ORDIN
Nr. 38 din 21 februarie 2006
privind aprobarea Normei
pentru siguranta alimentelor care stabileste procedurile la importul si
exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si
controlului pentru siguranta alimentelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 204 din 6 martie 2006
In baza Legii nr. 150/2004 privind
siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi
completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 10
lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al
art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr.
40.118 din 30 ianuarie 2006, întocmit de Direcţia generală siguranţa
alimentelor,
preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de
produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru
siguranţa alimentelor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 2. - Institutele centrale de
profil, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene
şi a municipiului Bucureşti, punctele de inspecţie la frontieră, autorităţile
vamale implicate, operatorii implicaţi în derularea operaţiunilor comerciale de
import-export vor duce la îndeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 3. - Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de
aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4. - La data intrării în
vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 55/2005 privind aprobarea Normei pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de
produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru
siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 528 din 22 iunie 2005.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi
va intra în vigoare la data publicării.
p. Preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Constantin Lupescu
ANEXĂ
NORMĂ PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR
care stabileşte procedurile privind importul şi
exportul de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor
TITLUL I
Definiţii
Art. 1. - In scopul prezentei norme
pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:
a) produse
alimentare de origine nonanimală - vegetale şi produse vegetale: legume
(inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr), fructe proaspete sau conservate, seminţe
de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru băuturi şi dulciuri, cereale boabe,
produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de
origine animală, grăsimile şi uleiurile de origine vegetală, băuturile
alcoolice şi nealcoolice, guma de mestecat şi orice altă substanţă, inclusiv
apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregătirii sau
tratării acestora;
b) certificat
de sănătate - documentul emis
de o autoritate competentă din ţara exportatoare a produsului importat, care
atestă că produsul alimentar de origine nonanimală este conform prevederilor
legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;
c) post
de inspecţie la frontieră - postul organizat în orice aeroport, port, punct
feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală, în care se
efectuează inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimală;
d) inspectorul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor -
inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor cu atribuţii de control conform fişei postului, astfel cum este
prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, publicată în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie
2006;
e) controlul documentelor - examinarea de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sănătate, precum
şi a altor documente ce însoţesc un transport;
f) controlul
identităţii - controlul conformităţii transportului cu informaţiile din
documentele însoţitoare, efectuat de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura că documentele
însoţitoare corespund cu marfa transportată;
g) control fizic - controlul efectuat de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine
nonanimală, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuării
testelor de laborator;
h) condiţii
de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele
normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse
supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi
importate în România;
i) condiţii
speciale la importul de produse de origine nonanimală - cerinţele privind
siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţională în vigoare pentru
anumite produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România;
j) transport de produse importate -
cantitatea de produse de origine nonanimală din
aceeaşi categorie, acoperite de acelaşi document, încărcată în acelaşi mijloc
de transport, cu aceeaşi origine;
k) mijloc de transport - acele părţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şină şi
avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi
containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval.
TITLUL II
Dispoziţii
generale
Art. 2. - (1) Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte
condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de
import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimală prevăzute în
anexa nr. 1.
(2) Importul şi exportul de
produse alimentare de origine nonanimală, ce sunt supuse supravegherii şi
controlului pentru siguranţa
alimentelor, se efectuează numai în condiţiile stabilite de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Transporturile de produse
alimentare de origine nonanimala ce sunt supuse supravegherii şi controlului
pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacă sunt
respectate cerinţele prezentei norme pentru siguranţa alimentelor şi dacă
îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările naţionale şi internaţionale
în vigoare.
(4) Importul de produse
alimentare de origine nonanimala ce sunt supuse supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor se efectuează prin posturile de inspecţie la
frontieră aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor, prin decizie a inspectorului Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi
de inspecţie la frontieră, în conformitate cu prevederile prezentei norme
pentru siguranţa alimentelor.
TITLUL III
Obligaţiile agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de import al produselor
de origine nonanimala, ce sunt supuse supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor
Art. 3. - (1) Pentru efectuarea
operaţiunilor de import de produse alimentare de origine nonanimala,
importatorul/ împuternicitul legal are obligaţia să completeze pe propria
răspundere, pentru fiecare transport, partea A a Documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimala, în conformitate cu anexa nr. 2.
(2) Fiecare transport de produse
importate trebuie să fie însoţit până la destinaţie de o copie a Documentului
de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala, completat conform
anexei nr. 2, cu menţiunea „Conform cu originalul", semnată şi parafată de
inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare; copia trebuie să
fie prezentată de către importator/ deţinătorul depozitului de destinaţie, ori
de câte ori i se solicită.
(3) Importatorul are obligaţia de
a prezenta inspectorului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor din postul de inspecţie la frontieră dovada achitării
tarifului stabilit pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare de
origine nonanimala importate.
(4) In cazul în care produsele
importate sunt prevăzute în Programul anual de
supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, punerea pe piaţă a
acestora se va realiza doar după ce deţinătorul mărfii face dovada expertizei
contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice pentru
produsele importate şi a conformităţii acestora cu prevederile legislaţiei în
vigoare.
Art. 4. - (1) In cazul produselor
alimentare de origine nonanimala pentru care se impun condiţii speciale la
import, în conformitate cu legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice
sau juridice, au următoarele obligaţii:
a) să prezinte inspectorilor
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din
punctele de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv
certificatul de sănătate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele
prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului
de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
b) să completeze partea A a
Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala, în
conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2;
c) să se asigure că transportul
de produse importate este însoţit de documentul de intrare eliberat în
original, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi de certificatul de
sănătate şi documentele însoţitoare în copii cu menţiunea „Conform cu
originalul", semnate şi parafate de inspectorul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare;
d) să prezinte originalul Documentului
de intrare a produselor alimentare de origine nonanimala autorităţii vamale
prin împuternicitul legal;
e) să prezinte dovada achitării
tarifelor stabilite pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare
de origine nonanimala importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) La sosirea mărfii în depozitul
de destinaţie înscris în Documentul de intrare a produselor alimentare de
origine nonanimala, importatorii/deţinătorii de depozite de destinaţie trebuie:
a) să prezinte, la sosirea
transportului la locul de destinaţie, inspectorului din cadrul
compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor
judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului
Bucureşti, în a căror rază se află locul de destinaţie, documentele
însoţitoare, respectiv certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând
rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru
determinarea nivelului de contaminare şi documentul prevăzut în anexa nr. 2;
b) să permită inspectorului din
cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti, în a căror rază se află locul de destinaţie, accesul pentru
realizarea prelevării de probe;
c) să păstreze contraprobele;
d) să respecte orice alte
obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele
legate de plata cheltuielilor pentru analizele de
laborator.
TITLUL IV
Obligaţiile ce revin agenţilor economici pentru
derularea operaţiunilor
de export al produselor alimentare de origine nonanimala, ce sunt supuse supravegherii şi
controlului privind siguranţa alimentelor
Art. 5. -
Pentru efectuarea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine
nonanimala, exportatorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia să se
informeze asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, pe care le solicită
autorităţile din ţara de destinaţie.
Art. 6. - In cazul în care
autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că
produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind
siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia să prezinte inspectorilor
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din
cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti, în a căror rază sunt situaţi, modelul de certificat
solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi
solicitate de ţara de destinaţie.
Atribuţiile şi
responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din
punctele de inspecţie la frontieră, privind importul şi exportul produselor
alimentare de origine nonanimală, ce sunt supuse supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor
SECŢIUNEA 1
Pentru import
1. Atribuţiile şi
responsabilităţile inspectorilor din punctele de inspecţie la frontieră
Art. 7. - (1) Inspectorii
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din
punctele de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import
a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a solicita la
fiecare transport importatorului completarea părţii A a Documentului de intrare
a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2,
precum şi dovada achitării tarifului stabilit pentru controlul produselor
importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) După primirea documentelor
prevăzute la alin. (1), inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră au
următoarele atribuţii:
a) completează partea B a
Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în
conformitate cu anexa nr. 2, care, împreună cu partea A a documentului, va fi
notificată serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. In cazul produselor importate
care au destinaţii diferite se va întocmi un document de intrare separat pentru
fiecare destinaţie;
b) eliberează
importatorului/reprezentantului acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2, completat
corespunzător; originalul documentului prevăzut la anexa nr. 2 se păstrează la
punctul de inspecţie la frontieră;
c) înregistrează şi îndosariază
importurile de produse alimentare de origine nonanimală, pentru fiecare transport;
d) notifică, prin transmiterea
Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală,
completat în conformitate cu anexa nr. 2, către serviciul/compartimentul pentru
siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de
destinaţie.
(3) In cazul transporturilor mai
mari de 100 tone, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră informează
sosirea transportului şi solicită deplasarea directorului executiv pentru
siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a cărei rază se
află punctul de inspecţie la frontieră de intrare a produsului sau a
înlocuitorului legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor
produse de origine nonanimală.
Art. 8. - (1) In cazul în care se
derulează operaţiuni de import în condiţii speciale al anumitor produse de origine nonanimală, supuse supravegherii
şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie
la frontieră au obligaţia să verifice următoarele:
a) certificatul de sănătate,
eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în
original, obligatoriu în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie
internaţională;
b) raportul însoţitor,
cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru
determinarea nivelului de contaminare;
c) conformitatea ştampilelor
aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identifică ţara şi firma
exportatoare;
d) sigiliile mijloacelor de
transport;
e) conformitatea datelor
înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;
f) dovada achitării tarifului
stabilit conform legislaţiei specifice.
(2) Certificatul de sănătate şi
documentele însoţitoare în original se vor reţine la frontieră, iar copiile
acestora cu menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi parafate de
inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor din punctele de inspecţie la frontieră, vor însoţi transportul până
la destinaţie.
(3) Dacă inspectorii Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de
inspecţie la frontieră constată neconformităţi în urma controlului efectuat,
interzic intrarea în ţară a transporturilor respective.
(4) Transporturile respinse sunt
notificate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, conform anexei nr. 3.
(5) In cazul în care toate
condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de
inspecţie la frontieră completează partea B a Documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2,
care, împreună cu partea A a documentului, va fi notificată serviciului/compartimentului
pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul
de depozitare a produselor importate.
2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor de la nivelul direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti
Art. 9. - (1) Inspectorii
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti au obligaţia de a păstra copiile documentelor de intrare
a produselor alimentare de origine nonanimală, de a înregistra şi de a
îndosaria documentele primite cu privire la importurile de produse alimentare
de origine nonanimală.
(2) In
cazul în care produsele alimentare de origine nonanimală importate sunt
modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia
înregistrării şi urmăririi separat a importatorilor de
astfel de produse.
(3) In cazul în care produsele
importate sunt prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului
pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor
importate solicită deţinătorului mărfii să facă dovada expertizei
contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, a
contaminării radioactive pentru produsele importate şi verifică conformitatea
acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(4) In funcţie de conformitatea
rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel
încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.
Art. 10. - (1) In cazul în care se derulează operaţiuni de import în condiţii speciale al
anumitor produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au următoarele
obligaţii:
a) să se deplaseze la depozitul
de destinaţie, unde se descarcă produsele importate pentru a verifica
următoarele: certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând
rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru
determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din
documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat,
raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;
b) să preleveze probe şi
contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin
legislaţia în vigoare;
c) să sigileze, să eticheteze
probele şi să sigileze marfa importată din depozit până la obţinerea
rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetă se va menţiona un cod
reprezentând numărul de înregistrare din registrul de probe prelevate;
d) să întocmească un
proces-verbal de prelevare de probe, conform anexei nr. 4, şi o cerere de
analiză cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 5;
probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de
procesul-verbal semnat de inspectorul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de agentul
economic, precum şi de cererea de analiză, conform anexei nr. 5;
e) să urmărească realizarea
examenelor de laborator;
f) să reţină, să îndosarieze şi
să arhiveze documentele întocmite, pe o durată de minimum 3 ani.
(2) In funcţie de conformitatea
rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti aprobă sau
resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu
prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.
(3) In
cazul în care probele nu sunt corespunzătoare, inspectorii de la nivelul
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti iau următoarele măsuri:
a) interzic agentului economic
importator/distribuitor punerea pe piaţă a produselor importate;
b) notifică neconformitatea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
SECŢIUNEA a 2-a
Pentru export
1. Atribuţiile
şi responsabilităţile inspectorilor din punctele de inspecţie la frontieră
Art. 11. - Inspectorii Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de
inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de export al
produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica documentele,
conform legislaţiei în vigoare.
2. Atribuţiile
şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
Art. 12. - In cazul în care
autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că
produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind
siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/ serviciului pentru
siguranţa alimentelor din direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti verifică rezultatele
analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi eliberează un certificat
conform modelului solicitat de autorităţile ţării importatoare.
TITLUL V
Dispoziţii finale
Art. 13. - (1) In raport cu
evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau
interzice, după caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import
şi export de produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice
şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru
siguranţa alimentelor.
(2) In situaţia în care se
constată că un transport de produse de origine nonanimală supus supravegherii
şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate
la punctul de inspecţie la frontieră sau la unitatea de destinaţie, nu
îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, agentul economic
trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea sau, după caz, retragerea
produselor neconforme şi să suporte costurile aferente.
(3) In situaţia prevăzută la
alin. (2), agentul economic trebuie să facă dovada către inspectorii
compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti că măsurile au fost luate.
(4) In vederea aplicării unitare
a prevederilor prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite
dispoziţii sau ghiduri de aplicare.
Art. 14. - In cazul notificărilor
primite de la Uniunea Europeană în mod direct, prin sistemul rapid de alertă
pentru alimente şi furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed) sau
prin intermediul misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia să
respecte cerinţele prevăzute la art. 13 alin. (2) şi (3).
Art. 15. - Anexele nr. 1-5*) fac
parte integrantă din prezenta normă pentru siguranţa
alimentelor.
*) Anexele nr. 1 -5 sunt reproduse
în facsimil.
ANEXA
nr. 1 la norma pentru siguranţa alimentelor
Lista produselor de origine
nonanimală supuse supravegherii la import
Poziţia tarifară
a produselor
supravegheate
la import*
|
Denumirea produsului
|
Poziţia
tarifară a
produselor
exceptate**
|
1
|
2
|
3
|
07.01
|
Cartofi, în stare proaspătă sau
refrigerată
|
0701.10.00
|
07.02
|
Tomate, în stare proaspătă sau
refrigerate
|
|
07.03
|
Ceapă, hasma, usturoi, praz si alte
legume aliacee, în stare proaspătă sau refrigerată
|
|
07.04
|
Varză, conopidă, varză
creată, gulii şi produse comestibile similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerate:
|
|
07.05
|
Salată verde (Lactuca
sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată:
|
|
07 06
|
Morcovi, napi. sfecla roşie
pentru salată, barba-caprei, ţelina de rădăcină, ridichi şi rădacinoase
comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată:
|
|
07.07
|
Castraveţi si cornişon, în stare
proaspătă sau refrigerată:
|
|
07.08
|
Legume cu păstaie, curăţate sau nu de
păstăi, în stare proaspătă sau refrigerată:
|
|
07.09
|
Alte legume, în stare proaspătă sau
refrigerată:
|
|
07.10
|
Legume, nefierte sau fierte în apă sau
în abur, congelate:
|
|
07.11
|
Legume conservate provizoriu (de exemplu cu gaz sulfuros, în
saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluţii care asigură provizoriu
conservarea lor), dar improprii consumului alimentar în această stare:
|
|
07.12
|
Legume uscate (altele decât
cu păstăi), chiar tăiate felii sau bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel:
|
|
07.13
|
Legume cu păstăi uscate, curăţate de
păstăi, chiar decorticate sau sfărâmate:
|
0713.10.10
|
0713.33.10
|
0713.90.10
|
07.14
|
Rădăcini de manioc, de
arorut sau de orchis, napi porceşti, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de amidon sau inulina, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi sau
aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier:
|
|
08.01
|
Nuci de
cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete sau uscate, chiar decojite
sau fără pieliţă:
|
|
08.02
|
Alte fructe cu coajă, proaspete sau
uscate, chiar decojite sau fără pieliţă:
|
|
08.03
|
Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains), proaspete sau uscate:
|
|
08.04
|
Curmale, smochine, ananas,
avocado, guave, mango si mangustan, proaspete sau uscate:
|
|
08.05
|
Citrice, proaspete sau uscate:
|
|
08.06
|
Struguri, proaspeţi sau uscaţi:
|
|
08.07
|
Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi:
|
|
08.08
|
Mere, pere şi gutui, proaspete:
|
|
08.09
|
Caise, cireşe, vişine,
piersici (inclusiv piersici fără puf şi nectarine), prune
şi porumbe, proaspete:
|
|
08.10
|
Alte fructe, proaspete:
|
|
08.11
|
Fructe, fierte sau nu în apa sau în
abur, congelate, chiar cu adaos de zahăr sau alţi
îndulcitori:
|
|
08 12
|
Fructe conservate provizoriu
(de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin adăugare de alte substanţe care asigură
provizoriu conservarea lor), dar improprii alimentaţiei în această stare:
|
|
08 13
|
Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până la
08.06: amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest
Capitol:
|
|
08.14
|
Coji de citrice sau de pepeni
(inclusiv pepeni verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate în apă sărată, sulfurate sau
cu adaos de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor
|
|
09.01
|
Cafea, chiar prăjită sau
decafeinizată; coji şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea conţinând
cafea, indiferent de proporţiile amestecului:
|
|
09.02
|
Ceai, chiar aromatizat:
|
|
0903
|
Mate
|
|
09 04
|
Piper (din genul Piper);
ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat:
|
|
09 05
|
Vanilie
|
|
09.06
|
Scorţişoară şi flori de scorţişoară:
|
|
09.07
|
Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi
codiţe)
|
|
09.08
|
Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom:
|
|
09.09
|
Seminţe de anason, de
badian, de mărar, de coriandru, de chimen sau de chimion; bace de ienupăr:
|
|
09.10
|
Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze
de dafin, curry şi alte mirodenii:
|
|
10.01
|
Grâu şi meslin (amestec de grâu cu
secară în proporţie de doi la unu):
|
1001.90.10
|
1001.90.91
|
10.02
|
Secară
|
1002.00.00
|
10.03
|
Orz:
|
1003.00.10
|
10.04
|
Ovăz
|
1004.00.00
|
1005
|
Porumb:
|
1005.10
|
1006
|
Orez:
|
1006.10.10
|
10 08
|
Hrişcă, mei. seminţe de
iarba-canarasului (Phalaris
Canariensis); alte cereale
|
|
11.01
|
Faina de grâu sau de meslin:
|
|
11.02
|
Faina de cereale, altele decât de grâu
sau de meslin:
|
|
11.03
|
Crupe, gris şi aglomerate sub formă de
pelete, din cereale:
|
|
11.04
|
Boabe de
cereale altfel prelucrate (de exemplu decojite, presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate
sau zdrobite), cu excepţia orezului de la poziţia 10.06; germeni de cereale,
întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi:
|
|
11.05
|
Faină, gris, pudră, fulgi, granule şi
aglomerate sub formă de pelete,
din cartofi:
|
|
11.06
|
Faina, gris şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la poziţia
07.13, din Sago sau din rădăcini sau tuberculi de la poziţia 07.14 si din produsele de la Capitolul 8:
|
|
11.07
|
Malţ chiar prăjit:
|
|
11.08
|
Amidon şi fecule; inulina:
|
|
11.09
|
Gluten de grâu, chiar uscat
|
|
12.01
|
Boabe de soia, chiar sfărâmate:
|
1201.00.10
|
12.02
|
Arahide. neprăjite şi nici altfel
preparate termic, chiar decorticate sau sfărâmate:
|
1202.10.10
|
1203
|
Copra
|
|
1206
|
Seminţe de floarea-soarelui, chiar
sfărâmate:
|
1206.00.10
|
12.07
|
Alte fructe şi seminţe oleaginoase,
chiar sfărâmate:
|
1207.10
|
1207.20
|
1207.30
|
1207.40.10
|
1207.50.10
|
1207.60.10
|
1207.91.10
|
1207.99.20
|
1207.99.91
|
12.08
|
Făina şi gris din fructe şi seminţe
oleaginoase, altele decât cele de muştar:
|
|
12.10
|
Conuri de hamei, proaspete
sau uscate, chiar sfărâmate, măcinate sau sub formă de pudră sau pelete;
lupulina:
|
|
12.12
|
Roşcove, alge, sfecla de
zahăr şi trestie de zahăr, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate,
chiar pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe şi alte produse
vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din varietatea Cichorium intybus sativum)
destinate în principal alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă
parte:
|
|
13.02
|
Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice,
pectinaţi si pectaţi; agar-agarşi alte mucilagii şi agenţi de mărire a
vâscozităţii, derivate din
produse vegetale, chiar modificate:
|
1302.11.00 1302.19.91
|
15.07
|
Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1507.10.10
|
1507.90.10
|
15.08
|
Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia,
chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1508.10.10
|
1508.90.10
|
15.09
|
Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1509.10.10
|
15.12
|
Ulei de floarea-soarelui, de
şofran sau de bumbac şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic:
|
1512.11.10
|
1512.19.10
|
1512.21
|
1512.29.10
|
15 13
|
Uleiuri de cocos (ulei de
copra), de miez de palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate,
dar nemodificate chimic:
|
1513.11.10
|
1513.19.30
|
1513.21
|
1513.29
|
15.15
|
- Ulei de porumb si
fracţiunile lui: - Ulei brut
-Altele
|
1515.21.10
1515.29 10
|
15.17
|
Margarina; amestecuri sau
preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri animale sau vegetale sau din fracţiuni ale
diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest Capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de
la poziţia 15.16:
|
|
17.01
|
Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în
stare solidă:
|
|
1702
|
Alte zaharuri. inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza (levuloza),
chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat
aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere , chiar amestecaţi cu miere
naturală; zaharuri şi melase caramelizate:
|
17.02.10 şi ale
altor
produse
conform
ordinului
122/23.XI.2005
|
17.03
|
Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului:
|
|
17.04
|
Produse zaharoase fără cacao
(inclusiv ciocolata albă):
|
|
18.01
|
Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau
prăjite
|
|
18 02
|
Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi
de cacao
|
|
18.03
|
Pastă de cacao, chiar degresată:
|
|
18.04
|
Unt, grăsime şi ulei de cacao
|
|
18.05
|
Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau
alţi îndulcitori
|
|
18.06
|
Ciocolată şi alte preparate alimentare
care conţin cacao:
|
|
1901
|
Extracte
de malţ; preparate alimentare din
faină, crupe, gris, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao
sau care conţin cacao intr-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe
o baza complet degresată, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate
alimentare din produsele de la
poziţiile de la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau care conţin
cacao intr-o proporţie sub 5% din
greutate calculată pe o bază complet degresată, nedenumite şi necuprinse în
altă parte:
|
|
19.02
|
Paste alimentare chiar
fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanţe) sau chiar altfel
preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli,
caneloni, cuscus, chiar
preparat:
|
1902.11.00
|
1902.20.10
|
1902.20.30
|
19.03
|
Tapioca şi înlocuitorii săi
preparaţi din fecule, sub
formă de fulgi, granule, bobite, particule rezultate din cernere sau alte forme similare
|
|
19.04
|
Produse pe baza de cereale
obţinute prin expandare sau prăjire (de exemplu corn flakes); cereale (altele
decât porumbul), sub formă de boabe sau sub formă de fulgi ori de alte
grăunţe preparate (cu excepţia fainei, crupelor şi a grisului), prefierte sau
altfel preparate, nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
19 05
|
Produse de brutărie, de
patiserie şi biscuiţi chiar cu adaos de cacao; hostii, casete goale de tipul
celor utilizate pentru medicamente, prescuri, paste
uscate din faină, din amidon sau din fecule în foi şi produse
similare:
|
|
20.01
|
Legume, fructe şi alte părţi
comestibile de plante, preparate sau conservate în oţet sau acid acetic:
|
|
20.02
|
Tomate preparate sau conservate altfel
decât în oţet sau acid acetic:
|
|
20.03
|
Ciuperci şi trufe, preparate sau
conservate altfel decât în oţet sau acid acetic:
|
|
20.04
|
Alte legume preparate sau
conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, congelate, altele decât
produsele de la poziţia 20.06:
|
|
20.05
|
Alte legume preparate sau
conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, necongelate, altele decât
produsele de la poziţia 20.06 :
|
|
20.06
|
Legume, fructe, coji de
fructe şi alte părţi de plante, confiate (uscate, glasate sau cristalizate):
|
|
20.07
|
Dulceţuri,
jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe, obţinute prin fierbere, cu
sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori:
|
|
20 08
|
Fructe şi alte părţi
comestibile de plante, altfel preparate sau conservate, cu sau fără adaos de
zahăr sau de alţi îndulcitori sau de alcool, nedenumite şi necuprinse în altă
parte:
|
|
20.09
|
Sucuri de fructe (inclusiv mustul de struguri) şi sucuri de legume,
nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori :
|
|
21.01
|
Extracte,
esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi preparate pe bază de
aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi
alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi concentratele
lor:
|
|
21.02
|
Drojdii
(active sau inactive); alte microorganisme monocelulare moarte (cu excepţia
vaccinurilor de la poziţia 30.02); praf de copt preparat:
|
|
21.03
|
Preparate
pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi produse de asezonare
amestecate; faină de muştar şi muştar preparat:
|
|
21.04.
|
Preparate pentru supe,
ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau supe crema preparate; preparate alimentare compuse omogenizate:
|
altor produse conform
ordinului 122/23.XI.2005
|
21 06
|
Preparate alimentare nedenumite şi
necuprinse în altă parte:
|
|
22 01
|
Ape. inclusiv
apele minerale naturale sau artificiale şi apele gazificate care nu conţin
|
|
|
zahăr sau alţi îndulcitori şi nici
aromatizante; gheaţă şi zăpadă:
|
|
22.02
|
Ape, inclusiv ape minerale
şi ape gazificate, care conţin zahăr sau alţi
îndulcitori sau aromatizate şi alte băuturi nealcoolice, excluzând sucurile
de fructe sau de legume de la poziţia 20.09:
|
22.90.91
|
22.90.95
|
22.90.99
|
22.03
|
Bere fabricată din malt:
|
|
22.04
|
Vinuri din struguri
proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite cu alcool; must din struguri, altul
decât cel de la poziţia 20.09:
|
|
22.05
|
Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu plante sau
substanţe aromatice:
|
|
22.06
|
Alte băuturi fermentate (de
exemplu cidru de mere, cidru de pere, hidromel); amestecuri de băuturi
fermentate şi amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
22.07
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum 80%; alcool etilic şi
alte distilate denaturate, de orice concentraţie:
|
|
22.08
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%;
distilate, rachiuri,
lichioruri şi alte băuturi spirtoase:
|
|
22.09
|
Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet
comestibil obţinuţi din
acid acetic:
|
|
23.02
|
Tărâţe, spărturi şi alte
reziduuri, aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea,
cernerea sau din alte procedee de
prelucrare a cerealelor sau plantelor leguminoase
|
|
23.03
|
Reziduuri rezultate de la
fabricarea amidonului şi reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr,
resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate
de la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea
berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete:
|
|
23.06
|
Turte şi alte reziduuri
solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din
extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la poziţia 23.04
sau 23.05:
|
|
25.01
|
Sare (inclusiv sare de masă
şi sare denaturată) şi clorură de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie
apoasă sau cu adaos de agenţi antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o
bună fluiditate; apă de mare:
|
25.01 00.51
|
35.04.
|
Peptone si derivaţii lor;
alte substanţe proteice si derivaţii lor, nedenumite si necuprinse in alta
parte; pulbere de piele, tratata sau nu cu crom
|
|
* Se includ toate poziţiile
tarifare ale fiecărui cod de 4 cifre dacă nu sunt menţionate ca excepţii în coloana 3.
** Poziţiile tarifare exceptate de la codurile menţionate în coloana 1.
ANEXA Nr. 2 la norma
pentru siguranţa alimentelor
DOCUMENT DE INTRARE A
PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ
A.
|
1 .Expeditor/Exportator
Ţara de origine a produsului (cod ISO)
|
2.Număr de referinţa
Post de inspecţie la
frontieră
|
3. Destinatar/Importator
|
4.Documente
însoţitoare 4.1.Certificat de sănătate
Nr .... /data......................
4.2.Raportul analizelor de laborator
Nr..... /data......................
4.3.Alte documente
|
5.Denumirea produsului
5.1 .Acest produs conţine
organisme modificate genetic Da |_| Nu |_|
|
6.Cod tarifar vamal
|
7.Utilizarea produsului pentru
consum uman Da |_| Nu |_|
|
8. Mijloc de transport
|
9.Numărul şi natura
coletelor 9.1.Greutate brută
9.2.Greutate netă
|
10. Declarant/reprezentant
Semnătura şi ştampila:
|
11. Adresa depozitului de
destinaţie
|
B.
|
12.Control documentar Da :
Satisfăcător |_| Nesatisfăcător |_|
Nu |_|
|
13.Control
identitate Da:Satisfacător |_| Nesatisfăcător |_|
Nu |_|
|
14.Teste
de laborator efectuate
Da
|_| Nu |_|
|
15. Decizia finală:
Acceptat |_|
Refuzat |_|
|
16.identificarea completă a PIF-ului de
intrare şi ştampila oficială:
Numele şi prenumele inspectorului
oficial:
Semnătura:
|
ANEXA nr. 3
la norma pentru siguranţa
alimentelor
NOTIFICARE
DE RESPINGERE
Nr /
Exportator
Denumirea firmei
exportatoare:
Adresa:
Ţara de origine/provenienţa:
|
Destinatar
Denumirea firmei importatoare:
Adresa:
Locul de destinaţie:
|
Transport
Mod de transport :
Număr mijloc de transport:
PIF :
|
Identificarea transportului
Tipul documentului :
Certificat*:
Da |_| Nu |_|
Raportul insoţitor*:
Da |_| Nu |_|
Număr document :
Ţara şi locul eliberării :
Data eliberării :
|
Descrierea părţii
respinse:
Denumirea produsului :
Cod tarifar vamal:
Natura coletelor:
Numărul coletelor:
|
Cauzele respingerii:
Nonconformitate documentară*
Da |_| Nu
|_|
Alte cauze(de
precizat)
|
Măsuri luate
Returnare*: Da
|_| Nu |_|
|
Intocmit
Numele şi prenumele inspectorului :
Data:
Ştampila:
PIF:
|
*se bifează căsuţa
corespunzătoare
ANEXA
nr. 4
la norma pentru siguranţa alimentelor
PROCES-VERBAL
nr ........ din
.............
de prelevare a probelor în
vederea
efectuării analizelor de
laborator
-Siguranţa alimentelor -
Subsemnatul............................................................................
, în calitate de inspector ANSVSA din
cadrul..........................................................................
, atest că în
ziua de............................................................ , ora................................................................. , s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de
laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot
de.........................................., în cantitate de............. ........................................................................................................................................................................ .............................................................
Datele de
identificare a lotului:........................................................................................................................................................................ ......
........................................................................................................................................................................ ......................................................
Cantitatea de probe prelevate a
fost de .............................................................................................................................................................
Prelevarea probelor a fost
făcută de la agentul
economic........................................................ ,
cu sediul în.................................................... înmatriculat
la Oficiul registrului
comerţului ........................................................ sub nr ............................
, codul fiscal
......................................... , reprezentat
de domnul/doamna..........................................................................................................
, născut/născută la data
de .................. .......................... , în localitatea
.................................................. , judeţul / sectorul...................... , domiciliat/domiciliată în localitatea
...................... ............................. ,
str ............................................................... nr ............. , bl.................., se. ...,
ap ............... ,
judeţul/sectorul ............................. ,
cu reşedinţa în .....................................................
, legitimat/legitimată cu actul de
identitate......................... seria
..........nr
.......................... , eliberat
de....................................................................... la
data de .....................................................
Menţiuni:
........................................................................................................................................................................ ...............................................
........................................................................................................................................................................ ..............................................................
Inspector
ANSVSA, Reprezentantul
agentului economic,
ANEXA nr. 5 la norma pentru siguranţa
alimentelor
CERERE DE ANALIZĂpentru probele prelevate conform
procesului-verbal
2. Informaţii expediere
Expeditor probă:
Adresa:
Tel./Fax:
E-mail:
Data expedierii probei:
|
Destinatarul răspunsului
Adresa:
Tel./Fax:
|
3. Informaţii probe
Denumirea produsului:
Tipul produsului*: |_| primar |_| procesat
Tratamente
fitosanitare*: |_| da |_|
nu
Origine*: |_| producţie autohtonă |_|
import |_| export
Cod prelevare probe:
|
4. Natura
probei*
|
|_| fructe proaspete
|
|_| fructe nucifere
|
|_| fructe uscate
|
|_| legume proaspete
|
|_|
seminţe oleaginoase
|
|_| altele (de precizat)
|
|_| cartofi
|
|_|
seminţe de leguminoase
|
|
|_| cereale boabe
|
|_| condimente
|
|
6.
Numele, semnătura expeditorului:
7.
Stampila unităţii:
|
*se bifează căsuţa corespunzătoare