ORDIN Nr. 46
din 28 februarie 2006
privind stabilirea masurilor
de urgenta referitoare la chilii, produse pe baza de chilii, curcuma si ulei de
palmier
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 425 din 17 mai 2006
Văzând Referatul de aprobare nr. 41.119 din 16
noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile
art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a
hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,
ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004,
cu modificările şi completările ulterioare, şi de prevederile Ordonanţei de
urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei
şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4
alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, ale art. 9 alin. (6) din
Hotărârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi
completările ulterioare, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr.
168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu
modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (4) din Hotărârea
Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
emit prezentul ordin.
Art. 1. - In înţelesul prezentului ordin următorii
termeni se definesc astfel:
a) chilii, fructe din genul Capsicum, uscate şi măcinate sau mărunţite, ce se încadrează la codul CN 0904
20 90, sub orice formă, destinate consumului uman;
b) produse pe bază de
chilii, pudră de curry ce se încadrează la codul
CN 0910 50, sub orice formă, destinată consumului uman;
c) curcuma, curcuma uscată şi măcinată sau mărunţită ce se încadrează la codul CN 0910 30,
sub orice formă, destinată consumului uman;
d) ulei de palmier, uleiul
de palmier ce se încadrează la codul CN 1511 10 90, destinat consumului uman
direct.
Art. 2. - (1) Importul de chilii,
produse pe bază de chilii, curcuma şi ulei de palmier este permis numai dacă
transportul este însoţit de un buletin de analiză, în original, ce demonstrează
că produsul nu conţine nici una dintre următoarele substanţe chimice:
a) Sudan I (nr. CAS 842-07-9);
b) Sudan II (nr. CAS 3118-97-6);
c) Sudan III (nr. CAS 85-86-9);
d) Scarlet Red sau Sudan IV (nr. CAS 85-83-6).
(2) Buletinul de analiză trebuie să fie vizat de un
reprezentant al autorităţii competente din ţara de origine.
(3) Inspectorii oficiali din
posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică dacă fiecare transport de
chilii, produse pe bază de chilii, curcuma şi ulei de palmier prezentat la
import este însoţit de un buletin de analiză conform alin. (1).
(4) In absenţa unui astfel de buletin de analiză, aşa
cum este prevăzut la alin. (1), importatorul trebuie să aibă produsul testat la
un laborator acreditat dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din România, pentru a demonstra că
acesta nu conţine nici una dintre substanţele chimice descrise la alin. (1). In
aşteptarea buletinului de analiză, produsul va fi reţinut sub supraveghere
oficială la depozitele de destinaţie.
Art. 3. - (1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti asigură prelevarea
de probe prin metoda randomizării şi analiza probelor de chilii, produse pe
bază de chilii, curcuma şi ulei de palmier prezentate pentru import sau aflate
deja pe piaţă, pentru a verifica absenţa substanţelor chimice descrise la art.
2 alin. (1).
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor notifică Comisiei Europene, prin intermediul
Sistemului rapid de alertă pentru produse alimentare şi hrană pentru animale,
toate loturile în care se constată prezenţa acelor substanţe chimice.
(3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va prezenta trimestrial Comisiei Europene rapoarte
ce indică loturile în care a fost constatată absenţa acelor substanţe chimice.
Aceste rapoarte se transmit până la sfârşitul lunii următoare trimestrului
pentru care se face raportarea.
(4) Orice lot supus prelevării de probe şi analizei
oficiale a acestora poate fi reţinut înainte de a fi pus pe piaţă pentru
maximum 15 zile lucrătoare.
Art. 4. - In cazul divizării unui lot, o copie
certificată a buletinului de analiză prevăzut la art. 2 alin. (1) va însoţi
fiecare parte a lotului divizat.
Art. 5. - Chilii, produsele pe bază de chilii, curcuma
şi uleiul de palmier la care se constată prezenţa uneia sau mai multora dintre
substanţele chimice descrise la art. 2 alin. (1) se distrug.
Art. 6. - Toate costurile pentru analize, depozitare sau
distrugerea transporturilor, conform art. 2 alin. (1)
sau, după caz, alin. (4) şi art. 5, sunt suportate de importatori.
Art. 7. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 2
alin. (2), inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor
accepta buletinul de analiză cu privire la produsele menţionate la art. 1,
chilii şi produse pe bază de chilii, fără viza oficială prevăzută de prezentul
ordin, pentru loturile care au părăsit ţara de origine înainte de data
publicării prezentului ordin.
(2) Prin derogare de la art. 2 alin. (1), inspectorii
oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor accepta importurile de
produse menţionate la art. 1, curcuma şi ulei de palmier, fără raportul
analizelor menţionat în prezentul ordin, pentru loturile care au părăsit ţara
de origine înainte de data publicării prezentului ordin.
Art. 8. - Prevederile prezentului
ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de
produse.
Art. 9. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor teritoriale, şi inspectorii oficiali din posturile de
inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 10. - Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene nr. 402/2005 referitoare la măsurile de urgenţă privind
chilii, produsele pe bază de chilii, curcuma şi ulei de palmier, publicată în
Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 135 din 28 mai 2005.
Art. 11. - (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 6
luni de la data publicării.
(2) Prevederile art. 3 alin. (2) şi (3) intră în
vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
Ion Agafiţei
Ministrul sănătăţii,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Cătălin Florin
Teodorescu