol", pe obiectiv, adăpost sau subunitate
de adăpost; după fiecare depopulare, suprafeţele din spaţiile de producţie se
supun curăţării, dezinfecţiei, într-o perioadă delimitată de timp care să
permită efectuarea acestor acţiuni; în acest scop exploataţia de porcine
înregistrată/ autorizată sanitar-veterinar trebuie să dispună de echipamentele
necesare pentru executarea curăţării mecanice, hidromecanice şi aplicarea
substanţelor biocide;
24. pentru decontaminare se folosesc numai produse
înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate,
autorizate pentru comercializare; să aibă concentraţia în substanţă activă
prevăzută în instrucţiunile de utilizare, iar soluţia dezinfectantă să fie
schimbată cu o frecvenţă care să asigure menţinerea aceleiaşi concentraţii;
25. depozitarea porcilor morţi, a avortonilor şi a
placentelor se realizează în spaţii închise, pentru a preveni vehicularea
agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate;
26. colectarea şi neutralizarea subproduselor de
origine animală ce nu sunt destinate consumului uman se efectuează în
conformitate cu legislaţia specifică în domeniu;
27. facilităţi dotate pentru
executarea necropsiilor.
CAPITOLUL III
Dispoziţii finale
Art. 5. - In scopul prevenirii introducerii de boli
infectocontagioase, proprietarul exploataţiei de porcine înregistrate/autorizate
sanitar-veterinar trebuie să întocmească şi să implementeze un program de
biosecuritate propriu, bazat pe proceduri, care să cuprindă şi alte măsuri
suplimentare specifice exploataţiei, avizat de direcţia sanitar-veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti.