ORDIN
Nr. 367 din 19 august 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare specifice aplicabile comertului si importurilor de pulpe de broasca
destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 743 din 11 octombrie 2002
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 158.058 din 26 iulie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare
specifice aplicabile comertului si importurilor de pulpe de broasca destinate
consumului uman, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare specifice aplicabile comertului si
importurilor de pulpe de broasca destinate consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Fara a aduce atingere dispozitiilor comunitare, nationale sau
internationale privind protejarea faunei salbatice, pulpele de broasca la care
se refera prezenta norma sanitara veterinara sunt partile posterioare ale corpului
sectionat transversal in spatele membrelor anterioare, eviscerate si jupuite de
piele, care provin de la speciile Rana sp. (familia ranidelor), prezentate in
stare proaspata, congelate sau transformate.
CAP. 2
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pulpele de broasca
I. Pulpele de broasca care fac obiectul schimburilor pentru consum uman
trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Broastele au fost omorate, sangerate, preparate si, daca este cazul,
refrigerate, congelate, transformate, ambalate si depozitate in intreprinderi
care:
a) respecta conditiile de productie specifice;
b) stabilesc si folosesc metodele de supraveghere si control al punctelor
critice, in functie de procedeele utilizate;
c) recolteaza probe pentru examen de laborator care sunt analizate intr-un
laborator recunoscut de autoritatea competenta;
d) detin un registru in care se inscriu parametrii obtinuti la aplicarea
literelor precedente, in vederea prezentarii lor autoritatilor competente;
e) asigura gestiunea marcarii si etichetarii;
f) sunt supuse unui control efectuat de autoritatea competenta pentru a se
asigura ca managerul sau conducatorul intreprinderii cunoaste si respecta
conditiile prevazute in prezenta norma sanitara veterinara;
g) au fost autorizate de autoritatea competenta si indeplinesc conditiile
prevazute in cap. III si IV ale anexei la Norma sanitara veterinara privind
conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit;
h) sunt supuse unei supravegheri de catre autoritatea competenta privind
conditiile de productie si unui control sanitar veterinar conform cap. V pct.
I. 3) si 5) si pct. II. 3) si 4) ale anexei la Norma sanitara veterinara
privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit;
i) aplica un program de autocontrol conform prevederilor Normei sanitare
veterinare cu privire la autocontroalele sanitare pentru produsele din pescuit,
aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
278/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 6
septembrie 2001.
2. Pulpele de broasca trebuie sa fie supuse unui examen organoleptic
efectuat prin prelevarea de probe (esantioane).
Daca examenul organoleptic evidentiaza ca pulpele de broasca sunt improprii
consumului uman, acestea vor fi retrase de pe piata, confiscate si denaturate
astfel incat sa nu mai poata fi reutilizate pentru consum uman.
Depozitarea si spalarea broastelor inainte de a fi omorate si de sangerare
se fac intr-un spatiu special.
3. Spatiul destinat depozitarii si spalarii trebuie sa fie fizic separat de
sala de pregatire si trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in cap. III
pct. I.2 al anexei la Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru
producerea si comercializarea produselor din pescuit.
Broastele gasite moarte la controlul efectuat inainte de ucidere nu se
pregatesc pentru consum uman si se exclud.
4. Imediat dupa pregatire pulpele de broasca trebuie spalate din abundenta
cu apa potabila curenta si refrigerate cat mai repede cu putinta la temperatura
ghetii topite sau congelate la o temperatura de - 18 grade C ori transformate.
5. Transformarea pulpelor de broasca se efectueaza cu respectarea conditiilor
prevazute in cap. IV al anexei la Norma sanitara veterinara privind conditiile
pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit.
6. Examene microbiologice
Autoritatea competenta va emite criterii microbiologice care vor include
programe de recoltare a probelor si metode de analiza.
7. Pulpele de broasca se preambaleaza, se ambaleaza, se depoziteaza si se
transporta in conditiile de igiena prevazute in cap. VI si VIII ale Normei
sanitare veterinare privind conditiile pentru producerea si comercializarea
produselor din pescuit.
8. Ambalajele si preambalajele pulpelor de broasca trebuie sa poarte o
marca de identificare (sanatate) avand inscriptionat numele sau initialele
tarii expeditoare, in majuscule, urmate de numarul de agreere al intreprinderii
si de inscriptia "Inspectie guvernamentala".
II. Conditii pentru importul de pulpe de broasca destinate consumului uman
1. Ambalajele si preambalajele pulpelor de broasca trebuie sa poarte clar
numele sau codul ISO al tarii de origine si numarul de agreere al
intreprinderii producatoare.
2. Modelul certificatului de sanatate care trebuie sa insoteasca fiecare
transport de pulpe de broasca care provin dintr-o tara terta este prevazut in
anexa la prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
Model
CERTIFICAT DE SALUBRITE RELATIF AUX CUISSES DE GRENOUILLES REFRIGEREES,
CONGELEES OU TRANSFORMEES
CERTIFICAT DE SANATATE PENTRU PULPE DE BROASCA REFRIGERATE, CONGELATE SAU
TRANSFORMATE
No de reference ...........................................................
Nr. de referinta ..........................................................
Pays expediteur ...........................................................
Tara expeditoare ..........................................................
Autorite competente .......................................................
Autoritatea competenta ....................................................
I. Identification des cuisses de grenouilles
Identificarea pulpelor de broasca
Description du produit:
Descrierea produsului:
espece (nom scientifique) .................................................
specia (numele stiintific) ................................................
etat*1) et nature du traitement ...........................................
starea*1) si natura tratamentului .........................................
Numero de code (eventuellement) ...........................................
Numar de cod (eventual) ...................................................
Nature de l'emballage .....................................................
Natura ambalajului ........................................................
Nombre des unites d'emballage .............................................
Numarul unitatilor de ambalaj .............................................
Poids net .................................................................
Greutatea neta ............................................................
Temperature d'entreposage et de transport requise .........................
Temperatura de depozitare si de transport solicitata ......................
------------
*1) Refrigerees, congelees, transformees.
*1) Refrigerate, congelate, transformate.
II. Origine des cuisses de grenouilles
Originea pulpelor de broasca
Nom(s) et numero(s) d'agrement officiel de l'(les) etablissement(s)
agree(s) par l'autorite competente pour l'exportation vers la CE
Numele, numarul(ele) de agreere oficiala al(ale) unitatii(lor) agreate de
autoritatea veterinara pentru export
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destination des produits
Destinatia produselor
Les cuisses de grenouilles sont expediees de:
Pulpele de broasca sunt expediate de la:
............................. (lieu d'expedition) .........................
(locul de expediere)
a ........................ (pays et lieu de destination) ..................
la (tara si locul de destinatie)
par le moyen de transport suivant*2) ......................................
cu urmatorul mijloc de transport*2) .......................................
Nom et adresse de l'expediteur ............................................
Numele si adresa expeditorului ............................................
...............................................................................
Nom du destinataire et adresse du lieu de destination .....................
Numele destinatarului si adresa locului de destinatie .....................
...............................................................................
...............................................................................
------------
2) Numero d'immatriculation du vehicule ou du container, numero du train ou
du vol ou nom du navire.
2) Numarul de inmatriculare al vehiculului sau al containerului, numarul
trenului sau al zborului ori numele vasului.
IV. Attestation sanitaire
IV. Atestare de sanatate
L'inspecteur officiel soussigne certifie que les cuisses de grenouilles
designees ci-dessus:
Subsemnatul, inspector oficial, prin prezentul certific ca pulpele de
broasca mentionate mai sus:
1) proviennent de grenouilles qui ont ete abattues, saignees et preparees,
et qui le cas echeant sont refrigerees, congelees ou transformees, emballees et
entreposees de facon hygienique dans le respect des conditions prevues au
chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE;
provin de la broaste care au fost sacrificate, sangerate, preparate si,
dupa caz, refrigerate, congelate sau transformate, ambalate si depozitate
igienic, cu respectarea conditiilor din Directiva 92/118/CEE;
2) ont fait l'objet d'un programme d'autocontrole etabli et execute par le
responsable de l'etablissement selon les dispositions prevues par la Decision
94/356/CEE;
au facut obiectul unui program de autocontrol stabilit si executat de catre
responsabilul unitatii, cu respectarea dispozitiilor prevazute prin Decizia
94/356/CEE;
3) ont ete soumies a un controle sanitaire officiel conformement aux
dispositions pertinentes du chapitre V de l'Annexe de la Directive 91/493/CEE;
au fost supuse unui control sanitar oficial conform dispozitiilor prevazute
in Directiva 91/493/CEE.
L'inspecteur officiel soussigne declare avoir connaissance des dispositions
prevues au chapitre 3 partie II de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE du
Conseil, des dispositions prevues a l'Annexe, chapitres III, IV, V, VI et VII
de la Directive 91/493/CEE et des dispositions prevues par la Decision
94/356/CEE.
Subsemnatul, medic veterinar oficial, declar ca am luat cunostinta de
dispozitiile prevazute in capitolul III, partea a II-a a anexei II a Directivei
92/118/CEE, de dispozitiile prevazute in anexa, la capitolele III, IV, V, VI si
VII, a Directivei 91/493/CEE si de dispozitiile prevazute in Decizia
94/356/CEE.
Fait ...................... le ...............
Intocmit la ............... data .............
________
/ Sceau \ ..........................................
| officiel | Nom en lettres capitales et signature
| Stampila | de l'inspecteur officiel*1)
| oficiala | Numele cu majuscule si semnatura
\__________/ inspectorului oficial*1)
------------
*1) La couleur du sceau et la signature doit etre differente de celle des
autres mentions du certificat.
*1) Culoarea stampilei si a semnaturii trebuie sa fie diferita de cea a
altor mentiuni din certificat.