ORDIN
Nr. 342 din 31 iulie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare specifice aplicabile schimburilor si importurilor de melci destinati
consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 743 din 11 octombrie 2002
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare
specifice aplicabile schimburilor si importurilor de melci destinati consumului
uman, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor si
importurilor de melci destinati consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Fara a aduce atingere dispozitiilor nationale, comunitare sau
internationale privind protejarea faunei salbatice, melcii la care se refera
prezenta norma sanitara veterinara sunt gasteropode terestre din speciile Helix
pomatia, Helix aspersa Muller, Helix lucorum si din speciile care apartin
familiei de achinide.
CAP. 2
Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca melcii scosi din cochilii,
gatiti sau conservati
I. Melcii care fac obiectul schimburilor pentru consum uman trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii:
1) Melcii trebuie sa provina dintr-o intreprindere:
a) care respecta conditiile de productie specifice;
b) in care sunt stabilite si folosite metodele de supraveghere si control
al punctelor critice, in functie de procedeele utilizate;
c) in care se recolteaza probe pentru examen de laborator, intr-un
laborator recunoscut de autoritatea competenta;
d) care detine un registru in care se inscriu parametrii obtinuti in
aplicarea literelor precedente, in vederea prezentarii lor autoritatilor
competente;
e) in care se asigura gestiunea marcarii si etichetarii;
f) care este supusa unui control exercitat de autoritatea competenta pentru
a se asigura ca managerul sau conducatorul intreprinderii cunoaste si respecta
conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara.
Rezultatele controalelor si testelor se pastreaza in mod obligatoriu cel
putin 2 ani.
Daca rezultatele examenului de laborator sau celelalte informatii de care
se dispune releva existenta unui risc sanitar grav, se informeaza autoritatea
competenta;
g) care a fost autorizata de autoritatea competenta si indeplineste
conditiile prevazute in cap. III si IV din anexa la Norma sanitara veterinara
privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit;
h) care este supusa unei supravegheri de catre autoritatea competenta
privind conditiile de productie si unui control sanitar veterinar de sanatate
conform cap. V pct. I.3) si 5) si pct. II.3) si 4) din anexa la Norma sanitara
veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea produselor
din pescuit;
i) in care se aplica un program de autocontrol conform prevederilor Normei
sanitare veterinare cu privire la autocontroalele sanitare pentru produsele din
pescuit, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 278/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 555 din 6 septembrie 2001.
2) Melcii trebuie sa fie supusi unui examen organoleptic efectuat prin
prelevarea de probe (esantioane).
Daca examenul organoleptic evidentiaza ca melcii sunt improprii consumului
uman, acestia vor fi retrasi de pe piata, confiscati si denaturati astfel incat
sa nu mai poata fi reutilizati pentru consum uman.
3) Pentru prelucrarea carnurilor de melci scosi din cochilie trebuie ca:
a) intreprinderile, in functie de capacitatea de productie, sa dispuna de
spatii speciale pentru:
1. depozitarea ambalajelor;
2. receptia si depozitarea melcilor vii;
3. spalarea, oparirea, scoaterea din cochilii si fasonarea;
4. stocarea si, daca este cazul, curatarea si tratarea cochiliilor;
5. tratarea termica a carnurilor, daca este cazul;
6. conditionarea sau ambalarea carnurilor;
7. spatii frigorifice pentru depozitarea produselor finite;
b) inainte de a fi scosi din cochilie melcii sa fie supusi controlului.
Melcii morti se exclud de la prelucrare pentru consum uman;
c) dupa scoaterea din cochilie a melcilor, in mod obligatoriu se
indeparteaza hepato-pancreasul.
4) Conserve
Intreprinderile trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la cap. IV
pct. IV.4 din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru
producerea si comercializarea produselor din pescuit.
5) Melcii gatiti
A. Intreprinderile, in functie de activitatea lor, vor dispune de:
1. spatii de depozitare a carnurilor de melci scosi din cochilie, prevazute
cu instalatii frigorifice adecvate;
2. spatii de depozitare corespunzatoare a cochiliilor;
3. spatii de depozitare a produselor de panificatie;
4. spatii de pregatire a umpluturii;
5. spatii de tratare termica si refrigerare;
6. spatii pentru incorporarea carnurilor si a umpluturii in cochilii si
spatii de ambalare cu temperatura dirijata;
7. spatii de congelare, daca este cazul;
8. spatii pentru depozitarea produselor finite, dotate cu instalatii
frigorifice.
Intreprinderile care produc melci gatiti trebuie sa aiba un spatiu separat
pentru preparare si ambalare.
Carnea de melci este necesar sa fie:
a) amestecata cu celelalte ingrediente cat mai repede posibil, iar
temperatura produsului tratat termic trebuie asigurata intre 1 grad C si 60
grade C timp de maximum doua ore; sau
b) refrigerata la 10 grade C sau mai putin intr-un interval de timp nu mai
mare de doua ore, dupa ce s-a terminat tratamentul termic (gatitul), si
depozitata la temperatura corespunzatoare cat de repede posibil.
Autoritatea competenta poate sa faca derogare pentru perioada de doua ore
in cazul in care este justificata o perioada mai lunga datorita tehnologiei de
productie utilizate, cu conditia sa se garanteze siguranta produsului finit.
Cand se impune, melcii gatiti se supun congelarii sau congelarii rapide
imediat dupa racire.
Etichetarea melcilor gatiti se efectueaza conform legislatiei in vigoare si
trebuie sa evidentieze specia de animal de la care provine carnea. Se marcheaza
clar pe una dintre suprafetele ambalajului data fabricatiei.
Rezultatele controalelor efectuate de managerul sau de responsabilul
intreprinderii se pastreaza o perioada minima stabilita de autoritatea
competenta conform timpului de valabilitate a produsului si sunt prezentate
autoritatii competente ori de cate ori sunt solicitate.
B. Carnea de melci incorporata trebuie sa indeplineasca inainte de a fi
supusa tratamentului termic conditiile prevazute pentru carnurile de melci
scoase din cochilie.
6) Examene microbiologice
Autoritatea competenta va emite criterii microbiologice care vor include
programe de recoltare a probelor si metode de analiza.
7) Melcii se conditioneaza, se preambaleaza, se depoziteaza si se
transporta conform conditiilor prevazute la cap. VI si VIII din anexa la Norma
sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea
produselor din pescuit.
8) Ambalajele si preambalajele melcilor trebuie sa poarte o marca de
identificare (sanatate) avand inscriptionat numele sau initialele tarii
exportatoare in majuscule, urmate de numarul de agreere al intreprinderii si de
inscriptia "Inspectie guvernamentala".
II. Conditii pentru importul de melci destinati consumului uman
1) Ambalajele si preambalajele melcilor scosi din cochilie, gatiti sau in
conserve, trebuie sa poarte clar numele sau codul ISO al tarii de origine si
numarul de agreere al intreprinderii producatoare.
2) Modelul de certificat de sanatate care trebuie sa insoteasca fiecare
transport de melci scosi din cochilie, gatiti sau conservati, care provin
dintr-o tara terta, este cel prevazut in anexa care face parte integranta din
prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
Model
CERTIFICAT DE SALUBRITE RELATIF AUX ESCARGOTS DECOQUILLES, CUISINES OU EN
CONSERVE
CERTIFICAT DE SANATATE PENTRU MELCI DECOCHILIATI, PREPARATI SAU CONSERVATI
No de reference ...........................................................
Nr. de referinta ..........................................................
Pays expediteur ...........................................................
Tara expeditoare ..........................................................
Autorite competente .......................................................
Autoritatea competenta ....................................................
I. Identification des escargots
Identificarea melcilor
Description du produit:
Descrierea produsului:
espece (nom scientifique) .................................................
specia (numele stiintific) ................................................
etat*1) et nature du traitement ...........................................
starea*1) si natura tratamentului .........................................
Numero de code (eventuellement) ...........................................
Numar de cod (eventual) ...................................................
Nature de l'emballage .....................................................
Natura ambalajului ........................................................
Nombre des unites d'emballage .............................................
Numarul unitatilor de ambalaj .............................................
Poids net .................................................................
Greutatea neta ............................................................
Temperature d'entreposage et de transport requise .........................
Temperatura de depozitare si de transport solicitata ......................
------------
*1) Refrigeres, congeles, decoquilles, cuisines, en conserve.
*1) Refrigerati, congelati, decochiliati, gatiti, conservati.
II. Origine des escargots
Originea melcilor
Nom(s) et numero(s) d'agrement officiel de l' (les) etablissement(s)
agree(s) par l'autorite competente pour l'exportation vers la CE
Numele, numarul(ele) de agreere oficiala al(ale) unitatii(lor) agreate de
autoritatea veterinara pentru export
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destination des produits
Destinatia produselor
Les escargots sont expedies de:
Melcii sunt expediati de la:
............................. (lieu d'expedition) .........................
(locul de expediere)
a ......................... (pays et lieu de destination) .................
la (tara si locul de destinatie)
par le moyen de transport suivant*1) ......................................
cu urmatorul mijloc de transport*1) .......................................
Nom et adresse de l'expediteur ............................................
Numele si adresa expeditorului ............................................
...............................................................................
...............................................................................
Nom du destinataire et adresse du lieu de destination .....................
Numele destinatarului si adresa locului de destinatie .....................
...............................................................................
...............................................................................
------------
*1) Numero d'immatriculation du vehicule ou du container, numero du train
ou du vol ou nom du navire.
*1) Numarul de inmatriculare al vehiculului sau al containerului, numarul
trenului sau al zborului ori numele vasului.
IV. Attestation sanitaire
Atestare de sanatate
L'inspecteur officiel soussigne certifie que les escargots designes
ci-dessus:
Subsemnatul, inspector oficial, prin prezentul certific ca melcii
mentionati:
1) ont ete manipules, et le cas echeant, blanchis, decoquilles, cuisines,
conserves, congeles, emballes et entreposes de facon hygienique dans le respect
des conditions prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive
92/118/CEE;
au fost manipulati si, dupa caz, blansati, extrasi din cochilie, preparati,
conservati, congelati, ambalati si depozitati igienic cu respectarea
conditiilor din Directiva 92/118/CEE;
2) ont fait l'objet d'un programme d'autocontrole etabli et execute par le
responsable de l'etablissement selon les dispositions prevues par la Decision
94/356//CEE;
au facut obiectul unui program de autocontrol stabilit si executat de catre
responsabilul unitatii cu respectarea dispozitiilor prevazute prin Decizia
94/356/CEE;
3) ont ete soumis a un controle sanitaire officiel conformement aux dispositions
pertinentes du chapitre V de l'Annexe de la Directive 91/493/CEE.
au fost supusi unui control sanitar oficial conform dispozitiilor prevazute
in Directiva 91/493/CEE.
L'inspecteur officiel soussigne declare avoir connaissance des dispositions
prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE du
Conseil, des dispositions prevues a l'Annexe, chapitres III, IV, VI, VIII, de
la Directive 91/493/CEE et des dispositions prevues par la Decision 94/356/CEE
et l'Annexe B chapitre IX de la Directive 77/99/CEE.
Subsemnatul, inspector oficial, declar ca am luat cunostinta de
dispozitiile prevazute in Directiva 92/118/CEE, Directiva 91/493/CEE si de
dispozitiile prevazute in Decizia 94/356/CEE, precum si in anexa B a Directivei
77/99//CEE.
Fait ...................... le ...............
Intocmit la ............... data .............
________
/ Sceau \ ..........................................
| officiel | Nom en lettres capitales et signature
| Stampila | de l'inspecteur officiel*1)
| oficiala | Numele cu majuscule si semnatura
\__________/ inspectorului oficial*1)
------------
*1) La couleur du sceau et la signature doit etre differente de celle des
autres mentions du certificat.
*1) Culoarea stampilei si a semnaturii trebuie sa fie diferita de cea a
altor mentiuni din certificat.