Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 364 din 23 noiembrie 2005

pentru aprobarea Normelor privind sistemul anvelopei pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI


SmartCity3

              COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1097 din  6 decembrie 2005

    In conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 1.627/2003 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, cu modificarile ulterioare,

    presedintele Comisiei Nationale centru Controlul Activitatilor Nucleare emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind sistemul anvelopei pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU, prevazute in anexa*) care face parte integranta din prezentul ordin.
------------
    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 3
    Normele prevazute la art. 1 intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 4
    Directia reactori nucleari va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

                   Presedintele Comisiei Nationale pentru
                      Controlul Activitatilor Nucleare,
                               Vilmos Zsombori

    ANEXA 1

    NORME PRIVIND SISTEMUL ANVELOPEI PENTRU CENTRALELE NUCLEAROELECTRICE DE TIP CANDU

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Scop, domeniu, definitii
    Art. 1
    (1) In baza Legii privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentele norme instituie cerintele pentru sistemul anvelopei la centralele nuclearoelectrice de tip CANDU.
    (2) Indeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o conditie necesara pentru autorizarea de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, numita in continuare CNCAN, a activitatilor de constructie, punere in functiune, functionare si intretinere a centralelor nuclearoelectrice de tip CANDU.
    (3) Pentru centralele al caror proiect este anterior intrarii in vigoare a prezentelor norme, gradul de aplicabilitate al acestora va fi analizat si agreat cu CNCAN.
    Art. 2
    Termenii utilizati in prezentele norme sunt definiti in anexa nr. 1, cu exceptia acelora ale caror definitii se regasesc in textul prezentelor norme.

    CAP. 2
    Cerinte fundamentale

    Art. 3
    (1) Toate centralele nuclearoelectrice care folosesc apa ca agent de racire trebuie prevazute prin proiect cu o cladire de beton, numita anvelopa reactorului, care sa contina reactorul nuclear si toate conductele care fac parte din sistemul primar de transport al caldurii, precum si generatorii de abur.
    (2) Sistemul anvelopei trebuie considerat sistem special de securitate.
    (3) Cu exceptiile mentionate la alin. (4), toate echipamentele necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemului anvelopei sunt considerate parte din sistemul anvelopei si trebuie sa indeplineasca prevederile prezentelor norme. Aceste echipamente includ:
    a) structura, stratul de etansare si extensiile anvelopei;
    b) echipamentele necesare pentru izolarea anvelopei si asigurarea integritatii si a capacitatii de functionare a acesteia dupa producerea unui accident;
    c) echipamentele necesare pentru reducerea presiunii din anvelopa sau a cantitatii de substante radioactive eliberate in interiorul anvelopei;
    d) echipamentele necesare pentru limitarea emisiilor de substante radioactive din anvelopa, in urma unui accident.
    (4) Echipamentele care asigura furnizarea aerului comprimat, energiei electrice sau apei de racire, necesare pentru functionarea sistemului anvelopei, sunt considerate echipamente suport de securitate. Aceste echipamente se supun prevederilor prezentelor norme, cu exceptia celor din sectiunile a 8-a si a 13-a din capitolul III.
    (5) Solicitantul de autorizatie va transmite spre aprobare la CNCAN documentatia care face dovada respectarii prevederilor prezentelor norme. Aprobarea documentatiei mai sus mentionate conditioneaza eliberarea autorizatiei de constructie daca se face dovada respectarii cerintelor de proiectare cuprinse in capitolul III al prezentelor norme si respectiv, eliberarea autorizatiei de functionare si intretinere daca se face dovada respectarii cerintelor de functionare si testare cuprinse in capitolele IV si V ale prezentelor norme.

    CAP. 3
    Cerinte de proiectare

    SECTIUNEA 1
    Anvelopa reactorului

    Art. 4
    (1) Anvelopa reactorului trebuie sa fie o bariera continua si clar definita in calea eliberarii de substante radioactive in mediul inconjurator.
    (2) Anvelopa trebuie sa fie capabila sa limiteze la o valoare acceptabil de mica eliberarea de materiale radioactive din centrala pentru toate evenimentele postulate specificate in anexa nr. 2 la prezentele norme.
    (3) Limitele fizice ale anvelopei trebuie precizate pentru toate conditiile anticipate in exploatarea si intretinerea reactorului, ori ca urmare a producerii unui accident.

    SECTIUNEA a 2-a
    Parametrii de proiectare

    Raportul de Securitate
    Art. 5
    In cadrul Raportului de Securitate trebuie definite valorile si bazele tehnice pentru urmatorii parametri de proiectare ai sistemului anvelopei:
    (a) presiunea de proiectare;
    (b) rata maxima admisibila de scapari la presiunea de proiectare.

    Cerinte de performanta minima admisibila
    Art. 6
    Cerintele de performanta minima admisibila pentru sistemul anvelopei trebuie definite si incluse in Raportul de Securitate si in documentul care stabileste politicile si principiile de operare a instalatiei nucleare. Se vor specifica, de asemenea, cerintele de performanta minima admisibila pentru toate echipamentele si subsistemele importante necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemului anvelopei.

    SECTIUNEA a 3-a
    Limitele de doza in conditii de accident

    Art. 7
    Sistemul anvelopei trebuie sa fie capabil sa limiteze eliberarile de radioactivitate astfel incat limitele de doza permise de normele in vigoare sa nu fie depasite in conditii de accident baza de proiect.

    SECTIUNEA a 4-a
    Integritatea structurala

    Presiunea de proiectare
    Art. 8
    Presiunea de proiectare pentru oricare parte componenta a structurii anvelopei trebuie sa fie mai mare decat presiunea maxima la care poate fi supusa acea componenta ca urmare a oricaruia din evenimentele specificate in anexele nr. 2 si 3, care ar avea drept consecinte raspandirea de materiale radioactive in interiorul anvelopei.

    Afectarea integritatii sistemului anvelopei
    Art. 9
    Pentru toate evenimentele specificate in anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentele norme, trebuie demonstrat ca nivelul de degradare a integritatii structurale a sistemului anvelopei nu va afecta functionalitatea sistemelor reactorului.

    Avarierea structurii anvelopei
    Art. 10
    Pentru toate evenimentele specificate in anexele nr. 2, 3, 4 ale prezentului act trebuie demonstrat ca structura anvelopei nu va fi avariata.

    SECTIUNEA a 5-a
    Criterii pentru rata de scapari

    Rata maxima admisibila de scapari
    Art. 11
    Rata maxima admisibila de scapari din anvelopa reactorului este valoarea utilizata in analizele de securitate pentru a demonstra ca limitele de doza permise de normele in vigoare nu sunt depasite.

    Criterii de acceptare pentru rata de scapari in conditii de testare
    Art. 12
    (1) Criteriile de acceptare pentru rata de scapari in conditii de testare trebuie stabilite inaintea efectuarii testului de determinare a ratei de scapari.
    (2) Inainte de efectuarea primului test, solicitantul de autorizatie trebuie sa supuna aprobarii CNCAN diferenta dintre rata maxima admisibila de scapari definita la art. 11 al prezentelor norme si valoarea de acceptare a ratei de scapari in conditii de testare.

    SECTIUNEA a 6-a
    Cerinte privind calificarea la conditii de mediu

    Functionarea componentelor si echipamentelor sistemului anvelopei
    Art. 13
    (1) Toate componentele sistemului anvelopei, necesar sa intre in functiune sau sa continue sa functioneze in eventualitatea aparitiei oricaruia din evenimentele specificate in anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentele norme, trebuie astfel proiectate incat sa isi indeplineasca toate functiile necesare chiar si in cele mai severe conditii de mediu care pot aparea. Aceste conditii includ cel putin efectele aburului, apei, temperaturilor ridicate, radiatiilor si diferentelor de presiune.
    (2) Calificarea corespunzatoare la conditiile de mediu este necesara pentru toate echipamentele sistemului anvelopei care trebuie sa intre in functiune sau sa continue sa functioneze in situatia expunerii la conditiile de mediu mai sus mentionate.
    (3) Calificarea trebuie demonstrata prin teste care sa arate, in masura in care este practic posibil, ca echipamentul respectiv poate functiona in conditii similare celor care ar putea aparea in timpul, sau ca urmare a evenimentelor specificate in anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentele norme; in cazul in care efectuarea unor astfel de teste nu este practic posibila, trebuie efectuate analize care sa demonstreze ca sunt indeplinite cerintele de calificare.

    Efectele dinamice si fortele de jet
    Art. 14
    Sistemul anvelopei trebuie proiectat astfel incat sa isi pastreze capacitatea de a indeplini cerintele din cadrul sectiunilor a 3-a, a 4-a si a 5-a din capitolul III al prezentelor norme, in situatia aparitiei efectelor dinamice sau a fortelor de jet produse sau cauzate indirect de oricare din evenimentele specificate in anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentele norme.

    SECTIUNEA a 7-a
    Cerinte de disponibilitate

    Disponibilitatea
    Art. 15
    (1) Sistemul anvelopei trebuie astfel proiectat si realizat incat indisponibilitatea sa sa fie mai mica de 10^-3 ani/an; sistemul este considerat disponibil numai daca poate fi demonstrat ca indeplineste cerintele de performanta minima admisibila definite in conformitate cu prevederile art. 6 al prezentelor norme.
    (2) Disponibilitatea sistemelor suport de securitate necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemului anvelopei trebuie sa fie inclusa in disponibilitatea sistemului anvelopei.
    (3) Analizele care demonstreaza indeplinirea cerintelor de disponibilitate trebuie sa fie incluse sau referentiate in Raportul de Securitate.

    Fiabilitatea
    Art. 16
    La proiectarea sistemului anvelopei si a sistemelor suport de securitate ale acestuia trebuie luate in considerare cerintele de fiabilitate pe termen lung pentru acele componente care trebuie sa continue sa functioneze in situatii de accident. Eliberarea autorizatiei de constructie este conditionata de aprobarea de catre CNCAN a cerintelor de fiabilitate pe termen lung pentru aceste componente.

    Redundanta
    Art. 17
    (1) Proiectul trebuie sa asigure o redundanta suficienta, astfel incat pentru orice defectiune a unei singure componente a sistemului anvelopei, sistemul sa continue sa indeplineasca cerintele de performanta minima admisibila in caz de accident.
    (2) Cerintele de la alin. (1) nu se aplica la componentele pasive si care nu depind de sistemele suport de securitate pentru a isi indeplini functia, cu conditia ca aceste componente sa fie proiectate, fabricate, inspectate si intretinute in conformitate cu standardele acceptate de CNCAN.

    Independenta fata de sursa de alimentare cu energie electrica
    Art. 18
    Functionarea corecta a sistemelor anvelopei dupa un accident trebuie sa fie independenta de alimentarea cu energie electrica din sistemul energetic national sau de la grupul turbogenerator.

    Marja de securitate nucleara
    Art. 19
    Toate echipamentele sistemului anvelopei trebuie sa fie astfel proiectate incat, in masura in care este practic posibil, cele mai probabile moduri de defectare ale acestora nu vor conduce la reducerea marjei de securitate nucleara.

    Intretinerea
    Art. 20
    Sistemul anvelopei trebuie proiectat astfel incat, in masura in care este practic posibil, toate activitatile de intretinere si testele de indisponibilitate necesare, sa poata fi efectuate:
    a) fara a afecta integritatea sistemului anvelopei;
    b) fara reducerea eficientei sistemului anvelopei sub nivelul impus de cerintele de performanta minima admisibila.

    Starea sigura la defectare
    Art. 21
    In masura in care este practic posibil, proiectul sistemului anvelopei trebuie astfel realizat incat o componenta defecta sa poata fi adusa intr-o stare care nu afecteaza functionarea sigura a sistemului.

    Actionarea manuala
    Art. 22
    Echipamentele sistemului anvelopei trebuie proiectate astfel incat toate actiunile initiate de logica de control automat a acestora, ca raspuns la un accident, sa poata fi initiate si manual din camera de comanda corespunzatoare.

    SECTIUNEA a 8-a
    Cerinte de separare si independenta

    Independenta fizica si functionala
    Art. 23
    In masura in care este practic posibil, sistemul anvelopei trebuie sa fie independent fizic si functional de alte sisteme speciale de securitate.

    Independenta fata de sistemele de proces
    Art. 24
    In masura in care este practic posibil, sistemul anvelopei trebuie sa fie independent de toate sistemele de proces. Aceasta cerinta nu se aplica echipamentelor mentionate in art. 3 alin. (3) literele (c) si (d), care trebuie sa fie operationale cand reactorul este in stare de functionare.

    Separarea canalelor de instrumentatie redundante
    Art. 25
    Eliberarea autorizatiei de constructie este conditionata de aprobarea de catre CNCAN a principiilor de proiectare pentru separarea canalelor de instrumentatie redundante si pentru serviciile suport ale acestora, aferente sistemului anvelopei.

    Justificarea principiilor de separare
    Art. 26
    Daca in analizele de securitate subsistemele anvelopei reactorului sunt considerate independente, eliberarea autorizatiei de constructie este conditionata de definirea de catre solicitantul de autorizatie a principiilor de separare si independenta pentru aceste subsisteme si de aprobarea acestor principii de catre CNCAN.

    SECTIUNEA a 9-a
    Cerinte pentru penetratiile in structura anvelopei

    Sistemele de conducte
    Art. 27
    Sistemele de conducte care penetreaza structura anvelopei trebuie proiectate in conformitate cu cerintele din anexa nr. 6 la prezentele norme.

    SECTIUNEA a 10-a
    Controlul atmosferei in anvelopa

    Controlul presiunii interne si al eliberarilor de materiale radioactive
    Art. 28
    In proiectul sistemului anvelopei trebuie sa fie incorporate sisteme pentru facilitarea controlului presiunii interne din anvelopa reactorului si controlul eliberarilor de materiale radioactive in mediu dupa producerea unui accident.

    Controlul concentratiei de hidrogen din atmosfera anvelopei
    Art. 29
    Proiectul sistemului anvelopei trebuie sa includa dispozitive pentru controlul concentratiei de hidrogen dupa un accident, pentru prevenirea exploziei sau deflagratiei, sau trebuie demonstrat ca nu exista posibilitatea de explozie sau deflagratie ca rezultat al oricaruia din evenimentelor specificate in anexa nr. 2 la prezentele norme.

    Izolarea surselor de aer comprimat si de gaze necondensabile
    Art. 30
    Proiectul centralei trebuie conceput astfel incat in urma unui accident, in masura maxim posibila, sa poata fi izolate toate sursele de aer comprimat si de alte gaze necondensabile care pot ajunge in atmosfera anvelopei, altele decat cele utilizate pentru actionarea echipamentelor a caror functionare este necesara.

    SECTIUNEA a 11-a
    Cerinte privind protectiile biologice

    Mijloace de protectie biologica
    Art. 31
    (1) Proiectul sistemului anvelopei si al echipamentelor asociate trebuie sa includa suficiente mijloace de protectie biologica pentru a se asigura ca nivelul de radiatii in zonele in care este necesara interventia personalului in caz de accident ramane in limitele permise.
    (2) Echipamentele folosite exclusiv la ecranarea radiatiilor nu se considera parti ale sistemului anvelopei.

    Eficienta protectiilor biologice
    Art. 32
    Solicitantul de autorizatie trebuie sa pregateasca un raport care sa demonstreze eficienta protectiilor biologice, in care sa specifice:
    (a) accidentul postulat in urma caruia rezulta cea mai mare eliberare de produse radioactive in anvelopa;
    (b) toate zonele in care este necesar accesul dupa un accident, precum si frecventa si durata accesului;
    (c) nivelele maxime de radiatii estimate in zonele in care poate fi necesar accesul personalului.

    SECTIUNEA a 12-a
    Cerinte de monitorizare a starii sistemului anvelopei

    Monitorizarea din camera de comanda
    Art. 33
    Proiectul sistemului anvelopei trebuie astfel conceput incat starea tuturor echipamentelor importante ale acestuia sa poata fi monitorizata din camera de comanda corespunzatoare.

    SECTIUNEA a 13-a
    Coduri si standarde

    Exceptari
    Art. 34
    (1) In cererea pentru eliberarea autorizatiei de constructie, solicitantul trebuie sa identifice zonele proiectului care nu indeplinesc cerintele codurilor si standardelor din anexa nr. 7 la prezentele norme.
    (2) Pentru toate exceptarile de la standardele din anexa nr. 7 la prezentele norme este necesar avizul CNCAN inainte de implementare.

    Lista de coduri si standarde aditionale
    Art. 35
    Solicitantul de autorizatie are obligatia de a intocmi si prezenta spre aprobare la CNCAN, inainte de obtinerea autorizatiei de constructie, o lista de coduri si standarde aplicabile sistemului anvelopei, altele decat cele din anexa nr. 7 la prezentele norme, precum si detalii privind aplicarea acestora.

    SECTIUNEA a 14-a
    Cerinte de calificare seismica

    Seismul baza de proiect
    Art. 36
    Toate componentele sistemului anvelopei a caror functionare in urma unui seism baza de proiect este considerata in analizele de securitate trebuie sa ramana pe deplin functionale in urma unui astfel de eveniment.

    CAP. 4
    Cerinte de functionare

    SECTIUNEA 1
    Cerinte pentru functionarea normala

    Indisponibilizarea sistemului anvelopei
    Art. 37
    (1) Sistemul anvelopei nu trebuie indisponibilizat intentionat, cu exceptia cazurilor cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:
    (a) reactorul se afla in starea de oprire garantata aprobata de CNCAN;
    (b) toate sistemele de racire ale reactorului sunt la o temperatura si presiune suficient de scazute, in conformitate cu procedurile aprobate de CNCAN;
    (c) toate elementele combustibile iradiate aflate in interiorul anvelopei reactorului sunt racite in mod adecvat si au o sursa alternativa de racire disponibila.
    (2) Eliberarea autorizatiei de functionare este conditionata de intocmirea de catre solicitantul de autorizatie a procedurilor pentru indisponibilizarea intentionata a sistemului anvelopei si de aprobarea acestor proceduri de catre CNCAN.
    (3) Sistemul anvelopei trebuie considerat disponibil numai daca indeplineste cerintele de performanta minima admisibila definite in conformitate cu prevederile art. 6 al prezentelor norme.

    Proceduri pentru actiuni corective
    Art. 38
    Inainte de emiterea autorizatiei de functionare trebuie elaborate si trimise spre aprobare la CNCAN procedurile pentru intreprinderea actiunilor corective in situatia in care sistemul anvelopei este indisponibil si nu sunt indeplinite conditiile mentionate la art. 37 alin. (1).

    Indisponibilitatea unei componente
    Art. 39
    Daca se observa ca o componenta a sistemului anvelopei este indisponibila sau prezinta disfunctionalitati datorita carora nu indeplineste cerintele de performanta minima admisibila, componenta si echipamentele asociate acesteia vor fi imediat aduse intr-o stare sigura, in masura in care este practic posibil, cu exceptia cazurilor in care se aplica actiuni corective in conformitate cu prevederile art. 38.

    Intretinerea
    Art. 40
    (1) In masura in care este practic posibil, activitatile de intretinere pentru componentele sistemului anvelopei trebuie sa fie efectuate numai dupa ce componentele respective si echipamentele asociate acestora au fost aduse intr-o stare care nu reduce disponibilitatea sistemului anvelopei.
    (2) In cazul in care componentele redundante necesita operatii de intretinere, fiecare componenta trebuie testata complet imediat dupa efectuarea lucrarilor de intretinere, inainte de a se trece la urmatoarea componenta.
    (3) Cand activitatile de intretinere pentru o componenta sunt finalizate, componenta trebuie testata, in masura in care este practic posibil, pentru a demonstra ca aceasta, impreuna cu echipamentele asociate, functioneaza in conformitate cu cerintele si specificatiile de proiectare.
    (4) Calitatea activitatilor de intretinere trebuie stabilita astfel incat sa asigure fiabilitatea si eficienta tuturor echipamentelor in conformitate cu specificatiile din Raportul de Securitate si cu alte documente suport pentru autorizatia de functionare.
    (5) Cerintele prevazute la art. 39 si art. 40 alin. (1) si (2) nu se aplica pe durata intervalelor in care sistemul anvelopei a fost indisponibilizat intentionat, cu respectarea prevederilor art. 37 alin. (1) al prezentelor norme.

    SECTIUNEA a 2-a
    Cerinte pentru conditii de accident

    Actiunile operatorului
    Art. 41
    In cazul in care este necesara interventia operatorului pentru actionarea oricarui echipament al sistemului anvelopei, urmatoarele cerinte trebuie sa fie indeplinite concomitent:
    (a) trebuie sa existe instrumentatie adecvata care sa furnizeze operatorului indicatii clare si sigure asupra necesitatii interventiei;
    (b) fiabilitatea instrumentatiei folosite trebuie luata in considerare la determinarea disponibilitatii sistemului anvelopei, conform cerintelor din sectiunea a 7-a, capitolul III din prezentele norme. Daca este necesara indicarea doar a unui singur parametru utilizat de sistemul anvelopei, atunci instrumentatia care furnizeaza indicatia pentru parametrul respectiv trebuie sa faca parte din sistemul anvelopei;
    (c) trebuie sa fie disponibil un interval de minimum 15 minute intre indicatia clara si sigura furnizata de instrumentatie si interventia operatorului;
    (d) procedurile de operare, clare si bine definite, trebuie sa fie la dispozitia operatorilor, in vederea identificarii actiunilor necesar a fi intreprinse de acestia.

    CAP. 5
    Cerinte de testare

    SECTIUNEA 1
    Teste de punere in functiune

    Testele de rezistenta la presiune
    Art. 42
    (1) Inainte de atingerea primei criticitati a reactorului nuclear, trebuie efectuat un test de rezistenta la presiune pentru demonstrarea integritatii structurale a tuturor partilor si sistemelor anvelopei.
    (2) Testele de rezistenta la presiune trebuie sa fie efectuate la o presiune de cel putin 1,15 ori presiunea de proiectare pentru fiecare componenta a sistemului anvelopei.
    (3) In eventualitatea in care testele mai sus mentionate nu pot fi efectuate, se poate considera acceptabila testarea in laborator a echipamentelor reprezentative, daca aceasta metoda este aprobata de CNCAN.

    Testele de determinare a ratei de scapari
    Art. 43
    (1) Inainte de atingerea primei criticitati a reactorului nuclear, trebuie efectuat un test de determinare a ratei de scapari, pentru a demonstra ca aceasta nu depaseste rata de scapari in conditii de testare aprobata de CNCAN.
    (2) Masuratorile vor respecta, concomitent, urmatoarele conditii:
    (a) trebuie efectuate la diferite valori ale presiunii, pana la inclusiv presiunea de proiectare pentru fiecare din componentele sistemului anvelopei;
    (b) pe durata testelor, componentele sistemului anvelopei trebuie sa fie intr-o configuratie cat mai apropiata posibil de cea rezultata in urma unui accident, pentru a se demonstra ca rata de scapari aprobata de CNCAN nu va fi depasita in astfel de conditii.
    (3) Testarea penetratiilor individuale, a dispozitivelor de izolare si a ecluzelor trebuie efectuata pentru acele treceri prin anvelopa pentru care este necesara stabilirea ratei initiale de scapari, in vederea compararii cu ratele de scapari ulterioare, determinate in conformitate cu prevederile art. 49 al prezentelor norme.

    Testarea echipamentelor anvelopei
    Art. 44
    (1) Inainte de atingerea primei criticitati a reactorului nuclear, trebuie efectuate teste ale echipamentelor sistemului anvelopei pentru a se verifica indeplinirea cerintelor de proiectare.
    (2) Exceptarile de la alin. (1) de mai sus sunt permise numai cu aprobarea CNCAN, daca solicitantul de autorizatie demonstreaza satisfacator ca anumite caracteristici de functionare nu se pot verifica decat in conditii de accident sau ca testele respective pot avea o influenta negativa asupra securitatii nucleare a centralei.

    Testarea sistemelor de cabluri electrice
    Art. 45
    Inainte de atingerea primei criticitati a reactorului nuclear, trebuie testate toate sistemele de cabluri electrice asociate sistemului anvelopei pentru a demonstra ca toate conexiunile sunt in conformitate cu cerintele si specificatiile de proiectare.

    SECTIUNEA a 2-a
    Testele si inspectiile in functionare

    Testele de rezistenta la presiune
    Art. 46
    Testele de rezistenta la presiune prevazute la art. 42 trebuie repetate dupa orice modificare semnificativa a anvelopei reactorului sau dupa ce sistemul anvelopei a fost supus la presiuni diferentiale ridicate ca urmare a unui accident sau la orice alte conditii severe de mediu.

    Testele de determinare a ratei de scapari
    Art. 47
    (1) Testele pentru determinarea ratei de scapari trebuie efectuate la presiunea de proiectare, pentru a demonstra ca rata de scapari masurata nu este mai mare decat rata maxima admisibila de scapari.
    Titularul de autorizatie trebuie sa propuna spre aprobare la CNCAN intervalele de testare pentru determinarea ratei de scapari si sa le justifice corespunzator, luand in calcul rezultatele testelor anterioare, inclusiv cel preoperational.
    (2) Suplimentar fata de testele de rutina mentionate la alin. (1), trebuie efectuat un test de determinare a ratei de scapari la presiunea de proiectare de fiecare data cand este efectuat un test de rezistenta la presiune in conformitate cu cerintele din art. 46 al prezentelor norme.

    Echipamentele sistemului anvelopei
    Art. 48
    In masura in care este practic posibil, echipamentele sistemului anvelopei trebuie testate cel putin o data la sase ani pentru a demonstra ca indeplinesc cerintele de performanta minima admisibila.

    Testele penetratiilor si dispozitivelor de izolare
    Art. 49
    (1) Solicitantul de autorizatie trebuie sa elaboreze un program de testare pentru penetratiile, ecluzele si dispozitivele de izolare ale anvelopei. Pentru fiecare tip de penetratie, dispozitiv de izolare si ecluza, programul trebuie sa precizeze urmatoarele:
    a) natura testului;
    b) frecventa testului;
    c) criteriile de acceptare pentru scapari.
    (2) Acest program trebuie transmis spre aprobare la CNCAN, aceasta reprezentand o conditie prealabila pentru emiterea autorizatiei de functionare.

    Inspectiile vizuale
    Art. 50
    (1) Inspectiile vizuale ale suprafetelor exterioare ale anvelopei reactorului, inclusiv ale extensiilor si penetratiilor anvelopei, trebuie sa fie efectuate odata cu fiecare din testele prevazute in art. 46, 47 si 49 ale prezentelor norme.
    (2) Frecventa si limitele de inspectie vizuala pentru interiorul anvelopei trebuie supuse aprobarii CNCAN, aceasta reprezentand o conditie prealabila pentru emiterea autorizatiei de functionare.

    Cerinte de raportare
    Art. 51
    Rezultatele tuturor testelor si inspectiilor in functionare ale sistemului anvelopei vor fi incluse in raportul anual de exploatare a centralei, pe care titularul de autorizatie are obligatia de a il intocmi in conformitate cu cerintele de raportare stabilite de CNCAN.

    SECTIUNEA a 3-a
    Testele de disponibilitate

    Monitorizarea si testarea
    Art. 52
    (1) Toate echipamentele sistemului anvelopei trebuie sa fie monitorizate sau testate cu o frecventa corespunzatoare pentru a demonstra ca sunt indeplinite prevederile art. 15 al prezentelor norme.
    (2) Raportul anual de exploatare a centralei trebuie sa includa un raport privind disponibilitatea sistemului anvelopei. Acest raport trebuie sa contina:
    (a) intervalul de timp in care sistemul anvelopei nu a putut fi considerat disponibil in conformitate cu prevederile art. 15 al prezentelor norme. Vor fi excluse din acest interval doar perioadele in care sistemul anvelopei a fost indisponibilizat intentionat, cu respectarea prevederilor art. 37 al prezentelor norme;
    (b) o comparatie intre modurile de defectare si frecventele de defectare observate in exploatarea centralei si cele utilizate in analizele de disponibilitate prevazute la art. 15 al prezentelor norme;
    (c) analizele de disponibilitate bazate pe datele obtinute din exploatarea centralei, menite sa demonstreze ca cerintele de disponibilitate din art. 15 al prezentelor norme continua sa fie indeplinite.

    CAP. 6
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 53
    Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6 si 7 fac parte integranta din prezentele norme.
    Art. 54
    Aplicarea standardelor si codurilor mentionate explicit in anexele la prezentele norme este recomandata de CNCAN. Se considera aplicabila editia agreata de CNCAN.

    ANEXA 1

    Definitii

    Cerintele de performanta minima admisibila - reprezinta setul de limite de operare sau domeniul conditiilor stabilite pentru componente sau subsisteme prin care se definesc starile minime acceptabile pentru acele componente sau subsisteme, asa cum sunt considerate in analizele de securitate.
    Disponibilitate - fractiunea de timp dintr-o perioada specificata in care un sistem cu functie de securitate este capabil sa-si indeplineasca functia pentru care a fost proiectat.
    Eveniment de initiere - reprezinta un eveniment singular care conduce la aparitia de eveniment anticipate in exploatare sau la conditii de accident si care necesita initierea functiilor de securitate nucleara ale sistemelor centralei nuclearoelectrice. Pentru evenimentele de initiere luate in considerare in proiectare se foloseste termenul "eveniment de initiere postulat".
    Limita anvelopei - reprezinta structurile si extensiile sistemului anvelopei care formeaza incinta sub presiune a cladirii reactorului.
    Securitate nucleara - reprezinta ansamblul de masuri tehnice si organizatorice destinate sa asigure functionarea instalatiilor nucleare in conditii de siguranta, sa previna si sa limiteze deteriorarea acestora si sa asigure protectia personalului ocupat profesional, a populatiei, mediului inconjurator si bunurilor materiale impotriva iradierii sau contaminarii radioactive.
    Seism baza de proiect - un eveniment seismic, cu o probabilitate suficient de mica de a fi depasit in intensitate pe timpul de viata al centralei, identificat prin proiect ca fiind capabil sa genereze evenimente secundare, evenimente anticipate de operare sau conditii de accident. Centrala nuclearoelectrica trebuie proiectata si construita pentru a rezista la acest eveniment, fara pierderea sistemelor, structurilor si componentelor necesare pentru asigurarea securitatii nucleare.
    Sistemele de proces - reprezinta sistemele a caror functie principala este de a asigura sau de a contribui la producerea aburului sau electricitatii.
    Sistemul primar de transport al caldurii - reprezinta acel ansamblu de componente care permite transferul caldurii de la combustibilul din reactor catre generatorii de abur.
    Sistem de racire a combustibilului - reprezinta orice sistem de racire a carui defectare poate conduce la eliberari de radioactivitate care depasesc limitele legale. In aceasta categorie sunt incluse sistemul primar de transport al caldurii, precum si sistemul de racire al masinii de incarcare-descarcare combustibil. Nu este inclus sistemul de racire al bazinului de combustibil uzat.
    Sistem inchis - reprezinta un sistem de conducte care penetreaza anvelopa si formeaza o bucla inchisa sau un volum situat fie in interiorul fie in exteriorul structurii anvelopei. In cazul sistemelor inchise din interiorul anvelopei, fluidul din sistem nu comunica direct nici cu agentul primar de racire nici cu atmosfera anvelopei.
    Sisteme speciale de securitate - sunt acele sisteme incorporate in proiectul centralei nucleare ce au rolul de a limita si atenua consecintele defectarii unui sistem de proces si de a asigura mentinerea scaparilor radioactive cauzate de aceasta defectare sub limitele permise de normele in vigoare; intr-o unitate CANDU aceste sisteme sunt:
    (a) Sistemele de oprire rapida a reactorului;
    (b) Sistemul de racire al zonei active a reactorului;
    (c) Sistemul anvelopei.
    Sisteme suport de securitate - reprezinta sistemele care furnizeaza servicii necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemelor speciale de securitate.
    Stare de oprire garantata - acea stare subcritica a reactorului nuclear prin care se asigura ca nu este posibila dezvoltarea reactiei nucleare de fisiune in lant.
    Structura anvelopei - reprezinta structura din beton, inclusiv piesele inglobate ale sistemului anvelopei.

    ANEXA 2

    Evenimente postulate in sistemele de racire a combustibilului

    1. Defectarea oricarei conducte sau colector in oricare sistem de racire a combustibilului;
    2. Defectarea unui tub de presiune si a tubului calandria asociat acestuia;
    3. Defectarea unui fiting terminal;
    4. Blocarea curgerii in canalul de combustibil;
    5. Defectarea masinii de incarcare - descarcare combustibil astfel incat sa nu poata inlocui dopul de inchidere al canalului;
    6. Deschiderea intempestiva a armaturilor de control al presiunii sau de descarcare ale sistemului primar de transport al caldurii sau ale sistemelor conectate la acesta;
    7. Defectarea tuburilor generatorului de abur;
    8. Oricare din evenimentele de la 1 la 7 inclusiv, simultan cu indisponibilitatea sistemului de racire la avarie a zonei active.
    Prin defectare se intelege atat defectare partiala cat si totala.

    ANEXA 3

    Evenimente postulate in sistemele de racire a combustibilului coincidente cu indisponibilitatea totala a sistemului de stropire

    Se considera oricare din evenimentele de la 1 la 7 inclusiv, din anexa nr. 2, simultan cu indisponibilitatea totala a sistemului de stropire.

    ANEXA 4

    Evenimente postulate in circuitul secundar

    Se considera defectarea oricarei conducte din sistemul de apa de alimentare al generatorilor de abur sau din sistemul de abur viu. Prin defectare se intelege atat defectare partiala cat si totala.

    ANEXA 5

    Evenimente postulate in circuitul secundar coincidente cu indisponibilitatea totala a sistemului de stropire

    Se considera defectarea oricarei conducte din sistemul de apa de alimentare al generatorilor de abur sau din sistemul de abur viu, simultan cu indisponibilitatea totala a sistemului de stropire. Prin defectare se intelege atat defectare partiala cat si totala.

    ANEXA 6

    Cerinte pentru extensiile metalice ale anvelopei

    1. Cerinte de cod

    (1) Sistemele sau portiunile din sisteme care fac parte din structura sistemului anvelopei se recomanda a fi construite in conformitate cu codul ASME pentru cazane si recipiente sub presiune (ASME Boiler and Pressure Vessel Code), Sectiunea III, Diviziunea 1, Sub-sectiunea NC (Componente clasa a 2-a) sau Sub-sectiunea NE (Componente clasa MC), cu exceptia:
    (a) sistemelor ale caror cerinte de proces necesita Clasa 1 sau 2, in conformitate cu standardul CAN3-N285.0 - Cerinte generale pentru sistemele si componentele sub presiune ale centralelor nuclearoelectrice de tip CANDU (General Requirements for Pressure-Retaining Systems and Components in CANDU Nuclear Power Plants);
    (b) sistemelor inchise din interiorul structurii anvelopei care sunt proiectate sa reziste la o presiune mai mare 0.5 MPa (r) si care functioneaza continuu la presiuni egale sau mai mari decat presiunea de proiectare a anvelopei si care pot fi monitorizate pentru scapari; aceste sisteme pot fi construite in conformitate cu cerintele pentru sistemele de proces, insa cerintele de constructie nu trebuie sa fie sub cele stabilite de codul pentru cazane, recipiente sub presiune si conducte CSA B51 (Boiler, Pressure Vessel, and Pressure Piping Code).
    (2) Sistemele inchise din interiorul structurii anvelopei care nu indeplinesc cerintele de la punctele a) si b) pot fi construite in conformitate cu cerintele de Clasa 3, daca poate fi dovedit ca, datorita dimensiunilor mici sau altor factori, proiectul propus furnizeaza o bariera corespunzatoare impotriva eliberarii produsilor de fisiune.

    2. Izolarea

    (1) Sistemele de conducte care penetreaza anvelopa trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de izolare redundante, fiabile si cu performante in concordanta cu importanta functiei de securitate pe care o indeplinesc.
    (2) In cazurile in care izolarea conductei este realizata de armaturi, vor fi concepute programe de testare periodica pentru a verifica operabilitatea acestora si pentru a verifica daca rata de scapari se incadreaza in limite acceptabile.
    (3) Operatiile de intretinere ale armaturilor nu trebuie sa conduca la pierderea izolarii anvelopei.
    (4) Pentru ca o armatura manuala de izolare sa fie considerata inchisa, ea trebuie sa fie blocata pe pozitia inchis sau monitorizata permanent pentru a fi confirmata pozitia inchis a acesteia.
    (5) Diversele tipuri de sisteme de conducte care penetreaza anvelopa trebuie sa fie prevazute cu dispozitivele de izolare descrise mai jos, cu exceptia cazurilor in care se poate demonstra ca, pentru un anumit tip de conducta, pot fi acceptate si alte moduri de izolare.

    2.1 Sistemele auxiliare circuitului primar, care penetreaza anvelopa
    (1) Fiecare conducta care este conectata la sistemul primar de transport al caldurii si penetreaza anvelopa trebuie prevazuta cu doua armaturi de izolare montate in serie. In masura in care este practic posibil, armaturile de izolare trebuie montate cat mai aproape de peretele anvelopei.
    (2) In mod normal, armaturile trebuie dispuse una in interiorul, cealalta in exteriorul anvelopei.
    (3) Daca poate fi demonstrat ca doua armaturi amplasate in interiorul anvelopei sau doua armaturi amplasate in exteriorul anvelopei pot furniza o bariera echivalenta, atunci poate fi acceptata si aceasta configuratie.
    (4) O clapeta de retinere poate fi utilizata ca una din barierele de izolare, cu conditia ca aceasta sa fie montata in interiorul anvelopei.
    (5) Doua clapete de retinere inseriate nu constituie o bariera acceptabila.
    (6) In cazurile in care configuratia de armaturi de la pct. (1) izoleaza sistemul primar de transport al caldurii de un alt sistem in timpul functionarii normale a centralei, atunci ambele armaturi trebuie sa fie mentinute pe pozitia inchis.
    (7) Sistemele conectate in mod direct la sistemul primar de transport al caldurii si care pot fi deschise in timpul functionarii normale a centralei, trebuie sa fie prevazute cu acelasi tip de izolare ca si sistemele normal inchise, cu exceptia ca nu se vor folosi vane manuale pentru izolare in interiorul anvelopei.
    (8) Cel putin una din cele doua armaturi de izolare trebuie sa aiba fie actionare automata, fie actionare electrica initiata din camera de comanda.
    (9) Pentru conductele cu diametrul nominal de maxim 25 mm poate fi utilizata o singura armatura de izolare normal inchisa, in interiorul anvelopei, daca aceasta conducta face legatura cu un sistem inchis din exteriorul anvelopei.
    (10) Conducta pana la inclusiv cea de a doua armatura de izolare, sau prima armatura in cazul conductelor cu diametrul nominal de maxim 25 mm, trebuie sa fie realizata in conformitate cu cerintele de Clasa 1 ale standardului CAN3-N285.0 - Cerinte generale pentru sistemele si componentele sub presiune ale centralelor nuclearoelectrice de tip CANDU (General Requirements for Pressure-Retaining Systems and Components in CANDU Nuclear Power Plants)

    2.2 Sistemele conectate la atmosfera anvelopei
    (1) Fiecare conducta conectata direct la atmosfera anvelopei, care penetreaza structura anvelopei si care nu este parte a unui sistem inchis, trebuie sa fie prevazuta cu doua bariere de izolare, dupa cum urmeaza:
    (a) doua armaturi automate de izolare inseriate, pentru acele conducte care pot fi deschise la atmosfera anvelopei;
    (b) doua armaturi de izolare inchise inseriate, pentru acele conducte care in mod normal sunt inchise la atmosfera anvelopei;
    (c) o armatura de izolare inchisa, pentru conductele cu diametrul nominal de maximum 50 mm, care sunt normal inchise la atmosfera anvelopei si conectate la un sistem inchis din exteriorul anvelopei.
    (2) In masura in care este practic posibil, armaturile de izolare trebuie montate cat mai aproape de peretele anvelopei.
    (3) Conducta pana la inclusiv cea de a doua armatura de izolare, sau prima armatura pentru conductele de la pct. (1) (c) trebuie sa fie considerate ca facand parte din anvelopa si construite in conformitate cu cerintele de cod ASME, Sectiunea III, Clasa a 2-a.

    2.3 Sisteme inchise
    (1) Sistemele inchise situate in interiorul sau in exteriorul structurii anvelopei, care fac parte din sistemul anvelopei si indeplinesc cerintele de Clasa 2 si care pot fi permanent monitorizate pentru scapari, nu necesita izolare suplimentara.
    (2) Toate celelalte sisteme inchise vor fi prevazute cu cate o armatura de izolare pe fiecare conducta care penetreaza anvelopa. Armaturile de izolare trebuie montate in afara anvelopei, cat mai aproape de peretele acesteia. Armaturile folosite in mod normal in procesul tehnologic pot fi utilizate si ca armaturi de izolare pentru aceste bucle inchise.

    2.4 Conducte subtiri
    Pentru conductele de diametru mic, fabricate din material ductil, un mijloc de izolare poate fi indoirea, in locul folosirii unei armaturi. Aceasta metoda este permisa numai daca activitatile detaliate de efectuare a acesteia sunt acceptate de CNCAN pentru fiecare caz in parte. Metoda utilizata pentru indoirea conductei, locul unde este amplasata partea de conducta care urmeaza sa fie indoita, precum si metoda de identificare a conductelor defecte trebuie indicate in documentatia transmisa la CNCAN pentru aprobare.
    Conductele de instrumentatie conectate la sistemul primar de transport al caldurii trebuie sa indeplineasca suplimentar urmatoarele cerinte:
    (a) trebuie sa existe un spatiu disponibil pentru indoire, in zona unde conductele penetreaza structura anvelopei;
    (b) calitatea conductelor de instrumentatie trebuie sa fie la fel cu cea pentru sistemul primar de transport al caldurii;
    (c) trebuie demonstrat ca limitele eliberarilor de radioactivitate nu sunt depasite in perioada in care are loc operatia de indoire, cu reactorul oprit ca urmare a unei defectiuni;
    (d) orice evacuare de fluid printr-o spartura trebuie sa poata fi filtrata inainte de a fi eliberata in atmosfera, pentru a tine sub control evacuarea produsilor de fisiune.

    ANEXA 7

    Documente de referinta pentru reactorii de tip CANDU

    (a) CSA N287: Series on Concrete Containment Structures for CANDU Nuclear Power Plants
    CSA N287.1 - General Requirements for Concrete Containment Structures for CANDU Nuclear Power Plants
    CSA N287.2 - Material Requirements
    CSA N287.3 - Design Requirements
    CSA N287.4 - Construction, Fabrication and Installation Requirements
    CSA N287.5 - Testing and Examination Requirements
    CSA N287.6 - Pre-operational Proof and Leakage Rate Testing Requirements
    CSA N287.7 - In-service Examination and Testing Requirements
    (b) CAN3 N285.0: General Requirements for Pressure Retaining Systems and Components in CANDU Nuclear Power Plants.

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 364/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 364 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 364/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu