Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 342 din 31 iulie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor si importurilor de melci destinati consumului uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 743 din 11 octombrie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor si importurilor de melci destinati consumului uman, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

               Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                 Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                           NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor si importurilor de melci destinati consumului uman

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Fara a aduce atingere dispozitiilor nationale, comunitare sau internationale privind protejarea faunei salbatice, melcii la care se refera prezenta norma sanitara veterinara sunt gasteropode terestre din speciile Helix pomatia, Helix aspersa Muller, Helix lucorum si din speciile care apartin familiei de achinide.

    CAP. 2
    Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca melcii scosi din cochilii, gatiti sau conservati

    I. Melcii care fac obiectul schimburilor pentru consum uman trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    1) Melcii trebuie sa provina dintr-o intreprindere:
    a) care respecta conditiile de productie specifice;
    b) in care sunt stabilite si folosite metodele de supraveghere si control al punctelor critice, in functie de procedeele utilizate;
    c) in care se recolteaza probe pentru examen de laborator, intr-un laborator recunoscut de autoritatea competenta;
    d) care detine un registru in care se inscriu parametrii obtinuti in aplicarea literelor precedente, in vederea prezentarii lor autoritatilor competente;
    e) in care se asigura gestiunea marcarii si etichetarii;
    f) care este supusa unui control exercitat de autoritatea competenta pentru a se asigura ca managerul sau conducatorul intreprinderii cunoaste si respecta conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara.
    Rezultatele controalelor si testelor se pastreaza in mod obligatoriu cel putin 2 ani.
    Daca rezultatele examenului de laborator sau celelalte informatii de care se dispune releva existenta unui risc sanitar grav, se informeaza autoritatea competenta;
    g) care a fost autorizata de autoritatea competenta si indeplineste conditiile prevazute in cap. III si IV din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit;
    h) care este supusa unei supravegheri de catre autoritatea competenta privind conditiile de productie si unui control sanitar veterinar de sanatate conform cap. V pct. I.3) si 5) si pct. II.3) si 4) din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit;
    i) in care se aplica un program de autocontrol conform prevederilor Normei sanitare veterinare cu privire la autocontroalele sanitare pentru produsele din pescuit, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 278/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 6 septembrie 2001.
    2) Melcii trebuie sa fie supusi unui examen organoleptic efectuat prin prelevarea de probe (esantioane).
    Daca examenul organoleptic evidentiaza ca melcii sunt improprii consumului uman, acestia vor fi retrasi de pe piata, confiscati si denaturati astfel incat sa nu mai poata fi reutilizati pentru consum uman.
    3) Pentru prelucrarea carnurilor de melci scosi din cochilie trebuie ca:
    a) intreprinderile, in functie de capacitatea de productie, sa dispuna de spatii speciale pentru:
    1. depozitarea ambalajelor;
    2. receptia si depozitarea melcilor vii;
    3. spalarea, oparirea, scoaterea din cochilii si fasonarea;
    4. stocarea si, daca este cazul, curatarea si tratarea cochiliilor;
    5. tratarea termica a carnurilor, daca este cazul;
    6. conditionarea sau ambalarea carnurilor;
    7. spatii frigorifice pentru depozitarea produselor finite;
    b) inainte de a fi scosi din cochilie melcii sa fie supusi controlului. Melcii morti se exclud de la prelucrare pentru consum uman;
    c) dupa scoaterea din cochilie a melcilor, in mod obligatoriu se indeparteaza hepato-pancreasul.
    4) Conserve
    Intreprinderile trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la cap. IV pct. IV.4 din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit.
    5) Melcii gatiti
    A. Intreprinderile, in functie de activitatea lor, vor dispune de:
    1. spatii de depozitare a carnurilor de melci scosi din cochilie, prevazute cu instalatii frigorifice adecvate;
    2. spatii de depozitare corespunzatoare a cochiliilor;
    3. spatii de depozitare a produselor de panificatie;
    4. spatii de pregatire a umpluturii;
    5. spatii de tratare termica si refrigerare;
    6. spatii pentru incorporarea carnurilor si a umpluturii in cochilii si spatii de ambalare cu temperatura dirijata;
    7. spatii de congelare, daca este cazul;
    8. spatii pentru depozitarea produselor finite, dotate cu instalatii frigorifice.
    Intreprinderile care produc melci gatiti trebuie sa aiba un spatiu separat pentru preparare si ambalare.
    Carnea de melci este necesar sa fie:
    a) amestecata cu celelalte ingrediente cat mai repede posibil, iar temperatura produsului tratat termic trebuie asigurata intre 1 grad C si 60 grade C timp de maximum doua ore; sau
    b) refrigerata la 10 grade C sau mai putin intr-un interval de timp nu mai mare de doua ore, dupa ce s-a terminat tratamentul termic (gatitul), si depozitata la temperatura corespunzatoare cat de repede posibil.
    Autoritatea competenta poate sa faca derogare pentru perioada de doua ore in cazul in care este justificata o perioada mai lunga datorita tehnologiei de productie utilizate, cu conditia sa se garanteze siguranta produsului finit.
    Cand se impune, melcii gatiti se supun congelarii sau congelarii rapide imediat dupa racire.
    Etichetarea melcilor gatiti se efectueaza conform legislatiei in vigoare si trebuie sa evidentieze specia de animal de la care provine carnea. Se marcheaza clar pe una dintre suprafetele ambalajului data fabricatiei.
    Rezultatele controalelor efectuate de managerul sau de responsabilul intreprinderii se pastreaza o perioada minima stabilita de autoritatea competenta conform timpului de valabilitate a produsului si sunt prezentate autoritatii competente ori de cate ori sunt solicitate.
    B. Carnea de melci incorporata trebuie sa indeplineasca inainte de a fi supusa tratamentului termic conditiile prevazute pentru carnurile de melci scoase din cochilie.
    6) Examene microbiologice
    Autoritatea competenta va emite criterii microbiologice care vor include programe de recoltare a probelor si metode de analiza.
    7) Melcii se conditioneaza, se preambaleaza, se depoziteaza si se transporta conform conditiilor prevazute la cap. VI si VIII din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit.
    8) Ambalajele si preambalajele melcilor trebuie sa poarte o marca de identificare (sanatate) avand inscriptionat numele sau initialele tarii exportatoare in majuscule, urmate de numarul de agreere al intreprinderii si de inscriptia "Inspectie guvernamentala".

    II. Conditii pentru importul de melci destinati consumului uman
    1) Ambalajele si preambalajele melcilor scosi din cochilie, gatiti sau in conserve, trebuie sa poarte clar numele sau codul ISO al tarii de origine si numarul de agreere al intreprinderii producatoare.
    2) Modelul de certificat de sanatate care trebuie sa insoteasca fiecare transport de melci scosi din cochilie, gatiti sau conservati, care provin dintr-o tara terta, este cel prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara
    Model

    CERTIFICAT DE SALUBRITE RELATIF AUX ESCARGOTS DECOQUILLES, CUISINES OU EN CONSERVE

    CERTIFICAT DE SANATATE PENTRU MELCI DECOCHILIATI, PREPARATI SAU CONSERVATI

    No de reference ...........................................................
    Nr. de referinta ..........................................................

    Pays expediteur ...........................................................
    Tara expeditoare ..........................................................

    Autorite competente .......................................................
    Autoritatea competenta ....................................................

    I. Identification des escargots
       Identificarea melcilor

    Description du produit:
    Descrierea produsului:
    espece (nom scientifique) .................................................
    specia (numele stiintific) ................................................
    etat*1) et nature du traitement ...........................................
    starea*1) si natura tratamentului .........................................

    Numero de code (eventuellement) ...........................................
    Numar de cod (eventual) ...................................................

    Nature de l'emballage .....................................................
    Natura ambalajului ........................................................

    Nombre des unites d'emballage .............................................
    Numarul unitatilor de ambalaj .............................................

    Poids net .................................................................
    Greutatea neta ............................................................

    Temperature d'entreposage et de transport requise .........................
    Temperatura de depozitare si de transport solicitata ......................
------------
    *1) Refrigeres, congeles, decoquilles, cuisines, en conserve.
    *1) Refrigerati, congelati, decochiliati, gatiti, conservati.

    II. Origine des escargots
        Originea melcilor

    Nom(s) et numero(s) d'agrement officiel de l' (les) etablissement(s) agree(s) par l'autorite competente pour l'exportation vers la CE
    Numele, numarul(ele) de agreere oficiala al(ale) unitatii(lor) agreate de autoritatea veterinara pentru export
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destination des produits
         Destinatia produselor

    Les escargots sont expedies de:
    Melcii sunt expediati de la:
    ............................. (lieu d'expedition) .........................
                                  (locul de expediere)
    a ......................... (pays et lieu de destination) .................
    la                          (tara si locul de destinatie)
    par le moyen de transport suivant*1) ......................................
    cu urmatorul mijloc de transport*1) .......................................

    Nom et adresse de l'expediteur ............................................
    Numele si adresa expeditorului ............................................
...............................................................................
...............................................................................

    Nom du destinataire et adresse du lieu de destination .....................
    Numele destinatarului si adresa locului de destinatie .....................
...............................................................................
...............................................................................
------------
    *1) Numero d'immatriculation du vehicule ou du container, numero du train ou du vol ou nom du navire.
    *1) Numarul de inmatriculare al vehiculului sau al containerului, numarul trenului sau al zborului ori numele vasului.

    IV. Attestation sanitaire
        Atestare de sanatate

    L'inspecteur officiel soussigne certifie que les escargots designes ci-dessus:
    Subsemnatul, inspector oficial, prin prezentul certific ca melcii mentionati:
    1) ont ete manipules, et le cas echeant, blanchis, decoquilles, cuisines, conserves, congeles, emballes et entreposes de facon hygienique dans le respect des conditions prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE;
    au fost manipulati si, dupa caz, blansati, extrasi din cochilie, preparati, conservati, congelati, ambalati si depozitati igienic cu respectarea conditiilor din Directiva 92/118/CEE;

    2) ont fait l'objet d'un programme d'autocontrole etabli et execute par le responsable de l'etablissement selon les dispositions prevues par la Decision 94/356//CEE;
    au facut obiectul unui program de autocontrol stabilit si executat de catre responsabilul unitatii cu respectarea dispozitiilor prevazute prin Decizia 94/356/CEE;

    3) ont ete soumis a un controle sanitaire officiel conformement aux dispositions pertinentes du chapitre V de l'Annexe de la Directive 91/493/CEE.
    au fost supusi unui control sanitar oficial conform dispozitiilor prevazute in Directiva 91/493/CEE.

    L'inspecteur officiel soussigne declare avoir connaissance des dispositions prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE du Conseil, des dispositions prevues a l'Annexe, chapitres III, IV, VI, VIII, de la Directive 91/493/CEE et des dispositions prevues par la Decision 94/356/CEE et l'Annexe B chapitre IX de la Directive 77/99/CEE.
    Subsemnatul, inspector oficial, declar ca am luat cunostinta de dispozitiile prevazute in Directiva 92/118/CEE, Directiva 91/493/CEE si de dispozitiile prevazute in Decizia 94/356/CEE, precum si in anexa B a Directivei 77/99//CEE.

    Fait ...................... le ...............
    Intocmit la ............... data .............

         ________
       /  Sceau   \             ..........................................
      |  officiel  |               Nom en lettres capitales et signature
      |  Stampila  |                     de l'inspecteur officiel*1)
      |  oficiala  |                  Numele cu majuscule si semnatura
       \__________/                       inspectorului oficial*1)
------------
    *1) La couleur du sceau et la signature doit etre differente de celle des autres mentions du certificat.
    *1) Culoarea stampilei si a semnaturii trebuie sa fie diferita de cea a altor mentiuni din certificat.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 342/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 342 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 342/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu