Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA URGENTA Nr

ORDONANTA URGENTA   Nr. 201 din 22 decembrie 2005

pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1191 din 29 decembrie 2005


SmartCity3

 
    
    Unul din angajamentele asumate de România în cadrul procesului de negociere a Capitolului 3 - Libera circulatie a serviciilor - este modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor.
    Acest angajament este cuprins si în Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, fiind inclus în Planul de masuri prioritare pentru integrare europeana 2005-2006, monitorizat bilunar.
    Totodata, sunt preluate prevederile directivelor europene în domeniul intermedierii în asigurari, controlului la sediu si inopinat, managementului riscului, urmând a se adopta în continuare normele în aplicarea Legii nr. 32/2000, pentru armonizarea completa a acestui domeniu.
    De asemenea, legislatia secundara este conditionata de aparitia actului normativ de modificare a Legii nr. 32/2000.
    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia României, republicata,
    Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.
   
    Art. I. - Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.148 din 10 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
   
    1. Titlul legii va avea urmatorul cuprins:
   
    "LEGE
    privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor"
   
    2. La articolul 2, punctul 11 va avea urmatorul cuprins:
   
    "11. persoane semnificative - membrii consiliului de administratie si/sau ai consiliului director si/sau ai consiliului de supraveghere, conducerea executiva, conducatorii activitatilor de asigurari de viata si de asigurari generale, în cazul asiguratorilor cu activitate compozita, persoanele desemnate în functii de conducere specifice domeniului asigurarilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, dupa caz, precum si conducerea executiva a intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari, consiliul director/conducerea executiva a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România si conducatorul compartimentului specializat al administratorului Fondului de compensare;".
   
    3. La articolul 2, dupa punctul 11 se introduc doua noi puncte, punctele 111 si 112, cu urmatorul cuprins:
   
    "111. conducerea executiva a asiguratorului/reasiguratorului persoanele fizice, cel putin doua, dintre care una, potrivit actelor constitutive si/sau hotarârilor organelor statutare ale asiguratorului sau reasiguratorului, este înlocuitoarea de drept a persoanei împuternicite sa conduca si sa coordoneze activitatea zilnica, precum si învestite cu competenta de a angaja raspunderea asiguratorului sau reasiguratorului; nu intra în aceasta categorie persoanele care asigura conducerea nemijlocita a compartimentelor din cadrul asiguratorului sau reasiguratorului, precum si cele care conduc sucursale sau alte sedii secundare. În cazul sucursalelor asiguratorilor sau reasiguratorilor din statele membre, care desfasoara activitate pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, conducerea executiva este reprezentata de persoanele împuternicite de acestia sa conduca activitatea sucursalei si sa angajeze legal în România asiguratorul sau reasiguratorul;
   
    112. conducerea executiva a intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari - persoana sau, în cazul intermediarilor care au forma juridica de societate pe actiuni, persoanele fizice, cel putin doua, dintre care una, potrivit actelor constitutive si/sau hotarârilor organelor statutare ale intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari, este înlocuitoarea de drept a persoanei împuternicite sa conduca si sa coordoneze activitatea zilnica, precum si învestite cu competenta de a angaja raspunderea intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari; nu intra în aceasta categorie persoanele care asigura conducerea nemijlocita a compartimentelor din cadrul intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari, a sucursalelor si a altor sedii secundare. În cazul sucursalelor intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari din statele membre, care desfasoara activitate pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, conducerea executiva este reprezentata de persoana/persoanele împuternicite de acestia sa conduca activitatea sucursalei si sa angajeze legal în România intermediarul în asigurari si/sau în reasigurari;".
   
    4. La articolul 2, punctul 30 va avea urmatorul cuprins:
   
    "30. interes de participare - drepturile în capitalul altor entitati, reprezentate sau nu prin certificate, care, prin crearea unei legaturi durabile cu aceste entitati, sunt destinate sa contribuie la activitatile entitatii. Detinerea de catre o entitate a unui procent de cel mult 20% din capitalul altei entitati se prezuma ca reprezinta un interes de participare;".
   
    5. La articolul 2, dupa punctul 47 se introduce un nou punct, punctul 471, cu urmatorul cuprins:
   
    "471. actuar - persoana fizica înregistrata în Registrul actuarilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi si a normelor emise în aplicarea acesteia;".
   
    6. La articolul 2, dupa punctul 54 se introduce un nou punct, punctul 541, cu urmatorul cuprins:
   
    "541. asigurator cu activitate compozita - asigurator autorizat sa desfasoare simultan activitate de asigurari de viata si activitate de asigurari generale;".
   
    7. La articolul 2, punctul 55 va avea urmatorul cuprins:
   
    "55. intermediarii în asigurari - persoane fizice sau juridice care desfasoara activitate de intermediere în asigurari în schimbul unei remuneratii, autorizate sau înregistrate în conditiile stabilite de prezenta lege si de normele emise în aplicarea acesteia, precum si intermediarii din statele membre, care desfasoara pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurari, conform dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, dupa caz;".
   
    8. La articolul 2, punctul 56 va avea urmatorul cuprins:
   
    "56. intermediar în reasigurari - persoana fizica si juridica româna autorizata în conditiile prezentei legi, care intermediaza, în schimbul unei remuneratii, în principal activitatea de reasigurare, precum si intermediarii din statele membre, care desfasoara pe teritoriul României activitate de intermediere în reasigurari, conform dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, dupa caz;".
   
    9. La articolul 2 punctul 57, litera a) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "a) persoana juridica româna, autorizata în conditiile prezentei legi, care negociaza pentru clientii sai, persoane fizice sau juridice, asigurati ori potentiali asigurati, încheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare si acorda asistenta înainte si pe durata derularii contractelor ori în legatura cu regularizarea daunelor, dupa caz;".
    10. La articolul 2, dupa punctul 57 se introduc doua noi puncte, punctele 571 si 572, cu urmatorul cuprins:
   
    "571. asistenti în brokeraj - persoane fizice sau juridice care în baza unui contract cu un broker de asigurare si/sau de reasigurare primesc o împuternicire în legatura cu un mandat de brokeraj al acestuia si, sub acoperirea contractului de raspundere profesionala a brokerului în cauza, trebuie sa întreprinda anumite activitati necesare pentru ducerea la îndeplinire a mandatului de brokeraj;
   
    572. mandat de brokeraj - contractul dintre un asigurat sau un potential asigurat, în calitatea de mandant, si brokerul de asigurare si/sau de reasigurare, în calitate de mandatar, prin care se încredinteaza mandatarului negocierea sau încheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare, acordarea de asistenta înainte si pe durata derularii contractelor ori în legatura cu regularizarea daunelor, dupa caz;".
   
    11. La articolul 2, dupa punctul 58 se introduc doua noi puncte, punctele 581 si 582, cu urmatorul cuprins:
   
    "581. subagenti - persoane fizice, altele decât conducatorul agentului de asigurare persoana juridica, care au calitatea de angajati cu contract de munca cu persoana juridica si care actioneaza în numele acesteia;
   
    582. agent de asigurare subordonat - persoana fizica sau juridica care desfasoara activitate de intermediere în asigurari în numele si în contul unuia sau mai multor asiguratori, caz în care produsele de asigurare intermediate nu trebuie sa fie concurente, acestia actionând sub raspunderea totala a acestor asiguratori, corespunzator produselor intermediate. Este considerata agent de asigurare subordonat persoana fizica sau juridica care desfasoara activitate de intermediere de asigurari pe lânga activitatea sa profesionala principala, daca produsele de asigurare intermediate sunt complementare bunurilor sau serviciilor furnizate de catre institutiile de credit;".
   
    12. La articolul 2, dupa punctul 63 se introduce un nou punct, punctul 64, cu urmatorul cuprins:
   
    "64. bancassurance - activitatea de distributie a produselor de asigurari complementare la produsele institutiilor de credit, desfasurata prin reteaua institutiilor de credit si/sau ofertarea produselor de asigurari si a produselor institutiilor de credit prin canale de distributie comune, cu respectarea prevederilor prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia."
   
    13. La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
   
    "(21) De la prevederile alin. (2) fac exceptie asiguratorii cu activitate compozita, autorizati pâna la data de 31 decembrie 2005, precum si asiguratorii autorizati sa desfasoare activitatea de asigurare în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (11), fara ca acestia din urma sa fie considerati ca desfasurând activitate compozita."
   
    14. Alineatul (5) al articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(5) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este condusa de un consiliu format din 5 membri, dintre care un presedinte si un vicepresedinte."
   
    15. La articolul 4, alineatul (17), litera a) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "a) la expirarea termenului pentru care a fost numit, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (13);".
    16. Alineatul (21) al articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(21) Daca atât presedintele, cât si vicepresedintele se afla în imposibilitate de exercitare a prerogativelor, reprezentarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va fi asigurata de decanul de vârsta dintre ceilalti 3 membri."
   
    17. Alineatele (25) si (251) ale articolului 4 vor avea urmatorul cuprins:
   
    "(25) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor efectueaza schimburi de informatii cu autoritatile competente din statele membre, în vederea îmbunatatirii activitatii de supraveghere, în conditiile în care informatiile vor fi supuse conditiilor de confidentialitate stabilite în normele emise în aplicarea prezentei legi.
   
   
    (251) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor încheie memorandumuri de colaborare cu autoritati similare privind schimbul informatiilor confidentiale, necesare activitatii de supraveghere, memorandumuri care sa stipuleze ca divulgarea acelor informatii publicului se face doar cu acordul explicit al acelor autoritati sau, în cazurile specificate, doar pentru scopurile pentru care autoritatile respective si-au dat acordul."
   
    18. Alineatul (26) al articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(26) Pentru îndeplinirea atributiilor prevazute la art. 5, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor adopta avize, norme, decizii si circulare, sub semnatura presedintelui, dupa deliberare în sedinte, tinute conform dispozitiilor alin. (22)-(24), cu respectarea prevederilor alin. (28);".
   
    19. La articolul 5, literele a), b), d), e) si g) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "a) elaboreaza si/sau avizeaza proiectele de acte normative care privesc domeniul asigurarilor sau care au implicatii asupra acestui domeniu, inclusiv reglementarile contabile specifice domeniului asigurarilor, dupa consultarea cu asociatiile profesionale ale operatorilor din asigurari, iar în ceea ce priveste reglementarile contabile, si dupa avizul/informarea, dupa caz, potrivit legii, a Ministerului Finantelor Publice; de asemenea, avizeaza obligatoriu toate actele administrative individuale care au legatura cu activitatea de asigurare;
    b) autorizeaza asiguratorii, reasiguratorii si brokerii de asigurare si/sau de reasigurare sa desfasoare activitate de asigurare, reasigurare, respectiv intermediere în asigurari si/sau în reasigurari, dupa caz, si aproba orice modificare a documentelor sau conditiilor pe baza carora s-a acordat aceasta autorizare; prin documente se întelege statutul si/sau actul constitutiv al societatii, studiul de fezabilitate si, numai în cazul persoanelor semnificative, organigrama si/sau regulamentul de organizare si functionare, precum si orice alte acte stabilite prin normele de autorizare, emise în aplicarea prezentei legi. Aprobarea modificarilor, inclusiv în cazul persoanelor mentionate la lit. d), se solicita în cel mult 10 zile calendaristice de la adoptarea hotarârii, dupa caz, de catre adunarea generala ordinara sau extraordinara a actionarilor, privind modificarea documentelor sau a conditiilor;
    ..........................................................................
    d) aproba si, dupa caz, retrage aprobarea, în conditiile legislatiei în vigoare si ale normelor emise în aplicarea acesteia, pentru persoanele semnificative ale asiguratorilor, reasiguratorilor, brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România si ale Fondului de compensare;
    e) aproba divizarea sau fuzionarea unui asigurator/ reasigurator/broker de asigurare si/sau de reasigurare autorizat în România, în conditiile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia. Aprobarea se da, de la data depunerii documentatiei complete, în termen de 90 de zile pentru asiguratori/reasiguratori si în termen de 45 de zile pentru brokerii de asigurare si/sau de reasigurare;
    .........................................................................................
    g) aproba, la cererea asiguratorilor, reasiguratorilor si brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, limitarea, suspendarea sau, dupa caz, încetarea activitatii, dupa verificarea situatiei financiare a acestora;".
    20. La articolul 5, litera h) va avea urmatorul cuprins:
    
   
    "h) supravegheaza situatia financiara a asiguratorilor/ reasiguratorilor/brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, precum si activitatea altor intermediari în asigurari si/sau în reasigurari, persoane fizice sau juridice, conform prevederilor prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia, inclusiv a sucursalelor acestora stabilite pe teritoriul altor state membre, în conformitate cu dreptul de stabilire, dupa consultarea autoritatii competente a statului membru al sucursalei;".
    21. La articolul 5, dupa litera h) se introduc trei noi litere, literele h1), h2) si h3), cu urmatorul cuprins:
   
    "h1) în vederea aplicarii principiilor de supraveghere prudentiala si preventiva, exercita un control permanent asupra activitatii asiguratorilor, reasiguratorilor si a brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare prin analiza si evaluarea, prin directiile de specialitate la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a informatiilor cuprinse în rapoartele, informarile si documentele transmise acesteia în conformitate cu prevederile prezentei legi, ale normelor emise în aplicarea acesteia, precum si în conformitate cu avizele si deciziile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
   
    h2) în vederea protejarii intereselor asiguratilor si a potentialilor asigurati, efectueaza controale periodice sau inopinate la sediile asiguratorilor, reasiguratorilor si ale intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, persoane juridice, face investigatii detaliate privind conditiile de desfasurare a activitatii de catre acestia, între altele prin colectarea de informatii si solicitarea de documente privind activitatea lor;
   
    h3) în vederea asigurarii unei pregatiri profesionale unitare a persoanelor care lucreaza în domeniul asigurarilor, aproba, în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia si prin hotarâri adoptate de Consiliul Comisei de Supraveghere a Asigurarilor, programa cursurilor si tematica examenelor de absolvire pentru entitatile care organizeaza astfel de cursuri de calificare, pregatire si perfectionare profesionala, postliceala sau postuniversitara, inclusiv pentru profesia de actuar, cu exceptia institutiilor de învatamânt superior acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, precum si cerintele minime de abilitare a lectorilor pentru aceste cursuri;".
   
    22. La articolul 5, literele j), n) si p) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "j) solicita prezentarea de informatii si documente, inclusiv cu caracter statistic, referitoare la activitatea de asigurare, managementul acestei activitati si conducerea executiva a acesteia, atât de la asiguratori, reasiguratori, intermediari în asigurari si/sau în reasigurari, cât si de la oricare alta persoana, fizica sau juridica, care are legatura directa ori indirecta cu activitatea acestora, inclusiv informatii referitoare la bazele tehnice utilizate pentru calculul primelor de asigurare si al rezervelor tehnice;
    .........................................................................................
    n) primeste si raspunde la toate sesizarile si reclamatiile privind activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari;
    .........................................................................................
    p) participa, în calitate de membru, la comitetele sau organismele specifice domeniului asigurarilor de pe lânga Comisia Europeana, la asociatiile internationale ale autoritatilor de supraveghere în asigurari si reprezinta România la conferinte si întâlniri internationale;".
    23. La articolul 6 alineatul (2), litera d) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "d) în baza schimbului de informatii, a memorandumurilor de colaborare sau a acordurilor de cooperare, conform conditiilor stabilite la art. 4 alin. (25), (251) si (252)."
    24. La articolul 8 alineatul (2), partea introductiva si literele c), e), f) si g) vor avea urmatorul cuprins:
   
    "(2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emite decizii sau, dupa caz, circulare, prin care:
   
    c) aproba divizarea sau fuzionarea asiguratorilor/ reasiguratorilor/brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare;
    .........................................................................................
    e) înregistreaza si aproba actuarii;
    f) avizeaza actionarii semnificativi directi sau indirecti, persoane fizice ori juridice, si aproba persoanele semnificative ale asiguratorilor, reasiguratorilor, brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, în conformitate cu criteriile stabilite prin norme emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
    g) aproba criteriile si conditiile de înscriere în Corpul expertilor în asigurari, care functioneaza pe lânga ea, precum si statutul acestuia;".
    25. La articolul 8 alineatul (2), dupa litera h) se introduc doua noi litere, literele h1) si h2), cu urmatorul cuprins:
   
    "h1) actualizeaza nivelul taxei de autorizare pentru asiguratori sau reasiguratori;
   
    h2) stabileste/precizeaza alte probleme de interes privind activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, a intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari si a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România;".
   
    26. La articolul 8 alineatul (2), litera i) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "i) exercita de la sediul sau, prin directiile de specialitate, un control permanent, prin analizarea datelor si informatiilor cuprinse în rapoartele si informarile periodice si anuale, precum si a documentelor prin care se solicita aprobarea prealabila a modificarilor la conditiile initiale de autorizare, asupra activitatii asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, si dispune efectuarea actiunilor de control periodic sau inopinat la sediile acestora;".
    27. La articolul 8 alineatul (2), litera k) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "k) constata si aplica sanctiuni, ca urmare a controlului permanent, periodic sau inopinat, asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, actionarilor semnificativi sau persoanelor semnificative ale acestora, consiliului director/conducerii executive a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sau conducatorului compartimentului specializat al administratorului Fondului de compensare, pentru încalcarea prevederilor prezentei legi, a normelor, deciziilor si avizelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;".
    28. La articolul 8 alineatul (2), dupa litera k) se introduce o noua litera, litera k1), cu urmatorul cuprins:
   
    "k1) toate deciziile de sanctionare vor cuprinde justificarea legala a aplicarii acestora si vor fi comunicate persoanelor fizice sau juridice împotriva carora s-a dispus sanctiunea. În deciziile de sanctionare se vor mentiona si dreptul de contestare de catre persoanele în cauza a masurilor sanctionatorii dispuse, termenul pâna la care se poate depune contestatia, precum si autoritatea sau instanta catre care trebuie adresata contestatia;".
    
    29. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
   
    "(4) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face precizari sau clarificari la probleme de interes comun pentru toti asiguratorii, reasiguratorii sau intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari, prin emiterea unor circulare. Circularele nu instituie obligatii si în baza lor nu se pot constata sau aplica sanctiuni."
   
    30. Alineatul (2) al articolului 9 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(2) Deciziile, avizele si circularele nu sunt supuse publicarii, cu exceptia celor prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a), c), d) si h1), care vor intra în vigoare de la data publicarii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I."
   
    31. Dupa alineatul (2) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
   
    "(3) Disponibilitatile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pot fi plasate în instrumente purtatoare de dobânda la Trezoreria Statului si la institutii de credit, în instrumente ale pietei monetare, în titluri de stat sau titluri ale administratiei publice locale, precum si în alte plasamente sau alocari stabilite prin legislatia în vigoare."
   
    32. La articolul 11 alineatul (1), literele b) si c) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "b) asiguratori sau reasiguratori autorizati în statele membre, care desfasoara activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul României în conformitate cu dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii;
    c) sucursale apartinând unor societati mama guvernate de legi dintr-un stat tert, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit procedurii prevazute la art. 12 si cu respectarea conditiilor stabilite potrivit art. 1520 si 1521;".
    33. La articolul 11 alineatul (1), dupa litera c) se introduc doua noi litere, literele d) si e), cu urmatorul cuprins:
   
   
    "d) filiale ale unor asiguratori sau reasiguratori din state terte, autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit procedurii reglementate la art. 12;
    e) asiguratori sau reasiguratori care adopta forma de companie europeana pe actiuni (SE - Societas Europaea)."
    34. La articolul 12 alineatul (4), partea introductiva si litera a) vor avea urmatorul cuprins:
   
    "(4) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate acorda autorizatia mentionata la alin. (3) în cazul îndeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii:
   
    a) întocmirea pentru toate riscurile dintr-o clasa, iar în situatia în care asiguratorul doreste sa acopere numai anumite riscuri incluse în acea clasa, doar pentru acele riscuri, a unui studiu de fezabilitate care va cuprinde cel putin urmatoarele informatii si documente:
    1. natura angajamentelor sau a riscurilor pe care asiguratorul îsi propune sa le acopere;
    2. metodele actuariale de calcul folosite pentru stabilirea rezervelor tehnice;
    3. principiile programului de reasigurare si lista cu reasiguratorii, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
    4. componentele fondului de siguranta, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
    5. resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor si, în cazul asigurarii prevazute în anexa nr. 1 lit. B clasa nr. 18, resursele de care dispune asiguratorul pentru acordarea asistentei;
    6. primele trei exercitii financiare, studiul de fezabilitate care va cuprinde si:
    a) estimarea cheltuielilor aferente conducerii executive si a celor aferente functiilor de conducere specifice domeniului asigurarilor;
    b) estimarea primelor si a daunelor;
    c) bugetul de venituri si cheltuieli;
    d) estimarea resurselor financiare necesare constituirii rezervelor tehnice si a marjei de solvabilitate;
    7. un sistem de tehnologie a informatiei adecvat derularii optime a activitatii de asigurare pe care îsi propune sa o practice, conform celor solicitate la pct. 1, în conformitate cu normele privind autorizarea asiguratorilor, emise în aplicarea prezentei legi;".
    35. La articolul 12 alineatul (4), litera i) se abroga.
   
    36. La articolul 12, dupa alineatul (4) se introduc sase noi alineate, alineatele (41), (42), (43), (44), (45) si (46), cu urmatorul cuprins:
   
    "(41) Conditiile generale si specifice ale politelor de asigurare, valoarea primelor de asigurare, modul de calcul al primelor sau formularele si alte documente pe care un asigurator intentioneaza sa le utilizeze în relatiile sale cu asiguratii nu sunt supuse aprobarii prealabile sau informarilor sistematice.
   
    (42) Având în vedere principiile de supraveghere prudentiala, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate solicita, cu respectarea prevederilor alin. (41), informatii privind bazele tehnice ale calculelor privind primele si rezervele tehnice, în vederea verificarii conformarii acestora cu principiile actuariale.
   
    (43) Autoritatile competente ale altor state membre vor fi consultate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor înainte de a emite o autorizatie de functionare pentru un asigurator care se afla în una dintre urmatoarele situatii:
   
    a) este o filiala a unui asigurator autorizat într-un alt stat membru; sau
    b) este o filiala a unei companii de asigurare mama a unui asigurator autorizat într-un alt stat membru; sau
    c) este controlat de aceeasi persoana, fizica sau juridica, ce controleaza un asigurator autorizat într-un alt stat membru.
    (44) Autoritatile competente care supravegheaza institutiile de credit sau societatile de servicii si investitii financiare dintr-un stat membru vor fi consultate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor înainte de a emite o autorizatie de functionare pentru un asigurator care se afla în una dintre urmatoarele situatii:
   
    a) este o filiala a unei institutii de credit sau a unei societati de servicii si investitii financiare autorizate în Uniunea Europeana; sau
    b) este o filiala a unei companii de asigurare mama a unei institutii de credit sau a unei societati de servicii si investitii financiare autorizate în Uniunea Europeana; sau
    c) este controlat de aceeasi persoana, fizica sau juridica, ce controleaza o institutie de credit sau o societate de servicii si investitii financiare autorizata în Uniunea Europeana.
    (45) Autoritatile competente mentionate la alin. (43) si (44) vor fi consultate atât pentru evaluarea actionarilor, cât si a reputatiei si a experientei persoanelor semnificative implicate în conducerea unei alte entitati din cadrul aceluiasi grup.
   
    (46) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va putea solicita autoritatilor competente în cauza orice informatii considerate relevante despre actionariatul unui asigurator sau despre reputatia si experienta persoanelor semnificative ale acestuia, atât în vederea emiterii unei autorizatii de functionare, cât si în ceea ce priveste evaluarea permanenta a modului de desfasurare a activitatii acelui asigurator în conformitate cu prevederile legislatiei în vigoare."
   
    37. Alineatul (5) al articolului 12 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(5) Pentru asiguratorii din statele terte se adauga urmatoarele cerinte:
   
    a) sucursalele apartinând societatilor de asigurare, societatilor de reasigurare, precum si societatilor mutuale cu sediul social în state terte detin pe teritoriul României active în valoare de cel putin jumatate din fondul de siguranta prevazut la data autorizarii pentru asiguratorii sau reasiguratorii persoane juridice române;
    b) sucursalele apartinând societatilor de asigurare, societatilor de reasigurare, precum si societatilor mutuale cu sediul social în state terte constituie pe teritoriul României un depozit initial drept garantie la o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a României, în valoare de o patrime din fondul de siguranta prevazut la data autorizarii pentru asiguratorii sau reasiguratorii persoane juridice române."
    38. Alineatul (7) al articolului 12 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(7) Autorizatia se acorda pentru toate riscurile dintr-o clasa de asigurare, exceptând situatia în care asiguratorul doreste sa acopere numai anumite riscuri incluse în clasa respectiva."
   
    39. La articolul 12, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu urmatorul cuprins:
   
    "(71) Asiguratorul care solicita autorizatie pentru o noua clasa de asigurari sau extinderea la unele ori la toate riscurile acoperite de aceeasi clasa de asigurari trebuie sa prezinte pentru aceste situatii studiul de fezabilitate prevazut la art. 12 alin. (4) lit. a)-c) si, dupa caz, numele persoanelor prevazute la lit. h), precum si alte documente si informatii, în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi."
   
    40. Alineatul (10) al articolului 12 se abroga.
   
    41. La articolul 12 alineatul (12) litera b), punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
   
    "2. actionarii si persoanele semnificative nu îndeplinesc conditiile si criteriile prevazute de legislatia în vigoare;".
   
    42. La articolul 12 alineatul (12), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
   
   
    "e) sistemul de tehnologie a informatiei de care dispune nu este adecvat derularii optime a activitatii de asigurare pe care îsi propune sa o practice."
    43. La articolul 12, dupa alineatul (15) se introduc patru noi alineate, alineatele (16), (17), (18) si (19), cu urmatorul cuprins:
   
    "(16) Asiguratorii si reasiguratorii autorizati în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligati sa includa în toate documentele emise, inclusiv în corespondenta cu tertii, codul unic alocat prin registrul prevazut la art. 5 lit. r), precum si urmatorul înscris: "Autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor".
   
    (17) Toate rapoartele, informarile, documentele si solicitarile asiguratorilor sau reasiguratorilor, precum si corespondenta de orice fel a acestora cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor fi semnate, dupa caz, numai de conducerea executiva, de conducatorul activitatii de asigurari de viata si, respectiv, al activitatii de asigurari generale, în cazul asiguratorilor cu activitate compozita, sau de persoanele care ocupa functiile de conducere specifice domeniului asigurarilor.
   
    (18) Orice împuternicire data unei alte persoane, emisa inclusiv de actionarii semnificativi, directi ori indirecti, de membrii consiliului de administratie si/sau ai consiliului director si/sau ai consiliului de supraveghere, dupa caz, al asiguratorului sau reasiguratorului, este nula de drept.
   
    (19) Asiguratorii si reasiguratorii autorizati în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligati sa afiseze la toate sediile, principale si secundare, la loc vizibil, copii dupa certificatul de înmatriculare emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor dupa înregistrarea în registrul prevazut la art. 5 lit. r)."
   
    44. Dupa articolul 12 se introduc doua noi articole, articolele 121 si 122, cu urmatorul cuprins:
   
    "Art. 121. - (1) În vederea obtinerii autorizarii de functionare, precum si oricând pe perioada derularii activitatii, un asigurator sau reasigurator trebuie sa fie în relatii de munca cu cel putin un actuar, iar în cazul în care volumul de activitate necesita angajarea a 2 sau mai multi actuari, pentru acestia se aplica, de asemenea, prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia.
   
    (2) Obligatiile actuarului sunt urmatoarele:
   
    a) determinarea valorii rezervelor tehnice;
    b) controlul activelor admise sa acopere rezervele tehnice;
    c) calculul primelor de asigurare;
    d) calculul marjei de solvabilitate minime;
    e) calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul;
    f) calculul beneficiilor obtinute din fructificarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice pentru asigurarile de viata;
    g) elaborarea, certificarea si transmiterea catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a raportului actuarial anual, ale carui continut si forma sunt stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi;
    h) certificarea tuturor rapoartelor transmise catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care contin calculele prevazute la lit. a)-f);
    i) notificarea, conform prevederilor alin. (3) si (4), a oricaror nereguli constatate sau a unor situatii care indica sau conduc la încalcarea prevederilor prezentei legi si a normelor emise în aplicarea acesteia.
    (3) Actuarul trebuie sa aduca la cunostinta, în scris, în cel mult doua zile lucratoare de la data constatarii, consiliului de administratie si/sau consiliului director si/sau consiliului de supraveghere, dupa caz, precum si conducerii executive a asiguratorului sau reasiguratorului, pe perioada îndeplinirii obligatiilor prevazute la alin. (2), despre orice situatie care indica comiterea unei încalcari a prevederilor prezentei legi si a normelor emise în aplicarea acesteia.
   
    (4) În termen de 30 de zile calendaristice de la data notificarii persoanelor mentionate la alin. (3), actuarul va informa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor atât despre continutul notificarii, cât si despre masurile luate de asigurator în vederea remedierii situatiei.
   
    (5) Actuarul are obligatia de a informa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si în cazul în care, în termen de 10 zile calendaristice de la data notificarii prevazuta la alin. (3), asiguratorul nu a întreprins nici o actiune sau nu a initiat nici o masura de remediere a situatiei.
   
    (6) Persoanele mentionate la alin. (3) nu pot initia nici o masura sanctionatorie la adresa unui actuar care, în exercitarea obligatiilor sale, se conformeaza prevederilor alin. (4).
   
    (7) Actuarul poate fi numit sau revocat numai de catre consiliul de administratie si/sau consiliul director si/sau consiliul de supraveghere, dupa caz, al asiguratorului sau reasiguratorului, iar daca actuarul este un membru al unui astfel de consiliu, de catre adunarea generala extraordinara a actionarilor.
   
    (8) Numirea sau, dupa caz, revocarea actuarului se aduce la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor în termen de maximum 3 zile de la data la care s-a adoptat hotarârea de catre organul competent sa ia aceasta decizie, însotita, în cazul revocarii, de motivarea acesteia.
   
    (9) Organul competent, dintre cele mentionate la alin. (6), este obligat sa numeasca un nou actuar în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la data revocarii actuarului precedent.
   
    (10) În cazul în care organul competent încalca obligatia prevazuta la alin. (8), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor numeste, în termen de 10 zile calendaristice de la expirarea termenului prevazut la acelasi alineat, un actuar pentru o perioada de maximum 6 luni.
   
    (11) Alte prevederi vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
   
    Art. 122. - (1) Registrul actuarilor se deschide si se mentine de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, în sistem computerizat si pe suport hârtie, datele înscrise în acesta fiind permanent accesibile publicului la sediul central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Persoanele înscrise în registru vor constitui Corpul actuarilor, ale carui statut si regulament de organizare si functionare se aproba prin hotarâre a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
   
    (2) Poate fi înregistrata în Registrul actuarilor orice persoana fizica care îndeplineste cumulativ urmatoarele:
   
    a) este licentiata cu diploma de studii superioare de lunga durata;
    b) a absolvit cu diploma, în tara, studii actuariale la institutii de învatamânt superior sau alte forme de pregatire postuniversitara, cu conditia ca cel putin un membru al comisiei de examinare sa detina calificarea de actuar, sau a absolvit, cu diploma sau prin certificarea unui examen, cursurile unor institutii recunoscute pe plan international în pregatirea si calificarea în profesia de actuar;
    c) a lucrat o perioada de cel putin 3 ani în domeniul asigurarilor, matematicilor financiare sau statisticilor, activitatea desfasurata necesitând cunostinte actuariale;
    d) nu are cazier judiciar sau fiscal.
    (3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va face înregistrarea în Registrul actuarilor la cererea scrisa a persoanelor care îndeplinesc conditiile prevazute la alin. (2).
   
    (4) Actuarii sunt obligati sa anunte, în cel mult 7 zile calendaristice, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor despre orice modificare a datelor care fac subiectul înregistrarii în Registrul actuarilor.
   
    (5) Cetatenii straini sunt exceptati de la îndeplinirea cerintei privind studiile actuariale, daca dovedesc prin acte oficiale recunoasterea ca actuar obtinuta în tara de origine.
   
    (6) Sanctionarea unui actuar de trei ori de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi si a normelor emise în aplicarea acesteia sau condamnarea printr-o sentinta definitiva duce la radierea obligatorie din Registrul actuarilor.
   
    (7) Alte prevederi referitoare la Registrul actuarilor vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
   
    45. La articolul 13, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
   
    "(31) Dupa data aderarii României la Uniunea Europeana, taxa de functionare prevazuta la alin. (3) se poate majora pâna la maximum 0,5% din primele brute încasate în perioada pentru care sunt datorate, în raport cu obligatiile ce revin Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, dupa dobândirea statutului de stat membru al Uniunii Europene."
   
    46. Alineatul (6) al articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(6) Prin plata taxei de autorizare, prevazuta la alin. (1), asiguratorul primeste autorizarea doar pentru o anumita clasa, exceptând situatia în care asiguratorul doreste sa acopere numai anumite riscuri incluse în clasa respectiva, asa cum sunt prevazute în anexa nr. 1, iar pentru fiecare clasa sau, dupa caz, numai pentru anumite riscuri dintr-o clasa, va achita taxele prevazute la alin. (7)."
   
    47. Alineatul (9) al articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(9) Un asigurator, reasigurator sau un broker de asigurare si/sau de reasigurare, precum si Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, care solicita aprobarea pentru modificari la conditiile si documentele în baza carora s-a acordat autorizatia/avizul, precum si orice informatii sau certificari din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru a-i servi în relatiile cu tertii, va achita, pentru fiecare modificare, informatie sau certificare, o taxa de aprobare, avizare sau de certificare, dupa caz, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 35 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a României din data platii."
   
    48. La articolul 13, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu urmatorul cuprins:
   
    "(10) Pentru toate autorizatiile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, distruse, pierdute sau furate, se vor elibera duplicate, la cererea persoanelor îndreptatite, în conditiile prevazute în normele emise în aplicarea prezentei legi, contra unei taxe reprezentând 25% din sumele prevazute la alin. (1) si la art. 36 alin. (1)."
   
    49. Articolul 1510 va avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 1510. - (1) Oricare asigurator care desfasoara activitate de asigurare, în baza dreptului de stabilire sau în baza libertatii de a presta servicii, si nu respecta prevederile legale în vigoare va transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor toate documentele legale solicitate de catre aceasta privind desfasurarea activitatii, pe care si asiguratorii cu sediul social în România au obligatia sa le transmita.
   
    (2) Sucursalele si agentiile asiguratorilor si reasiguratorilor autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care desfasoara activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul altor state membre, în baza dreptului de stabilire, sunt obligate sa aiba o marja de solvabilitate continând active negrevate de orice sarcini sau datorii, din care se scad activele necorporale. Marja de solvabilitate va fi calculata în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi.
   
    (3) În scopul calcularii marjei de solvabilitate, se va tine seama numai de primele si de daunele aferente activitatii desfasurate de sucursala sau agentia în cauza."
   
    50. La articolul 1511, alineatul (5) va avea urmatorul cuprins:
   
    "(5) Înainte ca sucursala unui asigurator sa îsi înceapa activitatea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, în decurs de doua luni de la primirea documentatiei cu privire la intentia asiguratorului de a-si începe activitatea pe teritoriul României, va informa autoritatile competente din statul membru despre conditiile în care trebuie sa se desfasoare activitatea de asigurare în România."
   
    51. La articolul 1513, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
   
    "(2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dupa ce a fost informata de catre autoritatile competente din statul membru de origine al asiguratorului care, în baza dreptului de stabilire, îsi desfasoara activitatea printr-o sucursala pe teritoriul României despre intentia de a efectua, prin personal propriu sau prin persoane desemnate special, un control inopinat, în vederea obtinerii de informatii necesare supravegherii financiare a asiguratorului, va permite efectuarea acestui control. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate participa la acest control."
   
    52. La articolul 16 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "a) capitalul social varsat sau, dupa data aderarii României la Uniunea Europeana, fondul de siguranta ori, în cazul unei societati mutuale, fondul de rezerva libera varsat;".
    53. La articolul 16 alineatul (1), litera c) se abroga.
    
    54. Alineatul (6) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(6) O treime din marja de solvabilitate minima, prevazuta la alin. (1) lit. b), trebuie sa constituie fondul de siguranta. Elementele care constituie fondul de siguranta se vor stabili prin norme emise în aplicarea prezentei legi. Marimea fondului de siguranta nu poate fi mai mica decât cea prevazuta în legislatia europeana din domeniul asigurarilor si va fi actualizata prin norme emise în concordanta cu prevederile acestei legislatii. În functie de clasele de riscuri subscrise, valoarea minima a fondului de siguranta se stabileste prin norme emise în aplicarea prezentei legi. În cazul societatilor mutuale, fondul de siguranta reprezinta cel putin trei patrimi din valoarea minima a fondului de siguranta stabilita pentru asiguratori."
   
    55. Alineatele (1) si (2) ale articolului 18 vor avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 18. - (1) Activele unui asigurator admise sa reprezinte rezervele tehnice trebuie sa fie localizate în România sau într-un alt stat membru, pentru riscurile subscrise în România, iar dupa data aderarii la Uniunea Europeana, pentru riscurile subscrise în România sau în alt stat membru.
   
    (2) Activele fiecarui asigurator admise sa reprezinte rezervele tehnice nu pot fi grevate de sarcini si nu pot face obiectul unor garantii de orice fel, în favoarea tertilor."
   
    56. La articolul 20 alineatul (1), litera b) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "b) încadrarea unui numar suficient de persoane care îndeplinesc conditiile de calificare, pregatire si de competenta profesionala, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi."
    57. La articolul 20 alineatul (3), litera b) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "b) sa supravegheze activitatea personalului propriu, a unitatilor din subordine si a agentilor, subagentilor si agentilor subordonati si sa instituie proceduri antifrauda, astfel încât sa nu fie periclitata activitatea de asigurare desfasurata de asigurator;".
    58. La articolul 20 alineatul (3), litera c) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "c) sa îsi organizeze procedurile de control intern, în conformitate cu legislatia în vigoare si cu normele emise în aplicarea prezentei legi."
    59. La articolul 20 alineatul (3), dupa litera c) se introduc cinci noi litere, literele c1), c2), c3) c4) si c5), cu urmatorul cuprins:
   
    "c1) sa transmita bugetul de venituri si cheltuieli, în fiecare an, în termen de 10 zile calendaristice de la data aprobarii acestuia; orice rectificare a acestuia va fi transmisa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor în acelasi termen;
   
    c2) sa îsi organizeze un sistem intern de management al riscului, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
   
    c3) asiguratorii cu activitate compozita au obligatia sa organizeze si sa conduca evidenta contabila separat pentru cele doua activitati de asigurare;
   
    c4) sa întocmeasca rapoarte privind activitatea de reasigurare proprie, precum si programele de reasigurare, ale caror periodicitate, continut si forma vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi;
   
    c5) sa instituie proceduri si sa întreprinda masuri de pregatire a personalului propriu pentru respectarea legislatiei în vigoare si a normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor privind combaterea terorismului si prevenirea spalarii banilor prin intermediul activitatii de asigurare;".
   
    60. La articolul 20 alineatul (3), literele d), e) si f) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "d) sa întocmeasca si sa prezinte situatii financiare individuale si, dupa caz, consolidate, în conformitate cu reglementarile contabile aplicabile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor conform legislatiei în vigoare;
    e) sa transmita orice alte raportari financiare, precum si alte rapoarte, situatii sau analize solicitate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ori stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, avize sau decizii;
    f) sa tina un registru special al activelor admise sa acopere rezervele tehnice constituite pentru asigurari generale si un registru special al activelor admise sa acopere rezervele tehnice constituite pentru asigurarile de viata, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 si ale normelor emise în aplicarea prezentei legi;".
    61. La articolul 20 alineatul (3), dupa litera f) se introduc doua noi litere, literele f1) si f2), cu urmatorul cuprins:
   
    "f1) sa instituie proceduri de avizare, constatare si solutionare a daunelor în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
   
    f2) sa instituie proceduri de primire si solutionare a reclamatiilor, inclusiv pe cale amiabila, sa deschida si sa mentina un registru de reclamatii si sesizari si sa trimita raportari catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;".
   
    62. La articolul 20 alineatul (3), litera g) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "g) sa asigure auditarea situatiilor financiare anuale si, dupa caz, consolidate, de catre un auditor financiar persoana juridica, autorizat de Camera Auditorilor Financiari din România, aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi. Din echipa desemnata de auditor cel putin o persoana trebuie sa detina calitatea de actuar, asa cum este definita în prezenta lege, sau sa dovedeasca aceasta calificare prin acte oficiale emise de autoritati sau asociatii profesionale din alte state;".
    63. La articolul 20 alineatul (3), dupa litera g) se introduc doua noi litere, literele h) si i), cu urmatorul cuprins:
   
   
    "h) sa publice anual un raport care va contine cel putin informatiile prevazute în norme emise în aplicarea prezentei legi;
    i) sa prezinte directiilor de specialitate si echipelor de control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor toate raportarile, documentele, situatiile si informatiile solicitate de acestea."
    64. Articolul 201 va avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 201. - (1) Auditorul financiar va întocmi un raport anual, însotit de opinia sa, din care sa rezulte daca situatiile financiare prezinta o imagine fidela a pozitiei financiare, a performantei financiare, a fluxurilor de trezorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata, conform standardelor profesionale publicate de Camera Auditorilor Financiari din România.
   
    (2) De asemenea, auditorul financiar va analiza practicile si procedurile controlului si auditului intern si, daca considera ca acestea nu sunt corespunzatoare, va face recomandari asiguratorului pentru remedierea lor si va furniza, la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, orice detalii, clarificari, explicatii referitoare la datele cuprinse în situatiile financiare ale asiguratorului.
   
    (3) Auditorul financiar al unui asigurator trebuie sa informeze Comisia de Supraveghere a Asigurarilor de îndata ce, în exercitarea atributiilor sale, a luat cunostinta despre orice act sau fapt, în legatura cu asiguratorul ori cu entitatile care intra în perimetrul de consolidare, care:
   
    a) constituie o încalcare a legii si/sau a reglementarilor ori a actelor emise în aplicarea acesteia, prin care sunt stabilite conditiile de autorizare si de desfasurare a activitatii asiguratorului;
    b) este de natura sa afecteze situatia patrimoniala a asiguratorului sau buna sa functionare;
    c) poate conduce la un refuz din partea auditorului de a-si exprima opinia asupra situatiilor financiare ale asiguratorului sau la exprimarea de catre acesta a unei opinii cu rezerve.
    (4) Transmiterea catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a informatiilor prevazute la alin. (3) nu constituie o încalcare a oricarei restrictii privind divulgarea de informatii si nu va atrage nici un fel de raspundere asupra persoanei în cauza.
   
    (5) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor informeaza Camera Auditorilor Financiari din România privind orice încalcare a prevederilor alin. (1)-(3), în vederea luarii de catre aceasta a masurilor necesare pentru remedierea acestor încalcari."
   
    65. Articolul 24 se abroga.
   
    66. La articolul 25, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
   
    "(31) Asiguratorii care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) se vor afilia, pâna cel târziu la data de 31 ianuarie 2006, la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. Organizarea si activitatea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sunt reglementate si controlate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
   
    67. Alineatul (4) al articolului 25 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(4) Asiguratorii care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) pe teritoriul României si în afara lui au obligatia de a constitui Fondul de compensare. Prin norme emise în aplicarea prezentei legi se vor stabili persoanele îndreptatite a fi despagubite, contributia asiguratorilor la fond, precum si modul de organizare si functionare a acestui fond."
   
    68. Titlul capitolului V va avea urmatorul cuprins:
   
    "CAPITOLUL V
   
    Separarea conducerii asigurarilor de viata si asigurarilorgenerale pentru asiguratorii cu activitate compozita"
   
    69. Articolul 26 va avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 26. - Asiguratorii care pâna la 31 decembrie 2005 au fost autorizati sa desfasoare activitate compozita pot desfasura în continuare activitatile de asigurari de viata si generale numai în conditiile separarii managementului celor doua activitati în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia."
   
    70. Dupa articolul 26 se introduc sapte noi articole, articolele 261-267, cu urmatorul cuprins:
   
    "Art. 261. - (1) Managementul separat al celor doua activitati, mentionat la art. 26, trebuie sa fie organizat astfel încât sa se asigure o separare clara între aceste activitati, pentru a se respecta urmatoarele obiective:
   
    a) interesele detinatorilor de polite de viata si, respectiv, de polite de asigurari generale nu trebuie în nici un fel prejudiciate si, în special, profitul înregistrat de una din cele doua activitati sa nu fie folosit în scopul îmbunatatirii celeilalte activitati, situatia aceasta putând fi realizata numai în cazuri exceptionale si cu aprobarea expresa data de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în conditiile prevazute pentru astfel de situatii prin norme emise în aplicarea prezentei legi;
    b) minimul obligatiilor financiare, în special marjele de solvabilitate, stabilite în conformitate cu prevederile legii si ale normelor emise în aplicarea acesteia pentru fiecare dintre cele doua activitati sunt îndeplinite în mod independent, fara un transfer de active de la o activitate catre alta.
    (2) În cazul în care, prin respectarea prevederilor alin. (1) lit. b), rezulta ca mai sunt active disponibile la una dintre cele doua activitati, evidentiate în mod distinct, acestea pot fi folosite pentru cealalta activitate, dar numai cu aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
   
    (3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va analiza periodic rezultatele celor doua activitati, pentru a asigura aplicarea prevederilor acestui articol.
   
    Art. 262. - (1) Asiguratorii cu activitate compozita au obligatia sa organizeze si sa conduca evidenta contabila separat pentru cele doua activitati de asigurare.
   
    (2) În acest scop, veniturile, în special primele încasate, platile de la reasiguratori si cele din investirea activelor, si cheltuielile, în special cele privind plata daunelor, sumele suplimentare pentru provizioanele tehnice, primele de reasigurare, cheltuielile operationale pentru activitatea respectiva, trebuie sa fie defalcate în conformitate cu natura lor.
   
    (3) Cheltuielile operationale comune celor doua categorii de asigurari vor fi alocate fiecarei activitati conform unei chei de repartizare, cheie care va fi mentinuta cel putin pe parcursul unui exercitiu financiar.
   
    (4) Utilizarea acestei chei de repartizare se face numai cu aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
   
    Art. 263. - Asiguratorii cu activitate compozita trebuie sa calculeze marja de solvabilitate disponibila separat, în conformitate cu metoda stabilita prin normele emise în aplicarea prezentei legi, pentru fiecare dintre cele doua activitati si sa întocmeasca un raport prin care sa identifice în mod clar activele si obligatiile care sunt folosite pentru calcularea fiecarei marje.
   
    Art. 264. - (1) În cazul în care una dintre cele doua marje de solvabilitate este insuficienta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va aplica pentru activitatea la care se înregistreaza deficiente masuri de redresare specifice, în conformitate cu prevederile legii si ale normelor emise în aplicarea prezentei legi.
   
    (2) Transferul între cele doua activitati, în cazul înregistrarii unei situatii precum cea prevazuta în alin. (1), se va face doar în cazuri exceptionale si numai în conditiile stabilite si aprobate în prealabil de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia.
   
    Art. 265. - În vederea asigurarii unei conduceri prudentiale pentru fiecare dintre cele doua activitati desfasurate de asiguratorii cu activitate compozita, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor confirma sau nu, în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia, conducatorii departamentelor de asigurari de viata si de asigurari generale, precum si persoanele care vor ocupa functii de conducere specifice în cadrul acestor departamente.
   
    Art. 266. - Asiguratorii cu activitate compozita au obligatia sa tina pentru fiecare dintre cele doua activitati câte un registru special al activelor, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
   
    Art. 267. - Asiguratorii cu activitate compozita sunt obligati sa trimita catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor toate informatiile, documentele si raportarile ale caror forma, continut, informatii, detalii si certificari sunt stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi pentru fiecare activitate."
   
    71. Dupa articolul 267 se introduce un nou capitol, capitolul V1, cu urmatorul titlu:
   
    "CAPITOLUL V1
    Activitatea de asigurare de viata"
   
    72. Dupa articolul 28 se introduce un nou capitol, capitolul VI, cu urmatorul titlu:
   
    "CAPITOLUL VI
    Masuri prudentiale privind reconstituirea rezervelor"
   
    73. Dupa articolul 28 se introduce un nou articol, articolul 281, cu urmatorul cuprins:
   
    "Art. 281. - (1) Daca un asigurator nu se conformeaza, dupa caz, prevederilor art. 21 alin. (1) sau art. 27 alin. (2), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va interzice acestuia sa dispuna liber asupra activelor sale, dupa comunicarea prealabila a deciziei sale autoritatilor competente din statele membre în care sunt situate riscurile.
   
    (2) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata ca situatia financiara a asiguratorului se deterioreaza în continuare, aceasta poate sa limiteze sau sa interzica libera alocare a activelor asiguratorului. În consecinta, va informa autoritatile competente ale altor state membre pe teritoriile carora asiguratorul îsi desfasoara activitatea asupra tuturor masurilor luate si, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, acestea vor lua aceleasi masuri.
   
    (3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate, de asemenea, sa limiteze sau sa interzica libera alocare a activelor asiguratorului si va informa autoritatile competente ale altor state membre pe teritoriile carora asiguratorul îsi desfasoara activitatea asupra masurilor luate si, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, acestea vor lua acelasi masuri.
   
    (4) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate sa ia toate masurile considerate necesare si asiguratorii în vederea protejarii intereselor asiguratilor în situatiile descrise în alin. (1), (2) si (3).
   
    (5) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi, la cererea autoritatilor din statul membru de origine, va interzice libera alocare a activelor din România unui asigurator/ reasigurator, care în baza libertatii de stabilire presteaza activitatea de asigurare/reasigurare pe teritoriul României."
   
    74. Alineatul (1) al articolului 33 va avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 33. - (1) Intermediarii în asigurari si în reasigurari sunt, dupa caz, înregistrati la sau autorizati de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi, sau la autoritatea competenta din statul membru de origine."
   
    75. Alineatul (3) al articolului 33 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(3) Intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari sunt obligati sa puna la dispozitia clientilor, în scris, înainte de încheierea, modificarea ori reînnoirea contractului de asigurare sau de reasigurare, cel putin urmatoarele informatii referitoare la: denumirea (numele) intermediarului; sediul (adresa) si registrul în care a fost înscris, precum si modalitatile prin care se poate verifica înscrierea; detinerea a minimum 10% din drepturile de vot sau din capitalul unui asigurator, respectiv reasigurator, detinerea de catre o societate de asigurare sau o societate mama a unei anumite societati de asigurare a minimum 10% din drepturile de vot sau din capitalul intermediarului în asigurari/reasigurari; procedurile de solutionare amiabile sau pe cale judecatoreasca a eventualelor neîntelegeri sau litigii dintre clienti si intermediar, precum si orice alte informatii în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi."
   
    76. La articolul 33, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
   
    "(41) Încasarile si platile facute în numele sau în contul asiguratilor sau reasiguratilor, reprezentând prime de asigurare sau de reasigurare ori despagubiri, de catre intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari se deruleaza prin conturi deschise la institutiile de credit, altele decât conturile prin care îsi deruleaza activitatea curenta."
   
    77. Alineatul (5) al articolului 33 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(5) În caz de faliment al intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari, sumele consemnate în conturile prin care se deruleaza încasarile si platile facute în numele sau în contul asiguratilor ori reasiguratilor nu pot fi utilizate la îndestularea altor creditori decât cei mentionati de la alin. (4)."
   
    78. Alineatul (6) al articolului 33 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(6) Calitatea de agent de asigurare sau agent de reasigurare ori agent de asigurare subordonat, persoana fizica sau juridica, precum si cea de subagent este incompatibila cu cea de broker de asigurare si/sau de reasigurare ori de asistent în brokeraj."
   
    79. La articolul 33, dupa alineatul (6) se introduc opt noi alineate, alineatele (7)-(14), cu urmatorul cuprins:
   
    "(7) Activitatea de bancassurance se desfasoara prin agenti de asigurare subordonati în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia.
   
    (8) Prin derogare de la prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia, intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari care au forma juridica de societate pe actiuni trebuie sa detina capitalul social minim varsat în conformitate cu Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si au obligatia de a numi în conducerea executiva cel putin doua persoane fizice.
    
    (9) Intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari care au forma juridica de societate cu raspundere limitata pot opta pentru numirea în conducerea executiva a cel putin doua persoane fizice.
   
    (10) Toate persoanele numite în conducerea executiva trebuie sa îndeplineasca criteriile si conditiile pentru aprobarea persoanelor semnificative ale intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
   
    (11) Orice intermediar în asigurari si/sau în reasigurari, care nu a depus la asigurator sau reasigurator sumele încasate cu titlu de prime de asigurare sau de reasigurare, dupa 30 de zile de la scadenta prevazuta în contract, este prezumat a fi în insolventa din cauza încetarii platilor fata de acesta.
   
    (12) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va putea introduce cerere împotriva intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari mentionati la alin. (11), pentru pornirea procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
   
    (13) Orice intermediar în asigurari, persoana fizica, care nu a depus la asigurator sumele încasate cu titlu de prime de asigurare, dupa 30 de zile de la scadenta prevazuta în contract, va fi de îndata executat silit de catre asigurator asupra garantiei constituite potrivit art. 34 alin. (2) lit. d), iar daca garantia constituita nu acopera prejudiciul, va fi urmarit potrivit legii asupra oricaror bunuri apartinând acestuia.
   
    (14) Intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari, persoane juridice, autorizati ori înregistrati, dupa caz, în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia, sunt obligati sa afiseze la toate sediile, principal si secundare, la loc vizibil, copii dupa certificatul de înmatriculare emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru brokerii de asigurare si/sau de reasigurare, ori dupa certificatul de înregistrare emis de asiguratori sau reasiguratori, pentru agentii de asigurare sau de reasigurare, persoane juridice, dupa înregistrarea în registrul prevazut la art. 34 alin. (4)."
   
    80. La articolul 34 alineatul (3), litera b) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "b) sa aiba în vigoare un contract de asigurare de raspundere civila, a carui valoare sa reprezinte 75% din cea prevazuta la art. 35 alin. (5) lit. c);".
    81. Alineatul (4) al articolului 34 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(4) Asiguratorii sunt obligati sa deschida si sa mentina un registru, denumit Registrul agentilor de asigurare, în sistem computerizat si cu arhivarea obligatorie a tuturor modificarilor, care face parte din Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, prevazut la art. 5 lit. r). Forma si continutul acestui registru se vor stabili prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
   
    82. La articolul 34, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (41), (42) si (43), cu urmatorul cuprins:
   
    "(41) Dupa înregistrare asiguratorii sunt obligati sa elibereze intermediarilor în asigurari, persoane juridice, un certificat de înregistrare, iar intermediarilor în asigurari, persoane fizice, o legitimatie. Datele si informatiile care se vor trece în aceste documente se vor stabili prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
   
    (42) Anual acest registru va fi trecut pe suport hârtie, care va fi certificat pentru conformitate de conducerea executiva a asiguratorului sau reasiguratorului.
   
    (43) Asiguratorii sunt obligati sa înregistreze în registrul prevazut la alin. (4), în conformitate cu conditiile prevazute la alin. (2) si (3) si cu cele stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, atât agentii de asigurare, persoane fizice si juridice, cu care au încheiat contracte de agent, cât si subagentii si agentii de asigurare subordonati; asiguratorii vor actualiza periodic toate datele din acest registru, conform prevederilor normelor mentionate în acest alineat."
   
    83. La articolul 34, dupa alineatul (9) se introduc trei noi alineate, alineatele (10), (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
   
    "(10) Agentii de asigurare, persoane fizice si juridice, si subagentii înregistrati în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligati sa includa în toate documentele emise, altele decât cele ale asiguratorilor de la care au mandat, inclusiv în corespondenta proprie cu tertii, codul unic alocat prin registrul prevazut la art. 5 lit. r), precum si urmatorul înscris: "Înregistrat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor".
   
    (11) Agentii de asigurare si agentii de asigurare subordonati, persoane fizice si juridice, precum si subagentii sunt obligati sa scrie pe toate documentele primite de la asiguratorii de la care au mandat codul unic alocat prin registrul prevazut la art. 5 lit. r).
   
    (12) De la data aderarii agentii de asigurare sau de reasigurare, persoane fizice ori juridice, care doresc sa desfasoare activitatea de intermediere în asigurari sau în reasigurari pe teritoriul altor state membre trebuie sa aiba în vigoare un contract de asigurare de raspundere civila valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene si al statelor apartinând Spatiului Economic European, de aceeasi valoare cu cea prevazuta pentru brokerii de asigurare si/sau de reasigurare."
   
    84. Alineatele (1), (2) si (3) ale articolului 35 vor avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 35. - (1) O persoana juridica poate desfasura activitate de intermediere în asigurari si/sau în reasigurari, în calitate de broker de asigurare si/sau de reasigurare, daca are o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
   
    (2) În vederea obtinerii autorizatiei, solicitantul va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor documente din care sa rezulte ca va respecta prevederile alin. (5) lit. a)-d) si h) si alin. (112).
   
    (3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va decide asupra acordarii autorizatiei necesare desfasurarii activitatii în calitate de broker de asigurare si/sau de reasigurare ori asupra respingerii cererii de autorizare, în termen de 60 de zile de la data depunerii documentatiei complete."
   
    85. La articolul 35, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (41) si (42), cu urmatorul cuprins:
   
    "(41) Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare autorizati în conformitate cu prevederile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligati sa includa în toate documentele emise, inclusiv în corespondenta cu tertii, codul unic alocat prin registrul prevazut la art. 5 lit. r), precum si urmatorul înscris: "Autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor". (42) Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare sunt obligati sa scrie pe toate documentele primite de la asiguratori sau reasiguratori codul unic alocat prin registrul prevazut la art. 5 lit. r)."
   
    86. La articolul 35 alineatul (5), literele a) si c) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "a) sa fie persoana juridica, în a carei denumire sa fie cuprinsa obligatoriu sintagma broker de asigurare, broker de asigurare-reasigurare sau broker de reasigurare, dupa caz, sau într-un limbaj uzual pentru activitatea de asigurare;
    .......................................................................
    "c) sa aiba în vigoare un contract de asigurare de raspundere civila, a carui valoare trebuie sa fie în concordanta cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi, care, dupa data dobândirii de catre România a statutului de stat membru, sa fie valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene si al statelor apartinând Spatiului Economic European;".
    87. La articolul 35 alineatul (5), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1), cu urmatorul cuprins:
   
    "c1) valoarea contractului de asigurare de raspundere civila, prevazut la lit. c), va fi actualizata periodic, prin norme emise în aplicarea prezentei legi si în conformitate cu dispozitiile legislatiei europene în materie."
   
    88. La articolul 35 alineatul (5), dupa litera g) se introduc doua noi litere, literele h) si i), cu urmatorul cuprins:
   
   
    "h) sa aiba personal angajat care sa corespunda criteriilor de calificare si pregatire profesionala conform normelor privind cerintele profesionale pentru intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari;
    i) sa deschida si sa mentina Jurnalul asistentilor în brokeraj, ale carui regim, forma si continut vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
    89. La articolul 35 alineatul (6), partea introductiva si litera a) vor avea urmatorul cuprins:
   
    "(6) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor refuza o cerere de autorizare pentru un broker de asigurare si/sau de reasigurare în una dintre urmatoarele situatii:
   
    a) asociatii sau actionarii persoane fizice, precum si persoanele semnificative, dupa caz, au cazier judiciar pentru infractiuni contra patrimoniului sau infractiuni prevazute în legislatia financiar-fiscala;".
    90. La articolul 35 alineatul (7), partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
   
    "(7) Autorizatia acordata unui broker de asigurare si/sau de reasigurare poate fi retrasa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în cazul în care:".
   
    91. La articolul 35 alineatul (7), dupa litera b) se introduc patru noi litere, literele c), d), e) si f), cu urmatorul cuprins:
   
   
    "c) nu a început sa desfasoare activitatea de broker de asigurare si/sau de reasigurare în termen de 6 luni de la data eliberarii autorizatiei;
    d) într-o perioada de 4 luni nu a trimis nici o raportare catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
    e) renunta la activitatea de broker de asigurare si/sau de reasigurare si solicita în mod expres retragerea autorizatiei;
    f) încalca în mod repetat dispozitiile prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia."
    92. Alineatul (9) al articolului 35 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(9) Un broker de asigurare si/sau de reasigurare nu poate fi actionar, direct sau indirect, ori administrator la un asigurator, reasigurator, agent de asigurare sau de reasigurare ori la un agent de asigurare subordonat."
   
    93. La articolul 35, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (91), cu urmatorul cuprins:
   
    "(91) Un asigurator, reasigurator, agent de asigurare sau de reasigurare, persoana fizica ori juridica, sau un agent de asigurare subordonat, persoana fizica ori juridica, nu poate fi actionar, direct sau indirect, ori administrator al unui broker de asigurare si/sau de reasigurare."
   
    94. Alineatul (11) al articolului 35 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(11) Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare nu îsi pot desfasura activitatea prin agenti de asigurare, persoane fizice sau juridice, subagenti ori agenti de asigurare subordonati, ci numai prin personal propriu si/sau prin asistenti în brokeraj."
   
    95. La articolul 35, dupa alineatul (11) se introduc sase noi alineate, alineatele (111), (112), (113), (114), (115) si (116), cu urmatorul cuprins:
   
    "(111) Mandatul în brokeraj nu poate fi îndeplinit prin intermediul unui agent de asigurare sau de reasigurare, persoana fizica ori juridica, sau printr-un subagent ori agent de asigurare subordonat.
   
    (112) Înainte de a încheia mandatul de brokeraj cu clientul, brokerul trebuie sa îi solicite un înscris din care sa rezulte ca acesta nu a semnat cu unul sau mai multi brokeri un mandat cu acelasi obiect.
   
    (113) În cazul în care clientul se considera prejudiciat de modul cum se îndeplineste mandatul de brokeraj are dreptul de a solicita modificarea prin întelegere amiabila sau în cazul în care nu se ajunge la nici un acord are dreptul sa revoce mandatul. În toate cazurile de mai sus clientul trebuie sa-si argumenteze solicitarea în scris, printr-un preaviz trimis cu cel putin:
   
    10 zile calendaristice înaintea datei de solicitare a întelegerii amiabile; sau
    30 de zile calendaristice înaintea datei de revocare a mandatului.
    (114) În cazul în care nu se respecta prevederile alin. (112) si alin. (113) pct. 1 si 2, brokerul în cauza este îndreptatit sa ceara rambursarea cheltuielilor efectuate pâna la data la care ia cunostinta despre faptele descrise în prevederile mentionate mai sus sau, dupa caz, sa solicite daune materiale.
   
    (115) Personalul propriu al brokerului de asigurare si/sau de reasigurare, care are ca principala atributie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare si/sau de reasigurare, va fi înscris în registrul prevazut la art. 5 lit. r), în conditiile prevazute prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
   
    (116) Asistentii în brokeraj vor fi înscrisi în Jurnalul asistentilor în brokeraj."
   
    96. La articolul 35, dupa alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (131), cu urmatorul cuprins:
   
    "(131) Brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare le este interzis sa faca reclama ori publicitate remunerata pentru produsele, activitatea sau actiunile de orice fel ale asiguratorilor ori reasiguratorilor."
   
    97. Alineatul (14) al articolului 35 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(14) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata ca activitatea de publicitate a intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari care au sediul social ori domiciliul, dupa caz, în România nu respecta aceste reguli, aplica sanctiunile prevazute la art. 39 alin. (3) lit. d) sau e)."
   
    98. La articolul 35, dupa alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (15), (16), (17) si (18), cu urmatorul cuprins:
   
    "(15) Toate rapoartele, documentele si solicitarile brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, precum si corespondenta de orice fel a acestora cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor fi semnate, dupa caz, numai de persoanele semnificative.
   
    (16) Orice împuternicire data unei alte persoane, emisa inclusiv de administratori sau de administratorul unic, în cazul în care acesta din urma nu face parte din conducerea executiva, este nula de drept.
   
    (17) Prin derogare de la prevederile alin. (16), când conducerea este asigurata de o singura persoana, în cazuri bine justificate, persoanele mentionate la alin. (16) pot împuternici o alta persoana din cadrul brokerului de asigurare si/sau de reasigurare, pentru a duce la îndeplinire obligatiile prevazute la alin. (15).
   
    (18) Împuternicirea, care trebuie sa indice perioada pentru care se acorda, va fi trimisa în cel mult doua zile calendaristice de la emiterea ei, spre înstiintare, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor."
   
    99. Dupa articolul 35 se introduc doua noi articole, articolele 351 si 352, cu urmatorul cuprins:
   
    "Art. 351. - Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare sunt obligati sa prezinte Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor situatiile financiare anuale, precum si alte documente, rapoarte ori informatii cerute de aceasta, la termenele si în formele stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi sau prin avize, decizii ori circulare.
   
    Art. 352. - (1) Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare pot fructifica ori investi capitalul social, veniturile realizate din activitatea de intermediere în asigurari sau în reasigurari, precum si rezervele de capital în bunuri mobiliare ori imobiliare (depozite bancare, actiuni, obligatiuni, alte titluri de valori mobiliare, imobile destinate activitatii proprii sau închirierii).
   
    (2) Veniturile din activitatea de închiriere a imobilelor pot reprezenta maximum 15% din veniturile aferente activitatii de intermediere în asigurari."
   
    100. La articolul 36, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
   
    "(31) Dupa data aderarii României la Uniunea Europeana, taxa de functionare prevazuta la alin. (3) se poate majora pâna la maximum 0,5% din veniturile din activitatea de brokeraj aferente perioadei pentru care sunt datorate, în raport cu obligatiile ce revin Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, dupa dobândirea statutului de stat membru al Uniunii Europene."
   
    101. Articolul 365 va avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 365. - În cazul retragerii autorizatiei sau, dupa caz, al radierii din registrul agentilor de asigurare a unui intermediar în asigurari si/sau în reasigurari, care are sediul social ori domiciliul pe teritoriul României, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va informa toate autoritatile competente pe al caror teritoriu îsi desfasoara activitatea acel intermediar în baza dreptului de stabilire sau a libertatii de a presta servicii."
   
    102. Dupa articolul 366 se introduce un nou articol, articolul 367, cu urmatorul cuprins:
   
    "Art. 367. - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va lua masurile necesare pentru a asigura publicarea corespunzatoare a conditiilor în care trebuie sa se desfasoare activitatea de asigurare pe teritoriul României."
   
    103. Alineatul (2) al articolului 38 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(2) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata ca activitatea de publicitate a asiguratorilor sau reasiguratorilor cu sediul social în România nu respecta aceste reguli, aplica sanctiunile prevazute la art. 39 alin. (3) lit. d) sau e)."
   
    104. Titlul capitolului VIII va avea urmatorul cuprins:
   
    "Activitatea de control si sanctiuni"
   
    105. Dupa articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 381, cu urmatorul cuprins:
   
    "Art. 381. - (1) Încalcarea prevederilor prezentei legi, a normelor adoptate în aplicarea acesteia, precum si a avizelor, deciziilor sau solicitarilor de informatii, documente si rapoarte se constata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prin exercitarea unui control permanent, periodic sau inopinat al activitatii asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sau Fondului de compensare.
   
    (2) Efectuarea unui control periodic sau inopinat se hotaraste prin decizie a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
   
    (3) Sanctiunile se stabilesc de catre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor în baza referatelor de constatare întocmite de catre directiile de specialitate care efectueaza controlul permanent la sediul autoritatii de supraveghere ori a proceselor-verbale încheiate ca urmare a controalelor periodice sau inopinate efectuate de echipele de control desemnate în acest scop, la sediul asiguratorului, reasiguratorului ori intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sau Fondului de compensare.
   
    (4) Urmarirea aplicarii sanctiunilor se face de catre directiile de specialitate care au întocmit referatele ori de catre directia de control, pentru controalele periodice sau inopinate.
   
    (5) Controlul permanent se efectueaza la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de catre directiile sale de specialitate, asupra:
   
    a) datelor din rapoartele si informarile, periodice sau anuale, stabilite prin prezenta lege si prin normele emise în aplicarea acesteia;
    b) documentelor si informatiilor solicitate prin avize sau decizii de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în vederea exercitarii unei supravegheri de tip prudential;
    c) documentelor si informatiilor care necesita aprobarea prealabila a modificarilor hotarâte de catre asiguratori, reasiguratori si brokerii de asigurare si/sau de reasigurare;
    d) respectarii termenelor de prezentare a rapoartelor, informarilor, documentelor si informatiilor prevazute la lit. a),
    b) si c).
    (6) Directiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor care efectueaza controlul permanent în conformitate cu prevederile alin. (5) vor notifica, prin scrisoare cu confirmare de primire, persoanelor semnificative ale asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, ale Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sau conducatorului compartimentului specializat al administratorului Fondului de compensare despre încalcarea prevederilor prezentei legi si ale normelor emise în aplicarea acesteia si vor solicita acestora ca, în termen de 7 zile calendaristice de la primirea notificarii, sa remita un raspuns prin care sa explice motivul încalcarii.
   
    (7) În termen de 3 zile lucratoare de la primirea raspunsului la notificarea prevazuta la alin. (6), directia de specialitate în cauza va propune, printr-un referat de constatare, Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor masurile sanctionatorii, la care se anexeaza raspunsul primit.
   
    (8) Referatul de constatare se va întocmi si se va prezenta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, în acelasi termen ca cel prevazut la alin. (7), si în cazul lipsei unui raspuns la notificarea prevazuta la alin. (6).
   
    (9) Termenele prevazute la alin. (6) si, respectiv, alin. (7) decurg de la data de înregistrare a notificarii de catre asiguratori, reasiguratori, intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România sau Fondul de compensare, dupa caz, si, respectiv, de la data de înregistrare a raspunsului la notificare de catre directia de specialitate emitenta a notificarii.
   
    (10) În functie de natura, gravitatea si frecventa abaterilor Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor poate hotarî atât aplicarea unei sanctiuni, în conformitate cu prevederile prezentei legi, cât si efectuarea unui control inopinat la sediul asiguratorului, reasiguratorului si intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari sau, în cazul în care este în desfasurare un control periodic, va dispune extinderea acestuia si asupra aspectelor negative sesizate.
   
    (11) Controalele periodice si tematica acestora vor fi notificate catre asiguratori, reasiguratori si brokerii de asigurare si/sau de reasigurare sau, daca este cazul, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, agentilor de asigurare sau de reasigurare si agentilor de asigurare subordonati, persoane juridice, cu 30 de zile înainte de data de începere.
   
    (12) Asiguratorii, reasiguratorii si brokerii de asigurare si/sau de reasigurare, precum si Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România au obligatia de a pune la dispozitia echipelor de control periodic sau inopinat un spatiu adecvat, care pe perioada desfasurarii controlului sa fie folosit numai de catre membrii echipei.
   
    (13) Controalele inopinate vor viza numai aspecte punctuale, rezultate din analiza rapoartelor si informarilor, periodice sau anuale, ori a reclamatiilor si sesizarilor înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, privind activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sau a Fondului de compensare, dupa caz, si nu pot dura mai mult de 3 zile lucratoare consecutive.
   
    (14) Nici un asigurator, reasigurator si intermediar în asigurari si/sau în reasigurari, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România sau Fondul de compensare nu poate refuza efectuarea unui control inopinat."
   
    106. Alineatul (1) al articolului 39 se abroga.
   
    107. La articolul 39 alineatul (2), literele a), b), c) si d) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "a) nerespectarea, în orice mod, a normelor adoptate conform art. 8 alin. (1), precum si a deciziilor sau avizelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emise potrivit art. 4 alin. (26) si art. 8 alin. (2);
    b) înmatricularea asiguratorilor sau reasiguratorilor la Oficiul National al Registrului Comertului fara autorizatia emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
    c) încalcarea, în orice mod, a dispozitiilor art. 5 lit. b), c), d), e), f), g), h), h1), h2), h3), i), j), l), m) si ale art. 18;
    d) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (16), (17) si (18), art. 121, 122, 20, 201, art. 33 alin. (7), art. 34 alin. (41), (42) si (43), art. 381 alin. (6), (12) si (14), precum si ale cap. V, dupa caz;".
    108. La articolul 39 alineatul (2), literele g) si i) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "g) încalcarea obligatiilor prevazute la art. 16 si 35 si a normelor emise în aplicarea prezentei legi cu privire la mentinerea limitei minime a capitalului social si, dupa caz, a fondului de rezerva libera varsat, a marjei de solvabilitate si, dupa data aderarii României la Uniunea Europeana, a fondului de siguranta;
    .........................................................................................
    i) nerespectarea prevederilor art. 23, art. 42 alin. (2) si ale normelor emise în aplicarea prezentei legi privind transferul de portofoliu;".
    109. La articolul 39 alineatul (2), literele j) si k) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "j) neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasa a obligatiilor prevazute la art. 27, 28 si 281;
    k) nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (3), (41), (6), (7) si (14), art. 34, art. 381 alin. (6), (12) si (14) si a normelor privind desfasurarea activitatii agentilor de asigurare, ale subagentilor si agentilor de asigurare subordonati;".
    110. La articolul 39 alineatul (2), litera m) va avea urmatorul cuprins:
   
   
    "m) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 35 alin. (13), (131) si (14) si la art. 38 alin. (2) privind activitatea de publicitate si de reclama;".
    111. La articolul 39 alineatul (2), dupa litera m) se introduc patru noi litere, literele m1), m2), m3) si m4), cu urmatorul cuprins:
   
    "m1) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (16), (17) si (18);
   
    m2) nerespectarea obligatiilor brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, prevazute la art. 33 alin. (3), (41), (6), (7) si (14), art. 35, 36, art. 381 alin. (6), (12) si (14) si în normele emise în aplicare;
   
    m3) nerespectarea de catre asiguratori, reasiguratorii si brokerii de asigurare si/sau de reasigurare, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, precum si de catre administratorul Fondului de compensare a termenelor de transmitere sau trimiterea cu date incomplete si eronate a rapoartelor, raportarilor, analizelor, documentelor si informatiilor prevazute de prezenta lege, de normele emise în aplicarea ei sau prin decizii ori avize;
   
    m4) nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (3), (31) si (4) si ale normelor emise în aplicarea acestuia de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România sau administratorul Fondului de compensare;".
   
    112. La articolul 39 alineatul (2), literele n) si o) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "n) desfasurarea de catre asiguratori sau reasiguratori a activitatii de asigurare, de reasigurare sau de bancassurance prin intermediari neautorizati si/sau neînregistrati potrivit legii sau fara calificarea si pregatirea profesionala corespunzatoare;
    o) neîndeplinirea ori îndeplinirea în mod defectuos a obligatiei de tinere a registrului agentilor de asigurare sau a jurnalului asistentilor în brokeraj, dupa caz, potrivit legii si normelor emise în aplicarea acesteia;".
    113. La articolul 39 alineatul (3), literele c) si e) vor avea urmatorul cuprins:
   
   
    "c) amenda aplicabila: asiguratorilor sau reasiguratorilor, de la 0,5% pâna la 1% din capitalul social; intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, cu forma juridica de societate pe actiuni, de la 3% la 6%; brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, cu forma juridica de societate cu raspundere limitata, de la 10% pâna la 20% din capitalul social; agentilor de asigurare persoane juridice, cu forma juridica de societate cu raspundere limitata, de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON); agentilor de asigurare persoane fizice, subagentilor si agentilor de asigurare subordonati, persoane fizice, de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON); persoanelor nominalizate la art. 5 lit. d) pct. 2, între 5.000 lei (RON) si 10.000 lei (RON); persoanelor nominalizate la art. 5 lit. d) pct. 3, 4, 5 si 6, precum si conducatorului sau, dupa caz, conducerii executive a agentilor de asigurare persoane juridice, respectiv a consiliului director/conducerii executive a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, a administratorului Fondului de compensare, dupa caz, între 1-6 salarii nete ale persoanelor respective din luna precedenta celei în care a fost constatata contraventia. În cazul în care prin aplicarea acestor amenzi se depaseste limita maxima prevazuta pentru amenzi în legea-cadru care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, se va aplica aceasta;
    .........................................................................................
    e) retragerea autorizatiei asiguratorilor, reasiguratorilor sau brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, revocarea administratorului Fondului de compensare si, dupa caz, retragerea avizului acordat potrivit art. 25, precum si dispunerea catre asiguratori/reasiguratori si brokeri de asigurare/reasigurare a radierii agentilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, a subagentilor, a agentilor de asigurare subordonati sau a asistentilor în brokeraj, din registrele speciale în care acestia au fost înregistrati."
    114. La articolul 39 alineatul (3), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1) cu urmatorul cuprins:
   
    "c1) suspendarea temporara a dreptului de vot al actionarilor semnificativi;".
   
    115. Alineatul (8) al articolului 39 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(8) Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) fapta oricarei persoane constând în desfasurarea activitatii de asigurare în/din România fara autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precum si desfasurarea activitatii fara înscrierea în Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari."
   
    116. La articolul 39, dupa alineatul (8) se introduc trei noi alineate, alineatele (81), (82) si (83), cu urmatorul cuprins:
   
    "(81) Se interzice oricarei persoane care nu are autorizatie emisa sau nu este înregistrata la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa utilizeze denumirile de asigurator, reasigurator, broker de asigurare si/sau de reasigurare, agent de asigurare sau de reasigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat sau derivatele acestora, în legatura cu o activitate, un produs sau un serviciu, cu exceptia cazului în care aceasta utilizare este stabilita sau recunoscuta prin lege sau printr-un acord international, sau când, din contextul în care sunt folosite aceste cuvinte, rezulta neîndoielnic ca nu este vorba de activitati de asigurare, de reasigurare sau de intermediere în asigurari si/sau în reasigurari.
   
    (82) În orice forma de publicitate, acte oficiale, contracte ori alte asemenea documente, initialele, sigla, emblema sau alte elemente de identificare a unui asigurator, reasigurator sau intermediar în asigurari si/sau în reasigurari care functioneaza în România ori care sugereaza o legatura cu aceasta pot fi utilizate numai de catre si în legatura cu o subunitate a acelei entitati, inclusiv în denumirea acesteia.
   
    (83) În scopul exercitarii activitatilor specifice, entitatile straine pot utiliza pe teritoriul României denumirea pe care o utilizeaza si în tara de origine. În situatia în care exista posibilitatea unor confuzii, în scopul asigurarii unei clarificari corespunzatoare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate sa solicite ca numele asiguratorului, reasiguratorului sau intermediarului în asigurari si/sau în reasigurari respectiv sa fie însotit de o mentiune explicativa în limba româna."
   
    117. La articolul 39, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:
   
    "(12) În vederea asigurarii transparentei si aplicarii unitare a masurilor sanctionatorii prevazute la acest articol, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va emite norme în aplicarea prezentei legi privind gradualizarea masurilor sanctionatorii. Masurile sanctionatorii trebuie sa fie proportionale cu gradul de pericol social al faptei savârsite, tinându-se seama de împrejurarile în care a fost savârsita, de modul si mijloacele de savârsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date înscrise în referatul de constatare/procesul-verbal."
   
    118. Articolul 411 va avea urmatorul cuprins:
   
    "Art. 411 - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va emite norme privind rezolvarea corespunzatoare a reclamatiilor si, pe cale amiabila, a disputelor dintre intermediarii în asigurari si/sau în reasigurari si asigurati.
   
    (2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini asociatiile profesionale ale asiguratorilor si intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari sa coopereze în vederea rezolvarii disputelor transfrontaliere."
   
    119. La articolul 421, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
   
    "(3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu are calitate procesuala si nu poate fi chemata în judecata în procesele declansate împotriva asiguratorilor/reasiguratorilor/ intermediarilor în asigurari si/sau în reasigurari, chiar daca acestia se afla în procedura de redresare financiara sau de faliment, si nici în procesele împotriva Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România sau administratorului Fondului de compensare, dupa caz, pentru a raspunde de neîndeplinirea obligatiilor asumate de acestia potrivit legii si/sau conventiilor internationale."
   
    120. La articolul 43, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
   
    "(21) Oficiul National al Registrului Comertului este obligat sa permita accesul gratuit al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor la informatiile din registrul comertului central, tinut în sistem computerizat, referitoare la asiguratorii si brokerii de asigurare din România, autorizati în conformitate cu prevederile prezentei legi, la agentii de asigurare persoane fizice si juridice, precum si la alte persoane fizice sau juridice care sunt sau solicita aprobarea pentru a deveni actionari semnificativi directi sau indirecti ai unui asigurator sau broker; de asemenea, Oficiul National al Registrului Comertului este obligat sa furnizeze la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor informatii economico-financiare raportate de asiguratori, reasiguratori, agenti de asigurare, persoane juridice si brokeri de asigurare si/sau de reasigurare în situatiile financiare anuale."
   
    121. Alineatul (2) al articolului 44 va avea urmatorul cuprins:
   
    "(2) Asiguratorii care îsi înceteaza activitatea sau, în cazul asiguratorilor cu activitate compozita, solicita renuntarea la una dintre activitati sunt obligati sa procedeze la efectuarea transferului de portofoliu în conditiile prevazute în art. 23 si în normele emise în aplicarea prezentei legi."
   
    122. La articolul 47 punctul 2, litera g) se abroga.
   
    123. Titlul anexei nr. 2 va avea urmatorul cuprins:
   
    "REGISTRUL SPECIAL
    al activelor admise sa acopere rezervele tehnice"
    
    124. La anexa nr. 3, punctul 3 va avea urmatorul cuprins:
   
    "3. Directiva 2002/83/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viata (Jurnalul Oficial L 345, 19/12/2002, p. 0001):
   
    - expunere de motive (18), art. 1, art. 2, art. 4, art. 5, art. 6 alin. (5), art. 7, art. 8, art. 9, art. 10, art. 11, art. 13, art. 14, art. 15, art. 17, art. 18, art. 19, art. 20, art. 24, art. 27, art. 28, art. 29, art. 30, art. 31, art. 34, art. 37, art. 39, art. 40, art. 41, art. 42, art. 43, art. 44, art. 45, art. 46, art. 47, art. 48, art. 49, art. 51, art. 53, art. 54, art. 55, art. 61, art. 62, art. 67, art. 69, anexa, anexa 2."
    125. La anexa nr. 3, punctul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   
    "5. Directiva 2002/92/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurari (Jurnalul Oficial L 009, 15/01/2003, p. 0003):
   
    - art. 1, art. 1(2), art. 2, art. 3, art. 4, art. 6, art. 7, art. 7(3), art. 9, art. 11, art. 12, art. 14."
    126. La anexa nr. 3, dupa punctul 10, se introduc trei noi puncte, punctele 11, 12 si 13, cu urmatorul cuprins:
   
    "11. Directiva a patra a Consiliului privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societati comerciale (78/660/EEC), publicata în Jurnalul Oficial nr. L 222, 14/08/1978:
   
    - Art. 17
    12. Regulamentul Consiliului (EC) 2001/2157 privind statutul unei companii europene, publicat în Jurnalul Oficial nr. L 294, 10/11/2001:
   
    - Art. 1 alin. 1
    13. Directiva 77/91 publicata în Jurnalul Oficial nr. L 026, 31/01/1977:
   
    - art. 6 alin. 1."
    Art. II. - (1) Orice dispozitii legale referitoare la asigurari si/sau reasigurari, privind fondul de siguranta, se vor aplica începând cu data aderarii României la Uniunea Europeana.
   
    (2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va emite norme în aplicarea Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, în termen de 6 luni de la data intrarii în vigoare a prezentului act normativ.
   
    (3) În termen de patru luni de la data aderarii României la Uniunea Europeana, asiguratorii sau reasiguratorii autorizati în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligati sa se conformeze prevederilor art. 121 alin. (1) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
   
    (4) Registrul actuarilor se va deschide de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor de la data aderarii României la Uniunea Europeana.
   
    (5) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va remite Registrul actuarilor catre Corpul actuarilor, în termen de 4 ani de la data aderarii României la Uniunea Europeana. De la data preluarii Registrului actuarilor, Corpul actuarilor primeste statut de asociatie profesionala independenta cu rol de autoreglementare a acestei profesii.
   
    Art. III. - Alineatul (2) al articolului III din Legea nr. 403/2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.976 din 25 octombrie 2004, se abroga.
   
    Art. IV. - Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.148 din 10 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica dupa aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.
   
    PRIM-MINISTRU
    CALIN POPESCU-TARICEANU
   
    Contrasemneaza:
   
    Ministrul finantelor publice,
    Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
   
   
   


SmartCity5

COMENTARII la OUG 201/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 201 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu OUG 201/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu