Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

 ORDIN   Nr. 147 din 23 decembrie 2005

privind aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 13 din 6 ianuarie 2006



                

    Vazand Referatul de aprobare nr. 41.225 din 15 decembrie 2005 al Directiei generale pentru siguranta alimentelor,
    avand in vedere prevederile art. 1^1 si ale art. 22^1 din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, modificata si completata prin Legea nr. 412/2004, precum si prevederile art. 6^3 lit. b), i) si j) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza art. 3 pct. B lit. b), c), f) si l) din Hotararea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia,

    presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

    ART. 1
    Se aproba Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    ART. 2
    Directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 3
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin Directia generala pentru siguranta alimentelor, va controla modul de ducere la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 4
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    ART. 5
    Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranta alimentelor conform prevederilor legale, agentii economici pot incheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale si judetene ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii si controlului din Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006.

           Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
                        si pentru Siguranta Alimentelor,
                                Ion Agafitei

    ANEXA 1 *1)

    *1) Anexa este reprodusa in facsimil.

    Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006

    A. EXPERTIZA CONTAMINANTILOR IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Denumirea  |      Produs       |  Loc de     | Mod de recoltare probe |
|crt.|              |                   |  prelevare  |                        |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|  1 |       2      |         3         |      4      |           5            |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 1. |Aflatoxina    |Arahide* (conform  |Depozit      |Ori de cate ori situatia|
|    |              |ordinelor in       |alimentar    |o impune***             |
|    |              |vigoare)           |             |                        |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Nuci* (conform     |Depozit      |Ori de cate ori situatia|
|    |              |ordinelor in       |alimentar    |o impune***             |
|    |              |vigoare)           |             |                        |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Fructe uscate*     |Depozit      |Ori de cate ori situatia|
|    |              |(conform ordinelor |alimentar    |o impune***             |
|    |              |in vigoare)        |             |                        |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Cereale*           |Depozit/siloz|Se va preleva,          |
|    |              |                   |             |randomizat, un numar de |
|    |              |                   |             |maxim 200 probe, conform|
|    |              |                   |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat                 |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Specii (fructele)  |Depozit      |La primul import pentru |
|    |              |destinate          |condimente   |fiecare tara de origine |
|    |              |producerii de      |             |si ori de cate ori      |
|    |              |condimente:        |             |situatia o impune***    |
|    |              |- Capsicum spp.    |             |                        |
|    |              |(fructele uscate   |             |                        |
|    |              |ale acestuia,      |             |                        |
|    |              |intregi sau        |             |                        |
|    |              |macinate, inclusiv |             |                        |
|    |              |chili, pudra de    |             |                        |
|    |              |chili, cayenne si  |             |                        |
|    |              |paprika);          |             |                        |
|    |              |- Piper spp.       |             |                        |
|    |              |(fructele acestuia,|             |                        |
|    |              |inclusiv piper alb |             |                        |
|    |              |sau negru);        |             |                        |
|    |              |- Myristica        |             |                        |
|    |              |fragrans           |             |                        |
|    |              |(nucsoara);        |             |                        |
|    |              |- Zingiber         |             |                        |
|    |              |officinale         |             |                        |
|    |              |(ghimbir);         |             |                        |
|    |              |- Curcumalonga     |             |                        |
|    |              |(turmeric)         |             |                        |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 2. |Ochratoxina A |Cereale - inclusiv |Depozit/siloz|Se va preleva,          |
|    |              |orez si hrisca -   |             |randomizat, un numar de |
|    |              |(conform ordinelor |             |maxim 200 probe, conform|
|    |              |in vigoare)**      |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat                 |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Cafea boabe prajita|Depozit      |La primul import pentru |
|    |              |si macinata        |             |fiecare tara de origine |
|    |              |                   |             |si ori de cate ori      |
|    |              |                   |             |situatia o impune***    |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Cafea solubila     |Depozit      |La primul import pentru |
|    |              |                   |             |fiecare tara de origine |
|    |              |                   |             |si ori de cate ori      |
|    |              |                   |             |situatia o impune***    |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 3. |Patulina      |Sucuri fructe      |Unitati de   |Se vor preleva probe    |
|    |              |(conform ordinelor |fabricare a  |randomizat, incepand cu |
|    |              |in vigoare)        |sucurilor de |trimestrul III al anului|
|    |              |                   |fructe       |2006, conform           |
|    |              |                   |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat                 |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 4. |Plumb         |Cereale (inclusiv  |Depozit/siloz|Se vor preleva probe    |
|    |              |hrisca)**          |             |randomizat, conform     |
|    |              |                   |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat, pentru         |
|    |              |                   |             |productia autohtona     |
|    |              |                   |             |provenita din zone      |
|    |              |                   |             |considerate a fi intens |
|    |              |                   |             |poluate si ori de cate  |
|    |              |                   |             |ori situatia o impune   |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 5. |Cadmiu        |Cereale**          |Depozit/siloz|Se vor preleva probe    |
|    |              |                   |             |randomizat, conform     |
|    |              |                   |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat, pentru         |
|    |              |                   |             |productia autohtona     |
|    |              |                   |             |provenita din zone      |
|    |              |                   |             |considerate a fi intens |
|    |              |                   |             |poluate si ori de cate  |
|    |              |                   |             |ori situatia o impune   |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
|    |              |Seminte de soia    |Fabrica de   |Se vor preleva probe    |
|    |              |destinate          |ulei de soia |randomizat, conform     |
|    |              |procesarii         |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat, pentru         |
|    |              |                   |             |productia autohtona     |
|    |              |                   |             |provenita din zone      |
|    |              |                   |             |considerate a fi intens |
|    |              |                   |             |poluate si ori de cate  |
|    |              |                   |             |ori situatia o impune   |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 6. |Deoxinivalenol|Cereale cu exceptia|Depozit/siloz|Se va preleva,          |
|    |              |porumbului*        |             |randomizat, un numar de |
|    |              |                   |             |maxim 200 probe, conform|
|    |              |                   |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat                 |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 7. |Zearalenona   |Cereale cu exceptia|Depozit/siloz|Se va preleva,          |
|    |              |porumbului*        |             |randomizat, un numar de |
|    |              |                   |             |maxim 200 probe, conform|
|    |              |                   |             |Programului cifric      |
|    |              |                   |             |aprobat                 |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
    * Nu se refera si la produsele procesate din acestea
    ** Nu se refera si la produsele cerealiere procesate
    *** Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri, iar la primul import costurile determinate de prelevare, analiza si transportul produselor sunt suportate de catre importator;

    - Depozitele de la care se preleveaza probele apartin agentilor economici care au activitate de depozitare si sunt inregistrati la Registrul Comertului la clasa 6312;
    - Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveaza probe sunt cele care au capacitati egale sau mai mari de 3000 tone.
    - Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si la sectiile zonale pentru controlul reziduurilor;
    - Nivelurile maxime admise de contaminanti pentru produsele din coloana 3 a tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt in conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind anumiti contaminanti din alimentele de origine animala si non-animala aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 97/1050/1145/505/2005 publicat in Monitorul Oficial nr. 1056 bis din 26 noiembrie 2005.
    - Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si calitatea alimentelor;
    - La stabilirea Programului cifric sunt luate in considerare criterii cum ar fi: originea produsului, numarul depozitelor/silozurilor si capacitatea acestora;
    - In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele loturi din import sau productie autohtona cu aceeasi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obtinerea de rezultate care se incadreaza in limitele legale admise;
    - In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.

    B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA

 ______________________________________________________________________________
|Grupa si       |Reziduuri de|Produse de  |Loc de        |Frecventa probelor   |
|denumirea      |pesticide   |origine     |prelevare     |recoltate            |
|               |            |non-animala |              |                     |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|       1       |      2     |      3     |       4      |           6         |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|Grupa A - INSECTICIDE                                                         |
|______________________________________________________________________________|
|A.1.           |MALATHION   |Grau        |Depozit       |Minimum 12 probe     |
|Organofosforice|            |panificatie |Siloz         |anual pentru fiecare |
|               |            |Mere        |Piata         |produs, conform      |
|               |            |Struguri    |agroalimentara|Programului cifric   |
|               |            |de masa     |              |aprobat              |
|               |            |Struguri    |              |                     |
|               |            |pentru vin  |              |                     |
|               |____________|____________|______________|_____________________|
|               |PARATHION   |Banane      |Depozit       |Minimum 12 probe     |
|               |            |Portocale   |Piata         |anual pentru fiecare |
|               |            |Struguri de |agroalimentara|produs, conform      |
|               |            |masa        |              |Programului cifric   |
|               |            |Struguri    |              |aprobat              |
|               |            |pentru vin  |              |                     |
|               |____________|____________|______________|_____________________|
|               |DIAZINON    |Mere        |Depozit       |Minimum 12 probe     |
|               |            |Visine      |Piata         |anual pentru fiecare |
|               |            |            |agroalimentara|produs, conform      |
|               |            |            |              |Programului cifric   |
|               |            |            |              |aprobat              |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|A.2.           |LINDAN      |Grau        |Depozit/Siloz |Minimum 12 probe     |
|Organoclorurate|            |panificatie |Piata         |anual pentru fiecare |
|               |            |Porumb      |agroalimentara|produs, conform      |
|               |            |Cartofi de  |              |Programului cifric   |
|               |            |toamna      |              |aprobat              |
|               |            |Cartofi     |              |                     |
|               |            |timpurii    |              |                     |
|               |            |Mere        |              |                     |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|A.3. Carbamati |CARBARIL    |Portocale   |Depozit       |Minimum 12 probe     |
|               |            |Banane      |Piata         |anual pentru fiecare |
|               |            |Cartofi de  |agroalimentara|produs, conform      |
|               |            |toamna      |              |Programului cifric   |
|               |            |Cartofi     |              |aprobat              |
|               |            |timpurii    |              |                     |
|               |            |Struguri    |              |                     |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|A.4. Piretroizi|CIPERMETRIN |Grau        |Depozit       |Minimum 12 probe     |
|de sinteza     |            |Visine      |Siloz         |anual pentru fiecare |
|               |            |Struguri de |Piata         |produs, conform      |
|               |            |masa        |agroalimentara|Programului cifric   |
|               |            |Struguri    |              |aprobat              |
|               |            |pentru vin  |              |Se vor preleva probe |
|               |            |            |              |incepand cu          |
|               |            |            |              |trimestrul II 2006.  |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|               |DELTAMETRIN |Grau        |Depozit       |Minimum 12 probe     |
|               |            |Cartofi de  |Siloz         |anual pentru fiecare |
|               |            |toamna      |Piata         |produs, conform      |
|               |            |Cartofi     |agroalimentara|Programului cifric   |
|               |            |timpurii    |              |aprobat              |
|               |            |Mere        |              |                     |
|               |            |Visine      |              |                     |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|Grupa B - ACARICIDE                                                           |
|______________________________________________________________________________|
|               |BROMPROPILAT|Mere        |Piata         |Minimum 12 probe     |
|               |            |            |agroalimentara|anual pentru fiecare |
|               |            |            |              |produs, conform      |
|               |            |            |              |Programului cifric   |
|               |            |            |              |aprobat              |
|               |            |Portocale   |Depozit       |Se vor preleva probe |
|               |            |Mandarine   |              |incepand cu          |
|               |            |            |              |trimestrul IV 2006.  |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|

    - Depozitele de la care se preleveaza probele apartin agentilor economici care au activitate de depozitare si sunt inregistrati la Registrul Comertului la clasa 6312;
    - Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveaza probe sunt cele care au capacitati egale sau mai mari de 3000 tone;
    - Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si sectiile zonale pentru controlul reziduurilor;
    - Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compusii din coloana 2 a tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 147/2004 privind aprobarea Normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animala si non-animala si reziduurile de medicamente de uz veterinar in produsele de origine animala;
    - Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si calitatea alimentelor;
    - La stabilirea Programului cifric sunt luate in considerare criterii cum ar fi: originea produsului, numarul depozitelor/silozurilor si capacitatea acestora, marimea pietei agroalimentare;
    - In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele loturi din import sau productie autohtona cu aceeasi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obtinerea de rezultate care se incadreaza in limitele legale admise;
    - In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.

    C. SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL UNITATILOR CARE PROCESEAZA, DEPOZITEAZA SI VALORIFICA PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |        Unitatea        |Clasa|   MODALITATE DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL  |
|crt.|                        |CAEN |                                          |
|____|________________________|_____|__________________________________________|
|    |                        |     |PRIN INSPECTIE|PRIN RECOLTAREA DE PROBE   |
|    |                        |     |Frecventa     |PENTRU EXAMENE DE LABORATOR|
|____|________________________|_____|______________|___________________________|
|    |                        |     |              |Natura     |Frecventa      |
|    |                        |     |              |probei     |recoltarii     |
|    |                        |     |              |recoltate  |probelor pentru|
|    |                        |     |              |           |examenele de la|
|    |                        |     |              |           |litera D1 din  |
|    |                        |     |              |           |Program        |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  1.|Fabricarea painii;      | 1581|trimestrial   |     -     |       -       |
|    |fabricarea produselor de|     |              |           |               |
|    |panificatie si patiserie|     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  2.|Fabricarea produselor de| 1561|semestrial    |     -     |       -       |
|    |morarit                 |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  3.|Fabricarea biscuitilor, | 1582|semestrial    |     -     |       -       |
|    |piscoturilor si a altor |     |              |           |               |
|    |produse similare        |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  4.|Fabricarea amidonului si| 1562|semestrial    |     -     |       -       |
|    |a produselor din amidon |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  5.|Prelucrarea si          | 1533|semestrial    |     -     |       -       |
|    |conservarea fructelor   |     |              |           |               |
|    |si legumelor            |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  6.|Fabricarea sucurilor de | 1532|semestrial    |Sucuri de  |semestrial     |
|    |fructe si legume        |     |              |fructe     |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  7.|Fabricarea uleiurilor si| 1541|anual         |    -      |       -       |
|    |grasimilor brute        |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  8.|Fabricarea uleiurilor si| 1542|semestrial    |    -      |       -       |
|    |a grasimilor rafinate   |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
|  9.|Fabricarea margarinei si| 1543|semestrial    |Margarina  |semestrial     |
|    |produselor comestibile  |     |              |           |               |
|    |similare                |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 10.|Prelucrarea cartofului  | 1531|anual         |    -      |               |
|    |si conservarea          |     |              |           |               |
|    |produselor din cartofi  |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 11.|Fabricarea zaharului    | 1583|semestrial    |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 12.|Fabricarea produselor   | 1584|trimestrial   |           |               |
|    |din cacao, a ciocolatei |     |              |           |               |
|    |si a produselor         |     |              |           |               |
|    |zaharoase               |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 13.|Fabricarea macaroanelor,| 1585|semestrial    |           |               |
|    |taiteilor, cuscus-ului  |     |              |           |               |
|    |si a altor produse      |     |              |           |               |
|    |fainoase similare       |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 14.|Prelucrarea ceaiului si | 1586|semestrial    |           |               |
|    |a cafelei               |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 15.|Fabricarea condimentelor| 1587|semestrial    |Maioneza   |semestrial     |
|    |                        |     |              |Condimente |               |
|    |                        |     |              |si         |               |
|    |                        |     |              |amestecuri |               |
|    |                        |     |              |de         |               |
|    |                        |     |              |condimente |               |
|    |                        |     |              |Concentrate|               |
|    |                        |     |              |alimentare |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 16.|Fabricarea altor        | 1589|semestrial    |           |               |
|    |produse alimentare      |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 17.|Fabricarea bauturilor   | 1591|anual         |           |               |
|    |alcoolice distilate     |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 18.|Fabricarea alcoolului   | 1592|anual         |           |               |
|    |etilic de fermentatie   |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 19.|Fabricarea vinurilor    | 1593|semestrial    |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 20.|Fabricarea cidrului si a| 1594|semestrial    |           |               |
|    |vinului din fructe      |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 21.|Fabricarea altor bauturi| 1595|semestrial    |           |               |
|    |obtinute prin fermentare|     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 22.|Fabricarea berii        | 1596|semestrial    |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 23.|Fabricarea maltului     | 1597|semestrial    |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 24.|Productia de ape        | 1598|semestrial    |           |               |
|    |minerale (carbogazoasa  |     |              |           |               |
|    |si plata) imbuteliate la|     |              |           |               |
|    |sursa                   |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 25.|Fabricarea bauturilor   | 1599|semestrial    |Bauturi    |semestrial     |
|    |nealcoolice             |     |              |racoritoare|               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 26.|Depozite (de produse    | 6312|semestrial    |           |               |
|    |alimentare)             |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 27.|Comert cu ridicata      |  513|Randomizat,   |           |               |
|    |                        |     |conform unui  |           |               |
|    |                        |     |program       |           |               |
|    |                        |     |trimestrial,  |           |               |
|    |                        |     |de la maxim   |           |               |
|    |                        |     |5 unitati/luna|           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 28.|Comert cu amanuntul     |  522|Randomizat,   |           |               |
|    |                        |     |conform unui  |           |               |
|    |                        |     |program       |           |               |
|    |                        |     |trimestrial,  |           |               |
|    |                        |     |de la maxim   |           |               |
|    |                        |     |5 unitati/luna|           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 29.|Cantine si alte unitati |  555|anual         |           |               |
|    |de preparare a hranei   |     |              |           |               |
|    |(catering)              |     |              |           |               |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|

    - In cazul in care in urma inspectiei se constata nereguli in aplicarea legislatiei in vigoare cu privire la normele de igiena (Hotararea de Guvern nr. 1198/2002 publicata in Monitorul Oficial nr. 866 din 2.12.2002; Hotararea de Guvern nr. 924/2005 publicata in Monitorul Oficial nr. 804 din 5.09.2005), Procesul-verbal de constatare intocmit urmare a inspectiei va prevede data pana la care deficientele vor fi eliminate si data recontrolului, cu precizarea motivatiei necesitatii recontrolului in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.
    - In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.

    D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALA PRIN EXAMENE DE LABORATOR

    D1. Conditii microbiologice
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |        Produs         |                Examen de laborator              |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |      Organoleptic     |      Microbiologic      |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 0  |          1            |           3           |            4            |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
|  1.| Margarina de consum   | culoare, gust, miros, | Bacterii coliforme,     |
|    |                       | consistenta           | Salmonella, E coli,     |
|    |                       |                       | Stafilococ coagulazo    |
|    |                       |                       | pozitiv                 |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
|  2.| Maioneza              | culoare, gust, miros, | Numar total de germeni  |
|    |                       | consistenta           | aerobi mezofili,        |
|    |                       |                       | Bacterii coliforme,     |
|    |                       |                       | Salmonella, E coli,     |
|    |                       |                       | Stafilococ coagulazo    |
|    |                       |                       | pozitiv                 |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
|  3.| Condimente si         | culoare, gust, miros  | Bacterii coliforme,     |
|    | amestecuri de         |                       | Salmonella, E coli,     |
|    | condimente            |                       | Stafilococ coagulazo    |
|    |                       |                       | pozitiv, Bacillus cereus|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
|  4.| Concentrate           | culoare, gust, miros  | Numar total de germeni  |
|    | alimentare            |                       | aerobi mezofili,        |
|    |                       |                       | Bacterii coliforme,     |
|    |                       |                       | E coli                  |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
|  5.| Bauturi racoritoare si| culoare, gust, miros  | Numar total de germeni  |
|    | sucuri de fructe      |                       | aerobi mezofili,        |
|    |                       |                       | Bacterii coliforme,     |
|    |                       |                       | E coli, drojdii si      |
|    |                       |                       | mucegaiuri              |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
|  6.| Ape minerale          | culoare, gust, miros  | Numar total de germeni  |
|    | (carbogazoasa si      |                       | aerobi mezofili         |
|    | plata) imbuteliate    |                       |                         |
|    | la sursa              |                       |                         |
|____|_______________________|_______________________|_________________________|

    D2. Aditivi
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Aditivi     |      Produs     |Loc de    |  Frecventa prelevarii    |
|crt.|                 |                 |prelevare |  de probe                |
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
| 0  |        1        |         2       |     3    |             4            |
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
|  1.|Tocoferoli       |Sucuri de legume |Unitati de|Incepand cu trimestrul    |
|    |(E 306 - E 309)  |si fructe        |procesare |IV, trimestrial si ori de |
|    |                 |                 |          |cate ori situatia o impune|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
|  2.|Carbonat de      |Paine            |Unitati de|Incepand cu trimestrul    |
|    |calciu (E170)    |                 |procesare |IV, trimestrial si ori de |
|    |                 |                 |          |cate ori situatia o impune|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
|  3.|Lecitina (E322), |Ciocolata si     |Unitati de|Incepand cu trimestrul    |
|    |amidon modificat |bomboane de      |procesare |IV, trimestrial si ori de |
|    |(E1400 - 1412,   |ciocolata        |          |cate ori situatia o impune|
|    |E 1414, E 1422)  |                 |          |                          |
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
|  4.|Sulfiti (E 221,  |Snacks pe baza de|Unitati de|Incepand cu trimestrul    |
|    |E 222 - 225,     |cereale si       |procesare |IV, trimestrial si ori de |
|    |E 228)           |cartofi          |          |cate ori situatia o impune|
|    |                 |Cartofi          |          |                          |
|    |                 |prelucrati       |          |                          |
|    |                 |(inclusiv cartofi|          |                          |
|    |                 |refrigerati      |          |                          |
|    |                 |si congelati     |          |                          |
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|

    - Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, la laboratoarele judetene/a municipiului Bucuresti din reteaua Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor precum si alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.
    - Conditiile microbiologice pentru parametrii din tabelul D1 sunt in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sanatatii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente publicat in Monitorul Oficial nr. 268 din 11 iunie 1999.
    - Nivelurile maxime de doza admisibila pentru aditivii din tabelul D2 sunt in conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Familiei si al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consumul uman, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 722/2002.
    - Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si calitatea alimentelor;
    - In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele loturi din import sau productie autohtona cu aceeasi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obtinerea de rezultate care se incadreaza in limitele legale admise.
    - In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.

    E. EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERATIUNILOR DE IGIENIZARE

 ______________________________________________________________________________
|     Teste de sanitatie:    | Frecventa     |Locul de prelevare| Microbiologic|
|                            | controlului   |                  |              |
|                            |_______________|__________________|______________|
| - suprafete de lucru       | Conform unui  | Unitati de       | Numar total  |
| - ustensile, recipiente    | program       | procesare,       | de germeni   |
| - utilaje                  | trimestrial,  | depozitare si    | Bacterii     |
| - ambalaje                 | randomizat,   | comercializare   | coliforme    |
| - echipamente de protectie | de la maxim   |                  |              |
| - maini                    | 3 unitati/luna|                  |              |
| - aeromicroflora           |               |                  |              |
|____________________________|_______________|__________________|______________|

    - In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.

    F. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVA A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALA

 ______________________________________________________________________________
|Nr. crt.| Produsele controlate | Frecventa recoltarii probelor si examinarii  |
|________|______________________|______________________________________________|
|   1.   | Legume si fructe*    | O data pe trimestru dintr-o piata            |
|        |                      | agroalimentara din zonele cu risc crescut de |
|        |                      | contaminare radioactiva                      |
|________|______________________|______________________________________________|
    * se refera la produsele care fac obiectul Ordinului comun al Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat in Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 7.05.2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica.
    - Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si celelalte laboratoare specializate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
    - Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt in conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat in Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 07.05.2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica.

    G. SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL ALIMENTELOR SI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC

 ______________________________________________________________________________
|Nr. | EXPLOATATIE        |        MODALITATE DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL       |
|crt.| AGRICOLA/UNITATEA  |____________________________________________________|
|    |                    |   PRIN INSPECTIE   | PRIN RECOLTAREA DE PROBE      |
|    |                    |                    | PENTRU EXAMENE DE LABORATOR   |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
|    |                    |     Frecventa      | Frecventa recoltarii probelor |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 1. |         2.         |         3.         |               4.              |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
|  1.|Exploatatii agricole|Pe toata perioada   |               -               |
|    |cultivatoare de soia|activitatii*        |                               |
|    |                    |Conform unui program|                               |
|    |                    |trimestrial,        |                               |
|    |                    |randomizat pentru   |                               |
|    |                    |exploatatiile       |                               |
|    |                    |agricole            |                               |
|    |                    |cultivatoare de soia|                               |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 2. |Depozite de soia    |Pe toata perioada   |- La primul import pentru      |
|    |(intermediari)      |activitatii*        |fiecare tara de origine si     |
|    |                    |Conform unui program|pentru 10% din importurile     |
|    |                    |trimestrial         |provenite din tari terte       |
|    |                    |                    |- O data pe an pentru          |
|    |                    |                    |depozitele care au capacitati  |
|    |                    |                    |egale sau mai mari de 3000 tone|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 3. |Fabrica de ulei de  |O data pe trimestru |O data pe an pentru fiecare    |
|    |soia                |pentru fiecare      |fabrica, prin recoltare de     |
|    |                    |fabrica*            |probe din depozitele de materii|
|    |                    |                    |prime declarate a fi libere de |
|    |                    |                    |organisme modificate genetic   |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 4. |Unitati de procesare|O data pe trimestru |O data pe an pentru fiecare    |
|    |soia (altele decat  |pentru fiecare      |fabrica, prin recoltare de     |
|    |cele pentru         |fabrica*            |probe din depozitele de materii|
|    |productia de ulei)  |                    |prime declarate a fi libere de |
|    |                    |                    |organisme modificate genetic   |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 5. |Fabrici de nutreturi|O data pe trimestru |O data pe an prin recoltare de |
|    |combinate           |pentru fiecare      |probe din depozitele de materii|
|    |                    |fabrica*            |prime pe baza de soia,         |
|    |                    |                    |declarate a fi libere de       |
|    |                    |                    |organisme modificate genetic;  |
|    |                    |                    |Se vor preleva probe, conform  |
|    |                    |                    |unui program randomizat, de la |
|    |                    |                    |max. 3 unitati din fiecare     |
|    |                    |                    |judet.                         |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
|    |Fabrici de procesare|Conform unui program|O data pe an din fabrici care  |
|    |carne care          |trimestrial,        |utilizeaza produse din soia,   |
|    |utilizeaza produse  |randomizat pentru   |prin recoltare de probe din    |
|    |din soia            |unitatile care      |materii prime pe baza de soia, |
|    |                    |folosesc produse din|declarate a fi libere de       |
|    |                    |soia*               |organisme modificate genetic.  |
|    |                    |                    |Se vor preleva probe, conform  |
|    |                    |                    |unui program randomizat, de la |
|    |                    |                    |max. 3 unitati din fiecare     |
|    |                    |                    |judet.                         |
|____|____________________|____________________|_______________________________|
    * Se refera la verificarea documentelor necesare asigurarii trasabilitatii

    - Analizele se efectueaza la Institutul de Diagnoza si Sanatate Animala;
    - Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si calitatea alimentelor, incepand cu trimestrul II al anului 2006;
    - In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.
    - Metodele de prelevare a probelor urmeaza sa fie stabilite prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pana la data de 1 aprilie 2006.

   


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 147/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 147 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 147/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu