ORDIN Nr. 128
din 27 februarie 2006
privind aprobarea Normelor
tehnice pentru producerea si comercializarea vinurilor spumante cu denumire de
origine controlata (DOC) si a nivelului sumelor percepute ca taxe pentru
eliberarea Autorizatiei de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri
spumante cu denumire de origine controlata (DOC) si a Certificatului de
atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumire de
origine controlata (DOC)
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 224 din 13 martie 2006
Văzând Referatul de aprobare al Oficiului Naţional al
Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole (ONDOV) nr.
2.020 din 12 decembrie 2005,
în baza prevederilor art. 49 din Legea viei şi vinului
în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002 şi în baza
prevederilor art. 25, 65 şi 111 din Normele metodologice de aplicare a Legii
viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.
244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002,
ţinând cont de prevederile Ordinului ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 732/2005 privind aprobarea
Listei denumirilor de origine controlată (DOC) pentru vinurile liniştite,
admise pentru utilizare în România, a Listei denumirilor de origine controlată
(DOC) pentru vinurile spumante, admise pentru utilizare în România, a Listei
indicaţiilor geografice pentru vinurile liniştite, admise pentru utilizare în
România, a Listei indicaţiilor geografice pentru vinurile aromatizate, admise
pentru utilizare în România, şi a Listei menţiunilor tradiţionale ale
vinurilor, admise pentru utilizare în România,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea
şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu
modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice pentru producerea
şi comercializarea vinurilor spumante cu denumire de origine controlată (DOC),
prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 2. - Se aprobă nivelul sumelor percepute ca taxe
pentru eliberarea Autorizaţiei de producător de struguri destinaţi obţinerii de
vinuri spumante cu denumire de origine controlată (DOC) si a Certificatului de
atestare a dreptului de
comercializare a vinurilor spumante cu denumire de origine controlată (DOC),
prevăzut în anexa nr. 2
Art. 3. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
ANEXA Nr. 1
NORME TEHNICE pentru producerea şi comercializarea
vinurilor spumante cu denumire de origine controlată (DOC)
CAPITOLUL I
Definiţii, clasificări, norme generale
Art. 1. - Reglementările de bază privind definirea,
clasificarea, producerea şi comercializarea vinurilor spumante, inclusiv a
Muscatului spumant, sunt prevăzute în:
a) art. 18 lit. c), art. 22-23, art. 30, art. 35-36,
art. 48-50, art. 50 din Legea viei şi vinului în
sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, precum şi la
pct. 13 şi 15 din anexa nr. 2 la legea mai sus menţionată;
b) art. 27-31, art. 56-57, art. 59-65, art. 69, art.
75-80, art. 82 alin. (1), (2) şi (5) şi art. 83 din Normele metodologice de
aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei
vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002.
Art. 2. - In funcţie de procesul tehnologic de
obţinere, vinurile spumante cu denumire de origine controlată (DOC) se
clasifică în:
a) vinuri spumante DOC obţinute prin fermentarea
secundară în aceeaşi butelie în care se comercializează produsul;
b) vinuri spumante DOC obţinute prin fermentarea în
rezervoare, numai în cazul vinului Muscat spumant, obţinut din must de struguri
Muscat Ottonel.
Art. 3. - (1) Potrivit reglementărilor prevăzute la
art. 1, vinurile spumante cu denumire de origine controlată (DOC), denumite în continuare vinuri spumante DOC sau, după caz, Muscat spumant DOC, sunt obţinute din soiuri recomandate pentru această direcţie de
producţie, cultivate în areale viticole delimitate, în care se produce vinul
materie primă.
(2) Atât vinurile spumante DOC, cât şi vinurile Muscat
spumant DOC se vor realiza integral, până la comercializare, în arealul DOC
autorizat, numai de către acei agenţi economici care îndeplinesc una dintre
următoarele condiţii:
a) deţin exploataţii viticole ca proprietari, arendaşi
sau concesionari şi deţin capacităţi de producţie a vinului spumant DOC şi/sau
a vinului Muscat spumant DOC în cadrul respectivului areal DOC; sau
b) deţin în cadrul respectivului areal DOC doar
capacităţi de producţie a vinului spumant DOC şi/sau a vinului Muscat spumant
DOC şi achiziţionează struguri pentru obţinerea vinului materie primă din
plantaţii autorizate în acelaşi areal.
(3) Vinurile spumante DOC şi Muscatul spumant DOC se
vor realiza în spaţii şi capacităţi de producţie separate de cele în care se
realizează alte vinuri efervescente (spumante sau spumoase) fără denumire de
origine controlată. Se admite ca utilajele destinate prelucrării strugurilor să
fie comune cu cele pentru alte vinuri, cu condiţia ca zilele sau perioadele
zilelor de lucru să fie diferenţiate pe destinaţii de producţie a strugurilor
şi cu asigurarea separării circuitului mustului.
Art. 4. - In funcţie de culoare, vinurile spumante DOC
pot fi: albe, roze sau roşii, cu diferite nuanţe.
Art. 5. - (1) In cazul în care vinul spumant DOC ca
produs finit are un conţinut de zahăr care, potrivit art. 27 din Normele
metodologice de aplicare a Legii nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 1.134/2002, permite încadrarea în două tipuri, producătorul
poate utiliza, la alegere, numai unul dintre ele.
(2) Vinurile spumante DOC cu fermentare
secundară în butelii trebuie să aibă o tărie alcoolică dobândită, inclusiv prin
aportul licorii de expediţie, de minimum 10,5% în volume.
CAPITOLUL II
Condiţii de producere a vinurilor spumante DOC
Art. 6. - (1) Vinurile spumante DOC se obţin din
struguri produşi în areale delimitate, caracterizate prin condiţii de climă,
sol şi expoziţie, favorabile pentru calitatea produsului urmărit să se
realizeze.
(2) Delimitarea arealelor de producere a vinurilor
spumante DOC se face prin indicarea unităţilor
teritorial-administrative ce intră în aceste areale.
(3) Plantaţiile viticole destinate producerii
vinurilor spumante DOC din cadrul fiecărei exploataţii viticole situate în
arealul delimitat pentru denumirea respectivă se evidenţiază la nivel de
parcelă.
Art. 7. - (1) Plantaţiile producătoare de struguri
destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC înfiinţate după aprobarea
prezentelor norme tehnice trebuie să aibă o puritate de soi de 100%, iar dacă
au fost înfiinţate anterior trebuie să aibă o puritate de soi de minimum 85%;
în acest ultim caz, butucii impurităţi fac parte numai din soiuri ale speciei Vitis vinifera.
(2) Strugurii de la butucii impurităţi se vor recolta
înainte de recoltarea soiului de bază.
(3) Verificarea condiţiilor de puritate de soi a
materiei prime se face cu ocazia recepţionării strugurilor la cramă înainte de
introducerea lor în procesul tehnologic de prelucrare.
Art. 8. - Exploataţiile viticole care solicită şi
primesc autorizaţia de producător de struguri şi/sau de vinuri spumante DOC
sunt supuse controlului anual în ceea ce priveşte:
a) structura plantaţiilor şi a produselor DOC;
b) respectarea agrotehnicii în plantaţii;
c) starea tehnică şi de igienă alimentară a liniilor
tehnologice de producţie;
d) analiza fizico-chimică şi
organoleptică a produselor;
e) evidenţa tehnică şi financiar-contabilă a
producţiei şi a produselor.
Art. 9. - (1) In plantaţiile viticole autorizate pentru
producerea de struguri destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC se vor folosi
tehnologii de cultură care să nu influenţeze negativ calitatea recoltei.
(2) Fiecare producător autorizat va stabili, prin
tehnologia proprie de cultură:
a) densitatea butucilor la hectar în cazul noilor
plantaţii, determinată de distanţele de plantare dintre rânduri şi pe rând;
b) forma de conducere a butucilor;
c) sistemul de tăiere;
d) încărcătura de rod pe metru pătrat, butuc sau
hectar;
e) sistemul de susţinere;
f) regimul de fertilizare;
g) programul de combatere a bolilor, dăunătorilor şi
buruienilor;
h) operaţiile în verde;
i) lucrările solului.
(3) Tehnologia de cultură este stabilită la începutul
fiecărui an calendaristic, având la bază recomandările unităţii de cercetare
vitivinicolă din zonă, corelate cu dotarea tehnico-materială şi cu nivelul
maxim admis al producţiei de struguri la recoltare.
(4) Irigarea plantaţiilor viticole producătoare de
struguri destinaţi obţinerii de vinuri spumante DOC este posibilă numai cu
avizul Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi
Alte Produse Vitivinicole, denumit în continuare ONDOV,
prealabil efectuării acestei acţiuni în anii
secetoşi sau în zonele cu deficit hidric recunoscut.
Art. 10. - (1) Pentru producerea vinurilor spumante DOC
se stabilesc limite maxime ale producţiei de struguri
la hectar, limite care se vor înscrie diferenţiat pe soiuri şi areale viticole,
în deciziile emise de ONDOV pentru fiecare denumire de origine aprobată.
(2) La plantaţiile viticole furnizoare de struguri
destinaţi obţinerii de vinuri materie primă pentru vinuri spumante DOC, nivelul
producţiei maxime admise a se realiza la hectar poate fi mai mare cu până la
20% faţă de cea prevăzută în deciziile pentru vinurile DOC în arealul
respectiv, pentru soiurile indicate în acel areal sau într-un areal învecinat.
(3) Depăşirea producţiei maxime la hectar, prevăzută
în decizii, atrage neacordarea dreptului de utilizare a denumirii de origine
controlată pentru toată recolta de struguri din parcelele respective.
Art. 11. - Condiţiile de calitate a strugurilor
destinaţi obţinerii vinurilor spumante DOC sunt următoarele:
a) puritate de soi de 100% pentru vinurile spumante
care se valorifică sub denumirea unui soi;
b) o stare bună de sănătate, proporţia boabelor
afectate din diferite cauze fiind de maximum 10%;
c) conţinut minim în zaharuri la recoltare, care
trebuie să asigure calitatea necesară a vinurilor materie primă pentru vinuri
spumante DOC;
d) integritatea strugurilor şi a boabelor în momentul
recepţionării la cramă; sunt interzise mustuirea în mijloacele de transport,
precum şi utilizarea pentru transport a sacilor din folie de polietilenă.
Art. 12. - (1) Pentru producerea vinurilor spumante DOC
se vor folosi practici oenologice autorizate, care asigură păstrarea
însuşirilor de naturaleţe şi tipicitate a acestora.
(2) In cazul folosirii preselor discontinue, este
recomandată, pe cât posibil, presarea strugurilor întregi, la suprapresiuni
care nu depăşesc 2 bari.
(3) Producătorii care în fluxul tehnologic de
prelucrare a strugurilor nu dispun decât de prese continue pentru producerea
vinului materie primă pentru vinurile spumante DOC vor folosi numai fracţiunea
de must ravac.
(4) Randamentul maxim în vin materie primă, fără
drojdie, nu va depăşi procentul de 60% faţă de cantitatea de struguri introdusă
în procesul de prelucrare.
Art. 13. - Vinurile spumante DOC trebuie să corespundă
în momentul punerii lor în consum unor caracteristici de compoziţie şi de
calitate bine precizate, care se stabilesc prin deciziile de acordare a
dreptului de producere a acestora.
CAPITOLUL III
Acordarea dreptului de producere şi comercializare a
vinurilor spumante DOC
Art. 14. - Recunoaşterea dreptului de producere şi
comercializare a vinurilor spumante DOC se face în baza următoarelor documente:
a) decizie privind acordarea dreptului de producere a
vinurilor spumante DOC;
b) autorizaţie de producător de:
- struguri pentru vinuri spumante DOC;
- struguri si vinuri materie primă pentru vinuri
spumante DOC;
- vinuri spumante DOC;
c) certificat de atestare a dreptului de comercializare
a vinurilor spumante DOC.
SECŢIUNEA 1
Deciziile privind acordarea dreptului de producere a
vinurilor spumante DOC
Art. 15. - (1) Dreptul de producere a vinurilor spumante
DOC este acordat prin decizii emise pentru fiecare denumire de origine, conform anexei nr. 2 la Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 732/2005. Acestea se emit de
către ONDOV, cu avizul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).
(2) Decizia privind acordarea dreptului de producere a vinurilor spumante DOC cuprinde următoarele
elemente:
a) denumirea de origine aprobată;
b) arealul delimitat pentru producerea strugurilor
destinaţi obţinerii vinurilor spumante DOC, cu indicarea localităţilor care
intră în arealul respectiv: municipii, oraşe, comune, sate;
c) soiurile sau sortimentele de soiuri;
d) categoriile de vinuri spumante DOC prevăzute a se
obţine;
e) precizări privind elementele de tehnică viticolă,
conform prevederilor art. 7-9, inclusiv irigarea plantaţiilor;
f) nivelul maxim al producţiei de struguri la hectar,
pe soiuri;
g) conţinutul minim în zaharuri al strugurilor la
recoltare;
h) principalele procedee tehnologice de producere a vinurilor materie primă sau, după caz, a Muscatului spumant DOC;
i) principalele caracteristici
fizico-chimice şi organoleptice pe care trebuie să le îndeplinească produsele
finite;
j) condiţiile în care se poate face eventuala declasare
a acestor produse.
(3) Deciziile pentru acordarea dreptului de producere
a vinurilor spumante DOC se întocmesc potrivit
modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice. Aceste decizii
au o valabilitate variabilă de timp, modificări putând apărea în funcţie de
unele interese majore, justificate, ale producătorilor sau în cazul când apar
noi reglementări ale Uniunii Europene. De acestea pot beneficia toţi producătorii
de struguri şi de vinuri spumante situaţi în areaiele delimitate administrativ
conform deciziilor respective.
SECŢIUNEA a 2-a
Autorizaţiile de producători de struguri, de
vinuri materie primă şi de vinuri spumante DOC şi certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC
Art. 16. - Dreptul de a produce struguri şi vinuri
materie primă pentru obţinerea vinurilor spumante DOC se acordă în baza deciziilor privind acordarea dreptului de producere a vinurilor
spumante DOC.
Art. 17. - (1) Pot realiza vinuri spumante DOC numai
acei agenţi economici care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) deţin în cadrul arealului DOC respectiv capacităţi
distincte de producere a vinului materie primă pentru vinuri spumante DOC;
b) deţin plantaţii viticole în exploatare proprie, ca
proprietari, arendaşi sau concesionari, ori achiziţionează struguri pentru
obţinerea vinului materie primă din plantaţii autorizate
din cadrul arealului DOC respectiv;
c) deţin în cadrul arealului DOC respectiv capacităţi
de fermentare în rezervoare pentru vinul Muscat spumant DOC;
d) deţin în cadrul arealului DOC respectiv capacităţi
pentru fermentarea secundară în aceleaşi butelii în care se comercializează
vinul spumant DOC;
e) deţin în cadrul arealului DOC respectiv instalaţii
şi echipamente pentru condiţionare, îmbuteliere şi etichetare, indiferent dacă
acestea sunt deţinute în proprietate sau sunt închiriate.
(2) Condiţiile menţionate mai sus sunt impuse datorită
specificului aparte, determinat de calitatea deosebită pe care o reclamă
caracteristicile materiei prime de bază (strugurii) şi tehnologiei complexe de
realizare, precum şi de necesitatea urmăririi şi certificării ulterioare a produsului finit.
Art. 18. - (1) Prin emiterea Autorizaţiei de producător
de struguri şi vinuri spumante cu denumire de origine controlată (DOC),
prevăzută în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice, se autorizează:
a) plantaţiile viticole furnizoare
de struguri pentru producerea de vinuri spumante DOC;
b) capacităţile de industrializare a strugurilor
pentru obţinerea vinurilor materie primă;
c) capacităţile de depozitare;
d) capacităţile de fermentare în rezervoare sau de
fermentare secundară în butelii;
e) capacităţile de condiţionare, îmbuteliere şi
etichetare.
(2) Pentru eliberarea autorizaţiei de producător
menţionate la alin. (1) producătorul interesat depune la inspectoratul
teritorial ONDOV cererea de solicitare a autorizaţiei, potrivit modelelor
prevăzute în anexele nr. 3 şi 3A la prezentele norme tehnice, până la data de
31 martie a anului de recoltă.
(3) Din suprafeţele totale de vii pe rod aflate în
exploatarea directă a producătorului solicitant acesta va alege parcelele şi
soiurile necesare pentru producerea strugurilor destinaţi obţinerii de vinuri
spumante DOC, spre a nu fi incluse eventual şi în cererile şi autorizaţiile
pentru vinuri DOC.
(4) Eventualele modificări ale destinaţiei
strugurilor, stabilite prin autorizaţiile emise de ONDOV, se pot realiza în
baza unor cereri ale producătorilor, făcute cu cel puţin 30 de zile înainte de
momentul recoltării strugurilor, apreciat în funcţie de evoluţia procesului de
maturare a acestora.
SECŢIUNEA a 3-a
Calitatea strugurilor
Art. 19. - (1) Strugurii destinaţi producerii vinurilor
materie primă pentru vinuri spumante DOC trebuie să îndeplinească următoarele
condiţii:
a) să provină din soiurile admise pentru producerea
acestor vinuri şi din plantaţii autorizate de ONDOV;
b) să fie sănătoşi şi cu boabe
nezdrobite;
c) să fie culeşi manual, la momentul maturităţii
tehnologice corespunzătoare acestei destinaţii, în lădiţe din material plastic
de volum corespunzător, care să prevină tasarea şi zdrobirea parţială a
boabelor;
d) să fie introduşi cât mai urgent posibil în procesul
de prelucrare.
(2) Calitatea strugurilor materie primă, precum şi
puritatea de soi se constată în momentul recepţiei lor la locul de prelucrare
de către producătorul respectiv şi prin sondaj de către inspectorii de specialitate ai ONDOV.
SECŢIUNEA a 4-a
Vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC
Art. 20. - (1) Vinurile materie primă pentru vinurile
spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici de compoziţie:
a) tărie alcoolică dobândită:
minimum 9,5% în volume;
b) zaharuri: maximum
4 g/l;
c) aciditate totală (acid tartric):
minimum 6,0 g/l;
d) aciditate volatilă (acid acetic):
maximum 0,5 g/l;
e) extract sec nereducător:
minimum 15 g/l;
f) dioxid de sulf total:
maximum 100 mg/l
g) dioxid de sulf liber:
maximum 15 mg/l;
h)
fier: maximum 6 mg/l.
(2) Sub aspectul însuşirilor organoleptice,
vinurile materie primă pentru
vinurile spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
a) aspect: limpede, fără particule în suspensie. La
vinurile noi, în perioada noiembrie -martie, se admite o uşoară opalescenţă;
b) culoare: verzui-gălbuie sau gălbui-verzuie pentru
vinurile albe; roz până la roşu-rubiniu pentru vinurile roze şi roşii;
c) miros: proaspăt, fructuos, fără defecte sau
mirosuri străine;
d) gust: vin sec, acid, echilibrat,
cu savoare specifică.
Art. 21. - (1) Producerea vinurilor materie primă
pentru vinurile spumante DOC se realizează cu respectarea următoarelor
practici:
a) musturile folosite în producerea acestor vinuri se
obţin prin scurgerea liberă (must ravac) sau în urma unei presări moderate a
strugurilor ori mustuielii făcute cu prese discontinue (randament în must:
maximum 60 litri la 100 kg struguri) şi se supun unei limpeziri prin decantare,
centrifugare, flotaţie sau filtrare;
b) fermentarea musturilor se
face la temperaturi dirijate care să nu depăşească 22°C.
(2) In producerea vinurilor materie primă pentru
vinurile spumante DOC este permisă aplicarea acidifierii sau dezacidifierii.
Acidifierea poate fi făcută însă numai în faza de must şi numai cu acid tartric
în limita a maximum 1,5 g/l, iar dezacidifierea, în limita a maximum 1 g/l,
exprimată în acid tartric (13,3 miliechivalenţi la litru). Nu sunt permise
acidifierea şi dezacidifierea aceluiaşi produs.
(3) In anii cu condiţii meteorologice nefavorabile, cu
înştiinţarea şi aprobarea prealabilă a ONDOV, limita maximă a acidifierii poate
creşte la 2,5 g/l (adică 34 miliechivalenţi la litru), cu condiţia ca
aciditatea naturală a produsului respectiv să nu fie mai mică de 3,0 g/l,
exprimată în acid tartric (adică 40 miliechivalenţi).
SECŢIUNEA a 5-a
Producerea vinurilor spumante DOC
Art. 22. - (1) Vinurile spumante DOC trebuie să
prezinte următoarele caracteristici de compoziţie:
a) tărie alcoolică dobândită, inclusiv cea rezultată
prin aportul licorii de expediţie: minimum 10,5% în volume, cu excepţia
Muscatului spumant DOC;
b) aciditate totală (acid tartric): minimum 6 g/l
- pentru Muscatul spumant DOC
minimum 5 g/l;
c) aciditate volatilă (acid acetic): maximum 0,65 g/l;
d) extract sec
nereducător: minimum
15 g/l;
e)
zaharuri: în funcţie de tipul de vin;
f) dioxid de sulf total: maximum
185 mg/l;
g)
fier:
maximum 6 mg/l;
h) suprapresiune la temperatura de 20°C:
minimum 3,5 bari.
(2) Sub aspectul însuşirilor organoleptice, vinurile
spumante DOC trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
a) aspect: limpede, fără particule în suspensie;
b) culoare: verzui-gălbuie până la gălbui-pai pentru
vinurile albe, până la nuanţa de rubiniu pentru vinurile roze şi roşii;
c) miros: plăcut, proaspăt, caracteristic produsului,
fără defecte sau mirosuri străine;
d) gust: plăcut, fructuos, fin, echilibrat, caracter
gusto-olfactiv de autolizat, înţepător datorită prezenţei dioxidului de carbon,
fără defecte;
e) degajarea de dioxid de carbon: spumare abundentă,
perlare persistentă cu bule mici pe toată înălţimea paharului.
Art. 23. - (1) Producerea vinurilor spumante cu
fermentare secundară în butelii se face prin aplicarea următoarelor operaţiuni
tehnologice:
a) pregătirea amestecului de tiraj prin adaosul în
vinul materie primă, a licorii de tiraj, a maielei de levuri, eventual de
activatori de fermentare, precum şi a adjuvanţilor;
b) tirajul, cu închiderea buteliilor cu dop de
fermentaţie din materiale sintetice sau cu capac coroană metalică;
c) fermentarea secundară a vinului în buteliile
aşezate în poziţie orizontală, la o temperatură constantă;
d) remuajul, realizat fie pe pupitre, fie mecanizat;
e) degorjarea, cu sau fără congelarea depozitului adus
pe dop;
f) adaosul eventual al licorii de expediţie;
g) dopuire definitivă.
(2) La prepararea licorii de tiraj se foloseşte
zaharoză în cantitate de 24 g/l, calculată pentru obţinerea unei presiuni de 6
bari, la o temperatură de 20°C.
(3) Adaosul licorii de tiraj nu poate determina o
creştere a tăriei alcoolice totale a vinului materie primă cu mai mult de 1,5%
în volume.
(4) Licoarea de expediţie se realizează dintr-un
amestec de vin cu aceeaşi culoare, cu stabilitate certă, eventual vin vechi sau
licoros, în care se dizolvă zaharoză.
(5) Licoarea de expediţie poate conţine sau nu
macerat hidroalcoolic de stafide ori alte fructe. Adaosul licorii de expediţie
nu trebuie să conducă la o creştere a tăriei alcoolice dobândite a vinului
spumant cu mai mult de 0,5% în volume.
(6) Durata procesului de elaborare a vinurilor spumante DOC, începând cu fermentarea secundară, nu poate fi
mai mică de 9 luni.
Art. 24. - (1) Producerea vinurilor Muscat spumant DOC
se realizează în rezervoare metalice de presiune, cu efectuarea următoarelor
operaţiuni:
a) fermentarea alcoolică,
pornind de la must, cu adaos de levuri selecţionate;
b) fermentarea la temperatură controlată, de maximum
18°C;
c) urmărirea dinamicii scăderii conţinutului în
zahăr, a creşterii alcoolului dobândit şi a presiunii;
d) sistarea fermentaţiei alcoolice, pentru realizarea parametrilor tipului de vin;
e) efectuarea tratamentelor de stabilizare
fizico-chimică şi biologică;
f) îmbutelierea.
(2) Toate operaţiunile ulterioare fermentaţiei
alcoolice se realizează în regim izobaric.
(3) Vinul Muscat spumant DOC
va avea ca produs finit următoarele caracteristici:
a) tăria alcoolică
dobândită: minimum 7,0% în volume;
b) zaharuri reducătoare: minimum 40 g/l;
c) presiune în butelii la temperatura de
20°C: minimum 3,0 bari.
(4) Durata de liniştire după îmbuteliere nu va fi mai
mică de 15 zile.
(5) Durata procesului de fabricare a vinului Muscat
spumant DOC, calculată începând cu fermentarea care le conferă calitatea de
vinuri spumante, nu poate fi mai mică de 6 luni.
SECŢIUNEA a 6-a
Certificatele de
atestare a dreptului de comercializare a vinurilor
spumante DOC
Art. 25. - (1) Dreptul folosirii unei denumiri de
origine pentru vinurile spumante DOC se acordă prin eliberarea unui certificat
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante
DOC.
(2) Eliberarea certificatului de atestare a dreptului
de comercializare a vinurilor spumante DOC se face prin respectarea unei
metodologii bazate pe evidenţa modului de producere a vinurilor materie primă
pentru vinuri spumante şi a spumantelor finite şi pe controlul compoziţiei şi
calităţii vinurilor respective.
Art. 26. - Evidenţa producerii vinurilor materie primă
pentru vinuri spumante şi a spumantelor finite va fi ţinută de producători şi
va fi evidenţiată în următoarele registre:
a) Registrul de vinuri
materie primă pentru vinuri spumante DOC;
b) Registrul de vinuri spumante DOC.
Art. 27. - (1) Ca vinuri materie primă pentru vinurile
spumante, producătorii vor lua în considerare vinurile produse în cramele
menţionate în autorizaţia de producător de vinuri spumante DOC, obţinute prin
respectarea condiţiilor prevăzute în norme cu privire la provenienţa şi
calitatea strugurilor şi la tehnologia obţinerii acestor vinuri, corespunzătoare sub aspectul
caracteristicilor de compoziţie şi de calitate.
(2) Vinurile brute apreciate drept corespunzătoare pentru
a deveni vinuri materie primă pentru vinurile spumante vor fi luate în evidenţă
specială de unitatea producătoare care va înscrie toate operaţiile tehnologice
şi mişcările acestor vinuri în Registrul de vinuri materie primă pentru
vinurile spumante DOC.
(3) Modelul Registrului de vinuri materie primă
pentru vinurile spumante DOC este prevăzut în anexa nr. 4 la prezentele norme
tehnice.
(4) Inspectorii de specialitate ai ONDOV vor controla modul în care producătorii asigură întocmirea corectă
a Registrului de vinuri materie primă pentru vinurile spumante DOC.
(5) Vinurile materie primă pentru vinurile spumante
DOC, pregătite în vederea preparării amestecurilor de tiraj, inclusiv prin
ultima operaţie de condiţionare, vor fi supuse controlului ONDOV.
(6) Vinurile materie primă pentru vinurile spumante
DOC vor fi supuse analizelor de compoziţie fizico-chimică în laboratoarele
producătorului sau la un laborator apropiat şi se referă la determinarea
următoarelor caracteristici:
a) tărie alcoolică dobândită;
b) conţinut în zaharuri;
c) aciditate totală;
d) aciditate volatilă;
e) extract sec nereducător;
f) conţinut în S02 liber şi total.
Art. 28. - (1) Producătorul de vinuri spumante DOC ţine
evidenţa tuturor operaţiunilor tehnologice şi mişcărilor intervenite în
producerea acestora, începând cu pregătirea amestecului de tiraj şi terminând
cu dopuirea definitivă a buteliilor, prin înscrierea lor în Registrul de vinuri
spumante DOC, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5 la prezentele norme
tehnice.
(2) Evidenţa menţionată la alin. (1) se realizează pe
loturi de vin, respectiv pe şarje de fabricaţie. Obligaţia ţinerii acestei
evidenţe revine producătorului de vinuri spumante DOC, iar respectarea ei este
controlată de inspectorii de specialitate ai ONDOV.
Art. 29. - (1) In vederea eliberării certificatelor de
atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC, vinurile
spumante finite, reprezentate prin butelii închise prin dopuire definitivă,
sunt supuse controlului analitic şi calitativ exercitat de ONDOV.
(2) Controlul analitic şi calitativ se efectuează în
baza cererilor pentru acordarea Certificatului de atestare a dreptului de
comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată DOC,
depuse de producători la ONDOV, întocmite potrivit modelului prevăzut în anexa
nr. 7 la prezentele norme tehnice.
(3) Probele de vin spumant DOC se ridică pe loturi,
de către inspectorii de specialitate ai ONDOV, cu menţiunea ca ele să
reprezinte o medie a loturilor vinurilor spumante finite DOC obţinute.
(4) Prin lot de vin spumant finit DOC se înţelege totalitatea buteliilor rezultate din acelaşi amestec de
tiraj, supuse aceluiaşi regim de fermentare, remuaj, degorjare şi adaos de
licoare de expediţie.
(5) Din fiecare lot de vin se ridică 4 butelii,
dintre care una este destinată analizelor de laborator, una aprecierii
organoleptice, una se păstrează la producător, iar alta se trimite drept
contraprobă la ONDOV.
(6) Analiza compoziţiei vinurilor spumante DOC ca
produse finite se realizează în această fază de către unul dintre laboratoarele
autorizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, iar
aprecierea organolpetică se va face în comisii alcătuite din minimum 3
degustători autorizaţi, sub conducerea reprezentantului ONDOV. Modelul
buletinului de analiză este prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele norme
tehnice. Degustătorii vor nota în fişele de degustare dacă vinul respectiv prezintă sau nu aptitudinea de a fi
comercializat ca vin spumant DOC.
(7) Rezultatele controlului analitic şi organoleptic se
consemnează într-un proces-verbal întocmit de comisia de degustare şi
contrasemnat de specialistul producătorului.
Art. 30. - (1) Certificatele de atestare a dreptului de
comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată (DOC) se
întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 8 la prezentele norme
tehnice si se eliberează de ONDOV.
(2) In baza acestor certificate, producătorii de vinuri
spumante DOC primesc dreptul de a comercializa vinurile spumante DOC, în limita
cantităţilor înscrise în certificate.
Art. 31. - Vinurile spumante
DOC se comercializează în butelii rezistente la presiune, de următoarele
capacităţi: 0,375 litri, 0,750 litri, 1,500 litri şi 3,000 litri.
Art. 32. - Inchiderea buteliilor cu vinuri spumante DOC
destinate comercializării se face cu dopuri de plută sau cu dopuri
confecţionate din alte materiale admise de legislaţia în vigoare.
CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale
Art. 33. - (1) La etichetarea vinurilor spumante DOC se
vor respecta prevederile art. 75-83 din cap. III secţiunea a 4-a „Ambalarea şi
etichetarea" din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 244/2002,
aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002, precum şi prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
942/2004 privind aprobarea introducerii însemnului de certificare a calităţii
vinurilor DOC îmbuteliate, destinate comercializării, şi aprobarea modificării
nivelului sumelor percepute ca taxe pentru eliberarea autorizaţiei de
producător de vinuri cu denumire de origine (DOC) şi a certificatului de
atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine
(DOC), cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Vinurile spumante DOC trebuie să aibă înscrisă pe
dop denumirea de origine controlată la care au dreptul.
Art. 34. - (1) In relaţiile
ONDOV cu producătorii vitivinicoli se are în vedere faptul că nici un
producător nu poate fi obligat să producă şi să comercializeze vinurile
spumante DOC, această activitate ţinând de opţiunea şi de interesele acestuia.
(2) Producătorii vitivinicoli interesaţi, care
adresează în scris solicitări la ONDOV pentru verificarea şi atestarea
plantaţiilor şi a produselor obţinute în vederea comercializării acestora sub o
anumită denumire de origine, sunt obligaţi să respecte prevederile prezentelor norme tehnice.
(3) In vederea asigurării condiţiilor de exercitare a
atribuţiilor de control ale ONDOV, producătorii de vinuri spumante DOC sunt
obligaţi:
a) să înregistreze în evidenţa contabilă obligaţiile
de plată către ONDOV, reprezentând taxele datorate pentru eliberarea
autorizaţiilor de producător şi a certificatelor de atestare a dreptului de
comercializare prevăzute în prezentele norme tehnice;
b) să asigure accesul specialiştilor ONDOV la toate
documentele de evidenţă primara şi contabilă privind înregistrarea şi mişcarea
stocurilor de produse DOC, precum şi în plantaţiile de viţă-de-vie şi în toate
spaţiile de producere şi depozitare a vinurilor spumante DOC;
c) să solicite în scris la ONDOV, înainte de
producerea fenomenului, aprobarea pentru obţinerea derogărilor prevăzute la
art. 23 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 244/2002 şi să facă uz de aceste
derogări numai în cazul în care au primit acordul ONDOV.
Art. 35. - Plata taxelor pentru eliberarea
autorizaţiilor de producător al unor produse DOC se face în urma cererii
producătorului, ulterior verificărilor şi confirmării ONDOV că sunt îndeplinite
condiţiile prevăzute în prezentele norme tehnice. Plata taxelor respective se face în contul ONDOV, înainte
de eliberarea autorizaţiei.
Art. 36. - Anexele nr. 1 -8*)
fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.
ANEXA Nr. 1
la normele tehnice
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR Şl DEZVOLTĂRII
RURALE
OFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRU VINURI Şl ALTE
PRODUSE VITIVINICOLE (ONDOV)
Nr........./......................
DECIZIE
pentru acordarea dreptului de producere a vinurilor
spumante cu denumirea de origine controlată
(DOC)
„............................................................................................................”
Art. 1.- (1) Denumirea de origine controlată
".............................."se atribuie vinurilor spumante
obţinute din struguri produşi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu condiţia respectării
tuturor prevederilor din prezenta decizie.
(2) Condiţiile generale de
producere si comercializare a vinurilor spumante cu denumire de origine
controlata sunt stabilite prin normele metodologice aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor
si Dezvoltării Rurale prin ordinul nr......./................
Art. 2.- (1) Arealul delimitat pentru producerea
vinurilor spumante cu denumirea de origine controlata "..............................",
cuprinde următoarele localităţi (municipii, oraşe,
comune si sate):
(2) După definitivarea lucrărilor de realizare a
cadastrului agricol si a secţiunii sale "cadastrul viticol", se va
delimita pe planuri topografice corespunzătoare, hotarele arealului denumirii
respective, utilizandu-se pe cat posibil limitele naturale existente.
Art. 3.- Vinurile spumante cu denumirea de origine controlată "........................."în funcţie de tehnologia folosita la fermentarea acestora, se pot produce
ca............................................................. (1).
Art. 4.- Tipurile de vinuri spumante cu denumirea de
origine controlata ".............................." in cazul celor
produse cu fermentarea secundara in sticle, in funcţie
de conţinutul lor in zaharuri, se vor autoriza in funcţie de cererea
producătorilor, conform prevederilor art. 1 din normele metodologice.
Art. 5.- Pentru producerea
strugurilor destinaţi obţinerii de vinuri-materie prima pentru vinurile
spumante cu denumirea de origine controlata
".........................................",
condiţiile de cultura a vitei de vie privind densitatea butucilor la hectar in cazul noilor plantaţii, determinata de
distantele de plantare intre rânduri si pe rând, forma de conducere a
butucilor, sistemul de taiere, incarcatura de rod pe m.p., butuc sau hectar,
sistemul de susţinere, regimul de fertilizare, programul de combatere a
bolilor, dăunătorilor si buruienilor, operaţiile in verde, lucrările solului,
se stabilesc de către fiecare producător autorizat prin tehnologia proprie de
cultura, stabilita la inceputul anului calendaristic, in baza recomandărilor
unităţii de cercetare vitivinicola din zona, corelate cu dotarea
tehnico-materiala existenta si cu nivelul maxim admis al producţiei de struguri
la recoltare.
Art. 6.- Irigarea plantaţiilor viticole, se efectuează
la nevoie, in baza unei solicitări scrise a producătorului, care se avizează de
ONDOV, atunci când conţinutul apei in sol scade, sau se anticipează a scădea pe
adâncimea 0-100 cm la 50% din IUA.
Art. 7.- Producţia de struguri admisa pentru obţinerea
vinurilor - materie prima pentru vinurile spumante cu denumirea de origine controlata ".........................................", se va inscrie in următoarele limite maxime:
Nr. crt.
|
Soiurile de struguri
|
Producţia maximă de struguri, admisă la recoltare - kg/ha -
|
1
|
|
|
2
|
|
|
….
|
|
|
Art. 8.- Producătorii de vinuri spumante cu denumirea
de origine controlată ".............................................",
sunt obligaţi sa respecte in
totalitate condiţiile de producere a strugurilor, a vinurilor-materie prima si
a spumantelor finite, prevăzute in normele metodologice menţionate la art. 1 din decizie (2).
Art. 9.- In eventualitatea in care vinul spumant nu
indeplineste in totalitate condiţiile de a fi comercializat sub denumirea de origine controlată "...............................",
sau daca pierde aceste condiţii, el va fi declasat in
"vin spumant fara denumire de origine" sau
in categorii inferioare de vinuri, de către ONDOV, la propunerea motivată şi
scrisă a producătorului şi a Inspectorului de Specialitate ONDOV.
ONDOV
DIRECTOR
GENERAL
...........................................
Avizat,
OFICIUL NATIONAL AL VIEI Şl VINULUI (ONVV)
PREŞEDINTE
...........................................
(1) Se va
menţiona, după caz:
- vinuri spumante cu fermentarea secundara in
aceeaşi butelie in care se comercializează;
- Muscat spumant, cu fermentarea in rezervoare.
(2) La elaborarea fiecărei decizii, se vor inscrie
in anexa la aceasta, elementele prevăzute la art. 16 din norme, aliniatele g, h
si i.
*) Anexele nr. 1 -8 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 2
la normele tehnice
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR Şl DEZVOLTĂRII
RURALE
OFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRU
VINURI Şl ALTE PRODUSE VITIVINICOLE (ONDOV)
Nr........./......................
AUTORIZAŢIE
nr........../200... de producător de
struguri şi vinuri spumante cu denumire de origine controlată (DOC)
1. Se acordă producătorului (agentului economic)...............................................cu
sediul in.................................................. (adresa completă), dreptul de a folosi
denumirea de origine controlata
".................................." pentru următoarele vinuri spumante: ......................... (1), cu condiţia respectării normelor de producere şi comercializare,
aprobate de Ministerul Agriculturii,
Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin Ordinul nr........../..............2005.
2. La baza autorizării stau:
2.1. Plantaţiile viticole deţinute de producător,
amplasate in localităţile (municipii, oraşe, comune, sate), in suprafaţa totala
de ............. ha,
evidenţiate in cererea producătorului (model Anexa 3 si Anexa 3A la cerere),
care fac parte integranta din prezenta
autorizaţie.
2.2. Producţiile totale de struguri si de musturi ce
pot fi obţinute din plantaţiile recunoscute ca putând sa producă materia primă
pentru spumantele DOC se ridică la următoarele limite maxime, calculate in
funcţie de suprafaţa si nivelul maxim admis al producţiilor medii de struguri
la hectar:
Nr. crt.
|
Soiul
|
Suprafaţa -ha-
|
Productia maxima admisa - kg/ha -
|
Producţia totala ce poate fi obţinută:
|
Struguri - tone-
|
Must materie primă (max. 65% din cantitatea de struguri) -hl-
|
1.
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
….
|
TOTAL
|
|
|
|
|
3. Se autorizează capacităţile de prelucrare a
strugurilor, fermentare a musturilor, condiţionare, imbuteliere si etichetare,
conform punctelor 3 si 5 din cerere (2).
4. Se autorizează livrarea unei cantităţi de
................ hl vinuri materie primă pentru spumante DOC, in vederea efectuării
fermentării secundare in aceleaşi sticle in care se va comercializa produsul finit,
către (3):
........................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................ ..............................................................................................
...........................................
numărul şi data
pentru persoanele
juridice
..................................................
numele şi funcţia
solicitantului
şi după caz, ştampila acestuia
AVIZAT FAVORABIL Inspector de Specialitate ONDOV
.................................................
nume, semnătură şi ştampilă
Notă:
(1) Se va inscrle după caz:
a) vinuri spumante cu fermentare secundara in butelii;
b) vinuri spumante cu fermentarea in rezervoare
(Muscat spumant).
(2) In funcţie de cererea producătorului.
(3) In cererile eventualilor beneficiari ai
vinurilor materie prima pentru vinurile spumante DOC, se vor evidenţia
capacităţile si dotările proprii conform punctului 5 din cererea model Anexa
nr. 3.
ANEXA Nr. 3
la normele tehnice
CERERE pentru
acordarea Autorizaţiei de producător de struguri, vinuri materie primă şi
vinuri spumate cu denumire de origine cotrolată (DOC)
1. Subsemnatul.............................................în
calitate de...................................al agentului economic (producătorului)
................................................................, cu sediul în
...................................................................................
(adresa completă), deţinător al plantaţiilor de vii menţionate în Anexa nr. 3A, în
suprafaţă totală de ............ ha, solicit prin prezenta cerere controlul anual al acestora, în vederea obţinerii
Autorizaţiei de producător de struguri vinuri materie primă şi vinuri spumante
cu denumirea de origine controlată ".............................................".
2. Producţia maxima de struguri posibila de obţinut de
la suprafaţa de mai sus, de............... (1) tone, se va utiliza astfel:
2.1. O cantitate de ............ tone, pentru
obţinerea de vinuri materie primă, pentru producerea de
vin spumant DOC prin fermentare secundară în aceeaşi
butelie în care sa va comercializa produsul finit.
2.2. O cantitate de..........(2) tone, pentru
producerea de Muscat spumant, prin fermentare în rezervoare.
3. Industrializarea producţiei de struguri destinaţi
obţinerii de vinuri spumante DOC, se va realiza în spaţii şi capacităţi
separate de cele destinate obţinerii de vinuri DOC, astfel:
Nr. crt.
|
Fazele tehnologice şi dotările existente (3)
|
Amplasamentul localurilor(oraşe, comune,
sate)
|
A. Pentru producerea de vinuri materie primă, destinate
obţinerii de vinuri spumante DOC, cu fermentare secundară în sticle
|
1
|
|
|
2
|
|
|
….
|
|
|
B. Pentru vinuri spumante cu fermentare în rezervoare (Muscat
spumant)
|
1
|
|
|
2
|
|
|
….
|
|
|
4. Cantitatea totală de vin
materie primă pentru obţinerea de spumante DOC cu fermentare secundară în
aceleaşi butelii în care se va comercializa produsul finit de cea.............hl, se va utiliza astfel:
4.1. Pentru producţia proprie de vinuri spumante DOC:
.............hl;
4.2. Pentru livrare către alţi producători, cu care am
contracte ferme de livrare, care sunt interesaţi şi dispun de capacităţi
proprii de procesare în continuare şi cărora înţeleg să le transfer drepturile
şi obligaţiile de producere a vinurilor spumante DOC cu
denumirea de origine ".............................................",
o cantitate de ............. (4) hl, sub
rezerva aprobării acestui
transfer de către ONDOV
Se anexează în xerocopie contractele respective şi
cererile acestora.
5. Procesul tehnologic până la
obţinerea produsului finit şi comercializare, se va realiza în spaţiile şi cu
dotările proprii, astfel:
Nr. crt.
|
Faza tehnologică şi dotările existente (5)
|
Amplasamentul localurilor (oraşe, comune, sate)
|
1
|
|
|
2
|
|
|
…..
|
|
|
6. Faţă de elementele prezentate la punctele 3 si 5,
solicit şi autorizarea capacităţilor de producere a vinurilor spumante DOC.
7. Inţeleg că taxele pentru eliberarea Autorizaţiei să
le achit în contul ONDOV, în momentul în care voi fi anunţat de către
Inspectorul de Specialitate ONDOV, înainte de a primi Autorizaţia.
.........................................
.............................................
numărul şi data numele şi funcţia solicitantului
pentru persoanele
juridice Si
după caz, ştampila acestuia
AVIZAT FAVORABIL Inspector de specialitate ONDOV
..............................................................
nume, semnătură şi ştampilă
(1) Se însumează
producţiile maxime pe soiuri, prevăzute în Decizia respectivă, aferente
suprafeţei solicitate.
(2) Solicitarea de la punctul 2.2. se înscrie în
cerere, numai dacă producătorul solicitant deţine în plantaţii soiul Muscat
Ottonel, dispune de capacităţi şi este interesat în a produce Muscat spumant
DOC.
(3) Tabelul de la punctul 3 se completează de
producător astfel:
- pentru cap. A. se descriu fazele tehnologice cu
dotările afetente destinate realizării de vin materie primă pentru vinurile
spumante DOC, până la obţinerea produsului pentru care se solicită calificarea
ca vin materie primă pentru vinurile spumante DOC;
- pentru cap. B. numai dacă produce Muscat spumant
DOC şi, în acest caz se vor înscrie toate fazele tehnologice şi dotările
existente (de la prelucrarea strugurilor până la îmbuteliere, etichetare şi
comercializare).
(4) Subpunctul 4.2. se va înscrie numai dacă există
o asemenea situaţie. In caz contrar, se vor elimina din cerere subpunctele 4.1. si 4.2. , iar punctul 4 se va încheia astfel: „................. se va utiliza
integral pentru producţia proprie de vinuri spumante DOC".
(5) In tabelul de la punctul 5 se vor înscrie toate
fazele tehnologice şi dotările existente, de la faza "vin materie primă,
calificat pentru obţinerea de vin spumant DOC" până la etichetare şi
comercializare.
Eventualii beneficiari de vinuri materie primă
pentru vinurile spumante DOC vor depune, prin intermediul producătorului de
bază, cereri în vederea autorizării, completate cu prevederile de la punctele 1, 5, 6 şi 7 din cererea
model Anexa nr. 3 .
ANEXA Nr. 3 A
la normele tehnice
Deţinătorul plantaţiei
|
|
Denumirea de origine solicitată
|
|
Comuna
|
Satul
|
Soiul
|
Amplasamentul plantaţiilor
|
Suprafaţa (ha)
|
Tarlaua (1)
|
Parcela (1)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Total soi
|
X
|
X
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Total soi
|
X
|
X
|
|
TOTAL GENERAL
|
X
|
X
|
X
|
|
Data semnătura, calitatea si stampila
deţinătorului în cazul persoanelor juridice
.....................
................................................................................
AVIZAT FAVORABIL Inspector de specialitate ONDOV
...................................................................
nume, semnătură şi ştampilă
(1) Conform documentelor de proprietate sau evidenţelor cadastrale.
ANEXA Nr. 4
la normele tehnice
REGISTRUL de vinuri
materie primă pentru vinurile spumante DOC (1)
Producătorul de vinuri spumante DOC
|
|
Denumirea de origine controlată
|
|
Anul de recoltă
|
|
Localul de vinificare primară
|
|
Localul de depozitare
|
|
Numărul lotului (2)
|
|
Soiul (soiurile)
|
|
|
|
Evidenţa operaţiunilor tehnologice şi a stocurilor de
vin:
DData
|
Vasul în care este stocat vinul
|
Operaţiunile tehnologice aplicate (4)
|
Pierderile -hl-
|
Cantitatea de vin
Rezultată -hl-
|
Felul vasului (3)
|
Numărul vasului
|
Capacitatea -hl-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(1) Registrul se adaptează corespunzător de
producător si de inspectorul de specialitate al ONDOV pentru vinul Muscat
spumant, fermentat in rezervoare;
(2) Loturile admise de
Comisia de recepţie a producătorului;
(3) Butoi, budane, cisterna;
(4) Se inscriu in dreptul vasului asupra căruia se
aplica. In cazul mutaţiilor de vin, se menţionează noul local si/sau
recipientul de depozitare.
ANEXA Nr. 5
la normele tehnice
REGISTRUL de vinuri spumante DOC
Producătorul de vinuri spumante DOC
|
|
Denumirea de origine controlată
|
|
Numărul lotului
|
|
Soiurile
|
|
|
|
Anul de recoltă al vinurilor materie primă
|
|
Evidenţa operaţiunilor tehnologice şi a stocurilor de
vin:
Data
|
Cantitatea de vin (hl, număr de butelii)
|
Operaţiunile tehnologice (1)
|
Pierderile (hl, număr de butelii)
|
Stocul (hl, număr de butelii)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Notă:
(1) Pregătirea
amestecului de tiraj, tirajul, etc.
Registrul se adaptează corespunzător si pentru vinul Muscat spumant.
ANEXA Nr. 6
la normele tehnice
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR Şl DEZVOLTĂRII
RURALE LaboratoruI..................................................................
BULETIN DE ANALIZA
Nr........ /...................
A.
Datele de identificare a probei
Producătorul.........................................................,
nr. lotului/recipientului sau recipientilor ........................
Denumirea
comerciala.........................................................................................................
Arealul de producere
DOC.............................................,
soiul..............................................
Soiul/sortimentul....................................................................................................................
Anul de
recolta......................cantitatea..................................................................................
Denumirea de origine, si tipul de
vin.....................................................................................
Capacitatea
buteliei................................................................................................................
B. Apreciere organoleptica
Limpiditate.............................................................................................................................
Culoare...................................................................................................................................
Aroma, buchet........................................................................................................................
Gust........................................................................................................................................
Perlare....................................................................................................................................
Tipicitate................................................................................................................................
C. Analize fizico-chimice
Presiunea bar la
20°C.............................................................................................................
Greutate specifica la 20°C.....................................................................................................
Tăria alcoolica dobândita (% vol.)
.......................................................................................
Aciditate totala g/l C4H606 ................................................................................................
Aciditate volatila g/l CH3COOH
.........................................................................................
Dioxid de sulf liber (mg/l).....................................................................................................
Dioxid de sulf total
(mg/l)......................................................................................................
Extract total g/l.......................................................................................................................
Extract nereducator
g/l...........................................................................................................
Zaharuri reducatoare g/l.........................................................................................................
SEF DE LABORATOR
...............................................
CHIMIST
.........................................
ANEXA Nr. 7
la normele tehnice
CERERE
pentru acordarea Certificatului de atestare a dreptului
de comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de
origine controlată
„.................................................................................................”
1. Subsemnatul
........................................................., în calitate de
...................................................al agentului economic (producătorului) .................
.........................................................................................................................,
cu sediul în ...................................................................................................................
(adresa completă), solicit
prin prezenta cerere eliberarea Certificatului de
atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante DOC pentru loturile
de vin menţionate mai jos:
Nr. lotului
|
An de recolta
|
Soiuri
|
Cantitatea (nr. butelii) (2)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Vinurile materie primă pentru vinurile spumante DOC
au fost calificate conform specificaţiei din procesul-verbal nr......... / .....................întocmit de Inspectorul de specialitate ONDOV.
3. Dorim ca prelevarea probelor
de vin pentru analize să se facă în perioada ............................iar aprecierea organoleptică să se realizeze până la data
de.............................
4. Taxele prevăzute pentru eliberarea Certificatului
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor
spumante DOC vor fi achitate în prealabil în contul ONDOV.
numărul şi data pentru persoanele juridice numele, calitatea, semnătura şi şi după
caz, ştampila
.................................................................
.................................................................
Notă:
(1) Anul de recoltă al vinului materie primă sau al
mustului, în cazul vinului Muscat spumant.
(2) Se va menţiona capacitatea buteliilor.
Cererea se trimite Inspectoratului Teritorial ONDOV.
Vinul Muscat spumant se va menţiona distinct.
ANEXA Nr. 8
la normele tehnice
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR Şl DEZVOLTĂRII
RURALE
OFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRU
VINURI Şl ALTE PRODUSE VITIVINICOLE (ONDOV)
Nr........./......................
CERTIFICAT
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumirea de origine controlată (DOC)
„....................................................................................”
1. Se acordă producătorului / agentului economic................................................cu
sediul în.................................................. (adresa completă), reprezentat
prin...........................................................în calitate
de......................................................., dreptul de a
comercializa sub denumirea de origine controlata "..................................................................."
următoarele loturi si cantităţi
de vinuri spumante:
Nr. lotului
|
An de recoltă (1)
|
Soiuri
|
Cantitate (nr. butelii) (2)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Producătorul isi
asuma obligaţia de a tine evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine
controlata menţionate in acest document, inscriind in registru special toate
livrările, in limita cantităţii certificate.
3. Prezentul Certificat a fost eliberat in baza
Cererii inregistrate la ONDOV sub nr.......... / ...................... si a
rezultatelor verificării compoziţiei si calităţii
vinurilor spumante consemnate in procesul-verbal nr......../.............
Certificatul este intocmit in 4 (patru) exemplare, care
se păstrează după cum urmează: un exemplar la ONDOV, un exemplar la
Inspectoratul de specialitate ONDOV, un exemplar la producătorul de vinuri si
un exemplar la DADR judeţeană (ISCTV).
ONDOV DIRECTOR
GENERAL ONDOV
INSPECTOR DE SPECIALITATE
.....................................................
...............................................................
Notă:
(1) Anul de recoltă al vinului materie primă sau al
mustului, în cazul vinului Muscat spumant.
(2) Se va menţiona capacitatea buteliilor.
ANEXA Nr. 2*)
NIVELUL SUMELOR PERCEPUTE
CA TAXE
pentru eliberarea Autorizaţiei de producător de
struguri destinaţi obţinerii
de vinuri spumante cu denumire de origine controlată (DOC) şi a Certificatului
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor spumante cu denumire de origine controlată (DOC)
Nr. crt.
|
SPECIFICAREA DOCUMENTELOR Şl ACŢIUNII
|
TERMEN
DE
PLATĂ
|
U/M
|
NIVELUL
SUMELOR
- lei -
|
1
|
AUTORIZAŢIE DE PRODUCĂTOR DE STRUGURI DESTINAŢI
OBŢINERII DE VINURI SPUMANTE DOC
|
anual
în momentul
eliberării
autorizaţiei
|
lei/ha/an
|
10,00
|
2
|
AUTORIZAŢIE DE PRODUCĂTOR DE VINURI SPUMANTE DOC
(autorizarea capacităţilor de procesare, complete)
|
--
|
--
|
--
|
3
|
CERTIFICAT DE ATESTARE A DREPTULUI DE COMERCIALIZARE A VINURILOR SPUMANTE DOC IMBUTELIATE, PE PIAŢA INTERNĂ SAU LA EXPORT
|
- butelii de 0,375 l
|
lunar sau
periodic,
Certificatul
fiind anual
|
lei/butelie
|
0,05
|
- butelii de 0,75 l
|
0,08
|
- butelii de 1,50 l (Magnum)
|
0,14
|
- butelii de 3,00 l (Dublu Magnum)
|
0,26
|
NOTĂ: Taxa pentru 1 butelie include şi contravaloarea
însemnului de certificare a calităţii vinurilor DOC îmbuteliate şi destinate
comercializării, această taxă achitându-se integral în momentul în care se
solicită respectivele însemne, corelându-se cererea pentru însemne cu cererea
pentru eliberarea Certificatului, urmând ca ONDOV să-i acorde certificate
conform cererii sale (lunar sau periodic).
*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.