Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1092 din 7 septembrie 2006

privind stabilirea competentelor si atributiilor echipajelor publice de interventie de diferite niveluri in faza prespitaliceasca

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 982 din 8 decembrie 2006



Având în vedere prevederile art. 98 alin. (3) şi ale art. 101 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 604/2003, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii publice şi ministrul administraţiei şi internelor emit următorul ordin:

Art. 1. - Echipajele publice de intervenţie sunt clasificate după competenţele membrilor echipajului sau, după caz, ale şefului echipajului.

Art. 2. - In vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare a serviciilor de urgenţă prespitaliceşti de la autoritatea de sănătate publică, directorul medical al serviciului de ambulanţă sau medicul şef al unui serviciu mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) va înainta actele solicitate, care vor include şi o listă cu personalul, echipajele şi clasificarea acestora în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Obţinerea autorizaţiei de funcţionare pe baza clasificării iniţiale a competenţelor nu împiedică reclasificarea unor echipaje sau persoane de la un nivel superior la un nivel inferior, până la următoarea autorizaţie de funcţionare sau până la rezolvarea problemei care a dus la reclasificare, de acest lucru răspunzând directorul medical al serviciului de ambulantă sau medicul sef al SMURD.

Art. 4. - Reclasificarea unui echipaj sau a unei persoane la un nivel superior celui autorizat iniţial necesită obţinerea aprobării autorităţii de sănătate publică ce a emis autorizaţia, pe baza unei cereri la care sunt anexate documentele necesare şi a unei vizite de evaluare la faţa locului, dacă se consideră necesar.

Art. 5. - Echipajele publice de intervenţie sunt clasificate după competenţele şefului echipajului, respectiv dacă sunt conduse de un medic sau un asistent medical, membrii echipajului putând avea diferite nivele de competenţă.

Art. 6. - Competenţele stabilite pentru un echipaj sunt respectate de toţi membrii echipajului respectiv, dacă au acelaşi nivel de competenţă, responsabilitatea respectării regulamentului revenind şefului/comandantului de echipaj desemnat, în subordinea căruia se află restul membrilor echipajului.

Art. 7. - Competenţele stabilite pentru un echipaj cu diferite nivele de competenţă sunt respectate de şeful echipajului, restul membrilor echipajului fiind subordonaţi acestuia, participând la îngrijirea şi transportul pacientului, administrând medicamentele şi efectuând manevrele de asistenţă medicală de urgenţă împreună cu şi sub directa coordonare şi supraveghere a şefului echipajului care deţine competenţa cea mai mare.

Art. 8. - Depăşirea neautorizată a competenţelor de către membrii unui echipaj cu competenţe egale sau de către şeful unui echipaj cu competenţe de diferite nivele va duce la aplicarea unor sancţiuni administrative, civile ori penale persoanei sau, după caz, persoanelor vinovate.

Art. 9. - Directorul medical al unui serviciu de ambulanţă sau medicul şef al unui SMURD monitorizează modul de lucru al echipajelor, având responsabilitatea stabilirii situaţiilor în care s-a depăşit competenţa unui echipaj, prin autosesizare sau la sesizarea unor terţe părţi, cum ar fi medicii de la unităţile de primire a urgenţelor.

Art. 10. - Medicii din cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor sau din alte secţii ale spitalelor sau clinicilor la care sunt transportaţi pacienţii au obligaţia, prin medicul şef al unităţii, compartimentului sau secţiei, de a sesiza, în scris, directorul medical al serviciului de ambulanţă sau medicul şef al unui SMURD asupra situaţiilor în care pacientul este adus în condiţii incorecte, fără aplicarea măsurilor de prim ajutor calificat ori de asistenţă medicală de urgenţă, precum şi asupra situaţiilor în care un echipaj a depăşit competenţele sau a aplicat un tratament dăunător pacientului.

Art. 11. - In cazul primirii sesizărilor în privinţa unor abateri de la prevederile prezentului ordin, directorul medical al serviciului de ambulanţă sau medicul şef al unui SMURD care a primit sesizarea are obligaţia de a investiga cazul şi de a răspunde, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea sesizării, în scris, medicului şef al unităţii care semnează sesizarea, prezentând rezultatele investigaţiei şi măsurile luate.

Art. 12. - Depăşirea competenţelor poate fi autorizată pentru un caz individual de un medic care deţine competenţele respective, dacă situaţia o impune, cu condiţia justificării deciziei şi ataşării unui raport în acest sens la fişa de intervenţie a echipajului respectiv sau a trecerii datelor necesare direct în fişa de intervenţie a cazului respectiv de către medicul care a autorizat acţiunea.

Art. 13. - (1) Echipajele clasificate la un anumit nivel au obligaţia şi responsabilitatea să aplice competenţele prevăzute pentru nivelul respectiv dacă situaţia o impune.

(2) Echipajele care nu pot asigura asistenţa de urgenţă adecvată unui pacient aflat în stare critică au obligaţia de a solicita imediat sprijinul unui alt echipaj avansat la locul intervenţiei sau la întâlnire.

Art. 14. - Neaplicarea, fără justificare, a măsurilor terapeutice de către un echipaj medical de urgenţă sau de terapie intensivă mobilă ori de către un şef de echipaj, dacă membrii echipajului au diferite competenţe, în conformitate cu competenţele prevăzute pentru nivelul la care este clasificat acesta, duce la reclasificarea echipajului la un nivel inferior, până la organizarea unor cursuri de pregătire a echipajului sau a şefului echipajului, după caz.

Art. 15. - Neaplicarea, fără justificare, a măsurilor de prim ajutor de către un echipaj de prim ajutor calificat impune investigarea cazului şi organizarea, dacă se consideră necesar, a unui curs de reciclare a echipajului în termen de cel mult 15 zile lucrătoare şi punerea sub monitorizare a acestuia de către medicul şef al serviciului.

Art. 16. - Responsabilitatea monitorizării modului de aplicare a măsurilor terapeutice de către echipajele unui serviciu de ambulanţă revine directorului medical al acestuia, iar în cazul SMURD, aceasta revine medicului şef al serviciului.

Art. 17. - In lipsa unui echipaj avansat care să acorde sprijinul, echipajul care nu poate asigura asistenţa de urgenţă la nivelul necesar procedează la evacuarea de urgenţă a pacientului, fără întârziere, la cel mai apropiat spital, acordând primul ajutor pe durata transportului.

Art. 18. - Competenţele unui echipaj vor fi corelate şi cu tipul vehiculului utilizat, precum şi cu dotarea cu materiale, medicamente şi aparatură, în conformitate cu anexele nr. I şi II.

Art. 19. - Lipsa dotării necesare unui nivel de competenţă face ca echipajul să nu fie clasificat ca atare sau să fie reclasificat la un nivel inferior, temporar sau permanent, după caz.

Art. 20. - Serviciile de urgenţă prespitalicească raportează sau decontează costurile în conformitate cu clasificarea reală a echipajului, luând în considerare tipul vehiculului, precum şi competenţele echipajului sau ale şefului acestuia, după caz. Decontarea include costul/kilometru sau costul/oră de zbor şi costul/solicitare. Costul/solicitare include şi costul real al medicamentelor şi materialelor sanitare.

Art. 21. - Directorul medical al unui serviciu de ambulanţă sau medicul şef al unui SMURD răspunde de clasificarea corectă a echipajelor şi reclasificarea acestora în cadrul serviciului pe care îl coordonează, aceasta fiind o operaţiune continuă şi flexibilă care depinde de resursele umane disponibile într-o tură şi de tehnica de lucru aflată în stare operativă în tura respectivă, situaţia putând fi schimbată chiar în cursul unei ture.

Art. 22. - Dispeceratul medical sau dispeceratul integrat de urgenţă va fi informat în scris, prin fax ori prin sistem de transmisie a datelor, în cazul în care nu se află în incinta serviciului de ambulanţă, în legătură cu nivelul de clasificare al fiecărui echipaj de gardă şi cu modificările survenite asupra clasificării, dacă este cazul.

Art. 23. - Clasificarea unor echipaje la un nivel mai înalt decât competenţele reale ale membrilor echipajului sau la un nivel mai înalt decât permite dotarea echipajului va duce la sancţionarea de către autoritatea de sănătate publică a directorului medical al serviciului de ambulanţă sau a medicului şef al SMURD din care face parte echipajul, precum şi a persoanelor care au emis autorizaţia iniţială, dacă aceasta a stat la baza clasificării eronate. In cazul unor consecinţe grave asupra pacientului, persoanele implicate răspund, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fiind posibilă desfacerea contractului de muncă ori eliberarea din funcţia de conducere a persoanei sau persoanelor responsabile, în urma unei anchete efectuate de organele abilitate din judeţul respectiv ori de la un nivel regional sau central.

Art. 24. - Echipajele publice de intervenţie de urgenţă, transport şi consultaţii în faza prespitalicească sunt clasificate după cum urmează:

1.  echipaj de prim ajutor fără capacitate de evacuare a victimei (PA):

-   mijlocul utilizat: poate include orice tip de vehicul dotat cu echipamentele necesare acordării primului ajutor calificat;

-   astfel de echipaj poate acţiona şi fără vehicul, cu condiţia deţinerii echipamentului necesar;

-   minimum două persoane:

           - 2 salvatori cu instruire paramedicală;

-  după caz, un conducător auto cu instruire paramedicală;

-  în cazul echipajelor de pompieri care intervin la incendii cu autospeciale de intervenţie dotate cu echipament de prim ajutor calificat şi defibrilator semiautomat, cel puţin 3 persoane din cadrul echipajului vor fi formate ca personal paramedical;

2.   echipaj de prim ajutor cu capacitate de evacuare a victimei (PA-T):

-   mijlocul utilizat: ambulanţe tip B2 sau nave;

-   minimum 3 persoane:

a)  2 salvatori cu instruire paramedicală;

b)  un conducător al mijlocului de intervenţie cu instruire paramedicală;

3.  echipaj medical de urgenţă cu asistent (EMU-A):

-   mijlocul utilizat: ambulanţe tip B2 sau nave;

-   minimum două persoane:

a)  un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă;

b)  un conducător al mijlocului de intervenţie ambulanţier sau cu instruire paramedicală;

4.  echipaj medical de urgenţă cu medic (EMU-M):

-   mijlocul utilizat: ambulanţe tip B1, C2 sau nave;

-   minimum 3 persoane:

a)  un medic care a absolvit cursuri în acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau cu competenţă/atestat în domeniu;

b)  un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă;

c)  un conducător al mijlocului de intervenţie ambulanţier sau cu instruire paramedicală;

5.  echipaj de terapie intensivă mobilă (TIM):

-   mijlocul utilizat: ambulanţe tip C1;

-   minimum 4 persoane:

a)   un medic de urgenţă sau un medic de anestezie terapie intensivă (specialist sau rezident cel puţin în semestrul II al anului III de rezidenţiat, cu acordul directorului programului de rezidenţiat ori al îndrumătorului, în cazul rezidenţilor în anestezie terapie intensivă, cu experienţă spitalicească continuă, instruit în utilizarea medicaţiei anestezice);

b)   un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă cu experienţă spitalicească în manevrele de urgenţă şi terapie intensivă şi utilizarea medicaţiei anestezice;

c)  o persoană cu pregătire paramedicală care a absolvit cursul de prim ajutor calificat şi de lucru în cadrul unui echipaj medical de urgenţă;

d)  un conducător auto pompier care a absolvit cursul de prim ajutor calificat sau un conducător auto ambulanţier;

6.   echipaj de terapie intensivă mobilă nou-născuţi (TIM-NN);

-  mijlocul utilizat: ambulanţe tip C1 cu dotare specifică transportului neonatal;

-  minimum 3 persoane:

a)   un medic neonatolog, anestezist reanimator sau de urgenţă cu pregătire specifică în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapia intensivă a nou-născutului aflat în stare critică, în condiţii de prespital şi transport (specialist sau rezident cel puţin în semestrul II al anului III de rezidenţiat, cu acordul directorului programului de rezidenţiat ori al îndrumătorului, în cazul rezidenţilor în anestezie terapie intensivă sau în neonatologie);

b)  un asistent medical cu pregătire specifică în îngrijirea nou-născutului;

c)  un conducător auto ambulanţier sau un conducător auto care a absolvit un curs de prim ajutor calificat;

7.  echipaj de salvare aeriană (ESA):

-  mijlocul utilizat: aeronave de diferite categorii în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

-  minimum 4 persoane:

a)   un medic de urgenţă sau un medic de anestezie terapie intensivă (specialist sau rezident cel puţin în semestrul II al anului III de rezidenţiat, cu acordul directorului programului de rezidenţiat ori al îndrumătorului, în cazul rezidenţilor în anestezie terapie intensivă sau în neonatologie);

b)  un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă;

c)  un pilot şi un copilot;

8.  echipaj de ambulanţă aeriană (EAA):

-   mijlocul utilizat: avion sanitar sau alte aeronave în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

-   minimum 4 persoane:

a)  un medic care a absolvit cursuri în acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau cu competenţă/atestat în domeniu;

b)  un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă;

c)  un pilot şi un copilot;

9.  echipaj de consultaţii de urgenţă la domiciliu (ECU):

-   mijlocul utilizat: un vehicul neclasificat cu dotare specifică, fără capacitate de transport al pacientului;

-   minimum o persoană:

-   un medic de medicină generală/medicină de familie, cu carnet de conducere şi cu pregătire în acordarea primului ajutor avansat în cazurile de urgenţă;

-  după caz, un conducător auto ambulanţier;

10.  echipaj de transport sanitar neasistat (ET):

-   minimum o persoană:

-   un ambulanţier;

-   după caz, echipajul poate fi format din 2 ambulanţieri sau un ambulanţier şi un asistent medical.

Art. 25. - Competenţele fiecărui tip de echipaj sunt prevăzute în anexa nr. I.

Art. 26. - Anumite competenţe sunt facultative pentru unele tipuri de echipaje şi sunt marcate în tabel cu semnul (-/+). Restul competenţelor sunt obligatorii pentru un anumit nivel de clasificare, dacă sunt marcate cu semnul (+), sau incompatibile cu nivelul respectiv de clasificare, dacă sunt marcate cu semnul (-).

Art. 27. - Dotarea minimă obligatorie pentru fiecare tip de echipaj este prevăzută în anexa nr. II.

Art. 28. - Echipajele de prim ajutor şi de urgenţă cu asistent pot fi autorizate de către un medic abilitat care face parte din structura serviciilor de urgenţă prespitalicească sau a unităţilor de primiri urgenţe, pentru cazuri individuale, să efectueze manevre ori să administreze medicaţie care nu face parte din competenţele prevăzute în anexa nr. I. In aceste situaţii, răspunderea este integrală a medicului care autorizează depăşirea competenţei, după caz, pe baza informaţiilor obţinute de la echipaj şi/sau a datelor obţinute prin sistemul de transmisie telemedicală, dacă acesta există. Medicul are obligaţia să documenteze dispoziţiile în scris, cu menţionarea orei la care a ordonat echipajului să efectueze o anumită manevră sau să administreze un anumit medicament şi a motivului. Manevrele care pot fi autorizate, după caz, sunt marcate în anexa nr. I cu litera „R" în dreptul lor.

Art. 29. - Echipajele care primesc autorizaţie să depăşească anumite competenţe în timpul intervenţiei la un caz documentează în fişele lor acest lucru, cu menţionarea conţinutului autorizaţiei primite telefonic, radiotelefonic sau personal la locul intervenţiei, a orei la care s-a emis şi a persoanei care a emis-o, precum şi a rezultatului aplicării asupra pacientului a măsurilor prevăzute în autorizaţie.

Art. 30. - Dacă medicul care autorizează un echipaj de prim ajutor să efectueze anumite manevre care nu sunt în conformitate cu protocoalele aplicate de echipaj nu face parte din structurile sistemului medical de urgenţă, echipajul are obligaţia să confirme ordinul cu dispeceratul medical sub coordonarea căruia se află. In asemenea situaţii, medicul care a intervenit din afara sistemului este legitimat şi înregistrat cu datele de contact în fişa cazului.

Art. 31. - Medicii din afara sistemului medical de urgenţă care intervin în sprijinul echipajelor de prim ajutor, cum sunt medicii de familie în zonele rurale, au obligaţia să respecte protocoalele de lucru ale echipajelor şi faptul că echipajul este subordonat direct dispeceratului medical în zona căruia funcţionează. Echipajul de prim ajutor va aplica prevederile art. 29.

Art. 32. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă art. 1-8, precum şi anexele nr. 2 şi 3 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 270/2004 privind asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 382 din 30 aprilie 2004.

Art. 33. - Anexele nr. I şi II fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 34. - Direcţia generală de politici, strategii şi managementul calităţii în sănătate din Ministerul Sănătăţii Publice, autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi toate serviciile medicale de urgenţă prespitalicească, prim ajutor calificat şi de transport sanitar vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 35. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

p. Ministrul administraţiei şi internelor,

Anghel Andreescu,

secretar de stat

ANEXA Nr. I*)

Competenţele echipajelor publice de urgenţă, transport şi consultaţii la domiciliu

1. Prim ajutor de bază fără echipamente

PA

PA-T

EMU-A

EMU-M

TIM

TIM-NN

ESA

EAA

ECU

ET

A-B-C

Evaluarea primară a pacientului (ABC)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Recunoaşterea stopului cardiac

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Deschiderea  manuală  a  căilor aeriene la adult,  copil  şi  nou născut

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Menţinerea     libertăţii      căilor aeriene    fără    echipament    la adult, copil şi nou-născut

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Poziţia de siguranţă

+

+

+

+

+

+

+

+

Ventilaţia gură la gură la adult, copil şi nou-născut

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Ventilaţia gură la mască

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Manevra Heimlich

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Masaj cardiac extern

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Hemostaza     prin     pansament compresiv

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2.  Prim  ajutor  cu echipamente

PA

PA-T

EMU-A

EMU-M

TIM

TIM-NN

ESA

EAA

ECU

ET

Management căi respiratorii

Eliberarea    căilor    respiratorii superioare utilizând aspiratorul de secreţii

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Eliberarea    căilor    respiratorii inferioare  utilizând  aspiratorul de    secreţii    prin    intermediul tubului de traheostomie

La

pacienţi care au deja

La pacienţi care au deja

+

La pacienţi care au deja

La pacienţi care au deja

+

+

La pacienţi care au deja

La pacienţi care au deja

-

Utilizarea căilor orofaringiene

+

+

+

+

+

+

+

+

-/+

Ventilaţie

Ventilaţia cu balonul şi masca la adult, copil şi nou-născut

+

+

+

+

+

+

+

+

-/+

Utilizarea      adjuvanţilor      de ventilaţie:Combitube / easytube /     obturator     faringian     sau dispozitive similare

-/+ Doar în caz de Stop

C-R

-/+ Doar în caz de Stop

C-R

-/+ Doar în caz de Stop

C-R

+

+

+

+

-/+ Doar în caz de Stop C-R

-

Masca laringiană

-/+ Doar în caz de Stop C-R

-/+ Doar în caz de Stop

C-R

-/+ Doar în caz de Stop

C-R

+

+

+

+

-/+ Doar în caz de Stop

C-R

-

Administrare medicaţie

Oxigen

+

+

+

+

+

+

+

+

+

*) Anexa nr. I este reprodusă în facsimil.

Protoxid      de      azot      pentru analgezie

-/+

-/+

-/+

+

+

+

-/+

-/+

-

Adrenalina în caz de Stop C-R

R

R

+

+

+

+

+

+

-

Atropina în stop C-R

R

R

R

+

+

+

+

+

-

Adrenalina    în    caz    de    soc anafilactic

R

R

R

+

+

+

+

+

-

Nitroglicerina spray sau tablete sublingual   în   caz   de   dureri precordiale - angina pectorală

R

R

+

+

+

+

+

+

Aspirina la pacienţi  cu dureri precordiale - suspiciune IMA

R

R

+

+

+

+

+

+

-

Glucoza 33%

R

R

+

+

+

+

+

+

-

Defibrilare /electroversie / stimulare cardiaca

Defibrilare semi-automată

+         +

+

+

+

+

+

+             -/+

Imobilizare / manevrare / evacuare - transport pacient

[mobilizare coloană

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Aplicare guler cervical

+

+

+

+

+

+

+

-/+

-

Utilizare        echipamente        de imobilizare coloană

+

+

+

+

+

+

+

-/'+

-

Utilizare       echipamente       de extracţie (KED)

+

+

+

+

+

+

-/+

-/+

-

Utilizare atele pentru membre

+

+

+

+

+

+

+

-/+

-

Utilizare atela tracţiune

-/+

-/+

-/+

+

+

+

-/+

-/+

-

Evaluare / Monitorizare

Măsurarea TA ne-invaziv

+

+

+

+

+

+

+

+

-

Pulsoximetrie

-/+

+

+

+

+

+

+

+

-

Capnometrie calitativă

-/+

-/+

-/+

-/+

+

+

-/+

-/+

-

3.    Asistenţa    medicală    de urgenţă

PA

PA-T

EMU-A

EMU-M

TIM

TIM-NN

ESA

EAA

ECU

ET

Management căi respiratorii

Eliberarea    căilor    respiratorii inferioare   utilizând  aspiratorul de    secreţii    prin    intermediul tubului           de           intubaţie endotraheală

-

-

In cazul pacienţilor în stop cardio -respirator

+

+

+

+

In   cazul pacienţilor în        stop cardio respirator

-

Minitraheostomie de urgenţă

-

-

-

+

+

+

+

-/+

-

Intubaţia endotraheală

-

-

-/+ In cazul

pacienţilor în stop cardio -

respirator

+

+

+

+

-/+ in cazul pacienţilor în stop cardio -respirator

-

Ventilaţie / respiraţie

Ventilaţia mecanică controlată a adultului   cu   ventilatorul   prin intermediul tubului endotraheal sau de traheostomie

-

-

-

+

+

+

+

-

-

Decomprimare toracică cu ac

-

-

-/+

+

+

+

+

+

-

Acces intra-venos

Acces   intravenos   periferic   şi vena jugulară externă

-/+

Doar în cazul stopului C-R şi doar linie periferică

cu condiţia absolvirii

unui instructaj

-/+

Doar în

cazul

stopului

C-R şi

doar linie

periferică

cu

condiţia absolvirii

unui instructaj

+

+

+

+

+

+

-

Administrare medicaţie

Adminsitrare aerosoli

R

R

-/+

+

+

+

+

+

-

Administrare    Heliox    (amestec Heliu si Oxigen)

-

-

-

-/+

-/+

-/+

-/+

-

-

Administrare  sedative / anticonvulsivante - IV

-

-

R

Doar în

caz de

convulsii

-/+

+

+

-/+

-/+

-

Administrare    analgetice    ne-opioide

-

-

R

+

+

+

+

+

-

Administrare analgetice opioide

-

-

-

+

+

+

+

+

-

Administrare anti-aritmice IV

-

-

-

+

+

+

+

-/+

-

Administrare medicaţie inotropă IV prin seringă automată -Nitroglicerină -Dopamină

-

-

-/+

+

+

-/+

-/+

-

Administrare       antihipertensive orale

-

R

+

+

+

+

+

-

Administrare antihipertensive IV

-

-

-

-/+

+

+

+

-/+

-

Administrare antispastice IV

-

-

R

+

+

+

+

+

-

Administrare diuretice IV

-

-

R

+

+

+

+

+

-

Administrare antibiotice IV

-

-

-

-/+

+

+

-/+

-/+

-

Administrare antidoturi

-

R

R

-!-

+

+

+

-/+

-

Administrare Calciu IV

-

-

-

+

+

+

+

-

-

Defibrilare /electroversie / stimulare cardiacă

Defibrilare manuală

-

-

-

+

+

+

-/+

-/+

-

Pacemaker extern

-

-

-

-/+

+

+

-/+

-/+

-

Electroversie sincronă

-

-

-

-/+

+

+

-/+

-/+

-

4. Terapie Intensivă mobilă

PA

PAT

EMU-A

EMU-M

TIM TIM-NN

ESA

EAA

ECU

ET

Management căi respiratorii

Traheostomie

-

-

-

-

+

+

-

-

-

Tehnici      alternative      pentru intubatie dificilă

-

-

-

-

+

+

-

-

-

Ventilaţie / respiraţie

Ventilaţia  mecanică  asistată a adultului      prin      intermediul ventilatorului     şi     a    tubului endotraheal sau de traheostomie

-

-

-

-/+

+

+

-/+

-

-

Alte   modalităţi   de   ventilaţie specializate - adulţi / copii

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Drenaj toracic

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Acces Intravenos

Acces intravenos central

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Acces intraosos

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Administrare medicaţie

Administrare hipnotice IV

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Administrare Anestezice IV

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Administrare succinilcolina

-

-

+

+

-/+

-

-

Administrare paralizante musculare de lungă durată

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Administrare medicaţie inotropă cu seringa automată IV

 -Dobutamină

 -Adrenalină

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Administrare antihipertensive IV -Nitroprusiat de sodiu

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Evaluare / Monitorizare

Măsurarea TA /PVC invaziv

-

-

-

-

+

+

-/+

-

-

Capnometrie cantitativă

-

-

-

-/+

+

+

-/+

-

-

5.   Consultaţii   de   urgenţă   la domiciliu

PA

PAT

EMU-A

EMU-M

TIM

TIM-NN

ESA

EAA

ECU

ET

Prescriere reţete

-

-

-

-/+

-

-

-

+

-

Decizia de a lăsa  pacientul  la, domiciliu

-

-

R

+

+

+

-

+

-

Lăsarea pacientului la domiciliu sau  la  locul  intervenţiei  contra semnăturii      acestuia     sau      a aparţinătorilor      în      fişa      de solicitare (refuz de transport sau de asistenţa de urgenţă)

R

R

+

+

+

+

+

+

R

EKG 12 derivaţii şi interpretarea

-

-

-

+

+

+

+

+

-

Transmisia de  date  la  distanţă pentru interpretare (Ritm cardiac 3 derivaţii, EKG 12 derivaţii şi alţi parametrii)

+

+

+

-

-

-

-

+

-

ANEXA Nr. II*)

LISTA ECHIPAMENTELOR, A MATERIALELOR Şl A MEDICAMENTELOR MINIME OBLIGATORII PENTRU DOTAREA MIJLOACELOR DE INTERVENŢIE PENTRU ASISTENŢA MEDICALĂ DE URGENŢĂ PRESPITALICEASCĂ, PRIMUL AJUTOR ŞI TRANSPORT SANITAR

Lista mijloacelor de intervenţie şi transport:

1. Ambulanţă tip C

a.     Echipaje Terapie Intensivă Mobilă                                                                                                    (C1)

b.     Echipaj Medical de Urgenţă cu Medic                                                                                              (C2)

c.     Echipaj Terapie Intensivă Mobilă Nou-Născuţi                                                                                 (C-NN)

2. Ambulanţă tip B1 cu medic

a.    Echipaj Medical de Urgenţă cu Medic                                                                                                (B1)

3. Ambulanţă B2 cu alt personal acreditat fără medic

a.     Echipaj Medical de Urgenţă cu Asistent                                                                                             (B2/A)

b.     Echipaj de Prim Ajutor                                                                                                                      (B2/P)

4. Ambulanţă tip A 1

a.    Echipaj Transport Sanitar Ne-Asistat                                                                                                  (A1)

5. Autosanitară tip A 2

a.   Echipaj Transport Sanitar Ne-Asistat                                                                                                   (A2)

6. Autospecială de intervenţie al medicului de urgenţă                                                                                             (MU)

a.   Transport Echipaj Medical de Urgenţă cu Medic / Terapie Intensivă Mobilă, cu baza la spital

7. Autospeciala de consultaţii la domiciliu

a.   Transport Echipaj Consultaţii la Domiciliu                                                                                             (AMD)

8. Elicopter intervenţie / transport sanitar

a.   Echipaj Terapie Intensivă Mobilă                                                                                                          (Eli/TI)

b.   Echipaj Terapie Intensivă Mobilă - Nou Născuţi                                                                                   (Eli/TI-NN)

9. Avion de transport sanitar

a.    Echipaj Asistenţă Medicala de Urgenţă / Asistent                                                                                  (AV/A)

b.    Echipaj Asistenţă Medicală de Urgenţă / Medic                                                                                    (AV/M)

c.   Echipaj Terapie Intensivă Mobilă                                                                                                            (AV/TI)

d.   Echipaj Terapie Intensivă Mobilă Nou Născuţi                                                                                       (AV/TI-NN)

10. Nava de intervenţie/ transport sanitar

a.    Echipaj Prim Ajutor                                                                                                                               (NAV/P)

b.   Echipaj Asistenţa Medicală de Urgenţă / Asistent                                                                                    (NAV/A)

c.   Echipaj Asistenţa Medicală de Urgenţă / Medic                                                                                       (NAV/M)

d.   Echipaje Terapie Intensivă Mobilă                                                                                                           (NAV/TI)

e.   Echipaj Terapie Intensivă Nou-Nascuti                                                                                                    (NAV/TI-NN)

f.    Echipaj Consultaţii de Urgenţă la Domiciliu                                                                                              (NAV/AMD)

g.   Echipaj Transport Sanitar Ne-Asistat                                                                                                       (NAV/TS)

*) Anexa nr. II este reprodusă în facsimil.

Nr. Crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Suport targa/ sistem prindere-asigurare targa în timpul transportului, sistem independent de amortizare, targa putând fi amplasabilă în mijloc, lateral stâng şi lateral drept permiţând acces la pacient din toate părţile respectând regulamentele din standardul CEN 1789.

+

+ C2

-

-

-

-

-

-

-

-

2

Suport targa / sistem prindere-asigurare targa în timpul transportului amplasat lateral sau în mijloc.

-

+ B1

+

+

-

-

-

+

+

+

3

Targa principală (cu roţi în cazul autosanitarelor), cu sistem fixare pacient

+

+

+

+

-

-

-

+

+

+

4

Targa Lopată (Scoop Stretcher)

+

+

+

-

-

-

-

-/+

-

-/+

5

Saltea vacuum

+

+

+

-

-

-

-

+

+

+

6

Scaun cu rotile (in afara cazului când targa principala are şi această funcţie), cu sistem fixare pacient

+

+

+

+

+

-

-

-

-

-

7

Cearşaf de transport sau saltea de transfer

+

+

+

+

+

-

-

+

+

+

8

Targa rigidă completă pentru coloana (cu imobilizare / fixare pentru cap dacă nu este inclusă fixarea capului în targa lopată)

+/-

+/-

+/-

-

-

-

-

+/-

+/-

+/-

9

Sistem de încălzire cabină medicală

+

+

+

+

+

-

-

+

+

+

10

Bimotor in conformitate cu reglementările Europene in vigoare pentru elicopterele de salvare aeriana.

-

-

-

-

-

-

-

+

-

-

11

Dispozitiv de tracţiune pentru fracturile de femur

+

+

-/+

-

-

-

-

-/+

-

-/+

12

Set atele vacuum sau gonflabile.

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

13

Atele cervicale adulţi / copii set complet sau un număr minim de 3 gulere cervicale reglabile la care se vor adăuga mărimile pediatrice.

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

14

KED (extractor pentru imobilizarea în ax a extremităţii cefalice / gâtului şi trunchiului în vederea extragerii accidentaţilor din autovehicule)

+

+

+

-

-

+

-

-/+

-

-

15

Suport agăţare perfuzii

+

+

+

+

-/+

-

-

+

+

+

Nr. Crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Oxigen staţionar - minim 2 x 10 l, NTP, contor debit/ventil debit cu capacitate maximă de cel puţin 15 l/min. şi robinet de reglare Conexiune rapidă

+

+

+

+

+

-

-

+

(5 litri)

+

+

2

Oxigen portabil - minim 5 I, NTP, contor debit/ventil debit cu capacitate maximă de cel puţin 15 l/min. şi robinet de reglare Conexiune rapidă

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

3

Balon ventilaţie adult / copil cu măşti de diferite mărimi şi rezervor suplimentar pentru oxigen.

+

(2 buc)

+

+

+

+

+

+

+

(2 buc.)

+ (2 buc.)

+

4

Set căi orofaringiene adult / copil

+ (2 buc)

+

+

-

-

+

+

+ (2 buc.)

+

(2 buc.)

+

5

Laringoscop cu lame de diferite mărimi (adult/copil) şi cu mandren.

+

(2 buc.)

+

+

-

-

+

+

+

(2 buc.)

+

(2 buc.)

+

6

Pensa Mcgill diferite mărimi

+

(2 buc.)

+

-

-

-

+

+

+

(2 buc.)

+

(2 buc)

+

7

Ventilator volumetric adult / copil portabil cu PEEP şi cu posibilitatea de conectare la sursa fixă de oxigen

+

+ C2

-

-

+

-

+

+

-

8

Piesa intermediară de ventilaţie artificială cu gura (masca de insuflaţie)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

9

Aspirator staţionar electric cu capacitate min. a rezervorului de 1 I

+

+

+

-

-

-

-

+

+

+

10

Aspirator portabil electric re-încărcabil cu rezervor minim de 1 I.

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

III. Aparatura monitorizare - defibriiare - evaluare - administrare medicamente / soluţii (cerinţe minime)

Nr. Crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Defibrilator / monitor EKG manual cu stimulator cardiac extern

+

+ C2

-

-

-

+

-

+

+

-

2

Defibrilator semiautomat

-

+ B1

+

-

-

-

+

-

-

+

3

Tensiometru automat (poate fi integrat în defibrilator cu excepţia elicopterului şi a avionului)

+

+ C2

-

-

-

+

-

+

+

-

4

Pulsoximetru (poate fi integrat în defibrilator cu excepţia elicopterului şi a avionului)

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

5

Capnometru (poate fi integrat în defibrilator cu excepţia elicopterului şi a avionului)

+

+ C2

-

-

-

+

-

+

+

-

6

Termometru central (poate fi integrat în defibrilator cu excepţia elicopterului si a avionului)

+

+ C2

-

-

-

+

-

+

+

-

7

Monitor EKG cu pulsoximetru, capnometru, TA invaziv, TA neinvaziv, Termometru central.

-

-

-

-

-

-

-

+

+

-

8

Injectomat (Seringă automată)

+

+

-

-

-

+

-

+

(2 buc)

+

(2 buc)

-

9

Sistem încălzire soluţii perfuzabile

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

10

Glucometru

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

11

Stetoscop

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

12

Tensiometru manual

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

13

Lampa pentru examinarea pupilelor

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

14

Ciocan reflexe

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

15

Dispozitiv pentru perfuzie sub presiune

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

IV. Materiale sanitare (cerinţe minime)

Nr. Crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Sonde de aspiraţie tip Yankauer

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2

Sonde de aspiraţie flexibile endotraheale / inel. pediatrice

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

3

Seringi 5 si 10 ml

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

4

Truse perfuzie

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

5

Seringi şi truse pentru injectomat

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

6

Sonde de intubaţie traheală (2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8, 8.5, 9, 9.5, 10)

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

7

Sonde de intubaţie traheală (6,7,8,9)

-

-

+

-

-

-

+

-

-

+

8

Combitube / easytube (2 marimi)

-

-

+

-

-

-

-

-

-

+

9

Masca laringiană (adulţi / copii)

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

10

Trusa minitraheostomie

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

11

Paturi minimum 2

+

+

+

+

+

+

-

+

+

+

12

Cearceaf

+

+

+

+

+

-

-

+

+

+

13

Feşi şi pansamente sterile şi ne-sterile

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

14

Truse pentru drenaj thoracic (2 adulţi / 2 copii)

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

15

Pansamente speciale pentru arsuri şi folie izolantă

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

16

Container "pentru replantare" cu menţinerea temperaturii interne la 4 +/- 2 °C, pentru cel puţin 2 ore

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

17

Tăviţă renală

+

+

+

+

+

-

-

+

+

+

18

Saci pt. Vomă

+

+

+

+

+

-

-

+

+

+

19

Trusa sondaj urinar/ pungi colectoare urină

+

+

-

-

-

-

+

+

+

-

20

Ploscă urinară

+

+

+

+

+

-

-

+

+

+

21

Container materiale ascuţite

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

22

Sondaj gastric

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

23

Mănuşi chirurgicale sterile

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

24

Mănuşi nesterile / de consult / de unică folosinţă

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

25

Canule intravenoase periferice diferite mărimi adulţi /copii

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

26

Catetere acces IV central

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

27

Ac pentru acces intraosos pediatric

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

28

Valiză / rucsac pentru materialele de intervenţie portabile

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

V. Medicamente şi soluţii - Cerinţe minime la care se pot adăuga şi alte medicamente conform categoriei mijlocului de intervenţie şi luând în

considerare pregătirea personalului medico-sanitar

Nr. crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Soluţii cristaloide (ser fiziologic, Ringer si Gluc. 5%, Gluc. 10%)

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

2

Soluţii coloide (Altele decat Dextran!)

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

3

Manitol

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

4

Analgetice majore (morfinice / opioide)

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

5

Analgetice minore ne-morfinice

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

6

Aspirina

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

7

Beta2 mimetice inhalatorii

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

8

Adrenalină

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

9

Atropină

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

10

ATP

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

11

Glucoza 33%

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

12

Calciu gluconat sau calciu clorurat

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

13

Sulfat de magneziu

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

14

Diazepam

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

15

Midazolam

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

16

Ketamina

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

17

Tiopental / Etomidat

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

18

Propofol

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

19

Succinilcolină

+

-

. -

-

-

+

-

+

+

-

20

Paralizante musculare de lungă durată

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

21

HCHS

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

22

Dexametazonă / solumedrol sau echivalent

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

23

Nitroglicerină spray sau tablete sublingual

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

24

Nitroglicerină IV

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

25

Dopamină

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

26

Dobutamină

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

27

Metoprolol injectabil

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

28

Cordarone injectabil

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

29

Diltiazem injectabil

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

30

Xilina

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

31

Trombolitic

+

-

-

-

-

-

-

+

+

-

32

Heparină sau alte derivate

+

-

-

-

-

+

-

+

+

-

33

Antiemetic injectabil

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

34

Furosemid

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

35

Vitamina B1, B6

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

36

Bicarbonat de sodiu IV

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

37

Miofilina IV

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

38

Isoprenalină

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

39

Glucagon

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

40

Toxogonin sau echivalent

+

+

-

-

-

+

-

+

+

-

41

Antihipertensive injectabile

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

42

Antispastice injectabile

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

43

Medicaţie orală antihipertensivă, antispastică, antiemetică... ETC.

-

+

-

-

-

-

+

-

+

-

VI. Echipament protecţie personal (pentru fiecare membru al echipajului - protecţie şi identificare personală, rang şi pregătire profesională)

Nr. crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Imbrăcăminte protecţie de bază de culoare vizibilă la distanţă şi reflectorizante (bluza / pantalon sau salopetă)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2

Imbrăcăminte protecţie avansată (haină de protecţie / salopetă ignifugă cu reflectorizante)

-

-

-

-

-

+

-

+

-

-

3

Mănuşi protecţie din material gros (pentru accidente )

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

4

Bocanci de protecţie / pantofi de protecţie

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

5

Cască de protecţie (în mijlocul de intervenţie pentru fiecare membru al echipajului)

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

6

Ochelari de protecţie (în mijlocul de intervenţie pentru fiecare membru al echipajului)

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

VII. Materiale şi dispozitive auxiliare

Nr. crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Material pentru curăţenie şi dezinfecţie (în cantitate suficientă)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2

Trusa de prim ajutor auto

-

-

-

-

-

-

+

-

-

-

3

Cuţit tăiere pentru centura de siguranţă

+

+

+

+

+

+

+

+

-

-

4

Foarfecă medicală pentru tăiat haine

+

+

+

-

-

+

-

+

+

+

5

Triunghi / lămpi de avertizare

+

+

+

+

+

+

+

+

-

-

6

Proiector mobil sau pe mijlocul de intervenţie

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

7

Lanternă (cu acumulatori)

+

+

+

-

-

+

+

+

+

+

8

Stingător de incendiu

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

VIII. Aparate pentru comunicaţii / avertizare

Nr. crt

Echipament

1

C1

2

B1/C2

3

B2

4

A1

5

A2

6

MU

7

AMD

8

Eli.

9

Avion

10

Nava

1

Staţie radio emisie-recepţie mobilă

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2

Staţie radio emisie-recepţie portabilă

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

3

Acces la reţeaua telefonică prin emiţătorul radio sau cu telefon mobil

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

4

Comunicaţie internă între compartimentul şofer / pilot şi cabina medicală

+

+

+

-

-

-

-

+

+

-

5

Semnale luminoase de avertizare conform legislaţiei rutiere / navale

+

+

+

-

-

+

-

-

-

+

6

Sistem de avertizare sonoră

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

7

Sistem de adresare publică

+

+

+

-

-

+

-

+

-

+

Comentarii:

1.    O ambulanţă tip C care nu respectă cerinţele minime pentru ambulanţă tip C1 sau C2 se va clasifica ca ambulanţă tip B 1 cu condiţia să aibă toate cerinţele minime ale unei ambulanţe tip Bl.

2.     In ambulanţă tip C1, elicopter şi avion echipamentele de resuscitare şi management al căilor respiratorii vor trebui să existe în dublura, un set în valiză şi unul în maşina în sertare sau dulap, imediat accesibil fără să fie necesară deschiderea valizei.

3.     Ambulanţele care vor efectua transferul nou-născuţilor vor trebui să aibă în dotare incubator încălzit şi echipamentele necesare asigurării asistenţei de urgenţă a nou-născutului.

4.     Ambulanţele care vor efectua transfer sau intervenţie a nou-născutilor aflaţi în stare critică, vor avea dotarea necesară şi personalul special instruit în îngrijirea nou-născuţilor aflaţi în stare critică. Dotarea va fi similară unei ambulanţe tip C, din care se exclude materialele necesare intervenţiei la cazurile de traumă, şi se adaugă incubatorul, ventilatorul, echipamentele de resuscitare adaptate şi medicaţia necesară.

5.     Medicaţia şi echipamentele din liste sunt doar cele minime obligatorii pentru fiecare mijloc de intervenţie / transport. La aceste liste se pot adăuga şi restul materialelor şi medicamentelor considerate necesare, potrivit tipului mijlocului de intervenţie şi categoria personalului care îl deserveşte.

6.    Ambulanţele tip B2 şi autospecialele destinate consultaţiilor la domiciliu pot avea sisteme de transmisie de date în vederea efectuării transmisiilor EKG şi a altor parametrii la centrele de expertiză.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1092/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1092 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1092/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu