Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 99 din 16 septembrie 1992

privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Turcia privind transferul persoanelor condamnate

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 243 din 30 septembrie 1992


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Conventia dintre Romania si Republica Turcia privind transferul persoanelor condamnate, semnata la Ankara la 28 mai 1991.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 23 martie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE SENATUI
                academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 3 septembrie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) in Constitutia Romaniei.
                PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                          MARTIAN DAN


                            CONVENTIE
intre Romania si Republica Turcia privind transferul persoanelor condamnate

    Romania si Republica Turcia, in dorinta de a adinci cooperarea in materie penala si de a permite condamnatilor sa execute pedepsele private de libertate in tara ai caror cetateni sint, in vederea reintegrarii lor sociale, au convenit urmatoarele:

    CAP. 1
    Principii generale

    Art. 1
    In intelesul prezentei conventii:
    a) expresia statul de condamnare inseamna statul in care a fost condamnat infractorul si de unde urmeaza sa fie transferat;
    b) expresia statul de executare inseamna statul in care urmeaza sa fie transferat condamnatul in vederea executarii pedepsei;
    c) termenul condamnat inseamna orice persoana care, facind obiectul unei hotariri judecatoresti de condamnare pe teritoriul unuia sau celuilalt stat, este obligata sa execute o pedeapsa privata de libertate si se afla in stare de detentie.
    Art. 2
    Cele doua state contractante se angajeaza sa-si acorde reciproc, in conditiile prevazute de prezenta conventie, transferarea persoanelor condamnate.
    Art. 3
    Cererea de transferare poate fi facuta:
    a) fie de catre statul de condamnare;
    b) fie de catre statul de executare;
    c) fie personal de catre condamnat, care prezinta, in acest scop, o cerere unuia dintre cele doua state.
    Art. 4
    Prezenta conventie se aplica in urmatoarele conditii:
    a) infractiunea care face obiectul cererii trebuie sa fie incriminata de legislatia ambelor state;
    b) hotarirea judecatoreasca prevazuta la art. 1 lit. c) trebuie sa fie definitiva si executorie;
    c) condamnatul trebuie sa aiba cetatenia statului in care urmeaza sa fie transferat;
    d) condamnatul trebuie sa-si dea consimtamintul la transferare;
    e) in momentul cererii de transferare, condamnatul trebuie sa mai aiba de executat cel putin un an de pedeapsa privativa de libertate. In mod exceptional, cele doua state pot conveni asupra transferarii si in cazul in care durata pedepsei care a ramas de executat este mai mica decit cea sus-mentionata.
    Art. 5
    Statul de condamnare aduce la cunostinta celuilalt stat orice condamnare pronuntata impotriva unui cetatean al acestui de pe urma stat, care ar putea duce la transferare, potrivit prevederilor prezentei conventii.
    Autoritatile competente din statul de condamnare aduc la cunostinta oricarui cetatean al celuilalt stat, impotriva caruia s-a dat o hotarire definitiva de condamnare, faptul ca are posibilitatea, in conditiile prezentei conventii, sa ceara transferarea sa in vederea executarii pedepsei in tara al carui cetatean este.
    Condamnatul trebuie incunostintat in scris despre orice hotarire luata de vreunul dintre cele doua state in legatura cu o cerere de transferare.
    Art. 6
    Transferarea condamnatului este respinsa:
    a) daca unul dintre cele doua state considera ca transferarea ar putea aduce atingere suveranitatii, securitatii, ordinii sale publice, principiilor fundamentale ale ordinii de drept sau altor interese fundamentale ale sale;
    b) daca autoritatile competente din statul de executare au pronuntat impotriva condamnatului respectiv, pentru aceleasi fapte, o hotarire judecatoreasca definitiva;
    c) daca hotarirea pronuntata impotriva condamnatului nu poate fi pusa in executare in statul de executare, intrucit face obiectul prescriptiei sau al altei cauze care, in conformitate cu dispozitiile legale din acel stat, impiedica punerea in executare a condamnarii respective;
    d) daca condamnarea a fost pronuntata in cazul unei infractiuni de natura strict militara.
    Art. 7
    Transferarea condamnatului poate fi respinsa:
    a) daca autoritatile competente din statul de executare au hotarit sa nu porneasca urmarirea sau sa inceteze urmarirea inceputa pentru aceleasi fapte;
    b) daca faptele care stau la baza condamnarii fac obiectul urmaririi in statul de executare;
    c) daca condamnatul nu a achitat despagubirile care-i revin. Totusi, sumele datorate cu titlu de despagubiri, amenzi, cheltuieli de judecata si condamnari pecuniare de orice fel pot fi executate in statul de executare, in conformitate cu legislatia acestuia;
    d) daca condamnatul are si cetatenia statului de condamnare. Calitatea de cetatean este apreciata in raport cu data condamnarii.
    Art. 8
    1. Condamnatul trebuie sa-si dea consimtamintul la transferarea de bunavoie si in deplina cunostinta de cauza in privinta consecintelor juridice care decurg din aceasta. Daca unul dintre cele doua state considera necesar, avind in vedere virsta sau starea fizica ori psihica a condamnatului, consimtamintul este dat de reprezentantul acestuia. Procedura urmata in acest sens este reglementata de dreptul din statul de condamnare.
    2. Statul de condamnare trebuie sa-i permita statului de executare, la cerere, sa verifice, prin intermediul unui functionar consular, daca consimtamintul la transferare a fost dat in conditiile prevazute in paragraful anterior.
    Art. 9
    1. Pedeapsa pronuntata in statul de condamnare este direct executorie in statul de executare pentru partea care n-a fost executata in statul de condamnare.
    Totusi, autoritatile competente din statul de executare decid, printr-o hotarire judecatoreasca, asupra modalitatilor de punere in executare a hotaririi pronuntate in statul de condamnare.
    2. Daca pedeapsa data de statul de condamnare este, sub aspectul naturii si al duratei, mai grava decit cea prevazuta de legea statului de executare pentru aceleasi fapte, acest de pe urma stat o inlocuieste cu o pedeapsa privativa de libertate care corespunde cel mai bine in legislatia sa sau reduce pedeapsa pronuntata la maximum legal aplicabil.
    3. Pedeapsa inlocuita nu poate nici agrava, prin natura sau durata, pedeapsa privativa de libertate pronuntata de statul de condamnare si nici depasi maximum prevazut de legea statului de executare.
    Art. 10
    Statul de executare informeaza statul de condamnare, la cererea acestuia, asupra modului de executare a condamnarii.
    Art. 11
    Modalitatile de executare a pedepsei sint reglementate de legea statului de executare, singurul competent sa ia orice decizii referitoare la aceasta.
    Art. 12
    Numai statul de condamnare are dreptul de a statua in privinta oricarui recurs de revizuire introdus impotriva condamnarii.
    Art. 13
    1. Condamnatii transferati beneficiaza de amnistia si gratierea intervenite in vreunul dintre cele doua state.
    2. Statul de condamnare informeaza neintirziat statul de executare in legatura cu orice decizie sau masura care conduce la incetarea, in intregime sau in parte, a executarii pedepsei.
    3. Autoritatile competente din statul de executare pun capat executarii pedepsei de indata ce li se aduce la cunostinta vreo decizie sau masura care are ca efect inlaturarea caracterului executoriu al pedepsei.
    Art. 14
    Nici un condamnat transferat in aplicarea prezentei conventii nu mai poate fi urmarit, arestat sau detinut in statul de executare pentru infractiunea ce a atras pedeapsa pronuntata de catre statul de condamnare, care a dat loc transferarii.
    Art. 15
    Prezenta conventie se va aplica la executarea condamnarilor pronuntate fie inainte, fie dupa intrarea ei in vigoare.

    CAP. 2
    Procedura

    Art. 16
    Orice cerere de transferare se formuleaza in scris. Ea cuprinde datele de identificare a condamnatului, locul de detentie din statul de condamnare si domiciliul (resedinta) din statul de executare. Aceasta este insotita de o declaratie constatatoare a consimtamintului sau al reprezentantului acestuia la transferare.
    Art. 17
    Statul de condamnare adreseaza statului de executare o copie conforma a hotaririi de condamnare. Aceasta atesta caracterul executoriu al hotaririi si precizeaza, pe cit posibil, imprejurarile infractiunii, data si locul comiterii ei, precum si calificarea acesteia si dispozitiile legale aplicabile. Ea ofera toate informatiile necesare privind durata pedepsei ramase de executat, durata detentiei preventive executate si reducerile de pedeapsa acordate, precum si cele referitoare la personalitatea condamnatului si comportarea acestuia in statul de condamnare inainte si dupa pronuntarea deciziei de condamnare.
    Statul de executare aduce la cunostinta statului de condamnare, inainte de acceptarea cererii de transferare, pedeapsa maxima prevazuta de propria legislatie pentru aceleasi fapte.
    Daca unul dintre cele doua state considera ca informatiile furnizate de catre celalalt stat nu sint suficiente ca sa-i permita sa aplice prezenta conventie acesta cere completarea lor.
    Art. 18
    Cererile de transferare se transmit direct intre ministerele de justitie.
    Art. 19
    Actele si documentele transmise in aplicarea prezentei conventii sint scutite de formalitatile de legalizare; ele poarta semnatura si stampila autoritatii competente.
    Aceste documente vor fi insotite de o traducere, fie in limba statului de executare, fie in limbile franceza sau engleza.
    Art. 20
    Atunci cind propunerea de transferare este aprobata. ministerele de justitie din ambele state sint obligate neintirziat asupra locului, datei si a modalitatilor de transferare a condamnatului.
    Art. 21
    Cheltuielile de transferare revin statului de executare, exceptind totusi cheltuielile angajate exclusiv pe teritoriul celuilalt stat.
    Statul caruia ii revin cheltuielile de transferare asigura escorta.

    CAP. 3
    Dispozitii finale

    Art. 22
    1. Fiecare dintre cele doua state va notifica celuilalt stat indeplinirea procedurilor impuse de propria legislatie pentru intrarea in vigoare a prezentei conventii. Schimbul notificarilor de constatare a indeplinirii acestor proceduri se va face cit mai curind posibil.
    2. Prezenta conventie va intra in vigoare dupa 30 (treizeci) de zile de la data schimbului instrumentelor de ratificare.
    3. Prezenta conventie se incheie pe o perioada nelimitata. Totusi, fiecare dintre cele doua state va putea s-o denunte in orice moment, adresind celuilalt, pe cale diplomatica, o notificare scrisa de denuntare; in acest caz, denuntarea va produce efecte la un an de la data primirii sus-mentionatei notificari.
    Drept pentru care, reprezentantii imputerniciti ai celor doua state au semnat prezenta conventie.
    Facuta la Ankara la 28 mai 1991, in doua exemplare originale in limbile romana, turca si franceza, toate cele trei texte avind aceeasi valoare. Deosebirile de interpretare se vor rezolva pe baza textului in limba franceza.

                    Pentru Romania,
                    Victor Babiuc,
                    ministrul justitiei

                    Pentru Republica Turcia,
                    Oltan Sungurlu,
                    ministrul justitiei

                                          



SmartCity5

COMENTARII la Legea 99/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 99 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 99/1992
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu