Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 982 din 27 august 2008

privind aprobarea Planului national de actiune 2008-2010 pentru implementarea Strategiei nationale impotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 660 din 19 septembrie 2008



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se aprobă Planul naţional de acţiune 2008-2010 pentru implementarea Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.654/2006, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. -Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţia prefectului, precum şi autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a duce la îndeplinire obiectivele specifice domeniului lor de activitate cuprinse în planul naţional de acţiune prevăzut la art. 1.

Art. 3. - Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor cuprinse în planul naţional de acţiune prevăzut la art. 1 vor fi asigurate de către fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu, în raport cu termenele de realizare, priorităţile şi resursele disponibile, în bugetele proprii.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul internelor şi reformei administrative,

Cristian David

Ministrul afacerilor externe,

Lazăr Comănescu

Ministrul apărării,

Teodor Viorel Meleşcanu

Secretarul general al Guvernului,

Gabriel Berca

p. Ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse,

Akos Derzsi,

secretar de stat

p. Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului,

Zvetlana Preoteasa,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

Ministrul economiei şi finanţelor,

Varujan Vosganian

ANEXĂ

PLANUL  NAŢIONAL  DE  ACŢIUNE   2008 - 20101)

pentru implementarea Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010

I. INFORMAŢII GENERALE RELEVANTE

Pentru o coerenţă cât mai bună a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.654/2006, denumită în continuare SNITP, şi pentru adaptarea acesteia la contextul realităţii româneşti s-a recurs la o diferenţiere clară a domeniilor de acţiune şi o definire a obiectivelor strategice în funcţie de acestea. Astfel, fiecărei direcţii de acţiune şi fiecărui obiectiv strategic îi corespund o serie de obiective specifice şi metode de realizare ce au fost dezvoltate într-un plan naţional de acţiune pe termen scurt, respectiv 2006-2007, şi urmează a fi dezvoltate pe termen mediu prin prezentul plan naţional de acţiune pentru perioada 2008-2010, denumit în continuare PNA.

II. DEFINIREA PROBLEMEI

Monitorizarea fenomenului traficului de persoane nu este viabilă în toate ariile de acţiune, mai ales în ceea ce priveşte asistarea victimei. Victimele traficului de persoane sunt subsumate „cazurilor sociale" în vederea accesului la programe de reintegrare socială (educaţie, obţinerea unui loc de muncă) sau, uneori, în vederea accesului la asistenţă medicală. In aceste privinţe nu se poate determina numărul/proporţia victimelor traficului de persoane care au beneficiat de asistenţă.

Deşi colectarea datelor trebuie realizată de fiecare instituţie în parte în vederea monitorizării propriei activităţi, este absolut necesară o unificare din perspectiva metodologiei de înregistrare. Această metodologie ar trebui să fie aliniată la definiţiile internaţionale, astfel încât să permită analize comparative la nivel internaţional. Lipsa unor proceduri clare de colaborare interinstitutională cu privire la culegerea, schimburile şi accesul la date diminuează considerabil capacitatea sistemului de a produce statistici şi analize cauzale care să ghideze politicile şi acţiunile împotriva traficului de persoane.

SNITP urmăreşte eficientizarea cooperării interinstituţionale prin consolidarea statutului Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane de coordonator naţional al politicilor şi activităţilor desfăşurate împotriva traficului de persoane.

In perioada 2001-2005 au fost desfăşurate campanii de prevenire a traficului de persoane de către instituţiile statului în parteneriat cu organizaţii ale societăţii civile, organizaţii internaţionale şi mass-media. Campaniile de informare la nivelul populaţiei au fost eficiente. Anchetele reprezentative la nivelul populaţiei de peste 18 ani din România (conform cercetării sociologice IMAS, 2005) arată că marea majoritate a populaţiei (85%) a auzit despre traficul de persoane. Persoanele cu nivel scăzut de educaţie, cele cu venituri mici şi cele din mediul rural şi oraşele mici, adică tocmai contextele sociale care furnizează grupurile de risc la trafic, au însă un nivel sensibil mai scăzut de cunoaştere asupra fenomenului. Cele mai eficiente canale de comunicare cu privire la traficul de persoane sunt televiziunea şi presa scrisă.

In ciuda acestui grad ridicat de conştientizare a problemei, traficul de persoane este în mare parte asociat cu prejudecăţi colective referitoare la victimă, adesea confundată cu o prostituată. Această prejudecată vehiculată (chiar dacă nu explicit) şi de poliţişti, procurori, judecători, profesori sau medici tarează identificarea şi asistarea victimelor traficului de persoane.

Mai mult, gradul ridicat de conştientizare a problemei traficului de persoane nu este acompaniat nici de o bună cunoaştere a riscurilor asociate migraţiei internaţionale şi nici de o diminuare a tendinţei migraţiei pentru muncă în străinătate, pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla".

Diversele acţiuni de prevenire a traficului de persoane s-au concentrat pe campanii de informare la nivelul întregii populaţii şi organizarea de seminarii. In absenţa unei coordonări naţionale, proiectele de prevenire au acoperit inegal teritoriul ţării. Spre exemplu, partea de sud a ţării, care reprezintă principala furnizoare de persoane traficate, nu a beneficiat de resursele (umane şi financiare) necesare pentru activităţi de prevenire.

Campania de prevenire a traficului de persoane necesită în prezent o schimbare de abordare. De la informare-constientizare la nivelul populaţiei, prin mijloace mass-media, conform prezentului plan naţional de acţiune, atenţia şi eforturile de finanţare vor fi reorientate spre reducerea vulnerabilităţii la trafic a unorgrupuri-ţintă şi spre investigarea cauzelor fenomenului.

1) Sumele necesare realizării măsurilor prevăzute în planul naţional de acţiune, aferente anului 2008, sunt asigurate prin includerea acestora în bugetele instituţiilor responsabile. Resursele aferente realizării activităţilor cu termen 2009-2010, care nu sunt asigurate din venituri proprii, vor fi incluse în bugetul de stat pentru anii respectivi.

III. DOMENII DE ACŢIUNE Şl OBIECTIVE STRATEGICE 2)

A. Sistemul naţional integrat de monitorizare şi evaluare a fenomenului traficului de persoane

Obiectiv strategic A: Imbunătăţirea gradului de cunoaştere a dimensiunilor, caracteristicilor şi tendinţelor traficului de persoane ce afectează România

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Surse de finanţare

Termen de realizare

Monitorizare şi evaluare - indicatori de evaluare

A.1. Crearea şi dezvoltarea sistemului naţional centralizat de evidenţă a datelor privind traficul de persoane, care să includă date statistice referitoare atât la combaterea fenomenului, cât şi la prevenirea acestuia şi asistenţa acordată victimelor în vederea reintegrării lor sociale

a) Imbunătăţirea schimbului de informaţii dintre instituţiile cu responsabilităţi în domeniul traficului de persoane şi dintre acestea şi organizaţiile neguvernamentale implicate, naţionale şi internaţionale

MIRA -ANITP Parteneri: ANPDC, MMFES, MSP, MECT, MAE, MIRA (IGPF, IGPR)

Bugetele instituţiilor implicate

Decembrie 2009

Număr de acorduri şi protocoale de colaborare încheiate care conţin prevederi referitoare la schimbul de date

b) Actualizarea indicatorilor de evidenţă centralizată a datelor cu privire la victimele traficului de persoane, în funcţie de dinamica fenomenului

MIRA -ANITP Parteneri: ANPDC, MMFES, MSP, MECT, MAE

Bugetul ANITP

Permanent

Numărul indicatorilor adăugaţi, modificaţi si eliminaţi

c) Diseminarea informaţiilor către instituţiile cu competenţe în domeniu (în ţară şi străinătate)

MIRA -ANITP

Parteneri: MIRA - IGPR, IGPF, ANPDC

Bugetele instituţiilor implicate

Permanent

Număr de materiale diseminate (sub toate formele)

Numărul instituţiilor către care au fost diseminate materiale

2) Domeniile de acţiune, obiectivele strategice şi obiectivele specifice au fost stabilite în Strategia naţională împotriva traficului de persoane 2006-2010, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.654/2006.

Obiectiv strategic A: Imbunătăţirea gradului de cunoaştere a dimensiunilor, caracteristicilor şi tendinţelor traficului de persoane ce afectează România

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Surse de finanţare

Termen de realizare

Monitorizare şi evaluare - indicatori de evaluare

A.2. Cercetarea şi evaluarea periodică a caracteristicilor, dimensiunilor şi evoluţiei fenomenului traficului de persoane

a) Realizarea unor evaluări periodice privind caracteristicile şi dinamica fenomenului

MIRA -ANITP Parteneri: MIRA (IGPR, IGPF), MAE, MP, MJ, MSP, MMFES, ANPDC, alte instituţii implicate

Bugetele instituţiilor implicate

Semestrial

Rapoarte de evaluare

b) Informarea periodică a publicului privind rezultatele evaluărilor prevăzute la lit. a)

MIRA-ANITP

Parteneri: MIRA (IGPR, IGPF), MAE, MP, MJ, MSP, MMFES, ANPDC, alte instituţii implicate

Bugetele instituţiilor implicate

Semestrial

Numărul informărilor şi întâlnirilor publice (articole publicate, conferinţe de presă, mese rotunde, dezbateri publice etc.)

B. Coordonarea interinstituţională

Obiectiv strategic B: Eficientizarea răspunsului instituţional în domeniul luptei împotriva traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

B.1. Imbunătăţirea coordonării sistemului naţional antitrafic

Organizarea întâlnirilor periodice ale GIL pentru coordonarea, analizarea şi evaluarea activităţilor desfăşurate de către instituţiile cu responsabilităţi în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane şi al asistenţei acordate victimelor (monitorizarea implementării PNA)

MIRA -ANITP Parteneri: Instituţii membre GIL, ONG şi Ol cu statut de observator în cadrul GIL

Bugetul existent al instituţiei care asigură secretariatul GIL

Trimestrial

Numărul reuniunilor GIL

Număr de materiale dezbătute (de analiză prezentate)

Număr de recomandări emise

B.2. Consolidarea rolului ANITP de coordonator naţional al activităţilor împotriva traficului de persoane

a) Dezvoltarea capacităţii operaţionale, a resurselor umane şi financiare ale ANITP

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES, MECT, MSP, MAE, MEF

Bugetul existent al MIRA

Permanent

Număr de dotări care răspund nevoilor ANITP şi structurilor sale teritoriale Valoarea bugetului propriu aprobat al ANITP

Numărul sesiunilor de instruire, specializare şi perfecţionare organizate pentru personalul ANITP

b) Incheierea şi implementarea protocoalelor de colaborare dintre ANITP şi parteneri instituţionali şi organizaţionali, din ţară şi străinătate

MIRA -ANITP Parteneri: MP, MJ, MMFES, MECT, MSP, MAE, ONG, OI

Bugetele instituţiilor implicate

Permanent

Numărul protocoalelor încheiate sau actualizate Număr de activităţi comune desfăşurate

Obiectiv strategic B: Eficientizarea răspunsului instituţional în domeniul luptei împotriva traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

c) Coordonarea la nivel regional a activităţii echipelor interinstituţionale antitrafic judeţene

MIRA -ANITP

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de întâlniri ale echipelor interinstiuţionale antitrafic

Numărul cazurilor (victime) în a căror soluţionare au intervenit cel puţin 2 dintre membrii echipelor interinstituţionale antitrafic

B.3. Imbunătăţirea coordonării în domeniul traficului de copii

a) Organizarea de întâlniri periodice ale GTL pentru coordonarea, analizarea şi evaluarea activităţilor desfăşurate de instituţiile cu responsabilităţi în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de copii

ANPDC

Parteneri: MIRA - ANITP, ONG şi OI

Bugetul existent al ANPDC

Permanent

Numărul reuniunilor GTL Numărul materialelor/ documentelor de interes comun analizate şi elaborate Numărul recomandărilor emise

b) Specializarea membrilor activi ai GTL în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de copii, precum şi în cel al asistenţei acordate acestora

ANPDC

Parteneri: MIRA - ANITP, ONG şi OI

Bugetul existent al ANPDC

Anual

Numărul cursurilor de specializare

Numărul participanţilor la cursurile de specializare

B.4. Imbunătăţirea coordonării în domeniul asistenţei victimelor

a) Organizarea de întâlniri periodice ale GTL pentru coordonarea naţională a activităţilor de protecţie şi asistenţă a victimelor traficului de persoane

MIRA-ANITP Parteneri: MP, MJ, MMFES, MECT, MSP, MAE, ONG, OI

Bugetul existent al ANITP

Permanent

Numărul reuniunilor GTL Numărul materialelor/ documentelor de interes comun dezbătute şi elaborate Numărul recomandărilor emise

b) Formarea continuă/perfecţiona­rea membrilor activi ai GTL în domeniul asistenţei victimelor traficului de persoane

MIRA-ANITP Parteneri: MP, MJ, MMFES, MECT, MSP, MAE, ONG, OI

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Decembrie 2009

Numărul cursurilor de perfecţionare

Numărul participanţilor la cursurile de perfecţionare

B.5. Creşterea capacităţii instituţionale

Organizarea programelor de formare continuă pentru profesioniştii echipelor interinstituţionale judeţene antitrafic

Parteneri: MIRA-ANITP, consilii judeţene, instituţiile prefectului, GIL, ONG

Bugetul existent al consiliilor judeţene

Permanent

Numărul sesiunilor/ programelor de formare organizate cu participarea membrilor echipelor

Numărul membrilor echipelor interinstituţionale judeţene care au participat la sesiunile/programele de formare

Obiectiv strategic B: Eficientizarea răspunsului instituţional în domeniul luptei împotriva traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

B.6. Monitorizarea şi evaluarea implementării SNITP şi PNA

a) Elaborarea şi diseminarea rapoartelor semestriale de monitorizare a implementării PNAşi elaborarea rapoartelor anuale de evaluare a implementării

MIRA -ANITP Parteneri: MJ, MP, MMFES, MECT, MSP, MAE, alte instituţii

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Semestrial şi anual

Rapoarte semestriale de monitorizare

Rapoarte anuale de evaluare

Numărul partenerilor către care au fost diseminate rapoartele

b) Evaluarea finală a implementării PNA 2008-2010

MIRA -ANITP Parteneri: MJ, MP, MMFES, MECT, MSP, MAE, alte instituţii

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Ianuarie 2011

Raport de evaluare

c) Evaluarea implementării SNITP

MIRA -ANITP Parteneri: MJ, MP, MMFES, MECT, MSP, MAE, alte instituţii

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Ianuarie 2011

Raport de evaluare elaborat pe structura domeniilor de acţiune şi obiectivelor strategice ale SNITP

C. Prevenirea traficului de persoane

Obiectiv strategic C: Reducerea amplitudinii traficului de persoane prin întărirea capacităţii de autoprotecţie a cetăţenilor şi societăţii la ameninţările acestui fenomen

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

C.1. Informarea şi sensibilizarea populaţiei în vederea conştientizării riscurilor asociate traficului de persoane şi întărirea capacităţii de autoprotecţie la ameninţările acestui fenomen

a) Dezvoltarea campaniilor de informare şi sensibilizare adresate publicului general privind fenomenul traficului de persoane (inclusiv cu scopul înlăturării atitudinilor de culpabilizare a victimelor traficului)

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES, ISJ,ASP, Ol, ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Decembrie 2010

Numărul campaniilor dezvoltate

Număr de materiale de campanie elaborate şi diseminate

Numărul beneficiarilor campaniilor dezvoltate Rapoarte de evaluare a impactului implementării campaniilor

Număr de dezbateri publice, mese rotunde Creşterea gradului de apelare a serviciului telefonic TelVerde

b) Dezvoltarea campaniilor de sensibilizare a utilizatorilor de servicii oferite de victimele traficului de persoane, cu privire la efectele exploatării

Consiliile judeţene şi locale Parteneri: MIRA -ANITP

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Decembrie 2009

Numărul campaniilor dezvoltate

Număr de materiale de campanie elaborate si diseminate

Numărul beneficiarilor campaniilor dezvoltate Rapoarte de evaluare a impactului implementării campaniilor, care să respecte setul de dimensiuni, variabile şi indicatori prestabiliţi

Număr de dezbateri publice, mese rotunde

Obiectiv strategic C: Reducerea amplitudinii traficului de persoane prin întărirea capacităţii de autoprotecţie a cetăţenilor şi societăţii la ameninţările acestui fenomen

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

c) Dezvoltarea campaniilor publice de informare a cetăţenilor români privind riscurile muncii fără forme legale

MMFES -IM Parteneri: MIRA -ANITP

Bugetul existent al IM şi al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul campaniilor

dezvoltate

Număr de materiale

informative elaborate şi diseminate

Numărul sesiunilor de instruire a angajatorilor

şi a inspectorilor de muncă

Numărul beneficiarilor

campaniilor dezvoltate

C.2. Reducerea vulnerabilităţii grupurilor de risc (în primul rând copii neînsoţiţi, nesupravegheaţi sau instituţionalizaţi, dar şi femei, cetăţeni de etnie romă, persoane cu handicap, bătrâni, solicitanţi de azil şi persoane care au primit o formă de protecţie în România)

a) Implementarea programelor pentru reducerea vulnerabilităţii grupurilor de risc în plan intern şi în rândul comunităţilor româneşti din străinătate

MMFES, MIRA -ANITP, MECT, MSP, MAE Parteneri: ONG, OI

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de programe

adresate grupurilor de risc

Numărul beneficiarilor

campaniilor dezvoltate

b) Dezvoltarea campaniilor publice de informare adresate grupurilor aflate în situaţii de risc, urmărind dezvoltarea capacităţii de autoprotecţie a potenţialelor victime

MIRA -ANITP Parteneri: MJ, MP, MMFES, MECT, MSP, MAE, alte instituţii

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Anual

Numărul campaniilor dezvoltate Număr de materiale de campanie elaborate si diseminate Numărul beneficiarilor campaniilor dezvoltate Rapoarte de evaluare a impactului implementării campaniilor

c) Dezvoltarea campaniilor publice pentru prevenirea discriminării grupurilor de risc

MIRA-ANITP, ANES Parteneri: CNCD, consilii judeţene şi locale, ANR

Bugetul existent al ANES şi al instituţiilor implicate

Anual

Numărul campaniilor

dezvoltate

Număr de materiale de campanie elaborate şi diseminate

Numărul beneficiarilor campaniilor dezvoltate

Rapoarte de evaluare

a impactului implementării

campaniilor

C.3. Eficientizarea activităţilor de prevenire a traficului de persoane

a) Monitorizarea implementării legislaţiei naţionale specifice şi adaptarea permanentă a acesteia în scopul îmbunătăţirii asistenţei acordate copiilor victime ale traficului de persoane

ANPDC Parteneri: MIRA -ANITP

Bugetul existent al ANITP şi al ANPDC

Permanent

Numărul actelor normative specifice elaborate şi adoptate Rapoarte anuale de activitate ale ANITP şi ANPDC în care se fac referiri la monitorizarea implementării şi adaptarea legislaţiei naţionale

Obiectiv strategic C: Reducerea amplitudinii traficului de persoane prin întărirea capacităţii de autoprotecţie a cetăţenilor şi societăţii la ameninţările acestui fenomen

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

b) Elaborarea şi introducerea în curricula şcolară a şcolilor de ofiţeri şi agenţi de poliţie, precum şi în programa de pregătire continuă a poliţiştilor a unor module privind traficul de persoane

MIRA -Academia

de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", IGPR,IGPF

Parteneri: MIRA -ANITP, ONG

Bugetul instituţiilor implicate

Decembrie 2008

Secvenţe/module curriculare referitoare la traficul de persoane introduse în curricula de învăţământ/ didactică a şcolilor de ofiţeri şi agenţi de poliţie

c) Introducerea în planul de pregătire al instituţiilor

administraţiei publice centrale a unor teme referitoare la traficul de persoane

MECT, INM, MAE, MMFES, MSP Parteneri: MIRA -ANITP

Bugetul instituţiilor implicate

Anual

Secvenţe/module curriculare cu conţinut referitor la traficul de persoane introduse în curricula pentru formarea continuă a personalului din ministerele relevante

d) Instruirea personalului militar şi civil participant la misiunile de menţinere a păcii sau la alte activităţi internaţionale desfăşurate în afara teritoriului naţional, precum şi a personalului militar sau civil străin de pe teritoriul României cu privire la identificarea, protecţia şi asistenţa victimelor traficului de persoane

MAp, MAE Parteneri: MIRA -ANITP

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Anual

Numărul beneficiarilor sesiunilor de instruire în domeniul identificării, protecţiei şi asistenţei victimelor traficului de persoane Raport privind rezultatele participării personalului militar şi civil la sesiunile programelor de formare organizate

Număr de programe/cursuri/ stagii de perfecţionare/ speciali­zare la care au participat militari

e) Informarea şi instruirea formatorilor de opinie (jurnalişti, preoţi, politicieni) cu privire la diferite aspecte ale traficului de persoane, statutul şi drepturile victimelor, protejarea imaginii victimelor şi corecta informare a opiniei publice în scopul păstrării confidenţialităţii datelor personale

MIRA -ANITP

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de programe/cursuri/ stagii de perfecţionare/ specializare la care au participat formatori de opinie

Numărul formatorilor de opinie care au beneficiat de sesiuni de instruire în domeniul traficului de persoane

f) Formarea personalului instituţiilor din administraţia publică centrală în domeniul traficului de persoane

MIRA (ANITP, INA) MECT, INM, MAE, MMFES, MSP Parteneri: ONG, Ol, echipe antitrafic

Bugetul existent al instituţiilor implicate

August 2009

Ghid de bune practici elaborat

Numărul specialiştilor care au participat la sesiuni/programe de specializare în domeniul traficului de persoane

Obiectiv strategic C: Reducerea amplitudinii traficului de persoane prin întărirea capacităţii de autoprotectie a cetăţenilor şi societăţii la ameninţările acestui fenomen

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

Număr de programe/cursuri/ stagii de perfecţionare/ specializare organizate pentru personalul instituţiilor din administraţia publică centrală

g) Organizarea programelor de formare de formatori pentru specialişti din instituţiile relevante, în aria curriculară „trafic de persoane"

MIRA -ANITP Parteneri: ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Anual

Număr de programe de formare a formatorilor organizate în domeniul traficului de persoane

Numărul specialiştilor care au beneficiat de programele de formare de formatori organizate în domeniul traficului de persoane Raport privind rezultatele participării specialiştilor la sesiunile programelor de formare de formatori organizate în domeniul traficului de persoane

C.4. Reducerea oportunităţilor de trafic cu persoane şi exploatare, prin îmbunătăţirea controlului administrativ

a) Monitorizarea activităţilor economice (construcţii, agricultură, comerţ, industria alcoolului, exploata­rea lemnului, agenţii matrimoniale, agenţii de angajare a forţei de muncă, agenţii turistice, firme de transport etc.) în scopul identificării cazurilor de trafic intern şi a cazurilor de exploatare a persoanelor străine, potenţiale victime ale traficului de persoane

MMFES -IM Parteneri: MIRA -ANITP

Bugetul existent al IM şi al instituţiilor implicate

Semestrial

Numărul angajatorilor verificaţi

Numărul sancţiunilor aplicate angajatorilor pentru munca fără forme legale

Numărul victimelor identificate

b) Dezvoltarea programelor de prevenire a traficului de persoane şi de sensibilizare â personalului opera­torilor economici din sectoarele economice cu risc ridicat de victimizare prin trafic de persoane (de exemplu: impresariat artistic, agenţii matrimoniale  agenţii de recrutare a forţei de muncă, firme de transport, agenţii de turism etc.)

MIRA -ANITP, consilii judeţene Parteneri: ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul programelor de sensibilizare şi prevenire organizate pentru personalul operatorilor economici menţionaţi

Numărul angajaţilor care au beneficiat de programele de sensibilizare şi prevenire Raport privind rezultatele participării angajaţilor la sesiunile programelor de sensibilizare şi prevenire

Obiectiv strategic C: Reducerea amplitudinii traficului de persoane prin întărirea capacităţii de autoprotectie a cetăţenilor şi societăţii la ameninţările acestui fenomen

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

c) Consultări periodice cu factorii de decizie din ţările de origine şi destinaţie, în scopul identificării în comun a modalităţilor de reducere a posibilităţilor de săvârşire a traficului cu persoane

MIRA -ANITP, MAE Parteneri: MMFES

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Anual

Număr de întâlniri, seminarii internaţionale sau alte tipuri de consultări

Raport anual privind rezultatele întâlnirilor/ consultărilor

d) Intărirea schimbului de bune practici cu statele aflate pe traseele de traficare a forţei de muncă

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de reuniuni şi seminarii cu participanţi din statele aflate pe traseele de traficare a forţei de muncă

Raport anual privind rezultatele reuniunilor

Număr de protocoale de colaborare încheiate cu instituţiile similare din statele aflate pe traseele de traficare a forţei de muncă

D. Protecţia, asistenţa şi reintegrarea socială a victimelor

Obiectiv strategic D.1. Implementarea unui sistem naţional integrat de identificare şi referire către servicii eficiente de asistenţă în vederea reintegrării sociale a victimelor traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

D.1.1. Crearea unui sistem naţional integrat de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane

Aplicarea şi monitorizarea implementării normelor de identificare şi referire a victimelor

MIRA -ANITP Parteneri: MP, MJ, MMFES, ANPDC, MECT, MSP, MAE, ONG, OI

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul victimelor identificate şi referite Raport de analiză privind

implementarea normelor

D. 1.2. Imbunătăţirea capacităţii de identificare timpurie a traficului de persoane

Formarea iniţială şi continuă a poliţiştilor de proximitate, a poliţiştilor din localităţile rurale, a ofiţerilor ORI şi a ofiţerilor pentru investigaţii criminale, în scopul identificării fenomenului la nivelul comunităţilor şi al realizării intervenţiei primare de tip preventiv

MIRA-ANITP Parteneri: ORI, IGPF, IGPR

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Anual

Număr de programe de formare iniţială şi continuă organizate

Numărul beneficiarilor programelor de formare iniţială şi continuă

Raport privind rezultatele participării beneficiarilor la sesiunile programelor de formare iniţială şi continuă

Obiectiv strategic D.2. Eficientizarea activităţilor de asistare a victimelor traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

D.2.1. Eficientizarea activităţilor de acordare a asistenţei şi protecţiei victimelor traficului de persoane

a) Aplicarea şi monitorizarea implementării standardelor naţionale specifice pentru serviciile specializate de asistenţă a victimelor traficului de persoane

MIRA -ANITP,

ANPDC

Parteneri: MJ, MMFES,MECT, MSP, MAE, ONG

Bugetul existent al ANITP, al ANPDC şi al instituţiilor implicate

Permanent

Rezultatele analizei privind implementarea standardelor, pe baza indicatorilor de evaluare corespondenţi fiecărui standard

b) Elaborarea ghidului metodologic privind asistenţa victimelor traficului

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES, MSP, ONG

Bugetul existent al ANITP

Decembrie 2008

Ghid elaborat

c) Avizarea centrelor de asistenţă, organizate de instituţii publice sau de organizaţii neguvernamentale, în baza Standardelor naţionale specifice pentru serviciile specializate de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de persoane, aprobate prin HG nr. 1.238/2007

MIRA -ANITP Parteneri: MSP, MMFES, ANPDC, consilii judeţene, ONG

Bugetul existent al ANITP

Decembrie 2008

Numărul centrelor avizate care oferă servicii în conformitate cu Standardele naţionale specifice pentru serviciile specializate de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de persoane

d) Monitorizarea funcţionării centrelor pentru asistenţa victimelor, în conformitate cu Standardele naţionale specifice pentru serviciile specializate de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de persoane

MIRA -ANITP

Bugetul existent al ANITP

Permanent

Raport de monitorizare privind funcţionarea centrelor, în conformitate cu indicatorii corespondenţi fiecărui standard prevăzut în HG nr. 1.238/2007

e) Infiinţarea, în structura DGASPC, a serviciilor de asistenţă a victimelor violenţei, abuzului şi traficului de persoane adulte

MMFES

Bugetul existent al MMFES

Martie 2010

Numărul serviciilor de asistenţă create în structura DGASPC

D.2.2. Infiinţarea şi funcţionalizarea, în cadrul sistemului naţional integrat, a componentei de protecţie şi referire a victimelor'către serviciile specializate de asistenţă, inclusiv prin referirea către sistemul de azil a victimelor care nu sunt cetăţeni români şi care au nevoie de protecţie internaţională

Elaborarea şi implementarea de programe naţionale împotriva traficului de persoane, în administrarea ANITP, care să asigure fondurile necesare dezvoltării unor proiecte pentru prevenirea traficului de persoane şi asigurarea asistenţei victimelor acestuia

MIRA -ANITP Parteneri: MSP, MJ, MP, MMFES, ANPDC, MECT, MAE, MEF

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Anual

Program naţional elaborat şi implementat

Număr de proiecte şi programe pentru prevenirea traficului de persoane şi asigurarea asistenţei victimelor, finanţate prin programele naţionale

Numărul sesiunilor de instruire pentru personalul implicat în elaborarea şi implementarea programelor naţionale împotriva traficului de persoane

Obiectiv strategic D.2. Eficientizarea activităţilor de asistare a victimelor traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

Raport privind rezultatele implementării programelor/ proiectelor finanţate

D.2.3. Asigurarea protecţiei şi asistenţei victimelor traficului de persoane

a) Imbunătăţirea modului de aplicare a legislaţiei în vigoare privind asistenţa şi protecţia victimelor

MJ, MIRA-ANITP Parteneri: MMFES, MSP

Bugetul existent al MJ, al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul sesiunilor de instruire cu privire la legislaţia în vigoare, organizate pentru profesioniştii cu responsabilităţi în domeniul asistenţei şi protecţiei directe a victimelor

Numărul participanţilor la sesiunile de instruire

b) Asigurarea susţinerii comunitare a victimelor (asigurarea cazării, hranei şi îmbrăcămintei, asistenţei medicale, asistenţei psihologice, consilierii juridice, accesului la educaţie şi instruire profesională, precum şi medierea obţinerii unui loc de muncă)

Consiliile judeţene şi

locale

Parteneri: MIRA- ANITP, ASP,

ISJ,AJOFM,ONG

Bugetul existent al consiliilor judeţene şi locale

Permanent

Număr de victime care au beneficiat de susţinere comunitară

Numărul şi tipul serviciilor de care au beneficiat victimele, conform fişei de evidenţă

D.2.4. Operaţionalizarea la nivelul ANITP a serviciului telefonic gratuit TelVerde privind traficul de persoane

a) Instruirea/ Formarea iniţială şi continuă a specialiştilor TelVerde

MIRA -ANITP Parteneri: ONG, Ol

Bugetul existent al ANITP

Permanent

Numărul sesiunilor/ programelor de instruire/ formare

Numărul specialiştilor care au beneficiat de programe de instruire/formare

b) Mediatizarea/ Promovarea serviciului TelVerde ca mijloc de informare publică privind fenomenul traficului de persoane şi ca suport pentru victimele aflate în situaţii de urgenţă şi pentru persoanele care doresc să semnaleze situaţii de trafic de persoane/risc

MIRA -ANITP Parteneri: MIRA - DCRP, MMFES, ANPDC, MSP, MECT, MAE, ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de materiale diseminate destinate promovării serviciului TelVerde

Număr de accesări ale secţiunii/link-ului TelVerde din site-ul web al ANITP Numărul apelurilor şi mesajelor electronice înregistrate de către operatorii serviciului TelVerde

Obiectiv strategic D.2. Eficientizarea activităţilor de asistare a victimelor traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

D.2.5. Intărirea cooperării cu reprezentanţele diplomatice ale României în ţările de destinaţie, în vederea identificării victimelor traficului şi repatrierii în bune condiţii a acestora

Informarea personalului misiunilor diplomatice ale României cu privire la drepturile victimelor traficului de persoane şi la procedurile de repatriere a cetăţenilor români victime ale traficului de persoane

MIRA-DGAERI, prin ataşaţii de afaceri interne, ANITP, MAE

Bugetul instituţiilor implicate

Permanent

Numărul materialelor elaborate şi diseminate care au ca scop informarea personalului misiunilor diplomatice

Numărul sesiunilor de informare având ca beneficiari membri ai personalului misiunilor diplomatice

Numărul beneficiarilor sesiunilor de informare

D.2.6. Combaterea victimizării terţiare

Formarea iniţială şi continuă a actorilor sociali cu responsabilităţi în reintegrarea victimelor traficului de persoane

MECT, consilii

judeţene

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul programelor/ sesiunilor de formare

Numărul beneficiarilor programelor/ sesiunilor de formare

D.2.7. Reintegrarea şi incluziunea socială a victimelor

a) Reintegrarea şcolară a victimelor traficului de persoane

MECT

Parteneri: consilii judeţene si locale, ONG

Bugetul existent al MECT şi al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul victimelor reşcolarizate

b) Reintegrarea profesională a victimelor traficului de persoane

ANOFM,ANR Parteneri: MIRA - ANITP, consilii judeţene si locale, ONG

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul victimelor incluse în programe de reintegrare profesională

Numărul victimelor care au obţinut un loc de muncă Numărul victimelor care au absolvit cursuri de calificare/ recalificare profesională

c) Includerea victimelor traficului de persoane, cetăţeni străini, care au obţinut o formă de protecţie în România, în programe de integrare socială

MIRA (ORI) Parteneri: MIRA - ANITP, ONG, Ol

Bugetul existent al ORI şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de victime cetăţeni străini, care au obţinut o formă de protecţie în România, incluşi în programe de integrare socială

E. Combaterea traficului de persoane, cercetarea şi urmărirea penală a traficanţilor

E.1. Consolidarea mecanismului instituţional de combatere a traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

E.1.1. Consolidarea sistemului instituţional de combatere a traficului de persoane

Organizarea de întâlniri anuale ale ofiţerilor specialişti în combaterea traficului de persoane, cu scopul schimbului de bune practici în domeniu

MIRA -IGPR Parteneri: MP, IGPF

Bugetul existent al IGPR şi al instituţiilor implicate

Anual

Numărul întâlnirilor organizate cu participarea ofiţerilor Numărul ofiţerilor participanţi la întâlniri

E.2. Reducerea capacităţii de finanţare a infracţiunilor de trafic de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

E.2.1. Reducerea cazurilor de finanţare a infracţiunilor de trafic de persoane

a) Constituirea echipelor mixte de investigatori din domenii specializate în combaterea traficului de persoane, în supravegheri operative şi investigaţii financiare, sub coordonarea procurorului de caz

MP

Parteneri: MIRA

(IGPF, IGPR), MEF

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de echipe mixte create

b) Investigarea cazurilor de trafic de persoane de către echipele mixte, cu scopul identificării şi eliminării surselor de finanţare

MP

Parteneri: MIRA (IGPF, IGPR),

MEF

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul cazurilor investigate în care au fost identificate şi eliminate sursele de finanţare

E.3. Creşterea gradului de participare a victimelor/martorilor în procesul de investigare şi urmărire în justiţie a traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

E.3.1. Dezvoltarea cooperării

victimelor/martorilor în procesul judiciar

a) Asigurarea unui minim de servicii de asistenţă a victimelor identificate informai care nu cooperează în procesul judiciar

MIRA -ANITP, MMFES Parteneri: MSP, ONG

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de victime identificate informai care nu cooperează în procesul judiciar

Număr de victime identificate informai cărora Ie-a fost oferită perioada de reflecţie de cel puţin 3 luni

Număr de victime identificate informai care pe perioada de reflecţie au beneficiat de asistenţă psihologică gratuită Număr de victime identificate informai care pe perioada de reflecţie au beneficiat de asistenţă medicală gratuită

Număr de victime care au beneficiat de asistenţă psihologică gratuită şi/sau alte servicii şi care până la încheierea perioadei de reflecţie au acceptat să coopereze în procesul judiciar

E.3. Creşterea gradului de participare a victimelor/martorilor în procesul de investigare şi urmărire în justiţie a traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

b) Menţinerea contactului permanent cu victima/martorul şi informarea acesteia/acestuia cu privire la modul de desfăşurare a procesului penal

MIRA -ANITP Parteneri: MJ

Bugetul existent al MJ, al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de victime/martori care au primit informaţii referitoare la procesul penal

Număr de victime/martori care au participat la desfăşurarea procesului penal

c) Asigurarea mijloacelor logistice (mijloace de transport, echipament de protecţie etc.) pentru deplasarea victimei către instanţă

MIRA(IGPR, IGPF), MP Parteneri: MIRA -ANITP, ONG

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de victime cărora li s-au asigurat mijloacele logistice pentru deplasarea către instanţă

d) Furnizarea de informaţii victimei referitoare la serviciile disponibile în comunitate

MIRA -ANITP, consilii judeţene şi locale Parteneri: ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de victime care au primit informaţii referitoare la serviciile disponibile în comunitate

F. Cooperare internaţională

Obiectiv strategic F: Consolidarea statutului României ca partener de încredere în efortul global de reducere a fenomenului traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

F.1. Dezvoltarea colaborării cu statele membre şi structurile specializate ale UE în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane şi al acordării asistenţei necesare victimelor acestuia

a) Informarea şi transferul de experienţe şi bune practici în domeniu, la nivel bilateral şi multilateral

MIRA -ANITP, IGPF Parteneri: MMFES.ANPDC, MSP, MECT, MP, MJ, MAE, ONG

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de protocoale de colaborare încheiate şi implementate cu instituţii similare din statele membre ale UE

Număr de seminarii, conferinţe, ateliere de lucru, formări, reuniuni cu participare internaţională

b) Participarea la programele şi activităţile specifice realizate de către instituţiile UE în scopul prevenirii şi combaterii traficului de persoane, precum şi al asistenţei acordate victimelor

MIRA -ANITP, IGPF Parteneri: MMFES.ANPDC, MSP, MECT, MP, MJ, MAE, ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de programe la care s-a participat

Număr de sesiuni de instruire/ formare/ informare organizate pentru personalul care participă la programele şi activităţile specifice ale UE

Obiectiv strategic F: Consolidarea statutului României ca partener de încredere în efortul global de reducere a fenomenului traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

Număr de participări la grupurile de lucru ale Consiliului şi Comisiei UE şi implicaţiile acestor participări asupra politicilor antitrafic din România Număr de propuneri şi recomandări făcute în urma participării la programele şi activităţile organizate de instituţiile UE în scopul prevenirii şi combaterii traficului de persoane

c) Flexibilizarea procedurilor de contact şi schimb de informaţii operative cu ofiţerii de legătură străini sau structurile corespondente din străinătate Europol, cu ofiţerii de legătură români şi străini aflaţi în misiune în România, prin reţeaua de puncte de contact, creşterea schimbului de informaţii în sistemul Info Ex.

MIRA(IGPR, IGPF)

Parteneri:

MP, MAE

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de protocoale/acorduri

încheiate şi implementate

Număr de rapoarte conţinând informaţii operative transmise/primite

Număr de întâlniri având ca scop schimburi de experienţă

Număr de informaţii cuantificabile schimbate

d) Desfăşurarea de anchete comune, în cazuri concrete, prin contacte directe, cu autorităţile competente din statele de destinaţie

MIRA(IGPR, IGPF), MP Parteneri: MJ, MAE

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de anchete comune efectuate

Număr de cazuri concrete soluţionate în comun

Recomandări/propuneri/ concluzii rezultate în urma anchetelor efectuate

e) Raportarea periodică a progreselor realizate de România în respectarea prevederilor UE privind combaterea şi prevenirea traficului de persoane

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES.ANPDC, MSP, MECT, MP, MJ, MAE, ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Semestrial

Raportări specifice elaborate în termen

Număr de obiective atinse în raport cu obiectivele propuse

Obiectiv strategic F: Consolidarea statutului României ca partener de încredere în efortul global de reducere a fenomenului traficului de persoane

Obiective specifice

Activităţi

Responsabili

Resurse

Termen de realizare

Indicatori de evaluare

F.2. Intărirea dialogului cu ţările non-UE şi participarea la activităţile şi forumurile regionale şi internaţionale

a) Incheierea acordurilor privind monitorizarea şi controlul fenomenului traficului de persoane cu ţările aflate pe traseele de traficare (surse, de tranzit, de destinaţie), în special cu cele din Balcani şi Europa Centrală

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES, ANPDC, MSP, MECT, MP, MJ, MAE, ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de acorduri bi-şi multilaterale încheiate şi implementate

Număr de întâlniri bi-şi multilaterale la care s-a participat

b) Informarea reciprocă şi transferul de experienţe, know-how şi bune practici în domeniu

MIRA (ANITP, IGPR, IGPF)

Bugetul existent al instituţiilor implicate

Permanent

Număr de seminarii, conferinţe, ateliere de lucru, sesiuni de formare, reuniuni cu participare internaţională

Rezultatele recomandărilor făcute cu aceste ocazii

c) Participarea la programele şi activităţile forurilor internaţionale (Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliul Europei, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Organizaţia Internaţională a Muncii, Iniţiativa de Cooperare Sud-Est Europeană - SECI etc.)

MIRA -ANITP Parteneri: MMFES, ANPDC, MSP, MECT, MP, MJ, MAE, ONG

Bugetul existent al ANITP şi al instituţiilor implicate

Permanent

Numărul de programe/activităţi la care s-a participat

Sesiuni de instruire pentru personalul care participă la activităţile forurilor internaţionale Numărul de recomandări şi măsuri adoptate ca urmare a participării la aceste programe/ activităţi

Rezultatele măsurilor adoptate

Listă de abrevieri

AJOFM

Agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă

ANES

Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi

ANITP

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane

ANPDC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului

ANOFM

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă

ANR

Agenţia Naţională pentru Romi

ASP

Autorităţile de sănătate publică

CNCD

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

DGASPC

Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţie a copilului

DCRP

Direcţia comunicare şi relaţii publice

DGAERI

Direcţia generală afaceri europene şi relaţii internaţionale

GIL

Grupul interministerial de lucru pentru coordonarea şi evaluarea activităţii de prevenire şi combatere a traficului de persoane

GTL

Grup tematic de lucru

HG

Hotărâre a Guvernului

IGPF

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră

IGPR

Inspectoratul General al Poliţiei Române

IM

Inspecţia Muncii

IMAS

Institutul de Marketing şi Sondaje

INM

Institutul Naţional al Magistraturii

ISJ

Inspectorat şcolar judeţean

MAE

Ministerul Afacerilor Externe

MIRA

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative

MAp

Ministerul Apărării

MECT

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

MEF

Ministerul Economiei şi Finanţelor

MJ

Ministerul Justiţiei

MMFES

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse

MP

Ministerul Public

MSP

Ministerul Sănătăţii Publice

Ol

Organizaţii internaţionale

ONG

Organizaţii neguvernamentale

ORI

Oficiul Român pentru Imigrări

PNA

Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010

SNITP

Strategia naţională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010

UE

Uniunea Europeană


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 982/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 982 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 982/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu