Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 24 din 12 martie 1992

pentru aderarea Romaniei la Conventia asupra prescriptiei in materie de vinzare internationala de marfuri, incheiata la New York la 14 iunie 1974, si la Protocolul de modificare a conventiei, incheiat la Viena la 11 aprilie 1980

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 46 din 20 martie 1992


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Romania adera la Conventia asupra prescriptiei in materie de vinzare internationala de marfuri, incheiata la New York la 14 iunie 1974, si la Protocolul de modificare a conventiei, incheiat la Viena la 11 aprilie 1980.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 13 ianuarie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                     academician ALEXANDRU BARLADEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 9 martie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                                MARTIAN DAN

                              CONVENTIE
asupra prescriptiei in materie de vinzare internationala de marfuri*)

    *) Traducere.

    Statele-parti la prezenta conventie,
    considerind comertul international ca un factor important pentru promovarea de relatii amicale intre state,
    apreciind ca adoptarea unor reguli uniforme reglementind termenul de prescriptie in materie de vinzare internationala de bunuri mobile corporale ar inlesni dezvoltarea comertului mondial,
    au convenit asupra celor ce urmeaza:

    TITLUL I
    Dispozitii generale
    Sfera de aplicare

    Art. 1
    1. Prezenta conventie determina conditiile in care drepturile si actiunile reciproce ale unui cumparator si ale unui vinzator, nascute dintr-un contract de vinzare internationala de bunuri mobile corporale, sau referitoare la o contraventie la acest contract, rezilierea ori nulitatea sa, nu mai pot fi exercitate urmare expirarii unui anumit interval de timp. Acest interval de timp este desemnat in aceasta conventie prin expresia termen de prescriptie.
    2. Prezenta conventie nu afecteaza un termen in cursul caruia o parte trebuie sa notifice celeilalte sau sa indeplineasca orice act, altul decit deschiderea unei proceduri, sub sanctiunea de a nu putea exercita dreptul sau.
    3. In prezenta conventie:
    a) termenii cumparator, vinzator si parte desemneaza persoanele care cumpara sau vind sau care s-au angajat sa cumpere sau sa vinda bunuri mobile corporale si persoanele care sint succesorii lor sau avinzi cauza privind drepturile si obligatiile decurgind din contractul de vinzare;
    b) termenul creditor desemneaza oricare parte care valorifica un drept, fie ca acesta are sau nu are ca obiect plata unei sume de bani;
    c) termenul debitor desemneaza oricare parte impotriva careia un creditor valorifica un drept;
    d) prin expresia contraventie la contract se intelege orice neexecutare de catre o parte a obligatiilor sale sau orice executare care nu este conforma cu contractul;
    e) prin termenul procedura se intelege orice procedura judiciara, arbitrala sau administrativa;
    f) prin termenul persoana trebuie sa se inteleaga deopotriva orice societate, asociatie sau entitate, fie publica, fie privata, capabila de a actiona in justitie;
    g) prin termenul inscris trebuie sa se inteleaga, deopotriva, comunicarile adresate prin telegrama sau prin telex;
    h) termenul an desemneaza un an socotit dupa calendarul gregorian.
    Art. 2
    In intelesul prezentei conventii:
    a) un contract de vinzare de bunuri mobile corporale este considerat ca avind un caracter international daca, in momentul incheierii contractului, cumparatorul si vinzatorul isi au sediul in state diferite;
    b) imprejurarea ca partile au sediul in state diferite nu poate fi luata in considerare decit daca aceasta reiese din contract sau din negocierile intre parti sau din informatiile date de ele inainte de incheierea contractului sau in acest moment;
    c) daca o parte intr-un contract de vinzare de bunuri mobile corporale are sedii in mai mult decit un stat, sediul este acela care are legatura cea mai strinsa cu contractul si executarea acestuia, tinind seama de imprejurarile cunoscute de parti sau avute in vedere de ele in momentul incheierii contractului;
    d) daca o parte nu are sediu, se va avea in vedere resedinta sa obisnuita;
    e) nici nationalitatea partilor, nici calitatea sau caracterul civil sau comercial al partilor sau ale contractului nu sint luate in considerare.
    Art. 3
    1. Prezenta conventie nu se aplica decit daca, in momentul incheierii contractului, partile dintr-un contract de vinzare internationala de bunuri mobile corporale isi au sediul in state contractante.
    2. In afara unei dispozitii contrare prezentei conventii, acestea se aplica fara a tine seama de legea care ar fi aplicabila in puterea regulilor de drept international privat.
    3. Prezenta conventie nu se aplica cind partile au exclus in mod expres aplicarea sa.
    Art. 4
    Prezenta conventiei nu reglementeaza vinzarile:
    a) de obiecte mobile corporale cumparate pentru folosinta personala, familiala sau casnica;
    b) la licitatii;
    c) urmare sechestrului sau oricarei alte modalitati consecutive autoritatii judiciare;
    d) de valori mobiliare, efecte de comert si monede;
    e) de nave, vapoare si aeronave;
    f) de electricitate.
    Art. 5
    Prezenta conventie nu se aplica drepturilor intemeiate pe:
    a) orice prejudiciu corporal sau decesul unei persoane;
    b) orice prejudiciu nuclear cauzat de catre lucrul vindut;
    c) orice privilegiu, gaj sau alta masura asiguratorie;
    d) orice decizie sau sentinta pronuntata urmare unei proceduri;
    e) orice titlu executoriu potrivit legii locului unde se cere executarea;
    f) orice cambie sau orice cec sau bilet de ordin.
    Art. 6
    1. Prezenta conventie nu se aplica contractelor in care partea preponderenta a obligatiilor vinzatorului consta intr-o furnizare de mina de lucru sau de alte servicii.
    2. Sint asimilate vinzarilor contractele de furnizare de bunuri mobile corporale urmind a fi fabricate sau produse, afara daca partea care comanda lucrul nu trebuie sa furnizeze o parte esentiala din elementele necesare acestei fabricatii sau productii.
    Art. 7
    La interpretarea si aplicarea prezentei conventii se va tine cont de caracterul sau international si de necesitatea de a promova uniformitatea.

    Durata si punctul de plecare ale termenului de prescriptie
    Art. 8
    Termenul de prescriptie este de 4 ani.
    Art. 9
    1. Sub rezerva dispozitiilor art. 10, 11 si 12, termenul de prescriptie curge de la data la care actiunea poate fi exercitata.
    2. Punctul de plecare al termenului de prescriptie nu este intirziat:
    a) cind o parte notifica celeilalte parti in sensul paragrafului 2 al primului articol, sau
    b) cind conventia de arbitraj prevede ca nici un drept nu va lua nastere atit timp cit o sentinta arbitrala nu va fi fost pronuntata.
    Art. 10
    1. O actiune rezultind dintr-o incalcare a contractului poate fi exercitata incepind cu data la care aceasta incalcare s-a produs.
    2. O actiune sprijinita pe neconformitatea lucrurilor poate fi exercitata incepind cu data la care lucrul a fost in mod efectiv remis cumparatorului sau oferta de remitere a lucrului refuzata de catre cumparator.
    3. O actiune sprijinita pe un dol savirsit inaintea incheierii contractului sau in momentul acestei incheieri sau rezultind din manopere frauduloase ulterioare poate fi exercitata, pentru aplicarea art. 9, incepind cu data la care faptul a fost sau trebuia in mod rational sa fi fost descoperit.
    Art. 11
    Daca vinzatorul a dat, privitor la lucrul vindut, garantie expresa valabila pe durata unui anumit termen sau determinat in orice alt fel, termenul de prescriptie al unei actiuni sprijinite pe garantie incepe sa curga de la data la care cumparatorul notifica vinzatorului faptul care motiveaza exercitarea actiunii sale si, cel mai tirziu, incepind de la data expirarii garantiei.
    Art. 12
    1. Cind, in cazurile prevazute de legea aplicabila contractului, o parte declara rezolutiunea contractului inaintea datei fixate pentru executarea sa, termenul de prescriptie curge incepind cu data la care declaratia este adresata celeilalte parti. Daca rezolutiunea contractului nu este declarata inaintea datei fixate pentru executare, termenul de prescriptie nu curge decit de la aceasta data.
    2. Termenul de prescriptie a oricarui drept sprijinit pe neexecutarea de catre o parte a unui contract prevazind prestatii sau plati esalonate curge, pentru fiecare dintre obligatii cu executare succesiva, incepind de la data la care neexecutarea care le afecteaza s-a produs. Cind, potrivit legii aplicabile contractului, o parte declara rezolutiunea contractului urmator acestei neexecutari, termenul de prescriptie a tuturor obligatiilor cu executare succesiva curge de la data la care declaratia este adresata celeilalte parti.

    Incetarea curgerii si prelungirii termenului initial
    Art. 13
    Termenul de prescriptie inceteaza sa curga cind creditorul indeplineste orice act care, dupa legea jurisdictiei sesizate, este considerat introductiv a unei proceduri judiciare impotriva debitorului. La fel, cind creditorul formuleaza in cursul unei proceduri deja angajate o cerere care exprima vointa sa de a pune in valoare dreptul sau impotriva debitorului.
    Art. 14
    1. Cind partile au convenit sa supuna diferendul lor arbitrajului, termenul de prescriptie inceteaza sa curga incepind de la data la care una dintre parti recurge la procedura de arbitraj in modul prevazut de conventia de arbitraj sau prin legea aplicabila acestei proceduri.
    2. In lipsa oricarei dispozitii in aceasta privinta, procedura de arbitraj se considera angajata la data la care cererea de arbitrare este notificata la resedinta obisnuita sau la sediul celeilalte parti sau, in lipsa, la ultima sa resedinta sau ultimul sau sediu cunoscut.
    Art. 15
    In orice procedura alta decit acelea prevazute la art. 13 si 14 termenul de prescriptie inceteaza sa curga atunci cind creditorul isi valorifica dreptul sau spre a-i obtine recunoasterea sau executarea, sub rezerva dispozitiilor legii reglementind aceasta procedura.
    La fel intre altele cu procedurile folosite cu ocazia:
    a) decesului sau incapacitatii debitorului;
    b) falimentului sau oricarei situatii de insolvabilitate privind totalitatea bunurilor debitorilor; sau
    c) dizolvarii sau lichidarii unei societati, asociatii sau entitati, cind aceasta este debitorul.
    Art. 16
    In interesul infaptuirii a ceea ce cuprind art. 13, 14 si 15, o cerere reconventionala este considerata a fi fost introdusa la aceeasi data ca si actul privitor la dreptul caruia este opusa, cu conditia ca atit cererea principala cit si cererea reconventionala sa decurga din acelasi contract sau din mai multe contracte incheiate in cursul aceleasi operatiuni.
    Art. 17
    1. Cind o procedura a fost introdusa potrivit art. 13, 14 si 15 sau 16 inainte de expirarea termenului de prescriptie, acesta este considerat a fi continuat sa curga daca procedura s-a incheiat fara ca o hotarire sa fi fost pronuntata asupra fondului pricinei.
    2. Cind, la sfirsitul acestei proceduri, termenul de prescriptie se gasea expirat sau trebuia sa expire in mai putin de un an, creditorul beneficiaza de un termen de un an cu incepere de la incheierea procedurii.
    Art. 18
    1. O procedura introdusa impotriva unui debitor face sa inceteze cursul prescriptiei fata de un codebitor solidar daca creditorul il informeaza pe acesta din urma, in scris, despre introducerea procedurii mai inainte de expirarea termenului de prescriptie prevazut in prezenta conventie.
    2. Cind o procedura este introdusa de catre un subdobinditor impotriva cumparatorului, termenul de prescriptie prevazut in prezenta conventie inceteaza sa curga, cit priveste recursul cumparatorului impotriva vinzatorului, daca cumparatorul a informat, in scris, vinzatorul inaintea expirarii zisului termen despre introducerea procedurii.
    3. Cind procedura vizata la paragrafele 1 si 2 ale prezentului articol s-a incheiat, termenul de prescriptie al recursului creditorului sau al cumparatorului impotriva debitorului solidar sau impotriva vinzatorului este considerat a nu fi incetat sa curga in temeiul paragrafelor 1 si 2 din prezentul articol, creditorul sau cumparatorul dispune totusi de un termen suplimentar de un an incepind de la data la care procedura s-a incheiat, daca in acel moment termenul de prescriptie a ajuns la expirare sau daca ii mai ramine sa curga mai putin de un an.
    Art. 19
    Cind creditorul savirseste, in statul unde debitorul isi are sediul sau si mai inainte de expirarea termenului de prescriptie, un act altul decit cele prevazute la art. 13, 14, 15 si 16 care, dupa legea acestui stat are drept efect redeschiderea unui termen de prescriptie, un nou termen de 4 ani incepe sa curga incepind de la data stabilita prin aceasta lege.
    Art. 20
    1. Cind inaintea expirarii termenului de prescriptie debitorul recunoaste in scris obligatia sa fata de creditor, un nou termen de prescriptie de 4 ani incepe sa curga incepind de la zisa recunoastere.
    2. Plata dobinzilor sau executarea partiala a unei obligatii de catre debitor are acelasi efect pentru aplicarea paragrafului 1 al prezentului articol ca si o recunoastere, daca rational se poate deduce din aceasta plata sau din aceasta executare ca debitorul isi recunoaste obligatia sa.
    Art. 21
    Cind fata de imprejurari ce nu ii sint imputabile si pe care nu le putea nici a le evita nici invinge, creditorul este in imposibilitatea de a face sa inceteze cursul prescriptiei, termenul se prelungeste cu un an incepind din momentul in care zisele imprejurari au incetat sa existe.

    Modificarea termenului prescriptiei de catre parti
    Art. 22
    1. Termenul de prescriptie nu poate fi modificat, nici cursul sau schimbat, printr-o declaratie a partilor sau pe calea unui acord intre ele, cu exceptia cazurilor prevazute la paragraful 2.
    2. Debitorul poate oricind, in cursul termenului de prescriptie, sa prelungeasca acest termen printr-o declaratie scrisa adresata creditorului. Aceasta declaratie poate fi reinnoita.
    3. Dispozitiile prezentului articol nu afecteaza validitatea oricarei clauze a contractului de vinzare stipulind ca procedura de arbitraj poate fi angajata intr-un termen de prescriptie mai scurt decit cel care este prevazut prin prezenta conventie, cu conditia ca numita clauza sa fie valabila in raport cu legea aplicabila contractului de vinzare.

    Limitarea generala a termenului de prescriptie
    Art. 23
    Fara a tine seama de dispozitiile prezentei conventii, orice termen de prescriptie expira cel mai tirziu 10 ani dupa data la care a inceput sa curga in conformitate cu art. 9, 10, 11 si 12 ale prezentei conventii.

    Efectele expirarii termenului de prescriptie
    Art. 24
    Expirarea termenului de prescriptie nu este luata in considerare in orice procedura decit daca ea este invocata de catre partea interesata.
    Art. 25
    1. Sub rezerva dispozitiilor paragrafului 2 al prezentului articol si ale art. 24, nici un drept nu este recunoscut nici nu devine executoriu in nici o procedura inceputa dupa expirarea termenului de prescriptie.
    2. Fara a se tine seama de expirarea termenului de prescriptie, o parte poate invoca un drept si sa-l opuna celeilalte parti ca mijloc de aparare sau de compensatie, cu conditia in acest din urma caz:
    a) ca cele doua creante sa fie nascute din acelasi contract sau din mai multe contracte incheiate in cursul aceleiasi tranzactii, sau
    b) ca, creantele sa fi putut face obiectul unei compensatii la un moment oarecare mai inainte de expirarea termenului de prescriptie.
    Art. 26
    Daca debitorul executa obligatia sa dupa expirarea termenului de prescriptie, el nu are dreptul sa ceara restituirea, chiar daca ignoreaza in momentul executarii obligatiei sale ca termenul de prescriptie era expirat.
    Art. 27
    Expirarea termenului de prescriptie cu privire la partea principala a datoriei are acelasi efect privitor la dobinzile acesteia.

    Calcularea termenului de prescriptie
    Art. 28
    1. Termenul de prescriptie este calculat astfel incit sa expire la miezul noptii al zilei a carei data corespunde celei la care termenul a inceput sa curga. In lipsa unei date corespunzatoare, termenul de prescriptie expira la miezul noptii al ultimei zile a ultimei luni a termenului.
    2. Termenul de prescriptie este calculat prin referire la data locului unde procedura este angajata.
    Art. 29
    Daca ultima zi a termenului de prescriptie este zi de sarbatoare sau orice alta zi de vacanta judiciara, impiedicind ca procedura sa fie inceputa in jurisdictia unde creditorul angajeaza o procedura judiciara sau revendica un drept, precum se prevede la art. 13, 14 sau 15, termenul de prescriptie este prelungit asa fel incit sa inglobeze prima zi utila care urmeaza mentionatei zile de sarbatoare sau zi de vacanta judiciara.

    Efect international
    Art. 30
    In interesul prezentei conventii, actele si imprejurarile prevazute la art. 13 - 19 care au fost indeplinite ori s-au realizat intr-un stat contractant isi vor produce deplin efect intr-un alt stat contractant, cu conditia ca creditorul sa fi facut toate diligentele pentru ca debitorul sa fie informat despre aceasta in termen scurt.

    TITLUL II
    Masuri de aplicare

    Art. 31
    1. Orice stat contractant care cuprinde doua sau mai multe unitati teritoriale inlauntrul carora, potrivit constitutiei sale, se aplica sisteme de drept diferite in materiile reglementate prin prezenta conventie, va putea, in momentul semnarii, al ratificarii sau al aderarii, sa declare ca prezenta conventie se va aplica tuturor unitatilor sale teritoriale sau numai uneia sau mai multora dintre ele si va putea in orice moment amenda aceasta declaratie facind o noua declaratie.
    2. Aceste declaratii se vor comunica secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite si vor indica in mod expres unitatile teritoriale la care conventia se aplica.
    3. Daca un stat contractant mentionat la paragraful 1 al prezentului articol nu face vreo declaratie cu prilejul semnarii, ratificarii sau aderarii conventia se va aplica la intreg teritoriul acestui stat.
    Art. 32
    Cind, in prezenta conventie, se face referire la legea unui stat unde se aplica sisteme juridice diferite, aceasta referire se va interpreta ca facind trimitere la legea sistemului juridic care este avut in vedere.
    Art. 33
    Fiecare stat contractant va aplica dispozitiile prezentei conventii contractelor care au fost incheiate cu incepere de la intrarea in vigoare a conventiei.

    TITLUL III
    Declaratii si rezerve

    Art. 34
    Doua sau mai multe state contractante pot oricind declara ca contractele de vinzare incheiate intre vinzatori avind sediul pe teritoriul unuia dintre aceste state si cumparatori avind sediul pe teritoriul altuia dintre aceste state nu vor fi reglementate prin prezenta conventie intrucit, asupra materiilor pe care ele le rezolva, ei aplica reguli juridice identice sau apropiate.
    Art. 35
    Orice stat contractant poate declara, in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare sau de aderare, ca el nu va aplica dispozitiile prezentei conventii actiunilor in anularea contractului.
    Art. 36
    Orice stat contractant poate declara, in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare sau de aderare, ca el nu este obligat a aplica dispozitiile art. 24 al prezentei conventii.
    Art. 37
    Prezenta conventie nu deroga de la conventiile deja incheiate sau urmind a se incheia si care cuprind dispozitii privind materiile reglementate prin prezenta conventie, cu conditia ca vinzatorul si cumparatorul sa aiba sediul lor in state-parti la una dintre aceste conventii.
    Art. 38
    1. Orice stat contractant care este parte la o conventie existenta referitoare la vinzarea internationala de bunuri mobile corporale poate declara, in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare sau de aderare, ca va aplica prezenta conventie exclusiv contractelor de vinzare internationala de bunuri mobile corporale definite in aceasta conventie existenta.
    2. Aceasta declaratie va inceta sa aiba efect prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 12 luni dupa ce o noua conventie asupra vinzarii internationale de bunuri mobile corporale, incheiata sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite, va fi intrat in vigoare.
    Art. 39
    Nici o alta rezerva alta decit cele facute, potrivit art. 34, 35 si 38 ale prezentei conventii, nu este autorizata.
    Art. 40
    1. Declaratiile facute in aplicarea prezentei conventii se va adresa secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite si vor capata efect la data intrarii in vigoare a prezentei conventii fata de statul declarant. Declaratiile facute posterior acestei intrari in vigoare vor capata efect prima zi a lunii urmatoare expirarii unui termen de 6 luni de la data primirii lor de catre secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    2. Orice stat care a facut o declaratie in puterea prezentei conventii poate oricind sa o retraga printr-o notificare adresata secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite. Aceasta retragere capata efect prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 6 luni dupa data la care secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite va fi primit notificarea. In cazul unei declaratii facute in puterea art. 34, acesta va atrage deopotriva caducitatea, incepind de cind capata efect orice declaratie reciproca facuta de catre un alt stat in puterea aceluiasi articol.

    TITLUL IV
    Dispozitii finale

    Art. 41
    Prezenta conventie va fi deschisa semnarii tuturor statelor, la sediul Organizatiei Natiunilor Unite, pina la 31 decembrie 1975.
    Art. 42
    Prezenta conventie este supusa ratificarii. Instrumentele de ratificare se vor depune pe linga secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 43
    Prezenta conventie va ramine deschisa aderarii oricarui stat. Instrumentele de aderare vor fi depuse pe linga secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 44
    1. Prezenta conventie va intra in vigoare prima zi a lunii urmind expirarea unei perioade de 6 luni dupa data depunerii celui de-al saselea instrument de ratificare sau de aderare.
    2. Pentru fiecare dintre statele care vor ratifica conventia sau care vor adera la ea dupa depunerea celui de-al saselea instrument de ratificare sau de aderare, conventia va intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 6 luni dupa data depunerii de catre acest stat a instrumentului sau de ratificare sau de aderare.
    Art. 45
    1. Fiecare stat contractant va putea denunta prezenta conventie prin notificare adresata in acest scop secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    2. Denuntarea va produce efecte in prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 12 luni de la data primirii notificarii de catre secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 46
    Originalul prezentei conventii, ale carei texte englez, chinez, spaniol francez si rus sint deopotriva autentice, va fi depus pe linga secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.

                              PROTOCOL
de modificare a Conventiei asupra prescriptiei in materie de vinzare internationala de marfuri*)

    *) Traducere.

    Statele-parti la prezentul protocol,
    luind in considerare importanta comertului international pentru promovarea de relatii amicale intre state,
    apreciind ca adoptarea de reguli uniforme aplicabile termenului de prescriptie in materie de vinzare internationala de marfuri favorizeaza dezvoltarea comertului mondial,
    luind, de asemenea, in considerare ca o modificare a Conventiei asupra prescriptiei in materie de vinzare internationala de marfuri, incheiata la New York la 14 iunie 1974 (Conventia din 1974 asupra prescriptiei), in scopul de a-i armoniza dispozitiile cu cele ale Conventiei Natiunilor Unite asupra contractelor de vinzare internationala de marfuri, incheiata la Viena la 11 aprilie 1930 (Conventia din 1980 asupra vinzarii), ar inlesni adoptarea de reguli uniforme aplicabile termenului de prescriptie prevazut in conventia asupra prescriptiei,
    au convenit sa modifice Conventia din 1974 asupra prescriptiei, precum urmeaza:

    Art. 1
    1. Paragraful 1 al art. 3 se inlocuieste prin dispozitia urmatoare:
    "1. Prezenta conventie nu se aplica decit:
    a) daca, in momentul incheierii contractului, partile la un contract de vinzare internationala de bunuri mobile corporale isi au sediul in state contractante;
    b) daca regulile dreptului international privat fac aplicabila contractului de vinzare legea unui stat contractant."
    2. Paragraful 2 al art. 3 se inlatura.
    3. Paragraful 3 al art. 3 devine astfel paragraful 2.
    Art. 2
    1. Alin. a) al art. 4 este inlaturat si inlocuit cu urmatoarea dispozitie:
    "a) de obiecte mobile corporale cumparate pentru o folosinta personala, familiala sau casnica, afara daca vinzatorul, la un moment oarecare inainte de incheierea sau chiar la incheierea contractului, nu a stiut si nu ar fi fost presupus a cunoaste ca aceste obiecte erau cumparate pentru o asemenea folosinta."
    2. Alin. e) al art. 4 este inlaturat si inlocuit prin urmatoarea dispozitie:
    "e) de nave, vapoare, aeroglisoare si aeronave."
    Art. 3
    Noul paragraf 4 care urmeaza se adauga la art. 31:
    "4. Daca in puterea unei declaratii facute in conformitate cu prezentul articol, prezenta conventie se aplica uneia sau mai multor unitati teritoriale ale unui stat contractant, insa nu la toate, si daca sediul unei parti la contract este situat in acest stat, acest sediu va fi considerat, in intelesul prezentei conventii, ca nefiind situat intr-un stat contractant, afara daca nu este situat intr-o unitate teritoriala careia i se aplica conventia."
    Art. 4
    Dispozitiile art. 34 sint inlaturate si inlocuite prin urmatoarele:
    "1. Doua sau mai multe state contractante care, in materii reglementate prin prezenta conventie, aplica reguli juridice identice sau apropiate pot, oricind, sa declare ca conventia nu se va aplica contractelor de vinzare internationala de marfuri atunci cind partile au sediul lor principal in aceste state. Asemenea declaratii pot fi facute impreuna sau sa fie unilaterale si reciproce."
    "2. Un stat contractant care, in materii reglementate prin prezenta conventie aplica reguli juridice identice sau apropiate cu cele ale unuia sau mai multor state necontractante poate, oricind, sa declare ca conventia nu se va aplica contractelor de vinzare internationala de marfuri cind partile isi au sediul in aceste state."
    "3. Cind un stat fata de care a fost facuta o declaratie in puterea paragrafului 2 al prezentului articol devine ulterior stat contractant, mentionata declaratie va avea, cu incepere de la data la care prezenta conventie va intra in vigoare fata de acest nou stat contractant, efectele unei declaratii facute in puterea paragrafului 1, cu conditia ca noul stat contractant sa se asocieze la aceasta sau sa faca o declaratie unilaterala cu titlu reciproc."
    Art. 5
    Dispozitiile art. 37 sint inlaturate si inlocuite prin textul urmator:
    "Prezenta conventie nu prevaleaza asupra unui acord international deja incheiat sau urmind a fi incheiat care cuprinde dispozitii privind materiile reglementate prin prezenta conventie, cu conditia ca vinzatorul si cumparatorul sa-si aiba sediul in state-parti la acest acord."
    Art. 6
    Dispozitia urmatoare se adauga la finele paragrafului 1 al art. 40:
    "Declaratiile unilaterale si reciproce facute in puterea art. 34 vor capata efect prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 6 luni dupa data primirii ultimei declaratii de catre secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite."

    Dispozitii finale
    Art. 7
    Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite este desemnat ca depozitar al prezentului protocol.
    Art. 8
    1. Prezentul protocol va fi deschis aderarii oricarui stat.
    2. Aderarea la prezentul protocol de catre un stat, care nu este parte contractanta la Conventia din 1974 asupra prescriptiei, va avea efectul unei aderari la conventia astfel modificata prin prezentul protocol, sub rezerva dispozitiilor art. XI.
    3. Instrumentele de aderare vor fi depuse pe linga secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 9
    1. Prezentul protocol va intra in vigoare in prima zi a celei de-a sasea luni urmatoare depunerii celui de-al doilea instrument de aderare, cu conditia:
    a) ca Conventia din 1974 asupra prescriptiei sa fie ea insasi in vigoare la aceasta data, si
    b) ca Conventia din 1980 asupra vinzarii sa fie, de asemenea, in vigoare la aceasta data.
    Daca aceste conventii nu sint ambele in vigoare la aceasta data, prezentul protocol va intra in vigoare in chiar ziua in care ambele vor fi in vigoare.
    2. Pentru fiecare din statele care vor adera la prezentul protocol dupa ce cel de-al doilea instrument de aderare va fi fost depus, prezentul protocol va intra in vigoare in prima zi a celei de-a sasea luni urmatoare depunerii instrumentului sau de aderare, daca la aceasta data protocolul este el insusi in vigoare. Daca la aceasta data protocolul nu este el insusi in vigoare, va intra in vigoare cu privire la acest stat la data intrarii sale in vigoare.
    Art. 10
    Daca un stat ratifica Conventia din 1974 asupra prescriptiei sau adera la aceasta dupa intrarea in vigoare a prezentului protocol, aceasta ratificare sau aceasta aderare va constitui, de asemenea, o aderare la prezentul protocol, cu conditia ca statul sa adreseze depozitarului o notificare in acest scop.
    Art. 11
    Orice stat care devine parte contractanta la Conventia din 1974 asupra prescriptiei, astfel cum se modifica prin prezentul protocol in puterea art. 8, a art. 9 sau a art. 10 ale prezentului protocol, si care nu adreseaza o notificare in sens contrar depozitarului, va fi considerat ca fiind, de asemenea, parte contractanta la Conventia din 1974 asupra prescriptiei nemodificata in raporturile sale cu oricare parte contractanta la aceasta ultima conventie care nu a devenit parte contractanta la prezentul protocol.
    Art. 12
    Orice stat poate sa declare, in momentul depunerii instrumentului sau de aderare sau notificare in puterea art. 10, ca nu va fi legat prin art. 1 al protocolului. O declaratie in puterea prezentului articol va trebui facuta in scris si notificata in mod formal depozitarului.
    Art. 13
    1. Orice stat contractant va putea denunta prezentul protocol prin notificare adresata in acest scop depozitarului.
    2. Denuntarea va produce efecte prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 12 luni socotite de la data primirii notificarii de catre depozitar.
    3. Orice stat contractant cu privire la care prezentul protocol va inceta sa aiba efect in aplicarea paragrafelor 1 si 2 ale prezentului articol va ramine parte contractanta la Conventia din 1974 asupra prescriptiei, nemodificata, in afara de denuntarea la aceasta conventie, efectuata in conformitate cu art. 45.
    Art. 14
    1. Depozitarul va transmite tuturor statelor un exemplar certificat pentru conformitate al prezentului protocol.
    2. Cind prezentul protocol va intra in vigoare in conformitate cu art. 9, depozitarul va stabili textul Conventiei din 1974 asupra prescriptiei astfel cum a fost modificata prin prezentul protocol si va adresa un exemplar al acesteia certificat pentru conformitate tuturor statelor parti la numita conventie, astfel cum a fost modificata prin prezentul protocol.
    Intocmit la Viena, la unsprezece aprilie o mie noua sute optzeci, intr un singur original, ale carui texte englez, arab, chinez, spaniol, francez si rus sint deopotriva autentice.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 24/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 24 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 24/1992
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu