Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 242/197 din 26 martie 2005

pentru aprobarea organizarii Sistemului national de monitoring integrat al solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea aportului de poluanti proveniti din surse agricole si de management al reziduurilor organice provenite din zootehnie in zone vulnerabile si potential vulnerabile la poluarea cu nitrati si pentru aprobarea Programului de organizare a Sistemului national de monitoring integrat al solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea aportului de poluanti proveniti din surse agricole si de management al reziduurilor organice provenite din zootehnie in zone vulnerabile si potential vulnerabile la poluarea cu nitrati

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR


SmartCity3

              Nr. 242 din 26 martie 2005
              MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
              Nr. 197 din 7 aprilie 2005
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 471 din  3 iunie 2005

    In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (6), art. 7 alin. (1) si ale art. 9 din Planul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 964/2000,
    in conformitate cu prevederile art. 110 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,

    ministrul mediului si gospodaririi apelor si ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba organizarea Sistemului national de monitoring integrat al solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea aportului de poluanti proveniti din surse agricole si de management al reziduurilor organice provenite din zootehnie in zone vulnerabile si potential vulnerabile la poluarea cu nitrati, in cadrul structurilor Sistemului national de monitoring integrat al resurselor de ape si al zonelor protejate, gestionat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului - ICPA Bucuresti, denumit in continuare Monitoringul solului.
    Activitatile specifice ale institutiei de referinta care gestioneaza Monitoringul solului si sediul centrului focal sunt prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se aproba Programul de organizare a Sistemului national de monitoring integrat al solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea aportului de poluanti proveniti din surse agricole si de management al reziduurilor organice provenite din zootehnie in zone vulnerabile si potential vulnerabile la poluarea cu nitrati, prevazut in anexa nr. 2.
    Art. 3
    In termen de un an de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului - ICPA Bucuresti, impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane", vor elabora programul de supraveghere si control corespunzator, procedurile si instructiunile de evaluare a datelor de monitorizare a poluantilor proveniti din surse agricole in sol si apele subterane, precum si ajustarea metodologiilor de revizuire a zonelor vulnerabile.
    Art. 4
    In termen de un an de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului - ICPA Bucuresti va stabili necesarul de materiale si logistica pentru laboratoare, reteaua informatica si bazele de date, va realiza estimarea costurilor si cheltuielilor necesare investitiilor, iar, impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane", va incepe identificarea si stabilirea sectiunilor de monitorizare necesare, inclusiv noile sectiuni.
    Art. 5
    In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2006, utilizandu-se si Metodologia de organizare si dezvoltare a Sistemului national de monitoring integrat al resurselor de ape si al zonelor protejate, se vor organiza si dezvolta centrul focal specific solului si zonelor vulnerabile, acreditarea si dotarea laboratoarelor acestuia si vor incepe organizarea si dezvoltarea retelei nationale de monitoring a nitratilor proveniti din surse agricole, a retelei informatice si a bazei nationale specifice de date.
    In paralel se vor dota si se vor acredita laboratoarele oficiilor judetene de studii pedologice si agrochimice, implicate de asemenea in organizarea si functionarea Monitoringului solului, si se vor incepe organizarea si dezvoltarea retelelor de monitoring si a sistemelor informatice si bazelor de date judetene.
    Art. 6
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 7
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                              Sulfina Barbu

            Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
                              Gheorghe Flutur

    ANEXA 1*)

    *) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|  Denumirea  |Institutia  |          Activitati specifice         | Sediul    |
|             |de referinta|                                       | centrului |
|             |care        |                                       | focal     |
|             |gestioneaza |                                       |           |
|             |sistemul    |                                       |           |
|_____________|____________|_______________________________________|___________|
|      0      |      1     |                     2                 |      3    |
|_____________|____________|_______________________________________|___________|
|Sistemul     |Institutul  |- organizarea si gestionarea Sistemului|Bucuresti, |
|national de  |National de |national de monitoring integrat al     |011464,    |
|monitoring   |Cercetare-  |solului si a centrului focal pentru    |Bd. Marasti|
|integrat al  |Dezvoltare  |reducerea aportului de poluanti        |nr. 61,    |
|solului, de  |pentru      |proveniti din surse agricole si        |sectorul 1 |
|supraveghere,|Pedologie,  |stabilirea sectiunilor de prelevare    |           |
|control si   |Agrochimie  |pentru monitoring si control,          |           |
|decizii      |si Protectia|reprezentative pentru sursele difuze si|           |
|pentru       |Mediului    |punctiforme din agricultura;           |           |
|reducerea    |(ICPA)      |- identificarea si delimitarea cat mai |           |
|aportului de |Bucuresti,  |exacta a zonelor vulnerabile si        |           |
|poluanti     |011464,     |potential vulnerabile la poluarea cu   |           |
|proveniti din|Bd. Marasti |nitrati din surse agricole (impreuna cu|           |
|surse        |nr. 61,     |Administratia Nationala <<Apele        |           |
|agricole si  |sectorul 1  |Romane>>) si revizuirea acestora;      |           |
|de management|            |- supravegherea si monitorizarea       |           |
|al           |            |concentratiei azotatilor si a altor    |           |
|reziduurilor |            |compusi ai azotului din sol si apele   |           |
|organice     |            |subterane (acvifere), precum si a altor|           |
|provenite din|            |poluanti din surse agricole, avertizare|           |
|zootehnie in |            |si prognoza (impreuna cu Administratia |           |
|zone         |            |Nationala <<Apele Romane>>);           |           |
|vulnerabile  |            |- intocmirea cadastrului si a hartilor |           |
|si potential |            |cu zonele poluate, vulnerabile si      |           |
|vulnerabile  |            |potential vulnerabile;                 |           |
|la poluarea  |            |- stabilirea frecventei de prelevare a |           |
|cu nitrati   |            |probelor, a tehnicilor si a seturilor  |           |
|             |            |de analiza;                            |           |
|             |            |- organizarea, realizarea si           |           |
|             |            |gestionarea retelei de monitoring;     |           |
|             |            |- organizarea, realizarea si           |           |
|             |            |gestionarea retelei informatice si a   |           |
|             |            |bazei de date nationale specifice, in  |           |
|             |            |care se includ si retelele si bazele de|           |
|             |            |date judetene, gestionate de Oficiile  |           |
|             |            |Judetene de Studii Pedologice si       |           |
|             |            |Agrochimice;                           |           |
|             |            |- transmiterea datelor catre centrul   |           |
|             |            |focal, evaluarea, prelucrarea si       |           |
|             |            |interpretarea datelor obtinute;        |           |
|             |            |- intocmirea raportului de etapa;      |           |
|             |            |- transmiterea si schimbul permanent de|           |
|             |            |date cu Monitoringul suport national   |           |
|             |            |integrat de supraveghere, control si   |           |
|             |            |decizii pentru reducerea aportului de  |           |
|             |            |poluanti proveniti din surse agricole, |           |
|             |            |in apele subterane si de suprafata,    |           |
|             |            |gestionat de Administratia Nationala   |           |
|             |            |<<Apele Romane>> si cu Autoritatea     |           |
|             |            |Nationala de Meteorologie si Institutul|           |
|             |            |National de Hidrologie si Gospodarirea |           |
|             |            |Apelor, in cadrul sistemului national  |           |
|             |            |de monitoring integrat;                |           |
|             |            |- organizarea si gestionarea Sistemului|           |
|             |            |national de management al reziduurilor |           |
|             |            |organice provenite din zootehnie in    |           |
|             |            |zone vulnerabile si potential          |           |
|             |            |vulnerabile la poluarea cu nitrati;    |           |
|             |            |- identificarea si controlul surselor  |           |
|             |            |poluatoare;                            |           |
|             |            |- participarea la procesul decizional  |           |
|             |            |de reducere a poluarii si eliminare a  |           |
|             |            |surselor poluatoare;                   |           |
|             |            |- evaluarea riscului de poluare;       |           |
|             |            |- stabilirea planurilor si programelor |           |
|             |            |de management al reziduurilor organice |           |
|             |            |provenite din zootehnie in zone        |           |
|             |            |vulnerabile si potential vulnerabile la|           |
|             |            |poluarea cu nitrati;                   |           |
|             |            |- stabilirea managementului terenurilor|           |
|             |            |agricole in zonele vulnerabile si      |           |
|             |            |potential vulnerabile;                 |           |
|             |            |- stabilirea masurilor de limitare si  |           |
|             |            |combatere a poluarii solului,          |           |
|             |            |plantelor, apelor de suprafata si      |           |
|             |            |freatice;                              |           |
|             |            |- stabilirea cadrului tehnic de        |           |
|             |            |elaborare a planurilor de actiune si   |           |
|             |            |planurilor de fertilizare in zonele    |           |
|             |            |vulnerabile si potential vulnerabile;  |           |
|             |            |- organizeaza si realizeaza, impreuna  |           |
|             |            |cu A.N.C.A. instruirea formatorilor, a |           |
|             |            |producatorilor agricoli si a           |           |
|             |            |fermierilor pentru constientizare si   |           |
|             |            |implementare a programelor de actiune; |           |
|             |            |- organizeaza si realizeaza, impreuna  |           |
|             |            |cu A.N.C.A. instruirea formatorilor, a |           |
|             |            |producatorilor agricoli si a           |           |
|             |            |fermierilor pentru constientizare si   |           |
|             |            |adoptare a prevederilor Codului Bunelor|           |
|             |            |Practici Agricole;                     |           |
|             |            |- Monitorizarea periodica, impreuna cu |           |
|             |            |ANCA, a implementarii prevederilor     |           |
|             |            |Codului Bunelor Practici Agricole;     |           |
|             |            |- Participa la elaborarea programelor  |           |
|             |            |de actiune pentru zonele vulnerabile si|           |
|             |            |identificare a masurilor specifice     |           |
|             |            |pentru fiecare din aceste zone si la   |           |
|             |            |coordonarea implementarii acestora;    |           |
|             |            |- raportarea periodica catre           |           |
|             |            |ministerele si organismele de resort.  |           |
|_____________|____________|_______________________________________|___________|

    ANEXA 2*)

    *) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.

                             PROGRAM
de organizare a Sistemului national de monitoring integrat al solului, de supraveghere, control si decizii pentru reducerea aportului de poluanti proveniti din surse agricole si de management al reziduurilor organice provenite din zootehnie in zone vulnerabile si potential vulnerabile la poluarea cu nitrati

    Program de monitoring
    Programul de monitorizare si evaluare a zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati trebuie dezvoltat gradual ca urmare a constrangerilor administrative, bugetare si de personal.
    Programul va deveni mai eficient dupa ce se realizeaza o ierarhizare a zonelor vulnerabile in functie de sursele potentiale de poluare (actuale si istorice) si de starea actuala calitativa a corpurilor de apa subterana din punctul de vedere al concentratiei nitratilor. Se vor lua in considerare strategiile de dezvoltare rurala si agricola.

    Aspecte generale
    Proiectarea retelei de monitorizare include determinarea:
    - Densitatii retelei si localizarea punctelor de monitorizare a continutului de nitrati din sol si din corpurile de apa subterana si de suprafata.
    - Parametrilor care se monitorizeaza (parametri de monitorizare si control a solului si a apelor subterane si a parametrilor de remediere a poluarii solului si a apelor subterane).
    - Tipurilor de site-uri de monitorizare (site-uri supuse controlului poluarii si site-uri supuse remedierii poluarii).
    - Frecventa de recoltare si determinare a probelor.
    In cazul monitorizarii zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati, datele care trebuiesc monitorizate sunt:
    - Conditiile pedohidrogeologice care permit transmiterea nitratilor proveniti din activitatile agricole catre corpurile de apa subterana si de suprafata.
    - Folosinta terenului (istoric si prezent, planuri de fertilizare).
    - Managementul gunoiului provenit din activitati zootehnice actuale si istorice.
    Proiectarea retelelor de monitorizare depinde de fondurile alocate pentru aceasta activitate.

    a) Densitatea retelei
    Densitatea site-urilor pentru monitorizare depinde de conditiile pedohidrogeologice care impun regimurile de curgere ale apei si nitratilor de la suprafata solului catre corpurile de apa subterane/de suprafata. Unitatile si profilele pedohidrogeologice cu un grad mare de heterogenitate vor necesita o densitate mai mare de puncte. Fiecarui subsistem monitorizat (sol, corpuri de apa subterane, corpuri de apa de suprafata) ii va corespunde o retea diferita de monitorizare care sa reflecte caracteristicile regimurilor de curgere ale apei si nitratilor.
    Densitatea site-urilor pentru monitorizare va depinde direct de procentul suprafetei cu folosinta agricola din unitatea administrativ-teritoriala (comuna) situata in zona vulnerabila, de densitatea populatiei, vulnerabilitatea acviferului fata de contaminarea cu nitrati proveniti din surse agricole, intensitatea utilizarii acviferului. De asemenea, un efect important asupra densitatii site-urilor de monitorizare (in special pentru subsistemul sol) il reprezinta structura proprietatilor pedo-agricole.

    b) Selectarea site-urilor pentru monitorizare
    Optiunea pentru tipul de observatii si amplasarea punctelor de masura este determinata, in general, de doua criterii interconectate:
    - Reprezentativitatea punctelor selectate pentru sol si acvifer.
    - Posibilitatea determinarii tendintei concentratiei de nitrati din sol si acvifer la scara dorita.
    Site-urile sau punctele de observatie ale retelei trebuie sa fie reprezentative pentru:
    - Delimitarea sistemelor principale de curgere catre si prin corpurile de apa subterana ale nitratilor proveniti din activitati agricole
    - Delimitarea unitatilor omogene pedo-geo-hidrologice
    - Delimitarea suprafetelor de teren cu management unitar agricol si al gunoiului provenit din activitati zootehnice
    Pentru fiecare site selectat se executa urmatoarele activitati:
    - Caracterizarea corpurilor de apa subterana si de suprafata din punct de vedere al functiilor de transmisie pentru apa si nitrati; determinarea geometriei principalelor zone de acumulare a apei.
    - Evaluarea vulnerabilitatii la poluarea cu nitrati bazata pe evaluarea dinamicii apei si nitratilor in sistemul sol - zona nesaturata - substrat geologic - corp de apa subterana.
    - Identificarea presiunilor la care este supus sistemul acvatic, in primul rand, cele rezultate din activitatile agricole de la suprafata.
    - Identificarea masurilor de remediere a poluarii.
    Site-urile pentru evaluarea starii corpurilor de apa subterana trebuie sa aiba un corespondent intr-o arie la suprafata solului de la care provine fluxul de nitrati (echivalentul bazinului amonte in cazul apelor de suprafata). In general, pentru corpurile de apa subterane se executa foraje pentru evaluarea calitatii apei si a nivelului piezometric. Acolo unde exista izvoarele de coasta (integratoare din punct de vedere al calitatii apelor subterane) informatiile obtinute din analiza apei colectata din ele pot inlocui informatiile provenite de la mai multe foraje (prin care se evalueaza calitatile locale ale apei din corpurile subterane).

    c) Parametri
    Alegerea parametrilor pentru monitorizare, control si remediere a poluarii se face in functie de obiectivele programelor de masuri adoptate pentru zonele vulnerabile. Selectia parametrilor depinde de:
    - Sursele de nitrati (actuale si istorice) care determina presiunile la care este supus sistemul acvatic.
    - Utilizarea pe care o are apa din corpurile de apa subterane si de suprafata.
    - Problemele care se manifesta deja, din punctul de vedere al poluarii cu nitrati, in arealul considerat.

    d) Masuratori cantitative si proceduri de recoltare a probelor
    Masuratorile continutului de nitrati din sol si din apele subterane se efectueaza in puncte fixe reprezentative pentru sistemul de curgere al apei si nitratilor din unitatea teritoriala considerata. Reprezentativitatea probelor se va stabili si in functie de activitatile antropice care influenteaza locul de unde se recolteaza proba, precum si de regimul acviferului in punctul (zona) pe care o reprezinta (umplere, golire).
    Determinarile de teren si in laborator trebuie efectuate in acord cu metodologiile si normele la nivel national.

    e) Frecventa recoltarii probelor
    Frecventa de recoltare pentru monitorizare depinde de limitarile bugetare si de resurse umane.
    Frecventa de recoltare este, de asemenea, influentata de o serie de considerente tehnice si stiintifice.
    In acest sens, se pot diferentia influentele induse de dimensiunile pedohidrogeologice si pedohidrologice ale procesului.
    Dimensiunea pedohidrologica se refera la existenta variatiilor sezoniere ale unor parametri calitativi si cantitativi inclusi in programele de monitorizare. Incarcarea corpurilor de apa subterane are o variatie sezoniera depinzand de structura variatiilor climatice. Perioada de umplere poate fi corelata cu cresterea spalarii nitratilor de la suprafata terenului sub adancimea frontului radicular.
    Consideratiile sezoniere sunt deosebit de importante atunci cand parametrii sistemului pedohidrologic sunt afectati de activitatile agricole care, prin esenta lor, au un caracter sezonier pronuntat.
    Frecventele pentru observatiile facute asupra corpurilor de apa subterana si a sistemelor fizice conexe depind in mare masura de fluctuatiile nivelului freatic, care sunt determinate de conditiile pedologice (fluxurile de solutie a solului transmise catre zona nesaturata), hidrogeologice (tipul si adancimea acvifeului), circumstantele hidrologice (meteorologice) si impactul activitatilor umane (folosirea apei, irigatii, agricultura etc.).
    Din aceasta perspectiva trebuiesc considerate cateva reguli pentru programele de monitorizare:
    - Frecventa masuratorilor trebuie adaptata variatiilor temporale din sistem.
    - Monitorizarea variatiilor de lunga durata si a tendintelor necesita o frecventa relativ scazuta a observatiilor, in timp ce monitorizarea variatiilor sezoniere necesita o frecventa ridicata.
    - Structura sistemului de monitorizare va fi adaptata setului de obiective propuse si resurselor disponibile.

    Sinteza operatiunilor care trebuie executate pentru monitorizarea zonelor vulnerabile la poluare cu nitrati

    1. Monitorizare de fond la nivelul tarii. Informatiile existente sunt grupate in mai multe straturi de date georeferentiate dezvoltate de diferite institutii.
    a. Limita unitatilor teritorial administrative la nivelul Comuna (bazata pe prelucrarea hartilor administrativ-teritoriale 1:850.000).
    b. Suprafata fondului funciar (agricol, arabil, vii, livezi, fanete, pasuni, paduri) la nivel de Comuna. Baza de date a fost elaborata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
    c. Capacitatea de productie a solului (medie pe serii lungi de ani climatici, evaluata prin utilizarea notelor de bonitare) medie pe comune (bazata pe harta notelor de bonitare 1:50.000 elaborata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA) Bucuresti
    d. Suprafata cultivata pe tip de culturi la nivel de Comuna. Baza de date a fost elaborata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
    e. Numarul si tipul de animale din gospodariile individuale la nivel de Comuna. Baza de date a fost elaborata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
    f. Numarul si tipul de animale din complexele zootehnice (efective actuale si capacitatea maxima a complexelor), precum si starea echipamentelor de prelucrare a apelor uzate. Baza de date a fost elaborata de Administratia Nationala "Apele Romane"
    g. Sol (informatii georeferentiate bazate pe harti de sol la scara 1:1.000.000 si 1:200.000). Atribute pentru functii de pedotransfer necesare evaluarii dinamicii apei si nutrientilor asociate unitatilor cartografice sunt continute doar in SIG al resurselor de sol 1:1.000.000. Informatia este obtinuta si gestionata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA). In plus, la acelasi institut exista datele de sol culese din reteaua de monitorizare pan-europeana in sistem de tip grila cu pasul de 16 km.
    h. Clima. Serii de date de vreme pentru perioade mari de ani sunt furnizate de Agentia Nationala de Meteorologie, utilizand datele furnizate de cele 47 statii meteorologice standard de pe teritoriul Romaniei. Utilizand metodologia MARS, s-au facut interpolari pentru datele climatice intr-o retea cu pasul 10 x 10' longitudine x latitudine (date furnizate de proiectul european ATEAM cu drept de utilizare in Romania de ICPA).
    i. Corpuri de apa subterana: caracteristicile acviferelor si zonei nesaturate. Informatii organizate in SIG de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA).
    j. Corpuri de apa subterana: nivel piezometric si concentratiile compusilor azotului. Informatiile sunt obtinute si gestionate de Administratia Nationala "Apele Romane".
    k. Corpuri de apa de suprafata: reteaua hidrografica, inclusiv bazinele aferente. Informatia organizata in SIG pe baza cadastrului apelor de catre Administratia Nationala "Apele Romane"

    2. Monitorizare pentru scopuri specifice (Directiva Nitratilor).
    Evaluarea vulnerabilitatii corpurilor de apa subterana utilizand modele euristice de evaluare prin suprapunerea straturilor de surse (obtinute prin prelucrarea informatiilor prezentate la punctul 1 - lit. b, c, d, e, f. Se considera distinct sursele actuale care conduc la un bilant pozitiv al nitratilor la nivelul comunei si sursele istorice bazate pe efectivele de animale maxime din complexele zootehnice), transmitere prin sol (prelucrarea informatiilor de la pct. 1 - lit. g si h), transmitere prin zona nesaturata si tipul acviferului (informatii de la pct. 1 - lit. i). Vulnerabilitatea obtinuta prin aceasta metoda se compara cu datele furnizate de reteaua de foraje (de la pct. 1 - lit. j). Zonele vulnerabile sunt declarate intr-o prima aproximatie la nivelul unitatilor teritorial-administrative (comuna - informatiile prezentate la pct. 1 - lit. a) luandu-se in considerare amplasarea comunelor in cadrul bazinelor hidrografice (informatiile de la pct. 1 - lit. k) cu extensia corespunzatoare a zonelor vulnerabile in amonte si aval.

    3. Monitoring de conformitate. Pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati stabilite in urma aplicarii metodologiei de la punctul 2, se efectueaza urmatoarele operatiuni de monitorizare de conformitate:
    a. Stabilirea structurii si amplasamentului proprietatilor agricole la nivelul comunelor din zonele vulnerabile.
    b. Elaborarea hartii pedologice detaliate a zonei.
    c. Elaborarea hartii detaliate a corpurilor de apa subterane din zona.
    d. Elaborarea anuala, pentru fiecare exploatatie agricola, a planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice, structurii de culturi, numarului de animale si tehnicilor de stocare si utilizare a gunoiului provenit de la animale.
    e. Evaluarea anuala a bilantului de nitrati la nivelul exploatatiilor agricole. In cazul bilantului pozitiv al nitratilor, se promoveaza acordurile de utilizare a gunoiului suplimentar in exploatatii vecine, in care bilantul nitratilor este negativ.

    4. Monitoring pentru scopuri specifice (Directiva Nitratilor). Pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati stabilite in urma aplicarii metodologiei de la punctul 2 se efectueaza urmatoarele operatiuni de monitorizare cu scopuri specifice:
    a. Stabilirea amplasamentului surselor de nitrati (actuale si depozite istorice) de pe teritoriul zonei vulnerabile.
    b. Stabilirea punctelor de recoltare a probelor de sol pentru evaluarea continutului de nitrati. Amplasarea punctelor se va face (in sistem expert sau de preferinta, prin utilizarea rezultatelor furnizate de un model de simulare a dinamicii nitratilor in zona vulnerabila) in acord cu potentialul solurilor de transmitere a nitratilor catre corpurile de apa subterane si/sau de suprafata si prin luarea in considerare a surselor de nitrati si a directiilor principale de curgere a apei din zona respectiva.
    c. Stabilirea punctelor pentru recoltarea probelor de apa din corpurile de apa subterana (fantani, foraje, izvoare de coasta). Amplasarea punctelor se va face (in sistem expert sau de preferinta, prin utilizarea rezultatelor furnizate de un model de simulare a dinamicii nitratilor in zona vulnerabila) prin luarea in considerare a directiei de curgere a apei prin corpurile de apa subterana.
    d. Stabilirea amplasamentului pentru recoltarea probelor de apa din apele de suprafata.
    e. Recoltarea si masurarea probelor de sol si apa din zonele vulnerabile, conform unui calendar care sa fie corelat cu managementul gunoiului.
    f. Agregarea rezultatelor obtinute prin monitorizare in indicatori specifici de risc.
    In functie de fondurile existente, monitorizarea zonelor vulnerabile se va face ierarhic, tinand cont de urmatoarele elemente:
    a. Concentratia existenta a nitratilor din corpurile de apa subterana.
    b. Tipul sursei de nitrati proveniti din activitati agricole: actuala, istorica (complexe zootehnice dezafectate).
    c. Caracteristicile zonei vulnerabile (comuna) din punctul de vedere al formarii la nivel de teren a fluxurilor de nitrati catre corpurile de apa subterana si/sau de suprafata.
    - Comune de deal si munte amplasate pe cursul unui rau in care trebuie luata in considerare influenta din comunele amonte si efectul indus asupra comunelor din aval. In general, in aceste comune sursele de nitrati sunt plasate in lungul raului, intr-o suprafata agricola limitata.
    - Comune de deal si munte, in care sursele de nitrati sunt dispersate pe intreaga suprafata a comunei, fara o legatura directa cu un curs de apa.
    - Comune de campie.
    - Comune amplasate in vecinatatea marilor orase.

    Managementul produselor organice reziduale provenite din agricultura in zonele vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nitrati.

    1
    Acest material are ca scop constientizarea, indrumarea si/sau instruirea crescatorilor de animale, dar si a fermierilor agricoli care importa produse organice reziduale, asupra masurilor obligatorii ale programelor de actiune in zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati proveniti din surse agricole si a managementului reziduurilor organice provenite din agricultura si asupra implementarii acestor programe. Pentru ingrasamintele organice, Programul Cadru de Actiune stabileste:
    i) limitele cantitatilor de ingrasamant organic care poate fi aplicat pe terenurile agricole;
    ii) restrictiile privind momentul aplicarii unor ingrasaminte organice, si
    iii) cantitatea de N accesibil din ingrasamintele organice necesara atunci cand se calculeaza cerinta de ingrasaminte.

    2
    Aceste linii directoare au in vedere trei aspecte:
     _________
    | Partea A| Este suficient teren disponibil pentru imprastierea balegarului?
    |_________|
     _________
    | Partea B| Este suficienta capacitate de stocare pentru balegar?
    |_________|
     _________
    | Partea C| In ce masura dozele de balegar aplicate vor reduce necesarul de
    |_________| ingrasaminte chimice cu azot?

    Partea A In cazul in care sistemul fermei nu se modifica, mai precis suprafata, numarul de animale sau folosinta terenului, aceasta parte se ia in considerare o singura data.
    Partea B se refera la fermierii care au sisteme de depozitare a balegarului si ii ajuta pe acestia sa stabileasca daca exista suficienta capacitate de stocare a materialului rezidual, astfel incat sa se evite aplicarea acestuia in perioade neadecvate.
    Partea C se realizeaza anual avand in vedere ca dozele de aplicare a balegarului si structura culturilor variaza.

    PARTEA A
    ESTE SUFICIENT TEREN DISPONIBIL PENTRU IMPRASTIEREA BALEGARULUI?

    3
    Legislatia pentru Zone Vulnerabile la Poluarea cu Nitrati fixeaza o limita pentru incarcarile cu ingrasamant organic (azot), 250 Kg/ha de N total pe fanete si 210 Kg/ha de N total pe terenurile arabile, acestea reprezentand valori medii pentru intregul teren agricol incadrat ca zona vulnerabila la poluarea cu nitrati. Este necesar a se avea in vedere ca limita de incarcare pentru terenurile arabile scade la 170 Kg/ha dupa primii patru ani de aplicare a Planului de Actiune. Aceste limite sunt stabilite pentru N din balegarul provenit de la animalele crescute in interiorul fermei si din alte materiale organice reziduale importate. Aceste valori sunt limite anuale care se aplica de la 19 decembrie anul in curs la 18 decembrie anul urmator. Cantitatea de N produs de excrementele animaliere depinde de numarul si tipul de animale din cadrul fermei.

    4
    In plus, nici un teren nu ar trebui sa primeasca doze de balegar (este exclus balegarul provenit de la animalele scoase la pasunat) care sa elibereze o cantitate mai mare decat 210 Kg/ha N total in orice perioada a anului, sau care sa puna la dispozitie N accesibil in exces fata de cerinta plantei de cultura.

    5
    Etapele urmatoare vor permite a se stabili daca terenul folosit pentru imprastierea balegarului in cadrul unei ferme este in acord cu cerintele Programului de Actiune in Zonele Vulnerabile la Poluarea cu Nitrati.
    Un teren inchiriat pe durata scurta (de obicei 2 ani sau mai putin) se considera parte din ferma celui care concesioneaza; in cazul unui teren inchiriat pe durata indelungata, acesta este considerat ca ferma care utilizeaza terenul.

     _________
    | Etapa 1 | Calculul limitei admisibile de azot total provenit din balegar
    |_________| la nivel de ferma

    6
    Acest calcul se realizeaza in functie de suprafata de teren a fermei care este considerata zona vulnerabila la poluarea cu nitrati. Pentru aceasta se completeaza Tabelul 1a (faneata) si Tabelul 1b (teren arabil), in care este prezentat terenul cultivat din cadrul fermei.

    Coloana 1 Numele campului sau numarul
    Coloana 2 Planta de cultura ce urmeaza a fi cultivata (pentru a stabili
              dinainte modul de imprastiere a balegarului)
    Coloana 3 Suprafata in hectare, care se adauga in coloana pana cand se
              obtine suprafata totala (A si B).
    Coloana 4 Este pentru referinte legate de stabilirea modului de imprastiere
              a balegarului. Se noteaza perioada in care este permisa aplicarea
              balegarului pentru fiecare camp in parte.

    7
    Pe solurile nisipoase sau cu un profil scurt, Programul de Actiune pentru Zone Vulnerabile la Poluarea cu Nitrati impune, in functie de tipul de cultura, conditiile hidro-meteorologice si vulnerabilitatea naturala a zonei, o perioada inchisa maxima (in perioada 1 august - 1 februarie) si o perioada minima (1 august - 1 noiembrie), in care nici un fel de ingrasamant organic cum ar fi balegarul animalier de consistenta solida, semilichida sau lichida, asternutul de pasare, fractiunea lichida a namolului orasenesc, nu poate fi aplicat pe terenurile care nu sunt fanete sau nu sunt semanate cu culturi de toamna. Perioada inchisa maxima, pentru terenurile aflate sub fanete sau culturi de toamna este de la 1 septembrie la 1 februarie si minima de la 15 septembrie la 15 noiembrie. Aceste perioade inchise nu se iau in considerare in cazul resturilor vegetale sau a altor tipuri de produse organice reziduale.

    8
    Este necesara identificarea suprafetelor pe care imprastierea ingrasamantului organic este dificila in anumite momente datorita:
    - plantei de cultura cultivate pe suprafata respectiva;
    - conditiilor de traficabilitate necorespunzatoare (de ex. pe soluri argiloase pe perioada de iarna);
    - riscul scurgerilor de suprafata (de ex. pe soluri argiloase situate pe pante* mari)
------------
    * aplicarea ingrasamintelor organice nu este permisa pe pante abrupte.

    9
    Codul de Bune Practici Agricole prezinta informatii suplimentare cu privire la momentul aplicarii balegarului si a altor ingrasaminte naturale, in scopul evitarii poluarii directe a apelor curgatoare sau a altor corpuri de apa. Fermierii sunt incurajati sa dezvolte un Plan de Management al Reziduurilor in cadrul fermei, pentru a-i ajuta sa decida cand, unde si ce doza de ingrasamant organic trebuie sa imprastie pe terenul fermei sale.

    10
    In ultima faza se calculeaza capacitatea totala admisa pentru N provenit din balegar pe care o are terenul acoperit de faneata din cadrul fermei (C) si cel cultivat cu alte culturi agricole (D_1 sau D_2 pentru perioada de dupa 2010/2014). Aceste valori se insumeaza pentru a obtine capacitatea totala admisa pentru N provenit din balegar pe care o are terenul din cadrul fermei (E_1 sau E_2 pentru perioada de dupa 2010/2014).

    Tabel 1a Calculul suprafetei disponibile pentru imprastierea balegarului pe terenurile cu fanete

 ______________________________________________________________________________
|Numele campului |Cultura (perena) |Suprafata in hectare |Perioada disponibila |
|sau numarul     |                 |                     |pentru imprastierea  |
|                |                 |                     |balegarului          |
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
            Suprafata totala | A = |                     | Ha
                             |_____|_____________________|

                                                               ______________
    Capacitatea totala pentru N provenit          = A x 250 = | C |          |
    din balegar pentru suprafetele                            |___|__________|
    acoperite de fanete                                            Kg N pe an

    Tabel 1b Calculul suprafetei disponibile pentru imprastierea balegarului pe terenurile arabile

 ______________________________________________________________________________
|Numele campului | Cultura         |Suprafata in hectare | Luni disponibile    |
|sau numarul     | (de ex. cartof) |                     | pentru imprastierea |
|                |                 |                     | balegarului         |
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
|________________|_________________|_____________________|_____________________|
            Suprafata totala | B = |                     | Ha
                             |_____|_____________________|

    Capacitatea totala pentru N provenit din balegar pentru suprafetele acoperite de fanete

                    _____         sau pentru perioada de dupa D_2
    = B x 210*1) = | D_1 |        2010/2014
                   |_____|        = B x 170 =
                                  Kg N pe an

    *1) Aceasta valoare se va reduce la 170 kg/ha N in Decembrie 2010/2014.

    Insumarea tabelelor 1a si 1b

    Capacitatea admisa pentru N total provenit din balegar:
                 ______________                               ______________
    = C + D_1 = | E_1|         | sau dupa 2010/2014          | E_2|         |
                |____|_________|                             |____|_________|
                                 = C + D_2 =
                                 Kg N pe an

    Valoarea E_2 indica situatia existenta dupa Decembrie 2010/2014 (tinand cont de faptul ca suprafata acoperita de culturi agricole ramane aceeasi), cand capacitatea admisa pentru N total provenita din balegar se reduce la 170 kg/ha.
     _________
    | Etapa 2 | Calculul cantitatii de azot produsa de excrementele animaliere
    |_________| la nivel de ferma

    11
    Acest calcul are in vedere faptul ca, cantitatea de balegar depozitata si imprastiata pe terenul fermei in timpul unui an nu depaseste valoarea limita admisa. Se completeaza tabelul 2. Pentru fiecare tip de animal in parte:
    Coloana 1 Se trec tipurile de animale din ferma si se inregistreaza numarul lor in coloana 2.
    Coloana 2 Se inmulteste valoarea din coloana 2, reprezentand numarul de animale de un tip cu un coeficient inregistrat in coloana 3, pentru a se calcula cantitatea de N total provenit din excrementele animaliere. Acesti coeficienti reprezinta valori standard estimate in functie de continutul de N provenit din excrementele diferitelor tipuri de animale. Exista posibilitatea ca valorile standard estimate sa nu corespunda conditiilor existente in arealul luat in studiu (de ex. se utilizeaza diete cu un continut mai scazut de N). In acest caz valorile standard se vor stabili in functie de conditiile existente, cum ar fi aceea de a tine cont de cantitatea de balegar care se exporta in mod curent.
    Coloana 4 In coloana 4 se inregistreaza deci, cantitatea totala de N provenit din excrementele pe diferite tipuri de animale. Se insumeaza toate valorile din coloana 4 si se inregistreaza valoarea F, care reprezinta cantitatea totala de N provenita din excrementele animaliere existente in cadrul fermei luata in studiu. Aceasta valoare se compara apoi cu capacitatea pentru de N total provenita din balegar admisibila pe terenul fermei luata in studiu (E_1 sau E_2 de la Etapa 1).

    12
    In cazul in care cantitatea de N total din balegarul animalier depaseste limita admisibila (F mai mare decat E_1), este recomandat ca excesul de balegar sa fie utilizat intr-o ferma invecinata sau sa fie eliminat in spatii special amenajate avand in vedere protectia mediului ambiant. Pentru eliminarea in bune conditii a cantitatii de balegar animalier in exces, este necesar sa se consulte Codul de Bune Practici Agricole.

    13
    Daca se exporta balegar animalier in afara fermei, este absolut obligatoriu sa se aibe in vedere limitele admise in ceea ce priveste cantitatea, momentul, capacitatea echipamentului de transport. Aceste limite admise vor fi luate in considerare pentru cel putin cinci ani. Continuturi de N a diferitelor tipuri de ingrasaminte organice animaliere sunt prezentate in Tabelele 5, 6, 7.

    14
    Pentru a reduce riscul imprastierii bolilor animaliere in timpul transportului, este necesar asigurarea unor containere securizate, curatarea exteriorului vehiculului utilizat pentru transport inainte de parasirea locului de provenienta a balegarului, imprastierea ingrasamantului organic pe terenurile arabile sau pe fanete in mod corespunzator protectiei mediului ambiant.

    Tabel 2 Valori standard pentru continuturile de azot total provenit din dejectiile animaliere

Tip de animal   Numar de animale   Cantitatea de N total   Cantitatea de N total
                                   produsa de un animal    produsa de un tip de
                                   (kg/an)                 animal (kg/an)
1               2                  3                       4

     _________
    | Etapa 3 | Indicatii privind imprastierea balegarului animalier sau a altor
    |_________| materiale organice importate

    15
    Acest paragraf este util numai pentru acei fermieri care aduc balegar animalier sau alt tip de material organic rezidual de alte ferme invecinate. Pentru a reduce riscul imprastierii bolilor animaliere in timpul transportului, este necesara asigurarea unor containere securizate, curatarea exteriorului vehiculului utilizat pentru transport inainte de parasirea locului de provenienta a balegarului, imprastierea ingrasamantului organic pe terenurile arabile sau pe fanete in mod corespunzator protectiei mediului ambiant. Este necesar sa se inregistreze toate informatiile legate de importarea ingrasamantului organic in fisele de camp.

    16
    Limita de N total sub forma de ingrasamant organic se aplica tuturor surselor de N organic. In cazul in care ferma detine teren mai mult decat este necesar pentru imprastierea balegarului produs de septelul acesteia, se pot aduce si incorpora ingrasaminte organice pe baza de azot de la fermele invecinate (E > F).

Capacitatea admisa pentru      N total produs de      N total in ingrasamantul
N total in cadrul fermei       septelul fermei        organic care poate fi
(Etapa 1)                      (Etapa 2)              importat in ferma
 ___                            ___
| E | kg/an                -   | F | Kg/an        =   kg/an
|___|                          |___|

     _________
    | PARTEA B|
    |_________|

    ESTE SUFICIENTA CAPACITATE DE STOCARE PENTRU BALEGAR?

    17
    Partea B se aplica doar fermierilor care se afla in zone vulnerabile la poluarea cu nitrati si produc balegar in stare lichida, care necesita o capacitate de stocare suplimentara pentru a se incadra in regulile cu privire la momentul aplicarii acestor materiale organice reziduale pe terenuri.

    18
    Pe solurile nisipoase (soluri care au un strat de suprafata nisip, nisip lutos sau lut nisipos pana la 40 cm si care acopera un subsol nisip sau nisip lutos de pana la 80 cm adancime) sau inguste (soluri care au o grosime de 40 cm sau mai putin, deasupra rocii de formare, care de obicei este calcar, gresie sau nisip) ingrasamintele organice de diferite tipuri cum ar fi balegarul animalier in stare proaspata, resturile organice de la asternuturile de pasare sau namolul orasenesc maturat nu pot fi aplicate pe o perioada maxima:
    Intre 1 septembrie si 1 februarie pe fanete sau terenurile cultivate cu culturi de toamna, sau
    Intre 1 august si 1 februarie pe terenurile care nu sunt fanete sau nu sunt cultivate cu culturi de toamna.

    19
    Aceasta sectiune, va permite estimarea perioadei optime de stocare a balegarului, care trebuie sa fie in acord cu cerintele legate de zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati, evitandu-se in acest fel poluarea mediului ambiant. Este absolut obligatoriu sa se ia in considerare apa uzata provenita din precipitatiile cazute in cadrul fermei, din spalarea tarcurilor si separeurilor, atunci cand aceasta este drenata in bazinele de stocare a balegarului.

    20
    Efluentul de apa uzata provenit din precipitatiile cazute in cadrul fermei sau din spalarea peretilor bazinelor de stocare, a filtrelor, a separatorilor de balegar are un continut semnificativ de azot si prin urmare este considerat ingrasamant organic care se supune regulilor aplicate in zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.
    Apa uzata din precipitatii sau de spalare a tarcurilor si separeurilor care este colectata separat de balegar nu se supune regulilor stabilite in zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati si poate fi aplicata in orice moment pe orice fel de sol, dar tinand cont de Codul de Bune Practici Agricole.
     _________
    | Etapa 4 | Calculul perioadei de stocare
    |_________|

    21
    Este posibil sa se cunoasca deja perioada de stocare a balegarului animalier produs in cadrul fermei. In aceasta situatie se inregistreaza valoarea in casuta Z si se trece la etapa 5.

    22
    In caz contrar se vor parcurge pasii de mai jos. Pentru a calcula capacitatea de stocare necesara trebuie sa se cunoasca:
    1. Capacitatea bazinelor de stocare existente (in metri cubi).
    2. Suprafata tarcurilor deschise, a gramezilor de nutret, care dreneaza in bazinele de stocare (in metri patrati).
    3. Precipitatiile medii anuale in cadrul fermei (in milimetri)

    23
    Pentru calculul volumului de balegar produs lunar se completeaza tabelul 3. Se inregistreaza urmatoarele:
    Coloana 1 Numarul de animale de un anumit tip care asigura producerea balegarului.
    Coloana 2 Daca o parte din excrementele animaliere sunt colectate sub forma de material organic in stare solida si stocate separat, se stabileste proportia in care balegarul este manevrat in stare proaspata si valoarea se trece in aceasta coloana. Altfel aceasta coloana se ignora.
    Coloana 3 In aceasta coloana se trece un factor de multiplicare in functie de care se va calcula volumul lunar.
    Coloana 4 Se inmultesc coloanele 1, 2 si 3 si valoarea obtinuta se trece in coloana 4. Se insumeaza toate valorile din aceasta coloana si se obtine volumul total de balegar in stare proaspata produs lunar, care se trece in casuta S.

    Tabel 3 Productia de balegar animalier lunara (balegar animalier in stare proaspata)

 _____________________________________________________________________________
| Tipul de animal | Numar de | Proportia  | Volumul de     | Volumul total    |
|                 | animale  | de balegar | balegar produs | lunar de balegar |
|                 | de un    | colectata  | pe cap de      | produs (mc)      |
|                 | anumit   | in stare   | animal (mc)    |                  |
|                 | tip      | proaspata  |                |                  |
|_________________|__________|____________|________________|__________________|
|                 |     1    |     2      |       3        |        4         |
|_________________|__________|____________|________________|__________________|
|                 |          |            |                |                  |
|_________________|__________|____________|________________|__________________|

    24
    Calculul ploii care cade direct pe bazinul de stocare si pe suprafetele de beton drenate in bazinul de stocare (lunara)

 ______________________________________________________________________________
|Suprafata bazinului             Precipitatii           Volumul de precipitatii|
|de stocare si a          medii                         lunar pe bazinul de    |
|altor suprafete          anuale                        stocare                |
|de beton                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
 __________________  ___  _____________  ________  ___  _______________________
| mc               || x || mm          ||- 10000 || = || T | mc                |
|__________________||___||_____________||________||___||___|___________________|

    Exemplu: Suprafata de stocare betonata de 1000 mp intr-o regiune cu 800 mm precipitatii anuale va colecta 80 mc de apa lunar. Acest calcul ia in considerare faptul ca precipitatiile pe perioada iernii sunt mai ridicate.

    NB. Sunt incluse toate suprafetele betonate murdare, cele ocupate de gramezile de nutret si gramezile de balegar, daca scurgerile de suprafata sunt drenate in bazinul de colectare al balegarului. Se exclud tarcurile curate si suprafetele acoperite, daca apa de ploaie care cade pe acestea este colectata si descarcata intr-un dren curat separat. Aceste suprafete se iau insa, in considerare, daca sunt drenate in bazinul de stocare.

    25
    Volumul de apa uzata de la padocurile de vaci pentru lapte (numai daca aceasta este descarcata in bazinul de stocare a balegarului)

                     Numarul de vaci               Apa uzata pe luna
                     pentru lapte
                     ______________                _________________________
                    |              | x 0,55 =     | W | mc                  |
                    |______________|              |___|_____________________|
                                                   _________________________
    Volum lunar de balegar stocat    S + T + W =  | X | mc                  |
                                                  |___|_____________________|

    NB. Daca se cunoaste dinainte volumul de apa uzata produs lunar in padocurile de vaci pentru lapte, valoarea se trece in casuta W. Apa uzata este definita ca fiind apa de ploaie care a percolat suprafata fermei si/sau apa de spalare de la tarcul de vaci pentru lapte. Apa scursa de pe peretii bazinului de stocare, de la filtre, de la separatoare si scurgerile de la siloz, care are un continut ridicat de azot si care constituie parte din cantitatea de balegar produsa nu este considerata apa uzata.

    26
    Calculul perioadei de stocare
    Este necesara evaluarea capacitatii de stocare existente, incluzand si bazinele acoperite.
    Pentru un bazin de stocare de forma patrata sau rectangulara, cu pereti verticali, se inmulteste lungimea (metri) cu latimea (metri) si inaltimea (metri). Inaltimea de umplere trebuie micsorata cu 0,3 metri tinand cont ca balegarul isi mareste volumul in timpul fermentarii.
    In cazul unui bazin de stocare de forma circulara, se determina circumferinta acestuia prin inmultirea numarului panourilor de beton/metal cu latimea (metri) fiecarui panou. Se calculeaza diametrul (D) bazinului prin impartirea circumferintei la 3,142. Apoi se calculeaza suprafata bazei prin inmultirea diametrului (metri) cu el insusi si cu 0,785 (D x D x 0,785), dupa care se inmulteste aria bazei (metri patrati) cu inaltimea (metri) a bazinului. Inaltimea de umplere trebuie redusa cu 0,3 m, avand in vedere ca balegarul isi mareste volumul in timpul fermentarii.
    In cazul unui bazin de stocare tip laguna consolidat cu taluzuri din pamant se estimeaza lungimea (metri) si latimea (metri) acestuia, apoi se masoara adancimea medie (metri) de la varful taluzului la baza lagunei. Adancimea de lucru va fi cu 0,75 m mai mica decat adancimea medie calculata, avand in vedere ca balegarul isi mareste volumul in timpul fermentarii. De asemenea se calculeaza lungimea si latimea interioare in functie de panta taluzului. Prin inmultirea celor trei dimensiuni se obtine capacitatea de stocare in metri cubi.

    Capacitatea de       Volumul lunar de          Perioada de
    stocare existenta    balegar pentru stocare    stocare disponibila
    _________________     _____________________     __________________
   | mc              | - | X | M^3             | = | Z |              |
   |_________________|   |___|_________________|   |___|______________|

     _________
    | Etapa 5 | Calculul perioadei de stocare a balegarului
    |_________|

    27
    Se stabilesc momentele optime de aplicare a balegarului pe terenuri. Pe solurile nisipoase sau scurte, Programul de Actiune stabileste o perioada inchisa maxima, cand nu este permisa aplicarea balegarului pe terenurile cultivate cu alte culturi decat cele perene sau de toamna. Deci capacitatea bazinului trebuie sa fie suficienta pentru a depozita balegarul produs in aceste perioade asa-zise inchise.
    Este posibil sa fie necesara dimensionarea unor bazine de stocare suplimentare pentru situatia in care exista terenuri din cadrul fermei pe care nu poate fi imprastiat balegarul.
    (Daca apa reziduala provenita de la spalarea tarcurilor si a padocurilor vacilor pentru lapte sau din precipitatiile cazute pe aceste spatii este colectata separat si nu in bazinul de stocare al balegarului, nu va tine cont regulile stabilite pentru balegarul animalier. Daca apa uzata contine si scurgeri provenite din precipitatiile cazute sau apa de spalare a peretilor bazinului de stocare, filtrelor, separatoarelor sau a silozurilor, ea se va supune regulilor de aplicare a balegarului animalier.

    28
    Se verifica daca exista suficient teren pentru imprastierea in fiecare luna a cantitatii de balegar produsa
    Se stabilesc terenurile si cantitatile de balegar ce urmeaza sa fie aplicate in fiecare luna. In cazul unei zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, ingrasamintele organice nu trebuie aplicate pe terenuri situate la mai putin de 30 m de un curs de apa. Daca urmeaza sa se aplice balegar pe un teren care este marginit de un curs de apa, se elimina suprafata avand latimea de 30 m de la cursul de apa si care reprezinta un culoar tampon, stabilindu-se in acest fel suprafata de teren pe care urmeaza sa se aplice balegarul animalier. Se verifica daca pe terenul respectiv poate fi aplicat balegarul (vezi Tabelul 1, coloana 4). Se verifica daca doza de balegar ce urmeaza a fi aplicata corespunde limitelor stabilite in Zonele Vulnerabile la Poluarea cu Nitrati pentru continutul de N total si ca N accesibil nu depaseste cerintele plantelor de cultura. Acest procedeu necesita mai multe incercari pentru a stabili solutia optima.
    Suprafata de teren necesara lunar pentru imprastierea balegarului produs in luna respectiva, daca se urmareste aplicarea unei doze de 250 kg/ha N, se poate calcula cu ajutorul formulei:

    Pentru toate      Cantitatea de N total               Suprafata necesara
    terenurile        din balegar de la                   pe luna
                      Etapa 2
                  ________________________                __________________
                 | F | kg/an              | - 250 - 12 = | ha/luna          |
                 |___|____________________|              |__________________|

    In cazul in care exista si faneata si teren arabil se stabileste terenul pe care urmeaza sa se aplice ingrasamantul organic in fiecare luna.
    Este posibil sa fie necesara o depozitare suplimentara a balegarului produs, daca cea mai mare parte din teren nu este disponibil in perioada de iarna.
     _________
    | PARTEA C|
    |_________|

    IN CE MASURA DOZELE DE BALEGAR ACOPERA NECESARUL DE INGRASAMINTE CU N?

    29
    Cantitatea de N accesibila plantelor de cultura dupa aplicarea dozelor de balegar in sol depinde de tipul de balegar, de momentul si metoda de aplicare. Pierderile de azot prin amonificare pot fi reduse prin incorporarea in sol a balegarului sau ingrasaminte naturale lichide rapid si imediat dupa momentul aplicarii. Pentru balegarul in stare proaspata injectia sau imprastierea in benzi poate fi eficienta. Balegarul aplicat pe perioada favorabila de iarna sau primavara va pune la dispozitia plantelor o cantitate mai mare de azot decat cel imprastiat toamna, deoarece se pierde o cantitate mai mica prin migrare sau spalare pe perioada iernii. Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot trebuie redusa pentru a permite punerea la dispozitie a N din balegarul animalier sau alta sursa de N organic. Nu trebuie aplicate doze de N din balegar care sa depaseasca nevoile plantelor de cultura.
    Deoarece aplicarea dozelor de balegar respectand regulile stabilite pentru Zone Vulnerabile la Poluarea cu Nitrati este posibil sa se efectueze intr-o perioada mai tarzie din an decat in mod obisnuit, trebuie sa se tina seama mai riguros de N pus la dispozitie de balegar.
    Pentru a stabili cat de mult se reduce necesarul de ingrasaminte minerale prin aplicarea ingrasamintelor organice, se parcurg etapele de mai jos.
    Dozele de balegar animalier sunt inregistrate in Tabelul 4, iar continuturile de N din balegar sunt prezentate in Tabelul 5 (balegar in stare solida), 6 (balegar de vaca in stare proaspata) si 7 (balegar de porc). Anexa C prezinta cateva exemple.
     _________
    | Etapa 6 | Detalii cu privire la modul de aplicare a balegarului si
    |_________| calculul cantitatii de N total si accesibil

    30
    In tabelul 4 pentru fiecare teren pe care se aplica balegar se inregistreaza urmatoarele:
    Coloana 1 Numele sau numarul terenului.
    Coloana 2 Tipul de sol: nisipos, scurt sau alt tip.
    Coloana 3 Tipul de balegar (se refera la Tabelele 5, 6, si 7).
    Odata balegarul aplicat, se inregistreaza:
    Coloana 4 Luna in care s-a aplicat balegarul.
    Coloana 5 Cantitatea totala aplicata (mc sau tone).
    Coloana 6 Suprafata terenului in hectare.
    Coloana 8 Continutul de N total din diferite tipuri de balegar (Tabelele 5, 6 si 7)

    31
    Tabelele 5, 6 si 7 prezinta continuturi de materie organica in stare uscata pentru diferite tipuri de balegar. Daca balegarul considerat difera de tipurile prezentate, continutul de azot va fi diferit. Cu ajutorul formulei urmatoare se calculeaza continutul real de azot total din balegar:

    Continut de N        Continutul de      Continut de materie   Continut de
    total pentru         materie organica   organica in stare     N total actual
    balegarul Standard   in stare uscata    uscata standard

    Tabelele 5, 6 sau 7:                 Tabelele 5, 6 sau 7:
    Coloana B                            Coloana C
     __________________     _________     ___________________     ___________
    | kg/mc            | x | %       | - | %                 | = | kg/mc     |
    |__________________|   |_________|   |___________________|   |___________|

    Caracterizarea balegarului
    In cazul in care s-au efectuat analize ale balegarului, rezultatele obtinute vor fi trecute in tabelul 4, Coloana 8. Este recomandat sa se efectueze mai multe analize deoarece continuturile de N variaza si este dificil a se stabili o valoare reprezentativa. In acest caz nu este necesara realizarea transformarilor legate de continutul de materie organica in stare uscata.
    Coloana 9 Se imparte valoarea din coloana 5 la valoarea din coloana 6 si se obtine doza de aplicare a balegarului (coloana 7). Se inmulteste valoarea din coloana 7 cu valoarea din coloana 8 si se obtine doza de aplicare a N total, care se trece in coloana 9. Se verifica daca aceasta valoare nu depaseste limita acceptata in Zonele Vulnerabile la Poluarea cu Nitrati (250 kg/ha N total).
    Coloana 10 Se observa in tabelele 5, 6 sau 7 care este procentul de N din balegar accesibil plantelor de cultura. Se are in vedere tipul de sol (Tabelul 4, coloana 2), tipul de balegar (Tabelul 4, coloana 3), momentul aplicarii (Tabelul 4, coloana 4) si metoda de aplicare (Tabelele 5, 6 sau 7, coloana A); accesibilitatea N este mai mare daca balegarul este injectat sau incorporat in intervalul de sase ore de la aplicare. Pentru fiecare doza de aplicare se trece valoarea adecvata in Tabelul 4, coloana 10.
    Coloana 12 Se inmulteste valoarea din coloana 9 (cantitatea de N total) cu cea din coloana 10 (cantitatea de N accesibil %). Valoarea obtinuta se imparte la 100 (coloana 11). Astfel se obtine cantitatea de azot accesibil pentru planta de cultura in kg/ha. Valorile obtinute se trec in coloana 12.
    Necesarul de ingrasaminte minerale pe baza de N pentru planta de cultura, daca se ia in considerare cantitatea de N eliberata din sol si de catre resturile vegetale va fi micsorat cu aportul de azot dat de dozele de ingrasamant organic aplicate. Cantitatea de azot accesibil nu trebuie sa depaseasca cerinta pentru N a plantei de cultura.

    Tabel 4 Doze de aplicare a balegarului: N accesibil plantelor de cultura

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    T - Tip de balegar (Tab. 5, 6, 7)
    L - Luna de aplicare
    C - Continut de N total (kg/t sau kg/mc) (Tab. 5, 6, 7)
    D - Doza de N total aplicat (kg/ha) (Max 250)
 ______________________________________________________________________________
|Numele  |Tip| T| L|Cantitatea|Suprafata|Doza de | C| D |N        |  |Doza de  |
|campului|de |  |  |aplicata  |(ha)     |aplicare|  |   |Accesibil|  |Aplicare |
|        |sol|  |  |(t sau mc)|         |(kg/ha  |  |   |(%)      |  |a N      |
|        |   |  |  |          |         |sau     |  |   |(Tab. 5, |  |accesibil|
|        |   |  |  |          |         |mc/ha)  |  |   |6, 7)    |  |(kg/ha)  |
|________|___|__|__|__________|_________|________|__|___|_________|__|_________|
|   1    | 2 | 3| 4|     5    |    6    |    7   | 8| 9 |    10   |11|    12   |
|________|___|__|__|__________|_________|________|__|___|_________|__|_________|

    Tabel 5 Valori standard pentru N accesibil plantelor de cultura din ingrasaminte organice in stare solida

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    N - Nisipoase/inguste*2)
    M - Medii/grele*2)
    T - Toate tipurile de sol
 ______________________________________________________________________________
|  A                       |B       |C       | Procent de N total disponibil   |
|  Tip de balegar          |Continut|Materie | in momentul aplicarii           |
|                          |de N    |organica|_________________________________|
|                          |total   |uscata  |Toamna |Iarna  |Primavara|Vara*1)|
|                          |(kg/t)  |(%)     |Aug. - |Nov. - |Feb. -   |       |
|                          |        |        |Oct.*1)|Ian.*1)|Apr.*1)  |       |
|                          |        |        |_______|_______|_________|_______|
|                          |        |        | N | M | N | M |    T    |   T   |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|            1             |    2   |    3   | 4 | 5 | 6 | 7 |    8    |   9   |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Aplicare la suprafata     |        |        |   |   |   |   |         |       |
|solului                   |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Balegar de bovine         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- proaspat*3)             |   6.0  |   25   |  5| 10| 10| 15|   20    |  N/A  |
|- stocat*3)               |   6.0  |   25   |  5| 10| 10| 10|   15    |  N/A  |
|Balegar de porcine        |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- proaspat*3)             |   7.0  |   25   |  5| 10| 10| 15|   20    |  N/A  |
|- stocat*3)               |   7.0  |   25   |  5| 10| 10| 10|   15    |  N/A  |
|Balegar de rata           |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- proaspat*3)             |   6.5  |   25   |  5| 10| 10| 15|   20    |  N/A  |
|- stocat*3)               |   6.5  |   25   |  5| 10| 10| 10|   15    |  N/A  |
|Balegar de asternut       |  16.0  |   30   | 10| 20| 15| 30|   35    |  N/A  |
|Balegar de gratar/curcan  |  30.0  |   60   | 10| 20| 15| 25|   30    |  N/A  |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Incorporat in sol la 24 de|        |        |   |   |   |   |         |       |
|ore de la imprastiere*4)  |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Balegar de bovine         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- proaspat*3)             |   6.0  |   25   |  5| 10| 15| 20|   25    |  N/A  |
|- stocat*3)               |   6.0  |   25   |  5| 10| 10| 15|   20    |  N/A  |
|Balegar de porcine        |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- proaspat*3)             |   7.0  |   25   |  5| 10| 15| 20|   25    |  N/A  |
|- stocat*3)               |   7.0  |   25   |  5| 10| 10| 15|   20    |  N/A  |
|Balegar de rata           |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- proaspat*3)             |   6.5  |   25   |  5| 10| 15| 20|   25    |  N/A  |
|- stocat*3)               |   6.5  |   25   |  5| 10| 10| 15|   20    |  N/A  |
|Balegar de asternut       |  16.0  |   30   | 10| 25| 20| 40|   50    |  N/A  |
|Balegar de gratar/curcan  |  30.0  |   60   | 10| 25| 20| 40|   45    |  N/A  |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|

    N/A: nu se aplica

    Note la Tabelul 5
    *1) Estimarile cu privire la disponibilitatea azotului au in vedere faptul ca, in intervalul de la momentul aplicarii ingrasamantului organic in toamna si respectiv de la momentul aplicarii balegarului in iarna si pana la sfarsitul lui martie, cand se considera, de obicei, incheiat drenajul solului, precipitatiile sunt in medie de 350, respectiv 200 mm. Daca precipitatiile medii sunt diferite de cantitatile stabilite, se vor folosi valori intermediare ale disponibilitatii azotului. Se vor reduce valorile la jumatate in cazul solurilor medii/grele, daca precipitatiile medii sunt cu mult mai mari decat 350 mm dupa momentul aplicarii balegarului in toamna (peste 500 mm). In cazul aplicarii balegarului primavara sau vara, precipitatiile cazute nu determina migrarea azotului sub adancimea stratului radicular.
    *2) Nisipoase/inguste inseamna soluri usoare si soluri inguste formate pe roca. Medii/grele inseamna soluri prafoase fertile cu un profil adanc, respectiv argiloase adanci. Aceste categorii sunt utilizate si in cazul solurilor organice si turboase.
    *3) Balegarul proaspat reprezinta materialul organic rezidual care nu a fost stocat anterior momentului aplicarii si are un continut de N-amoniacal estimat de 25% din N total. Balegarul stocat este materialul organic rezidual stocat cel putin 3 luni inainte de momentul aplicarii si are un continut de N-amoniacal estimat de 10% din N total.
    *4) Valorile mentionate in acest tabel presupun ca incorporarea balegarului se face prin aratura. Cultivarea utilizand discul este mai putin eficienta pentru minimizarea pierderilor amoniacale, de aceea trebuiesc utilizate valori intermediare pentru disponibilitatea azotului.

    Tabel 6 Valori standard pentru N accesibil plantelor de cultura din balegarul de vaca (idem)

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    N - Nisipoase/inguste*2)
    M - Medii/grele*2)
    T - Toate tipurile de sol
 ______________________________________________________________________________
|  A                       |B       |C       | Procent de N total disponibil   |
|  Tip de balegar          |Continut|Materie | in momentul aplicarii           |
|                          |de N    |organica|_________________________________|
|                          |total   |uscata  |Toamna |Iarna  |Primavara|Vara*1)|
|                          |(kg/t)  |(%)     |Aug. - |Nov. - |Feb. -   |       |
|                          |        |        |Oct.*1)|Ian.*1)|Apr.*1)  |       |
|                          |        |        |_______|_______|_________|_______|
|                          |        |        | N | M | N | M |    T    |   T   |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|            1             |    2   |    3   | 4 | 5 | 6 | 7 |    8    |   9   |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Aplicat la suprafata      |        |        |   |   |   |   |         |       |
|solului                   |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Vaci pentru lapte         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   1.5  |    2   |  5| 20| 25| 40|   50    |   35  |
|- 6% (s.u.)               |   3.0  |    6   |  5| 15| 20| 30|   35    |   20  |
|- 10% (s.u.)              |   4.0  |   10   |  5| 10| 10| 15|   20    |   10  |
|Vaci pentru carne         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   1.0  |    2   |  5| 20| 25| 40|   50    |   35  |
|- 6% (s.u.)               |   2.3  |    6   |  5| 15| 20| 30|   35    |   20  |
|- 10% (s.u.)              |   3.5  |   10   |  5| 10| 10| 15|   20    |   10  |
|Partea lichida separata*3)|   1.5 -|   1.5 -|  5| 20| 25| 40|   50    |   35  |
|                          |   3.0  |   4.0  |   |   |   |   |         |       |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Incorporat in sol in      |        |        |   |   |   |   |         |       |
|intervalul de 6 ore de la |        |        |   |   |   |   |         |       |
|imprastiere*4)            |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Vaci pentru lapte         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   1.5  |    2   |  5| 20| 25| 45|   55    |  N/A  |
|- 6% (s.u.)               |   3.0  |    6   |  5| 20| 20| 35|   45    |  N/A  |
|- 10% (s.u.)              |   4.0  |   10   |  5| 15| 15| 30|   35    |  N/A  |
|Vaci pentru carne         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   1.0  |    2   |  5| 20| 25| 45|   55    |  N/A  |
|- 6% (s.u.)               |   2.3  |    6   |  5| 20| 20| 35|   45    |  N/A  |
|- 10% (s.u.)              |   3.5  |   10   |  5| 15| 15| 30|   35    |  N/A  |
|Partea lichida separata*3)|   1.5 -|   1.5 -|  5| 20| 25| 45|   55    |  N/A  |
|                          |   3.0  |   4.0  |   |   |   |   |         |       |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Injectat la adancime      |        |        |   |   |   |   |         |       |
|(25 - 30 cm)              |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Vaci pentru lapte         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   1.5  |    2   |  5| 10| 15| 35|   60    |   60  |
|- 6% (s.u.)               |   3.0  |    6   |  5| 10| 15| 30|   50    |   50  |
|- 10% (s.u.)              |   4.0  |   10   |  5| 10| 15| 25|   45    |   45  |
|Vaci pentru carne         |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   1.0  |    2   |  5| 10| 15| 35|   60    |   60  |
|- 6% (s.u.)               |   2.3  |    6   |  5| 10| 15| 30|   50    |   50  |
|- 10% (s.u.)              |   3.5  |   10   |  5| 10| 15| 25|   45    |   45  |
|Partea lichida separata*3)|   1.5 -|  1.5 - |  5| 10| 15| 35|   60    |   60  |
|                          |   3.0  |  4.0   |   |   |   |   |         |       |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|

    N/A: nu se aplica

    Note la Tabelul 6
    *1) Estimarile cu privire la disponibilitatea azotului au in vedere faptul ca, in intervalul de la momentul aplicarii ingrasamantului organic in toamna si respectiv de la momentul aplicarii namolului in iarna si pana la sfarsitul lui martie cand se considera, de obicei, incheiat drenajul solului, precipitatiile sunt in medie de 350, respectiv 200 mm. Daca precipitatiile medii sunt diferite de cantitatile stabilite, se vor folosi valori intermediare ale disponibilitatii azotului. Se vor reduce valorile la jumatate in cazul solurilor medii/grele, daca precipitatiile medii sunt cu mult mai mari decat 350 mm dupa momentul aplicarii balegarului in toamna (peste 500 mm). In cazul aplicarii balegarului primavara sau vara, precipitatiile cazute nu determina migrarea azotului sub adancimea stratului radicular.
    *2) Nisipoase/inguste inseamna soluri usoare si soluri inguste formate pe roca. Medii/grele inseamna soluri prafoase fertile cu un profil adanc, respectiv argiloase adanci. Aceste categorii sunt utilizate si in cazul solurilor organice si turboase.
    *3) Continuturile de substanta uscata, respectiv de N total tipice in fractiunea lichida a balegarului de vaca separat sunt: pentru lichidul provenit de la spalarea compartimentului filtrelor, 1,5 kg/mc N si 1,5% s.u.; pentru lichidul de spalare a peretilor bazinelor de stocare, 2,0 kg/mc N si 3,0% s.u.; pentru lichidul de spalare a separatorilor mecanici 3,0 kg/mc N si 4,0% s.u.
    *4) Valorile mentionate in acest tabel presupun ca incorporarea balegarului se face prin aratura. Cultivarea utilizand discul este mai putin eficienta pentru minimizarea pierderilor amoniacale, de aceea trebuie utilizate valori intermediare pentru disponibilitatea azotului. Daca balegarul a fost aplicat primavara sau vara utilizand injectia la mica adancime sau metodele de imprastiere in benzi, disponibilitatea azotului va fi incadrata ca valoare intre "aplicarea la suprafata" si "injectia la adancime".

    Tabel 7 Valori standard pentru N accesibil plantelor de cultura din balegarul de porc (idem)

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    N - Nisipoase/inguste*2)
    M - Medii/grele*2)
    T - Toate tipurile de sol
 ______________________________________________________________________________
|  A                       |B       |C       | Procent de N total disponibil   |
|  Tip de balegar          |Continut|Materie | in momentul aplicarii           |
|                          |de N    |organica|_________________________________|
|                          |total   |uscata  |Toamna |Iarna  |Primavara|Vara*1)|
|                          |(kg/t)  |(%)     |Aug. - |Nov. - |Feb. -   |       |
|                          |        |        |Oct.*1)|Ian.*1)|Apr.*1)  |       |
|                          |        |        |_______|_______|_________|_______|
|                          |        |        | N | M | N | M |    T    |   T   |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|            1             |    2   |    3   | 4 | 5 | 6 | 7 |    8    |   9   |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Aplicat la suprafata      |        |        |   |   |   |   |         |       |
|solului                   |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Porci                     |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   3.0  |    2   |  5| 25| 30| 50|   60    |   40  |
|- 4% (s.u.)               |   4.0  |    4   |  5| 20| 25| 40|   50    |   30  |
|- 6% (s.u.)               |   5.0  |    6   |  5| 15| 20| 30|   40    |   25  |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Incorporat in sol in      |        |        |   |   |   |   |         |       |
|intervalul de 6 ore de la |        |        |   |   |   |   |         |       |
|imprastiere*3)            |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Porci                     |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   3.0  |    2   |  5| 25| 25| 55|   65    |  N/A  |
|- 4% (s.u.)               |   4.0  |    4   |  5| 20| 20| 45|   55    |  N/A  |
|- 6% (s.u.)               |   5.0  |    6   |  5| 20| 20| 40|   50    |  N/A  |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|
|Injectat la adancime      |        |        |   |   |   |   |         |       |
|(25 - 30 cm)              |        |        |   |   |   |   |         |       |
|Porci                     |        |        |   |   |   |   |         |       |
|- 2% (s.u.)               |   3.0  |    2   |  5| 10| 15| 40|   70    |   70  |
|- 4% (s.u.)               |   4.0  |    4   |  5| 10| 15| 35|   65    |   65  |
|- 6% (s.u.)               |   5.0  |    6   |  5| 10| 15| 30|   60    |   60  |
|__________________________|________|________|___|___|___|___|_________|_______|

    N/A: nu se aplica

    Note la Tabelul 7

    *1) Estimarile cu privire la disponibilitatea azotului au in vedere faptul ca, in intervalul de la momentul aplicarii ingrasamantului organic in toamna si respectiv de la momentul aplicarii balegarului in iarna si pana la sfarsitul lui martie cand se considera, de obicei, incheiat drenajul solului, precipitatiile sunt in medie de 350, respectiv 200 mm. Daca precipitatiile medii sunt diferite de cantitatile stabilite, se vor folosi valori intermediare ale disponibilitatii azotului. Se vor reduce valorile la jumatate in cazul solurilor medii/grele, daca precipitatiile medii sunt cu mult mai mari decat 350 mm dupa momentul aplicarii balegarului in toamna (peste 500 mm). In cazul aplicarii balegarului primavara sau vara, precipitatiile cazute nu determina migrarea azotului sub adancimea stratului radicular.
    *2) Nisipoase/inguste inseamna soluri usoare si soluri inguste formate pe roca. Medii/grele inseamna soluri prafoase fertile cu un profil adanc, respectiv argiloase adanci. Aceste categorii sunt utilizate si in cazul solurilor organice si turboase.
    *3) Valorile mentionate in acest tabel presupun ca incorporarea balegarului se face prin aratura. Cultivarea utilizand discul este mai putin eficienta pentru minimizarea pierderilor amoniacale, de aceea trebuiesc utilizate valori intermediare pentru disponibilitatea azotului. Daca balegarul a fost aplicat primavara sau vara utilizand injectia la mica adancime sau metodele de imprastiere in benzi, disponibilitatea azotului va fi incadrata ca valoare intre "aplicarea la suprafata" si "injectia la adancime".



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 197/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 197 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 197/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu