ORDIN Nr. 1224 din 29
decembrie 2005
pentru stabilirea Metodologiei cercetarilor statistice lunare si anuale
referitoare la productia de lapte si produse lactate (IND L), modulul industrie
alimentara
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 55 din 20 ianuarie 2006
In temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 9/1992 privind
organizarea statisticii oficiale, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea si
functionarea Institutului National de Statistica,
tinand seama de Directiva Consiliului nr. 96/16/CE privind cercetarile
statistice asupra productiei de lapte si produse lactate, publicata in JO L078
din 28 martie 1996, si de Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr.
2003/107/CE de amendare a Directivei Consiliului nr. 96/16/CE, publicata in JO
L007 din 13 ianuarie 2004,
avand in vedere Hotararea Comitetului de avizare metodologica nr. 6 din 12
noiembrie 2003,
presedintele Institutului National de Statistica emite urmatorul ordin:
ART. 1
Obiectul prezentului ordin este de a stabili Metodologia cercetarilor
statistice lunare si anuale referitoare la productia de lapte si produse
lactate (IND L), modulul industrie alimentara, aliniate la legislatia si
metodologia Uniunii Europene.
ART. 2
Metodologia este prevazuta in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
ART. 3
Institutul National de Statistica va asigura actualizarea metodologiei in
functie de legislatia europeana.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi pus in aplicare de compartimentul de specialitate
din cadrul Institutului National de Statistica.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica
oficiala din Romania.
ART. 5
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
ART. 6
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Institutului National de Statistica,
Vergil Voineagu
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
METODOLOGIA
cercetarilor statistice lunare si anuale referitoare la productia de lapte si
produse lactate (IND L), modulul industrie alimentara
1. Cadrul general
1.1 Obiectivele cercetarii statistice
Scopul cercetarilor statistice "Productia de lapte" este
obtinerea lunara si anuala de date privind productia de lapte si produse
lactate.
Cercetarile statistice acopera toate societatile comerciale care proceseaza
lapte. Datele colectate se refera la cantitatile si calitatea laptelui brut
intrat si iesit din unitati, precum si la produsele lactate obtinute, proaspete
si transformate.
In cadrul cercetarii statistice anuale, laptele brut iesit din unitati se
urmareste pe toate tipurile de lapte (de vaca, oaie, capra si bivolita),
laptele de consum este structurat in functie de modul de tratare si de
continutul de grasime, iar branzeturile sunt prezentate atat dupa
"genul" de lapte din care sunt produse, cat si in functie de
continutul de umiditate fara a se lua in considerare grasimile.
1.2 Cadrul legal
Potrivit precizarilor Directivei Consiliului nr. 96/16/CE privind
cercetarile statistice privind productia de lapte si produse lactate din data
de 19 martie 1996 si ale Directivei Parlamentului European si a Consiliului nr.
2003/107/CE de amendare a Directivei Consiliului nr. 96/16/CE, din data de 5
decembrie 2003, prin notiunea de "lapte" se intelege laptele de vaca,
oaie, capra si bivolita.
1.3 Concepte si definitii de baza
Definitiile de mai jos vizeaza clarificarea conceptelor utilizate in cadrul
cercetarii statistice, in scopul facilitarii completarii chestionarului de
catre repondenti.
Lapte brut (crud): lapte produs prin secretia glandelor mamare ale uneia
sau mai multor vaci, oi, capre sau bivolite, care nu a fost incalzit la o
temperatura mai mare de 40 grade C si nu a fost supus unui tratament cu efect
similar.
Smantana: smantana procesata disponibila pentru livrare in afara unitatilor
(consum uman, materie prima pentru fabricarea ciocolatei, inghetatei etc.); ca
si in cazul altor produse, nu include productia intermediara destinata fabricarii
altor produse lactate in cadrul unitatii (indiferent de procentul de grasime
continut, mai mic sau mai mare de 29%).
Lapte de consum: lapte integral, lapte semi-degresat si lapte degresat care
nu contin aditivi. Aici este inclus si laptele aditivat cu vitamine.
Lapte integral: lapte care nu a fost supus unui tratament termic sau unui
tratament autorizat cu efect echivalent intr-o unitate de prelucrare a laptelui
si al carui continut in grasime este fie cel natural, de cel putin 3,5%, fie a
fost adus la valoarea lui de cel putin 3,5% .
Lapte semi-degresat: lapte care a fost supus cel putin unui tratament
termic sau unui tratament autorizat cu efect echivalent intr-o unitate de
prelucrare a laptelui si al carui continut in grasime a fost adus la valoarea
de minimum 1,5% si maximum 1,8% .
Lapte degresat: lapte care a fost supus cel putin unui tratament termic sau
unui tratament autorizat cu efect echivalent intr-o unitate de prelucrare a
laptelui si al carui continut in grasime a fost adus la o valoare de maximum
0,3% .
Lapte pasteurizat: lapte care a fost obtinut printr-un proces de tratare la
temperatura inalta in timp scurt (cel putin 71,7 grade C timp de 15 secunde,
sau orice alta combinatie echivalenta) sau printr-un proces de pasteurizare in
cadrul caruia se utilizeaza diferite combinatii de timp si temperatura pentru a
se obtine un efect similar.
Lapte sterilizat: lapte care a fost incalzit si sterilizat in ambalaje sau
recipiente sigilate ermetic, al caror sigiliu trebuie sa se mentina intact; in
eventualitatea unei esalonari aleatoare, sa se fi conservat astfel incat sa nu
se observe nici o deteriorare dupa 15 zile de pastrare intr-un recipient inchis
la o temperatura de 30 grade C.
Lapte uperizat: lapte UHT care trebuie produs prin aplicarea unui flux
continuu de caldura, la o temperatura inalta, pe o perioada scurta de timp (nu
mai putin de 135 grade C timp de nu mai putin de 1 secunda).
Lapte acidulat: produse lactate cu un pH intre 3,8 si 5,5. Face referire la
iaurturi, iaurturi de baut, iaurturi preparate, lapte tratat termic; aici sunt
incluse si produsele pe baza sau care contin bifidus.
Bauturi pe baza de lapte: alte produse lichide care contin produse lactate
in proportie de cel putin 50%, inclusiv produsele pe baza de zer. Aici sunt
incluse laptele cu ciocolata, zara cu aditivi sau aromatizata etc.
Alte produse proaspete: se refera la produse lactate proaspete care nu sunt
prevazute in alta parte, in special deserturi pe baza de lapte (jeleuri de
lapte, tarte cu crema, deserturi din smantana, spume etc.) si inghetata (sau
alte produse similare) produse in intreprinderile care declara aceste
activitati. Aici sunt incluse si deserturile conservate, precum si produsele
proaspete de ferma colectate din exploatatiile agricole si comercializate fara
alta prelucrare in afara ambalarii.
Zara: produs rezidual (poate fi chiar acid sau acidulat) rezultat in urma
transformarii laptelui sau a smantanii in unt (prin amestecarea continua si
separarea grasimilor solide).
Zara cu aditivi trebuie inclusa la bauturile pe baza de lapte.
Lapte concentrat: produs obtinut prin eliminarea partiala a apei, exclusiv
din lapte integral, semi-degresat sau degresat. Aici se include si laptele
evaporat (tratat termic) si laptele concentrat indulcit cu zahar, precum si
laptele concentrat folosit pentru producerea "pepitelor de
ciocolata", produsele uscate din lapte, zahar si pasta de cacao in
urmatoarele procente:
- Grasime din lapte: peste 6,5% (procent de masa), dar sub 11% (procent de
masa);
- Cacao: peste 6,5% (procent de masa), dar sub 15% (procent de masa);
- Zaharoza (inclusiv zaharul invertit calculat cu zaharoza): peste 50%
(procent de masa), dar sub 60% (procent de masa);
- Materie uscata negrasa din lapte: peste 17% (procent de masa), dar sub
30%;
- Apa: peste 0,5% (procent de masa), dar sub 3,5% (procent de masa).
Produse lactate sub forma de praf: produse obtinute prin eliminarea apei
din smantana, lapte integral, lapte semi-degresat, lapte degresat, zara si
lapte acidulat; aici sunt inclusi si aditivii pentru materiile prime folositi
inainte ca produsul sa fie transformat in praf, precum si laptele praf produs
in unitati si inclus in alimentele sub forma de praf pentru sugari si in hrana
pentru animale:
- smantana praf: lapte praf cu continut in grasime >/= 42%;
- lapte praf integral: lapte praf cu continut in grasime >/= 26% si <
42%;
- lapte praf partial degresat: lapte praf cu continut in grasime >/=
1,5% si < 26%;
- lapte praf degresat: lapte praf cu continut < 1,5% .
Unt: produs al carui continut in grasime este de minimum 80% si maximum
90%, al carui continut de apa este de maximum 16% si al carui continut maxim de
materie negrasa din lapte este de 2%; aici este inclus si untul care contine
cantitati mici de ierburi, condimente, substante aromatice etc., cu conditia ca
produsul sa pastreze caracteristicile untului.
Unt topit: untul topit are un continut in grasime de peste 85% . In plus
fata de untul topit propriu-zis, termenul acopera si alte tipuri de unt
deshidratat cunoscute sub diverse denumiri generice, cum ar fi: "unt
deshidratat", "unt anhidru", "ulei de unt",
"grasime butirica" (grasime din lapte) si "unt concentrat".
Ulei de unt: produs care poate fi obtinut din lapte, smantana sau unt prin
procese in cadrul carora se elimina apa si materia uscata negrasa, avand un
continut minim de grasime de 99,3% si un continut de apa de maximum 0,5% .
Unt cu continut redus de grasime: produs similar untului, cu continut in
grasime de pana la 80% (excluzandu-se toate celelalte grasimi).
Grasimi obtinute din produse vegetale si/sau animale: produse sub forma de
emulsii solide si maleabile, in principal emulsii de tip ulei-in-apa, derivate
din grasimi solide si/sau lichide vegetale si/sau animale adecvate consumului
uman, cu continut in grasime intre 10% si 80% .
Branzeturi: produse proaspete sau maturate, solide sau semi-solide,
obtinute prin coagularea laptelui, a laptelui degresat, a laptelui partial
degresat, a smantanii, separat sau in combinatii, prin actiunea cheagului sau a
altor agenti de coagulare si prin drenarea partiala a zerului rezultat in urma
unei asemenea coagulari. Aici se includ:
- branzeturi moi: branzeturi in care, in general, MFFB dupa maturare este
de cel putin 68%;
- branzeturi semi-moi: branzeturi cu MFFB 62 - 68%;
- branzeturi semi-dure: branzeturi cu MFFB 55 - 62%;
- branzeturi dure: branzeturi cu MFFB 47 - 55%;
- branzeturi foarte dure: branzeturi in care, in general, MFFB dupa
maturare este de cel mult 47%;
- branzeturi proaspete: produse obtinute din lapte acru din care s-a
indepartat cea mai mare parte a zerului (de exemplu printr-un proces de drenare
sau presare). Aici este inclusa si branza de vaca (alta decat cea sub forma de
praf) care contine pana la 30% procent de masa zahar sau adaos de fructe.
MFFB reprezinta continutul de umiditate fara a se lua in considerare
grasimile si se calculeaza potrivit urmatoarei formule:
MFFB = greutatea continutului de apa / (greutatea totala - greutatea
continutului in grasime) x 100.
Branzeturi topite: produs obtinut prin macinarea, amestecarea, topirea si
emulsionarea sub actiunea caldurii si cu ajutorul agentilor emulsificatori a
uneia sau a mai multor varietati de branza, cu sau fara adaugarea de componente
ale laptelui si/sau altor produse alimentare.
Cazeina: este principalul constituent proteic al laptelui. Se obtine din
laptele degresat, prin precipitare (covasire), in general cu acizi sau cheag.
Produsul acopera diferitele tipuri de cazeina, care difera in functie de metoda
de covasire utilizata; de exemplu cazeina acida si cazeina cheag (paracazeina).
Cazeinati (saruri ale cazeinei): cuprind sarurile de sodiu si de amoniu cunoscute
sub numele de "cazeine solubile"; aceste saruri sunt in mod normal
folosite la prepararea alimentelor concentrate si a produselor farmaceutice.
Cazeinatul de calciu se utilizeaza la prepararea alimentelor sau drept clei, in
functie de caracteristicile sale.
Zer: produs secundar obtinut in procesul de fabricare a branzei sau a
cazeinei. In stare lichida, zerul contine constituenti naturali (in medie 4,8%
lactoza, 0,8% proteine si 0,2% grasimi procent de masa) care raman dupa ce
cazeina si majoritatea grasimilor sunt indepartate din lapte. Aici este inclus
si zerul utilizat in unitati de prelucrarea sau producerea furajelor.
2. Descrierea cercetarii statistice
2.1 Sfera de cuprindere (populatia statistica de referinta)
Cercetarea statistica se adreseaza unitatilor care achizitioneaza lapte
integral sau, in unele cazuri, produse lactate, direct de la exploatatiile
agricole, de la centrele de colectare sau din import, in vederea procesarii.
Unitatea de observare este intreprinderea - unitate legal constituita, care
dispune de autonomie decizionala, are personalitate juridica, tine evidenta
proprie, intocmeste bilant contabil complet si este organizata sa produca in
unul sau mai multe locuri, unul sau mai multe produse industriale.
Cercetarea statistica este exhaustiva si se adreseaza tuturor
intreprinderilor din intreaga tara care au activitatea principala sau secundara
"Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor", clasa 1551
conform clasificarii CAEN Rev. 1. Aceste unitati cumpara lapte integral sau, in
unele cazuri, produse lactate, direct de la exploatatiile agricole, de la
unitati sau centre de colectare ori din import, in vederea transformarii
acestora in produse lactate.
2.2 Principalele variabile studiate si chestionarele cercetarii statistice
Cercetarile statistice din domeniu sunt de doua tipuri, in functie de
periodicitate si complexitate: IND L - lunar si IND L - anual.
Cercetarea statistica IND L - lunar studiaza: cantitatea, continutul mediu
in grasime si continutul mediu in proteine pentru produsele:
- "Lapte brut": lapte de vaca, lapte de oaie, lapte de capra,
lapte de bivolita, smantana colectata de la exploatatiile agricole, smantana
donata sau cumparata de la alte unitati, alte materii prime donate sau
cumparate de la alte unitati, alte materii prime importate;
- "Produse obtinute": lapte de consum, smantana de consum, lapte
acidulat, lapte concentrat, lapte praf integral, semidegresat si smantana praf,
lapte praf degresat, unt, branzeturi total, branzeturi topite, urda.
Cercetarea statistica IND L - anual studiaza aceleasi variabile pentru
produsele incluse in IND L - lunar la care se adauga produsele:
- "Lapte brut": alt lapte donat sau cumparat de la alte unitati;
- "Produse obtinute": bauturi pe baza de lapte, alte produse
proaspete, zara, zara praf, alte produse sub forma de praf, unt topit si ulei
de unt, alte produse lactate cu grasime galbena, lapte batut, cazeina si
cazeinati, zer, lactoza, lactalbumina.
In ambele chestionare, laptele brut intrat in unitati este urmarit pe surse
de provenienta: exploatatie, alta unitate sau centru de colectare, import.
Datele despre materiile prime transferate altor unitati sunt culese pentru
a putea calcula cantitatea disponibila neta de lapte transformat in produse
lactate.
Chestionarele marcheaza foarte clar diferentele dintre materiile prime si
produsele obtinute. De fapt, laptele sau smantana pot fi si materie prima si
produs obtinut.
Fiecare dintre aceste produse trebuie clasificat conform utilizarii lui:
materie prima, daca este destinat pentru producerea altor produse si produs
obtinut, daca este destinat consumului.
Referitor la branzeturi, care pot fi obtinute din mai multe categorii de
lapte (dupa animalele de la care provine) s-a considerat indeajuns a se urmari
lunar cantitatea totala produsa, din care cantitatea produsa din lapte de vaca.
Cantitatile trebuie completate in functie de tipul de produs, in hl sau in
kg, fara zecimale.
Continutul mediu de grasime sau proteine se completeaza in procente cu doua
zecimale.
Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport de hartie.
Periodicitatea este lunara pentru cercetarea statistica IND L - lunar,
respectiv anuala pentru cercetarea statistica IND L - anual.
2.3 Clasificari si nomenclatoare utilizate
Cercetarea statistica "Productia de lapte si produse lactate"
necesita utilizarea urmatoarelor clasificari si nomenclatoare:
- CAEN Rev. 1 - Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala -
utilizata pentru codificarea activitatilor principale sau secundare ale
unitatilor cercetate la nivel de clasa;
- SIRUTA - Nomenclatorul localitatilor din Romania - utilizat pentru
codificarea localitatii de adresa a unitatilor cercetate;
- Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat pentru codificarea
tipului de proprietate a unitatilor cercetate.
2.4 Metode si algoritmi de calcul ai principalilor indicatori
Stabilirea continutului mediu de grasime al laptelui de vaca brut
La nivel national
Continutul mediu de grasime aferent cantitatilor lunare si/sau anuale de
lapte de vaca brut prelucrat se calculeaza ca o medie aritmetica ponderata a
continutului mediu de grasime cu cantitatile de lapte brut corespunzatoare
raportate de fiecare unitate:
n
__
\ c_i x q_i
/__
i=1
C_mg = --------------
n
__
\ q_i
/__
i=1
C_mg = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut prelucrat pe
total tara
q_i = cantitatea de lapte de vaca brut colectata si/sau prelucrata de
____
unitatea i, in perioada de referinta (luna sau an); i apartine 1, n
c_i = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut prelucrat de
____
unitatea i in perioada de referinta (luna sau an); i apartine 1, n
La nivel de unitate de observare
In situatia in care cantitati diferite de lapte au continut de grasime
diferit, continutul mediu de grasime aferent cantitatii lunare de lapte de vaca
brut prelucrat de unitate se calculeaza ca o medie aritmetica ponderata a
continutului de grasime cu cantitatea de lapte brut de vaca corespunzatoare:
c_1 x q_1 + c_2 x q_2 + ... c_m x q_m
C_mgu = --------------------------------------
q_1 + q_2 + ... + q_m
C_mgu = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut prelucrat de
unitate in perioada de referinta
q_i = cantitatea de lapte de vaca brut colectata de unitate, la
____
preluarea i, i apartine 1, m;
c_i = continutul de grasime al laptelui de vaca brut corespunzator
____
cantitatii q_i de lapte; i apartine 1, m
Continutul mediu de grasime aferent cantitatilor de lapte de vaca brut
prelucrat anual de catre unitate se calculeaza ca o medie aritmetica ponderata
a continutului mediu de grasime corespunzator cu cantitatile de lapte brut
raportate lunar de fiecare unitate:
C_mgu1 x Q_1 + C_mgu2 x Q_2 + ... C_mgu12 x Q_12
C_mgu_an = ----------------------------------------------
Q_1 + Q_2 + ... + Q_12
C_mgu_an = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut colectat
si/sau prelucrat de unitate in anul de referinta;
Q_i = cantitatea de lapte de vaca brut colectata de unitate in luna i;
_____
i apartine 1, 12;
C_mgui = continutul mediu de grasime al laptelui de vaca brut colectat
_____
si/sau prelucrat de unitate in luna i; i apartine 1, 12
In scopul evitarii duplicarii (dublei inregistrari), este foarte importanta
separarea laptelui provenit de la exploatatii (ferme) de cel cumparat sau
obtinut de la alte unitati sau centre de colectare. Aceste doua surse de
provenienta sunt evidentiate distinct in chestionare.
3. Esantionul cercetarii statistice
Cercetarea statistica este exhaustiva si se adreseaza tuturor unitatilor
(agentilor economici) care desfasoara o activitate principala sau secundara
"Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor".
4. Organizarea culegerii si prelucrarea datelor
4.1 Metoda de inregistrare
Cercetarile statistice utilizeaza chestionare imprimate ce vor fi
completate de catre intreprinderi prin auto-inregistrare.
4.2 Perioada de referinta si de inregistrare
Pentru IND L - lunar, perioada de referinta este luna calendaristica
precedenta, iar datele se colecteaza de la unitatile raportoare pana pe data de
12 a lunii.
Pentru IND L - anual, perioada de referinta este anul calendaristic
precedent, iar datele se colecteaza de la unitatile raportoare pana pe data de
1 martie a anului.
4.3 Personalul cercetarii statistice
Chestionarele statistice sunt distribuite si colectate catre/de la
unitatile raportoare de catre personalul specializat al Directiilor Teritoriale
de Statistica.
Responsabilul teritorial al cercetarii statistice asigura transmiterea
chestionarelor statistice la sediul central al INS, in vederea prelucrarii
automate a datelor.
La nivel central INS, echipa responsabila de cercetarea statistica asigura
corectitudinea procedurilor de prelucrare, analiza si validare a rezultatelor
finale.
4.4 Prelucrarea datelor
Datele receptionate de la unitati se verifica la nivelul directiilor
teritoriale de statistica, asigurandu-se, in principal, urmatoarele:
- Completitudinea si corectitudinea datelor completate;
- Explicatii clare in caz de non raspuns.
La nivel INS, sistemul de prelucrare este baza de date ORACLE, care asigura
urmatoarele functiuni: introducere date, validare, centralizare rezultate.
Confidentialitatea datelor este asigurata pe tot parcursul procesului de
colectare si de verificarea a acestora.
5. Prezentarea si utilizarea rezultatelor cercetarii statistice
5.1 Principalii indicatori rezultati
Indicatorii cantitativi rezultati in urma prelucrarii datelor sunt:
- Productia de lapte;
- Productia de produse lactate diferentiata pe categorii si sortimente,
astfel:
- produse proaspete, din care:
- lapte de baut care este structurat pe trei categorii de baza, in
functie de continutul de grasime, si anume: lapte integral, lapte semi-degresat
si lapte degresat, cat si in functie de modul de procesare, si anume: lapte
pasteurizat, lapte sterilizat si lapte uperizat;
- smantana, lapte acidulat (iaurturi, iaurturi de baut si altele)
si alte produse proaspete.
- lapte degresat, cat si in functie de modul de procesare, si
anume: lapte pasteurizat, lapte sterilizat si lapte uperizat;
- smantana, lapte acidulat (iaurturi, iaurturi de baut si altele)
si alte produse proaspete.
- produse prelucrate, din care:
- produse lactate sub forma de praf;
- unt si alte produse cu grasime galbena;
- branzeturi, la care productia anuala este structurata atat dupa
categoria de lapte, cat si pe categorii de branzeturi (moi, semi-moi,
semi-dure, dure, foarte dure si branza proaspata);
- branza topita si lapte batut.
5.2 Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obtinute din cercetarile statistice sunt prezentate pe total
tara si pe regiuni de dezvoltare.
Lunar, rezultatele se transmit la Eurostat in fisiere format standard
GESMES.
Anual, rezultatele cercetarii statistice se regasesc in publicatia
"Productia fizica industriala de carne, lapte si produse lactate". De
asemenea, aceste rezultate se transmit si la Eurostat.
6. Limitari
In procesul de colectarea a datelor de la unitatile raportoare au existat
situatii in care s-a semnalat lipsa de precizie in masurarea si completarea
datelor privind continutul in grasime al laptelui de vaca, de catre
producatori.