Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 154/43/318 din  3 martie 2005

pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII


SmartCity3

              Nr. 154 din 3 martie 2005
              AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
              Nr. 43 din 4 aprilie 2005
              MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
              Nr. 318 din 5 mai 2005
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 475 din  6 iunie 2005

    Vazand Referatul de aprobare al Directiei de sanatate publica nr. M.C. 2.689/2005,
    in temeiul art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, al prevederilor Hotararii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, al prevederilor Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al prevederilor Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul sanatatii, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Anexa la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 si nr. 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La alineatul (2) al articolului 15, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
    "c) pentru sare de aspartam-acesulfam: <<contine o sursa de fenilalanina>>".
    2. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
    "(3) a) prezentele norme se aplica fara a prejudicia prevederile specifice de autorizare a utilizarii aditivilor enumerati in anexa VII la norme pentru alte scopuri de utilizare decat cele de indulcire;
    b) prezentele norme se aplica, de asemenea, fara a prejudicia prevederile legislative care determina compozitia si descrierea produselor alimentare;
    c) in caz de divergente de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare a indulcitorilor intr-un produs alimentar, in conditiile prezentelor norme, se poate decide pe baza procedurii prevazute in Comunitatea Europeana daca acel produs alimentar trebuie considerat ca facand parte din una dintre categoriile enumerate in coloana III a anexei VIII la norme;
    d) un aditiv alimentar cuprins in anexa VIII la norme si autorizat quantum satis este folosit conform prevederilor art. 13."
    3. Litera v) a alineatului (1) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
    "v) <<stabilizatori>>, substante care permit mentinerea starii fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii contin substante care permit mentinerea unei dispersii omogene a doua sau mai multe substante nemiscibile intr-un produs alimentar, care stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a unui produs alimentar, si substante care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legaturi incrucisate intre proteine, permitand legarea componentelor alimentare in alimentele reconstituite;".
    4. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 18
    (1) Prezenta unui aditiv alimentar intr-un produs alimentar este autorizata astfel:
    a) intr-un produs alimentar compus, altul decat cel mentionat in art. 17 alin. (3), in masura in care aditivul alimentar este autorizat in unul dintre ingredientele produsului alimentar compus;
    b) intr-un produs alimentar la care s-a adaugat o aroma, in masura in care aditivul alimentar este autorizat in aroma respectiva conform prevederilor prezentei norme si a fost transferat de aroma respectiva in aliment, cu conditia ca aditivul alimentar sa nu aiba o functie tehnologica in produsul alimentar final, sau
    c) daca produsul alimentar este destinat utilizarii numai la prepararea unui produs alimentar compus si numai in asemenea masura incat acesta din urma sa fie in conformitate cu prevederile prezentelor norme.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica la preparatele pentru intarcarea sugarilor, conform reglementarilor in vigoare, cu exceptia cazului in care exista o alta indicatie.
    (3) Nivelul aditivilor prezenti in arome este limitat la minimum necesar pentru a garanta securitatea si calitatea acestora si pentru a facilita depozitarea lor. Mai mult decat atat, prezenta aditivilor in arome nu trebuie sa induca in eroare consumatorul si nici sa prezinte un risc pentru sanatate. Daca prezenta unui aditiv intr-un produs alimentar, ca urmare a utilizarii unei arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al produsului alimentar si nu ca aditiv al aromei."
    Art. 2
    Anexele VIII - XII la normele cuprinse in anexa la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga indulcitori" se modifica dupa cum urmeaza:
    1.1 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera s) va avea urmatorul cuprins:
    "s) Alimente utilizate in dietele cu valoare energetica redusa pentru scaderea greutatii, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002."*)
    1.2 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera t) va avea urmatorul cuprins:
    "t) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002."*)
------------
    *) Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

    1.3 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera u) va avea urmatorul cuprins:
    "u) Suplimente alimentare furnizate in stare lichida, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003."*)
    1.4 La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera v) va avea urmatorul cuprins:
    "v) Suplimente alimentare furnizate in stare solida, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003."*)
    1.5. La aditivul Nr. CEE 950, in coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera w) va avea urmatorul cuprins:
    "w) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale furnizate sub forma de sirop sau sub forma masticabila, conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.214/2003."*)
------------
    *) Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004.

    1.6 La indulcitorul Nr. CEE 951 "Aspartam" la categoria "Produse de cofetarie" se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
 __________________________________________________
|"h) Essoblaten                    | 1.000 mg/kg"  |
|__________________________________|_______________|

    1.7 La indulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic si sarurile sale de Na si Ca", categoria "Bauturi nealcoolice", nivelul maxim de doza admisibila este modificat la 250 mg/l pentru urmatoarele produse: a) "Bauturi aromate pe baza de apa, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahar" si b) "Bauturi pe baza de lapte si produse derivate din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa ori fara adaos de zahar".
    1.8 La indulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic si sarurile sale de Na si Ca", prevederile referitoare la urmatoarele categorii de produse alimentare si nivelurile maxime de doze admise se abroga:

    Produse de cofetarie
 __________________________________________________
| a) Produse de cofetarie fara     | 500 mg/kg     |
| adaos de zahar                   |               |
|__________________________________|_______________|
| b) Produse de cofetarie pe baza  | 500 mg/kg     |
| de cacao sau fructe uscate, cu   |               |
| valoare energetica redusa sau    |               |
| fara adaos de zahar              |               |
|__________________________________|_______________|
| c) Produse de cofetarie pe baza  | 500 mg/kg     |
| de amidon, cu valoare energetica |               |
| redusa sau fara adaos de zahar   |               |
|__________________________________|_______________|
| d) Dropsuri pentru improspatarea | 2.500 mg/kg   |
| respiratiei, fara adaos de zahar |               |
|__________________________________|_______________|
| f) Guma de mestecat fara adaos de| 1.500 mg/kg   |
| zahar                            |               |
|__________________________________|_______________|

    Deserturi si produse similare
 __________________________________________________
| g) Gheata alimentara cu valoare  | 250 mg/kg     |
| energetica redusa sau fara adaos |               |
| de zahar                         |               |
|__________________________________|_______________|

    1.9 Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga indulcitori" se completeaza cu urmatorii indulcitori si produse alimentare:*)

    *) Completarea la Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga indulcitori este reprodusa in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|Nr. CE |     Denumire      |        Produse alimentare        | Doza maxima   |
|       |                   |                                  | admisibila    |
|_______|___________________|__________________________________|_______________|
| E 955 | Sucraloza         | Bauturi nealcoolice              |               |
|       |                   | a) Bauturi aromate pe baza de apa| 300 mg/kg     |
|       |                   | cu valoare energetica redusa sau |               |
|       |                   | fara adaos de zahar              |               |
|       |                   | b) Bauturi pe baza de lapte si   | 300 mg/kg     |
|       |                   | produse derivate din lapte sau pe|               |
|       |                   | baza de suc de fructe, cu valoare|               |
|       |                   | energetica redusa sau fara adaos |               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   |                                  |               |
|       |                   | Deserturi si produse similare:   |               |
|       |                   | a) Deserturi aromate pe baza de  | 400 mg/kg     |
|       |                   | apa cu valoare energetica redusa |               |
|       |                   | sau fara adaos de zahar.         |               |
|       |                   | b) Preparate pe baza de lapte si | 400 mg/kg     |
|       |                   | produse derivate din lapte, cu   |               |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | c) Deserturi pe baza de fructe si| 400 mg/kg     |
|       |                   | legume, cu valoare energetica    |               |
|       |                   | redusa sau fara adaos de zahar.  |               |
|       |                   | d) Deserturi pe baza de oua, cu  | 400 mg/kg     |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | e) Deserturi pe baza de cereale, | 400 mg/kg     |
|       |                   | cu valoare energetica redusa sau |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | f) Deserturi pe baza de grasimi, | 400 mg/kg     |
|       |                   | cu valoare energetica redusa sau |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | g) "Snacks": anumite arome pentru| 200 mg/kg     |
|       |                   | produse gata de consum,          |               |
|       |                   | preambalate, uscate, pe baza de  |               |
|       |                   | amidon modificat pentru deserturi|               |
|       |                   | si nuci glazurate.               |               |
|       |                   |                                  |               |
|       |                   | Produse de cofetarie: |               |
|       |                   | a) Produse de cofetarie fara     | 1000 mg/kg    |
|       |                   | adaos de zahar                   |               |
|       |                   | b) Produse de cofetarie pe baza  | 800 mg/kg     |
|       |                   | de cacao sau fructe uscate, cu   |               |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar              |               |
|       |                   | c) Produse de cofetarie pe baza  | 1000 mg/kg    |
|       |                   | de amidon, cu valoare energetica |               |
|       |                   | redusa sau fara adaos de zahar   |               |
|       |                   | d) Cornete si vafe pentru        | 800 mg/kg     |
|       |                   | inghetata fara adaos de zahar    |               |
|       |                   | e) Essoblaten                    | 800 mg/kg     |
|       |                   | f) Paste tartinabile pe baza de  | 400 mg/kg     |
|       |                   | cacao, lapte, fructe uscate sau  |               |
|       |                   | grasimi cu valoare energetica    |               |
|       |                   | redusa sau fara adaos de zahar   |               |
|       |                   | g) Cereale pentru mic dejun cu   | 400 mg/kg     |
|       |                   | un continut de fibra mai mare de |               |
|       |                   | 15% si cel putin 20% tarate, cu  |               |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar              |               |
|       |                   | h) Bomboane pentru improspatarea | 2400 mg/kg    |
|       |                   | respiratiei fara adaos de zahar  |               |
|       |                   | i) Tablete pentru gat, puternic  | 1000 mg/kg    |
|       |                   | aromate si racoritoare fara adaos|               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   | j) Guma de mestecat fara adaos   | 3000 mg/kg    |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   | k) Tablete cu valoare energetica | 200 mg/kg     |
|       |                   | redusa                           |               |
|       |                   |                                  |               |
|       |                   | Alte produse:                    |               |
|       |                   | a) Cidru si cidru de pere        | 50 mg/l       |
|       |                   | b) Bauturi constand dintr-un     | 250 mg/l      |
|       |                   | amestec de bere, cidru, cidru de |               |
|       |                   | pere, bauturi alcoolice sau vin  |               |
|       |                   | si bauturi nealcoolice           |               |
|       |                   | c) Bauturi spirtoase cu o        | 250 mg/l      |
|       |                   | concentratie de pana la 15% vol. |               |
|       |                   | alcool                           |               |
|       |                   | d) Bere nealcoolica sau cu o     | 250 mg/l      |
|       |                   | concentratie de alcool exprimata |               |
|       |                   | in volume de pana la 1,2% vol    |               |
|       |                   | e) Bere de masa/Biere de table/  | 250 mg/l      |
|       |                   | Tafelbier/Table beer             |               |
|       |                   | (concentratie initiala a mustului|               |
|       |                   | pentru bere de pana la 6%)       |               |
|       |                   | exclusiv "Obergariges            |               |
|       |                   | Einfachbier"                     |               |
|       |                   | f) Bere cu aciditate minima de   | 250 mg/l      |
|       |                   | 30 mili-echivalenti exprimata in |               |
|       |                   | NaOH                             |               |
|       |                   | g) Bere bruna de tip "oud bruin" | 250 mg/l      |
|       |                   | h) Bere cu valoare energetica    | 10 mg/l       |
|       |                   | redusa                           |               |
|       |                   | i) Gheata alimentara cu valoare  | 320 mg/kg     |
|       |                   | energetica redusa sau fara adaos |               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   | j) Fructe conservate, cu valoare | 400 mg/kg     |
|       |                   | energetica redusa sau fara adaos |               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   | k) Gemuri, jeleuri si marmelade, | 400 mg/kg     |
|       |                   | cu valoare energetica redusa     |               |
|       |                   | l) Preparate din fructe si legume| 400 mg/kg     |
|       |                   | cu valoare energetica redusa     |               |
|       |                   | m) Conserve de fructe si legume  | 180 mg/kg     |
|       |                   | dulci-acrisoare                  |               |
|       |                   | n) Feinkostsalat                 | 140 mg/kg     |
|       |                   | o) Conserve si semi-conserve     | 120 mg/kg     |
|       |                   | dulci-acrisoare de peste si      |               |
|       |                   | marinate de peste, crustacee si  |               |
|       |                   | moluste                          |               |
|       |                   | p) Supe cu valoare energetica    | 45 mg/kg      |
|       |                   | redusa                           |               |
|       |                   | q) Sosuri                        | 450 mg/kg     |
|       |                   | r) Mustar                        | 140 mg/kg     |
|       |                   | s) Produse fine de brutarie      | 700 mg/kg     |
|       |                   | destinate unei alimentatii       |               |
|       |                   | speciale                         |               |
|       |                   | t) Alimente utilizate in dietele | 320 mg/kg     |
|       |                   | cu valoare energetica redusa     |               |
|       |                   | pentru scaderea greutatii        |               |
|       |                   | u) Alimente dietetice pentru     | 400 mg/kg     |
|       |                   | scopuri medicale speciale        |               |
|       |                   | v) Suplimente alimentare         | 240 mg/l      |
|       |                   | furnizate in stare lichida       |               |
|       |                   | w) Suplimente alimentare         | 800 mg/kg     |
|       |                   | furnizate in stare solida        |               |
|       |                   | x) Suplimente alimentare pe baza | 2400 mg/kg    |
|       |                   | de vitamine si/sau elemente      |               |
|       |                   | minerale, furnizate sub o forma  |               |
|       |                   | de tip sirop sau sub o forma     |               |
|       |                   | masticabila                      |               |
|_______|___________________|__________________________________|_______________|
| B 962 | Sare de           | Bauturi nealcoolice              |               |
|       | aspartam          | a) Bauturi aromate pe baza de    | 350 mg/kg (a) |
|       | - acesulfam       | apa cu valoare energetica redusa |               |
|       |                   | sau fara adaos de zahar          |               |
|       |                   | b) Bauturi pe baza de lapte si   | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | produse derivate din lapte sau pe|               |
|       |                   | baza de suc de fructe, cu valoare|               |
|       |                   | energetica redusa sau fara adaos |               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   |                                  |               |
|       |                   | Deserturi si produse similare:   |               |
|       |                   | a) Deserturi aromate pe baza de  | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | apa cu valoare energetica redusa |               |
|       |                   | sau fara adaos de zahar.         |               |
|       |                   | b) Preparate pe baza de lapte si | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | produse derivate din lapte, cu   |               |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | c) Deserturi pe baza de fructe si| 350 mg/kg (a) |
|       |                   | legume, cu valoare energetica    |               |
|       |                   | redusa sau fara adaos de zahar.  |               |
|       |                   | d) Deserturi pe baza de oua, cu  | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | e) Deserturi pe baza de cereale, | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | cu valoare energetica redusa sau |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | f) Deserturi pe baza de grasimi, | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | cu valoare energetica redusa sau |               |
|       |                   | fara adaos de zahar.             |               |
|       |                   | g) "Snacks": anumite arome pentru| 500 mg/kg (b) |
|       |                   | produse gata de consum           |               |
|       |                   | preambalate, uscate, pe baza de  |               |
|       |                   | amidon modificat pentru deserturi|               |
|       |                   | si nuci glazurate                |               |
|       |                   |                                  |               |
|       |                   | Produse de cofetarie: |               |
|       |                   | a) Produse de cofetarie fara     | 500 mg/kg (a) |
|       |                   | adaos de zahar                   |               |
|       |                   | b) Produse de cofetarie pe baza  | 500 mg/kg (a) |
|       |                   | de cacao sau fructe uscate, cu   |               |
|       |                   | valoare energetica redusa sau    |               |
|       |                   | fara adaos de zahar              |               |
|       |                   | c) Produse de cofetarie pe baza  | 1000 mg/kg (a)|
|       |                   | de amidon, cu valoare energetica |               |
|       |                   | redusa sau fara adaos de zahar   |               |
|       |                   | d) Essoblaten                    | 1000 mg/kg (b)|
|       |                   | e) Paste tartinabile pe baza de  | 1000 mg/kg (b)|
|       |                   | cacao, lapte, fructe uscate sau  |               |
|       |                   | grasimi cu valoare energetica    |               |
|       |                   | redusa sau fara adaos de zahar   |               |
|       |                   | f) Cereale pentru mic dejun cu   | 1000 mg/kg (b)|
|       |                   | un continut de fibra mai mare    |               |
|       |                   | de 15% si cel putin 20% tarate,  |               |
|       |                   | cu valoare energetica redusa sau |               |
|       |                   | fara adaos de zahar              |               |
|       |                   | g) Bomboane pentru improspatarea | 2500 mg/kg (a)|
|       |                   | respiratiei fara adaos de zahar  |               |
|       |                   | h) Guma de mestecat fara adaos   | 2000 mg/kg (a)|
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   |                                  |               |
|       |                   | Alte produse:                    |               |
|       |                   | a) Cidru si cidru de pere        | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | b) Bauturi constand dintr-un     | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | amestec de bere, cidru, cidru de |               |
|       |                   | pere, bauturi alcoolice sau vin  |               |
|       |                   | si bauturi nealcoolice           |               |
|       |                   | c) Bauturi spirtoase cu o        | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | concentratie de pana la 15% vol  |               |
|       |                   | alcool                           |               |
|       |                   | d) Bere nealcoolica sau cu o     | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | concentratie de alcool exprimata |               |
|       |                   | in volume de pana la 1,2% vol    |               |
|       |                   | e) Bere de masa/Biere de table/  | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | Tafelbier/Table beer             |               |
|       |                   | (concentratie initiala a mustului|               |
|       |                   | pentru bere de pana la 6%)       |               |
|       |                   | exclusiv "Obergariges            |               |
|       |                   | Einfachbier"                     |               |
|       |                   | f) Bere cu aciditate minima de   | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | 30 mili-echivalenti exprimata in |               |
|       |                   | NaOH                             |               |
|       |                   | g) Bere bruna de tip "oud bruin" | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | h) Bere cu valoare energetica    | 25 mg/l (b)   |
|       |                   | redusa                           |               |
|       |                   | i) Gheata alimentara cu valoare  | 800 mg/kg (b) |
|       |                   | energetica redusa sau fara adaos |               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   | j) Fructe conservate, cu valoare | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | energetica redusa sau fara adaos |               |
|       |                   | de zahar                         |               |
|       |                   | k) Gemuri, jeleuri si marmelade, | 1000 mg/kg (b)|
|       |                   | cu valoare energetica redusa     |               |
|       |                   | l) Preparate din fructe si       | 350 mg/kg (a) |
|       |                   | legume cu valoare energetica     |               |
|       |                   | redusa                           |               |
|       |                   | m) Conserve de fructe si legume  | 200 mg/kg (a) |
|       |                   | dulci-acrisoare                  |               |
|       |                   | n) Feinkostsalat                 | 350 mg/kg (b) |
|       |                   | o) Conserve si semi-conserve     | 200 mg/kg (a) |
|       |                   | dulci-acrisoare de peste si      |               |
|       |                   | marinate de peste, crustacee si  |               |
|       |                   | moluste                          |               |
|       |                   | p) Supe cu valoare energetica    | 110 mg/kg (b) |
|       |                   | redusa                           |               |
|       |                   | q) Sosuri                        | 350 mg/kg (b) |
|       |                   | r) Mustar                        | 350 mg/kg (b) |
|       |                   | s) Produse fine de brutarie      | 1000 mg/kg (a)|
|       |                   | destinate unei alimentatii       |               |
|       |                   | speciale                         |               |
|       |                   | t) Alimente utilizate in dietele | 450 mg/kg (a) |
|       |                   | cu valoare energetica redusa     |               |
|       |                   | pentru scaderea greutatii        |               |
|       |                   | u) Alimente dietetice pentru     | 450 mg/kg (a) |
|       |                   | scopuri medicale speciale        |               |
|       |                   | v) Suplimente alimentare         | 350 mg/l (a)  |
|       |                   | furnizate in stare lichida       |               |
|       |                   | w) Suplimente alimentare         | 500 mg/kg (a) |
|       |                   | furnizate in stare solida        |               |
|       |                   | x) Suplimente alimentare pe baza | 2000 mg/kg (a)|
|       |                   | de vitamine si/sau elemente      |               |
|       |                   | minerale, furnizate sub forma    |               |
|       |                   | tip sirop sau masticabile        |               |
|_______|___________________|__________________________________|_______________|

    NOTA:
    1. Dozele maxime admisibile pentru sarea aspartam-acesulfam sunt derivate din dozele maxime admisibile ale partilor constituente, aspartam (E 951) si acesulfam K (E 950). Dozele maxime admisibile pentru aspartam (E 951) si acesulfam K (950) nu trebuie sa fie depasite prin utilizarea sarii de aspartam-acesulfam singura sau in combinatie cu E 950 ori E 951. Dozele maxime admisibile sunt exprimate ca echivalenti acesulfam K (a) sau echivalenti aspartam (b).

    2. Anexa IX la norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizati pentru utilizarea in produsele alimentare cu exceptia celor prevazute in articolul 17 alineatul 3", se modifica dupa cum urmeaza:
    2.1. Nota 2 va avea urmatorul cuprins:
    "2. Substantele figurand cu numerele E 407, E 407 a si E 440 pot fi normalizate cu zaharuri, cu conditia ca aceasta precizare sa apara suplimentar la numarul si denumirea acestora."
    2.2. Lista aditivilor se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    "a) denumirea aditivului alimentar E 170 se modifica dupa cum urmeaza: <<E 170 Carbonat de calciu>>;
    b) denumirea aditivului alimentar E 466 se completeaza dupa cum urmeaza: <<Carboximeticeluloza
    Carboximeticeluloza de sodiu
    Guma de celuloza>>;
    c) denumirea aditivului alimentar E 469 se completeaza dupa cum urmeaza:
    <<Carboximeticeluloza hidrolizata enzimatic
    Guma de celuloza hidrolizata enzimatic>>"
    3. Anexa X la norme "Lista cu produsele alimentare in care poate fi utilizat un numar limitat de aditivi alimentari din anexa IX la norme" se modifica dupa cum urmeaza:
    3.1. Denumirea aditivului "E 170 Carbonati de calciu" se modifica in cuprinsul prezentului ordin in "E 170 Carbonat de calciu."
    3.2. La categoria "Produsele pe baza de cacao si ciocolata, conform legislatiei in vigoare", se introduce un nou aditiv, dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________
|"E 472 c Esteri citrici ai mono si    | quantum satis"|
| digliceridelor acizilor grasi        |               |
|______________________________________|_______________|

    3.3. Categoria "Fructe si legume neprelucrate, inghetate si congelate; fructe si legume neprelucrate, refrigerate si preambalate, gata pentru consumare si cartofi neprelucrati si decojiti preambalati" se modifica si va avea urmatoarea denumire: "Fructe si legume neprocesate, congelate si congelate profund, fructe si legume neprocesate, refrigerate si preambalate, gata pentru consumare, si cartofi neprocesati si decojiti preambalati".
    La aceasta categorie lista aditivilor se completeaza, introducandu-se un nou aditiv, dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________
|"E 296 Acid malic                     | quantum satis |
|                                      | (numai pentru |
|                                      | cartofi       |
|                                      | decojiti)"    |
|______________________________________|_______________|

    3.4. La categoria "Compot de fructe" lista aditivilor se completeaza cu urmatorul aditiv:
 ______________________________________________________
|"E 444 Pectina                        | quantum satis |
| E 509 Clorura de calciu              | (numai pentru |
|                                      | compoturi de  |
|                                      | fructe,       |
|                                      | exceptand     |
|                                      | merele)"      |
|______________________________________|_______________|

    3.5. La produsele "Mozzarella" si "zer" lista aditivilor se completeaza cu urmatorul aditiv:
 ______________________________________________________
|"E 460 ii Celuloza pudra              | quantum satis |
|                                      | (numai pentru |
|                                      | branza rasa   |
|                                      | sau feliata)" |
|______________________________________|_______________|

    3.6. Anexa X la norme se completeaza dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|"Lapte de capra        | E 331 Citrati de sodiu               | 4 g/l         |
| preparat prin         |                                      |               |
| procedeul UHT         |                                      |               |
|_______________________|______________________________________|_______________|
| Castane conservate    | E 410 Guma din seminte de carruba    | quantum satis"|
| intr-un lichid        | E 412 Guma de guar                   |               |
|                       | E 415 Guma de xantan                 |               |
|_______________________|______________________________________|_______________|

    4. Anexa XI la norme "Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat" se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:
    4.1. Partea A "Sorbati, benzoati si p-hidroxibenzoati" a anexei XI la norme se modifica dupa cum urmeaza:
    "a) Denumirea categoriei <<Produse de panificatie partial coapte, preambalate destinate vanzarii cu amanuntul>> se modifica si va avea urmatorul cuprins: <<Produse de panificatie partial coapte, preambalate, destinate vanzarii cu amanuntul, si paine cu valoare energetica redusa destinata vanzarii cu amanuntul>>;
    b) partea A a anexei XI la norme se completeaza dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|                                 |<<Doza maxima (mg/kg sau mg/l corespunzator)|
|_________________________________|____________________________________________|
|                                 |  Sa   |    |   |Sa + Ba |        |         |
|_________________________________|_______|____|___|________|________|_________|
| Cozi de raci procesate si       |  2000 |    |   |        |        |         |
| moluste procesate, marinate,    |       |    |   |        |        |         |
| preambalate                     |       |    |   |        |        |         |
|_________________________________|_______|____|___|________|________|_________|
| Arome                           |       |    |   |1500>>" |        |         |
|_________________________________|_______|____|___|________|________|_________|

    4.2. Partea C "Alti conservanti" a anexei XI la norme se modifica dupa cum urmeaza:
    "a) Se abroga prevederile referitoare la urmatorii aditivi:
 ______________________________________________________________________________
| E 230 | Bifenil, difenil     | Tratamentul superficial al | 70 mg/kg         |
|       |                      | citricelor                 |                  |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| E 231 | Ortofenilfenol*)     | Tratamentul superficial al | 12 mg/kg         |
| E 232 | Ortofenilfenat       | citricelor                 | individual sau   |
|       | de sodiu*)           |                            | in combinatie,   |
|       |                      |                            | exprimat in      |
|       |                      |                            | ortofenilfenol   |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
    *) Abrogarea dispozitiilor referitoare la aditivii E 231 <<Ortofenilfenol>> si E 232 <<Ortofenilfenat de sodiu>> va intra in vigoare la data cand prevederile privind etichetarea alimentelor tratate cu aceste substante intra in vigoare conform legislatiei privind limitele maxime pentru reziduuri de pesticide.

    b) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 1105 <<Lisozim>> se completeaza, introducandu-se la categoria <<produs alimentar>> urmatoarea sintagma:
    <<Vin in conformitate cu legislatia in vigoare>> (pro memoria)."
    4.3. Partea D "Alti antioxidanti" a anexei XI la norme se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    "a) Se introduc noi produse alimentare si dozele maxime pentru aditivii alimentari, cu urmatorul cuprins:
 ______________________________________________________________________________
|<<E 310| Galat de propil      | Uleiuri esentiale          | 1000 mg/kg       |
|       |                      |                            | (galati si BHA   |
|       |                      |                            | separati sau in  |
|       |                      |                            | combinatie)      |
|       |                      |____________________________|__________________|
| E 311 | Galat de octil       |                            |                  |
| E 312 | Galat de dodecil     | Arome, altele decat uleiuri| 100 mg/kg (galati|
| E 320 | Butilhidroxianis     | esentiale                  | separati sau in  |
|       | ol (BHA)             |                            | combinatie ori   |
|       |                      |                            | 200 mg/kg (BHA)>>|
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    b) Pentru antioxidantii E 315 <<Acid erithorbic>> si E 316 <<Erithorbat de sodiu>> denumirea <<Produse din carne semiconservate si conservate>> se modifica si va avea urmatorul cuprins: <<Produse din carne sarate si produse din carne conservate>>".
    5. Anexa XII la norme "Lista cu alti aditivi autorizati" se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    "a) Pentru aditivii alimentari E 338 <<acid fosforic>> - E 452 <<Polifosfati>> se completeaza coloanele 3 si 4 dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|       |                      | <<Arome                    | 40 g/kg>>        |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    b) Pentru aditivii alimentari E 338 <<Acid fosforic>> - E 452 <<Polifosfati>>, in coloanele 3 si 4 urmatoarele produse se abroga:
 ______________________________________________________________________________
|       |                      | <<Cidru si rachiu de pere  | 2 g/l>>          |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    c) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 416 <<Guma Karaya>> se completeaza, in coloanele 3 si 4, dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________
|                      | <<Arome                    | 50 g/kg>>        |
|______________________|____________________________|__________________|

    d) Pentru aditivii alimentari E 432 <<Monolaurat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 20)>> - E 436 <<Tristearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 65)>> se completeaza coloanele 3 si 4 dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|       |                      | <<Arome, exceptand aroma   | 10 g/kg          |
|       |                      | lichida de fum, si arome pe|                  |
|       |                      | baza de oleorasini din     |                  |
|       |                      | condimente*)               |                  |
|       |                      | Alimente continand aroma   | 1 g/kg           |
|       |                      | lichida de fum si arome pe |                  |
|       |                      | baza de oleorasini din     |                  |
|       |                      | condimente                 |                  |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
    *) Oleorasinile din condimente sunt definite ca extracte din condimente din care s-a evaporat solventul de extractie, obtinandu-se un amestec de substante uleioase si rasinoase provenite din condiment.>>

    e) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 444 <<Acetat izobutirat de zaharoza>> se completeaza, in coloanele 3 si 4, dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|       |                      | <<Bauturi alcoolice        | 300 mg/l>>       |
|       |                      | tulburi, aromatizate,      |                  |
|       |                      | continand mai putin de     |                  |
|       |                      | 15% vol. alc.              |                  |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    f) Dupa aditivii alimentari E 535 <<Ferocianura de sodiu>> - E 538 <<Ferocianura de calciu>> se introduce un nou aditiv, dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|<<E 551| Dioxid de siliciu    | Arome                      | 50 g/kg>>        |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    g) La aditivul alimentar E 900 <<Dimetil polixiloxan>> coloanele 3 si 4 se completeaza dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|       |                      | <<Arome                    | 10 mg/kg>>       |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    h) Prevederile privind aditivul E 903 <<Ceara de carnauba>> se modifica cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|<<E 903| Ceara de Carnauba    | Ca agenti de glazurare     |                  |
|       |                      | numai pentru urmatoarele   |                  |
|       |                      | produse:                   |                  |
|       |                      | - produse de cofetarie     | 500 mg/kg        |
|       |                      | (inclusiv ciocolata)       | 1.200 mg/kg      |
|       |                      |                            | (numai pentru    |
|       |                      |                            | guma de mestecat)|
|       |                      | - produse fine de          | 200 mg/kg        |
|       |                      | panificatie, de dimensiuni |                  |
|       |                      | mici, acoperite cu         |                  |
|       |                      | ciocolata                  |                  |
|       |                      | - snackuri                 | 200 mg/kg        |
|       |                      | - nuci                     | 200 mg/kg        |
|       |                      | - boabe de cafea           | 200 mg/kg        |
|       |                      | - suplimente dietetice     | 200 mg/kg        |
|       |                      | - citrice, pepeni, mere,   | 200 mg/kg        |
|       |                      | pere, piersici si ananas   |                  |
|       |                      | proaspete                  |                  |
|       |                      | (numai pentru tratamentul  |                  |
|       |                      | superficial)>>             |                  |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    i) La aditivul alimentar E 459 <<Beta-ciclodextrina>> coloanele 3 si 4 se completeaza dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|       |                      | <<Arome inglobate in:      |                  |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
|       |                      | - ceaiuri aromatizate si   |                  |
|       |                      | Bauturi instant aromatizate| 500 mg/l         |
|       |                      | sub forma de pulbere       |                  |
|       |                      | - snackuri aromatizate     | 1 g/kg in        |
|       |                      |                            | alimente         |
|       |                      |                            | consumate ca     |
|       |                      |                            | atare sau        |
|       |                      |                            | reconstituite    |
|       |                      |                            | conform          |
|       |                      |                            | instructiunilor  |
|       |                      |                            | fabricantului>>  |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    j) La aditivul E 425 <<Konjac>>*) (i) Guma de konjac, (ii) Gluconomanan de konjac, coloana 3 va avea urmatorul cuprins:
    <<Produse alimentare in general (exclusiv cele enumerate la art. 17 alin. 3, si jeleuri, inclusiv minijeleuri).>>
------------
    *) Aceste substante nu pot fi utilizate pentru producerea produselor alimentare deshidratate a caror rehidratare se efectueaza in momentul ingerarii.

    k) Dupa aditivul E 425 <<Konjac>> anexa XII la norme se completeaza, introducandu-se urmatorii aditivi alimentari:
 ______________________________________________________________________________
|<<E 907| Poli-1-decena        | Ca agent de glazurare      |                  |
|       | hidrogenata          | pentru:                    |                  |
|       |                      | - produse de cofetarie     | 2 g/kg           |
|       |                      | - fructe uscate            | 2 g/kg           |
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| E 1505| Citrat de trietil    | Arome                      | 3 g/kg provenind |
| E 1517| Diacetat de gliceril |                            | din toate sursele|
|       | (diacetina)          |                            | materiale in     |
| E 1518| Triacetat de gliceril|                            | alimente         |
|       | (triacetina)         |                            | consumate ca     |
| E 1520| Propan 1,2-diol      |                            | atare sau        |
|       | (propilen glicol)    |                            | reconstituite    |
|       |                      |                            | conform          |
|       |                      |                            | instructiunilor  |
|       |                      |                            | fabricantului;   |
|       |                      |                            | separate sau in  |
|       |                      |                            | amestec.         |
|       |                      |                            | In cazul         |
|       |                      |                            | bauturilor doza  |
|       |                      |                            | maxima pentru    |
|       |                      |                            | E 1520 este 1 g/l|
|_______|______________________|____________________________|__________________|
| E 1519| Alcool benzilic      | Arome pentru:              |                  |
|       |                      | - lichioruri, vinuri       | 100 mg/l         |
|       |                      | aromatizate, bauturi       |                  |
|       |                      | aromatizate pe baza de vin |                  |
|       |                      | si cocktailuri aromatizate |                  |
|       |                      | pe baza de vin             |                  |
|       |                      |                            | 250 mg/kg        |
|       |                      |                            | provenind din    |
|       |                      | - produse de cofetarie,    | toate sursele    |
|       |                      | inclusiv ciocolata si      | materiale in     |
|       |                      | produse fine de panificatie| alimente         |
|       |                      |                            | consumate ca     |
|       |                      |                            | atare sau        |
|       |                      |                            | reconstituite    |
|       |                      |                            | conform          |
|       |                      |                            | instructiunilor  |
|       |                      |                            | fabricantului>>" |
|_______|______________________|____________________________|__________________|

    6. Anexa XIII la norme "Lista cu substantele suport si solventii purtatori autorizati" se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    "a) Aditivul alimentar E 468 <<Carboximetilceluloza de sodiu reticulata>> se completeaza, introducandu-se si denumirea <<Guma de celuloza reticulata>>.
    b) Dupa aditivul alimentar E 469 <<Carboximetilceluloza hidrolizatat de tip enzimatic>> se introduce un nou aditiv cu urmatorul cuprins:
 ______________________________________________________________________________
| <<E 555     | Silicat alumino-potasic               | In E 171 (dioxid de    |
|             |                                       | titan) si in E 172     |
|             |                                       | (oxizi si hidroxizi de |
|             |                                       | fier) (maximum 90% in  |
|             |                                       | raport cu pigmentul)>>"|
|_____________|_______________________________________|________________________|

    7. Anexa XIV la norme "Lista cu aditivii alimentari autorizati in alimentele pentru sugari si copii de varsta mica" se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    "a) Dupa primul alineat al notei introductive se introduce un nou alineat cu urmatorul cuprins: <<Preparatele si alimentele de intarcare pentru sugari si copii de varsta mica pot contine substanta E 1450 (octenil succinat de amidon sodic) rezultata din adaosul de preparate pe baza de vitamine sau preparate nutritive ce contin acizi grasi polinesaturati. Cantitatea de aditiv alimentar E 1450 care trece in produsul gata pentru consum nu trebuie sa depaseasca 100 mg/kg provenind de la preparatele pe baza de vitamine si 1.000 mg/kg provenind de la preparatele nutritive pe baza de acizi grasi polinesaturati>>.
    b) Titlul partii a 4-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    <<Lista cu aditivii alimentari autorizati in alimentele dietetice cu destinatie nutritionala speciala, pentru sugari si copii de varsta mica, utilizate pentru scopuri medicale speciale, definite conform Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002*)>>
------------
    *) Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, cap. IV "Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

    c) Tabelul din partea a 4-a a anexei XIV la norme se completeaza, introducandu-se un nou aditiv alimentar cu urmatorul cuprins:
 ______________________________________________________________________________
|<<E 472| Esteri citrici ai    | 7,5 g/l     | De la nastere, in produsele     |
|  c    | mono- si             |             | sub forma de pulbere            |
|       | digliceridelor       | 9 g/l       | De la nastere, in produsele     |
|       | acizilor grasi       |             | sub forma lichida>>"            |
|_______|______________________|_____________|_________________________________|

    8. Anexa XV la norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranti" se modifica dupa cum urmeaza:
    "a) Criteriile specifice de puritate pentru colorantii*): amestec de caroteni [E 160 a (i)] si beta-caroten [E 160 a (ii)] se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

------------
    *) Criteriile specifice de puritate pentru coloranti sunt reproduse in facsimil.

    E 160 a (i) AMESTEC DE CAROTENI

    1. Caroteni din plante

 Sinonime                | Colorant alimentar portocaliu CI 5
                         |
 Definitie               | Amestecul de caroteni se obtine prin extractia cu
                         | solvent din speciile naturale de plante comestibile,
                         | morcovi, uleiuri vegetale, iarba, lucerna si urzica.
                         |
                         | Principiul de colorare de baza consta in carotenoide
                         | din care beta-carotenul reprezinta o parte majora.
                         | Pot fi prezenti a, ?-caroten si alti pigmenti. Pe
                         | langa pigmentii de culoare aceasta substanta poate
                         | contine uleiuri, grasimi si ceruri prezente in mod
                         | natural in materia prima.
                         |
                         | Numai urmatorii solventi pot fi utilizati la
                         | extractie: acetona, metil-etil-cetona, metanol,
                         | etanol, propanol-2, hexan, (*), diclormetan si dioxid
                         | de carbon.
                         |
 Clasa                   | Carotenoide
 Index culoare nr.       | 75130
 Einecs                  | 230-636-6
 Formula chimica         | beta-caroten; C40H56
 Masa moleculara         | beta-caroten: 536,88
 Compozitie              | Contine minim 5% caroteni (calculati sub forma de
                         | beta-caroten). Pentru produsele obtinute prin
                         | extractia uleiurilor vegetale: continutul este de
                         | minim 0,2% in grasimi comestibile.
                         |  1%
                         | E   2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
 Identificare            | Absorbtie maxima in ciclohexan la 440 - 457 nm si
                         | 470 - 486 nm
 A. Spectrometrie        |
 Puritate                | Acetona
 Reziduuri de solventi   | Metiletilcetona
                         | Metanol           maxim 50 mg/kg separat sau in
                         |                   combinatie
                         | Propanol-2
                         | Hexan
                         | Etanol
                         |
                         | Diclormetan       maxim 10 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
_________________________|______________________________________________________
    (*) Benzen maxim 0,05% v/v

    2. Caroteni algali

 Sinonime                | Colorant alimentar portocaliu CI 5
                         |
 Definitie               | Carotenii se pot obtine de asemenea din speciile
                         | naturale de alge Dunaliella salina, care cresc in
                         | marile lacuri sarate situate in Whyalla, sudul
                         | Australiei. Beta-carotenul este extras prin
                         | utilizarea unui ulei esential. Preparatul este o
                         | suspensie de 20 - 30% in ulei comestibil. Raportul
                         | izomerilor trans-cis variaza intre 50/50 si 71/29.
                         |
                         | Principiul major de colorare consta in carotenoide
                         | din care beta-carotenul reprezinta o parte majora.
                         | Pot fi prezenti alfa-carotenul, luteina, zeaxantinul
                         | si beta-criptocxantinul. Pe langa pigmentii de
                         | colorare, aceasta substanta poate contine uleiuri,
                         | grasimi si ceruri care sunt prezente in mod natural
                         | in materia prima.
                         |
 Clasa                   | Carotenoide
 Index culoare nr.       | 75130
 Formula chimica         | beta-caroten; C40H56
 Masa moleculara         | beta-caroten: 536,88
 Compozitie              | Continut de caroteni (calculati sub forma de
                         | beta-caroten) este de minim 20% .
                         |  1%
                         | E     2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |  1 cm
 Identificare            |
 A. Spectrometrie        |
 Puritate                | Absorbtie maxima in ciclohexan la 448 - 457 si
                         | 474 - 486 nm.
 Tocoferoli naturali in  | Maxim 0,3%
 ulei comestibil         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg

    E 160 a (ii) BETA-CAROTENI

    Beta-caroten

 Sinonime                | Colorant alimentar portocaliu CI 5
                         |
 Definitie               | Prezentele specificatii se aplica in mod predominant
                         | la toti izomerii trans- ai beta-carotenului impreuna
                         | cu mici cantitati de alte carotenoide. Preparatele
                         | diluate si stabilizate pot prezenta diferite
                         | proportii de izomeri cis/trans.
                         |
 Clasa                   | Carotenoide
 Index culoare nr.       | 40800
 Einecs                  | 230-636-6
 Denumire chimica        | beta-caroten, beta, beta-caroten
 Formula chimica         | C40H56
 Masa moleculara         | 536,88
 Compozitie              | Continut minim 96% total coloranti (exprimati sub
                         | forma de beta-caroten).
                         |  1%
                         | E     2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |  1 cm
 Descriere               | Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie spre
                         | rosu-maroniu.
                         |
 Identificare            |
 A. Spectrometrie        | Absorbtie maxima in ciclohexan la 453 - 456 nm
 Puritate                |
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%
 Coloranti auxiliari     | Alte carotenoide decat beta-carotenul maxim 3% din
                         | colorantii totali
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

    Beta-caroten din Blakeslea trispora

 Sinonime                | Colorant alimentar portocaliu CI 5
                         |
 Definitie               | Obtinut printr-un proces de fermentatie prin
                         | utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+)
                         | si (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea
                         | trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu
                         | acetat de etil sau isobutil si apoi cu alcool
                         | isopropilic si apoi cristalizat. Produsul cristalizat
                         | consta in principal din trans beta-caroten. Datorita
                         | procesului natural de fermentatie cca. 3% din produs
                         | consta din amestec de carotenoide specifice
                         | produsului.
                         |
 Clasa                   | Carotenoide
 Index culoare nr.       | 40800
 Einecs                  | 230-636-6
 Denumire chimica        | Beta-caroten, beta, beta-caroten
 Formula chimica         | C40H56
 Masa moleculara         | 536,88
 Compozitie              | Continut minim 96% total coloranti (exprimati sub
                         | forma de beta-caroten).
                         |  1%
 Descriere               | E     2500 la cca. 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |  1 cm
                         |
 Identificare            | Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie,
 A. Spectrometrie        | rosu-maroniu sau rosu-violet (culoarea variaza in
                         | functie de solventul de extractie utilizat si
                         | conditiile de extractie).
 Puritate                |
 Reziduuri de solventi   | Absorbtie maxima in ciclohexan la 453 - 456 nm
                         | Acetat de etil
                         | Etanol             maxim 0,8% separat sau in
                         |                    combinatie
                         | Acetat de izobutil maxim 1,0%
                         | Alcool izopropilic maxim 0,1%
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%
 Coloranti auxiliari     | Alte carotenoide decat beta-carotenul maxim 3% din
                         | colorantii totali
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg
 Micotoxine:             |
 Aflatoxina B1           | Absent
 Tricotecene (T 2)       | Absent
 Ochratoxina             | Absent
 Zearalenona             | Absent
 Microbiologie:          |
 Mucegaiuri              | Maxim 100/g
 Drojdii                 | Maxim 100/g
 Salmonella              | Absent in 25 g
 Escherichia coli        | Absent in 5 g"

    9. Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alti aditivi alimentari" se modifica dupa cum urmeaza:
    "a) Criteriile specifice de puritate pentru aditivii alimentari <<E 251 nitrat de sodiu>> si <<E 251 nitrat de sodiu lichid>>*) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

------------
    *) Criteriile specifice de puritate pentru alti aditivi alimentari sunt reproduse in facsimil.

    E 251 NITRAT DE SODIU

 Sinonime                | Salpetru de Chile
                         | Salpetru cubic
 Definitie               |
                         |
 Denumire chimica        | Nitrat de sodiu
                         |
 Einecs                  | 231-554-3
                         |
 Formula chimica         | NaNO3
                         |
 Masa moleculara         | 85,00
                         |
 Compozitie              | Minim 99% dupa uscare
                         |
 Descriere               | Pudra cristalina alba usor higroscopica
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Teste pozitive pentru|
 nitrat si sodiu         |
 B. pH-ul unei solutii   | Minim 5,5 si maxim 8,3
 de 5%                   |
                         |
 Puritate                |
                         |
 Pierdere la deshidratare| Maxim 2% dupa uscare timp de 4 ore la 105 grade C
                         |
 Nitriti                 | Maxim 30 mg/kg exprimate in NaNO2
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

    E 251 NITRAT DE SODIU LICHID

 Definitie               | Nitratul de sodiu lichid este solutie apoasa de
                         | nitrat de sodiu obtinuta direct in urma reactiei
                         | chimice intre hidroxid de sodiu si acid azotic in
                         | cantitati stoechiometrice fara cristalizare
                         | ulterioara. Preparatele standardizate obtinute din
                         | nitratul de sodiu lichid corespunzand acestor
                         | specificatii pot contine acid azotic in exces daca
                         | aceasta este clar mentionata pe eticheta.
                         |
 Denumire chimica        | Nitrat de sodiu
                         |
 Einecs                  | 231-554-3
                         |
 Formula chimica         | NaNO3
                         |
 Masa moleculara         | 85,00
                         |
 Compozitie              | Continut intre 33,5% si 40,0% NaNO3
                         |
 Descriere               | Lichid limpede incolor
                         |
 Identificare            |
 A. Teste pozitive       |
 pentru nitrat si sodiu  |
 B. pH                   | Minim 1,5 si maxim 3,5
                         |
 Puritate                |
                         |
 Acid azotic liber       | Maxim 0,01%
                         |
 Nitriti                 | Maxim 10 mg/kg exprimati in NaNO2
                         |
 Arsen                   | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 0,3 mg/kg
                         |
 Aceasta specificatie se |
 refera la o solutie     |
 apoasa de 35% .         |

    b) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 407 caragenan" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 407 - CARAGENAN

 Sinonime                | Produsele comerciale sunt valorificate sub diferite
                         | denumiri:
                         | Spuma de Irlanda
                         | Eucheman (de la Euchema spp.)
                         | Iridophycan (de la Irdidaea spp.)
                         | Hypnean (de la Hypnea spp.)
                         | Furcellaran sau agar de Danemarca (de la Furcellaria
                         | fastigiata)
                         | Caragenan (de la Chondrus si Gigartina spp.)
                         |
 Definitie               | Caragenanul se obtine prin extractia apoasa din
                         | specii naturale ale algelor din familiile
                         | Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae si
                         | Furcellariaceae din clasa Rhodophyceae (alge rosii).
                         | Nu se utilizeaza nici o solutie de precipitare
                         | organica in afara de metanol, etanol si propanol-2.
                         | Caragenanul consta in principal din sarurile de
                         | potasiu, sodiu, magneziu si calciu ale esterilor
                         | sulfatati de polizaharide care prin hidroliza duc la
                         | formarea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei.
                         | Caragenanul nu trebuie hidrolizat si nici supus unei
                         | degradari chimice.
                         |
 Einecs                  | 232-524-2
                         |
 Descriere               | Pudra grunjoasa spre fina de culoare galbuie spre
                         | incolora, practic inodora
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Teste pozitive pentru|
 galactoza,              |
 anhidrogalactoza si     |
 sulfat                  |
                         |
 Puritate                |
                         |
 Continut de metanol,    | Maxim 0,1% separat sau in combinatie
 etanol, propanol-2      |
                         |
 Vascozitatea unei       | Minim 5 mPa.s
 solutii de 1,5% la      |
 75 grade C              |
                         |
 Pierdere la deshidratare| Maxim 12% (105 grade C, 4 ore)
                         |
 Sulfat                  | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
                         | (sub forma de SO4)
                         |
 Cenusa                  | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
                         | la 550 grade C
                         |
 Cenusa insolubila in    | Maxim 1% raportat la substanta anhidra (insolubila in
 acid                    | acid clorhidric 10%)
                         |
 Substante insolubile    | Maxim 2% raportat la substanta anhidra (insolubila in
 in acid                 | acid sulfuric 1% v/v)
                         |
 Caragenan cu masa       | Maxim 5%
 moleculara mica (fractia|
 cu masa moleculara sub  |
 50 kDa)                 |
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Numar total de germeni  | Maxim 5000 colonii per gram
                         |
 Drojdii si mucegaiuri   | Maxim 300 colonii per gram
                         |
 E. coli                 | Negativ in 5 grame
                         |
 Salmonella spp.         | Negativ in 10 grame

    c) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 407a alga Eucheuma prelucrata" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 407a - ALGA EUCHEUMA PRELUCRATA

 Sinonime                | PES (acronim pentru alga euchema prelucrata)
                         |
 Definitie               | Alga eucheuma prelucrata se obtine prin tratamentul
                         | alcalin apos (KOH) al speciilor naturale ale algelor
                         | Eucheuma cottonii si Eucheuma spinosum din clasa
                         | Rhodophyceae (alge rosii) pentru indepartarea
                         | impuritatilor si extragerea produsului prin spalare
                         | cu apa proaspata si prin uscare. Purificarea se poate
                         | continua prin spalare cu metanol, etanol sau
                         | propanol-2 si prin uscare. Produsul cuprinde in
                         | principal sarurile de potasiu ale sulfatilor
                         | esterificati de polizaharide care prin hidroliza duc
                         | la obtinerea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei.
                         | Sarurile de sodiu, calciu si magneziu ale sulfatilor
                         | esterificati ai polizaharidelor sunt prezente in
                         | cantitati mai mici. Este de asemenea prezenta in
                         | produs si celuloza algala pana la 15% . Caragenanul
                         | din alga eucheuma prelucrata nu se hidrolizeaza si
                         | nici nu se supune unei degradari chimice
                         |
 Descriere               | Pudra grunjoasa spre fina de culoare galbuie spre
                         | incolora, practic inodora
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Teste pozitive pentru|
 galactoza,              |
 anhidrogalactoza si     |
 sulfat                  |
                         |
 B. Solubilitate         | Forme de suspensie tulbure vascoase in apa. Insolubil
                         | in etanol
                         |
 Puritate                |
                         |
 Continut de metanol,    | Maxim 0,1% separat sau in combinatie
 etanol, propanol-2      |
                         |
 Vascozitatea unei       | Minim 5 mPa.s
 solutii de 1,5% la      |
 75 grade C              |
                         |
 Pierdere la deshidratare| Maxim 12% (105 grade C, 4 ore)
                         |
 Sulfat                  | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
                         | (sub forma de SO4)
                         |
 Cenusa                  | Minim 15% si maxim 40% raportat la substanta anhidra
                         | la 550 grade C
                         |
 Cenusa insolubila in    | Maxim 1% raportat la substanta anhidra (insolubila in
 acid                    | acid clorhidric 10%)
                         |
 Substante insolubile in | Minim 8% si maxim 15% raportat la substanta uscata
 acid                    | (insolubile in acid sulfuric 1% v/v)
                         |
 Caragenan cu masa       | Maxim 5%
 moleculara mica (fractia|
 cu masa moleculara sub  |
 50 kDa                  |
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Numar total de germeni  | Maxim 5000 colonii per gram
                         |
 Drojdie si mucegai      | Maxim 300 colonii per gram
                         |
 E. coli                 | Negativ in 5 grame
                         |
 Salmonella spp.         | Negativ in 10 grame

    d) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 431 stearat de polioxietilena (40)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 431 - STEARAT DE POLIOXIETILENA (40)

 Sinonime                | Polioxil (40) stearat, Monostearat de polioxietilena
                         | (40)
                         |
 Definitie               | Un amestec de mono si di-esteri ai acidului stearic
                         | comercial comestibil si dioli de polioxietilena
                         | (avand o lungime medie a polimerului de aproximativ
                         | 40 unitati oxietilena) cu polialcool liber
                         |
 Compozitie              | Minim 97,5% raportat la substanta anhidra
                         |
 Descriere               | Fulgi de culoare crem si de consistenta ceroasa la
                         | 25 grade C avand un miros usor.
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, etanol, metanol si acetat de etil.
                         | Insolubil in ulei mineral
 B. Interval de congelare| 39 - 44 grade C
                         |
 C. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
 in infrarosu            | polialcool polioxietilat
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 1
                         |
 Indice de saponificare  | Minim 25 si maxim 35
                         |
 Indice de hidroxil      | Minim 27 si maxim 40
                         |
 1,4-dioxan              | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Etilenglicoli (mono si  |
 di)                     | Maxim 0,25%
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

    e) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 432 monolaurat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 20)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 432 - MONOLAURAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 20)

 Sinonime                | Polisorbat 20
                         | Monolaurat de polioxietilena (20) sorbitan
                         |
 Definitie               | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono si
                         | dianhidridele sale cu acidul lauric comercial
                         | comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
                         | etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale
                         |
 Compozitie              | Contine minim 70% grupe de oxietilena, echivalent cu
                         | minim 97,3% monolaurat de polioxietilena sorbitan
                         | (20) raportat la substanta anhidra
                         |
 Descriere               | Lichid uleios de culoarea lamaii spre chihlimbar la
                         | 25 grade C cu un usor miros caracteristic
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, etanol, metanol si acetat de etil si
                         | dioxan
                         | Insolubil in ulei mineral si eter de petrol
                         |
 B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
    in infrarosu         | polialcool polioxietilat
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 2
                         |
 Indice de saponificare  | Minim 40 si maxim 50
                         |
 Indice de hidroxil      | Minim 96 si maxim 108
                         |
 1,4-dioxan              | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Etilenglicoli (mono si  |
 di)                     | Maxim 0,25%
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

    f) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 433 monooleat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 80)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 433 - MONOOLEAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 80)

 Sinonime                | Polisorbat 80
                         | Monooleat de polioxietilena (20) sorbitan
                         |
 Definitie               | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono si
                         | dianhidridele sale cu acidul oleic comercial
                         | comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
                         | etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale
                         |
 Compozitie              | Contine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu
                         | minim 96,5% monooleat de polioxietilena sorbitan (20)
                         | raportat la substanta anhidra
                         |
 Descriere               | Lichid uleios de culoarea lamaii spre chihlimbar la
                         | 25 grade C cu un usor miros caracteristic
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, etanol, metanol si acetat de etil si
                         | toluen
                         | Insolubil in ulei mineral si eter de petrol
                         |
 B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
    in infrarosu         | polialcool polioxietilat
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 2
                         |
 Indice de saponificare  | Minim 45 si maxim 55
                         |
 Indice de hidroxil      | Minim 65 si maxim 80
                         |
 1,4-dioxan              | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Etilenglicoli (mono si  |
 di)                     | Maxim 0,25%
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

    g) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 434 monopalmitat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 40)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 434 - MONOPALMITAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 40)

 Sinonime                | Polisorbat 40
                         | Monopalmitat de polioxietilena (20) sorbitan
                         |
 Definitie               | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono si
                         | dianhidridele sale cu acidul palmitic comercial
                         | comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
                         | etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale
                         |
 Compozitie              | Contine minim 66% grupe de oxietilena, echivalent cu
                         | minim 97% monopalmitat de polioxietilena sorbitan
                         | (20) raportat la substanta anhidra
                         |
 Descriere               | Lichid uleios de culoarea lamaii sau portocaliu,
                         | lichid sau semigel la 25 grade C cu un usor miros
                         | caracteristic
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, etanol, metanol, acetat de etil si
                         | acetona
                         | Insolubil in ulei mineral
                         |
 B. Spectru de absorbtie |
    in infrarosu         | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
                         | polialcool polioxietilat
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 2
                         |
 Indice de saponificare  | Minim 41 si maxim 52
                         |
 Indice de hidroxil      | Minim 90 si maxim 107
                         |
 1,4-dioxan              | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Etilenglicoli (mono si  |
 di)                     | Maxim 0,25%
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

    h) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 435 monostearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 60)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 435 - MONOSTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 60)

 Sinonime                | Polisorbat 60
                         | Monostearat de polioxietilena (20) sorbitan
                         |
 Definitie               | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono si
                         | dianhidridele sale cu acidul stearic comercial
                         | comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
                         | etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale
                         |
 Compozitie              | Contine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu
                         | minim 97% monostearat de polioxietilena sorbitan (20)
                         | raportat la substanta anhidra
                         |
 Descriere               | Lichid uleios de culoarea lamaii spre portocaliu,
                         | lichid sau semigel la 25 grade C cu un usor miros
                         | caracteristic
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, acetat de etil si toluen
                         | Insolubil in ulei mineral si uleiuri vegetale
                         |
 B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
    in infrarosu         | polialcool polioxietilat
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 2
                         |
 Indice de saponificare  | Minim 45 si maxim 55
                         |
 Indice de hidroxil      | Minim 81 si maxim 96
                         |
 1,4-dioxan              | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Etilenglicoli (mono si  |
 di)                     | Maxim 0,25%
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

    i) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E 436 tristearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 65)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    E 436 - TRISTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 65)

 Sinonime                | Polisorbat 65
                         | Tristearat de polioxietilena (20) sorbitan
                         |
 Definitie               | Un amestec de sorbitol partial esterificat si mono si
                         | dianhidridele sale cu acidul stearic comercial
                         | comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de
                         | etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale
                         |
 Compozitie              | Contine minim 46% grupe de oxietilena, echivalent cu
                         | minim 96% tristearat de polioxietilena sorbitan (20)
                         | raportat la substanta anhidra
                         |
 Descriere               | Solid de consistenta ceroasa de culoare cafenie la
                         | 25 grade C cu un miros usor caracteristic
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Dispersabil in apa. Solubil in ulei mineral, uleiuri
                         | vegetale, eter de petrol, acetona, eter, dioxan,
                         | etanol si metanol
                         |
 B. Spectru de absorbtie | Caracteristic unui acid gras partial esterificat cu
    in infrarosu         | polialcool polioxietilat
                         |
 C. Interval de congelare| 29 - 33 grade C
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 2
                         |
 Indice de saponificare  | Minim 88 si maxim 98
                         |
 Indice de hidroxil      | Minim 40 si maxim 60
                         |
 1,4-dioxan              | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Etilenglicoli (mono si  |
 di)                     | Maxim 0,25%
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
                         |
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg"

    10. Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alti aditivi alimentari" se completeaza, introducandu-se noi criterii specifice de puritate pentru urmatorii aditivi alimentari:*)

    *) Completarea anexei nr. XVII "Criterii specifice de puritate pentru alti aditivi alimentari" este reprodusa in facsimil.

    E 459 BETA-CICLODEXTRINA

 Definitie               | Beta-ciclodextrina este o zaharida ciclica
                         | nereducatoare ce contine 7 resturi de D-glucopiranoza
                         | unite alfa-glicozidic in pozitiile 1,4 prin atomi de
                         | oxigen. Produsul se fabrica prin actiunea enzimei
                         | cicloglicoziltransferaza (CGT-aza) obtinuta din
                         | Bacillus Circulans, Paenibacillus macerans sau
                         | tulpini SJ 1608 recombinate de Bacillus licheniformis
                         | asupra amidonului partial hidrolizat.
                         |
 Denumirea chimica       |
                         |
 EINECS                  | Cicloheptamiloza
                         | 231-493-2
                         |
 Formula chimica         | (C6H10O5)7
                         |
 Masa moleculara         | 1135
                         |
 Compozitie              | Minim 98,0% de (C6H10O5)7 raportat la substanta
                         | uscata
                         |
 Descriere               | Solid de culoare alba sau aproape alba, inodor.
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Slab solubil in apa, usor solubil in apa fierbinte,
                         | putin solubil in etanol.
                         |
 B. Rotatie specifica    |       25
                         | [alfa]  D: + 160 grade la + 164 grade (solutie 1%)
                         |
 Puritate                |
                         |
 Apa                     | Maxim 14% (metoda Karl Fischer)
                         |
 Alte ciclodextrine      | Maxim 2% raportat la substanta uscata
                         |
 Solventi reziduali      | Maxim 1% pentru fiecare solvent
 (toluen si              |
 tricloretilena)         |
                         |
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%
                         |
 Arsen                   | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg

    POLIETILENGLICOL 6000

 Sinonime                | PEG 6000
                         | Macrogol 6000
                         |
 Definitie               | Polietilenglicolul 6000 este un amestec de polimeri
                         | cu formula generala
                         | H-(OCH2-CH)-OH corespunzand la masa moleculara medie
                         | relativa de aproximativ 6000.
                         |
 Formula chimica         | (C2H4O)n H2O (n = numar unitati de oxid de etilena
                         | corespunzatoare la masa moleculara de 6000,
                         | aproximativ 140)
                         |
 Masa moleculara         | 5600 - 7000
                         |
 Compozitie              | Minim 90,0% si maxim 110,0% .
                         |
 Descriere               | Solid alb cu aspect ceros sau parafinos.
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Foarte solubil in apa si in clorura de metilen.
                         | Insolubil practic in alcool, eter si in uleiuri grase
                         | si minerale.
                         |
 B. Interval de topire   | Intre 55 grade C si 61 grade C
                         |
 Puritate                |
                         |
 Vascozitate             |                         -1 -1
                         | Intre 0,222 si 0,275 kgm  s   la 20 grade C
                         |
 Indice hidroxil         | Intre 16 si 22
                         |
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%
                         |
 Oxid de etilena         | Maxim 0,2 mg/kg
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg

    E 907 POLI-1 DECENA HIDROGENATA

 Sinonime                | Polidec-1 ena hidrogenata
                         | Poli-alfa-olefina hidrogenata
                         |
 Definitie               |
                         |
 Formula chimica         | C10nH20n+2 unde n = 3 - 6
                         |
 Masa moleculara         | 560 (media)
                         |
 Compozitie              | Minim 98,5% poli-1 decena hidrogenata cu urmatoarea
                         | distributie a oligomerilor:
                         | C30: 13 - 37%
                         | C40: 35 - 70%
                         | C50: 9 - 25%
                         | C60: 1 - 7%
                         |
 Descriere               | Lichid vascos incolor si inodor
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Insolubil in apa; putin solubil in etanol; solubil in
                         | toluen
                         |
 B. Ardere               | Arde cu o flacara stralucitoare si miros
                         | caracteristic ca de parafina
                         |
 Puritate                |
                         |               4            4 2 -1
 Vascozitate             | Intre 5,7 x 10  si 6,1 x 10 m s   la 100 grade C
                         |
 Compusi cu numar atomi  |
 de carbon sub 30        | Maxim 1,5
                         |
 Substante usor          | Dupa 10 minute agitare in baie de apa la fierbere, un
 carbonizabile           | tub de acid sulfuric cu 5 g proba poli-1 decena
                         | hidrogenata nu este mai inchis decat culoarea
                         | unui pai deschis.
                         |
 Nichel                  | Maxim 1 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg

    E 1517 DIACETAT DE GLICERINA

 Sinonime                | Diacetina
                         |
 Definitie               | Diacetatul de glicerina consta in principal dintr-un
                         | amestec de 1,2 si 1,3 diacetati de glicerina cu
                         | cantitati neglijabile de mono si tri-esteri
                         |
 Denumire chimica        | Diacetat de glicerina
                         | 1,2,3 - propantriol diacetat
                         |
 Formula chimica         | C7H12O5
                         |
 Masa moleculara         | 176,17
                         |
 Compozitie              | Minim 94,0%
                         |
 Descriere               | Lichid usor uleios, limpede, incolor cu miros usor de
                         | grasime
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Insolubil in apa. Miscibil cu etanolul.
                         |
 Teste pozitive pentru   |  20
 glicerol si acetat      | D  : 1,175 - 1,195
                         |  20
                         |
 Gravitate specifica     |
                         |
 D. Interval de fierbere | Intre 259 - 261 grade C
                         |
 Puritate                |
                         |
 Cenusa totala           | Maxim 0,02%
                         |
 Aciditate               | Maxim 0,4% (exprimata in acid acetic)
                         |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg

    E 1519 ALCOOL BENZILIC

 Sinonime                | Fenilcarbinol
                         | Fenilmetil alcool
                         | Benzenmetanol
                         | Alfa-hidroxitoluen
                         |
 Definitie               |
                         |
 Denumire chimica        | Alcool benzilic
                         | Fenilmetanol
                         |
 Formula chimica         | C7H8O
                         |
 Masa moleculara         | 108,14
                         |
 Compozitie              | Minim 98,0%
                         |
 Descriere               | Lichid limpede incolor cu miros usor aromatic
                         |
 Identificare            |
                         |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, etanol sau eter
                         |
 B. Indice de refractie  | [n] D20: 1,538 - 1,541
                         |
 C. Gravitate specifica  | d2025: 1,042 - 1,047
                         |
 D. Test pozitiv pentru  |
 peroxizi                |
                         |
 Puritate                |
                         |
 Interval de distilare   | Minim 95% v/v distila intre 202 - 208 grade C
                         |
 Indice de aciditate     | Maxim 0,5%
                         |
 Aldehide                | Maxim 0,2% v/v (exprimate ca benzaldehida)
                         |
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg

    Art. 3
    Directia generala de sanatate publica si inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii si directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti impreuna cu directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                       Ministrul sanatatii,
                       Mircea Cinteza

                       Presedintele
                       Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
                       si pentru Siguranta Alimentelor,
                       Razvan Tiru

                       Ministrul agriculturii,
                       padurilor si dezvoltarii rurale,
                       Gheorghe Flutur



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 43/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 43 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 43/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu