ORDIN
Nr. 174 din 23 martie 2005
pentru aprobarea nivelului sprijinului acordat, cantitatilor de produse pe
culturi, sumelor aferente acestora, precum si conditiilor de eligibilitate ale
producatorilor agricoli
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 253 din 25 martie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 76.973 din 14 martie 2005,
in baza prevederilor art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 65/2005 privind
sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005
producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si
a indicilor de calitate a produselor agricole,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
(1) In sensul prezentului ordin, beneficiarii sumelor acordate,
reprezentand sprijin direct al statului pe produs, sunt producatorii agricoli,
persoane fizice sau juridice, constituiti conform prevederilor Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu
modificari si completari prin Legea nr. 166/2002, cu completarile ulterioare,
care detin sau administreaza exploatatii agricole, precum si unitatile de
cercetare si invatamant agricol, care produc si valorifica pe piata interna
produsele agricole prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 65/2005
privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005
producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si
a indicilor de calitate a produselor agricole.
(2) Conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 65/2005, valoarea totala
a subventiilor acordate in sectorul vegetal, pentru produsele prevazute in
anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 65/2005, valorificate pe piata interna,
este de 1.283 miliarde lei.
Art. 2
Se aproba cantitatile de produse pe culturi, pentru care se acorda sprijin
direct al statului pe produs, nivelul sprijinului si sumele aferente acestora,
cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3
(1) Cererea-tip prevazuta la art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 65/2005 va
fi insotita de urmatoarele documente:
a) pentru persoane fizice: copie de pe buletinul de identitate/cartea de
identitate, insotita de adeverinta eliberata de primaria locala, care sa ateste
ca face parte dintr-o exploatatie familiala; pentru persoane juridice: copii de
pe certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare fiscala;
b) adeverinta de la primaria in a carei raza se afla suprafata cultivata,
din care sa rezulte cultura, suprafata, productia totala obtinuta, vizata si de
reprezentantul directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala;
c) copii de pe actele doveditoare ale incasarii contravalorii marfii
livrate;
d) copie de pe formularul de gradare la produsul marfa grau + secara.
(2) De asemenea, beneficiarii sprijinului direct al statului pentru
produsele prevazute in anexa trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa foloseasca la infiintarea culturilor agricole samanta sau material de
plantat de buna calitate;
b) sa execute minimum de lucrari prevazute in tehnologia specifica fiecarei
culturi;
c) pentru legumele cultivate in sere incalzite, beneficiarii sprijinului
direct al statului trebuie sa faca dovada consumului de energie termica in
perioada 15 octombrie 2004 - 31 mai 2005, 20 septembrie - 31 decembrie 2005.
Art. 4
Pe langa documentele prevazute la art. 3, beneficiarii sprijinului direct
al statului pe produs vor prezenta suplimentar, pentru produsele ecologice
obtinute, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000
privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001,
urmatoarele:
a) fisa de inregistrare la Ministerul Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale pentru produsele ecologice;
b) contractul producatorului agricol cu un organism de inspectie si
certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, pentru inspectia si certificarea produsului;
c) certificatul de produs ecologic emis de un organism de inspectie si
certificare.
Art. 5
Sprijinul direct al statului pe produs pentru legumele de sera se acorda in
vederea compensarii costului energiei termice utilizate in sere in perioada
rece a anului.
Art. 6
Termenele limita pentru depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului
direct pe produs din partea statului sunt cele prevazute in anexa nr. 1 la
Hotararea Guvernului nr. 65/2005.
Art. 7
(1) Repartizarea cantitatilor de productie marfa se face procentual, pentru
fiecare agent economic, in functie de repartitia productiei marfa pe judet.
(2) Sustinerea pentru produsul grau + secara se atribuie numai pentru
productia marfa gradata, diferentiat pe grade conform anexei.
Art. 8
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin
departamentul de specialitate, stabileste si transmite directiilor pentru
agricultura si dezvoltare rurala judetene sau a municipiului Bucuresti
cantitatile de produse pe culturi pentru care se acorda sprijinul direct al
statului.
Art. 9
In cazul in care, datorita unor conditii obiective, nu se consuma fondul
alocat pentru productia marfa la unul sau la mai multe produse, prin ordin al
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se vor transfera
sumele pentru alte produse prevazute in anexa.
Art. 10
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur
ANEXA 1
LISTA
cuprinzand cantitatile de produse agricole destinate comercializarii, fondurile
si sursa de finantare a acestora in anul 2005
________________________________________________________________________________
Nr. Cultura Productia Sustinerea Sustinere directa din
crt. marfa pe unitatea bugetul Ministerului
sustinuta de produs Agriculturii,
Padurilor
(mii tone) (mii lei/ si Dezvoltarii Rurale
tona) (miliarde lei)
________________________________________________________________________________
1. Grau + secara - TOTAL 725 - 400
gradul I 100 700 70
gradul II 175 600 105
gradul III 450 500 225
2. Sfecla de zahar 750 500 375
3. Orez 5 5.000 25
4. In + canepa pentru fibra 3 2.500 7,5
5. Legume de sera 65 5.000 325
6. Soia 200 250 50
7. Struguri nobili pentru
vinuri DOC 87,2 1.000 87,2
8. Hamei (productie de conuri) 1 10.000 0,10
9. Produse ecologice:
- grau + secara 2 600 1,2
- floarea-soarelui 5 500 2,5
- legume de camp 3 2.500 7,5
- leguminoase alimentare
pentru boabe (mazare,
fasole, naut, linte, bob
si lupin dulce) 5 400 2
________________________________________________________________________________
TOTAL: 1.283
________________________________________________________________________________