Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1224 din 29 decembrie 2005

pentru stabilirea Metodologiei cercetarilor statistice lunare si anuale referitoare la productia de lapte si produse lactate (IND L), modulul industrie alimentara

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 55 din 20 ianuarie 2006





    In temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea si functionarea Institutului National de Statistica,
    tinand seama de Directiva Consiliului nr. 96/16/CE privind cercetarile statistice asupra productiei de lapte si produse lactate, publicata in JO L078 din 28 martie 1996, si de Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr. 2003/107/CE de amendare a Directivei Consiliului nr. 96/16/CE, publicata in JO L007 din 13 ianuarie 2004,
    avand in vedere Hotararea Comitetului de avizare metodologica nr. 6 din 12 noiembrie 2003,

    presedintele Institutului National de Statistica emite urmatorul ordin:

    ART. 1
    Obiectul prezentului ordin este de a stabili Metodologia cercetarilor statistice lunare si anuale referitoare la productia de lapte si produse lactate (IND L), modulul industrie alimentara, aliniate la legislatia si metodologia Uniunii Europene.
    ART. 2
    Metodologia este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    ART. 3
    Institutul National de Statistica va asigura actualizarea metodologiei in functie de legislatia europeana.
    ART. 4
    (1) Prezentul ordin va fi pus in aplicare de compartimentul de specialitate din cadrul Institutului National de Statistica.
    (2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficiala din Romania.
    ART. 5
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare.
    ART. 6
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                Presedintele Institutului National de Statistica,
                               Vergil Voineagu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                                METODOLOGIA
cercetarilor statistice lunare si anuale referitoare la productia de lapte si produse lactate (IND L), modulul industrie alimentara

    1. Cadrul general

    1.1 Obiectivele cercetarii statistice
    Scopul cercetarilor statistice "Productia de lapte" este obtinerea lunara si anuala de date privind productia de lapte si produse lactate.
    Cercetarile statistice acopera toate societatile comerciale care proceseaza lapte. Datele colectate se refera la cantitatile si calitatea laptelui brut intrat si iesit din unitati, precum si la produsele lactate obtinute, proaspete si transformate.
    In cadrul cercetarii statistice anuale, laptele brut iesit din unitati se urmareste pe toate tipurile de lapte (de vaca, oaie, capra si bivolita), laptele de consum este structurat in functie de modul de tratare si de continutul de grasime, iar branzeturile sunt prezentate atat dupa "genul" de lapte din care sunt produse, cat si in functie de continutul de umiditate fara a se lua in considerare grasimile.
    1.2 Cadrul legal
    Potrivit precizarilor Directivei Consiliului nr. 96/16/CE privind cercetarile statistice privind productia de lapte si produse lactate din data de 19 martie 1996 si ale Directivei Parlamentului European si a Consiliului nr. 2003/107/CE de amendare a Directivei Consiliului nr. 96/16/CE, din data de 5 decembrie 2003, prin notiunea de "lapte" se intelege laptele de vaca, oaie, capra si bivolita.
    1.3 Concepte si definitii de baza
    Definitiile de mai jos vizeaza clarificarea conceptelor utilizate in cadrul cercetarii statistice, in scopul facilitarii completarii chestionarului de catre repondenti.

    Lapte brut (crud): lapte produs prin secretia glandelor mamare ale uneia sau mai multor vaci, oi, capre sau bivolite, care nu a fost incalzit la o temperatura mai mare de 40 grade C si nu a fost supus unui tratament cu efect similar.

    Smantana: smantana procesata disponibila pentru livrare in afara unitatilor (consum uman, materie prima pentru fabricarea ciocolatei, inghetatei etc.); ca si in cazul altor produse, nu include productia intermediara destinata fabricarii altor produse lactate in cadrul unitatii (indiferent de procentul de grasime continut, mai mic sau mai mare de 29%).

    Lapte de consum: lapte integral, lapte semi-degresat si lapte degresat care nu contin aditivi. Aici este inclus si laptele aditivat cu vitamine.

    Lapte integral: lapte care nu a fost supus unui tratament termic sau unui tratament autorizat cu efect echivalent intr-o unitate de prelucrare a laptelui si al carui continut in grasime este fie cel natural, de cel putin 3,5%, fie a fost adus la valoarea lui de cel putin 3,5% .

    Lapte semi-degresat: lapte care a fost supus cel putin unui tratament termic sau unui tratament autorizat cu efect echivalent intr-o unitate de prelucrare a laptelui si al carui continut in grasime a fost adus la valoarea de minimum 1,5% si maximum 1,8% .

    Lapte degresat: lapte care a fost supus cel putin unui tratament termic sau unui tratament autorizat cu efect echivalent intr-o unitate de prelucrare a laptelui si al carui continut in grasime a fost adus la o valoare de maximum 0,3% .

    Lapte pasteurizat: lapte care a fost obtinut printr-un proces de tratare la temperatura inalta in timp scurt (cel putin 71,7 grade C timp de 15 secunde, sau orice alta combinatie echivalenta) sau printr-un proces de pasteurizare in cadrul caruia se utilizeaza diferite combinatii de timp si temperatura pentru a se obtine un efect similar.

    Lapte sterilizat: lapte care a fost incalzit si sterilizat in ambalaje sau recipiente sigilate ermetic, al caror sigiliu trebuie sa se mentina intact; in eventualitatea unei esalonari aleatoare, sa se fi conservat astfel incat sa nu se observe nici o deteriorare dupa 15 zile de pastrare intr-un recipient inchis la o temperatura de 30 grade C.

    Lapte uperizat: lapte UHT care trebuie produs prin aplicarea unui flux continuu de caldura, la o temperatura inalta, pe o perioada scurta de timp (nu mai putin de 135 grade C timp de nu mai putin de 1 secunda).

    Lapte acidulat: produse lactate cu un pH intre 3,8 si 5,5. Face referire la iaurturi, iaurturi de baut, iaurturi preparate, lapte tratat termic; aici sunt incluse si produsele pe baza sau care contin bifidus.

    Bauturi pe baza de lapte: alte produse lichide care contin produse lactate in proportie de cel putin 50%, inclusiv produsele pe baza de zer. Aici sunt incluse laptele cu ciocolata, zara cu aditivi sau aromatizata etc.

    Alte produse proaspete: se refera la produse lactate proaspete care nu sunt prevazute in alta parte, in special deserturi pe baza de lapte (jeleuri de lapte, tarte cu crema, deserturi din smantana, spume etc.) si inghetata (sau alte produse similare) produse in intreprinderile care declara aceste activitati. Aici sunt incluse si deserturile conservate, precum si produsele proaspete de ferma colectate din exploatatiile agricole si comercializate fara alta prelucrare in afara ambalarii.

    Zara: produs rezidual (poate fi chiar acid sau acidulat) rezultat in urma transformarii laptelui sau a smantanii in unt (prin amestecarea continua si separarea grasimilor solide).
    Zara cu aditivi trebuie inclusa la bauturile pe baza de lapte.

    Lapte concentrat: produs obtinut prin eliminarea partiala a apei, exclusiv din lapte integral, semi-degresat sau degresat. Aici se include si laptele evaporat (tratat termic) si laptele concentrat indulcit cu zahar, precum si laptele concentrat folosit pentru producerea "pepitelor de ciocolata", produsele uscate din lapte, zahar si pasta de cacao in urmatoarele procente:
    - Grasime din lapte: peste 6,5% (procent de masa), dar sub 11% (procent de masa);
    - Cacao: peste 6,5% (procent de masa), dar sub 15% (procent de masa);
    - Zaharoza (inclusiv zaharul invertit calculat cu zaharoza): peste 50% (procent de masa), dar sub 60% (procent de masa);
    - Materie uscata negrasa din lapte: peste 17% (procent de masa), dar sub 30%;
    - Apa: peste 0,5% (procent de masa), dar sub 3,5% (procent de masa).

    Produse lactate sub forma de praf: produse obtinute prin eliminarea apei din smantana, lapte integral, lapte semi-degresat, lapte degresat, zara si lapte acidulat; aici sunt inclusi si aditivii pentru materiile prime folositi inainte ca produsul sa fie transformat in praf, precum si laptele praf produs in unitati si inclus in alimentele sub forma de praf pentru sugari si in hrana pentru animale:
    - smantana praf: lapte praf cu continut in grasime >/= 42%;
    - lapte praf integral: lapte praf cu continut in grasime >/= 26% si < 42%;
    - lapte praf partial degresat: lapte praf cu continut in grasime >/= 1,5% si < 26%;
    - lapte praf degresat: lapte praf cu continut < 1,5% .

    Unt: produs al carui continut in grasime este de minimum 80% si maximum 90%, al carui continut de apa este de maximum 16% si al carui continut maxim de materie negrasa din lapte este de 2%; aici este inclus si untul care contine cantitati mici de ierburi, condimente, substante aromatice etc., cu conditia ca produsul sa pastreze caracteristicile untului.

    Unt topit: untul topit are un continut in grasime de peste 85% . In plus fata de untul topit propriu-zis, termenul acopera si alte tipuri de unt deshidratat cunoscute sub diverse denumiri generice, cum ar fi: "unt deshidratat", "unt anhidru", "ulei de unt", "grasime butirica" (grasime din lapte) si "unt concentrat".

    Ulei de unt: produs care poate fi obtinut din lapte, smantana sau unt prin procese in cadrul carora se elimina apa si materia uscata negrasa, avand un continut minim de grasime de 99,3% si un continut de apa de maximum 0,5% .

    Unt cu continut redus de grasime: produs similar untului, cu continut in grasime de pana la 80% (excluzandu-se toate celelalte grasimi).

    Grasimi obtinute din produse vegetale si/sau animale: produse sub forma de emulsii solide si maleabile, in principal emulsii de tip ulei-in-apa, derivate din grasimi solide si/sau lichide vegetale si/sau animale adecvate consumului uman, cu continut in grasime intre 10% si 80% .

    Branzeturi: produse proaspete sau maturate, solide sau semi-solide, obtinute prin coagularea laptelui, a laptelui degresat, a laptelui partial degresat, a smantanii, separat sau in combinatii, prin actiunea cheagului sau a altor agenti de coagulare si prin drenarea partiala a zerului rezultat in urma unei asemenea coagulari. Aici se includ:
    - branzeturi moi: branzeturi in care, in general, MFFB dupa maturare este de cel putin 68%;
    - branzeturi semi-moi: branzeturi cu MFFB 62 - 68%;
    - branzeturi semi-dure: branzeturi cu MFFB 55 - 62%;
    - branzeturi dure: branzeturi cu MFFB 47 - 55%;
    - branzeturi foarte dure: branzeturi in care, in general, MFFB dupa maturare este de cel mult 47%;
    - branzeturi proaspete: produse obtinute din lapte acru din care s-a indepartat cea mai mare parte a zerului (de exemplu printr-un proces de drenare sau presare). Aici este inclusa si branza de vaca (alta decat cea sub forma de praf) care contine pana la 30% procent de masa zahar sau adaos de fructe.
    MFFB reprezinta continutul de umiditate fara a se lua in considerare grasimile si se calculeaza potrivit urmatoarei formule:

    MFFB = greutatea continutului de apa / (greutatea totala - greutatea continutului in grasime) x 100.

    Branzeturi topite: produs obtinut prin macinarea, amestecarea, topirea si emulsionarea sub actiunea caldurii si cu ajutorul agentilor emulsificatori a uneia sau a mai multor varietati de branza, cu sau fara adaugarea de componente ale laptelui si/sau altor produse alimentare.

    Cazeina: este principalul constituent proteic al laptelui. Se obtine din laptele degresat, prin precipitare (covasire), in general cu acizi sau cheag. Produsul acopera diferitele tipuri de cazeina, care difera in functie de metoda de covasire utilizata; de exemplu cazeina acida si cazeina cheag (paracazeina).

    Cazeinati (saruri ale cazeinei): cuprind sarurile de sodiu si de amoniu cunoscute sub numele de "cazeine solubile"; aceste saruri sunt in mod normal folosite la prepararea alimentelor concentrate si a produselor farmaceutice. Cazeinatul de calciu se utilizeaza la prepararea alimentelor sau drept clei, in functie de caracteristicile sale.

    Zer: produs secundar obtinut in procesul de fabricare a branzei sau a cazeinei. In stare lichida, zerul contine constituenti naturali (in medie 4,8% lactoza, 0,8% proteine si 0,2% grasimi procent de masa) care raman dupa ce cazeina si majoritatea grasimilor sunt indepartate din lapte. Aici este inclus si zerul utilizat in unitati de prelucrarea sau producerea furajelor.

    2. Descrierea cercetarii statistice

    2.1 Sfera de cuprindere (populatia statistica de referinta)
    Cercetarea statistica se adreseaza unitatilor care achizitioneaza lapte integral sau, in unele cazuri, produse lactate, direct de la exploatatiile agricole, de la centrele de colectare sau din import, in vederea procesarii.
    Unitatea de observare este intreprinderea - unitate legal constituita, care dispune de autonomie decizionala, are personalitate juridica, tine evidenta proprie, intocmeste bilant contabil complet si este organizata sa produca in unul sau mai multe locuri, unul sau mai multe produse industriale.
    Cercetarea statistica este exhaustiva si se adreseaza tuturor intreprinderilor din intreaga tara care au activitatea principala sau secundara "Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor", clasa 1551 conform clasificarii CAEN Rev. 1. Aceste unitati cumpara lapte integral sau, in unele cazuri, produse lactate, direct de la exploatatiile agricole, de la unitati sau centre de colectare ori din import, in vederea transformarii acestora in produse lactate.
    2.2 Principalele variabile studiate si chestionarele cercetarii statistice
    Cercetarile statistice din domeniu sunt de doua tipuri, in functie de periodicitate si complexitate: IND L - lunar si IND L - anual.
    Cercetarea statistica IND L - lunar studiaza: cantitatea, continutul mediu in grasime si continutul mediu in proteine pentru produsele:
    - "Lapte brut": lapte de vaca, lapte de oaie, lapte de capra, lapte de bivolita, smantana colectata de la exploatatiile agricole, smantana donata sau cumparata de la alte unitati, alte materii prime donate sau cumparate de la alte unitati, alte materii prime importate;
    - "Produse obtinute": lapte de consum, smantana de consum, lapte acidulat, lapte concentrat, lapte praf integral, semidegresat si smantana praf, lapte praf degresat, unt, branzeturi total, branzeturi topite, urda.
    Cercetarea statistica IND L - anual studiaza aceleasi variabile pentru produsele incluse in IND L - lunar la care se adauga produsele:
    - "Lapte brut": alt lapte donat sau cumparat de la alte unitati;
    - "Produse obtinute": bauturi pe baza de lapte, alte produse proaspete, zara, zara praf, alte produse sub forma de praf, unt topit si ulei de unt, alte produse lactate cu grasime galbena, lapte batut, cazeina si cazeinati, zer, lactoza, lactalbumina.
    In ambele chestionare, laptele brut intrat in unitati este urmarit pe surse de provenienta: exploatatie, alta unitate sau centru de colectare, import.
    Datele despre materiile prime transferate altor unitati sunt culese pentru a putea calcula cantitatea disponibila neta de lapte transformat in produse lactate.
    Chestionarele marcheaza foarte clar diferentele dintre materiile prime si produsele obtinute. De fapt, laptele sau smantana pot fi si materie prima si produs obtinut.
    Fiecare dintre aceste produse trebuie clasificat conform utilizarii lui: materie prima, daca este destinat pentru producerea altor produse si produs obtinut, daca este destinat consumului.
    Referitor la branzeturi, care pot fi obtinute din mai multe categorii de lapte (dupa animalele de la care provine) s-a considerat indeajuns a se urmari lunar cantitatea totala produsa, din care cantitatea produsa din lapte de vaca.
    Cantitatile trebuie completate in functie de tipul de produs, in hl sau in kg, fara zecimale.
    Continutul mediu de grasime sau proteine se completeaza in procente cu doua zecimale.
    Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport de hartie.
    Periodicitatea este lunara pentru cercetarea statistica IND L - lunar, respectiv anuala pentru cercetarea statistica IND L - anual.
    2.3 Clasificari si nomenclatoare utilizate
    Cercetarea statistica "Productia de lapte si produse lactate" necesita utilizarea urmatoarelor clasificari si nomenclatoare:
    - CAEN Rev. 1 - Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala - utilizata pentru codificarea activitatilor principale sau secundare ale unitatilor cercetate la nivel de clasa;
    - SIRUTA - Nomenclatorul localitatilor din Romania - utilizat pentru codificarea localitatii de adresa a unitatilor cercetate;
    - Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unitatilor cercetate.
    2.4 Metode si algoritmi de calcul ai principalilor indicatori

    Stabilirea continutului mediu de grasime al laptelui de vaca brut

    La nivel national
    Continutul mediu de grasime aferent cantitatilor lunare si/sau anuale de lapte de vaca brut prelucrat se calculeaza ca o medie aritmetica ponderata a continutului mediu de grasime cu cantitatile de lapte brut corespunzatoare raportate de fiecare unitate:

             n
             __
            \   c_i x q_i
            /__
            i=1
    C_mg = --------------
             n
             __
            \   q_i
            /__
            i=1

    C_mg = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut prelucrat pe
           total tara

    q_i  = cantitatea de lapte de vaca brut colectata si/sau prelucrata de
                                                                          ____
           unitatea i, in perioada de referinta (luna sau an); i apartine 1, n

    c_i  = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut prelucrat de
                                                                         ____
           unitatea i in perioada de referinta (luna sau an); i apartine 1, n

    La nivel de unitate de observare
    In situatia in care cantitati diferite de lapte au continut de grasime diferit, continutul mediu de grasime aferent cantitatii lunare de lapte de vaca brut prelucrat de unitate se calculeaza ca o medie aritmetica ponderata a continutului de grasime cu cantitatea de lapte brut de vaca corespunzatoare:

            c_1 x q_1 + c_2 x q_2 + ... c_m x q_m
    C_mgu = --------------------------------------
                   q_1 + q_2 + ... + q_m

    C_mgu = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut prelucrat de
            unitate in perioada de referinta

    q_i =   cantitatea de lapte de vaca brut colectata de unitate, la
                                    ____
            preluarea i, i apartine 1, m;

    c_i =   continutul de grasime al laptelui de vaca brut corespunzator
                                                ____
            cantitatii q_i de lapte; i apartine 1, m

    Continutul mediu de grasime aferent cantitatilor de lapte de vaca brut prelucrat anual de catre unitate se calculeaza ca o medie aritmetica ponderata a continutului mediu de grasime corespunzator cu cantitatile de lapte brut raportate lunar de fiecare unitate:

               C_mgu1 x Q_1 + C_mgu2 x Q_2 + ... C_mgu12 x Q_12
    C_mgu_an = ----------------------------------------------
                           Q_1 + Q_2 + ... + Q_12

    C_mgu_an = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut colectat
               si/sau prelucrat de unitate in anul de referinta;

    Q_i      = cantitatea de lapte de vaca brut colectata de unitate in luna i;
                          _____
               i apartine 1, 12;

    C_mgui   = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut colectat
                                                                 _____
               si/sau prelucrat de unitate in luna i; i apartine 1, 12

    In scopul evitarii duplicarii (dublei inregistrari), este foarte importanta separarea laptelui provenit de la exploatatii (ferme) de cel cumparat sau obtinut de la alte unitati sau centre de colectare. Aceste doua surse de provenienta sunt evidentiate distinct in chestionare.

    3. Esantionul cercetarii statistice

    Cercetarea statistica este exhaustiva si se adreseaza tuturor unitatilor (agentilor economici) care desfasoara o activitate principala sau secundara "Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor".

    4. Organizarea culegerii si prelucrarea datelor

    4.1 Metoda de inregistrare
    Cercetarile statistice utilizeaza chestionare imprimate ce vor fi completate de catre intreprinderi prin auto-inregistrare.
    4.2 Perioada de referinta si de inregistrare
    Pentru IND L - lunar, perioada de referinta este luna calendaristica precedenta, iar datele se colecteaza de la unitatile raportoare pana pe data de 12 a lunii.
    Pentru IND L - anual, perioada de referinta este anul calendaristic precedent, iar datele se colecteaza de la unitatile raportoare pana pe data de 1 martie a anului.
    4.3 Personalul cercetarii statistice
    Chestionarele statistice sunt distribuite si colectate catre/de la unitatile raportoare de catre personalul specializat al Directiilor Teritoriale de Statistica.
    Responsabilul teritorial al cercetarii statistice asigura transmiterea chestionarelor statistice la sediul central al INS, in vederea prelucrarii automate a datelor.
    La nivel central INS, echipa responsabila de cercetarea statistica asigura corectitudinea procedurilor de prelucrare, analiza si validare a rezultatelor finale.
    4.4 Prelucrarea datelor
    Datele receptionate de la unitati se verifica la nivelul directiilor teritoriale de statistica, asigurandu-se, in principal, urmatoarele:
    - Completitudinea si corectitudinea datelor completate;
    - Explicatii clare in caz de non raspuns.
    La nivel INS, sistemul de prelucrare este baza de date ORACLE, care asigura urmatoarele functiuni: introducere date, validare, centralizare rezultate.
    Confidentialitatea datelor este asigurata pe tot parcursul procesului de colectare si de verificarea a acestora.

    5. Prezentarea si utilizarea rezultatelor cercetarii statistice

    5.1 Principalii indicatori rezultati
    Indicatorii cantitativi rezultati in urma prelucrarii datelor sunt:
    - Productia de lapte;
    - Productia de produse lactate diferentiata pe categorii si sortimente, astfel:
        - produse proaspete, din care:
            - lapte de baut care este structurat pe trei categorii de baza, in functie de continutul de grasime, si anume: lapte integral, lapte semi-degresat si lapte degresat, cat si in functie de modul de procesare, si anume: lapte pasteurizat, lapte sterilizat si lapte uperizat;
            - smantana, lapte acidulat (iaurturi, iaurturi de baut si altele) si alte produse proaspete.
            - lapte degresat, cat si in functie de modul de procesare, si anume: lapte pasteurizat, lapte sterilizat si lapte uperizat;
            - smantana, lapte acidulat (iaurturi, iaurturi de baut si altele) si alte produse proaspete.
        - produse prelucrate, din care:
            - produse lactate sub forma de praf;
            - unt si alte produse cu grasime galbena;
            - branzeturi, la care productia anuala este structurata atat dupa categoria de lapte, cat si pe categorii de branzeturi (moi, semi-moi, semi-dure, dure, foarte dure si branza proaspata);
            - branza topita si lapte batut.
    5.2 Forme de prezentare a rezultatelor
    Rezultatele obtinute din cercetarile statistice sunt prezentate pe total tara si pe regiuni de dezvoltare.
    Lunar, rezultatele se transmit la Eurostat in fisiere format standard GESMES.
    Anual, rezultatele cercetarii statistice se regasesc in publicatia "Productia fizica industriala de carne, lapte si produse lactate". De asemenea, aceste rezultate se transmit si la Eurostat.

    6. Limitari
    In procesul de colectarea a datelor de la unitatile raportoare au existat situatii in care s-a semnalat lipsa de precizie in masurarea si completarea datelor privind continutul in grasime al laptelui de vaca, de catre producatori.

                  


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1224/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1224 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1224/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu