ORDIN
Nr. 189 din 13 iunie 2001
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii de melc si a pulpelor de broasca
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 397 din 19 iulie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 si 2 din Legea sanitara veterinara
nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, modificata
prin Hotararea Guvernului nr. 440/2001,
vazand Referatul de aprobare nr. 140.758 din 30 mai 2001, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru
producerea si comercializarea carnii de melc si a pulpelor de broasca,
prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutiile centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti,
vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii de
melc si a pulpelor de broasca
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare
veterinare pentru producerea si comercializarea carnii de melc si a pulpelor de
broasca.
CAP. 2
Definitii
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se intelege prin:
a) melci - gasteropodele terestre Helix pomatia Linne, Helix aspersa
Muller, Helix lucorum si speciile care apartin familiei de Achatinidae;
b) pulpe de broasca - partea posterioara a corpului, separata printr-o
sectiune transversala in spatele picioarelor anterioare, eviscerata si jupuita
de piele, provenita de la speciile Rana ssp. (familia Ranidae), prezentata in
stare proaspata, congelata sau prelucrata.
CAP. 3
Conditii sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea melcilor
Art. 3
Autoritatea veterinara competenta admite comercializarea pentru consumul
uman a melcilor scosi din cochilie, preparati sau conservati, numai daca provin
din intreprinderi care:
a) indeplinesc prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare;
b) sunt aprobate si controlate de catre autoritatea veterinara conform
prevederilor legale in vigoare;
c) au implementat un sistem de autocontrol.
Art. 4
Melcii la care in urma controalelor organoleptice executate pe probe de
produse se constata ca sunt improprii pentru consumul uman se denatureaza
astfel incat sa nu poata fi reutilizati.
Art. 5
In vederea obtinerii carnii de melc decochiliate unitatile, in functie de
operatiunile pe care le executa, dispun de spatii pentru:
a) receptia si depozitarea melcilor vii;
b) spalarea, blansarea sau fierberea, scoaterea din cochilii si fasonarea;
c) tratarea termica, dupa caz, a carnii de melc;
d) depozitarea si, daca este necesar, spalarea si tratarea cochiliilor;
e) depozitarea materialelor de ambalare si preambalare;
f) preambalarea sau ambalarea carnii de melc;
g) depozitarea produselor finite in spatiile de refrigerare.
Art. 6
Dupa scoaterea din cochilii se indeparteaza hepatopancreasul si se
controleaza melcii inaintea fierberii, cei morti fiind exclusi de la preparare.
Art. 7
Intreprinderile in care se obtin melci preparati, in functie de gama
operatiunilor pe care le executa, dispun de spatii pentru:
a) depozitarea carnii de melc scoase din cochilii in spatii frigorifice;
b) depozitarea cochiliilor curate;
c) depozitarea ingredientelor alimentare;
d) pregatirea compozitiei pentru umplere;
e) fierberea si racirea;
f) umplerea cochiliilor si ambalarea intr-o incapere cu temperatura
controlata;
g) congelarea, daca este cazul;
h) depozitarea produselor finite in spatii frigorifice.
Carnea de melc folosita pentru umplerea cochiliilor inainte de tratarea
termica indeplineste aceleasi conditii ca si carnea de melc scoasa din
cochilie.
Art. 8
In scopul protejarii sanatatii publice se efectueaza examene de laborator
conform prevederilor programului aprobat de autoritatea veterinara competenta.
Art. 9
Melcii se ambaleaza, se depoziteaza si se transporta in conditiile de
igiena prevazute de normele sanitare veterinare in vigoare.
Art. 10
Ambalajele pentru melci poarta o marca de identificare care cuprinde:
a) numele sau initialele tarii producatoare, cu majuscule;
b) numele si numarul de autorizare veterinara a intreprinderii;
c) inscriptia "CONTROLAT VETERINAR", in limba romana, cu
majuscule, pentru produsele destinate pietei interne, si in limba engleza sau
franceza pentru produsele destinate exportului.
In cazul importurilor, materialele in care au fost preambalati si ambalati
melci scosi din cochilie, preparati sau conservati poarta numele sau codul ISO
al tarii de origine, numele si numarul de autorizare veterinara ale
intreprinderii producatoare, tiparite.
Importul melcilor scosi din cochilie, preparati sau conservati trebuie sa
fie insotit de certificat de sanatate.
CAP. 4
Conditii specifice pentru producerea, comertul si importul pulpelor de
broasca destinate consumului uman
Art. 11
Autoritatea veterinara competenta admite comercializarea pentru consumul
public a pulpelor de broasca numai daca:
a) provin de la broaste taiate, sangerate, preparate si, dupa necesitati,
refrigerate, congelate, ambalate si depozitate in intreprinderi care
indeplinesc prevederile normelor sanitare veterinare in vigoare;
b) sunt obtinute in unitati aprobate si controlate de autoritatea
veterinara competenta conform prevederilor legislatiei sanitare veterinare in
vigoare si care au implementat un sistem de autocontrol.
Art. 12
Pulpele de broasca sunt supuse controalelor organoleptice pe probe de
produse recoltate conform prevederilor legale in vigoare, iar cele care nu sunt
apte pentru consumul uman se indeparteaza si se denatureaza astfel incat sa nu
poata fi reutilizate.
Art. 13
Intreprinderile detin o incapere speciala ce corespunde legislatiei
sanitare veterinare in vigoare pentru spalarea si pastrarea broastelor vii,
taierea si sangerarea acestora. Broastele gasite moarte inainte de taiere se
exclud de la consumul uman.
Art. 14
Imediat dupa preparare pulpele de broasca se spala din abundenta cu apa
potabila si imediat se refrigereaza la temperatura de topire a ghetii, se
prelucreaza sau se congeleaza la cel putin -18 grade C.
Art. 15
Prelucrarea pulpelor de broasca se realizeaza in conformitate cu
prevederile sanitare veterinare in vigoare.
Art. 16
Pentru protectia sanatatii publice produsele se supun examenului
microbiologic pe probe reprezentative, recoltate conform programului aprobat de
autoritatea veterinara competenta.
Art. 17
Pulpele de broasca sunt preambalate, depozitate si transportate in conditii
de igiena prevazute de normele sanitare veterinare in vigoare.
Ambalajele si containerele pentru pulpele de broasca trebuie sa poarte o
marca de identificare care sa cuprinda urmatoarele:
a) numele sau initialele tarii producatoare, cu majuscule, pentru produsele
destinate exportului;
b) numele si numarul de autorizare sanitara veterinara a intreprinderii;
c) inscriptia "CONTROLAT VETERINAR", in limba romana, cu
majuscule, pentru produsele destinate pietei interne, si in limba engleza sau
franceza pentru produsele destinate exportului.
Art. 18
In cazul importurilor materialele in care au fost preambalate si ambalate
pulpele de broasca trebuie sa poarte numele sau codul ISO al tarii de origine
si numarul de autorizare veterinara al intreprinderii producatoare tiparit.
Fiecare transport de pulpe de broasca provenit din import trebuie sa fie
insotit de certificat de sanatate.