ORDIN Nr. 119
din 19 mai 2010
privind aprobarea Procedurii
preliminare de înregistrare a cererilor de protectie a noilor denumiri de
origine, a indicatiilor geografice si a mentiunilor traditionale ale produselor
vitivinicole la nivel national si de modificare a conditiilor specifice ale
produselor vitivinicole obtinute într-o denumire de origine controlata sau o
indicatie geografica
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 356 din 31 mai 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 391 din 8 martie
2010, întocmit de Oficiul Naţional al Viei şi Produselor
Vitivinicole, având în vedere:
- prevederile art. 8 lit. j) şi s) din
Hotărârea Guvernului nr. 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea
şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor
Vitivinicole;
- dispoziţiile art. 73 paragraful 3 din
Regulamentul (CE) nr. 607/2009 al Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a
unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al
Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi
indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale,
etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole, publicat în
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 193 din 24 iulie 2009,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din
Hotărârea Guvernului nr. 25/2010 privind organizarea şi
funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării
rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Procedura preliminară de
înregistrare a cererilor de protecţie a noilor denumiri de origine, a
indicaţiilor geografice şi a menţiunilor tradiţionale ale
produselor vitivinicole la nivel naţional şi de modificare a condiţiilor
specifice ale produselor vitivinicole obţinute într-o denumire de origine
controlată sau o indicaţie geografică, prevăzută în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin creează cadrul juridic
de aplicare a prevederilor art. 118f din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al
Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune
a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice
referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP") publicat
în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L299 din 16 noiembrie 2007, astfel
cum a fost modificat şi completat prin Regulamentul (CE) nr. 491/2009 al
Consiliului din 25 mai 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007
de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind
dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole
(„Regulamentul unic OCP"), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L 154 din 17 iunie 2009.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltam rurale,
Mihail Dumitru
ANEXĂ
PROCEDURA PRELIMINARĂ
de înregistrare a cererilor de protecţie a
noilor denumiri de origine, a indicaţiilor geografice şi a
menţiunilor tradiţionale ale produselor vitivinicole la nivel naţional
şi de modificare a condiţiilor specifice ale produselor vitivinicole
obţinute într-o denumire de origine controlată sau o indicaţie
geografică
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) In înţelesul prezentei
proceduri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele
semnificaţii:
a) denumire de origine -denumirea unei regiuni
sau a unui loc specific, utilizată pentru a descrie un produs
menţionat la alin. (2), care respectă următoarele cerinţe:
(i) calitatea şi caracteristicile sale se
datorează în mod esenţial sau exclusiv unui anumit mediu geografic cu
factorii săi naturali şi umani;
(ii) strugurii din care este produs provin exclusiv din
această arie geografică;
(iii) este produs în această arie geografică;
(iv) este obţinut din soiuri de
viţă-de-vie aparţinând speciei Vitis vinifera;
b) indicaţie geografică - o
indicaţie referitoare la o regiune sau un loc specific utilizat pentru a
descrie un produs menţionat la alin. (2), care respectă
următoarele cerinţe:
(i) posedă o calitate, o reputaţie sau alte
caracteristici specifice care pot fi atribuite zonei geografice respective;
(ii) strugurii, în proporţie de cel puţin
85%, provin exclusiv din această arie geografică;
(iii) este produs în această arie geografică;
(iv) este obţinut din soiuri de
viţă-de-vie aparţinând speciei Vitis vinifera sau unei
încrucişări între Vitis vinifera şi alte specii din genul
Vitis;
c) menţiune tradiţională - o
menţiune folosită în mod tradiţional pentru produsele
menţionate la alin. (2) pentru a desemna:
(i) faptul că produsul are o denumire de origine
protejată sau o indicaţie geografică protejată în cadrul
legislaţiei comunitare sau al legislaţiei naţionale;
(ii) metoda de producere sau de maturare, calitatea,
culoarea, tipul locului de provenienţă ori un eveniment deosebit
legat de istoria produsului cu denumire de origine protejată sau cu
indicaţie geografică protejată;
d) cerere de protecţie - solicitarea
scrisă adresată Oficiului Naţional al Viei şi Produselor
Vitivinicole (O.N.V.P.V.) în vederea dobândirii protecţiei unei
indicaţii geografice, denumiri de origine sau menţiuni
tradiţionale;
e) grup de producători/asociaţie de
producători/organizaţie de producători - forma
asociativă autorizată a producătorilor sau procesatorilor,
indiferent de statutul lor juridic, situaţi în aceeaşi zonă
geografică;
f) producător individual - singurul
producător din aria geografică delimitată pentru care se
solicită protecţia;
g) solicitant:
(i) grupul de producători/asociaţie de
producători/organizaţie de producători care depune o cerere de
protecţie;
(ii) producătorul individual care depune o cerere
de protecţie, dacă acesta dovedeşte că:
- aria geografică delimitată respectivă
este înconjurată de arii cu denumiri de origine sau indicaţii
geografice;
- aria relevantă respectivă deţine
trăsături care diferă în mod substanţial de cele ale
ariilor delimitate înconjurătoare;
- caracteristicile produsului se diferenţiază
de cele ale produselor obţinute în ariile delimitate înconjurătoare;
h) Registrul naţional - document oficial de
evidenţă primar-unitară, în care se înscriu date privind
indicaţiile geografice, denumirile de origine şi menţiunile
tradiţionale pentru vinuri, protejate naţional;
i) denumire devenită generică -
denumirea unui vin care a devenit denumirea comună în regiunea unde a fost
iniţial obţinut sau comercializat şi care nu beneficiază de
protecţie;
j) menţiune devenită generică -
denumirea unei menţiuni tradiţionale care, deşi se referă
la o metodă anume de producţie sau de maturare ori la calitate,
culoare, tip de loc sau la o anumită particularitate din istoria unui
produs vitivinicol, a devenit denumirea comună a produsului vitivinicol
respectiv.
(2) Produsele vitivinicole care pot beneficia de
protecţie potrivit prezentei proceduri sunt:
a) vinul;
b) vinul licoros;
c) vinul spumant;
d) vinuri spumante de calitate;
e) vinuri spumante de calitate de tip aromat;
f) vinul petiant;
g) vinul perlant;
h) must de struguri parţial fermentat;
i) vin din struguri stafidiţi;
j) vinul de struguri copţi în exces.
CAPITOLUL II
Inregistrarea şi verificarea documentaţiei
pentru dobândirea protecţiei unei indicaţii geografice sau denumiri
de origine a unui produs vitivinicol
Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, prin O.N.V.P.V, verifică documentaţia pentru înregistrarea
şi dobândirea protecţiei unei indicaţii geografice sau denumiri
de origine a unui produs vitivinicol.
(2) Documentaţia pentru înregistrarea unei
indicaţii geografice sau denumiri de origine a unui produs vitivinicol, în
vederea dobândirii protecţiei, se elaborează de către
solicitant, în conformitate cu prevederile art. 3-6.
(3) Documentaţia prevăzută la alin. (2)
se transmite către O.N.V.P.V. pe suport hârtie şi în format
electronic.
SECŢIUNEA 1
Cererea de protecţie
Art. 3. - (1) Cererea de protecţie, al cărei
model este prevăzut în anexa nr. 1, se depune de către grupurile de
producători/asociaţiile de producători/organizaţiile de
producători sau de către producătorii individuali interesaţi.
(2) Solicitanţii pot depune cerere de
protecţie numai pentru vinurile pe care le produc.
(3) In cazul unei denumiri care desemnează o arie
geografică transfrontalieră sau al unei denumiri tradiţionale
legate de o arie geografică transfrontalieră, solicitanţii pot
depune o cerere comună.
Art. 4. - (1) Cererea de protecţie include un
dosar tehnic care conţine:
a) denumirea care urmează a beneficia de
protecţie;
b) numele şi adresa solicitantului;
c) caietul de sarcini al produsului;
d) un document unic care rezumă caietul de
sarcini al produsului, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2.
(2) Caietul de sarcini al produsului conţine cel
puţin următoarele elemente:
a) denumirea care urmează a beneficia de
protecţie, numai în limba română;
b) o descriere a vinului/vinurilor:
(i) pentru vinuri cu denumire de origine, principalele
caracteristici analitice şi organoleptice;
(ii) pentru vinuri cu indicaţie geografică,
principalele caracteristici analitice, precum şi o evaluare sau o indicaţie
a caracteristicilor organoleptice;
c) dacă este cazul, practicile oenologice
specifice utilizate pentru producerea vinului (vinurilor), precum şi
restricţiile relevante pentru producerea vinului (vinurilor);
d) delimitarea ariei geografice în cauză, în mod
detaliat, precis şi neechivoc;
e) producţia maximă la hectar;
f) indicarea soiului sau a soiurilor de struguri de
vinificaţie din care a/au fost obţinut/obţinute vinul/vinurile;
g) informaţiile care confirmă măsura în
care trăsăturile ariei geografice delimitate influenţează
produsul final, pentru fiecare dintre vinurile în cauză;
h) denumirea şi adresa autorităţii care
verifică dacă sunt respectate dispoziţiile din caietul de
sarcini al produsului.
Art. 5. - Pentru a evidenţia legătura cu
arealul geografic, legătura dintre zona geografică şi calitatea
sau caracteristicile vinului ori o calitate specifică, reputaţia sau
alte caracteristici ale acestuia, caietul de sarcini al produsului
precizează:
a) în cazul unei denumiri de origine:
(i) detaliile ariei geografice şi, în special,
factorul natural şi cel uman relevanţi pentru legătură;
(ii) detaliile cu privire la calitatea sau
caracteristicile produsului care pot fi puse, în esenţă sau exclusiv,
pe seama mediului geografic;
(iii) o descriere a interacţiunii cauzale dintre
detaliile prevăzute la pct. (i) şi cele de la pct. (ii);
b) în cazul unei indicaţii geografice:
(i) detaliile ariei geografice relevante pentru
legătură;
(ii) detaliile privind calitatea, prestigiul sau alte
caracteristici specifice ale produsului care pot fi puse pe seama originii sale
geografice;
(iii) o descriere a interacţiunii cauzale dintre
detaliile prevăzute la pct. (i) şi cele de la pct. (ii).
Art. 6. - Suplimentar faţă de dosarul tehnic
prevăzut la art. 4, cererea de protecţie este însoţită de
următoarele documente:
a) actul de asociere şi statutul, indiferent de
forma sau componenţa juridică a grupului de producători ori
procesatori;
b) declaraţie pe propria răspundere că
grupul reprezintă producătorii sau procesatorii din arealul geografic
delimitat în caietul de sarcini;
c) declaraţie pe propria răspundere prin
care se atestă autenticitatea informaţiilor furnizate;
d) alte date şi informaţii din care să
rezulte necesitatea dobândirii protecţiei.
Art. 7. - (1) O.N.V.P.V. examinează dacă
documentaţia prevăzută la art. 3-6 îndeplineşte
condiţiile prevăzute de prezenta procedură.
(2) In cazul în care documentaţia depusă
este completă, documentul unic şi caietul de sarcini al produsului se
publică pe pagina web a O.N.V.P.V. (www.onvpv.ro).
(3) In cazul în care documentaţia nu este
completă, O.N.V.P.V. va solicita în scris completarea acesteia, în termen
de 30 de zile.
(4) Dacă în termenul prevăzut la alin. (3)
solicitantul transmite informaţii incomplete sau nu transmite
informaţiile solicitate, cererea depusă este respinsă.
Art. 8. - O.N.V.P.V. publică pe pagina web proprie
lista indicaţiilor geografice sau a denumirilor de origine care au
făcut obiectul unei cereri de înregistrare în vederea dobândirii
protecţiei, precum şi data depunerii acestora.
Art. 9. - (1) Inregistrarea indicaţiei geografice
sau a denumirii de origine în Registrul naţional se efectuează la
data încetării perioadei de opoziţie şi transmiterii cererii de
protecţie către Comisia Europeană.
(2) Indicaţia geografică sau denumirea de
origine a unui produs vitivinicol dobândeşte protecţie
naţională de la data înregistrării în Registrul naţional
până la data dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene.
(3) Registrul naţional se publică pe pagina
web a O.N.V.P.V.
Art. 10. - (1) In cazul unei cereri transfrontaliere
prevederile art. 3-9 se aplică în mod corespunzător.
(2) In cazul în care o cerere transfrontalieră
implică numai state membre sau cel puţin un stat membru şi cel
puţin o ţară terţă, procedura de opoziţie se
aplică în toate statele membre în cauză.
SECŢIUNEA a 2-a
Opoziţia la nivel naţional
Art. 11. - (1) In termen de 60 de zile de la data
publicării prevăzute la art. 8, orice persoană fizică sau
juridică având un interes legitim, cu
domiciliul/sediul/reşedinţa în România, poate formula o opoziţie
la protecţia propusă, prin depunerea la O.N.V.P.V. a unei
declaraţii motivate corespunzător, referitoare la condiţiile de
eligibilitate prevăzute în prezenta procedură.
(2) Nu se admit decât declaraţiile de
opoziţie primite în termenul stabilit la alin. (1) şi care
demonstrează că:
a) înregistrarea denumirii propuse ar prejudicia
existenţa unei denumiri omonime ori parţial omonime cu o altă
denumire de origine sau indicaţie geografică deja înregistrată;
b) denumirea omonimă propusă lasă
consumatorilor impresia greşită că produsele sunt originare
dintr-un alt teritoriu;
c) denumirea omonimă propusă nu este
suficient de diferită de cea deja înregistrată;
d) denumirea propusă este omonimă cu o
marcă comercială de notorietate, iar înregistrarea este de
natură să inducă în eroare consumatorul cu privire la
identitatea reală a vinului în cauză;
e) denumirea pentru care se solicită
înregistrarea este generică în sensul art. 1 alin. (1) lit. j);
f) exploatează reputaţia unei denumiri de
origine protejate sau a unei indicaţii geografice protejate pentru
comercializarea de produse comparabile care nu sunt conforme cu caietul de
sarcini al produsului pentru denumirea protejată;
g) este tradusă sau însoţită de
expresii precum „stil", „tip", „metodă",
„manieră", „imitaţie", „gust", „similar" sau
altele asemenea;
h) furnizează indicaţii false sau
înşelătoare privind provenienţa, originea, natura ori
calităţile esenţiale ale produsului de natură să
creeze o impresie greşită cu privire la originea acestuia;
i) induc în eroare consumatorul cu privire la originea
adevărată a produsului.
(3) Obiecţiile prevăzute la alin. (1) se
întocmesc pe baza formularului prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 12. - (1) O.N.V.P.V. examinează
admisibilitatea declaraţiilor de opoziţie.
(2) In cazul în care opoziţia este admisibilă
în sensul art. 11 alin. (2), O.N.V.P.V, în termen de 15 zile, solicită în
scris părţilor interesate, respectiv solicitantului şi opozantului,
să iniţieze consultări corespunzătoare.
(3) In termen de 30 de zile de la primirea
solicitării prevăzute la alin. (2) părţile interesate
iniţiază consultări şi, în cazul în care se ajunge la un
acord, transmit o notificare O.N.V.P.V. cu privire la toate elementele care au
făcut posibil acordul, avizată de solicitant şi de opozant.
(4) In cazul în care se ajunge la un acord, iar
documentaţia publicată nu a suferit modificări sau a suferit
modificări minore, aşa cum sunt definite la art. 13 alin. (2),
aceasta este considerată eligibilă. In caz contrar, O.N.V.P.V.
repetă examinarea documentaţiei cu modificările efectuate, în
conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) şi (2).
(5) In cazul în care în termen de 30 de zile de la data
iniţierii consultărilor nu se ajunge la un acord între
părţile interesate, O.N.V.P.V. va respinge cererea de înregistrare.
SECŢIUNEA a 3-a
Modificarea dosarului tehnic/caietului de sarcini
sau a documentului unic
Art. 13. - (1) Pentru a ţine cont de evoluţia
cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice sau pentru a
redefini aria geografică prevăzută la art. 4 alin. (2) lit. d),
orice solicitant în sensul art. 1 alin. (1) lit. f) poate solicita aprobarea
unei modificări a dosarului tehnic/caietului de sarcini sau a documentului
unic al unei denumiri de origine protejate ori al unei indicaţii
geografice protejate.
(2) Modificarea este considerată a fi minoră
în cazul în care:
a) nu vizează caracteristicile esenţiale ale
produsului;
b) nu afectează legătura;
c) nu implică modificarea denumirii produsului sau
a oricărei părţi a acesteia;
d) nu afectează aria geografică
delimitată;
e) nu atrage alte restricţii asupra
comercializării produsului.
Art. 14. - (1) In scopul stabilirii
admisibilităţii cererii de aprobare a modificărilor aduse
dosarului tehnic/caietului de sarcini, solicitantul va depune la O.N.V.P.V,
suplimentar faţă de documentele prevăzute la art. 4 alin. (1)
lit. c) şi d) şi la art. 6 lit. a)-c), un memoriu tehnic privind
descrierea şi motivarea modificărilor solicitate.
(2) In cazul în care se solicită aprobarea unei
modificări în sensul aplicării art. 13 alin. (2), se aplică
prevederile art. 7 alin. (2)-(4), art. 8 şi art. 11 alin. (1).
(3) Cererea privind aprobarea modificărilor aduse
dosarului tehnic/caietului de sarcini cu privire la o denumire de origine
protejată sau o indicaţie geografică protejată se
întocmeşte în conformitate cu formularul prevăzut în anexa nr. 4.
SECŢIUNEA a 4-a
Transformarea unei denumiri de origine într-o
indicaţie geografică
Art. 15. - (1) O.N.V.P.V. poate solicita transformarea
unei denumiri de origine protejate într-o indicaţie geografică
protejată în cazul în care nu mai este posibilă sau nu mai poate fi
garantată conformitatea unei denumiri de origine protejate cu caietul de
sarcini.
(2) Cererea de transformare prezentată Comisiei
Europene se întocmeşte în conformitate cu modelul prevăzut în anexa
nr. 5.
CAPITOLUL III
Menţiuni tradiţionale ale produselor
vitivinicole
Art. 16. - (1) Orice solicitant în sensul art. 1 alin.
(1) lit. g) poate depune o cerere de recunoaştere/protecţie a unei
noi menţiuni tradiţionale la nivel naţional în formatul
prevăzut în anexa nr. 6, însoţită de o copie a documentelor prevăzute
la art. 6.
(2) O.N.V.P.V. examinează dacă
documentaţia primită în conformitate cu alin. (1) îndeplineşte
condiţiile prevăzute de prezenta procedură, cu respectarea
cerinţelor prevăzute la art. 7 alin. (3) şi (4) şi a
condiţiilor de informare prevăzute la art. 8.
(3) Menţiunile tradiţionale sunt protejate
împotriva utilizării ilicite.
Art. 17. - (1) Cererea de opoziţie, al cărei
model este prevăzut în anexa nr. 7, se poate depune de către orice
persoană fizică sau juridică care prezintă un interes
legitim, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) şi art. 11 alin.
(1).
(2) In cazul în care opoziţia se bazează pe
existenţa unei mărci comerciale înregistrate anterior depunerii
cererii de protecţie, cererea de opoziţie este însoţită de
certificatul de înregistrare al respectivei mărci comerciale anterioare
şi dovada prestigiului şi a notorietăţii sale.
Art 18. - Se admit numai declaraţiile de
opoziţie depuse în termen şi care demonstrează că noua
menţiune tradiţională a cărei protecţie se
solicită:
a) este utilizată mai puţin de 5 ani în limba
română sau mai puţin de 15 ani în limba utilizată în
comerţ, în cazul definiţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) lit.
c) pct. (ii);
b) vizează alte produse vitivinicole decât cele
prevăzute la art. 1 alin (2);
c) încalcă definiţia prevăzută la
art. 1 alin. (1) lit. c) pct. (i) sau (ii);
d) a devenit generică;
e) induce în eroare consumatorii în ceea ce
priveşte natura, calitatea sau adevărata origine a produselor
vitivinicole protejate printr-o o menţiune tradiţională integral
sau parţial omonimă;
f) permite utilizarea abuzivă de termeni precum
„stil", „tip", „metodă", „manieră",
„imitaţie", „gust", „similar" sau termeni
asemănători alături de o menţiune tradiţională
protejată;
g) furnizează indicaţii false sau
înşelătoare cu privire la natura, caracteristicile sau
calităţile esenţiale ale produsului vitivinicol protejat de o
menţiune tradiţională;
h) induce în eroare consumatorii, în special pentru a
crea impresia că vinul îndeplineşte condiţiile unei
menţiuni tradiţionale protejate;
i) induce în eroare consumatorii în ceea ce
priveşte adevărata identitate, natura, calitatea sau adevăratele
proprietăţi ale vinului comercializat sub denumirea unei mărci
comerciale înregistrate.
CAPITOLUL IV
Verificare şi control
Art. 19. - (1) Controlul privind respectarea prevederilor
prezentei proceduri se face de către O.N.V.P.V.
(2) Pot participa la procesul de producţie sau
ambalare a unui produs cu denumire de origine protejată sau cu
indicaţie geografică protejată ori la o parte din acesta numai
producătorii care sunt înregistraţi în evidenţele O.N.V.P.V.
Art. 20. - (1) Controlul anual efectuat de O.N.V.P.V.
constă în:
a) o examinare organoleptică şi
analitică pentru produsele cu denumire de origine;
b) o examinare analitică sau atât o examinare
organoleptică, cât şi una analitică pentru produsele cu
indicaţie geografică; şi
c) o verificare a condiţiilor prevăzute în
caietul de sarcini.
(2) Controlul anual se desfăşoară în
conformitate cu caietul de sarcini şi se efectuează prin:
a) controale prin sondaj pe baza unei analize a
riscurilor;
b) eşantionare; sau
c) în mod sistematic.
(3) In cazul controalelor prin sondaj, se
selectează un număr minim de operatori care să fie supuşi
acestor controale.
(4) In cazul eşantionării, se garantează
că prin numărul, tipul şi frecvenţa controalelor acestea
sunt reprezentative pentru întreaga arie geografică delimitată în
cauză şi corespund volumului de produse vitivinicole comercializate
sau deţinute în vederea comercializării.
(5) Controalele prin sondaj se pot combina cu
eşantionarea.
(6) Examinările prevăzute la alin. (1) lit.
a) şi b) se efectuează pe eşantioane anonime, care
demonstrează că produsul analizat este conform cu caracteristicile
şi calităţile descrise în caietul de sarcini pentru denumirea de
origine sau indicaţia geografică relevantă şi se
desfăşoară în orice etapă a procesului de producţie,
inclusiv în etapa de ambalare ori ulterior acesteia. Fiecare eşantion
prelevat este reprezentativ pentru vinurile respective deţinute de
către operator.
Art. 21. - (1) In scopul verificării
conformităţii produsului cu caietul de sarcini, prevăzută
la art. 20 alin. (1) lit. c), O.N.V.P.V. verifică:
a) instalaţiile producătorilor, prin
controlul capacităţii operatorilor de a îndeplini condiţiile
stabilite în caietul de sarcini; şi
b) produsele, în orice etapă a procesului de
producţie, inclusiv etapa ambalării, pe baza unui plan de control
elaborat în prealabil şi adus la cunoştinţa operatorilor, care
acoperă fiecare etapă de fabricare a produsului.
(2) Controlul anual garantează faptul că un
produs nu poate utiliza denumirea de origine protejată sau indicaţia
geografică protejată aferentă decât dacă:
a) rezultatele examinărilor prevăzute la art.
20 alin. (1) lit. a) şi b) şi la alin. (6) dovedesc faptul că
produsul în cauză este conform cu valorile-limită şi
prezintă toate caracteristicile corespunzătoare denumirii de origine
sau indicaţiei geografice în cauză; şi
b) celelalte condiţii prevăzute în caietul
de sarcini sunt îndeplinite conform procedurilor stabilite la alin. (1).
(3) Produsele care nu îndeplinesc condiţiile
stabilite la alin. (1) şi (2) şi la art. 20 pot fi comercializate,
însă fără denumirea de origine sau indicaţia
geografică relevantă, în condiţiile legii.
Art. 22. - Examinarea analitică şi
organoleptică prevăzută la art. 20 alin. (1) lit. a) şi b)
constă în:
a) o analiză a vinului, pentru determinarea
următoarelor caracteristici:
(i) determinate pe baza unei analize fizice şi
chimice:
- tăria alcoolică totală şi
dobândită;
- zaharuri totale exprimate ca fructoză şi
glucoza (inclusiv zaharoză, în cazul vinurilor petiante şi al celor
spumante);
- aciditate totală;
- aciditate volatilă;
- dioxid de sulf total;
(ii) determinate pe baza unei analize suplimentare:
- dioxid de carbon (vinurile petiante şi spumante,
suprapresiune în bari la 20°C);
- oricare alte proprietăţi caracteristice ale
denumirilor de origine protejate şi indicaţiilor geografice protejate
în cauză, prevăzute de legislaţia în vigoare sau de caietul de
sarcini;
b) o examinare organoleptică care să vizeze
aspectul vizual, mirosul şi gustul.
CAPITOLUL V
Dispoziţii finale
Art. 23. -In vederea dobândirii protecţiei la
nivelul Uniunii Europene, cererile de protecţie:
1. se notifică Ministerului Agriculturii si
Dezvoltării Rurale de către O.N.V.P.V.;
2. se înaintează, în termen de 30 de zile,
către Unitatea C.3. Vin, alcool, tutun, seminţe şi hamei a
Direcţiei generale de agricultură şi dezvoltare rurală (DG
AGRI) a Comisiei Europene;
3. conţin următoarele informaţii:
(i) numele şi adresa solicitantului;
(ii) documentul unic, care rezumă caietul de
sarcini menţionat la art. 4 alin (2);
(iii) o declaraţie a O.N.V.P.V. conform
căreia cererea depusă de solicitant îndeplineşte condiţiile
impuse;
(iv) o trimitere privind publicarea
menţionată la art. 7 alin. (2).
Art. 24. - O.N.V.P.V. notifică prezenta
procedură Comisiei Europene.
Art. 25. -Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din
prezenta procedură.
ANEXA Nr. 1 la procedură
CERERE DE ÎNREGISTRARE
a unei noi denumiri de origine sau indicaţii
geografice, în vederea dobândirii protecţiei
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA).........................................................
Număr de pagini (inclusiv această
pagină)......................................
Solicitantul
Numele persoanei fizice sau
juridice..................................................................................................................................
Adresa completă (numele şi numărul
străzii, oraşul şi codul poştal, ţara).............................................................................
Statutul juridic, dimensiunea şi structura (în
cazul
persoanelorjuridice)................................................................................
Naţionalitatea................................
Telefon, fax, e-mail........................
Intermediarul
Numele intermediarului
(intermediarilor)............................................................................................................................
Adresa (adresele) completă (complete) (numele
şi numărul străzii, oraşul şi codul poştal,
ţara)............................................
Telefon, fax,
e-mail........................................................................................
Denumirea care trebuie înregistrată..........................................................
- Denumirea de origine*)
- Indicaţia geografică*)
Dovada de protecţie în ţara
terţă....................................................................
Categoriile de vinuri (pe
o foaie separată)...................................................
Caietul de sarcini al produsului
Număr de
pagini............................................................................................
Numele semnatarului
(semnatarilor).................................................................
Semnătura.......................................................
*) Se şterge dacă este cazul.
ANEXA Nr. 2 la procedură
DOCUMENTUL UNIC
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA)......................................................................
Număr de pagini (inclusiv această
pagină)...................................................
Solicitantul
Numele persoanei fizice sau
juridice............................................................
Adresa completă (numele şi numărul
străzii, oraşul şi codul poştal,
ţara)........................................................................
Statutul juridic (în cazul
persoanelorjuridice)................................................
Naţionalitatea............................................................................................
Persoana de
contact..................................................................................
Denumirea care trebuie înregistrată.....................................................
- Denumirea de origine*)
- Indicaţia geografică*)
*) Se şterge dacă este cazul.
Descrierea vinului (vinurilor)1)........................................................................................................................................................................ .......
Indicarea menţiunilor tradiţionale cuprinse în anexa nr. XII la Regulamentul (CE) nr. 607/2009 al
Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a
Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte
denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate,
menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor
produse vitivinicole, legate de această denumire de origine sau indicaţie
geografică2)......................................................................................
Practici oenologice specifice3)........................................................................................................................................................................ .......
Aria delimitată........................................................................................................................................................................ .................................
Producţia maximă la hectar........................................................................................................................................................................ ............
Soiuri autorizate de struguri de vinificaţie..............................................................................................................................................................
Legătura cu aria geografică4)........................................................................................................................................................................ .........
Alte condiţii3)........................................................................................................................................................................ ...................................
Trimiterea la dosarul tehnic/caietul de sarcini al
produsului.................................................................................................................................
1) Inclusiv o
trimitere la produsele acoperite de art. 1 alin. (2) din procedură.
2) Conform art. 1
alin. (1) lit. c) pct. (i) din procedură.
3) Opţional.
4) Se descrie
caracterul specific al produsului şi aria geografică, precum şi
legătura cauzală dintre cele două.
ANEXA Nr. 3 la procedură
CERERE DE OPOZIŢIE
privind o denumire de origine sau o indicaţie
geografică
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA)..........................................................................
Număr de pagini (inclusiv această pagină)........................................................
Reclamantul
Persoana de
contact........................................................................................
Adresa completă (numele şi numărul
străzii, oraşul şi codul poştal)....................
Telefon, fax,
e-mail..........................................................................................
Denumirea contestată..................................................................................
- Denumirea de origine*)
- Indicaţia geografică*)
Drepturi anterioare
- Denumirea de origine protejată*)
- Denumirea de origine naţională*)
- Indicaţia geografică protejată*)
- Indicaţia geografică naţională*)
Numele..............................................................................................................
Numărul de
înregistrare......................................................................................
Data înregistrării
(ZZ/LL/AAAA)........................................................................
Marca
comercială...............................................................................................
Simbolul..............................................................................................................
Lista de produse şi servicii...................................................................................
Număr de
înregistrare..........................................................................................
Data
înregistrării...................................................................................................
Ţara de
origine.....................................................................................................
Prestigiu/notorietate*)............................................................................................
Temeiurile opoziţiei
- art. 11 alin. (2) lit. a) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. b) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. c) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. d) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. e) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. f) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. g) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. h) din procedură*)
- art. 11 alin. (2) lit. i) din procedură*)
Explicarea temeiului (temeiurilor)............................................................
Numele
semnatarului..............................................
Semnătura..............................................................
*) Se şterge dacă este cazul.
ANEXA Nr. 4 la procedură
CERERE DE MODIFICARE
a dosarului tehnic/caietului de sarcini privind o
denumire de origine sau o indicaţie geografică
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA)..........................................................................
(Se completează de către Comisia
Europeană.)
Număr de pagini (inclusiv această
pagină).......................................................
Solicitantul
Persoana de
contact........................................................................................
Adresa completă (numele şi numărul
străzii, oraşul şi codul
poştal)...............................................................................................
Telefon, fax,
e-mail.....................................................................................................................................................................
Denumirea protejată supusă
modificării/modificărilor minore...............................................................................................
- Denumirea de origine*)
- Indicaţia geografică*)
Rubrica din caietul de sarcini afectată de
modificare
Denumirea protejată*)
Descrierea produsului*)
Practicile oenologice utilizate*)
Aria geografică*)
Productivitatea la hectar*)
Soiurile de struguri de vinificaţie utilizate*)
Legătură*)
Numele si adresele autorităţilor de control*)
Altele*)
Modificări
- Modificare adusă dosarului tehnic/caietului de
sarcini al produsului care nu determină modificarea documentului unic*)
- Modificare adusă dosarului tehnic/caietului de
sarcini al produsului care determină modificarea documentului unic*)
- Modificare minoră*)
- Modificare majoră*)
Explicarea modificării........................................................................................................................................................................ .....................
Documentul unic modificat (pe o foaie separată)
Numele
semnatarului................................................................
Semnătura.................................................................................
*) Se şterge dacă este cazul.
ANEXA Nr. 5 la procedură
CERERE DE TRANSFORMARE
a unei denumiri de origine protejate în
indicaţie geografică
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA).................................................................
(Se completează de către Comisia
Europeană.)
Număr de pagini (inclusiv această
pagină).................................................
Limba în care este depusă cererea...........................................................
Numărul
dosarului...................................................................................
(Se completează de către Comisia
Europeană.)
Solicitantul
Numele persoanei fizice sau juridice............................................................
Adresa completă (numele şi numărul
străzii, oraşul şi codul poştal,
ţara)..............................................................................
Statutul juridic, dimensiunea şi structura (în
cazul persoanelor
juridice)................................................................................
Naţionalitatea.............................................................................................
Telefon, fax, e-mail.....................................................................................
Intermediarul
- Statul (statele) membru (membre)*)
- Autoritatea din ţara terţă*)
*) Se şterge dacă este cazul.
Numele intermediarului
(intermediarilor)..........................................................................................................................
Adresa (adresele) completă (complete) (numele
şi numărul străzii, oraşul şi codul poştal,
ţara).........................................
Telefon, fax, e-mail.......................................................................................................................................................
Denumirea care trebuie înregistrată.........................................................................................................................
Dovada de protecţie în ţara
terţă....................................................................................................................................
Categoriile de produse (pe
o foaie
separată)...............................................................................................................
Caietul de sarcini al produsului
Număr de
pagini........................................................................................
Numele semnatarului
(semnatarilor).............................................................
Semnătura
(semnăturile).............................................................................
ANEXA Nr. 6 la procedură
CERERE DE RECUNOAŞTERE/PROTECŢIE
a unei noi menţiuni tradiţionale
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA).........................................................
(Se completează de către Comisia
Europeană.)
Număr de pagini (inclusiv această
pagină).......................................
Limba de redactare a
cererii..........................................................
Numărul
dosarului..........................................................................
(Se completează de către Comisia
Europeană.)
Solicitantul
Numele persoanei fizice sau
juridice.....................................................................................................................................
Adresa (strada şi numărul,
localitatea/oraşul şi codul poştal,
ţara)..........................................................................................
Persoana juridică (numai în cazul
organizaţiilor profesionale
reprezentative)...........................................................................
Naţionalitatea......................................................
Telefon, fax,
e-mail..............................................
Denumirea.........................................................
Menţiune tradiţională în temeiul art. 1
alin. (1) lit. c) pct. (i) din procedură*) Menţiune tradiţională
în temeiul art. 1 alin. (1) lit. c) pct. (ii) din procedură*)
Limba
- fie limba oficială a statului
membru/ţării terţe de unde provine termenul*)
- fie limba utilizată în comerţ pentru
această menţiune*)
Lista denumirilor de origine protejate sau a
indicaţiilor geografice protejate în cauză......................................................................................
Categoriile de produse vitivinicole........................................................................................................................................................................
Definiţiile categoriilor de produse........................................................................................................................................................................ .
Copia normelor prin care sunt protejate.................................................................................................................................................................
(Se ataşează.)
Numele
semnatarului...................................................
Semnătura..................................................................
*) Se şterge ce nu se aplică.
ANEXA Nr. 7 la procedură
CERERE DE OPOZIŢIE
privind o menţiune tradiţională
Data primirii
(ZZ/LL/AAAA).................................................................................
Număr de pagini (inclusiv această
pagină)...............................................................
Reclamantul
Persoana de
contact................................................................................................
Adresa completă (numele şi numărul
străzii, oraşul şi codul
poştal).........................................................................................
Telefon, fax,
e-mail.......................................................
Menţiunea tradiţională
contestată............................
Drepturi anterioare
- Denumire de origine protejată*)
- Indicaţie geografică protejată*)
- Indicaţie geografică naţională*)
Numele
...........................................................................
Numărul de
înregistrare.....................................................
Data înregistrării
(ZZ/LL/AAAA)......................................
Marca..............................................................................
Simbolul...........................................................................
Lista de produse şi
servicii................................................
Număr de
înregistrare.......................................................
Data
înregistrării...............................................................
Prestigiu/renume*)...........................................................
Temeiurile opoziţiei
- art. 18 lit. a) din procedură*)
- art. 18 lit. b) din procedură*)
- art. 18 lit. c) din procedură*)
- art. 18 lit. d) din procedură*)
- art. 18 lit. e) din procedură*)
- art. 18 lit. f) din procedură*)
- art. 18 lit. g) din procedură*)
- art. 18 lit. h) din procedură*)
- art. 18 lit. i) din procedură*)
Explicarea temeiului (temeiurilor)........................................................................
Numele
semnatarului................................................
Semnătura................................................................
*) Se şterge ce nu se aplică.