ORDIN
Nr. 1210 din 14 noiembrie 2005
pentru modificarea si
completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor, al ministrului sanatatii si al ministrului
agriculturii,padurilor si dezvoltarii rurale nr. 103/550/314/2004 pentru
aprobarea Normelor privind alimentele si ingredientele alimentare noi
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 77 din 27 ianuarie 2006
Văzând Referatul de aprobare nr.
4.006 din 12 septembrie 2005, întocmit de Serviciul de consiliere tehnică
produse alimentare,având în vedere prevederile art. 34 şi art. 38 alin. (9)
lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea
producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări
prin Legea nr. 57/2002, şi ale art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind
siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare,in temeiul
Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare, al
Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, al
Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi
completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 738/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, preşedintele Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor, ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emit
prezentul ordin.
Art. I. - Articolul 1 din Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al
ministrului sănătăţii şi al
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 103/550/314/2004
pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare noi, publicat
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 789 din 27 august 2004, se
modifică şi va avea următorul conţinut:
„Art. 1. - Se aprobă normele privind alimentele şi ingredientele alimentare noi, prevăzute in anexele nr. 1-17 care fac parte
integrantă din prezentul
ordin."
Art. II. - Normele prevăzute
in ordinul sus-menţionat se
completează cu anexele nr. 13
- 17 prevăzute in anexele nr.
1-5 la prezentul ordin.
Art. III. - Normele privind alimentele şi ingredientele alimentare noi transpun următoarele acte normative europene:
a) Decizia Comisiei 2004/333/CE
din 31 martie 2004, care autorizează punerea pe piaţă a
grăsimilor galbene tartinabile,
sosuri pentru salate, produse tip lapte, produse tip lapte fermentat, băuturi cu soia şi produse tip brânză cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente
alimentare noi, in baza Regulamentului Comisiei Europene nr. 258/97 al Parlamentului
European şi al Consiliului;
b) Decizia Comisiei 2004/334/CE
din 31 martie 2004, care autorizează punerea pe piaţă a
grăsimilor galbene
tartinabile, a produselor tip lapte, a produselor tip iaurt şi a sosurilor picante cu adaos de
fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi, in baza
Regulamentului Comisiei Europene nr. 258/97 al
Parlamentului European si al
Consiliului [notificat ca documentul nr. C (2004/1.244)]
c) Decizia Comisiei 2004/335/CE din
31 martie 2004 privind autorizarea punerii pe piaţă a produselor tip lapte şi a produselor tip iaurt cu adaos de esteri de fitosterol ca
ingrediente alimentare noi, conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al
Parlamentului European şi al
Consiliului;
d) Decizia Comisiei 2004/336/CE
din 31 martie 2004 privind autorizarea punerii pe piaţă a grăsimilor
galbene tartinabile (yellow fat spreads), a băuturilor din fructe, pe bază de lapte, a produselor tip iaurt şi a produselor tip brânză cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ca
ingrediente alimentare noi, conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al
Parlamentului European şi al
Consiliului;
e) Decizia Comisiei 2004/657/EC
din 19 mai 2004, care autorizează punerea pe piaţă a porumbului dulce din linia de porumb modificat genetic Bt11, ca
aliment nou sau ingredient alimentar nou, cuprins in Regulamentul (EC) nr.
258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului [notificat in documentul nr. C(2004/1.865].
Art. IV. - Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. V. - Prezentul ordin se publică in Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră in vigoare la 1 ianuarie 2007.
ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 13 la
Ordinul nr. 103/550/314/2004)
NORMĂ
privind autorizarea punerii pe
piaţă a grăsimilor galbene tartinabile, a
sosurilor pentru salate, a produselor tip lapte,a produselor tip lapte
fermentat, a băuturilor
cu soia şi a
produselor tip brânză cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente
alimentare noi
Art. 1. - Pot fi puse pe piaţă alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise
la art. 4, cu adaos de fitosteroli/ fitostanoli, aşa cum este specificat la art. 5.
Art. 2. - (1) Produsele trebuie
prezentate astfel incât să
poată fi uşor impărţite in părţi care să conţină fiecare maximum 3 g (in cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (in cazul a 3
porţii pe zi) de adaos de
fitosteroli sau fitostanoli.
(2) Sosurile pentru salate se
ambalează sub formă de porţii unice.
(3) Cantitatea
fitosterolilor/fitostanolilor adăugată unui
recipient de băuturi nu poate
depăşi 3g.
Art. 3. - Prevederile prezentei
norme sunt adresate Companiei Archer Daniels Midland, 4666 Faries Parkway,
Decatur. IL. 62526-5666, USA.
Art. 4. - Produsele la care se face
referire la art. 1 sunt:
a) grăsimile galbene tartinabile, aşa cum sunt definite in Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al
ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/ 2002/8/2003
pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării, excluzând grăsimea
pentru gătit şi prăjit şi grăsimile tartinabile pe bază de unt sau alte grăsimi de origine animală;
b) sosurile pentru salată incluzând maioneză;
c) produse tip lapte, precum
produse tip lapte semidegresat sau degresat, cu sau fără adaos de fructe şi/sau cereale, produse tip lapte
fermentat, precum iaurtul, băuturi
din soia şi produse tip
brânzeturi (conţinut de grăsime <12g/100g), in care grăsimea şi/sau proteinele din lapte au fost parţial ori total înlocuite cu grăsimi sau proteine vegetale.
Art. 5. - (1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se
pot prezenta sub formă de
steroli şi stanoli liberi sau
esterificaţi cu acizi graşi care pot fi folosiţi in alimentaţia umană.
(3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentă):
< 80% B-sitosterol;
< 15% B-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate (GC-FID
sau metoda echivalentă):
fitosterolii şi fitostanolii
extraşi din alte surse decât
uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie să fie fără contaminanţi, calitate asigurată printr-o puritate de peste 99% a ingredientului
fitosteroli/fitostanoli.
Preşedintele
Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor,
Cătălin Florin Teodorescu
Ministrul sănătăţii,
Gheorghe Eugen
Nicolăescu
Preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
p. Ministrul agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 14 la
Ordinul nr. 103/550/314/2004)
NORMĂ
privind autorizarea punerii pe piaţă a grăsimilor galbene tartinabile, a produselor tip lapte, a produselor
tip iaurt şi a sosurilor
picante cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente
alimentare noi
Art. 1. - Pot fi puse pe piaţă alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise
la art. 4, cu adaos de fitosteroli/ fitostanoli, aşa cum este specificat la art. 5.
Art. 2. - (1) Produsele trebuie
prezentate astfel încât să
poată fi uşor împărţite în părţi care să conţină fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3
porţii pe zi) de adaos de
fitosteroli sau fitostanoli.
(2) Sosurile picante se ambalează sub formă de porţii unice.
(3) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor
adăugată unui recipient de băuturi nu poate depăşi 3 g.
Art. 3. - Prevederile prezentei
norme sunt adresate Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, Fin-02130 Espoo.
Art. 4. - Produsele la care se face
referire la art. 1 sunt:
a) grăsimile galbene tartinabile, aşa cum sunt definite de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al
ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/ 2002/8/2003
pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării, excluzând grăsimea
pentru gătit şi prăjit şi grăsimile tartinabile pe bază de unt sau alte grăsimi de origine animală;
b) produse tip lapte, precum
produse tip lapte semidegresat sau degresat, produse tip iaurt în care grăsimile din lapte au fost reduse sau au
fost parţial ori total
înlocuite cu grăsimi vegetale;
c) sosurile picante.
Art. 5. - (1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se
pot prezenta sub formă de
steroli şi stanoli liberi sau
esterificaţi cu acizi graşi alimentari.
(3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentă):
< 80% B-sitosterol;
< 15% B-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate
(GC-FID sau metoda echivalentă):
fitosterolii şi fitostanolii
extraşi din alte surse decât
uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie să fie fără contaminanţi, calitate asigurată printr-o puritate de peste 99% a ingredientului
fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA Nr. 3 (Anexa nr. 15 la
Ordinul nr. 103/550/314/2004)
NORMA
privind autorizarea punerii pe
piaţă a
produselor tip lapte şi a produselor tip iaurt cu adaos de esteri de fitosterol ca
ingrediente alimentare noi
Art. 1. - Pot fi puse pe piaţă alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise
la art. 4, cu adaos de esteri de fitosterol, aşa cum este specificat la art. 5.
Art. 2. - (1) Produsele trebuie
prezentate astfel încât să
poată fi uşor împărţite în părţi care să conţină fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3
porţii pe zi) de adaos de
esteri de fitosteroli sau fitostanoli (calculaţi ca pentru steroli/stanoli liberi).
(2) Cantitatea
fitosterolilor/fitostanolilor adăugată unui
recipient de băuturi nu poate
depăşi 3 g.
Art. 3. - Prevederile prezentei
norme sunt adresate Unilever, London Road, Purfleet, Essex RM 19 1SD, United
Kingdom.
Art. 4. - Produsele la care se face
referire la art. 1 sunt produsele tip lapte, cum ar fi produsele tip lapte
semidegresate (semi-skimmed) şi
degresate (skimmed), produsele tip iaurt şi produsele tip lapte/iaurt la care grăsimile din lapte au fost parţial sau total înlocuite de grăsime vegetală.
Art. 5. - (1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se
pot prezenta sub formă de
steroli şi stanoli liberi sau
esterificaţi cu acizi graşi alimentari.
(3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentă):
< 80% B-sitosterol;
< 15% B-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate
(GC-FID sau metoda echivalentă):fitosterolii
şi fitostanolii extraşi din alte surse decât uleiul vegetal
adecvat pentru consumul uman trebuie să fie fără contaminanţi, calitate asigurată printr-o puritate de peste 99% a ingredientului
fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA Nr. 4 (Anexa nr. 16 la
Ordinul nr. 103/550/314/2004)
NORMĂ
privind autorizarea punerii pe
piaţă a grăsimilor galbene tartinabile (yellow fat spreads), a băuturilor din fructe, pe bază
de lapte, a produselor tip iaurt şi a produselor tip brânză cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ca
ingrediente alimentare noi
Art. 1. - Pot fi puse pe piaţă
alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de
fitosteroli/ fitostanoli, aşa cum este specificat la
art. 5.
Art. 2. - (1) Produsele trebuie
prezentate astfel incât să poată fi uşor impărţite in părţi care să conţină
fiecare maximum 3 g (in cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (in
cazul a 3 porţii pe zi) de adaos de fitosteroli sau
fitostanoli.
(2) Cantitatea
fitosterolilor/fitostanolilor adăugată unui recipient de băuturi nu poate
depăşi 3 g.
Art. 3. - Prevederile prezentei
norme sunt adresate Teriaka Ltd., Siirakuja 3, 01490 Vantaa.
Art. 4. - Produsele la care se face
referire la art. 1 sunt:
a) grăsimile galbene tartinabile
(yellow fat spreads), aşa cum sunt definite de Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al
preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr.
524/958/2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vând
şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării,
excluzând grăsimile pentru gătit şi prăjit şi tartinabilele (spreads) pe bază
de unt sau alte grăsimi de origine animală;
Art. 1. - Porumbul dulce din linia
de porumb modificat genetic Bt11 (numit in continuare produsul), denumit şi descris la art. 5, poate fi pus pe piaţă ca aliment nou
sau ingredient alimentar nou.
Art. 2. - Produsul va fi etichetat
ca „porumb dulce modificat genetic", in concordanţă cu prevederile legale
în vigoare.
Art. 3. - Produsul şi informaţiile
incluse în anexă vor fi inscrise in registrul comunitar pentru alimente şi
furaje modificate genetic.
Art. 4. - Prevederile prezentei
norme sunt adresate Syngenta Seeds BV, Westeinde 62, 1600 AA Enkhuizen, Olanda,
reprezentând Syngenta Seeds AG, Elveţia. Va fi validă pe o perioadă de 10 ani.
Art. 5. - Informaţiile ce vor fi
inscrise in registrul comunitar pentru alimente şi furaje modificate genetic,
menţionat la art. 3, sunt următoarele:
a) titularul autorizaţiei:
Numele: Syngenta Seeds BV
Adresa: Westeinde 62, 1600 AA
Enkhuizen, The Netherlands
In numele: Syngenta Seeds AG,
Schwarzwaldallee 215, CH-4058 Basel, Switzerland
b) băuturile din fructe, pe bază
de lapte, produsele tip iaurt şi produsele tip brânză (conţinut de grăsime
<12 g la 100 g) unde grăsimile din lapte şi/sau proteina au fost parţial ori
total înlocuite de grăsime vegetală şi/sau proteină.
Art. 5. - (1) Prezentul articol
conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la
alimente şi ingrediente alimentare, astfel:
(2) Definiţie: fitosterolii şi
fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se pot
prezenta sub formă de steroli şi stanoli liberi sau esterificaţi cu acizi graşi
alimentari.
(3) Compoziţia (cu GC-FID sau
metoda echivalentă):
< 80% B-sitosterol;
< 15% B-sitostanol;
< 40% campesterol;
< 5% campestanol;
< 30% stigmasterol;
< 3% brassicasterol;
< 3% alţi steroli/stanoli.
(4) Contaminare/Puritate
(GC-FID sau metoda echivalentă): fitosterolii şi fitostanolii extraşi din alte
surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie să fie fără
contaminanţi, calitate asigurată printr-o puritate de peste 99% a
ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
ANEXA Nr. 5
b) denumirea
şi descrierea produsului: porumb dulce, proaspăt sau conservat, care provine
din încrucişarea unei linii de porumb cu linia de porumb modificat genetic
Bt11, care conţine:
- o copie a genei de sinteză a
proteinei c/ylA (b), provenită din tulpina Bacillus
thuringiensis kurstaki HD1 care se află sub
controlul unui iniţiator 35S rezultat de la Virusul Mozaicului Conopidei, un
intron IVS 6 din gena de alcool dehidrogenazei porumbului şi succesiunea
terminator de la gena nopalinsintaza de la Agrobacterium
tumefaciens; şi
- o copie
a genei de sinteză pat derivată
de la Streptomyces viridochromogenes sub controlul unui iniţiator 35S rezultat de la Virusul Mozaicului
Conopidei, un intron IVS 6 din gena de alcool dehidrogenazei porumbului şi
succesiunea terminator de la gena nopalinsintaza de la Agrobacterium tumefaciens;
c) etichetare: „Porumb dulce
modificat genetic";
d) metoda de detectare:
- metoda cantitativă real-time PCR (reacţie de polimerizare in lanţ in timp
real), pentru porumbul dulce modificat genetic Bt11, publicată in European Food Research and Technology, vol.
216, 2003, pag. 347-357;
(Anexa nr. 17 la Ordinul nr.
103/550/314/2004)
NORMĂ
privind autorizarea punerii pe piaţă a porumbului dulce din linia de
porumb modificat genetic Bt11,ca aliment nou sau ingredient alimentar nou
- validată de Centrul Comun de Cercetare (Joint
Research Centre) al Comisiei Europene, in colaborare cu Reţeaua Europeană a
Laboratoarelor OMG (European Network of GMO Laboratories), publicată la http://engl.jrc.it/crl/oj/bt11sm.pdf;
- material de referinţă: IRMM -
412R, produs de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei
Europene;
e) număr de identificare unic:
SYN-BT O11-1;
f) informaţii cerute în anexa II la Protocolul Cartagena:
Centrul de schimb pentru prevenirea
riscurilor biotehnologice (Biosafety Clearing House, inregistrat ID 1240)
(vezi: http://bch.biodiv.org/Pilot/Record.aspx?RecordlD=1240);
g) condiţii sau restricţii privind
punerea pe piaţă a produsului: nu se aplică;
h) cerinţe de supraveghere
postmarket (după punerea pe piaţă): nu se aplică.