ORDIN Nr. 239
din 6 octombrie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste metode
comunitare de prelevare de probe pentru analiza chimica, in scopul
monitorizarii produselor din lapte conservat
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 869 din 24 octombrie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 86.487 din 7
septembrie 2006, întocmit de Direcţia igienă şi sănătate publică veterinară din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor ce stabileşte metode comunitare de prelevare de probe
pentru analiza chimică, în scopul monitorizării produselor din lapte conservat,
prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare
centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva Comisiei
nr. 87/524/CEE ce stabileşte metode comunitare de prelevare pentru analiza
chimică, în scopul monitorizării produselor din lapte conservat, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L306 din 28 octombrie
1987, p. 24.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 60 de zile de la
publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ Şl PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR
ce stabileşte metode comunitare de prelevare de
probe pentru analiza chimică, în scopul monitorizării produselor din lapte conservat
Art. 1. - Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia toate măsurile
necesare pentru a se asigura că prelevarea de probe, la care se face referire
în anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, este efectuată în
conformitate cu metodele descrise de aceasta.
Art. 2. - Anexa face parte integrantă din prezenta
normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
ANEXĂ la norma sanitară veterinară si pentru
siguranţa alimentelor
METODE DE PRELEVARE
cu privire la controlul analizei chimice a anumitor
produse din lapte conservat deshidratat parţial sau total
I. Dispoziţii generale
1. Instrucţiuni administrative
1.1. Personalul
Prelevarea de probe se efectuează de către o persoană
calificată autorizată, conform reglementărilor naţionale.
1.2. Sigilarea şi etichetarea probelor
Fiecare probă prelevată pentru uz oficial se sigilează
la locul prelevării şi se identifică conform reglementărilor naţionale.
1.3. Probele duplicat
Pentru analiză trebuie preparate simultan cel puţin
două probe echivalente.
Procedura şi numărul probelor prelevate se efectuează
în conformitate cu prezenta anexă.
Probele trebuie trimise la laborator imediat după
prelevare.
1.4. Proces-verbal
Probele sunt însoţite de un proces-verbal, stabilit în
conformitate cu legislaţia naţională.
2. Echipament de prelevare
Specificaţii
Tot echipamentul de prelevare este confecţionat din
material corespunzător cu rezistenţă adecvată, care să nu determine modificări
ale probei care pot afecta rezultatele analizelor ulterioare şi care să nu
cauzeze modificări ale probei în timpul procesului de prelevare a probelor. Se
recomandă utilizarea oţelului inoxidabil.
Toate suprafeţele trebuie să fie netede şi fără fisuri
şi toate colţurile trebuie să fie rotunjite. Echipamentul de prelevare a
probelor trebuie să fie în conformitate cu cerinţele stabilite pentru fiecare
produs din care urmează să se preleveze probe.
3. Recipiente folosite la prelevarea probelor
Specificaţii
Recipientele şi capacele folosite la prelevarea
probelor trebuie astfel să fie construite şi confecţionate din materiale care
protejează corespunzător proba şi care nu determină modificări ale probei care ar putea afecta rezultatul analizei sau
examinării ulterioare.
Materialele corespunzătoare
includ sticla, unele metale şi unele materiale din plastic.
Recipientele trebuie să fie, de preferinţă, opace. Dacă
însă recipientul plin este transparent sau translucid, acesta trebuie păstrat
într-un loc întunecat.
Recipientele şi capacele
trebuie să fie curate şi uscate. Forma şi capacitatea recipientului trebuie să
fie în conformitate cu cerinţele stabilite pentru produsul din care se
prelevează probe.
Se pot utiliza recipiente din plastic de unică
folosinţă, recipiente confecţionate din plastic, laminate, care includ o folie
de aluminiu sau pungi din plastic adecvate, prevăzute cu metode corespunzătoare
de închidere.
Recipientele, altele decât pungile de plastic, trebuie
să fie închise bine, fie prin intermediul unui dop adecvat, fie cu un capac cu
filet din metal sau din material plastic, fiind prevăzut, dacă este necesar, cu
căptuşeală din plastic etanşă. Toate dopurile sau benzile utilizate trebuie să
fie insolubile, neabsorbante şi impermeabile la grăsime şi nu trebuie să
afecteze mirosul, aroma, proprietăţile sau compoziţia probei.
Dopurile trebuie să fie confecţionate sau acoperite cu
materiale inodore neabsorbante.
4. Tehnica de prelevare
Recipientul folosit la prelevare trebuie să fie închis
imediat după prelevare.
5. Depozitarea probelor
Temperaturile de depozitare recomandate pentru probele
prelevate din produse variate nu trebuie să depăşească 25°C. Timpul şi
temperatura de depozitare trebuie luate în considerare împreună şi nu separat.
6. Transportul probelor
Probele vor fi aduse, cât mai repede posibil, la
laboratorul responsabil cu testarea (de preferat în 24 de ore de la prelevarea
probelor).
In timpul tranzitului, trebuie luate măsurile de
precauţie pentru a se preveni expunerea la mirosuri contaminante, la lumina
directă a soarelui şi la temperaturi mai mari de 25°C.
II. Metoda 1: Prelevarea de probe pentru tipurile de lapte parţial
deshidratat
1. Scop şi domeniu de aplicare
a) lapte condensat neîndulcit cu conţinut ridicat de
grăsimi;
b) lapte condensat neîndulcit;
c) lapte parţial degresat condensat neîndulcit;
d) lapte degresat condensat neîndulcit;
e) lapte condensat îndulcit;
f) lapte degresat condensat îndulcit;
g) lapte parţial degresat condensat îndulcit.
2. Echipament
2.1. Generalităţi
A se vedea pct. 2 din
Dispoziţii generale.
2.2. Plonjor şi agitator
Plonjoarele sau agitatoarele utilizate pentru
amestecarea lichidelor depozitate în vrac trebuie să aibă o suprafaţă
suficientă pentru a produce o bună omogenizare a produsului, fără să dezvolte o
aromă râncedă. Având în vedere formele şi dimensiunile diferite ale
recipientelor, nu se recomandă un design specific de plonjor pentru toate
scopurile, dar plonjoarele trebuie proiectate astfel încât să se evite
zgârierea suprafeţei interioare a recipientelor care conţin produsul în timpul
agitării.
Materialele adecvate au fost descrise la pct. 2 din
Dispoziţii generale.
Forma plonjorului recomandată ca fiind corespunzătoare
pentru amestecarea lichidelor în găleţi sau în căni are următoarele dimensiuni
(figura 1): un disc cu diametrul de 150 mm, perforat în 6 locuri, fiecare
orificiu având diametrul de 12,5 mm pe un cerc cu diametrul de 100 mm, discul
fiind fixat central cu o tijă metalică, celălalt capăt formând o buclă de
mâner. Lungimea tijei, inclusiv mânerul, trebuie să fie de aproximativ 1 m.
Plonjoarele corespunzătoare pentru utilizarea în tancuri mici trebuie să aibă
următoarele dimensiuni aproximative (figura 2): o tijă cu lungimea de cel puţin
2 m, asamblată cu un disc cu diametrul de 300 mm,
perforat în 12 locuri, fiecare orificiu având un diametru de 30 mm pe un cerc
cu diametrul de 230 mm.
Pentru amestecarea conţinutului vaselor de dimensiuni
mari, se recomandă agitarea mecanică sau agitarea cu aer curat, compresat.
Presiunea minimă a aerului şi volumul trebuie să fie folosite pentru a preveni
dezvoltarea aromei de rânced.
NOTĂ: De fiecare dată când se solicită folosirea
„aerului curat compresat", este necesar să se utilizeze aerul compresat
din care s-au eliminat toţi contaminanţii (inclusiv uleiul, apa şi praful).
2.3. Agitatorul
Cu lame late, suficient de adânc pentru a se ajunge la
baza recipientului care conţine produsul şi este de preferat ca una dintre
margini să aibă forma recipientului (a se vedea figura 3).
2.4. Cupele
Figura 4 prezintă o cupă de
dimensiuni şi formă corespunzătoare pentru colectarea probei. Cupa este dotată
cu un mâner rezistent, cu o lungime de cel puţin 150 mm. Capacitatea cupei nu
trebuie să fie mai mică de 50 ml. Este un avantaj ca mânerul să fie curbat în partea
de sus.
Forma conică a cupei permite fixarea acesteia.
Alternativ, se poate utiliza o cupă de o capacitate similară, dar care trebuie
să aibă părţile laterale gradate în 5 secţiuni egale pentru a asista prelevarea
de probe a produselor păstrate proporţional în mai multe recipiente.
2.5. Bagheta
Rotundă, cu lungimea de aproximativ 1 m şi diametrul de
35 mm.
2.6. Recipientul
Pentru o capacitate de prelevare de 5 I, cu gura largă.
2.7. Lingura sau spatula Cu lame late.
2.8. Recipientele pentru probe
A se vedea pct. 3 din Dispoziţii generale.
3. Procedura
3.1. Prelevarea de probe din tipurile de lapte
degresat parţial neîndulcit
Se prelevează o probă într-o cantitate nu mai mică de
200 g.
3.1.1. Produsul trebuie să fie bine omogenizat prin
amestecare de jos în sus sau prin agitare ori prin agitare mecanică sau prin
turnare dintr-un recipient în altul ori prin utilizarea de aer curat compresat
(a se vedea nota de la pct. 2.2), până în momentul în care produsul va fi suficient
de omogen.
Proba se prelevează imediat după mixare cu ajutorul
unui plonjor. Dacă obţinerea unei omogenităţi suficiente prezintă dificultăţi,
probele trebuie să fie prelevate din porţiuni diferite ale recipientului care
conţine produsul până la un total nu mai mic de 200 g. (Dacă proba este un
amestec de subprobe, acest lucru trebuie să fie menţionat pe eticheta probei şi
în procesul-verbal de însoţire).
3.1.2. Prelevarea de probe din produsele ambalate în
recipiente mici destinate comercializării cu amănuntul
Recipientul intact şi nedeschis poate constitui proba.
Trebuie să fie luate unul sau mai multe recipiente cu acelaşi număr de lot sau
cod, astfel încât să poată constitui o probă de cel puţin 200 g.
3.2. Prelevarea de probe din laptele parţial
deshidratat îndulcit
3.2.1. Generalităţi
Prelevarea de probe din recipientele de lapte parţial deshidratat îndulcit în vrac poate fi o problemă
foarte dificilă, în special dacă produsul nu este omogen şi este foarte vâscos.
Probleme de prelevare pot apărea şi din cauza prezenţei cristalelor mari de
zaharoză sau lactoză ori din cauza precipitării unor săruri variate care se pot
forma în interiorul produsului sau pot adera de pereţi ori din cauza prezenţei
de aglomerări stabile. Astfel de condiţii devin evidente în momentul în care se
introduce în recipientul care conţine produsul o sondă de prelevare, care se
retrage după ce a fost explorată o suprafaţă cât mai mare. Dacă dimensiunea
cristalelor de zahăr nu este mai mare de 6 mm, nu vor fi probleme de prelevare
din această cauză. Atunci când produsul nu este omogen, acest lucru trebuie să
fie notat pe eticheta probei din procesul-verbal de însoţire. Deoarece laptele
condensat îndulcit este depozitat frecvent la temperatura atmosferică, se
recomandă, pentru a se obţine o probă reprezentativă, să se aducă conţinutul la
o temperatură nu mai mică de 20°C.
3.2.2. Procedura
Se prelevează o probă de cel puţin 200 g.
a) Recipiente deschise
Trebuie să fie îndepărtat unul din capetele
recipientului, după ce acesta a fost curăţat şi uscat în prealabil pentru a preveni pătrunderea materiilor străine în
recipient în timpul deschiderii. Conţinutul se amestecă cu ajutorul unui
agitator (a se vedea figura 3). Se trece lama peste marginile şi baza
recipientului, pentru a se îndepărta orice urmă de produs. Conţinutul se
amestecă bine printr-o combinaţie de mişcări rotative şi verticale, cu
agitatorul înclinat diagonal, având grijă să se evite încorporarea de aer în
probă. Se retrage agitatorul, iar laptele condensat aderent se transferă
într-un recipient de 5 I (a se vedea pct. 2.6), cu ajutorul unei spatule sau al
unei linguri. Amestecarea şi retragerea se repetă până se colectează 2-3 I de
lapte condensat. Acesta trebuie să fie amestecat până când devine omogen şi se
prelevează o probă nu mai mică de 200 g.
b) Bidoane închise, cu dopuri la vârf sau lateral
Pentru motivele descrise la pct. 3.2.1, prelevarea de
probe prin orificiul lăsat de dop este potrivită doar dacă laptele condensat
este fluid şi de o consistenţă uniformă. Conţinutul trebuie să fie amestecat
prin inserarea în orificiu a unei sonde, iar după ce a fost explorat şi agitat
în cât mai multe direcţii, sonda trebuie să fie retrasă şi trebuie să fie
pregătită o probă conform pct. 3.2.1. Alternativ, se poate transvaza conţinutul
într-un recipient corespunzător, astfel încât să se recupereze cât mai mult din
butoi. După agitarea cu un agitator, proba trebuie să fie colectată conform
pct. 3.2.1.
3.2.3. Prelevarea de probe din produsele ambalate în
recipiente mici destinate comercializării cu amănuntul
Recipientul intact şi închis poate constitui proba.
Trebuie să fie luate unul sau mai multe recipiente din acelaşi lot sau cu
acelaşi număr de cod, astfel încât să se poată constitui o probă de cel puţin
200 g.
3.3. Conservarea, depozitarea şi transportul probelor
A se vedea pct. 5 şi 6 din Dispoziţii generale.
III. Metoda 2: Prelevarea de probe din tipurile de
lapte deshidratat conservat
1. Scop şi domeniu de aplicare
Această metodă descrie prelevarea de probe pentru
analiza chimică a:
a) laptelui integral deshidratat sau a laptelui praf
integral;
b) laptelui degresat deshidratat sau a laptelui praf
degresat;
c) laptelui parţial degresat deshidratat sau a
laptelui praf parţial degresat;
d) laptelui deshidratat cu conţinut ridicat de grăsimi
sau a laptelui praf cu conţinut ridicat de grăsimi.
2. Echipament
A se vedea pct. 2 din Dispoziţii generale.
2.1. Sonde cu o lungime suficientă pentru a se atinge
baza recipientului care conţine produsul. Sondele conforme descrierii cuprinse
în pct. IV sunt cele corespunzătoare.
2.2. Paleta, lingura sau spatula
cu lamă lată
2.3. Recipiente care conţin probe
A se vedea pct. 3 din Dispoziţii generale.
3. Procedura
3.1. Generalităţi
Produsul nu trebuie să absoarbă umiditatea atmosferică
în timpul în care este depozitat în container sau în perioada anterioară
prelevării de probe pentru analize. Recipientul care conţine produsul trebuie
să fie reînchis, în mod sigur, după prelevare.
3.2. Prelevarea de probe
Trebuie să fie prelevată o probă nu mai mică de 200 g.
Sonda curată şi uscată trebuie să fie trecută prin produs, dacă este nevoie cu
recipientul înclinat sau aşezat pe o parte. Sonda se introduce cu deschiderea
în jos şi se utilizează o
rată de penetrare uniformă. In momentul în care sonda atinge baza
recipientului, aceasta va fi rotită la 180°, scoasă din recipient, iar
conţinutul va fi turnat în recipientul care conţine proba. Pentru formarea unei
probe de cel puţin 200 g, sunt necesare una sau mai multe sonde. Recipientul
care conţine proba trebuie să fie închis imediat după ce prelevarea de probe
este completă.
3.2.1. Prelevarea de probe din produsele ambalate în
recipiente mici destinate vânzării cu amănuntul
Recipientul intact şi închis poate constitui proba. Se
pot lua unul sau mai multe recipente din acelaşi lot sau cu acelaşi număr de
cod, astfel încât să poată constitui o probă de cel puţin 200 g.
NOTĂ: In cazul produselor descrise cu denumirea
„instant", proba trebuie să fie constituită dintr-un pachet întreg
nedeschis.
3.3. Conservarea, depozitarea şi transportul probelor
A se vedea pct. 5 şi 6 din Dispoziţii generale.
IV. Sondele pentru prelevarea de probe din laptele
praf conservat în vrac
1. Tipuri de sonde
Tipul A: lung
Tipul B: scurt
(Vezi figura 5)
2. Materiale
Lama şi tija trebuie să fie confecţionate din metal
lustruit, de preferat din oţel inoxidabil. Cleştele de tip lung va fi de
preferinţă confecţionat din oţel inoxidabil. Sonda de tip scurt va fi prevăzută
cu un cleşte detaşabil din lemn sau plastic, dotat cu o tijă prinsă de lamă.
3. Construcţia
3.1. Forma, materialul şi finisarea sondei trebuie să
fie astfel încât să permită ca sonda să fie curăţată uşor.
3.2. Muchiile lamei de tip A trebuie să fie ascuţite,
pentru a permite prelevarea probei prin răzuire.
3.3. Vârful lamei trebuie să fie suficient de ascuţit
pentru a facilita prelevarea de probe.
4. Dimensiuni principale
Sondele trebuie să fie conforme cu dimensiunile
menţionate în tabelul de mai jos (cu o toleranţă de 10%): (Dimensiuni în mm)
|
Tip A lung
|
Tip B scurt
|
Lungimea paletei
|
800
|
400
|
Grosimea metalului lamei
|
1 până la 2
|
1 până la 2
|
Diametrul interior al paletei, la vârf
|
18
|
32
|
Diametrul intern al paletei, la mâner sau tijă
|
22
|
28
|
Lăţimea fantei la vârf
|
4
|
20
|
Lăţimea fantei la cleşte sau tijă
|
14
|
14
|
5. Notă privind
utilizarea sondelor
5.1. Sondele pot fi introduse
vertical, dacă există mai puţine particule care plutesc liber. Sondele de tip A
sunt apoi complet umplute prin întoarcere şi astfel pot fi retrase vertical.
Sondele de tip B sunt deja umplute complet în timpul inserării, dar trebuie să
fie retrase în poziţie oblică pentru a se evita pierderile de la partea
inferioară.
5.2. In cazul particulelor care plutesc liber,
recipientul trebuie să fie înclinat, sondele inserate aproape orizontal, cu
fanta în jos, la retragere fiind orientate cu fanta în
sus.
Figurile 1 -5*)
*) Figurile 1 -5 sunt reproduse în facsimil.
Figura 5: Sonde pentru lapte deshidratat (toate
dimensiunile în milimetri)