Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 559 din  4 decembrie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 257 din 14 aprilie 2003


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 160.955 din 2 noiembrie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

               Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                  Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                           NORMA SANITARA VETERINARA
privind problemele de sanatate publica si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile de sanatate publica si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a vanatului de crescatorie.
    Art. 2
    In sensul prezentei norme sanitare veterinare se aplica urmatoarele definitii:
    a) carne de iepure - toate partile provenite de la iepurele domestic, apte pentru consumul uman;
    b) carne de vanat de crescatorie - toate partile provenite de la mamiferele terestre salbatice si de la pasarile salbatice, inclusiv de la speciile prevazute la art. 2 alin. (1) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala ce reglementeaza importul din tari terte de pasari si oua de incubatie, precum si struti obtinuti, crescuti si taiati in captivitate, si declarate apte pentru consum uman;
    c) vanat de crescatorie - mamiferele terestre, inclusiv renii sau pasarile care nu sunt considerate domestice si nu sunt mentionate la art. 1 alin. (1) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, sau la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 402/2002, dar care sunt crescute ca animale domestice. Animalele salbatice care traiesc intr-un teritoriu inchis in conditii de libertate similare celor salbatice nu sunt considerate vanat de crescatorie;
    d) tara de origine - statul membru al Uniunii Europene, pe care se afla ferma/exploatatia;
    e) definitiile prevazute la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, si cele de la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare.

    CAP. 2
    Conditii necesare producerii si comercializarii carnii de iepure

    Art. 3
    (1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure, referitor la carnea de iepure, ca:
    a) este obtinuta in unitati care indeplinesc conditiile generale prevazute de Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare si care sunt aprobate conform prevederilor art. 14;
    b) provine de la animale crescute in ferme sau zone fara restrictii sanitare veterinare;
    c) provine de la animale examinate ante-mortem de catre un medic veterinar oficial, conform art. 4 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, inspectie care a fost efectuata in conformitate cu prevederile cap. I al anexei nr. 1;
    d) a fost obtinuta in conditii de igiena similare celor din cap. V al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu exceptia celor de la pct. 28 lit. a) si b);
    e) nu a prezentat nici o modificare, cu exceptia leziunilor traumatice care au survenit cu putin timp inainte de sacrificare, sau modificari localizate, depistate la inspectia post-mortem efectuata de medicul veterinar oficial conform cap. II al anexei nr. 1, completata atunci cand este nevoie de teste de laborator care sa stabileasca ca aceste modificari nu fac carnea, carcasa sau organele improprii pentru consumul uman ori periculoase pentru sanatatea publica;
    f) poarta marca de sanatate conform cap. III al anexei nr. 1. Atunci cand este cazul, autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate emite o decizie de amendare sau completare a prevederilor acestui capitol referitor la diversele forme de prezentare, prin care se vor stabili conditiile in care vanzarea carcaselor, a partilor din carcase sau a organelor poate fi autorizata in ambalaje mari conform capitolului mentionat;
    g) este depozitata conform cap. IV al anexei nr. 1, dupa inspectia post-mortem, in conditii igienice corespunzatoare, in unitati sau depozite aprobate;
    h) a fost transportata in conditii igienice, conform cap. V al anexei nr. 1;
    i) partile din carcasa sau carnea dezosata au fost obtinute in conditii similare celor prevazute la art. 3 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, in unitati special autorizate in acest scop, prevazute la art. 14.
    (2) Transportul carnii de iepure catre un stat membru al Uniunii Europene se efectueaza numai cand carnea este insotita de certificat de sanatate publica. Certificatul se elibereaza de medicul veterinar oficial la incarcare si trebuie sa fie conform modelului prezentat in anexa nr. 2. Acesta va fi redactat cel putin in limba tarii de destinatie si a tarii de origine.
    Art. 4
    (1) Prin derogare de la art. 3 se pot autoriza:
    a) aprovizionarea directa a unei persoane particulare de catre un mic producator pentru consumul propriu;
    b) aprovizionarea cu carne de iepure proaspata, in cantitati mici, de catre fermieri care produc iepuri in numar redus, fie direct catre consumatorul final prin pietele locale cele mai apropiate de fermele lor, fie catre un comerciant intermediar care va vinde consumatorului final, cu conditia desfacerii in aceeasi localitate sau in localitatea imediat vecina. Derogarea mentionata nu va include vanzarile ambulante, vanzarile en detail prin corespondenta si vanzarile pe piata.
    (2) Autoritatea veterinara competenta va asigura controlul de sanatate pentru operatiunile prevazute in alin. (1).
    (3) In conformitate cu procedura nationala, autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate sa adopte reglementari pentru aplicarea prezentului articol si, in special, sa stabileasca limitele maxime de cantitati care pot fi furnizate in aplicarea alin. (1).

    CAP. 3
    Conditii privind producerea si comercializarea carnii de vanat de crescatorie

    Art. 5
    Autoritatea veterinara centrala a Romaniei se va asigura, referitor la comertul cu carne de vanat de crescatorie, ca acesta se efectueaza conform:
    a) conditiilor prevazute de Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala ce reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte cu carne proaspata de pasare, cand este vorba de vanat de crescatorie cu pene;
    b) conditiilor prevazute de Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspata.
    Art. 6
    (1) Carnea de vanat de crescatorie, provenita de la mamiferele terestre salbatice cu copita despicata, care a fost supusa inspectiei sanitare veterinare si a fost declarata sanatoasa, trebuie sa indeplineasca conditiile art. 3 si 6 alin. (1) lit. b) - k) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete. Modelul de certificat de sanatate este cel prezentat in anexa nr. 4. Carnea de la porcii mistreti sau de la alte specii receptive la Trichinella spiralis va fi examinata prin digestie artificiala, conform Normei sanitare veterinare privind examenul pentru trichina pentru importul din tari terte de carne proaspata ce provine de la porcine domestice. Animalele la care se refera prezentul articol vor fi taiate in perioade diferite fata de animalele din speciile bovine, porcine, ovine si caprine.
    (2) In afara prevederilor alin. (1), autoritatea veterinara competenta poate autoriza taierea vanatului la locul de origine, cand acesta nu poate fi transportat, pentru a evita orice risc de manipulare sau pentru a asigura protejarea animalelor conform Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 425/2002.
    (3) Autorizarea taierii vanatului la locul de origine se face cand:
    a) animalele sunt supuse inspectiei periodice si nu se afla sub restrictiile prevazute la art. 12;
    b) este inaintata o cerere in acest sens de catre proprietarul animalelor;
    c) autoritatea veterinara competenta este informata din timp asupra datei taierii;
    d) ferma are un spatiu amenajat pentru inspectia ante-mortem;
    e) ferma dispune de conditii corespunzatoare pentru sacrificare, injunghiere si sangerare. Taierea prin injunghiere si sangerare va fi precedata de asomare, conform Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, impuscarea fiind autorizata numai in cazuri speciale;
    f) animalele taiate si sangerate sunt agatate imediat dupa taiere si sunt transportate in conditii de igiena la un abator aprobat conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete. Cand animalul taiat nu poate fi adus la abator intr-o ora, acesta trebuie transportat intr-un mijloc de transport la temperatura de 0 - 4 grade C. Eviscerarea trebuie facuta pana la 3 ore dupa asomare. Pentru taierea renilor se pot folosi abatoare mobile de taiere autorizate in conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete.
    g) transportul animalului la abator se face insotit de certificatul de sanatate conform modelului prezentat in anexa nr. 3, eliberat de medicul veterinar oficial, care atesta efectuarea inspectiei ante-mortem cu rezultat favorabil si realizarea corecta a sangerarii in timpul taierii.
    (4) Taierea vanatului mare de crescatorie, transarea si depozitarea carnii la care se face referire la alin. (1) se pot face prin derogare de la acest alineat, in unitati autorizate pentru piata interna de catre autoritatile nationale, cu conditia ca aceasta carne sa nu faca obiectul exportului in statele membre ale Uniunii Europene. Carnea dezosata mecanic poate fi vanduta numai daca a fost anterior supusa tratamentului termic, conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate ce reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu produse din carne, in unitatea de producere sau in alta unitate desemnata de autoritatea veterinara competenta.
    Art. 7
    (1) Tarile de destinatie pot sa ofere tarilor furnizoare autorizatii generale sau autorizatii speciale pentru cazurile cand carnea proaspata la care se refera art. 6 alin. (1) lit. b) si lit. i) - k) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete poate fi admisa pe teritoriul acestora.
    (2) Daca o tara de destinatie ofera o autorizatie generala conform alin. (1), aceasta va informa imediat celelalte state membre ale Uniunii Europene si Comisia Europeana.
    (3) Tarile furnizoare vor asigura certificatele de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 4, in care se va mentiona care optiune de la alin. (1) s-a avut in vedere.
    Art. 8
    (1) Carnea de vanat de crescatorie in pene trebuie sa indeplineasca conditiile art. 3 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare. Carnea de vanat de crescatorie in pene destinata comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene va fi insotita de certificatul de sanatate prevazut in anexa nr. 4.
    (2) In cazul prepelitelor si porumbeilor, cand eviscerarea utilizata nu permite inspectia de sanatate completa a viscerelor fiecarei pasari, inspectia poate fi efectuata pe o mostra de cel putin 5% din numarul pasarilor din fiecare lot de 500 de pasari si in proportie corespunzatoare la mai mult de 500 de pasari, cu conditia ca loturile sa fie omogene in ceea ce priveste natura, greutatea si originea lor.
    (3) In cazul cand rezultatele nu sunt pe deplin corespunzatoare, rezultatul inspectiei viscerelor se va aplica intregului lot.
    Art. 9
    (1) Statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza abatoare sau unitati de taiere nationale cu derogare de la prevederile referitoare la taiere si eviscerare din cap. VII al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare.
    (2) In aceste situatii este interzisa folosirea marcii de sanatate din cap. XII al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare.
    Art. 10
    (1) Prevederile art. 8 nu se aplica carnii de vanat in pene atunci cand in cazuri izolate este furnizata de producator direct consumatorului final pentru consumul propriu, altfel decat prin vanzare ambulanta, vanzare prin corespondenta sau vanzare pe piata.
    (2) In conformitate cu procedura nationala autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate adopta norme detaliate pentru aplicarea prezentului articol si poate stabili limite maxime privind cantitatile ce pot fi furnizate in aplicarea primului alineat al prezentului articol.

    CAP. 4
    Prevederi comune

    Art. 11
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure de efectuarea controalelor privind sanatatea iepurilor si a vanatului de crescatorie la intervale periodice de timp in exploatatiile pentru vanat de crescatorie si iepure.
    (2) In acest scop autoritatea veterinara competenta trebuie sa monitorizeze rezultatele inspectiilor de sanatate efectuate in conformitate cu prezenta norma sanitara veterinara si sa le comunice autoritatii veterinare centrale a Romaniei spre evaluare in cazul cand sunt diagnosticate boli transmisibile la om sau animale ori in cazul prezentei reziduurilor peste limitele maxime admise.
    (3) In cazul diagnosticarii unei boli sau al depasirii limitelor maxime admise, rezultatele evaluarii vor fi comunicate de urgenta autoritatii veterinare competente responsabile cu supravegherea efectivului din care provin animalele.
    (4) In functie de situatia epidemiologica autoritatea veterinara centrala a Romaniei va efectua teste specifice privind vanatul de crescatorie pentru a detecta prezenta bolilor la care se refera anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind anuntarea, declararea si notificarea unor boli transmisibile ale animalelor.
    (5) Prezenta acestor boli va fi comunicata Comisiei Europene, conform normei sanitare veterinare sus-mentionate.
    Art. 12
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va completa planurile cuprinzand masurile privind reziduurile la care se face referire in Norma sanitara veterinara privind masurile de supraveghere si control a anumitor substante si reziduuri de la animale vii si produse de animale, pentru a supune iepurii si vanatul de crescatorie inspectiilor prevazute in prezenta norma sanitara veterinara si, de asemenea, pentru a monitoriza vanatul salbatic referitor la contaminantii prezenti in mediu.
    (2) Tinand seama de rezultatele testelor la care se face referire la art. 11 alin. (4), autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili limite cu privire la utilizarea carnii de vanat din exploatatiile sau teritoriile implicate in monitorizare.
    Art. 13
    Carnea de iepure sau de vanat de crescatorie in pene nu poate fi destinata pentru consumul uman daca:
    a) s-a depistat una dintre anomaliile enumerate la pct. 9 lit. a) al anexei nr. 1;
    b) provine de la animale carora li s-au administrat substante susceptibile sau daunatoare sanatatii umane pentru care s-a luat o decizie, in conformitate cu procedura nationala;
    c) fara a aduce atingere reglementarilor legislatiei nationale aplicate in domeniul ionizarii, au fost aplicate tratamente cu radiatii ionizante sau cu ultraviolete ori tratamente cu agenti de fragezire sau alte substante care ar putea afecta proprietatile organoleptice ale carnii ori cu coloranti, altii decat cei utilizati pentru marca de sanatate.
    Art. 14
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili lista unitatilor aprobate pentru comertul cu statele membre ale Uniunii Europene cu carne de iepure si vanat de crescatorie, fiecare unitate avand un numar de aprobare sanitara veterinara. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate aproba pentru taierea si transarea iepurilor si a vanatului de crescatorie unitatile autorizate conform Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare sau Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, cu conditia ca acele unitati sa fie echipate pentru prelucrarea carnii de iepure si/sau a carnii de vanat de crescatorie si ca operatiunile sa fie realizate astfel incat sa respecte normele de igiena. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va trimite aceasta lista Comisiei Europene.
    (2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va aproba o unitate numai daca este asigurata conformitatea cu prezenta norma sanitara veterinara si va retrage aprobarea acordata daca nu mai sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare.
    (3) Daca s-a efectuat un control in conformitate cu art. 16, autoritatea veterinara centrala a Romaniei va tine seama de concluziile acestuia. In cazul retragerii dreptului de a exporta in statele membre ale Uniunii Europene, se va informa Comisia Europeana.
    (4) Inspectia si supravegherea unitatilor aprobate vor fi efectuate de catre medicii veterinari oficiali care, fara a aduce atingere responsabilitatii ce revine tehnicienilor, in conditiile Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, pot fi asistati in sarcinile exclusiv materiale de catre personal special autorizat in acest scop. Medicii veterinari oficiali trebuie intotdeauna sa aiba acces liber la toate incaperile unitatilor respective pentru a se asigura ca prezenta norma sanitara veterinara este respectata.
    (5) Reguli detaliate care reglementeaza aceasta asistenta vor fi stabilite in conformitate cu procedura nationala.
    Art. 15
    Expertii veterinari ai Comisiei Europene pot, in masura in care este necesar, sa se asigure de aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare, sa efectueze controale ad-hoc in Romania, in cooperare cu autoritatea veterinara centrala a Romaniei. Ei pot verifica daca unitatile autorizate respecta intr-adevar prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Daca un asemenea control este efectuat pe teritoriul Romaniei, autoritatea veterinara centrala va acorda toata asistenta necesara expertilor pentru a-si efectua misiunea. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili prevederi generale pentru aplicarea prezentului articol, in conformitate cu procedura nationala.
    Art. 16
    Regulile stabilite de Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu produse animaliere si de origine animala, se vor aplica in special masurilor care urmeaza a fi luate in urma controalelor efectuate de catre autoritatea veterinara competenta si masurilor de siguranta care urmeaza a fi aplicate in legatura cu problemele de sanatate care afecteaza productia si distribuirea carnii de iepure si de vanat pe teritoriul Romaniei.
    Art. 17
    (1) Referitor la importul de carne de iepure si de vanat din tarile terte, autoritatea veterinara centrala a Romaniei va aplica prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca la importul din tarile terte se vor aplica regulile stabilite la art. 6 alin. (1) lit. c) din Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu produse animaliere si de origine animala, si, de asemenea, ca:
    a) carnea proaspata de iepure si de vanat de crescatorie nu poate purta marca de sanatate publica la care se refera cap. XII al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, iar daca aceasta este transata si dezosata, se vor aplica prevederile art. 3 lit. B pct. 1 al aceleiasi norme;
    b) carnea de la speciile receptive la trichineloza va fi supusa examenului prin digestie artificiala, in conformitate cu Norma sanitara veterinara privind examinarea pentru Trichinella spiralis, referitoare la importul din tarile terte de carne proaspata de porc domestic.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu trebuie sa aduca atingere legislatiei in vigoare referitoare la protejarea faunei salbatice.
    Art. 19
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare aplicarii prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua masuri administrative adecvate pentru a sanctiona orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    (3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate completa, modifica sau abroga total ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare, pentru a da posibilitate implementarii progresului stiintific si tehnologic.
    (4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta masurile mentionate la alin. (3), trebuie sa se faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

    CAP. 1
    Inspectia ante-mortem a iepurilor

    1. Animalele vor fi supuse in mod obligatoriu unei inspectii ante-mortem, efectuata inainte de incarcare la ferma/exploatatie:
    a) daca inspectia ante-mortem a fost efectuata la ferma de origine cu 24 de ore inainte, iar iepurii au fost gasiti sanatosi, inspectia ante-mortem la abator se limiteaza la depistarea ranilor provocate pe timpul transportului si identitatea acestora;
    b) daca inspectia ante-mortem nu se efectueaza la ferma de origine, iepurii destinati taierii vor fi supusi unei inspectii ante-mortem in 24 de ore de la sosirea la abator si se va repeta imediat inainte de taiere daca au trecut mai mult de 24 de ore de la prima inspectie ante-mortem;
    c) conducatorul abatorului sau reprezentantul sau va facilita operatiunile pentru realizarea inspectiei ante-mortem, precum si orice manipulare care este considerata necesara;
    d) fiecare animal sau lot de animale trimise pentru taiere va fi identificat pentru a permite autoritatii veterinare competente sa stabileasca originea sa;
    e) atunci cand inspectia ante-mortem nu este efectuata de acelasi medic veterinar la ferma si la abator, este necesar ca iepurii sa fie insotiti de un certificat de sanatate in care sa fie inscrise detaliile prezentate in anexa nr. 3.
    2. Inspectia ante-mortem se efectueaza de medicul veterinar oficial printr-o procedura corespunzatoare si in concordanta cu prevederile legale in vigoare.
    3. Inspectia ante-mortem trebuie sa stabileasca urmatoarele:
    a) daca animalele sufera de o boala care poate fi transmisa la oameni sau animale, daca prezinta simptome de boala ori daca starea generala este de natura sa conduca la suspiciunea unei boli;
    b) daca animalele prezinta simptomele unei boli sau tulburari ce afecteaza starea generala si care poate face carnea improprie pentru consum uman.
    4. Animalele nu vor fi taiate pentru consum uman atunci cand se stabileste ca ele prezinta simptomele afectiunilor la care face referire pct. 3.
    5. Animalele la care face referire pct. 4 vor fi ucise separat dupa taierea celorlalti iepuri si dupa ce carnea a fost depozitata.

    CAP. 2
    Inspectia post-mortem a iepurilor

    6. Iepurii taiati se supun inspectiei post-mortem imediat dupa sacrificare.
    7. Inspectia post-mortem se efectueaza conform prevederilor legale.
    8. Inspectia post-mortem va include:
    a) inspectia vizuala a animalului dupa taiere;
    b) palparea si, cand se impune, incizia plamanilor, ficatului, splinei, rinichilor si partilor carcasei care prezinta modificari;
    c) investigarea anomaliilor de consistenta, culoare, miros si gust, cand se impune;
    d) examenul de laborator, atunci cand este necesar.
    9. Iepurii vor fi declarati necorespunzatori consumului uman cand la inspectia post-mortem se constata urmatoarele:
        1. boli transmisibile la oameni sau animale;
        2. tumori maligne sau multiple, abcese multiple;
        3. infestare parazitara extinsa in tesuturile subcutanate sau musculare;
        4. prezenta reziduurilor de substante interzise sau reziduuri peste nivelurile permise de legislatia in vigoare, inclusiv substante cu efect farmacologic;
        5. intoxicatie;
        6. rani intinse sau infiltratii extinse cu sange sau ser;
        7. modificari de culoare, gust sau miros.
    10. Partile din animalele taiate, care prezinta leziuni localizate sau contaminari care nu afecteaza sanatatea restului de carne, vor fi declarate improprii pentru consumul uman.
    11. Rezultatele inspectiei ante-mortem si post-mortem se inregistreaza de catre medicul veterinar oficial. Cand se depisteaza prezenta bolilor prevazute la pct. 3 al cap. I sau existenta reziduurilor, acestea vor fi comunicate autoritatii veterinare competente, care este responsabila pentru supravegherea efectivului din care provin animalele, precum si persoanei responsabile pentru respectivul efectiv.

    CAP. 3
    Marca de sanatate publica

    12. Marca de sanatate publica se aplica sub responsabilitatea medicului veterinar oficial, care are obligatia sa pastreze:
    a) instrumentele pentru aplicarea marcii de sanatate pe carne. Acestea se inmaneaza numai personalului ajutator in momentul marcarii si numai pe durata necesara efectuarii marcarii;
    b) etichetele si ambalajele care poarta deja una dintre marcile sau sigiliile prevazute la pct. 13 se inmaneaza personalului ajutator in momentul in care sunt folosite in cantitatea solicitata;
    13.1. Marca de sanatate va fi o stampila de forma ovala, in care inscriptionarea in relief va avea o inaltime de 0,2 cm, cu urmatorul text:
    a) in partea de sus, litera sau literele initiale ori numele tarii de origine;
    b) in centru, numarul de aprobare veterinara a abatorului sau, cand este cazul, a unitatii de transare;
    c) in partea de jos, unul dintre urmatoarele seturi de initiale: CEE, EOEF, EWG, EOK, EEG, CER-RSM, (tratatul de aderare), ETY sau initialele de identificare a tarii terte de origine, iar pentru Romania: "INSPECTIA GUVERNAMENTALA"; literele vor avea o inaltime de 0,8 cm, iar cifrele 1,1 cm;
    d) va avea forma ovala in interiorul careia se inscriu informatiile de la lit. a), literele vor avea 0,8 cm inaltime, iar cifrele 1,1 cm.
    2. Marca de sanatate care se aplica la carnea de iepure si vanat de crescatorie destinate comercializarii pe piata interna va fi stabilita de autoritatea veterinara centrala.
    14. Marca de sanatate se va aplica:
    a) pe carcasele neambalate;
    b) pe acesta sau vizibil pe un alt ambalaj al carcaselor ambalate;
    c) pe acesta sau pe un alt ambalaj al partilor carcaselor ori al viscerelor ambalate in cantitati mici.
    15. Marca de sanatate publica se va aplica pe pachetele mari.
    16. In cazul in care marca de sanatate publica se aplica pe pachete sau ambalaje conform pct. 14 lit. c), se vor avea in vedere urmatoarele:
    a) sa se aplice astfel incat aceasta sa fie distrusa cand pachetul ori ambalajul este deschis; sau
    b) pachetul ori ambalajul sa fie sigilat astfel incat acesta sa nu poata fi reutilizat dupa deschidere.

    CAP. 4
    Depozitarea

    17. Dupa inspectia post-mortem carnea de iepure se refrigereaza sau se congeleaza la temperaturi care nu trebuie sa depaseasca niciodata -4 grade C pentru carnea refrigerata sau -12 grade C pentru carnea congelata.

    CAP. 5
    Transportul

    18. Carnea de iepure va fi expediata astfel incat in timpul transportului aceasta sa fie protejata de orice posibilitate de contaminare. Vehiculele utilizate pentru transport vor fi echipate astfel incat sa asigure temperaturile stabilite la cap. IV.

    ANEXA 2*)
    la norma sanitara veterinara

    *) Anexa nr. 2 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.

                   Model de certificat de sanatate publica
pentru carnea proaspata de iepure*1) destinata Statelor Membre ale Uniunii Europene

                      (Model public health certificate)
(for fresh rabbit meat*1) intended for consignment to European Union Member States)

    Tara exportatoare: ........................................................
    (Exporting country)
    Nr.*2): ...................................................................
    No*2):
    Ministerul: ...............................................................
    Ministry:
    Serviciul competent: ......................................................
    Competent service:
    Ref.*2) ...................................................................
    Ref.*2)

    I. Identificarea carnii
    Identification of meat

    Carnea de: ................................................................
    (Meat of)                       (specia animalelor)
                                     (animal species)
    Felul transarii: ..........................................................
    (Nature of cuts)
    Felul ambalajului: ........................................................
    (Nature of packaging)
    Numarul pachetelor: .......................................................
    (Number of packages)
    Greutatea neta: ...........................................................
    (Net weight)

    II. Originea carnii
    Origin of meat

    Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinar(e) al abatorului(lor)*3):
    (Address(es) and veterinary number(s) of the slaughterhouse(s)*3))
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinara a unitatilor de transare autorizate*3):
    (Address(es) and veterinary number(s) of the approved cutting premises*3))
    ...........................................................................
    ...........................................................................

    III. Destinatia carnii
    (Destination of meat)

    Carnea va fi expediata din ................................................
                                           (locul de incarcare)
                                            (place of loading)
la ............................................................................
(to)                         (tara si locul de destinatie)
                           (country and place of destination)
cu urmatoarele mijloace de transport*4): ......................................
(by the following means of transport*4)

    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
    (Name and address of consignor)
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
    (Name and address of consignee)
    ...........................................................................
    ...........................................................................

    IV. Atestarea sanatatii publice
    (Public health attestation)

    I. Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca:
    (The undersigned, official veterinarian, certify that)

    a) - carnea de iepure descrisa*3),
    (the rabbit meat described*3))
    - ambalajul carnii descrise mai sus (%) poarta o marca care atesta ca:
    (the packaging of the meat described above (%) bears a mark proving that)
    - carnea provine de la animale taiate in abatoare autorizate*3),
    (the meat comes from animals slaughtered in approved slaughterhouses*4))
    - carnea a fost transata in unitati de transare autorizate*3);
    (the meat was cut in approved cutting premises*3))
    b) aceasta carne a fost considerata proprie pentru consum uman, ca urmare a unei inspectii veterinare efectuate in conformitate cu Directiva 90/495/CEE privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor ce afecteaza productia si comercializarea carnii de iepure si carnii de vanat de crescatorie;
    (this meat has been passed as fit for human consumption following a veterinary inspection carried out in accordance with Council Directive 90/495/EEC of 27 November concerning public health problems affecting the production and placing on the market of rabbit meat and farmed game meat)
    c) vehiculele sau containerele de transport si conditiile de incarcare ale acestui transport intrunesc cerintele de igiena stabilite in prezenta norma sanitara veterinara.
    (the transport vehicles or containers and the loading conditions of this consignment meet the hygiene requirements laid down in that Directive)

    Intocmit ................................... la data de ...................
    (Done at)                                    (on)

     ____________________
    /                    \
   /  Stampila oficiala/  \    ...............................................
  |     Official Stamp     |        (semnatura medicului veterinar oficial)
   \                      /           (signature of official veterinarian)
    \____________________/

------------
    *1) carnea de iepure proaspata care nu a fost tratata pentru a se asigura pastrarea sa; carnea de iepure refrigerata sau congelata este considerata carne proaspata.
    *1) fresh rabbit meat which has not been treated to ensure its preservation; however, rabbit meat which has been chilled or frozen shall be considered to be fresh.
    *2) optional.
    *2) optional.
    *3) se sterge atunci cand este cazul.
    *3) delete as appropriate.
    *4) pentru vagoanele de cale ferata si camioane numarul de inregistrare, pentru avioane numarul de razboi si pentru vapoare trebuie sa se dea un nume.
    *4) for railway wagons and lorries the registration number, for
aircraft the flight number and for ships the name should be given.

    ANEXA 3*)
    la norma sanitara veterinara

    *) Anexa nr. 3 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.

                        Model de certificat de sanatate
                          (Model health certificate)

pentru iepurii de crescatorie sau vanatul*1) transportat de la crescatorie la abator
(for farmed rabbits or game*1) transported from the farm to the slaughterhouse)

    Autoritatea competenta: ...................................................
    (Competent authority)
    Numarul*2) ................................................................
    (No*2))

    I. Identificarea animalelor
    (Identification of animals)

    Specia animalului: ........................................................
    (Animal species)

    Numarul animalelor: .......................................................
    (Number of animals)

    Marca de identificare: ....................................................
    (Identification marking)

    II. Originea animalelor
    (Origin of animals)

    Adresa exploatatiei de origine: ...........................................
    (Address of holding of origin)
    ...........................................................................
    ...........................................................................

    III. Destinatia animalelor
    (Destination of animals)

    Animalele vor fi trimise la urmatoarele abatoare:
    (The animals will be sent to the following slaughterhouse)
...............................................................................
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
(by the following means of transport)

    IV. Atestarea
    (Attestation)

    Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin acesta ca animalele descrise mai sus au fost supuse unei inspectii ante-mortem la exploatatia de mai sus la ................................... pe data de ......................... si au fost gasite sanatoase.
    (I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify that the animals described above underwent an ante-mortem inspection at the above holding at ........................ on ................................ and were found clinically healthy)

    Intocmit la ................................ pe data de ...................
    (Done at)                                    (on)

     ____________________
    /                     \
   /  Stampila oficiala/   \    ...............................................
  |     Official Stamp     |        (semnatura medicului veterinar oficial)
   \                      /           (signature of official veterinarian)
    \____________________/

------------
    *1) in conditiile prevazute la articolul 6 (3) al Directivei 90/495/CEE.
    *1) under the condition provided for in the article 6(3) of Directive 90/495/EEC.
    *2) optional.
    *2) optional.

    ANEXA 4*)
    la norma sanitara veterinara

    *) Anexa nr. 4 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.

                     Model de certificat de sanatate
                       (Model health certificate)

pentru carnea proaspata de vanat de crescatorie*1) destinata Statelor Membre ale Uniunii Europene
(for fresh farmed game meat*1) intended for consignment to European Union Member States)

    Tara exportatoare: ........................................................
    (Exporting country)
    Nr.*2): ...................................................................
    No*2):
    Ministerul: ...............................................................
    Ministry:
    Autoritatea competenta: ...................................................
    Competent authority:
    Ref.*2) ...................................................................
    Ref.*2)

    I. Identificarea carnii
    Identification of meat

    Carnea de: ................................................................
    (Meat of):                           (specia animalelor)
                                           (animal species)
    Felul transarii: ..........................................................
    (Nature of cuts)
    Felul ambalajului: ........................................................
    (Nature of packaging)
    Numarul de ambalaje: ......................................................
    (Number of packages)
    Greutatea neta: ...........................................................
    (Net weight)

    II. Originea carnii
    Origin of meat

    Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinar(e) al abatorului(lor)*3): ...........................................................
    (Address(es) and veterinary number(s) of the slaughterhouse(s)*3))
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinara ale unitatilor de transare autorizate*3)
    (Address(es) and veterinary number(s) of the approved cutting premises*3))
    ...........................................................................

    III. Destinatia carnii
    (Destination of meat)

    Carnea va trimisa din .....................................................
                                          (locul de incarcare)
                                           (place of loading)
la ............................................................................
(to)                            (tara si locul de destinatie)
                              (country and place of destination)
cu urmatoarele mijloace de transport*4): ......................................
(by the following means of transport*4))
...............................................................................

    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
    (Name and address of consignor)
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
    (Name and address of consignee)
    ...........................................................................
    ...........................................................................

    IV. Atestarea de sanatate
    (Health attestation)

    Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca:
    (I, the undersigned, official veterinarian, certify that)

    (a) - carnea speciilor descrise mai sus*3),
    - ambalajul carnii descrise mai sus*3), poarta o marca ce dovedeste ca:
    - aceasta provine de la animale taiate in abatoare autorizate*3),
    - aceasta a fost transata in unitati de transare autorizate*3);
    (a) - the meat of species described above*3),
    - the packaging of the meat described above*3), bears a mark providing that:
    - the meat comes from animals slaughtered in approved slaughterhouses*3),
    - the meat was cut in approved cutting premises*3);

    (b) aceasta carne este considerata proprie pentru consum uman, ca urmare a unei inspectii veterinare efectuata in conformitate cu:
    - Directiva 71/118/CEE privind problemele de sanatate ce afecteaza comertul cu carne proaspata de pasare*3),
    - Directiva 64/433/CEE privind problemele de sanatate ce afecteaza comertul intracomunitar cu carne proaspata*3);
    (b) (this meat has been passed as fit for human consumption following a veterinary inspection carried out in accordance
    - with Council Directive 71/118/EEC of 15 February 1971 on health problems affecting trade with fresh poultry meat*3),
    - with Council Directive 64/433/EEC of 26 June 1964 on health problems affecting intra-community trade with fresh meat*3))

    (c) vehiculele de transport sau containerele si conditiile de incarcare ale acestui transport intrunesc cerintele de igiena stabilite in prezenta norma sanitara veterinara.
    (c) (the transport vehicles or containers and the loading conditions of this consignment meet the hygiene requirements laid down in that Directive)

    Intocmit ................................... la data de ...................
    (Done at)                                    (on)

     ____________________
    /                    \
   /  Stampila oficiala/  \    ...............................................
  |     Official Stamp     |        (semnatura medicului veterinar oficial)
   \                      /           (signature of official veterinarian)
    \____________________/

------------
    *1) carnea proaspata de vanat de crescatorie si de mamifere salbatice de crescatorie care nu au fost tratate pentru a se asigura conservarea lor; carnea refrigerata sau congelata este considerata carne proaspata.
    *1) fresh meat of farmed game birds and farmed wild mamals which has not been treated to ensure its preservation; however, meat which has been chilled or frozen shall be considered to be fresh.
    *2) optional.
    *2) optional.
    *3) se sterge atunci cand este cazul.
    *3) delete as appropriate.
    *4) pentru vagoanele de cale ferata si camioane numarul de inregistrare, pentru avioane numarul de razboi si pentru vapoare trebuie sa se dea un nume
    *4) for railway wagons and lorries the registration number, for aircraft the flight number and for ships the name should be given.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 559/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 559 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 559/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu