Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 18 din 30 septembrie 2010

privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 19/23/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 726 din 1 noiembrie 2010



Având în vedere dispozitiile art. 124, 126, 135, 278, 384 si 385 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 420 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a României, precum si ale prevederilor art. 1, 2 si ale art. 7 alin. (1), (3), (10) si (15) din Statutul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 514/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

Banca Nationala a României si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare emit urmatorul ordin:

Art. 1. - Se aproba Regulamentul Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 19/23/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, aprobat prin Ordinul  Bancii  Nationale al  României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 19/116/2006, prevazut în anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin si regulamentul mentionat la art. 1 se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. - Banca Nationala a României si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor urmari ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

 

Presedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României,

Mugur Constantin Isarescu

Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,

Gabriela Anghelache

ANEXA

REGULAMENTUL   Nr. 19/23/2010

pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii

Art. I. - Regulamentul Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, aprobat prin Ordinul Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 19/116/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.035 si 1.035 bis din 28 decembrie 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 alineatul (1), dupa teza a V-a, se introduce o noua teza, teza a Vl-a, cu urmatorul cuprins:

„Expresia institutie externa de evaluare a creditului nominalizata are semnificatia prevazuta de Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, cu modificarile si completarile ulterioare."

2. La articolul 2 alineatul (2), dupa litera j) se introduc doua noi litere, literele k) si I), cu urmatorul cuprins:

,,k) consiliul de administratie al institutiei de credit - structura de conducere a institutiei de credit, definita în cadrul Regulamentului BNR nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitatii institutiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri si conditiile de externalizare a activitatilor acestora, cu modificarile si completarile ulterioare;

l) conducerea superioara a institutiei de credit - organele cu functie de conducere ale institutiei de credit, unde expresia functie   de   conducere   are    semnificatia    prevazuta    de Regulamentul BNR nr. 18/2009, cu modificarile si completarile ulterioare."

3.  La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

„(6) Detinerea unor pozitii pe instrumente financiare în afara portofoliului de tranzactionare, cu scopul de a investi fondurile proprii, nu se considera detinere cu intentie de tranzactionare, în întelesul alin. (1). Prevederile prezentului alineat se aplica societatilor de servicii de investitii financiare prevazute la art. 7 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 297/2004, cu modificarile si completarile ulterioare."

4. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Articolul 4

Fondurile proprii de nivel I se compun din totalul elementelor prevazute la art. 4, art. 5 lit. d) si art. 6 alin. (1) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii, cu modificarile si completarile ulterioare, mai putin totalul elementelor mentionate la art. 5 lit. a), b), c), e) si f) din cadrul aceluiasi regulament."

5. La articolul 5 alineatul (2) paragraful al doilea, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

,,b) profiturile nete aferente portofoliului de tranzactionare al institutiei, nete de orice obligatie sau dividend previzibile, minus pierderile nete din alte activitati ale acesteia, cu conditia ca niciuna din aceste sume sa nu fi fost deja inclusa, în calitate de element prevazut la art. 4 lit. c), art. 5 lit. d) si art. 6 alin. (1) sau la art. 5 lit. e) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, în cadrul elementului prevazut la lit. a) a prezentului paragraf;".

6.  La articolul 5, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(5) Institutiile pot, cu aprobarea autoritatii competente, sa înlocuiasca capitalul sub forma de împrumut subordonat, la care se face referire la alin. (2) paragraful al 2-lea lit. c), cu elementele prevazute la art. 12 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."

7.  La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) In cazul în care o institutie calculeaza valorile ponderate la risc ale expunerilor pentru scopurile anexei II la prezentul regulament, potrivit prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, cu modificarile si completarile ulterioare, atunci pentru scopurile calculului prevazut la art. 65 din cadrul aceluiasi regulament se aplica urmatoarele:

a)  ajustarile de valoare realizate pentru a tine cont de calitatea creditului contrapartidei pot fi incluse în totalul ajustarilor de valoare si al provizioanelor constituite pentru expunerile indicate în anexa II; si

b)  sub rezerva obtinerii aprobarii autoritatilor competente, valoarea pierderii asteptate aferente expunerii la riscul de credit al contrapartidei este zero daca, la evaluarea unei pozitii incluse în portofoliul de tranzactionare, riscul de credit al contrapartidei este luat în considerare în mod adecvat.

In cazul unor astfel de institutii, pentru scopurile lit. a), asemenea ajustari de valoare nu se includ în fondurile proprii decât în conformitate cu prevederile prezentului alineat."

8. Dupa articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 121, cu urmatorul cuprins:

„Articolul 121

Societatea de administrare a investitiilor care are în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii si administreaza toate portofoliile individuale de investitii în baza unor contracte de mandat special, conform carora clientii îsi aleg custodele, activele si tipurile de instrumente financiare în care doresc sa investeasca, precum si limitele maxime investitionale pentru fiecare tip de active sau emitent de instrumente financiare, va respecta regulile de adecvare a capitalului exclusiv cu privire la pozitiile sale proprii."

9. Articolul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Articolul 17

(1) Institutiile, cu exceptia societatilor de servicii de investitii financiare care îndeplinesc criteriile stabilite la art. 11 alin. (2) sau (3) din prezentul regulament, trebuie sa monitorizeze si sa controleze expunerile mari conform prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii si prevederilor art. 142 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2)  Prin derogare de la prevederile alin. (1), institutiile care calculeaza cerintele de capital pentru activitatile aferente portofoliului de tranzactionare în conformitate cu anexele I si II si, dupa caz, cu anexa V la prezentul regulament trebuie sa monitorizeze si sa controleze expunerile mari conform prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/24/2010 si prevederilor art. 142 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, supuse modificarilor prevazute la art. 18-20 din prezentul regulament."

10. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Articolul 19

(1) Expunerile totale fata de clientii individuali sau grupurile de clienti aflati în legatura se calculeaza prin însumarea expunerilor care rezulta din portofoliul de tranzactionare si a expunerilor care rezulta din afara portofoliului de tranzactionare, tinând cont de art. 11-19 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/24/2010.

(2) Expunerile totale ale institutiei fata de clientii individuali si grupurile de clienti aflati în legatura, calculate în conformitate cu alin. (4), se raporteaza în conformitate cu art. 8 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/24/2010.

Cu exceptia expunerilor aferente tranzactiilor de rascumparare si operatiunilor de dare/luare cu împrumut de titluri/marfuri, calculul expunerilor mari fata de clientii individuali si grupurile de clienti aflati în legatura, efectuat pentru scopuri de raportare, nu poate include recunoasterea diminuarii riscului de credit.

(3) Suma expunerilor fata de un client individual sau un grup de clienti aflati în legatura la care se face referire în alin. (1) este limitata în conformitate cu art. 9-19 din Regulamentul BNR- CNVM nr. 14/24/2010.

(4)   Prin derogare de la prevederile alin. (3), activele reprezentând creante si alte expuneri fata de firme de investitii recunoscute din state terte, case de compensare si burse recunoscute pot fi supuse aceluiasi tratament prevazut la art. 9 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/24/2010, respectiv la art. 4 lit. c) din cadrul aceluiasi regulament."

11. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Articolul 20

Institutiile carora le este permis sa utilizeze modalitatea alternativa de determinare a fondurilor proprii conform art. 5 alin. (2) pot folosi respectiva modalitate de determinare pentru scopurile art. 19 alin. (2) si (3), cu conditia ca institutiile în cauza sa îndeplineasca toate obligatiile prevazute la art. 8-19 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/24/2010, cu privire la expunerile care rezulta din afara portofoliului de tranzactionare, prin utilizarea fondurilor proprii asa cum sunt definite în Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."

12. La anexa nr. I punctul 8, litera B se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„B. TRATAMENTUL CUMPARATORULUI PROTECTIEI

Pentru partea care transfera riscul de credit (cumparatorul protectiei), pozitiile sunt determinate prin simetrie cu cele înregistrate de vânzatorul protectiei, cu exceptia instrumentelor de tip credit linked note (care nu genereaza pozitii scurte pe emitent). Daca la un moment dat exista o optiune call în combinatie cu un step-up, un asemenea moment este considerat ca fiind scadenta protectiei. In cazul instrumentelor financiare derivate de credit de tipul first-to-default si al instrumentelor financiare derivate de credit de tipul nth-to-default, în locul principiului simetriei se aplica tratamentul detaliat mai jos.

Instrumente financiare derivate de credit de tipul first-to-default

Atunci când o institutie obtine o protectie a creditului pentru o serie de entitati de referinta suport pentru un instrument derivat de credit cu conditia ca prima nerambursare din cadrul activelor sa declanseze plata si ca acest eveniment de credit sa determine încetarea contractului, institutia poate compensa riscul specific pentru entitatea de referinta careia i se aplica cea mai scazuta cerinta de capital pentru risc specific dintre entitatile de referinta suport, conform tabelului 1 din prezenta anexa.

Instrumente financiare derivate de credit de tipul nth-to-default

Atunci când al n-lea caz de nerambursare din cadrul expunerilor declanseaza plata în baza protectiei creditului, cumparatorul protectiei poate compensa riscul specific numai daca protectia a fost obtinuta si pentru cazurile de nerambursare de la 1 la n-1 sau daca s-au produs deja n-1 cazuri de nerambursare. In astfel de cazuri se urmeaza metodologia descrisa mai sus pentru instrumentele financiare derivate de credit de tipul first-to-default, adaptata corespunzator pentru produsele de tipul nth-to-default."

13.  La anexa nr. I, punctul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„11. O institutie, în cazul în care transfera titlurile sau drepturile garantate referitoare la proprietatea titlurilor în cadrul unui acord repo ori în cazul în care da cu împrumut titlurile în cadrul unei operatiuni de dare de titluri cu împrumut, trebuie sa includa titlurile respective în calculul cerintei de capital, conform acestei anexe, cu conditia ca astfel de titluri sa îndeplineasca criteriile prevazute la art. 3."

14.  La anexa nr. I punctul 14, tabelul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Tabelul 1

Categorii

Cerinta de capital pentru riscul specific

Titluri de creanta emise sau garantate de administratii centrale, emise de banci centrale, organizatii    internationale,    banci    multilaterale    de    dezvoltare    ori    administratii regionale/autoritati locale ale statelor membre, care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 1 al scalei de evaluare a calitatii creditului sau carora le-ar fi atribuita o pondere de risc de 0%

0%

Titluri de creanta emise sau garantate de administratii centrale, emise de banci centrale, organizatii    internationale,    banci    multilaterale    de    dezvoltare    ori    administratii regionale/autoritati locale ale statelor membre, care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 2 sau 3 al scalei de evaluare a calitatii creditului si

titluri de creanta emise sau garantate de institutii care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 1 sau 2 al scalei de evaluare a calitatii creditului si titluri de creanta emise sau garantate de institutii care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 3 al scalei de evaluare a calitatii creditului si titluri de creanta emise sau garantate de societati care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-arîncadra la nivelul 1, 2 sau 3 al scalei de evaluare a calitatii creditului

Alte elemente eligibile asa cum sunt definite la pct. 15

0,25% (durata reziduala pâna la scadenta finala este mai mica sau egala cu 6 luni)

1,00% (durata reziduala pâna la scadenta finala este mai mare de 6 luni si mai mica sau egala cu 24 de luni)

1,60% (durata reziduala pâna la scadenta finala este mai mare de 24 de luni)

Categorii

Cerinta de capital pentru riscul specific

Titluri de creanta emise sau garantate de administratii centrale, emise de banci centrale, organizatii    internationale,    banci    multilaterale    de    dezvoltare    ori    administratii regionale/autoritati locale/institutii ale statelor membre, care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 4 sau 5 al scalei de evaluare a calitatii creditului si titluri de creanta emise sau garantate de societati care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 4 al scalei de evaluare a calitatii creditului  Expuneri pentru care nu este disponibila o evaluare a creditului din partea unei institutii externe de evaluare a creditului (ECAI) nominalizate

8,00%

Titluri de creanta emise sau garantate de administratii centrale, emise de banci centrale, organizatii    internationale,    banci multilaterale de dezvoltare ori administratii regionale/autoritati locale/institutii ale statelor membre, care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 6 al scalei de evaluare a calitatii creditului si titluri de creanta emise sau garantate de societati care, potrivit regulilor cu privire la ponderarea în functie de risc a expunerilor în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, s-ar încadra la nivelul 5 sau 6 al scalei de evaluare a calitatii creditului

12,00%"

15.  La anexa nr. I punctul 14, ultimul alineat se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Expunerile rezultate din securitizare care, în conformitate cu art. 22 alin. (1) si (3) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, ar fi supuse unui tratament de deducere sau care, în conformitate cu cap. VI din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate si pozitiilor din securitizare, ar fi ponderate în functie de risc cu 1250% se supun unei cerinte de capital care nu poate fi mai mica decât cea stabilita prin tratamentele amintite. Facilitatile de trezorerie pentru care nu exista rating se supun unei cerinte de capital care nu poate fi mai mica decât cea prevazuta în cap. VI din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."

16.  La anexa nr. I, punctul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„28. In continuare, institutia trebuie sa calculeze durata modificata pentru fiecare titlu de creanta pe baza urmatoarei formule:

                          

                                   durata (D)

durata modificata = ___________, unde

                                     (1+r)

unde:

r    = randamentul la scadenta (a se vedea pct. 27);

Ct = plata la momentul t;

m = scadenta totala (a se vedea pct. 27)."

17.  La anexa nr. I, punctul 47 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„47. Cerintele de capital pentru pozitiile pe organisme de plasament colectiv (OPC-uri) care îndeplinesc conditiile specificate în art. 3 în vederea aplicarii tratamentului privind cerintele de capital aferente portofoliului de tranzactionare se calculeaza în conformitate cu metodele stabilite la pct. 48-56."

18.  La anexa nr. II, punctul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„6. Tinând cont de prevederile pct. 7-10, valorile expunerilor si valorile ponderate la risc ale expunerilor se calculeaza în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Regulamentului BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de institutiile de credit si firmele de investitii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Regulamentului BNR-CNVM nr. 18/16/2010, în cadrul acestora referintele la «institutii de credit» din respectivele prevederi urmând a fi întelese ca referinte la «institutii», referintele la «institutii de credit mama» urmând a fi întelese ca referinte la «institutii mama», cu termenii concomitenti interpretati în consecinta."

19.  La anexa nr. II, punctul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„11. In cazul în care un instrument financiar derivat de credit inclus în portofoliul de tranzactionare face parte dintr-o operatiune de acoperire interna (internai hedge), iar protectia creditului este recunoscuta potrivit Regulamentului BNR- CNVM nr. 19/24/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se considera ca nu rezulta risc de credit al contrapartidei din pozitia pe instrumentul financiar derivat de credit. In mod alternativ, o institutie poate include sistematic, în scopul calcularii cerintelor de capital pentru riscul de credit al contrapartidei, toate instrumentele financiare derivate de credit incluse în portofoliul de tranzactionare care fac parte din operatiuni de acoperire interna sau care au fost achizitionate ca protectie fata de expunerea la riscul de credit al contrapartidei, în cazul în care protectia creditului este recunoscuta potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."

20.  La anexa nr. III punctul 3.1, teza a II-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Doua valute sunt considerate ca fiind strâns corelate numai daca, în urmatoarele 10 zile lucratoare, aparitia unei pierderi, din pozitii egale si opuse pe astfel de valute, de 4% sau mai putin din valoarea respectivei pozitii puse în corespondenta (exprimata în moneda de raportare), are o probabilitate - calculata pe baza ratelor de schimb zilnice pe ultimii 3 sau 5 ani - de cel putin 99%, atunci când se foloseste o perioada de observare de 3 ani, sau de cel putin 95%, când se foloseste o perioada de observare de 5 ani."

21. La anexa nr. V punctul 1, teza I se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„1. Institutiile pot, în conditiile stabilite în aceasta anexa, sa calculeze cerintele de capital pentru riscul de pozitie, riscul valutar si/sau riscul de marfa prin utilizarea propriilor modele interne de administrare a riscului în locul sau în combinatie cu metodele descrise în anexele I, III si IV."

22.  La anexa nr. V punctul 5 paragraful 7, teza I se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„In ceea ce priveste expunerile din securitizarea traditionala sau sintetica care ar fi supuse unui tratament de deducere în conformitate cu tratamentul stabilit în art. 22 alin. (1) si (3) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sau care ar fi ponderate la risc cu 1250% în conformitate cu cap. VI din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate si pozitiilor de securitizare, aceste pozitii se supun unei cerinte de capital care nu poate fi mai mica decât cea stabilita conform tratamentului respectiv."

23.  La anexa nr. V punctul 9, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

,,b) media nivelurilor zilnice ale valorii la risc (value-at-risk) din ultimele 60 de zile lucratoare, înmultita cu factorul mentionat la pct. 7, ajustat cu factorul la care se face referire la pct. 8, la care se adauga, daca este cazul, cerinta de capital pentru riscul de nerambursare aditional prevazuta la pct. 5."

24.  La anexa nr. VI partea C, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„3. Prin derogare de la pct. 1 si 2, în cazul în care o institutie acopera o expunere la riscul de credit din afara portofoliului de tranzactionare, utilizând un instrument financiar derivat de credit inclus în portofoliul de tranzactionare (utilizând o acoperire interna), nu se va considera ca expunerea din afara portofoliului de tranzactionare este acoperita pentru scopurile calcularii cerintelor de capital decât daca, pentru expunerea din afara portofoliului de tranzactionare, institutia cumpara de la o terta parte eligibila din punctul de vedere al furnizarii protectiei un instrument financiar derivat de credit care îndeplineste cerintele prevazute în art. 59 si 60 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Fara a aduce atingere celei de-a doua teze de la pct. 11 din anexa II, atunci când o astfel de protectie furnizata de o terta parte este cumparata si recunoscuta ca acoperire pentru o expunere din afara portofoliului de tranzactionare pentru scopurile calcularii cerintelor de capital, niciuna dintre acoperirile prin instrumente financiare derivate de credit, interna sau externa, nu poate fi inclusa în portofoliul de tranzactionare pentru scopul calcularii cerintelor de capital."

25. La anexa nr. VI partea D, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„4. Acordurile la termen de tip repo tranzactionabile (term trading-related repo-style transactions) pe care o institutie le include în afara portofoliului de tranzactionare pot fi incluse în portofoliul de tranzactionare pentru scopurile calcularii cerintelor de capital în conditiile în care toate acordurile de tip repo de acest fel sunt incluse. Pentru acest scop, acordurile de tip repo tranzactionabile sunt definite drept cele care îndeplinesc cerintele prevazute la art. 3 alin. (2) si în anexa VI partea A, iar cele doua segmente componente sunt fie sub forma de numerar, fie sub forma de titluri care pot fi incluse în portofoliul de tranzactionare. Indiferent de locul unde sunt înregistrate, toate tranzactiile de tip repo sunt supuse unei cerinte de capital, calculata în legatura cu activitatile din afara portofoliului de tranzactionare, pentru riscul de credit al contrapartidei."

Art. II. - Prezentul regulament intra în vigoare la data de 31 decembrie 2010.

*

Prezentul regulament transpune urmatoarele prevederi ale directivelor Uniunii Europene:

a)  art. 2 paragraful 1, art. 2 paragraful 2 lit. a), art. 2 paragraful 3 si art. 4 paragraful 1 subparagrafele 2 si 3 din Directiva 2009/111/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a Directivelor 2006/48/CE, 2006/49/CE si 2007/64/CE în ceea ce priveste bancile afiliate institutiilor centrale, anumite elemente ale fondurilor proprii, expunerile mari, reglementarile privind supravegherea, precum si gestionarea crizelor, publicata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 17 noiembrie 2009;

b)  art. 1 paragraful 1 lit. a) si b), art. 1 paragrafele 2 si 3 si art. 2 paragraful 1 subparagrafele 2 si 3 din Directiva 2009/27/CE a Comisiei din 7 aprilie 2009 de modificare a unor anexe la Directiva 2006/49/CE a Parlamentului European si a Consiliului în ceea ce priveste normele tehnice referitoare la administrarea riscurilor, publicata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 94 din 8 aprilie 2009.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 18/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 18 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 18/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu