ORDIN
Nr. 154/43/318 din 3 martie 2005
pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei
si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002
pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in
produsele alimentare pentru consum uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
Nr. 154 din 3 martie 2005
AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA
ALIMENTELOR
Nr. 43 din 4 aprilie 2005
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Nr. 318 din 5 mai 2005
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 475 din 6 iunie 2005
Vazand Referatul de aprobare al Directiei de sanatate publica nr. M.C.
2.689/2005,
in temeiul art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
cu modificarile si completarile ulterioare, al prevederilor Hotararii
Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului
Sanatatii, al prevederilor Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale si al prevederilor Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea
si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si
completarile ulterioare,
ministrul sanatatii, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor si ministrul agriculturii, padurilor si
dezvoltarii rurale emit urmatorul ordin:
Art. 1
Anexa la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 si nr. 722 bis din 3 octombrie 2002
pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in
produsele alimentare pentru consum uman, se modifica si se completeaza dupa cum
urmeaza:
1. La alineatul (2) al articolului 15, dupa litera b) se introduce o noua
litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"c) pentru sare de aspartam-acesulfam: <<contine o sursa de fenilalanina>>".
2. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul
cuprins:
"(3) a) prezentele norme se aplica fara a prejudicia prevederile
specifice de autorizare a utilizarii aditivilor enumerati in anexa VII la norme
pentru alte scopuri de utilizare decat cele de indulcire;
b) prezentele norme se aplica, de asemenea, fara a prejudicia prevederile
legislative care determina compozitia si descrierea produselor alimentare;
c) in caz de divergente de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare
a indulcitorilor intr-un produs alimentar, in conditiile prezentelor norme, se
poate decide pe baza procedurii prevazute in Comunitatea Europeana daca acel
produs alimentar trebuie considerat ca facand parte din una dintre categoriile
enumerate in coloana III a anexei VIII la norme;
d) un aditiv alimentar cuprins in anexa VIII la norme si autorizat quantum
satis este folosit conform prevederilor art. 13."
3. Litera v) a alineatului (1) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
"v) <<stabilizatori>>, substante care permit mentinerea
starii fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii contin substante
care permit mentinerea unei dispersii omogene a doua sau mai multe substante
nemiscibile intr-un produs alimentar, care stabilizeaza, conserva sau
intensifica culoarea existenta a unui produs alimentar, si substante care cresc
capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legaturi
incrucisate intre proteine, permitand legarea componentelor alimentare in
alimentele reconstituite;".
4. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18
(1) Prezenta unui aditiv alimentar intr-un produs alimentar este autorizata
astfel:
a) intr-un produs alimentar compus, altul decat cel mentionat in art. 17
alin. (3), in masura in care aditivul alimentar este autorizat in unul dintre
ingredientele produsului alimentar compus;
b) intr-un produs alimentar la care s-a adaugat o aroma, in masura in care
aditivul alimentar este autorizat in aroma respectiva conform prevederilor
prezentei norme si a fost transferat de aroma respectiva in aliment, cu
conditia ca aditivul alimentar sa nu aiba o functie tehnologica in produsul
alimentar final, sau
c) daca produsul alimentar este destinat utilizarii numai la prepararea
unui produs alimentar compus si numai in asemenea masura incat acesta din urma
sa fie in conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica la preparatele pentru intarcarea
sugarilor, conform reglementarilor in vigoare, cu exceptia cazului in care
exista o alta indicatie.
(3) Nivelul aditivilor prezenti in arome este limitat la minimum necesar
pentru a garanta securitatea si calitatea acestora si pentru a facilita
depozitarea lor. Mai mult decat atat, prezenta aditivilor in arome nu trebuie
sa induca in eroare consumatorul si nici sa prezinte un risc pentru sanatate.
Daca prezenta unui aditiv intr-un produs alimentar, ca urmare a utilizarii unei
arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al
produsului alimentar si nu ca aditiv al aromei."
Art. 2
Anexele VIII - XII la normele cuprinse in anexa la Ordinul ministrului
sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 438/295/2002 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga
indulcitori" se modifica dupa cum urmeaza:
1.1 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare",
la categoria "Alte produse", litera s) va avea urmatorul cuprins:
"s) Alimente utilizate in dietele cu valoare energetica redusa pentru
scaderea greutatii, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si
familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002."*)
1.2 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare",
la categoria "Alte produse", litera t) va avea urmatorul cuprins:
"t) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, conform
prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002."*)
------------
*) Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor
privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala a fost publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.
1.3 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare",
la categoria "Alte produse", litera u) va avea urmatorul cuprins:
"u) Suplimente alimentare furnizate in stare lichida, conform
prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003."*)
1.4 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare",
la categoria "Alte produse", litera v) va avea urmatorul cuprins:
"v) Suplimente alimentare furnizate in stare solida, conform
prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003."*)
1.5. La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare",
la categoria "Alte produse", litera w) va avea urmatorul cuprins:
"w) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale
furnizate sub forma de sirop sau sub forma masticabila, conform prevederilor
Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003."*)
------------
*) Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor
privind suplimentele alimentare a fost publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004.
1.6 La indulcitorul Nr. CEE 951 "Aspartam" la categoria
"Produse de cofetarie" se introduce o noua litera, litera h), cu
urmatorul cuprins:
__________________________________________________
|"h) Essoblaten | 1.000 mg/kg" |
|__________________________________|_______________|
1.7 La indulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic si sarurile sale de Na
si Ca", categoria "Bauturi nealcoolice", nivelul maxim de doza
admisibila este modificat la 250 mg/l pentru urmatoarele produse: a)
"Bauturi aromate pe baza de apa, cu valoare energetica redusa sau fara
adaos de zahar" si b) "Bauturi pe baza de lapte si produse derivate
din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa ori fara
adaos de zahar".
1.8 La indulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic si sarurile sale de Na
si Ca", prevederile referitoare la urmatoarele categorii de produse
alimentare si nivelurile maxime de doze admise se abroga:
Produse de cofetarie
__________________________________________________
| a) Produse de cofetarie fara | 500 mg/kg |
| adaos de zahar | |
|__________________________________|_______________|
| b) Produse de cofetarie pe baza | 500 mg/kg |
| de cacao sau fructe uscate, cu | |
| valoare energetica redusa sau | |
| fara adaos de zahar | |
|__________________________________|_______________|
| c) Produse de cofetarie pe baza | 500 mg/kg |
| de amidon, cu valoare energetica | |
| redusa sau fara adaos de zahar | |
|__________________________________|_______________|
| d) Dropsuri pentru improspatarea | 2.500 mg/kg |
| respiratiei, fara adaos de zahar | |
|__________________________________|_______________|
| f) Guma de mestecat fara adaos de| 1.500 mg/kg |
| zahar | |
|__________________________________|_______________|
Deserturi si produse similare
__________________________________________________
| g) Gheata alimentara cu valoare | 250 mg/kg |
| energetica redusa sau fara adaos | |
| de zahar | |
|__________________________________|_______________|
1.9 Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga
indulcitori" se completeaza cu urmatorii indulcitori si produse
alimentare:*)
*) Completarea la Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga
indulcitori este reprodusa in facsimil.
______________________________________________________________________________
|Nr. CE | Denumire | Produse alimentare | Doza maxima
|
| | | | admisibila
|
|_______|___________________|__________________________________|_______________|
| E 955 | Sucraloza | Bauturi nealcoolice |
|
| | | a) Bauturi aromate pe baza de apa| 300 mg/kg
|
| | | cu valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar |
|
| | | b) Bauturi pe baza de lapte si | 300 mg/kg
|
| | | produse derivate din lapte sau pe|
|
| | | baza de suc de fructe, cu valoare|
|
| | | energetica redusa sau fara adaos |
|
| | | de zahar |
|
| | | |
|
| | | Deserturi si produse similare: |
|
| | | a) Deserturi aromate pe baza de | 400 mg/kg
|
| | | apa cu valoare energetica redusa |
|
| | | sau fara adaos de zahar. |
|
| | | b) Preparate pe baza de lapte si | 400 mg/kg
|
| | | produse derivate din lapte, cu | |
| | | valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | c) Deserturi pe baza de fructe si| 400 mg/kg
|
| | | legume, cu valoare energetica |
|
| | | redusa sau fara adaos de zahar. |
|
| | | d) Deserturi pe baza de oua, cu | 400 mg/kg
|
| | | valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | e) Deserturi pe baza de cereale, | 400 mg/kg
|
| | | cu valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | f) Deserturi pe baza de grasimi, | 400 mg/kg
|
| | | cu valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | g) "Snacks": anumite arome pentru| 200
mg/kg |
| | | produse gata de consum, |
|
| | | preambalate, uscate, pe baza de |
|
| | | amidon modificat pentru deserturi|
|
| | | si nuci glazurate. |
|
| | | |
|
| | | Produse de cofetarie: |
|
| | | a) Produse de cofetarie fara | 1000 mg/kg |
| | | adaos de zahar |
|
| | | b) Produse de cofetarie pe baza | 800 mg/kg
|
| | | de cacao sau fructe uscate, cu |
|
| | | valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar |
|
| | | c) Produse de cofetarie pe baza | 1000 mg/kg
|
| | | de amidon, cu valoare energetica |
|
| | | redusa sau fara adaos de zahar |
|
| | | d) Cornete si vafe pentru | 800 mg/kg
|
| | | inghetata fara adaos de zahar |
|
| | | e) Essoblaten | 800 mg/kg
|
| | | f) Paste tartinabile pe baza de | 400 mg/kg
|
| | | cacao, lapte, fructe uscate sau |
|
| | | grasimi cu valoare energetica |
|
| | | redusa sau fara adaos de zahar |
|
| | | g) Cereale pentru mic dejun cu | 400 mg/kg
|
| | | un continut de fibra mai mare de |
|
| | | 15% si cel putin 20% tarate, cu |
|
| | | valoare energetica redusa sau | |
| | | fara adaos de zahar |
|
| | | h) Bomboane pentru improspatarea | 2400 mg/kg
|
| | | respiratiei fara adaos de zahar |
|
| | | i) Tablete pentru gat, puternic | 1000 mg/kg
|
| | | aromate si racoritoare fara adaos|
|
| | | de zahar |
|
| | | j) Guma de mestecat fara adaos | 3000 mg/kg
|
| | | de zahar |
|
| | | k) Tablete cu valoare energetica | 200 mg/kg
|
| | | redusa |
|
| | | |
|
| | | Alte produse: |
|
| | | a) Cidru si cidru de pere | 50 mg/l
|
| | | b) Bauturi constand dintr-un | 250 mg/l
|
| | | amestec de bere, cidru, cidru de |
|
| | | pere, bauturi alcoolice sau vin |
|
| | | si bauturi nealcoolice |
|
| | | c) Bauturi spirtoase cu o | 250 mg/l
|
| | | concentratie de pana la 15% vol. | |
| | | alcool |
|
| | | d) Bere nealcoolica sau cu o | 250 mg/l
|
| | | concentratie de alcool exprimata |
|
| | | in volume de pana la 1,2% vol |
|
| | | e) Bere de masa/Biere de table/ | 250 mg/l
|
| | | Tafelbier/Table beer |
|
| | | (concentratie initiala a mustului|
|
| | | pentru bere de pana la 6%) |
|
| | | exclusiv "Obergariges
| |
| | | Einfachbier"
| |
| | | f) Bere cu aciditate minima de | 250 mg/l
|
| | | 30 mili-echivalenti exprimata in |
|
| | | NaOH |
|
| | | g) Bere bruna de tip "oud bruin" | 250
mg/l |
| | | h) Bere cu valoare energetica | 10 mg/l
|
| | | redusa |
|
| | | i) Gheata alimentara cu valoare | 320 mg/kg
|
| | | energetica redusa sau fara adaos |
|
| | | de zahar | |
| | | j) Fructe conservate, cu valoare | 400 mg/kg
|
| | | energetica redusa sau fara adaos |
|
| | | de zahar |
|
| | | k) Gemuri, jeleuri si marmelade, | 400 mg/kg
|
| | | cu valoare energetica redusa |
|
| | | l) Preparate din fructe si legume| 400 mg/kg
|
| | | cu valoare energetica redusa |
|
| | | m) Conserve de fructe si legume | 180 mg/kg
|
| | | dulci-acrisoare |
|
| | | n) Feinkostsalat | 140 mg/kg
|
| | | o) Conserve si semi-conserve | 120 mg/kg
|
| | | dulci-acrisoare de peste si |
|
| | | marinate de peste, crustacee si |
|
| | | moluste |
|
| | | p) Supe cu valoare energetica | 45 mg/kg
|
| | | redusa |
|
| | | q) Sosuri | 450 mg/kg
|
| | | r) Mustar | 140 mg/kg
|
| | | s) Produse fine de brutarie | 700 mg/kg
|
| | | destinate unei alimentatii |
|
| | | speciale |
|
| | | t) Alimente utilizate in dietele | 320 mg/kg |
| | | cu valoare energetica redusa |
|
| | | pentru scaderea greutatii |
|
| | | u) Alimente dietetice pentru | 400 mg/kg
|
| | | scopuri medicale speciale |
|
| | | v) Suplimente alimentare | 240 mg/l
|
| | | furnizate in stare lichida |
|
| | | w) Suplimente alimentare | 800 mg/kg
|
| | | furnizate in stare solida |
|
| | | x) Suplimente alimentare pe baza | 2400 mg/kg
|
| | | de vitamine si/sau elemente |
|
| | | minerale, furnizate sub o forma |
|
| | | de tip sirop sau sub o forma |
|
| | | masticabila |
|
|_______|___________________|__________________________________|_______________|
| B 962 | Sare de | Bauturi nealcoolice |
|
| | aspartam | a) Bauturi aromate pe baza de | 350 mg/kg (a)
|
| | - acesulfam | apa cu valoare energetica redusa |
|
| | | sau fara adaos de zahar |
|
| | | b) Bauturi pe baza de lapte si | 350 mg/kg (a)
|
| | | produse derivate din lapte sau pe|
|
| | | baza de suc de fructe, cu valoare|
|
| | | energetica redusa sau fara adaos |
|
| | | de zahar |
|
| | | |
|
| | | Deserturi si produse similare: |
|
| | | a) Deserturi aromate pe baza de | 350 mg/kg (a)
|
| | | apa cu valoare energetica redusa |
|
| | | sau fara adaos de zahar. |
|
| | | b) Preparate pe baza de lapte si | 350 mg/kg (a)
|
| | | produse derivate din lapte, cu |
|
| | | valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | c) Deserturi pe baza de fructe si| 350 mg/kg (a)
|
| | | legume, cu valoare energetica |
|
| | | redusa sau fara adaos de zahar. |
|
| | | d) Deserturi pe baza de oua, cu | 350 mg/kg (a)
|
| | | valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. | |
| | | e) Deserturi pe baza de cereale, | 350 mg/kg (a)
|
| | | cu valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | f) Deserturi pe baza de grasimi, | 350 mg/kg (a)
|
| | | cu valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar. |
|
| | | g) "Snacks": anumite arome pentru| 500
mg/kg (b) |
| | | produse gata de consum |
|
| | | preambalate, uscate, pe baza de |
|
| | | amidon modificat pentru deserturi|
|
| | | si nuci glazurate |
|
| | | |
|
| | | Produse de cofetarie: |
|
| | | a) Produse de cofetarie fara | 500 mg/kg (a)
|
| | | adaos de zahar |
|
| | | b) Produse de cofetarie pe baza | 500 mg/kg (a)
|
| | | de cacao sau fructe uscate, cu |
|
| | | valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar | |
| | | c) Produse de cofetarie pe baza | 1000 mg/kg
(a)|
| | | de amidon, cu valoare energetica |
|
| | | redusa sau fara adaos de zahar |
|
| | | d) Essoblaten | 1000 mg/kg
(b)|
| | | e) Paste tartinabile pe baza de | 1000 mg/kg
(b)|
| | | cacao, lapte, fructe uscate sau |
|
| | | grasimi cu valoare energetica |
|
| | | redusa sau fara adaos de zahar |
|
| | | f) Cereale pentru mic dejun cu | 1000 mg/kg
(b)|
| | | un continut de fibra mai mare |
|
| | | de 15% si cel putin 20% tarate, |
|
| | | cu valoare energetica redusa sau |
|
| | | fara adaos de zahar |
|
| | | g) Bomboane pentru improspatarea | 2500 mg/kg
(a)|
| | | respiratiei fara adaos de zahar |
|
| | | h) Guma de mestecat fara adaos | 2000 mg/kg
(a)|
| | | de zahar |
|
| | | |
|
| | | Alte produse: | |
| | | a) Cidru si cidru de pere | 350 mg/l (a)
|
| | | b) Bauturi constand dintr-un | 350 mg/l (a)
|
| | | amestec de bere, cidru, cidru de | |
| | | pere, bauturi alcoolice sau vin |
|
| | | si bauturi nealcoolice |
|
| | | c) Bauturi spirtoase cu o | 350 mg/l (a)
|
| | | concentratie de pana la 15% vol |
|
| | | alcool |
|
| | | d) Bere nealcoolica sau cu o | 350 mg/l (a)
|
| | | concentratie de alcool exprimata |
|
| | | in volume de pana la 1,2% vol |
|
| | | e) Bere de masa/Biere de table/ | 350 mg/l (a)
|
| | | Tafelbier/Table beer |
|
| | | (concentratie initiala a mustului|
|
| | | pentru bere de pana la 6%) |
|
| | | exclusiv "Obergariges
| |
| | | Einfachbier"
| |
| | | f) Bere cu aciditate minima de | 350 mg/l (a)
|
| | | 30 mili-echivalenti exprimata in |
|
| | | NaOH |
|
| | | g) Bere bruna de tip "oud bruin" | 350
mg/l (a) |
| | | h) Bere cu valoare energetica | 25 mg/l (b)
|
| | | redusa |
|
| | | i) Gheata alimentara cu valoare | 800 mg/kg (b)
|
| | | energetica redusa sau fara adaos |
|
| | | de zahar |
|
| | | j) Fructe conservate, cu valoare | 350 mg/kg (a)
|
| | | energetica redusa sau fara adaos |
|
| | | de zahar |
|
| | | k) Gemuri, jeleuri si marmelade, | 1000 mg/kg
(b)|
| | | cu valoare energetica redusa |
|
| | | l) Preparate din fructe si | 350 mg/kg (a)
|
| | | legume cu valoare energetica |
|
| | | redusa |
|
| | | m) Conserve de fructe si legume | 200 mg/kg (a)
|
| | | dulci-acrisoare |
|
| | | n) Feinkostsalat | 350 mg/kg (b)
|
| | | o) Conserve si semi-conserve | 200 mg/kg (a)
|
| | | dulci-acrisoare de peste si |
|
| | | marinate de peste, crustacee si |
|
| | | moluste | |
| | | p) Supe cu valoare energetica | 110 mg/kg (b)
|
| | | redusa |
|
| | | q) Sosuri | 350 mg/kg (b)
|
| | | r) Mustar | 350 mg/kg (b)
|
| | | s) Produse fine de brutarie | 1000 mg/kg
(a)|
| | | destinate unei alimentatii |
|
| | | speciale |
|
| | | t) Alimente utilizate in dietele | 450 mg/kg (a)
|
| | | cu valoare energetica redusa |
|
| | | pentru scaderea greutatii |
|
| | | u) Alimente dietetice pentru | 450 mg/kg (a)
|
| | | scopuri medicale speciale |
|
| | | v) Suplimente alimentare | 350 mg/l (a)
|
| | | furnizate in stare lichida |
|
| | | w) Suplimente alimentare | 500 mg/kg (a)
|
| | | furnizate in stare solida |
|
| | | x) Suplimente alimentare pe baza | 2000 mg/kg
(a)|
| | | de vitamine si/sau elemente |
|
| | | minerale, furnizate sub forma | |
| | | tip sirop sau masticabile |
|
|_______|___________________|__________________________________|_______________|
NOTA:
1. Dozele maxime admisibile pentru sarea aspartam-acesulfam sunt derivate
din dozele maxime admisibile ale partilor constituente, aspartam (E 951) si
acesulfam K (E 950). Dozele maxime admisibile pentru aspartam (E 951) si
acesulfam K (950) nu trebuie sa fie depasite prin utilizarea sarii de
aspartam-acesulfam singura sau in combinatie cu E 950 ori E 951. Dozele maxime
admisibile sunt exprimate ca echivalenti acesulfam K (a) sau echivalenti
aspartam (b).
2. Anexa IX la norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizati
pentru utilizarea in produsele alimentare cu exceptia celor prevazute in
articolul 17 alineatul 3", se modifica dupa cum urmeaza:
2.1. Nota 2 va avea urmatorul cuprins:
"2. Substantele figurand cu numerele E 407, E 407 a si E 440 pot fi
normalizate cu zaharuri, cu conditia ca aceasta precizare sa apara suplimentar
la numarul si denumirea acestora."
2.2. Lista aditivilor se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
"a) denumirea aditivului alimentar E 170 se modifica dupa cum urmeaza:
<<E 170 Carbonat de calciu>>;
b) denumirea aditivului alimentar E 466 se completeaza dupa cum urmeaza:
<<Carboximeticeluloza
Carboximeticeluloza de sodiu
Guma de celuloza>>;
c) denumirea aditivului alimentar E 469 se completeaza dupa cum urmeaza:
<<Carboximeticeluloza hidrolizata enzimatic
Guma de celuloza hidrolizata enzimatic>>"
3. Anexa X la norme "Lista cu produsele alimentare in care poate fi
utilizat un numar limitat de aditivi alimentari din anexa IX la norme" se
modifica dupa cum urmeaza:
3.1. Denumirea aditivului "E 170 Carbonati de calciu" se modifica
in cuprinsul prezentului ordin in "E 170 Carbonat de calciu."
3.2. La categoria "Produsele pe baza de cacao si ciocolata, conform
legislatiei in vigoare", se introduce un nou aditiv, dupa cum urmeaza:
______________________________________________________
|"E 472 c Esteri citrici ai mono si | quantum satis"|
| digliceridelor acizilor grasi | |
|______________________________________|_______________|
3.3. Categoria "Fructe si legume neprelucrate, inghetate si congelate;
fructe si legume neprelucrate, refrigerate si preambalate, gata pentru
consumare si cartofi neprelucrati si decojiti preambalati" se modifica si
va avea urmatoarea denumire: "Fructe si legume neprocesate, congelate si
congelate profund, fructe si legume neprocesate, refrigerate si preambalate,
gata pentru consumare, si cartofi neprocesati si decojiti preambalati".
La aceasta categorie lista aditivilor se completeaza, introducandu-se un
nou aditiv, dupa cum urmeaza:
______________________________________________________
|"E 296 Acid malic | quantum satis |
| | (numai pentru |
| | cartofi |
| | decojiti)" |
|______________________________________|_______________|
3.4. La categoria "Compot de fructe" lista aditivilor se
completeaza cu urmatorul aditiv:
______________________________________________________
|"E 444 Pectina | quantum satis |
| E 509 Clorura de calciu | (numai pentru |
| | compoturi de |
| | fructe, |
| | exceptand |
| | merele)" |
|______________________________________|_______________|
3.5. La produsele "Mozzarella" si "zer" lista
aditivilor se completeaza cu urmatorul aditiv:
______________________________________________________
|"E 460 ii Celuloza pudra | quantum satis |
| | (numai pentru |
| | branza rasa |
| | sau feliata)" |
|______________________________________|_______________|
3.6. Anexa X la norme se completeaza dupa cum urmeaza:
______________________________________________________________________________
|"Lapte de capra | E 331 Citrati de sodiu | 4 g/l
|
| preparat prin | |
|
| procedeul UHT | |
|
|_______________________|______________________________________|_______________|
| Castane conservate | E 410 Guma din seminte de carruba | quantum
satis"|
| intr-un lichid | E 412 Guma de guar |
|
| | E 415 Guma de xantan |
|
|_______________________|______________________________________|_______________|
4. Anexa XI la norme "Lista cu conservantii si antioxidantii
autorizati conditionat" se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:
4.1. Partea A "Sorbati, benzoati si p-hidroxibenzoati" a anexei
XI la norme se modifica dupa cum urmeaza:
"a) Denumirea categoriei <<Produse de panificatie partial
coapte, preambalate destinate vanzarii cu amanuntul>> se modifica si va
avea urmatorul cuprins: <<Produse de panificatie partial coapte, preambalate,
destinate vanzarii cu amanuntul, si paine cu valoare energetica redusa
destinata vanzarii cu amanuntul>>;
b) partea A a anexei XI la norme se completeaza dupa cum urmeaza:
______________________________________________________________________________
| |<<Doza maxima (mg/kg sau mg/l
corespunzator)|
|_________________________________|____________________________________________|
| | Sa | | |Sa + Ba | |
|
|_________________________________|_______|____|___|________|________|_________|
| Cozi de raci procesate si | 2000 | | | | |
|
| moluste procesate, marinate, | | | | | |
|
| preambalate | | | | | |
|
|_________________________________|_______|____|___|________|________|_________|
| Arome | | | |1500>>" |
| |
|_________________________________|_______|____|___|________|________|_________|
4.2. Partea C "Alti conservanti" a anexei XI la norme se modifica
dupa cum urmeaza:
"a) Se abroga prevederile referitoare la urmatorii aditivi:
______________________________________________________________________________
| E 230 | Bifenil, difenil | Tratamentul superficial al | 70 mg/kg
|
| | | citricelor |
|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| E 231 | Ortofenilfenol*) | Tratamentul superficial al | 12 mg/kg
|
| E 232 | Ortofenilfenat | citricelor | individual sau
|
| | de sodiu*) | | in combinatie, |
| | | | exprimat in
|
| | | | ortofenilfenol
|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
*) Abrogarea dispozitiilor referitoare la aditivii E 231
<<Ortofenilfenol>> si E 232 <<Ortofenilfenat de sodiu>>
va intra in vigoare la data cand prevederile privind etichetarea alimentelor
tratate cu aceste substante intra in vigoare conform legislatiei privind
limitele maxime pentru reziduuri de pesticide.
b) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 1105
<<Lisozim>> se completeaza, introducandu-se la categoria
<<produs alimentar>> urmatoarea sintagma:
<<Vin in conformitate cu legislatia in vigoare>> (pro
memoria)."
4.3. Partea D "Alti antioxidanti" a anexei XI la norme se
modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
"a) Se introduc noi produse alimentare si dozele maxime pentru
aditivii alimentari, cu urmatorul cuprins:
______________________________________________________________________________
|<<E 310| Galat de propil | Uleiuri esentiale | 1000
mg/kg |
| | | | (galati si BHA
|
| | | | separati sau in
|
| | | | combinatie)
|
| |
|____________________________|__________________|
| E 311 | Galat de octil | |
|
| E 312 | Galat de dodecil | Arome, altele decat uleiuri| 100 mg/kg
(galati|
| E 320 | Butilhidroxianis | esentiale | separati sau in
|
| | ol (BHA) | | combinatie ori
|
| | | | 200 mg/kg
(BHA)>>|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
b) Pentru antioxidantii E 315 <<Acid erithorbic>> si E 316
<<Erithorbat de sodiu>> denumirea <<Produse din carne
semiconservate si conservate>> se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<Produse din carne sarate si produse din carne conservate>>".
5. Anexa XII la norme "Lista cu alti aditivi autorizati" se
modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
"a) Pentru aditivii alimentari E 338 <<acid fosforic>> - E
452 <<Polifosfati>> se completeaza coloanele 3 si 4 dupa cum
urmeaza:
______________________________________________________________________________
| | | <<Arome | 40
g/kg>> |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
b) Pentru aditivii alimentari E 338 <<Acid fosforic>> - E 452
<<Polifosfati>>, in coloanele 3 si 4 urmatoarele produse se abroga:
______________________________________________________________________________
| | | <<Cidru si rachiu de pere | 2
g/l>> |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
c) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 416 <<Guma
Karaya>> se completeaza, in coloanele 3 si 4, dupa cum urmeaza:
______________________________________________________________________
| | <<Arome | 50
g/kg>> |
|______________________|____________________________|__________________|
d) Pentru aditivii alimentari E 432 <<Monolaurat de polioxietilena
sorbitan (polisorbat 20)>> - E 436 <<Tristearat de polioxietilena
sorbitan (polisorbat 65)>> se completeaza coloanele 3 si 4 dupa cum
urmeaza:
______________________________________________________________________________
| | | <<Arome, exceptand aroma | 10
g/kg |
| | | lichida de fum, si arome pe|
|
| | | baza de oleorasini din |
|
| | | condimente*) |
|
| | | Alimente continand aroma | 1 g/kg
|
| | | lichida de fum si arome pe |
|
| | | baza de oleorasini din |
|
| | | condimente |
|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
*) Oleorasinile din condimente sunt definite ca extracte din condimente din
care s-a evaporat solventul de extractie, obtinandu-se un amestec de substante
uleioase si rasinoase provenite din condiment.>>
e) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 444 <<Acetat
izobutirat de zaharoza>> se completeaza, in coloanele 3 si 4, dupa cum
urmeaza:
______________________________________________________________________________
| | | <<Bauturi alcoolice | 300
mg/l>> |
| | | tulburi, aromatizate, |
|
| | | continand mai putin de |
|
| | | 15% vol. alc. |
|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
f) Dupa aditivii alimentari E 535 <<Ferocianura de sodiu>> - E 538
<<Ferocianura de calciu>> se introduce un nou aditiv, dupa cum
urmeaza:
______________________________________________________________________________
|<<E 551| Dioxid de siliciu | Arome | 50
g/kg>> |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
g) La aditivul alimentar E 900 <<Dimetil polixiloxan>>
coloanele 3 si 4 se completeaza dupa cum urmeaza:
______________________________________________________________________________
| | | <<Arome | 10
mg/kg>> |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
h) Prevederile privind aditivul E 903 <<Ceara de carnauba>> se
modifica cum urmeaza:
______________________________________________________________________________
|<<E 903| Ceara de Carnauba | Ca agenti de glazurare
| |
| | | numai pentru urmatoarele |
|
| | | produse: |
|
| | | - produse de cofetarie | 500 mg/kg
|
| | | (inclusiv ciocolata) | 1.200 mg/kg
|
| | | | (numai pentru
|
| | | | guma de
mestecat)|
| | | - produse fine de | 200 mg/kg
|
| | | panificatie, de dimensiuni |
|
| | | mici, acoperite cu |
|
| | | ciocolata |
|
| | | - snackuri | 200 mg/kg
|
| | | - nuci | 200 mg/kg
|
| | | - boabe de cafea | 200 mg/kg
|
| | | - suplimente dietetice | 200 mg/kg |
| | | - citrice, pepeni, mere, | 200 mg/kg
|
| | | pere, piersici si ananas |
|
| | | proaspete |
|
| | | (numai pentru tratamentul |
|
| | | superficial)>>
| |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
i) La aditivul alimentar E 459 <<Beta-ciclodextrina>> coloanele
3 si 4 se completeaza dupa cum urmeaza:
______________________________________________________________________________
| | | <<Arome inglobate in:
| |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| | | - ceaiuri aromatizate si |
|
| | | Bauturi instant aromatizate| 500 mg/l
|
| | | sub forma de pulbere |
|
| | | - snackuri aromatizate | 1 g/kg in
|
| | | | alimente
|
| | | | consumate ca
|
| | | | atare sau
|
| | | | reconstituite
|
| | | | conform
|
| | | | instructiunilor
|
| | | |
fabricantului>> |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
j) La aditivul E 425 <<Konjac>>*) (i) Guma de konjac, (ii)
Gluconomanan de konjac, coloana 3 va avea urmatorul cuprins:
<<Produse alimentare in general (exclusiv cele enumerate la art. 17
alin. 3, si jeleuri, inclusiv minijeleuri).>>
------------
*) Aceste substante nu pot fi utilizate pentru producerea produselor
alimentare deshidratate a caror rehidratare se efectueaza in momentul
ingerarii.
k) Dupa aditivul E 425 <<Konjac>> anexa XII la norme se
completeaza, introducandu-se urmatorii aditivi alimentari:
______________________________________________________________________________
|<<E 907| Poli-1-decena | Ca agent de glazurare
| |
| | hidrogenata | pentru: |
|
| | | - produse de cofetarie | 2 g/kg
|
| | | - fructe uscate | 2 g/kg
|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| E 1505| Citrat de trietil | Arome | 3 g/kg provenind
|
| E 1517| Diacetat de gliceril | | din toate
sursele|
| | (diacetina) | | materiale in |
| E 1518| Triacetat de gliceril| | alimente
|
| | (triacetina) | | consumate ca
|
| E 1520| Propan 1,2-diol | | atare sau
|
| | (propilen glicol) | | reconstituite
|
| | | | conform
|
| | | | instructiunilor
|
| | | | fabricantului;
|
| | | | separate sau in
|
| | | | amestec.
|
| | | | In cazul
|
| | | | bauturilor doza
|
| | | | maxima pentru
|
| | | | E 1520 este 1
g/l|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| E 1519| Alcool benzilic | Arome pentru: |
|
| | | - lichioruri, vinuri | 100 mg/l
|
| | | aromatizate, bauturi |
|
| | | aromatizate pe baza de vin |
|
| | | si cocktailuri aromatizate | |
| | | pe baza de vin |
|
| | | | 250 mg/kg
|
| | | | provenind din
|
| | | - produse de cofetarie, | toate sursele
|
| | | inclusiv ciocolata si | materiale in
|
| | | produse fine de panificatie| alimente
|
| | | | consumate ca
|
| | | | atare sau
|
| | | | reconstituite
|
| | | | conform
|
| | | | instructiunilor
|
| | | |
fabricantului>>" |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
6. Anexa XIII la norme "Lista cu substantele suport si solventii
purtatori autorizati" se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
"a) Aditivul alimentar E 468 <<Carboximetilceluloza de sodiu
reticulata>> se completeaza, introducandu-se si denumirea <<Guma de
celuloza reticulata>>.
b) Dupa aditivul alimentar E 469 <<Carboximetilceluloza hidrolizatat
de tip enzimatic>> se introduce un nou aditiv cu urmatorul cuprins:
______________________________________________________________________________
| <<E 555 | Silicat alumino-potasic | In E 171 (dioxid
de |
| | | titan) si in E 172
|
| | | (oxizi si hidroxizi de
|
| | | fier) (maximum 90% in
|
| | | raport cu
pigmentul)>>"|
|_____________|_______________________________________|________________________|
7. Anexa XIV la norme "Lista cu aditivii alimentari autorizati in
alimentele pentru sugari si copii de varsta mica" se modifica si se
completeaza dupa cum urmeaza:
"a) Dupa primul alineat al notei introductive se introduce un nou alineat
cu urmatorul cuprins: <<Preparatele si alimentele de intarcare pentru
sugari si copii de varsta mica pot contine substanta E 1450 (octenil succinat
de amidon sodic) rezultata din adaosul de preparate pe baza de vitamine sau
preparate nutritive ce contin acizi grasi polinesaturati. Cantitatea de aditiv
alimentar E 1450 care trece in produsul gata pentru consum nu trebuie sa
depaseasca 100 mg/kg provenind de la preparatele pe baza de vitamine si 1.000
mg/kg provenind de la preparatele nutritive pe baza de acizi grasi
polinesaturati>>.
b) Titlul partii a 4-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<Lista cu aditivii alimentari autorizati in alimentele dietetice cu
destinatie nutritionala speciala, pentru sugari si copii de varsta mica,
utilizate pentru scopuri medicale speciale, definite conform Ordinului
ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 387/251/2002*)>>
------------
*) Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind
alimentele cu destinatie nutritionala speciala, cap. IV "Alimente
dietetice pentru scopuri medicale speciale", a fost publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.
c) Tabelul din partea a 4-a a anexei XIV la norme se completeaza,
introducandu-se un nou aditiv alimentar cu urmatorul cuprins:
______________________________________________________________________________
|<<E 472| Esteri citrici ai | 7,5 g/l | De la nastere, in
produsele |
| c | mono- si | | sub forma de pulbere
|
| | digliceridelor | 9 g/l | De la nastere, in produsele
|
| | acizilor grasi | | sub forma
lichida>>" |
|_______|______________________|_____________|_________________________________|
8. Anexa XV la norme "Criterii specifice de puritate pentru
coloranti" se modifica dupa cum urmeaza:
"a) Criteriile specifice de puritate pentru colorantii*): amestec de
caroteni [E 160 a (i)] si beta-caroten [E 160 a (ii)] se modifica si vor avea
urmatorul cuprins:
------------
*) Criteriile specifice de puritate pentru coloranti sunt reproduse in
facsimil.
E 160 a (i) AMESTEC DE CAROTENI
1. Caroteni din plante
Sinonime | Colorant alimentar portocaliu CI 5
|
Definitie | Amestecul de caroteni se obtine prin extractia cu
| solvent din speciile naturale de plante comestibile,
| morcovi, uleiuri vegetale, iarba, lucerna si urzica.
|
| Principiul de colorare de baza consta in carotenoide
| din care beta-carotenul reprezinta o parte majora.
| Pot fi prezenti a, ?-caroten si alti pigmenti. Pe
| langa pigmentii de culoare aceasta substanta poate
| contine uleiuri, grasimi si ceruri prezente in mod
| natural in materia prima.
|
| Numai urmatorii solventi pot fi utilizati la
| extractie: acetona, metil-etil-cetona, metanol,
| etanol, propanol-2, hexan, (*), diclormetan si
dioxid
| de carbon.
|
Clasa | Carotenoide
Index culoare nr. | 75130
Einecs | 230-636-6
Formula chimica | beta-caroten; C40H56
Masa moleculara | beta-caroten: 536,88
Compozitie | Contine minim 5% caroteni (calculati sub forma de
| beta-caroten). Pentru produsele obtinute prin
| extractia uleiurilor vegetale: continutul este de
| minim 0,2% in grasimi comestibile.
| 1%
| E 2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
Identificare | Absorbtie maxima in ciclohexan la 440 - 457 nm si
| 470 - 486 nm
A. Spectrometrie |
Puritate | Acetona
Reziduuri de solventi | Metiletilcetona
| Metanol maxim 50 mg/kg separat sau in
| combinatie
| Propanol-2
| Hexan
| Etanol
|
| Diclormetan maxim 10 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
_________________________|______________________________________________________
(*) Benzen maxim 0,05% v/v
2. Caroteni algali
Sinonime | Colorant alimentar portocaliu CI 5
|
Definitie | Carotenii se pot obtine de asemenea din speciile
| naturale de alge Dunaliella salina, care cresc in
| marile lacuri sarate situate in Whyalla, sudul
| Australiei. Beta-carotenul este extras prin
| utilizarea unui ulei esential. Preparatul este o
| suspensie de 20 - 30% in ulei comestibil. Raportul
| izomerilor trans-cis variaza intre 50/50 si 71/29.
|
| Principiul major de colorare consta in carotenoide
| din care beta-carotenul reprezinta o parte majora.
| Pot fi prezenti alfa-carotenul, luteina, zeaxantinul
| si beta-criptocxantinul. Pe langa pigmentii de
| colorare, aceasta substanta poate contine uleiuri,
| grasimi si ceruri care sunt prezente in mod natural
| in materia prima.
|
Clasa | Carotenoide
Index culoare nr. | 75130
Formula chimica | beta-caroten; C40H56
Masa moleculara | beta-caroten: 536,88
Compozitie | Continut de caroteni (calculati sub forma de
| beta-caroten) este de minim 20% .
| 1%
| E 2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
| 1 cm
Identificare |
A. Spectrometrie |
Puritate | Absorbtie maxima in ciclohexan la 448 - 457 si
| 474 - 486 nm.
Tocoferoli naturali in | Maxim 0,3%
ulei comestibil |
Plumb | Maxim 5 mg/kg
E 160 a (ii) BETA-CAROTENI
Beta-caroten
Sinonime | Colorant alimentar portocaliu CI 5
|
Definitie | Prezentele specificatii se aplica in mod predominant
| la toti izomerii trans- ai beta-carotenului impreuna
| cu mici cantitati de alte carotenoide. Preparatele
| diluate si stabilizate pot prezenta diferite
| proportii de izomeri cis/trans.
|
Clasa | Carotenoide
Index culoare nr. | 40800
Einecs | 230-636-6
Denumire chimica | beta-caroten, beta, beta-caroten
Formula chimica | C40H56
Masa moleculara | 536,88
Compozitie | Continut minim 96% total coloranti (exprimati sub
| forma de beta-caroten).
| 1%
| E 2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
| 1 cm
Descriere | Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie spre
| rosu-maroniu.
|
Identificare |
A. Spectrometrie | Absorbtie maxima in ciclohexan la 453 - 456 nm
Puritate |
Cenusa sulfatata | Maxim 0,2%
Coloranti auxiliari | Alte carotenoide decat beta-carotenul maxim 3% din
| colorantii totali
Plumb | Maxim 2 mg/kg
Beta-caroten din Blakeslea trispora
Sinonime | Colorant alimentar portocaliu CI 5
|
Definitie | Obtinut printr-un proces de fermentatie prin
| utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+)
| si (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea
| trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu
| acetat de etil sau isobutil si apoi cu alcool
| isopropilic si apoi cristalizat. Produsul
cristalizat
| consta in principal din trans beta-caroten. Datorita
| procesului natural de fermentatie cca. 3% din produs
| consta din amestec de carotenoide specifice
| produsului.
|
Clasa | Carotenoide
Index culoare nr. | 40800
Einecs | 230-636-6
Denumire chimica | Beta-caroten, beta, beta-caroten
Formula chimica | C40H56
Masa moleculara | 536,88
Compozitie | Continut minim 96% total coloranti (exprimati sub
| forma de beta-caroten).
| 1%
Descriere | E 2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
| 1 cm
|
Identificare | Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie,
A. Spectrometrie | rosu-maroniu sau rosu-violet (culoarea variaza in
| functie de solventul de extractie utilizat si
| conditiile de extractie).
Puritate |
Reziduuri de solventi | Absorbtie maxima in ciclohexan la 453 - 456 nm
| Acetat de etil
| Etanol maxim 0,8% separat sau in
| combinatie
| Acetat de izobutil maxim 1,0%
| Alcool izopropilic maxim 0,1%
Cenusa sulfatata | Maxim 0,2%
Coloranti auxiliari | Alte carotenoide decat beta-carotenul maxim 3% din
| colorantii totali
Plumb | Maxim 2 mg/kg
Micotoxine: |
Aflatoxina B1 | Absent
Tricotecene (T 2) | Absent
Ochratoxina | Absent
Zearalenona | Absent
Microbiologie: |
Mucegaiuri | Maxim 100/g
Drojdii | Maxim 100/g
Salmonella | Absent in 25 g
Escherichia coli | Absent in 5 g"
9. Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alti
aditivi alimentari" se modifica dupa cum urmeaza:
"a) Criteriile specifice de puritate pentru aditivii alimentari
<<E 251 nitrat de sodiu>> si <<E 251 nitrat de sodiu
lichid>>*) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
------------
*) Criteriile specifice de puritate pentru alti aditivi alimentari sunt
reproduse in facsimil.
E 251 NITRAT DE SODIU
Sinonime | Salpetru de Chile
| Salpetru cubic
Definitie |
|
Denumire chimica | Nitrat de sodiu
|
Einecs | 231-554-3
|
Formula chimica | NaNO3
|
Masa moleculara | 85,00
|
Compozitie | Minim 99% dupa uscare
|
Descriere | Pudra cristalina alba usor higroscopica
|
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru|
nitrat si sodiu |
B. pH-ul unei solutii | Minim 5,5 si maxim 8,3
de 5% |
|
Puritate |
|
Pierdere la deshidratare| Maxim 2% dupa uscare timp de 4 ore la 105 grade C
|
Nitriti | Maxim 30 mg/kg exprimate in NaNO2
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
E 251 NITRAT DE SODIU LICHID
Definitie | Nitratul de sodiu lichid este solutie apoasa de
| nitrat de sodiu obtinuta direct in urma reactiei
| chimice intre hidroxid de sodiu si acid azotic in
| cantitati stoechiometrice fara cristalizare
| ulterioara. Preparatele standardizate obtinute din
| nitratul de sodiu lichid corespunzand acestor
| specificatii pot contine acid azotic in exces daca
| aceasta este clar mentionata pe eticheta.
|
Denumire chimica | Nitrat de sodiu
|
Einecs | 231-554-3
|
Formula chimica | NaNO3
|
Masa moleculara | 85,00
|
Compozitie | Continut intre 33,5% si 40,0% NaNO3
|
Descriere | Lichid limpede incolor
|
Identificare |
A. Teste pozitive |
pentru nitrat si sodiu |
B. pH | Minim 1,5 si maxim 3,5
|
Puritate |
|
Acid azotic liber | Maxim 0,01%
|
Nitriti | Maxim 10 mg/kg exprimati in NaNO2
|
Arsen | Maxim 1 mg/kg
|
Plumb | Maxim 1 mg/kg
|
Mercur | Maxim 0,3 mg/kg
|
Aceasta specificatie se |
refera la o solutie |
apoasa de 35% . |
b) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 407 caragenan"
se modifica si va avea urmatorul cuprins:
E 407 - CARAGENAN
Sinonime | Produsele comerciale sunt valorificate sub diferite
| denumiri:
| Spuma de Irlanda
| Eucheman (de la Euchema spp.)
| Iridophycan (de la Irdidaea spp.)
| Hypnean (de la Hypnea spp.)
| Furcellaran sau agar de Danemarca (de la Furcellaria
| fastigiata)
| Caragenan (de la Chondrus si Gigartina spp.)
|
Definitie | Caragenanul se obtine prin extractia apoasa din
| specii naturale ale algelor din familiile
| Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae si
| Furcellariaceae din clasa Rhodophyceae (alge rosii).
| Nu se utilizeaza nici o solutie de precipitare
| organica in afara de metanol, etanol si propanol-2.
| Caragenanul consta in principal din sarurile de
| potasiu, sodiu, magneziu si calciu ale esterilor
| sulfatati de polizaharide care prin hidroliza duc la
| formarea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei.
| Caragenanul nu trebuie hidrolizat si nici supus unei
| degradari chimice.
|
Einecs | 232-524-2
|
Descriere | Pudra grunjoasa spre fina de culoare galbuie spre
| incolora, practic inodora
|
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru|
galactoza, |
anhidrogalactoza si |
sulfat |
|
Puritate |
|
Continut de metanol, | Maxim 0,1% separat sau in combinatie
etanol, propanol-2 |
|
Vascozitatea unei | Minim 5 mPa.s
solutii de 1,5% la |
75 grade C |
|
Pierdere la deshidratare| Maxim 12% (105 grade C, 4 ore)
|
Sulfat | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
| (sub forma de SO4)
|
Cenusa | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
| la 550 grade C
|
Cenusa insolubila in | Maxim 1% raportat la substanta anhidra (insolubila
in
acid | acid clorhidric 10%)
|
Substante insolubile | Maxim 2% raportat la substanta anhidra (insolubila
in
in acid | acid sulfuric 1% v/v)
|
Caragenan cu masa | Maxim 5%
moleculara mica (fractia|
cu masa moleculara sub |
50 kDa) |
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
|
Numar total de germeni | Maxim 5000 colonii per gram
|
Drojdii si mucegaiuri | Maxim 300 colonii per gram
|
E. coli | Negativ in 5 grame
|
Salmonella spp. | Negativ in 10 grame
c) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 407a
alga Eucheuma prelucrata" se modifica si va avea urmatorul cuprins:
E 407a - ALGA EUCHEUMA PRELUCRATA
Sinonime | PES (acronim pentru alga euchema prelucrata)
|
Definitie | Alga eucheuma prelucrata se obtine prin tratamentul
| alcalin apos (KOH) al speciilor naturale ale algelor
| Eucheuma cottonii si Eucheuma spinosum din clasa
| Rhodophyceae (alge rosii) pentru indepartarea
| impuritatilor si extragerea produsului prin spalare
| cu apa proaspata si prin uscare. Purificarea se
poate
| continua prin spalare cu metanol, etanol sau
| propanol-2 si prin uscare. Produsul cuprinde in
| principal sarurile de potasiu ale sulfatilor
| esterificati de polizaharide care prin hidroliza duc
| la obtinerea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei.
| Sarurile de sodiu, calciu si magneziu ale sulfatilor
| esterificati ai polizaharidelor sunt prezente in
| cantitati mai mici. Este de asemenea prezenta in
| produs si celuloza algala pana la 15% . Caragenanul
| din alga eucheuma prelucrata nu se hidrolizeaza si
| nici nu se supune unei degradari chimice
|
Descriere | Pudra grunjoasa spre fina de culoare galbuie spre
| incolora, practic inodora
|
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru|
galactoza, |
anhidrogalactoza si |
sulfat |
|
B. Solubilitate | Forme de suspensie tulbure vascoase in apa.
Insolubil
| in etanol
|
Puritate |
|
Continut de metanol, | Maxim 0,1% separat sau in combinatie
etanol, propanol-2 |
|
Vascozitatea unei | Minim 5 mPa.s
solutii de 1,5% la |
75 grade C |
|
Pierdere la deshidratare| Maxim 12% (105 grade C, 4 ore)
|
Sulfat | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
| (sub forma de SO4)
|
Cenusa | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
| la 550 grade C
|
Cenusa insolubila in | Maxim 1% raportat la substanta anhidra (insolubila
in
acid | acid clorhidric 10%)
|
Substante insolubile in | Minim 8% si maxim 15% raportat la substanta uscata
acid | (insolubile in acid sulfuric 1% v/v)
|
Caragenan cu masa | Maxim 5%
moleculara mica (fractia|
cu masa moleculara sub |
50 kDa |
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
|
Numar total de germeni | Maxim 5000 colonii per gram
|
Drojdie si mucegai | Maxim 300 colonii per gram
|
E. coli | Negativ in 5 grame
|
Salmonella spp. | Negativ in 10 grame
d) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 431
stearat de polioxietilena (40)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:
E 431 - STEARAT DE POLIOXIETILENA (40)
Sinonime | Polioxil (40) stearat, Monostearat de polioxietilena
| (40)
|
Definitie | Un amestec de mono si di-esteri ai acidului stearic
| comercial comestibil si dioli de polioxietilena
| (avand o lungime medie a polimerului de aproximativ
| 40 unitati oxietilena) cu polialcool liber
|
Compozitie | Minim 97,5% raportat la substanta anhidra
|
Descriere | Fulgi de culoare crem si de consistenta ceroasa la
| 25 grade C avand un miros usor.
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Solubil in apa, etanol, metanol si acetat de etil.
| Insolubil in ulei mineral
B. Interval de congelare| 39 - 44 grade C
|
C. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
in infrarosu | polialcool polioxietilat
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
|
Indice de aciditate | Maxim 1
|
Indice de saponificare | Minim 25 si maxim 35
|
Indice de hidroxil | Minim 27 si maxim 40
|
1,4-dioxan | Maxim 5 mg/kg
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Etilenglicoli (mono si |
di) | Maxim 0,25%
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
e) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 432
monolaurat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 20)" se modifica si va
avea urmatorul cuprins:
E 432 - MONOLAURAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 20)
Sinonime | Polisorbat 20
| Monolaurat de polioxietilena (20) sorbitan
|
Definitie | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono
si
| dianhidridele sale cu acidul lauric comercial
| comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
| etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele
sale
|
Compozitie | Contine minim 70% grupe de oxietilena, echivalent cu
| minim 97,3% monolaurat de polioxietilena sorbitan
| (20) raportat la substanta anhidra
|
Descriere | Lichid uleios de culoarea lamaii spre chihlimbar la
| 25 grade C cu un usor miros caracteristic
Identificare |
|
A. Solubilitate | Solubil in apa, etanol, metanol si acetat de etil si
| dioxan
| Insolubil in ulei mineral si eter de petrol
|
B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
in infrarosu | polialcool polioxietilat
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
|
Indice de aciditate | Maxim 2
|
Indice de saponificare | Minim 40 si maxim 50
|
Indice de hidroxil | Minim 96 si maxim 108
|
1,4-dioxan | Maxim 5 mg/kg
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Etilenglicoli (mono si |
di) | Maxim 0,25%
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
f) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 433
monooleat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 80)" se modifica si va
avea urmatorul cuprins:
E 433 - MONOOLEAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 80)
Sinonime | Polisorbat 80
| Monooleat de polioxietilena (20) sorbitan
|
Definitie | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono
si
| dianhidridele sale cu acidul oleic comercial
| comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
| etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele
sale
|
Compozitie | Contine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu
| minim 96,5% monooleat de polioxietilena sorbitan
(20)
| raportat la substanta anhidra
|
Descriere | Lichid uleios de culoarea lamaii spre chihlimbar la
| 25 grade C cu un usor miros caracteristic
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Solubil in apa, etanol, metanol si acetat de etil si
| toluen
| Insolubil in ulei mineral si eter de petrol
|
B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
in infrarosu | polialcool polioxietilat
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
|
Indice de aciditate | Maxim 2
|
Indice de saponificare | Minim 45 si maxim 55
|
Indice de hidroxil | Minim 65 si maxim 80
|
1,4-dioxan | Maxim 5 mg/kg
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Etilenglicoli (mono si |
di) | Maxim 0,25%
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
g) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 434
monopalmitat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 40)" se modifica si va
avea urmatorul cuprins:
E 434 - MONOPALMITAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 40)
Sinonime | Polisorbat 40
| Monopalmitat de polioxietilena (20) sorbitan
|
Definitie | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono
si
| dianhidridele sale cu acidul palmitic comercial
| comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
| etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele
sale
|
Compozitie | Contine minim 66% grupe de oxietilena, echivalent cu
| minim 97% monopalmitat de polioxietilena sorbitan
| (20) raportat la substanta anhidra
|
Descriere | Lichid uleios de culoarea lamaii sau portocaliu,
| lichid sau semigel la 25 grade C cu un usor miros
| caracteristic
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Solubil in apa, etanol, metanol, acetat de etil si
| acetona
| Insolubil in ulei mineral
|
B. Spectru de absorbtie |
in infrarosu | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
| polialcool polioxietilat
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
|
Indice de aciditate | Maxim 2
|
Indice de saponificare | Minim 41 si maxim 52
|
Indice de hidroxil | Minim 90 si maxim 107
|
1,4-dioxan | Maxim 5 mg/kg
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Etilenglicoli (mono si |
di) | Maxim 0,25%
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
h) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 435
monostearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 60)" se modifica si va
avea urmatorul cuprins:
E 435 - MONOSTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 60)
Sinonime | Polisorbat 60
| Monostearat de polioxietilena (20) sorbitan
|
Definitie | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono
si
| dianhidridele sale cu acidul stearic comercial
| comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
| etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele
sale
|
Compozitie | Contine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu
| minim 97% monostearat de polioxietilena sorbitan
(20)
| raportat la substanta anhidra
|
Descriere | Lichid uleios de culoarea lamaii spre portocaliu,
| lichid sau semigel la 25 grade C cu un usor miros
| caracteristic
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Solubil in apa, acetat de etil si toluen
| Insolubil in ulei mineral si uleiuri vegetale
|
B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
in infrarosu | polialcool polioxietilat
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
|
Indice de aciditate | Maxim 2
|
Indice de saponificare | Minim 45 si maxim 55
|
Indice de hidroxil | Minim 81 si maxim 96
|
1,4-dioxan | Maxim 5 mg/kg
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Etilenglicoli (mono si |
di) | Maxim 0,25%
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg
i) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 436
tristearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 65)" se modifica si va
avea urmatorul cuprins:
E 436 - TRISTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 65)
Sinonime | Polisorbat 65
| Tristearat de polioxietilena (20) sorbitan
|
Definitie | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono
si
| dianhidridele sale cu acidul stearic comercial
| comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
| etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele
sale
|
Compozitie | Contine minim 46% grupe de oxietilena, echivalent cu
| minim 96% tristearat de polioxietilena sorbitan (20)
| raportat la substanta anhidra
|
Descriere | Solid de consistenta ceroasa de culoare cafenie la
| 25 grade C cu un miros usor caracteristic
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Dispersabil in apa. Solubil in ulei mineral, uleiuri
| vegetale, eter de petrol, acetona, eter, dioxan,
| etanol si metanol
|
B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
in infrarosu | polialcool polioxietilat
|
C. Interval de congelare| 29 - 33 grade C
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
|
Indice de aciditate | Maxim 2
|
Indice de saponificare | Minim 88 si maxim 98
|
Indice de hidroxil | Minim 40 si maxim 60
|
1,4-dioxan | Maxim 5 mg/kg
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Etilenglicoli (mono si |
di) | Maxim 0,25%
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
|
Mercur | Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu | Maxim 1 mg/kg"
10. Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alti aditivi
alimentari" se completeaza, introducandu-se noi criterii specifice de
puritate pentru urmatorii aditivi alimentari:*)
*) Completarea anexei nr. XVII "Criterii specifice de puritate pentru
alti aditivi alimentari" este reprodusa in facsimil.
E 459 BETA-CICLODEXTRINA
Definitie | Beta-ciclodextrina este o zaharida ciclica
| nereducatoare ce contine 7 resturi de
D-glucopiranoza
| unite alfa-glicozidic in pozitiile 1,4 prin atomi de
| oxigen. Produsul se fabrica prin actiunea enzimei
| cicloglicoziltransferaza (CGT-aza) obtinuta din
| Bacillus Circulans, Paenibacillus macerans sau
| tulpini SJ 1608 recombinate de Bacillus
licheniformis
| asupra amidonului partial hidrolizat.
|
Denumirea chimica |
|
EINECS | Cicloheptamiloza
| 231-493-2
|
Formula chimica | (C6H10O5)7
|
Masa moleculara | 1135
|
Compozitie | Minim 98,0% de (C6H10O5)7 raportat la substanta
| uscata
|
Descriere | Solid de culoare alba sau aproape alba, inodor.
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Slab solubil in apa, usor solubil in apa fierbinte,
| putin solubil in etanol.
|
B. Rotatie specifica | 25
| [alfa] D: + 160 grade la + 164 grade (solutie 1%)
|
Puritate |
|
Apa | Maxim 14% (metoda Karl Fischer)
|
Alte ciclodextrine | Maxim 2% raportat la substanta uscata
|
Solventi reziduali | Maxim 1% pentru fiecare solvent
(toluen si |
tricloretilena) |
|
Cenusa sulfatata | Maxim 0,1%
|
Arsen | Maxim 1 mg/kg
|
Plumb | Maxim 1 mg/kg
POLIETILENGLICOL 6000
Sinonime | PEG 6000
| Macrogol 6000
|
Definitie | Polietilenglicolul 6000 este un amestec de polimeri
| cu formula generala
| H-(OCH2-CH)-OH corespunzand la masa moleculara medie
| relativa de aproximativ 6000.
|
Formula chimica | (C2H4O)n H2O (n = numar unitati de oxid de etilena
| corespunzatoare la masa moleculara de 6000,
| aproximativ 140)
|
Masa moleculara | 5600 - 7000
|
Compozitie | Minim 90,0% si maxim 110,0% .
|
Descriere | Solid alb cu aspect ceros sau parafinos.
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Foarte solubil in apa si in clorura de metilen.
| Insolubil practic in alcool, eter si in uleiuri
grase
| si minerale.
|
B. Interval de topire | Intre 55 grade C si 61 grade C
|
Puritate |
|
Vascozitate | -1 -1
| Intre 0,222 si 0,275 kgm s la 20 grade C
|
Indice hidroxil | Intre 16 si 22
|
Cenusa sulfatata | Maxim 0,2%
|
Oxid de etilena | Maxim 0,2 mg/kg
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
E 907 POLI-1 DECENA HIDROGENATA
Sinonime | Polidec-1 ena hidrogenata
| Poli-alfa-olefina hidrogenata
|
Definitie |
|
Formula chimica | C10nH20n+2 unde n = 3 - 6
|
Masa moleculara | 560 (media)
|
Compozitie | Minim 98,5% poli-1 decena hidrogenata cu urmatoarea
| distributie a oligomerilor:
| C30: 13 - 37%
| C40: 35 - 70%
| C50: 9 - 25%
| C60: 1 - 7%
|
Descriere | Lichid vascos incolor si inodor
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Insolubil in apa; putin solubil in etanol; solubil
in
| toluen
|
B. Ardere | Arde cu o flacara stralucitoare si miros
| caracteristic ca de parafina
|
Puritate |
| 4 4 2 -1
Vascozitate | Intre 5,7 x 10 si 6,1 x 10 m s la 100 grade C
|
Compusi cu numar atomi |
de carbon sub 30 | Maxim 1,5
|
Substante usor | Dupa 10 minute agitare in baie de apa la fierbere,
un
carbonizabile | tub de acid sulfuric cu 5 g proba poli-1 decena
| hidrogenata nu este mai inchis decat culoarea
| unui pai deschis.
|
Nichel | Maxim 1 mg/kg
|
Plumb | Maxim 1 mg/kg
E 1517 DIACETAT DE GLICERINA
Sinonime | Diacetina
|
Definitie | Diacetatul de glicerina consta in principal dintr-un
| amestec de 1,2 si 1,3 diacetati de glicerina cu
| cantitati neglijabile de mono si tri-esteri
|
Denumire chimica | Diacetat de glicerina
| 1,2,3 - propantriol diacetat
|
Formula chimica | C7H12O5
|
Masa moleculara | 176,17
|
Compozitie | Minim 94,0%
|
Descriere | Lichid usor uleios, limpede, incolor cu miros usor
de
| grasime
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Insolubil in apa. Miscibil cu etanolul.
|
Teste pozitive pentru | 20
glicerol si acetat | D : 1,175 - 1,195
| 20
|
Gravitate specifica |
|
D. Interval de fierbere | Intre 259 - 261 grade C
|
Puritate |
|
Cenusa totala | Maxim 0,02%
|
Aciditate | Maxim 0,4% (exprimata in acid acetic)
|
Arsen | Maxim 3 mg/kg
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
E 1519 ALCOOL BENZILIC
Sinonime | Fenilcarbinol
| Fenilmetil alcool
| Benzenmetanol
| Alfa-hidroxitoluen
|
Definitie |
|
Denumire chimica | Alcool benzilic
| Fenilmetanol
|
Formula chimica | C7H8O
|
Masa moleculara | 108,14
|
Compozitie | Minim 98,0%
|
Descriere | Lichid limpede incolor cu miros usor aromatic
|
Identificare |
|
A. Solubilitate | Solubil in apa, etanol sau eter
|
B. Indice de refractie | [n] D20: 1,538 - 1,541
|
C. Gravitate specifica | d2025: 1,042 - 1,047
|
D. Test pozitiv pentru |
peroxizi |
|
Puritate |
|
Interval de distilare | Minim 95% v/v distila intre 202 - 208 grade C
|
Indice de aciditate | Maxim 0,5%
|
Aldehide | Maxim 0,2% v/v (exprimate ca benzaldehida)
|
Plumb | Maxim 5 mg/kg
Art. 3
Directia generala de sanatate publica si inspectia sanitara de stat din
cadrul Ministerului Sanatatii si directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti impreuna cu directiile pentru agricultura si dezvoltare
rurala judetene si a municipiului Bucuresti si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara
si pentru Siguranta Alimentelor vor duce la indeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul sanatatii,
Mircea Cinteza
Presedintele
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur