ORDIN Nr. 561
din 16 august 2006
privind modificarea si
completarea anexei „Norme tehnice de clasificare a carcaselor de porci" la
Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 457/2004
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 720 din 23 august 2006
Având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea
Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a
carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu modificările si completările
ulterioare,
văzând Referatul de aprobare
nr. 100.965/2006,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale emite următorul ordin:
Art. I. - Anexa „Norme tehnice de clasificare a carcaselor de porci"
la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
457/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu
modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 3 se
introduce un nou articol, articolul 31, care va avea următorul cuprins:
„Art. 31. - (1)
Abatorul răspunde de cântărirea corectă a carcaselor şi ia măsuri pentru
înlăturarea cauzelor care pot influenţa corectitudinea cântăririi şi greutatea
carcasei, cum ar fi:
a) verificarea echipamentelor de cântărire, conform
normelor metrologice în vigoare;
b) prezentarea corectă a carcasei, conform
prevederilor alin. (1) al art. 2 din prezentele norme tehnice, cu excizii
corecte ale organelor genitale, ale limbii, osânzei, rinichilor, diafragmei şi
cu excizii din motive veterinare, pentru evitarea aplicării unor corecţii de
greutate eronate;
c) înregistrarea corectă a
greutăţii cârligelor de abator, în cazul în care sunt folosite mai multe tipuri
de cârlige.
(2) Clasificatorul răspunde de înregistrarea corectă a
greutăţii carcasei în raportul de clasificare, inclusiv de aplicarea exactă a
corecţiilor de greutate, atunci când este cazul."
2. După alineatul 2 al articolului 5 se introduce
un nou alineat, alineatul (3), care va avea următorul cuprins:
„(3) Plata animalelor se face în funcţie de procentul
de ţesut muscular din greutatea carcasei, conform grilei de preţuri elaborate
de Comisia de clasificare a carcaselor, prevăzută în anexa nr. 1*) la
prezentele norme tehnice."
3. Articolul 9 va avea
următorul cuprins:
„Art. 9. - Metodele utilizate pentru clasificarea
carcaselor de porci sunt metodele de estimare a
conţinutului de ţesut muscular, prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme
tehnice."
4. Se introduce o nouă
anexă, anexa nr. 1 la normele tehnice, al cărei cuprins este prevăzut în anexa
nr. 1 la prezentul ordin, iar anexa „Metode şi echipamente utilizate în România pentru
clasificarea carcaselor de porci" la normele tehnice devine anexa nr. 2*)
la normele tehnice, al cărei cuprins este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul
ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României,
Partea I.
Art. III. - Anexele nr.
1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
*) Anexele nr. 1 şi 2 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1
GRILA DE PREŢURI
aplicată la plata
carcaselor clasificate de porci
CLASA
de calitate a carcasei
|
Procent
de ţesut
muscular
în carcasă
|
Procent de bonificaţie sau de
reducere
a preţului carcaselor
1,5 % ± 2 %
|
E
|
> 60 %
|
+ 18,0 %
|
59 %
|
+ 16,0 %
|
58%
|
+ 14,0 %
|
57%
|
+ 12,0%
|
56%
|
+ 10,0%
|
55%
|
+ 8,0%
|
U
|
54%
|
+ 6,0%
|
53%
|
+ 4,5%
|
52%
|
+ 3,0%
|
51 %
|
+ 1,5%
|
|
50%
|
PREŢ NEGOCIAT PENTRU NIVELUL DE
REFERINŢA
|
R
|
49%
|
- 1,5%
|
48%
|
- 3,0%
|
47%
|
- 4,5%
|
46%
|
- 6,0 %
|
45%
|
- 7,5%
|
O
|
44%
|
- 9,5%
|
43%
|
-11,5%
|
42%
|
-13,5%
|
41 %
|
-15,5%
|
40%
|
-17,5%
|
P
|
39%
|
-19,5%
|
38%
|
-21,5%
|
37%
|
- 23,5%
|
36%
|
- 25.5 %
|
< 35 %
|
- 27,5 %
|
Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la
un conţinut de 50% de ţesut muscular din greutatea carcasei. Orice procent de
ţesut muscular peste 50% se bonifică cu 1,5 % - 2% faţă de preţul negociat
pentru nivelul de referinţă. Orice procent de ţesut muscular sub 50% se reduce
cu 1,5 % - 2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Preţul
pentru nivelul de referinţă este cel negociat de abator cu fiecare producător
în parte.
ANEXA Nr. 2
METODE Şl ECHIPAMENTE
utilizate în România pentru clasificarea carcaselor
de porci
A. Metodă cu sondă optică
a) - cu echipamentul FAT-O-MEATER
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizează
folosindu-se formula de estimare prezentată pct. 2, bazată pe valori ale măsurătorilor
realizate cu echipamentul FAT-O-MEATER
2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se
calculează pe baza următoarei formule:
Y = 52,2925 - 0,5252 x G1 + 0,1837 x F1 In
care:
Y: procentul estimat de ţesut
muscular în carcasă;
G1 :grosimea
stratului de slănină între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la
linia mediană;
F1: grosimea
muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de
la linia mediană.
Formula este valabilă pentru
carcase care au greutatea între 50 - 120 kg.
3. Metoda se aplică începând cu 1 ianuarie 2005, în
unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent
peste 200 de porci/săptămână.
b) - cu echipamentul OPTIGRADE-PRO
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizează
fo!osindu-se formula de estimare prezentată la pct. 2, bazată pe valori ale
măsurătorilor realizate cu echipamentul OPTIGRADE-PRO.
2. Procentul de ţesut muscular ai carcasei se
calculează pe baza următoarei formule:
Y - 59,1403 - 0,8642 x G1 + 0, 1790 x F1,
în care:
Y = procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;
G1 = grosimea
stratului de slănină între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de la
linia mediană;
F1 = grosimea
muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimă coastă, la 7 cm de
la linia mediană.
Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea
între 50-120 kg.
3. Metoda se aplică, în unităţile de abatorizare în
care s-au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 de porci/săptămână.
B. Metoda manuală ZWEl PUNKTE (ZP) cu rigla şi/sau cu
echipamentul OPTISCAN-TP
1. clasificarea carcaselor de porci se realizează
folosindu-se formula de estimare ZP
2. Procentul de ţesut muscular se calculează pe baza
următoarei formule:
Y = 51,1639 - 0,6145 x S1 + 0, 1910 x S2,
în care:
Y = procentul estimat de ţesut muscular în carcasă;
S1 = grosimea
stratului de slănină deasupra muşchiului Gluteus medius, inclusiv pielea
determinată la minimum;
S2 = grosimea cărnii
în linie dreaptă dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului
Gluteus medius.
Formula este valabilă pentru carcase care au greutatea
între 50 - 120 kg.
3. Metoda ZP cu rigla se aplică, începând cu 1 iulie
2005, în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul
precedent sub 200 de porci/săptămână.
4. Până la data de 30 septembrie 2006, în unităţile de
abatorizare care au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200
porci/săptămână, se poate folosi la clasificarea carcaselor şi metoda ZWEI
PUNKTE (ZP) cu rigla şi/sau cu echipamentul OPTISCAN-TP.