ORDIN Nr. 156
din 28 iunie 2006
privind modificarea si
completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor nr. 95/2006 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor si modelele de certificate
veterinare pentru importul de carne proaspata de pasare din tari terte, cu
modificarile ulterioare
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 622 din 19 iulie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul comun de aprobare nr. 85.825 din 26
iunie 2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi de Direcţia de
igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - După alineatul
(4) al articolului 5 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 95/2006 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de
certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări
terţe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 din 5 mai 2006, cu modificările
ulterioare, se introduc trei noi alineate, alinatele (5), (6) şi (7), cu
următorul cuprins:
„(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), art. 11 şi 12 din norma sanitară veterinară şi modelul B din anexa nr. 4 la norma
sanitară veterinară se aplică de la data aderării României la Uniunea
Europeană.
(6) Art. 2 din norma sanitară veterinară şi anexele
nr. 2 şi 3 la norma sanitară veterinară se aplică până la data aderării
României la Uniunea Europeană.
(7) Anexele nr. 4 şi 5 la norma sanitară veterinară se
aplică pentru import în Comunitatea Europeană din România până la data aderării
României la Uniunea Europeană, dată de la care aceste anexe se vor aplica
pentru import din ţări terţe în România."
Art. II. - Norma sanitară
veterinară privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de
certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări
terţe, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 95/2006, cu modificările
ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 1 se
introduc două noi articole, articolele 11 şi 12, cu următorul cuprins:
„Art. 11. -
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să se asigure că transporturile de carne de pasăre pentru consum uman
introduse pe teritoriul României şi destinate unei ţări terţe, fie prin tranzit
imediat, fie după depozitare, în conformitate cu art. 12 alin. (4) sau cu art. 13 din Norma sanitara veterinară
ce stabileşte principiile care reglementează organizarea controalelor
veterinare privind produsele care intră în România din ţări terţe, aprobată
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 71/2003,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 şi 157 bis din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia
naţională Directiva Consiliului 97/78, şi care nu sunt destinate importului în
Comunitatea Europeană, respectă următoarele cerinţe:
a) provin de pe teritoriul unei ţări terţe sau de pe
o parte a acestuia, menţionată în anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară
veterinară pentru import de carne proaspătă de pasăre;
b) îndeplinesc condiţiile specifice de sănătate
animală stabilite în partea de atestare a sănătăţii animale din certificat,
modelul A sau B, întocmit în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă
sanitară veterinară;
c) sunt certificate ca fiind acceptabile pentru
tranzit sau depozitare, după caz, prin Documentul veterinar comun de intrare,
de către medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie la frontieră de
intrare în Comunitatea Europeană.
Art. 12. - (1) Prin derogare de la
prevederile art. 11, Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor autorizează tranzitul
rutier sau tranzitul pe calea ferată prin România între posturi de inspecţie la
frontieră comunitare, desemnate şi menţionate în anexa la Decizia 2001/881/CE,
preluată în legislaţia naţională prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 81/2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte lista posturilor de
inspecţie la frontieră convenite pentru efectuarea controalelor veterinare
asupra animalelor vii şi produselor de origine animală provenind din ţări terţe
şi actualizează regulile detaliate privind controalele ce urmează să fie
efectuate de către experţii Comisiei Europene, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 822
din 12 septembrie 2005, al transporturilor provenind din Federaţia Rusă şi al
celor cu destinaţia Federaţia Rusă, direct sau via o altă ţară terţă, cu
condiţia să fie îndeplinite următoarele cerinţe:
a) transportul să fie sigilat de către serviciile
veterinare ale autorităţii competente, la postul de inspecţie la frontieră de
intrare în Comunitatea Europeană, cu un sigiliu cu număr de serie;
b) documentele care însoţesc transportul şi la care
se face referire în art. 7 din Directiva Consiliului 97/78/CE, transpusă în legislaţia
naţională prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
71/2003, trebuie să fie ştampilate pe fiecare pagină cu menţiunea «numai pentru
tranzit către rusia via ce», de către medicul veterinar oficial al autorităţii
competente responsabile pentru postul de inspecţie la frontieră;
c) cerinţele procedurale
prevăzute în art. 11 din Directiva Consiliului 97/78/CE, transpusă în
legislaţia naţională prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 71/2003;
d) transportul să fie certificat ca acceptabil pentru
tranzit prin Documentul veterinar comun de intrare de către medicul veterinar
oficial al postului de inspecţie la frontieră de intrare.
(2) Se interzice descărcarea sau depozitarea, astfel
cum este definită în art. 12 alin. (4) sau în art. 13 din Directiva 97/78/CE,
transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 71/2003, a unor astfel de transporturi pe
teritoriul României.
(3) Autoritatea competentă trebuie să efectueze cu
regularitate activităţi de audit pentru a se asigura că numărul de transporturi
şi cantităţile de produse ce părăsesc teritoriul României corespund numărului
şi cantităţilor care au intrat în România."
2. In anexa nr. 4 la norma
sanitară veterinară, după modelul B se introduce modelul C, cu următorul
conţinut:
„Modelul C*)
Model C
Tranzit şi/sau depozitare
Transit and/or storage
MODEL TRANZIT/DEPOZITARE
MODEL TRANSIT/STORAGE
1. Expeditor (nume şi adresa completă)
1. Consignor (name and adress in full)
....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................
|
CERTIFICAT SANITAR VETERINAR
pentru carne
proaspătă de pasăre (1), pentru
[tranzit] / [depozitare] (2)
(7) în Comunitatea
Europeană
VETERINARY CERTIFICATE
for fresh poultrymeat (1),
for [transit] /
[storage] (2) (7)
in the European Community
Nr. (3)
ORIGINAL
No.(3) ORIGINAL
|
2. Destinatar (nume si adresa completă)
2. Consignee (name and adress in full)
....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................
|
3. Originea cărnii (4)
Origin of the meat (4)
3.1. Numele ţării şi codul ISO:
Country name and ISO code:............................
3.2. Codul teritoriului:
Code of territory:...............................................
|
5. Destinaţia intenţionată de [tranzit]/[depozitare](') a cărnii
5. Intended [transit] / [storage] (7) destination of
the
meat
5.1. Depozitare în :
5.1. Storage in:
|
4. Autoritatea competentă
4. Competent authority
4.1. Minister:
4.1. Ministry:.......................................................
4.2. Serviciu:
4.2.
Service:........................................................
|
*) Modelul C este reprodus în facsimil.
Statul membru al Uniunii Europene:
EU Member State:
....................................................................................
Numele şi adresa unităţii (5) (10):
Name and address of the establishment{5) (10):
....................................................................................
....................................................................................
5.2. Ţara terţă de destinaţie pentru tranzitul final(10): 5.2. Transit final third
country destination (10):
....................................................................................
Nume şi adresă PIF de ieşire în Comunitate(10):
Exit Community BIP name and address (10):
....................................................................................
....................................................................................
|
............................................................................
............................................................................
4.3. Nivel local/regional:
4.3. Local/regional level:....................................
............................................................................
............................................................................
...........................................................................
|
6. Loc de încărcare pentru export
6. Place of loading for exportation
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
|
7. Mijloace de transport şi identificarea transportului(6)
7. Means of transport and consignment
identification(6)
7.1. [Camion]/[vagon de tren]/[ vas]/[avion] (7)
7.1. [Lorry]/[Rail-wagon]/[Ship]/[Aircraft] (7)
7.2. Număr (numere) de înregistrare, numele vasului maritim sau
numărul zborului:
7.2. Registration number(s), ship name or flight number:
....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................
|
7.3Detalii privind identificarea transportului(8):
7.3Consignement identification details (8):
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
|
8. Identificarea cărnii
8. Identification of the meat
8.1. Carne de la:
(specia animalului)
8.1. Meat from:.......................................................................................................(animal
species)
8.2. Condiţii de temperatură privind carnea de pasăre care face
parte din transport: refrigerat/congelat (5)
8.2. Temperature conditions of the poultrymeat included in this
consignment: chilled/frozen.(5)
8.3. Identificarea individuală a produsului din carne inclus in acest transport:
8.3. Individual identification of the meat product included in
this consignment:
|
Natura
pieselor(8)
Nature of
cuts(8)
|
Numărul unităţii (unităţilor)
Number of the establishrnent(s)
|
Număr de pachete/bucăţi
Number of packages/pieces
|
Greutate netă
(kg)
Net weight(kg)
|
|
Abator Slaughterhouse
|
Unitate de
tranşare/prelucrare
Cutting/manufacturing
|
Depozit frigorific Cold store
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Total
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Atestare de sănătate animală
9. Animal health attestation
Subsemnatul, medic veterinar oficial, declar prin prezenta
următoarele: carnea proaspătă de pasăre descrisă
anterior:
I, the undersigned official veterinarian, hereby certify, that
trie fresh poultrymeat described above:
9.1. provine dintr-o ţară sau dintr-o regiune autorizată pentru
import în Comunitatea Europeană, după cum s-a stabilit în anexa I la Decizia 94/984/CE, la momentul
tăierii şi
9.1. comes from a country or region authorized for imports into
the EC as laid down in Annex I to Decision 94/984/CE at the time of slaughter
and
9.2. îndeplineşte condiţiile de sănătate a animalelor relevante
după cum s-a stabilit în atestarea de sănătate a
animalelor din modelul de certificat A/B (7) din anexa II, partea 2 la Decizia 94/984/CE şi
9.2. complies with the relevant animal health conditions as laid
down in the animal health attestation in the model certificate A/B (7)
in Annex II part 2 to Decision 94/984CE and
9.3. provine de la păsări care au fost tăiate şi procesate la data
de sau în perioada
9.3. is derived from poultry which were slaughtered and processed
on or between................................
.............................................................................................................................................................(9)
|
10. Ştampila oficială şi semnătura
10. Official stamp and signature
Intocmit
la la data
Done
at.......................................................................on..........................................................................
(Semnătura medicului veterinar oficial)(11)
(Signature of official veterinarian) (11)
(Numele cu majuscule, calificarea şi titlul)
(Name in capital letters, qualifications and title)
|
Note
Notes
(1) Carnea proaspătă de pasăre
înseamnă orice părţi ale păsărilor domestice, curcanilor, bibilicilor,
gâştelor şi raţelor care sunt proprii consumului uman şi care nu au fost
supuse altui tratament decât tratmentul prin frig pentru asigurarea
conservării: carnea ambalată sub vid sau carnea ambalată în atmosferă
controlată trebuie să fie însoţita, de asemenea, de un certificat în conformitate cu acest model.
(1) Fresh poultrymeat means any parte of domestic fowl,
turkeys, guinea fowl, geese and ducks which are fit for human consumption and
which nave not undergone any treatment other than cold treatment to ensure
its preservation: vacuum - wrapped meat or meat wrapped in a controlled
atmosphere must also be accompanied by a certificate according to this model.
(2) In conformitate cu art. 12(4) sau cu art. 13 din
Directiva Consiliului 97/78/CE.
(2) In accordance with Article 12(4) or Article 13 of
Council Directive 97/78/EEC.
(3) Emis de către autoritatea
competentă.
(3) Issued by the competent authority.
(4) Ţara şi descrierea
teritoriului după cum apare în anexa la Decizia Comisiei 94/984/CE, cu
modificările şi completările ulterioare.
(4) Country and description
of territory as appearing in the Annexto Commission Decision 94/964/CE (as
last amended).
(5) Trebuie să se includă
adresa (şi numărul de aprobare dacă este cunoscut) depozitului din zona
liberă, depozitului liber, depozitului vamal sau
furnizorului naval.
(5) Address (and approval number if known) of the
warehouse in a free zone, free warehouse, customs warehouse or ship chandler
shall be included.
(6) Numărul (numerele) de
înregistrare ale vagonului de tren sau camionului şi numele navei trebuie să
se acorde după cum este corespunzător. Dacă este cunoscut, numărul de zbor al
aeronavei.
In cazul transportului în containere sau lăzi, numărul total,
numerele de înregistrare şi sigiliu ale acestora, dacă există, trebuie să fie
indicate la punctul 7.3.
(6) The registration number(s) of rail-wagon or lorry
and the name of the ship should be given as appropriate. If known, the flight
number of the aircraft.
In case of transport in containers or boxes, the total number,
their registration and seal numbers, if present, should be indicated under
point 7.3.
(7) A se păstra după cum este
corespunzător.
(7) Keep as appropriate.
(8) A se completa dacă este
cazul.
(8) Complete if appropriate.
(9) Data sau datele
tăierii.Se interzice importul de astfel de carne atunci când este obţinută de
la animale tăiate fie înainte de data autorizării pentru export către
Comunitatea Europeană din teritoriul menţionat la (4), fie
în timpul unei perioade în care au fost adoptate măsuri restrictive de către
Comunitatea Europeană pentru importul de astfel de carne din respectivul
teritoriu.
(9) Date or dates of slaughter. Imports of this meat
shall not be alowed when obtained from animals slaughtered either prior to
the date of authorisation for exportation to the European Community of the
territorry mentioned under (4) or during a period where
restrictive measures have been adopted by the European Community against
imports of this meat from this territory
(10) A se completa după cum
este corespunzător.
(10) Complete as appropriate
(11) Culoarea semnăturii
trebuie să fie diferită de cea a textului tipărit. Aceeaşi regulă se aplică
pentru ştampile, altele decât cele filigranate sau în relief
(11) The colour of the signature shall be different to
that of the printing. The same rule applies to the stamps other than those
embossed or watermarked.
|
Art. III. - Prezentul
ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram