Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 955 din 18 august 2005

privind aprobarea Regulilor specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animala destinate consumului uman

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 806 din  5 septembrie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 6^3 lit. d) si f) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Regulile specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animala destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.
    Art. 3
    (1) Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga orice alte prevederi contrare.
    Prezenta hotarare transpune prevederile Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE care stabileste reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animala destinate consumului uman, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 139 din 30 aprilie 2004.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       p. Ministrul agriculturii,
                       padurilor si dezvoltarii rurale,
                       Nicolae Flaviu Lazin,
                       secretar de stat

                       Presedintele Autoritatii Nationale
                       Sanitare Veterinare si pentru
                       Siguranta Alimentelor,
                       Razvan Tiru

                       p. Ministrul sanatatii,
                       Ioan Roman,
                       secretar de stat

                       p. Ministrul finantelor publice,
                       Mara Rimniceanu,
                       secretar de stat

    ANEXA 1

                               REGULI SPECIFICE
pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animala destinate consumului uman

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Domeniu de aplicare
    (1) Prezenta hotarare stabileste reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animala.
    (2) Prezenta hotarare se aplica in completare la Hotararea Guvernului nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si cea privind alimentele si cu regulile de sanatate si de protectie a animalelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005, ce transpune Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE.
    (3) Prezenta hotarare trebuie sa se aplice numai cu privire la activitati si persoane pentru care se aplica Hotararea Guvernului nr. 954/2005 privind aprobarea regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 805 din 5 septembrie 2005, ce transpune Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE.
    (4) Realizarea de controale oficiale conform prezentei hotarari nu trebuie sa aduca atingere responsabilitatii legale primare a operatorilor cu activitate in domeniul alimentar de asigurare a sigurantei alimentelor, asa cum este stabilit de Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, modificata si completata prin Legea nr. 412/2004, ce transpune partial Regulamentul (CE) nr. 178/2002.
    Art. 2
    Definitii
    (1) In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
    a) autoritate competenta - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, denumita in continuare Autoritatea, competenta sa efectueze controale sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor cu referire la produsele de origine animala destinate consumului uman, sa asigure implementarea si coordonarea implementarii acestor controale, in vederea realizarii conformitatii cu cerintele prezentei hotarari, sau orice alta autoritate cu care colaboreaza in acest sens ori careia Autoritatea i-a delegat aceasta competenta;
    b) medic veterinar oficial - un medic veterinar calificat in conformitate cu prezenta hotarare pentru a actiona in aceasta calitate si numit de catre Autoritate prin directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
    c) medic veterinar imputernicit - un medic veterinar de libera practica, desemnat de catre autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, sa efectueze controale oficiale specifice in exploatatii sau intreprinderi, in numele acesteia;
    d) auxiliar oficial - o persoana calificata in conformitate cu prezenta hotarare, desemnata sa actioneze intr-o astfel de calitate de catre autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, si care activeaza sub autoritatea si responsabilitatea unui medic veterinar oficial;
    e) marca de sanatate - o marca ce indica faptul ca, atunci cand a fost aplicata, au fost efectuate controale oficiale in conformitate cu prezenta hotarare.
    (2) De asemenea, trebuie sa se aplice definitiile de subproduse de origine animala, EST (encefalopatii spongiforme transmisibile) si material de risc specific, prevazute in Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 723/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste reguli de sanatate cu privire la subprodusele de la animale, ce nu sunt destinate consumului uman, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 842 din 26 noiembrie 2003, ce transpune Regulamentul (CE) nr. 1.774/2002.

    CAP. 2
    Controale oficiale in relatie cu intreprinderi nationale

    Art. 3
    Autorizarea intreprinderilor
    (1) Autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, trebuie sa autorizeze intreprinderile la care se refera prezenta hotarare, cand este prevazut si in maniera specificata de art. 31 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 925/2005 ce transpune Regulamentul nr. 882/2004/CE.
    (2) Pot sa fie prelungite, daca este necesar, perioadele maxime de 3 si 6 luni ce se aplica autorizarii conditionate a altor intreprinderi, in cazul pescadoarelor si al pescadoarelor-congelator ce navigheaza sub pavilionul Romaniei sau al unui stat membru al Uniunii Europene. Totusi, autorizarea conditionata nu trebuie sa depaseasca in total 12 luni. Trebuie sa aiba loc inspectii ale acestor tipuri de vase, asa cum se specifica in anexa nr. 3.
    (3) Autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, trebuie sa aloce fiecarei intreprinderi autorizate, incluzandu-le pe cele cu autorizare conditionata, un numar de autorizare la care pot fi adaugate coduri, pentru a se indica tipurile de produse de origine animala fabricate. Pentru pietele de vanzare angro pot fi adaugate la numarul de autorizare numere secundare ce indica unitati sau grupe de unitati ce vand sau produc produse de origine animala.
    (4) In cazul pietelor angro, autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, poate sa retraga sau sa suspende autorizarea cu referire la anumite unitati ori grupuri de unitati.
    (5) Prevederile alin. (1), (2) si (3) se aplica:
    a) intreprinderilor ce incep sa puna pe piata produse de origine animala la data sau dupa data de aplicare a prezentei hotarari;
    b) intreprinderilor ce pun deja pe piata produse de origine animala, dar cu referire la care nu au existat cerinte anterioare de autorizare. In ultimul caz, trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil inspectia la fata locului, necesara in baza alin. (1), efectuata de autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
    (6) Prevederile alin. (4) se aplica, de asemenea, intreprinderilor autorizate ce au pus pe piata produse de origine animala, in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica existenta anterior aplicarii prezentei hotarari.
    Art. 4
    Principii generale pentru controale oficiale cu referire la produsele de origine animala incluse in domeniul de aplicare al prezentei hotarari
    (1) Autoritatea trebuie sa se asigure ca operatorii cu activitate in domeniul alimentar ofera toata asistenta necesara pentru a se asigura ca, in fapt, controalele oficiale efectuate de autoritatea competenta pot fi realizate in mod efectiv. Acestia trebuie, in special, sa:
    a) permita accesul in toate cladirile, facilitatile, instalatiile sau in alte infrastructuri;
    b) puna la dispozitie autoritatii competente orice inregistrare ori documentatie solicitata in baza prezentei hotarari sau considerata necesara de catre aceasta, pentru analizarea situatiei.
    (2) Autoritatea competenta trebuie sa efectueze controale oficiale, pentru a se verifica conformitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar cu cerintele:
    a) Hotararii Guvernului nr. 924/2005 privind aprobarea Regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005, ce transpune Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE;
    b) Hotararii Guvernului nr. 954/2005 privind aprobarea Regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 805 din 5 septembrie 2005, ce transpune Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE;
    c) Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 723/2003 ce transpune Regulamentul (CE) nr. 1.774/2002.
    (3) Controalele oficiale prevazute la alin. (1) trebuie sa includa:
    a) activitati de audit al bunelor practici de igiena si al procedurilor bazate pe analiza riscului si punctele critice de control - HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point);
    b) controalele oficiale prevazute la art. 5 - 8;
    c) orice atributii speciale de audit specificate in anexe.
    (4) Activitatile de audit al bunelor practici de igiena trebuie sa verifice daca operatorii cu activitate in domeniul alimentar aplica in mod continuu si adecvat proceduri privind cel putin:
    a) controale privind informatiile referitoare la lantul alimentar;
    b) proiectarea si intretinerea facilitatilor si echipamentelor;
    c) igiena preoperationala, operationala si postoperationala;
    d) igiena personala;
    e) instruirea privind procedurile de lucru si de igiena;
    f) controlul daunatorilor;
    g) calitatea apei;
    h) controlul temperaturii; si
    i) controale privind intrarea si iesirea alimentelor in si din intreprindere, precum si orice documente insotitoare.
    (5) Activitatile de audit privind procedurile bazate pe HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) trebuie sa verifice ca operatorii cu activitate in domeniul alimentar aplica astfel de proceduri in mod continuu si adecvat, acordand o atentie speciala asigurarii ca procedurile furnizeaza garantiile prevazute la sectiunea a 2-a din anexa nr. 2 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE. Acestia trebuie, in special, sa stabileasca daca procedurile garanteaza pe cat posibil ca produsele de origine animala:
    a) sunt conforme cu criteriile microbiologice prevazute de legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica;
    b) sunt conforme cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara cu referire la reziduuri, contaminanti si substante interzise;
    c) nu contin riscuri de natura fizica, cum ar fi corpi straini.
    Cand, in conformitate cu art. 5 din anexa la Hotararea Guvernului nr. 924/2005 ce transpune Regulamentul nr. 852/2004/CE, un operator cu activitate in domeniul alimentar utilizeaza proceduri prevazute de ghiduri de aplicare a principiilor HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) in locul stabilirii de proceduri proprii specifice, activitatea de audit trebuie sa se refere la utilizarea corecta a acestor ghiduri.
    (6) Verificarea conformitatii cu cerintele Hotararii Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE, privind aplicarea de marci de identificare, trebuie sa aiba loc in toate intreprinderile autorizate in conformitate cu acea hotarare, suplimentar fata de verificarea conformitatii cu alte cerinte de trasabilitate.
    (7) In cazul abatoarelor, intreprinderilor de manipulare a vanatului si al unitatilor de transare ce pun pe piata carne proaspata, atributiile de audit la care s-au referit alin. (3) si (4) trebuie sa fie indeplinite de un medic veterinar oficial.
    (8) Atunci cand indeplineste atributii de audit, autoritatea competenta trebuie:
    a) sa determine daca personalul si activitatile personalului din intreprinderi sunt conforme cu cerintele hotararilor Guvernului la care s-a referit alin. (2) lit. a) si b), in toate etapele procesului de productie. Pentru a sustine activitatea de audit autoritatea competenta poate sa efectueze testari de performanta, cu scopul de a stabili ca performantele personalului respecta parametrii specificati;
    b) sa verifice inregistrarile relevante ale operatorului cu activitate in domeniul alimentar;
    c) sa preleveze probe pentru analize de laborator ori de cate ori este necesar; si
    d) sa documenteze elementele de care a tinut cont si concluziile auditului.
    (9) Natura si nivelul atributiilor de audit cu referire la intreprinderi individuale trebuie sa se bazeze pe riscul evaluat. In acest scop autoritatea competenta trebuie sa evalueze in mod regulat:
    a) riscurile pentru sanatatea publica si, atunci cand se considera corespunzator, pentru sanatatea animalelor;
    b) in cazul abatoarelor, aspectele de protectie si bunastare a animalelor;
    c) tipul si natura activitatilor efectuate; si
    d) inregistrarile anterioare ale operatorului cu activitate in domeniul alimentar in ceea ce priveste conformitatea cu legislatia in domeniul alimentelor.
    Art. 5
    Carne proaspata
    Autoritatea competenta trebuie sa asigure realizarea controalelor oficiale privind carnea proaspata, in conformitate cu anexa nr. 1.
    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze activitati de inspectie in abatoare, in unitati de manipulare a vanatului si in unitati de transare ce pun pe piata carne proaspata, in conformitate cu cerintele generale ale sectiunii 1, cap. II din anexa nr. 1 si cu cerintele specifice ale sectiunii 4, in special, privind:
    a) informatii referitoare la lantul alimentar;
    b) inspectia ante-mortem;
    c) protectia si bunastarea animalelor;
    d) inspectia post-mortem;
    e) materialul cu risc specific si alte subproduse de origine animala; si
    f) testari de laborator.
    (2) Marcarea de sanatate a carcaselor de la ongulate domestice, a mamiferelor vanat de ferma, altele decat animalele lagomorfe, a vanatului salbatic mare, precum si a semicarcaselor, sferturilor si pieselor obtinute prin transarea semicarcaselor in trei piese compacte trebuie sa fie efectuata in abatoare si in intreprinderi de manipulare a vanatului, in conformitate cu sectiunea 1, cap. III din anexa nr. 1. Marcile de sanatate trebuie sa fie aplicate de catre sau sub responsabilitatea medicului veterinar oficial, cand controalele oficiale nu au identificat deficiente ce ar face carnea improprie pentru consumul uman.
    (3) Dupa efectuarea controalelor prevazute la alin. (1) si (2), medicul veterinar oficial trebuie sa ia masuri corespunzatoare, dupa cum este stabilit in sectiunea a 2-a din anexa nr. 1, in special, privind:
    a) comunicarea rezultatelor inspectiei;
    b) decizii privind lantul alimentar;
    c) decizii privind animalele vii;
    d) decizii privind protectia si bunastarea animalelor;
    e) decizii privind carnea.
    (4) Auxiliarii oficiali pot sa asiste medicul veterinar oficial pe durata controalelor oficiale efectuate in conformitate cu sectiunile 1 si 2 din anexa nr. 1, dupa cum este specificat la sectiunea a 3-a, cap. I. In acest caz, acestia trebuie sa lucreze ca parte a unei echipe independente.
    (5) a) Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca are in subordine personal oficial suficient pentru a efectua controalele oficiale solicitate in baza anexei nr. 1, cu frecventa specificata la sectiunea a 3-a, cap. II.
    b) Abordarea bazata pe risc trebuie sa fie urmata pentru a se evalua numarul de personal oficial care este necesar sa fie prezent pe linia de taiere in orice abator. Numarul de personal oficial implicat trebuie sa fie decis de catre autoritatea competenta si trebuie sa fie de o asa maniera incat sa poata fi intrunite toate cerintele prezentei hotarari.
    (6) a) Autoritatea competenta poate permite personalului care activeaza in abator sa sprijine controalele oficiale, prin indeplinirea anumitor atributii specifice, sub supravegherea medicului veterinar oficial, in relatie cu producerea de carne de pasare si de animale lagomorfe, in conformitate cu anexa nr. 1, sectiunea a 3-a, cap. III, lit. A. Daca autoritatea competenta procedeaza astfel, aceasta trebuie sa se asigure ca personalul care indeplineste astfel de atributii:
    (i) este calificat si a urmat o instruire in conformitate cu acele prevederi;
    (ii) actioneaza independent de personalul de productie;
    (iii) raporteaza orice deficienta medicului veterinar oficial.
    b) Autoritatea competenta poate, de asemenea, sa permita personalului care activeaza in abator sa indeplineasca atributii specifice de prelevare de probe si de testare, in conformitate cu sectiunea a 3-a, cap. III lit. B din anexa nr. 1.
    (7) Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca medicii veterinari oficiali si auxiliarii oficiali sunt calificati si au urmat o instruire in conformitate cu sectiunea a 3-a, cap. IV din anexa nr. 1.
    Art. 6
    Moluste bivalve vii
    Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca producerea si punerea pe piata de moluste bivalve vii, echinoderme vii, tunicate vii si gasteropode marine vii sunt supuse controalelor oficiale, dupa cum este descris in anexa nr. 2.
    Art. 7
    Produse din pescuit
    Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca, in conformitate cu anexa nr. 3, au loc controale oficiale privind produsele din pescuit.
    Art. 8
    Lapte crud materie prima si produse lactate
    Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca au loc controale oficiale asupra laptelui crud materie prima si a produselor lactate, in conformitate cu anexa nr. 4.

    CAP. 3
    Proceduri privind activitatile de import

    Art. 9
    In activitatea de import se aplica procedurile prevazute de prezentul capitol, pentru a se asigura aplicarea uniforma a principiilor si conditiilor prevazute la art. 11 din Legea nr. 150/2004, modificata si completata prin Legea nr. 412/2004, ce transpune Regulamentul (CE) nr. 178/2002, si de titlul VI, cap. II al Hotararii Guvernului nr. 925/2005 ce transpune Regulamentul nr. 882/2004/CE.
    Art. 10
    Lista tarilor terte si a unor parti din tarile terte din care sunt permise activitati de import al produselor de origine animala specificate
    (1) Produsele de origine animala trebuie sa fie importate numai dintr-o tara terta sau dintr-o parte a unei tari terte ce apare pe o lista intocmita si actualizata in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.
    (2) O tara terta poate sa apara pe astfel de liste daca a avut loc un control comunitar in acea tara si s-a demonstrat ca autoritatea competenta a tarii respective ofera garantii corespunzatoare, dupa cum este prevazut la art. 48 paragraful (3) din Regulamentul nr. 882/2004/CE, transpus prin Hotararea Guvernului nr. 925/2005. Totusi, o tara terta poate sa apara pe astfel de liste, fara sa aiba loc controlul comunitar mentionat, daca:
    a) riscul determinat in conformitate cu art. 46 paragraful (3) din Regulamentul nr. 882/2004/CE, transpus prin Hotararea Guvernului nr. 925/2005, nu justifica acest control;
    b) se determina, atunci cand se decide adaugarea unei anumite tari terte pe o lista in conformitate cu alin. (1), ca alte informatii indica faptul ca autoritatea competenta a tarii respective furnizeaza garantiile necesare.
    (3) Listele intocmite in conformitate cu prezentul articol pot fi combinate cu alte liste intocmite pentru scopuri de sanatate publica si de sanatate a animalelor.
    (4) Cand listele sunt intocmite sau actualizate, trebuie sa se tina cont in mod special de criteriile prevazute la art. 46 si 48 paragraful (3) din Regulamentul nr. 882/2004/CE, transpus prin Hotararea Guvernului nr. 925/2005.
    (5) In vederea efectuarii activitatilor de import trebuie sa se acorde atentie:
    a) legislatiei tarii terte, referitoare la:
    (i) produse de origine animala;
    (ii) utilizarea de produse medicinale de uz veterinar, incluzand reguli referitoare la interzicerea sau autorizarea acestora, distribuirea si punerea pe piata a acestora, precum si reguli privind administrarea si inspectia; si
    (iii) prepararea si utilizarea materiilor furajere, incluzand procedurile pentru utilizarea aditivilor, prepararea si utilizarea hranei medicamentate pentru animale, precum si calitatea igienei materiilor prime utilizate pentru prepararea materiilor furajere si a produsului finit;
    b) conditiilor igienice de producere, de manipulare, de depozitare si de expediere, aplicate in prezent produselor de origine animala destinate Comunitatii Europene;
    c) experientei de comercializare privind produsul provenit din tara terta si rezultatele controalelor efectuate la import;
    d) rezultatelor controalelor comunitare efectuate in tara terta, in special rezultatelor evaluarii autoritatilor competente si masurilor intreprinse de autoritatile competente din tara terta respectiva, in baza recomandarilor adresate acestora ca urmare a controlului comunitar;
    e) existentei, implementarii si comunicarii unui program de control al zoonozelor aprobat; si
    f) existentei, implementarii si comunicarii unui program de control al reziduurilor aprobat.
    Art. 11
    Lista intreprinderilor din care sunt permise activitati de import al produselor de origine animala specificate
    (1) Pot fi importate in Romania sau in Comunitatea Europeana produse de origine animala, numai daca acestea au fost expediate, obtinute sau preparate in intreprinderi ce apar pe listele intocmite si actualizate in conformitate cu prezentul articol, exceptand:
    a) situatiile in care, de la caz la caz, se decide, in conformitate cu procedura elaborata de Autoritate sau cu cerintele Uniunii Europene, dupa caz, ca garantiile pe care le furnizeaza o anume tara terta, cu referire la activitati de import al produselor de origine animala specificate, sunt de asa natura incat procedura prevazuta de prezentul articol nu este necesara pentru a se asigura conformitatea cu cerintele alin. (2);
    b) cazurile specificate de anexa nr. 5.
    In plus, pot fi importate in Romania carne proaspata, carne tocata, preparate din carne, produse din carne, carne separata mecanic (MSM), numai daca acestea au fost fabricate din carne obtinuta in abatoare si unitati de transare ce apar pe liste intocmite si actualizate in conformitate cu prezentul articol sau in intreprinderi autorizate ce indeplinesc regulile comunitare.
    (2) O intreprindere poate fi inscrisa pe o astfel de lista numai daca autoritatea competenta a tarii terte de origine garanteaza ca:
    a) acea intreprindere, impreuna cu orice intreprinderi ce manipuleaza materie prima de origine animala utilizata la fabricarea produselor de origine animala respective, este conforma cu cerintele Uniunii Europene, in special cu cele prevazute de Regulamentul nr. 853/2004/CE, transpus prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005, sau cu cerinte ce au fost stabilite a fi echivalente cu astfel de cerinte, atunci cand se decide sa se adauge acea tara terta pe lista relevanta, in conformitate cu prevederile art. 10;
    b) un serviciu de inspectie oficiala din acea tara terta supervizeaza intreprinderile din tara respectiva si pune la dispozitia Comisiei Europene, atunci cand este necesar, toate informatiile relevante privind intreprinderile ce furnizeaza materii prime; si
    c) are puteri legale de a opri exportul catre Comunitatea Europeana ori catre Romania din intreprinderile respective, in cazul in care acestea nu respecta cerintele lit. a).
    (3) Autoritatile competente ale tarilor terte ce apar pe listele intocmite si actualizate in conformitate cu prevederile art. 10 trebuie sa garanteze ca listele intreprinderilor la care s-a referit alin. (1) sunt intocmite, actualizate si comunicate Comisiei Europene:
    a) Comisia Europeana furnizeaza punctului de contact pe care Romania l-a desemnat pentru acest scop notificari regulate privind listele noi sau actualizate pe care le-a primit de la autoritatile competente ale tarilor terte respective, in conformitate cu alin. (3).
    b) Daca statele membre nu au obiectii la noua lista sau la lista actualizata, in decurs de 20 de zile lucratoare de la notificarea Comisiei Europene, activitatile de import din intreprinderile ce apar pe lista pot fi autorizate in decurs de 10 zile lucratoare, dupa ziua in care Comisia Europeana a facut aceasta lista publica.
    c) Daca un stat membru detine informatii pertinente, altele decat cele inscrise in rapoartele inspectiei comunitare, va notifica Comisiei Europene necesitatea de modificare a listei sau va face notificare prin sistemul rapid de alerta.
    Art. 12
    Moluste bivalve vii, echinoderme vii, tunicate vii si gasteropode marine vii
    (1) Molustele bivalve vii, echinodermele vii, tunicatele vii si gasteropodele marine vii trebuie sa provina din zone de productie ale tarilor terte care apar pe listele intocmite si actualizate in conformitate cu prevederile art. 11, fara sa se ia in consideratie prevederile art. 11 alin. (1) lit. b.
    (2) Prevederile alin. (1) nu trebuie sa se aplice pectinidelor recoltate in afara zonelor de productie clasificate. Totusi, trebuie sa aiba loc controale oficiale cu referire la pectinide, in conformitate cu cap. III al anexei nr. 2.
    (3) a) Inainte sa fie intocmite listele la care s-a referit alin. (1), trebuie sa se tina cont, in mod deosebit, de garantiile pe care poate sa le ofere autoritatea competenta din tara terta respectiva, privind conformitatea cu cerintele prezentei hotarari, referitoare la clasificarea si controlul zonelor de productie.
    b) Inainte sa fie elaborate astfel de liste, trebuie sa se efectueze o inspectie comunitara la fata locului, cu exceptia cazului in care:
    (i) riscul determinat nu justifica inspectia; si
    (ii) se decide ca o anumita zona de productie sa se adauge pe o lista in conformitate cu alin. (1) si cand autoritatea competenta ofera toate informatiile si garantiile necesare.
    Art. 13
    Documente
    (1) Un document ce intruneste cerintele prevazute in anexa nr. 6 trebuie sa insoteasca activitatile de transport de produse de origine animala, cand acestea sunt importate in Comunitatea Europeana sau in Romania.
    (2) Documentul trebuie sa certifice faptul ca produsele satisfac:
    a) cerintele prevazute pentru astfel de produse in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 924/2005 ce transpune Regulamentul nr. 852/2004/CE si cu Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE sau cu prevederi ce sunt echivalente cu acele cerinte; si
    b) orice conditii speciale de import prevazute in conformitate cu art. 48 din Hotararea Guvernului nr. 925/2005 ce transpune Regulamentul nr. 882/2004/CE.
    (3) Documentele pot sa includa detalii solicitate in conformitate cu alte prevederi legislative comunitare transpuse in legislatia nationala referitoare la domeniile sanatate publica si sanatatea animalelor.
    (4) Pot fi acordate derogari de la alin. (1) in conformitate cu procedura elaborata de Autoritate sau cu cerintele Uniunii Europene, dupa caz, atunci cand este posibil sa se obtina garantiile la care s-a referit alin. (2), in alta maniera.
    Art. 14
    Prevederi speciale pentru produse din pescuit
    (1) Procedurile prevazute de acest capitol nu se aplica produselor proaspete din pescuit debarcate in Romania si in Comunitatea Europeana, direct de pe un vas de pescuit ce navigheaza sub pavilionul unei tari terte.
    (2) Controalele oficiale asupra acestor produse din pescuit se vor efectua in conformitate cu prevederile anexei nr. 3.
    (3) a) Produsele din pescuit importate de pe un pescador sau de pe un pescador-congelator ce navigheaza sub pavilionul unei tari terte trebuie sa provina de pe vase ce apar pe o lista intocmita si actualizata in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (4).
    b) Totusi, prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (2) lit. b), un vas poate fi, de asemenea, inclus in astfel de liste:
    (i) in baza unei comunicari comune intre autoritatea competenta a tarii terte sub al carei pavilion navigheaza vasul si autoritatea competenta a altei tari terte careia autoritatea competenta a primei tari terte i-a delegat responsabilitatea pentru inspectia vasului respectiv, cu conditia ca:
    (a) acea prima tara terta sa apara pe lista de tari terte din care sunt permise activitati de import de produse din pescuit, lista intocmita in conformitate cu prevederile art. 10;
    (b) toate produsele din pescuit de pe vasul respectiv ce sunt destinate punerii pe piata in Comunitatea Europeana si in Romania sa fie debarcate direct in prima dintre cele doua tari terte prevazute anterior;
    (c) autoritatea competenta a celei de-a doua tari terte prevazute anterior sa fi inspectat vasul si sa fi declarat ca este in conformitate cu cerintele comunitare transpuse in legislatia nationala; si
    (d) autoritatea competenta a celei de-a doua tari terte prevazute anterior sa fi declarat ca va inspecta cu regularitate vasul, pentru a se asigura ca acesta continua sa fie in conformitate cu cerintele comunitare transpuse in legislatia nationala; sau
    (ii) in baza unei comunicari comune intre autoritatea competenta a tarii terte sub pavilionul careia navigheaza vasul si autoritatea competenta a unui stat membru sau a Romaniei, careia autoritatea competenta a tarii terte respective i-a delegat responsabilitatea de inspectie a vasului respectiv, cu conditia ca:
    (a) toate produsele din pescuit de pe vasul respectiv ce sunt destinate punerii pe piata in statul membru sau in Romania sa fie debarcate direct in acel stat membru sau in Romania;
    (b) autoritatea competenta a statului membru sau a Romaniei sa fi inspectat vasul si sa fi declarat ca este conform cu cerintele comunitare; si
    (c) autoritatea competenta a acelui stat membru sau a Romaniei sa fi declarat ca va inspecta cu regularitate vasul, pentru a se asigura ca acesta este in conformitate cu cerintele comunitare.
    (4) Un document semnat de capitan poate inlocui documentul cerut in baza prevederilor art. 13, cand produsele din pescuit sunt importate direct de pe un vas de pescuit sau de pe un pescador-congelator.
    (5) Autoritatea poate prevedea reguli detaliate pentru implementarea prezentului articol in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 15
    Masuri de implementare
    Pot fi prevazute masuri de implementare, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.
    Art. 16
    Modificarea si completarea anexelor
    (1) Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5 si 6 pot fi modificate sau completate pentru a se tine cont de progresul stiintific si tehnic, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.
    (2) Autoritatea poate acorda derogari de la anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5 si 6, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, cu conditia ca acestea sa nu afecteze indeplinirea obiectivelor prezentei hotarari.
    (3) Romania, fara a compromite realizarea obiectivelor prezentei hotarari, poate sa adopte, in conformitate cu alin. (4) - (6), masuri ce se adapteaza cerintelor prevazute in anexa nr. 1.
    (4) Masurile prevazute la alin. (3) trebuie sa:
    a) aiba scopul de a:
    (i) permite utilizarea continua a metodelor traditionale in orice etapa de producere, de prelucrare sau de distributie de alimente;
    (ii) raspunde necesitatilor unitatilor din domeniul alimentar cu capacitate mica ori unitatilor ce sunt situate in regiuni supuse unor constrangeri geografice speciale; sau
    (iii) permite derularea unor proiecte-pilot cu scopul de a identifica noi abordari privind controalele de igiena a carnii;
    b) se refere, in special, la urmatoarele elemente ale anexei nr. 1:
    (i) informatii referitoare la lantul alimentar;
    (ii) prezenta autoritatii competente in intreprinderi.
    (5) Daca Romania intentioneaza sa adopte masuri precum cele la care s-a referit alin. (3), trebuie sa notifice aceasta Comisiei Europene si statelor membre ale Uniunii Europene. Fiecare notificare trebuie:
    a) sa furnizeze o descriere detaliata a cerintelor pe care Romania considera ca este necesar sa le adapteze si sa indice natura adaptarii preconizate;
    b) sa descrie intreprinderile respective;
    c) sa explice motivele pentru adaptare, incluzand, atunci cand este relevant, furnizarea unui rezumat al analizei de risc efectuate si orice masuri ce trebuie sa fie luate, pentru a se asigura ca adaptarea nu va compromite obiectivele prezentei hotarari; si
    d) sa furnizeze orice alte informatii relevante.
    (6) Autoritatea poate adopta masuri conform cerintelor anexei nr. 1, numai:
    a) in conformitate cu decizia adoptata de Comisia Europeana;
    b) daca, dupa o luna de la expirarea perioadei la care s-a referit alin. (6), Comisia Europeana nu a informat Romania ca aceasta a primit comentarii scrise de la alte state membre sau ca intentioneaza sa propuna adoptarea unei decizii in acest sens.
    (7) Cand Autoritatea intentioneaza sa adopte masuri de implementare a unui proiect-pilot, pentru a incerca noi abordari in ceea ce priveste controalele igienei carnii in conformitate cu alin. (3) - (5), aceasta trebuie sa comunice rezultatele Comisiei Europene, de indata ce acestea sunt disponibile.
    Art. 17
    Decizii specifice
    Fara a se aduce atingere caracterului general al dispozitiilor art. 15 si ale art. 16 alin. (1), pot fi prevazute masuri de implementare sau pot fi adoptate modificari la anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5 si 6, in conformitate cu procedura nationala elaborata de Autoritate, specificand:
    1. testele de evaluare a performantei operatorilor din domeniul alimentar si a personalului acestora;
    2. metoda de comunicare a rezultatelor inspectiei;
    3. criteriile de determinare a situatiilor in care, pe baza unei analize de risc, medicul veterinar oficial nu este necesar sa fie prezent in abatoare si intreprinderi de manipulare a vanatului, pe toata durata inspectiei ante-mortem si post-mortem;
    4. regulile privind continutul testelor pentru medici veterinari oficiali si auxiliari oficiali;
    5. criteriile microbiologice pentru controlul procesului tehnologic in legatura cu igiena din intreprinderi;
    6. alte proceduri posibile, examene serologice sau alte teste de laborator ce furnizeaza garantii cel putin echivalente cu procedurile specifice de inspectie post-mortem descrise la sectiunea a 4-a a anexei nr. 1 si care pot sa le inlocuiasca, daca autoritatea competenta decide astfel;
    7. imprejurarile in care nu sunt necesare anumite proceduri specifice de inspectie post-mortem descrise in sectiunea a 4-a a anexei nr. 1, avand in vedere exploatatia, regiunea sau tara de origine si principiile analizei de risc;
    8. regulile pentru testarea de laborator;
    9. tratamentul prin frig ce se aplica direct carnii in relatie cu cisticercoza si trichineloza;
    10. conditiile in baza carora exploatatii si regiuni pot fi certificate ca oficial libere de cisticercoza sau trichineloza;
    11. metodele ce trebuie sa fie aplicate cand se examineaza pentru conditiile la care se refera sectiunea a 4-a, cap. IX din anexa nr. 1;
    12. criteriile pentru conditii controlate de cazare si sisteme integrate de productie, pentru porci la ingrasat;
    13. criteriile pentru clasificarea zonelor de productie si de reimersie, pentru moluste bivalve vii, in cooperare cu laboratorul national de referinta, incluzand:
    a) valori limita si metode de analiza pentru biotoxine marine;
    b) proceduri de testare virusologica si standarde virusologice;
    c) planuri de prelevare de probe si metodele si tolerantele analitice ce trebuie aplicate pentru a se verifica conformitatea cu criteriile;
    14. criteriile organoleptice pentru evaluarea prospetimii produselor de pescuit;
    15. limitele analitice, metodele de analiza si planurile de prelevare de probe pentru controalele oficiale privind produsele de pescuit, solicitate in baza anexei nr. 3, incluzand referirile la parazitii si contaminantii de mediu.
    Art. 18
    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezentele reguli specifice.

    ANEXA 1
    la regulile specifice

                           CARNE PROASPATA

    SECTIUNEA 1
    Atributii ale medicului veterinar oficial

    CAP. 1
    Atributii de audit

    (1) In plus fata de cerintele generale ale art. 4 alin. (4) din regulile specifice, privind activitatile de audit al bunelor practici de igiena, medicul veterinar oficial trebuie sa verifice conformitatea permanenta cu procedurile proprii ale operatorilor cu activitate in domeniul alimentar privind orice activitate de colectare, transport, depozitare, manipulare, prelucrare si utilizare sau distrugere de subproduse de origine animala, incluzand materialele de risc specific, operatiuni pentru care operatorul cu activitate in domeniul alimentar este responsabil.
    (2) In plus fata de cerintele generale ale art. 4 alin. (5) din regulile specifice, privind activitatile de audit bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), medicul veterinar oficial trebuie sa verifice ca procedurile operatorilor garanteaza, in masura in care este posibil, faptul ca acea carne:
    a) nu prezinta modificari morfopatologice si organoleptice;
    b) nu este contaminata cu fecale sau alti cotaminanti;
    c) nu contine material de risc specific, cu exceptia celor prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica si a fost produsa in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara cu referire la encefalopatii spongiforme transmisibile.

    CAP. 2
    Activitati de inspectie

    Medicul veterinar oficial trebuie sa tina cont de rezultatele activitatilor de audit efectuate in conformitate cu prevederile art. 4 din regulile specifice si ale cap. I din prezenta anexa, cand efectueaza activitati de inspectie in conformitate cu prezentul capitol. Atunci cand este cazul, medicul veterinar oficial trebuie sa-si stabileasca obiectivele de inspectie in conformitate cu rezultatele activitatii de audit.

    A. Informatii referitoare la lantul alimentar
    (1) Cand efectueaza inspectia ante- si post-mortem, medicul veterinar oficial trebuie sa verifice si sa analizeze informatiile relevante obtinute din inregistrarile exploatatiei de origine a animalelor destinate taierii si sa tina cont de rezultatele documentate ale acestei verificari si analize.
    (2) Cand indeplineste activitati de inspectie, medicul veterinar oficial trebuie sa tina cont de certificatele oficiale ce insotesc animalele si de orice declaratii facute de medicii veterinari care efectueaza controale la nivelul productiei primare, incluzand medicii veterinari oficiali si medicii veterinari de libera practica imputerniciti.
    (3) Cand operatorii cu activitate in domeniul alimentar din cadrul lantului alimentar iau masuri suplimentare pentru a garanta siguranta alimentelor prin implementarea de sisteme integrate, sisteme private de control, prin certificarea independenta a unei parti terte sau prin alte mijloace si cand aceste masuri sunt documentate si animalele prevazute in aceste scheme sunt clar identificabile, medicul veterinar oficial poate lua in considerare aceste aspecte cand efectueaza activitati de inspectie si revizuieste procedurile bazate pe HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point).

    B. Inspectia ante-mortem
    (1) In conformitate cu alin. (4) si (5):
    a) medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze o inspectie ante-mortem a tuturor animalelor inainte de taiere;
    b) inspectia respectiva trebuie sa aiba loc in decurs de 24 de ore de la sosirea animalelor la abator si cu mai putin de 24 de ore inainte de taiere. In plus, medicul veterinar oficial poate solicita inspectia in orice alt moment.
    (2) Inspectia ante-mortem trebuie, in special, sa determine daca, in ceea ce priveste animalul respectiv inspectat, exista o indicatie:
    a) ca au fost compromise protectia si bunastarea animalelor, sau;
    b) a oricarei stari ce ar putea sa afecteze in mod nefavorabil sanatatea animalelor ori sanatatea umana, acordand o atentie deosebita detectarii zoonozelor si bolilor din lista A sau, atunci cand se considera corespunzator, a celor din lista B a Oficiului International de Epizootii - OIE (Organizatia Internationala pentru Sanatatea Animalelor).
    (3) In plus fata de inspectia ante-mortem de rutina, medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze o inspectie clinica a tuturor animalelor pe care operatorul cu activitate in domeniul alimentar sau un auxiliar oficial le-a separat.
    (4) In cazul taierii de necesitate in afara abatorului si in cazul animalelor salbatice vanate, medicul veterinar oficial al abatorului sau al intreprinderii de manipulare a vanatului trebuie sa examineze declaratia ce insoteste corpul animalului, declaratie eliberata de medicul veterinar sau de persoana instruita in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 954/2005, ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
    (5) Inspectia ante-mortem poate fi efectuata la exploatatia de provenienta in situatiile prevazute de sectiunea a 3-a, cap. II sau de sectiunea a 4-a. In astfel de cazuri, medicul veterinar oficial de la abator trebuie sa efectueze inspectia ante-mortem numai cand si in masura in care aceasta se impune.

    C. Protectia si bunastarea animalelor
    Medicul veterinar oficial trebuie sa verifice conformitatea cu regulile nationale si cu cele comunitare transpuse in legislatia nationala privind protectia si bunastarea animalelor, cum ar fi regulile privind protectia animalelor in momentul taierii si in timpul transportului.

    D. Inspectia post-mortem
    (1) Dupa taiere, carcasele si organele atasate trebuie sa fie supuse, fara intarziere, inspectiei post-mortem. Trebuie sa fie examinate toate suprafetele externe. In acest scop, pot fi solicitate o manipulare minima a carcasei si a organelor sau facilitati tehnice speciale. Trebuie sa fie acordata o atentie deosebita detectarii zoonozelor si bolilor din lista A a OIE, iar atunci cand se considera corespunzator, celor din lista B a OIE. Viteza liniei de taiere si numarul personalului de inspectie prezent trebuie sa fie in asa fel incat sa permita o inspectie adecvata.
    (2) Ori de cate ori se considera necesar trebuie sa se efectueze examinari suplimentare, prin palparea si incizia unor parti ale carcasei si organelor, precum si efectuarea de teste de laborator:
    a) pentru a se pune un diagnostic de certitudine;
    b) pentru a se detecta prezenta:
    (i) unei boli a animalelor;
    (ii) de reziduuri sau contaminanti ce depasesc limitele prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica;
    (iii) neconformitatii cu criteriile microbiologice;
    (iv) altor factori ce ar putea determina ca, in fapt, carnea sa fie declarata improprie pentru consum uman sau sa fie impuse restrictii privind utilizarea acesteia, in mod deosebit in cazul animalelor ce au fost taiate de necesitate.
    (3) Medicul veterinar oficial trebuie sa solicite ca, in fapt, carcasele de la solipede domestice, de la animale din specia bovine cu varsta mai mare de 6 luni si de la porcine domestice cu varsta mai mare de 4 saptamani sa fie supuse inspectiei post-mortem, dupa ce au fost sectionate longitudinal in semicarcase de-a lungul coloanei vertebrale. Daca inspectia necesita astfel, medicul veterinar oficial poate, de asemenea, sa solicite ca orice cap sau orice carcasa sa fie taiata longitudinal. Totusi, pentru a se tine cont de anumite deprinderi nutritionale, de evolutii tehnologice sau de situatii sanitare specifice, autoritatea competenta poate autoriza supunerea la inspectie a carcaselor de solipede domestice, a celor de la animale din specia bovine cu varsta mai mare de 6 luni si a celor de porcine domestice cu varsta mai mare de 4 saptamani, neparcelate in semicarcase.
    (4) In timpul inspectiei trebuie sa fie luate masuri preventive pentru a se asigura ca, in fapt, contaminarea carnii este mentinuta la un nivel minim prin actiuni precum palpare, taiere sau incizie.
    (5) In cazul unei taieri de necesitate, carcasa trebuie sa fie supusa examinarii post-mortem, cat de curand posibil, in conformitate cu alin. (1) - (4), inainte ca aceasta sa fie distribuita pentru consum uman.

    E. Material de risc specific si alte subproduse de origine animala
    In conformitate cu reglementarile nationale ce transpun reglementarile Uniunii Europene privind materiale de risc specific si alte subproduse de origine animala, medicul veterinar oficial trebuie sa verifice indepartarea, separarea si, atunci cand se considera corespunzator, marcarea unor astfel de produse. Medicul veterinar oficial trebuie sa se asigure ca operatorul cu activitate in domeniul alimentar ia toate masurile necesare pentru a se evita contaminarea carnii cu material de risc specific in timpul taierii (incluzand asomarea) si pentru indepartarea materialului de risc specific.

    F. Testare de laborator
    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa se asigure ca are loc prelevarea de probe si ca probele sunt identificate si manipulate in mod corespunzator si trimise la laboratorul corespunzator, in cadrul programului de:
    a) monitorizare si control al zoonozelor si al agentilor patogeni care le produc;
    b) testare specifica de laborator pentru diagnosticul encefalopatiilor spongiforme transmisibile, in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 144/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea regulilor de prevenire, control si eradicare a unor encefalopatii spongiforme transmisibile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 433 din 21 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ce transpune Regulamentul nr. 999/2001/CE;
    c) detectare de substante sau produse neautorizate si de control al substantelor reglementate, in special in cadrul planurilor nationale pentru reziduuri la care s-a referit Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind limitele maxime stabilite pentru reziduuri de pesticide, reziduuri de medicamente de uz veterinar si pentru alti contaminanti in produsele de origine animala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 812 din 18 decembrie 2001, ce transpune Directiva Consiliului nr. 96/23/CE;
    d) detectare de boli din lista A a OIE si, atunci cand se considera corespunzator, de boli din lista B a OIE.
    (2) De asemenea, medicul veterinar oficial trebuie sa se asigure ca este efectuata orice alta testare de laborator considerata necesara.

    CAP. 3
    Marcarea de sanatate

    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa supravegheze marcarea de sanatate si marcile utilizate.
    (2) Medicul veterinar oficial trebuie sa se asigure, in special, ca:
    a) marca de sanatate este aplicata numai animalelor (ungulate domestice, mamifere vanat de ferma, altele decat animale lagomorfe si vanat salbatic mare) care au fost supuse inspectiei ante-mortem si post-mortem, in conformitate cu prezenta hotarare, si cand nu exista motive pentru a se declara carnea improprie pentru consum uman. Totusi, marca de sanatate poate sa fie aplicata inainte ca rezultatele unei examinari pentru trichineloza sa fie disponibile, daca medicul veterinar oficial are certitudinea ca, in fapt, carnea de la animalul respectiv va fi pusa pe piata numai daca rezultatele sunt satisfacatoare; si
    b) marcarea de sanatate se efectueaza pe suprafata externa a carcasei, prin stampilare cu tus sau cu foc si de o asemenea maniera incat, daca, in fapt, carcasele sunt taiate in semicarcase sau sferturi ori semicarcasele sunt taiate in trei piese, fiecare piesa poarta o marca de sanatate.
    (3) Marca de sanatate trebuie sa fie o marca ovala, de cel putin 6,5 cm latime si 4,5 cm inaltime, ce poarta urmatoarele informatii scrise cu caractere cat se poate de lizibile:
    a) marca trebuie sa indice numele tarii in care este localizata intreprinderea, nume ce poate fi scris cu litere mari sau ca un cod de doua litere, in conformitate cu standardul ISO relevant.
    In cazul statelor membre ale Uniunii Europene, aceste coduri sunt: AT, BE, DE, DK, ES, FI, FR, GR, IE, IT, LU, NL, PT, SE sau UK;
    b) marca trebuie sa indice numarul de autorizare al abatorului;
    c) marca trebuie sa includa abrevierea CE, EC, EF, EG, EK sau EZ, atunci cand se aplica intr-un abator agreat ce intruneste cerintele comunitare.
    (4) Literele trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 0,8 cm, iar cifrele de cel putin 1 cm. Dimensiunile si caracterele marcii pot fi reduse pentru marcarea de sanatate a mieilor, a iezilor si a purceilor.
    (5) Culorile utilizate pentru marcarea de sanatate trebuie sa fie autorizate in conformitate cu regulile nationale ce transpun regulile comunitare referitoare la utilizarea substantelor colorante in produsele alimentare.
    (6) Marca de sanatate poate sa includa, de asemenea, o identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia de sanatate a carnii. Autoritatile competente si operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot continua sa utilizeze echipamente comandate inainte de intrarea in vigoare a prezentei hotarari, pana cand acestea s-au uzat sau necesita inlocuire.
    (7) Carnea provenita de la animalele taiate de necesitate in afara abatorului trebuie sa poarte o marca speciala de sanatate ce nu poate fi confundata nici cu marca de sanatate prevazuta de prezentul capitol si nici cu marca de identificare prevazuta de sectiunea I din anexa nr. 2 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005, ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
    (8) Carnea de vanat salbatic nejupuit poate sa poarte o marca de sanatate numai in cazul in care, dupa jupuire intr-o intreprindere de manipulare a vanatului, aceasta a facut obiectul inspectiei post-mortem si a fost declarata proprie pentru consumul uman.
    (9) Prezentul capitol trebuie sa se aplice fara a se aduce atingere regulilor de sanatate a animalelor cu referire la marcarea de sanatate.

    SECTIUNEA a 2-a
    Masuri ce urmeaza controalelor

    CAP. 1
    Comunicarea rezultatelor inspectiei

    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa inregistreze si sa evalueze rezultatele activitatilor de inspectie.
    (2) Medicul veterinar oficial trebuie sa informeze operatorul cu activitate in domeniul alimentar, daca inspectiile releva prezenta oricarei boli sau imbolnaviri ce ar putea afecta sanatatea publica ori sanatatea animalelor sau ar putea compromite protectia si bunastarea animalelor.
    Medicul veterinar oficial trebuie sa-l informeze pe medicul veterinar care supravegheaza exploatatia de provenienta, pe operatorul cu activitate in domeniul alimentar responsabil de exploatatia de provenienta (cu conditia ca astfel de informatii sa nu aduca atingere procedurilor legale ulterioare) si, atunci cand se considera corespunzator, trebuie sa informeze autoritatea competenta responsabila de supravegherea exploatatiei de origine sau a zonei de vanatoare, atunci cand problema este identificata in timpul productiei primare.
    Daca animalele respective au fost crescute intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta, medicul veterinar oficial din Romania care efectueaza inspectia trebuie sa informeze autoritatea competenta a statului membru al Uniunii Europene sau a tarii terte, ca state in care este localizata intreprinderea. Acea autoritate competenta trebuie sa ia masurile corespunzatoare in conformitate cu legislatia comunitara specifica aplicabila.
    (3) Rezultatele inspectiilor si testelor trebuie sa fie incluse in baze de date relevante.
    (4) Cand medicul veterinar oficial suspecteaza prezenta unui agent infectios prevazut de lista A sau, atunci cand se considera corespunzator, de lista B a OIE, in timp ce efectueaza inspectia ante-mortem ori post-mortem sau orice alta activitate de inspectie, acesta trebuie sa notifice imediat autoritatii competente si impreuna trebuie sa ia toate masurile si precautiile necesare pentru a impiedica posibila raspandire a agentului infectios, in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica aplicabila.

    CAP. 2
    Decizii privind informatiile referitoare la lantul alimentar

    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa verifice ca animalele sa fie taiate numai daca operatorului din abator i s-au furnizat informatii relevante referitoare la lantul alimentar si acestea au fost verificate.
    (2) Medicul veterinar oficial poate sa permita taierea animalelor in abator, chiar daca nu sunt disponibile informatiile relevante referitoare la lantul alimentar. In acest caz, toate informatiile relevante referitoare la lantul alimentar trebuie sa fie furnizate inainte de a se autoriza carcasa pentru consum uman. In asteptarea unei decizii finale, astfel de carcase si organele aferente trebuie sa fie depozitate separat de cealalta carne.
    (3) Fara sa se ia in consideratie specificatiile alin. (2), atunci cand nu sunt disponibile informatii relevante cu referire la lantul alimentar in decurs de 24 de ore de la sosirea animalului la abator, toata carnea provenita de la animalul respectiv trebuie sa fie declarata improprie pentru consum uman. Daca animalul nu a fost inca taiat, trebuie sa fie ucis separat de alte animale.
    (4) Cand inregistrarile, documentatia sau alte informatii insotitoare indica faptul ca:
    a) animalele provin dintr-o exploatatie sau dintr-o zona supusa unei restrictii de miscare ori altor restrictii din motive de sanatate publica sau a animalelor;
    b) nu au fost respectate regulile privind utilizarea produselor medicinale de uz veterinar; sau
    c) este prezenta orice alta afectiune ce ar putea afecta in mod nefavorabil sanatatea publica sau a animalelor, animalele pot sa nu fie acceptate pentru taiere altfel decat in conformitate cu procedurile prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica, pentru a se elimina riscurile pentru sanatatea animalelor sau pentru sanatatea umana.
    Daca animalele sunt deja prezente la abator, acestea trebuie sa fie ucise separat si declarate improprii pentru consum uman, instituindu-se, atunci cand se considera corespunzator, precautii pentru protectia sanatatii publice si a sanatatii animalelor. Ori de cate ori medicul veterinar oficial considera necesar, trebuie sa fie efectuate controale oficiale in exploatatia de provenienta.
    (5) Autoritatea competenta trebuie sa ia masuri corespunzatoare, daca aceasta descopera faptul ca inregistrarile, documentatia sau alte informatii insotitoare nu corespund cu situatia reala in exploatatia de provenienta ori cu statusul real al animalelor sau induc in eroare in mod deliberat medicul veterinar oficial. Autoritatea competenta trebuie sa ia masuri impotriva operatorului cu activitate in domeniul alimentar care raspunde de exploatatia de provenienta a animalelor sau a oricarei alte persoane implicate. Aceasta masura poate consta, in special, in controale suplimentare.

    CAP. 3
    Decizii privind animalele vii

    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa verifice conformitatea cu responsabilitatea operatorului cu activitate in domeniul alimentar, conform Hotararii Guvernului nr. 954/2005, ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE, pentru a se asigura ca animalele pentru taiere pentru consum uman sunt identificate in mod adecvat. Medicul veterinar oficial trebuie sa se asigure ca animalele a caror identitate nu poate fi stabilita in mod rezonabil sunt ucise separat si declarate improprii pentru consumul uman. Trebuie sa fie efectuate controale oficiale in exploatatia de provenienta ori de cate ori medicul veterinar oficial considera necesar acest lucru.
    (2) Cand nu se tine seama de reglementarile legale privind protectia si bunastarea animalelor, caii pot fi supusi taierii intr-un abator, chiar daca nu au fost furnizate informatiile referitoare la identitatea acestora solicitate in mod legal. Totusi, aceste informatii trebuie sa fie furnizate inainte de a se putea declara carcasa proprie pentru consum uman. Aceste cerinte se aplica, de asemenea, in cazul taierii de necesitate a cailor in afara abatorului.
    (3) Medicul veterinar oficial trebuie sa verifice conformitatea cu responsabilitatea operatorului cu activitate in domeniul alimentar in baza Hotararii Guvernului nr. 954/2005, ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE, pentru a se asigura ca nu sunt taiate pentru consum uman animale care prezinta afectiuni ale pielii sau modificari ale lanii ce reprezinta un risc neacceptabil pentru contaminarea carnii in timpul taierii, cu exceptia cazului in care acestea sunt curatate in prealabil.
    (4) Animalele afectate de o boala sau de o afectiune ce poate fi transmisa animalelor ori oamenilor prin manipulare sau consum de carne si, in general, animalele care prezinta semne clinice de boala sistemica ori de emaciere nu trebuie sa fie taiate pentru consum uman. Astfel de animale trebuie sa fie ucise separat, in baza unor asemenea conditii incat alte animale sau carcase sa nu poata fi contaminate, iar respectivele animale declarate improprii pentru consumul uman.
    (5) Trebuie sa fie amanata taierea animalelor suspecte a fi bolnave sau a prezenta o afectiune ce poate afecta in mod nefavorabil sanatatea oamenilor ori a animalelor. Astfel de animale trebuie sa fie supuse unei examinari ante-mortem detaliate, pentru stabilirea unui diagnostic. In plus, medicul veterinar oficial poate decide ca prelevarea de probe si examinarile de laborator sa fie efectuate ca o completare a inspectiei post-mortem. Daca este necesar, animalele trebuie sa fie taiate separat sau la sfarsitul procesului normal de taiere, luandu-se toate masurile de precautie necesare pentru a se evita contaminarea altei carni existente in acelasi spatiu.
    (6) Animalele care ar putea contine reziduuri de produse medicinale de uz veterinar peste limitele prevazute in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica sau reziduuri de substante interzise trebuie sa fie tratate in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind masurile de supraveghere si control al unor substante si al reziduurilor acestora la animalele vii si la produsele lor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 750 din 23 noiembrie 2001, ce transpune Directiva nr. 96/23/CE.
    (7) Medicul veterinar oficial trebuie sa impuna conditiile in baza carora animalele trebuie sa fie tratate in cadrul unei scheme specifice pentru eradicarea sau controlul unei anumite boli, cum ar fi bruceloza sau tuberculoza, ori al unor agenti patogeni care produc zoonoze, cum ar fi Salmonella, sub supravegherea sa directa. Autoritatea competenta trebuie sa determine conditiile in care pot fi taiate astfel de animale. Aceste conditii trebuie sa aiba scopul de a reduce la minimum contaminarea altor animale si a carnii altor animale.
    (8) Ca regula generala, animalele care sunt prezentate pentru taiere la un abator trebuie sa fie taiate acolo. Totusi, in imprejurari exceptionale, cum ar fi o defectiune grava a facilitatilor abatorului, medicul veterinar oficial poate permite mutarea directa la alt abator.

    CAP. 4
    Decizii privind protectia si bunastarea animalelor

    (1) Atunci cand nu sunt respectate regulile privind protectia animalelor la momentul taierii sau uciderii, medicul veterinar oficial trebuie sa verifice faptul ca operatorul cu activitate in domeniul alimentar ia imediat masuri corective necesare si de prevenire a recidivarii.
    (2) Medicul veterinar oficial trebuie sa initieze o abordare proportionala si progresiva in ceea ce priveste aplicarea masurilor, pornind de la elaborarea de instructiuni si ajungand pana la diminuarea sau stoparea productiei, depinzand de natura si gravitatea problemei.
    (3) Atunci cand se considera corespunzator, medicul veterinar oficial trebuie sa informeze celelalte autoritati competente in legatura cu problemele de protectie si bunastare.
    (4) Medicul veterinar oficial trebuie sa ia masurile necesare in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara, cand descopera ca nu sunt respectate regulile privind protectia animalelor in timpul transportului.
    (5) Cand:
    a) un auxiliar oficial efectueaza controale referitoare la protectia si bunastarea animalelor conform sectiunilor a 3-a si a 4-a, si
    b) acele controale identifica neconformitatea cu regulile de protectie a animalelor,
    auxiliarul oficial trebuie sa informeze imediat medicul veterinar oficial si, daca este necesar, in cazuri de urgenta, trebuie sa ia masurile necesare la care s-au referit alin. (1) - (4), pana la sosirea medicului veterinar oficial.

    CAP. 5
    Decizii privind carnea

    (1) Carnea trebuie sa fie declarata improprie pentru consum uman, daca aceasta:
    a) provine de la animale care nu au fost supuse inspectiei ante-mortem, cu exceptia animalelor salbatice vanate;
    b) provine de la animale ale caror organe nu au fost supuse inspectiei post-mortem, cu exceptia cazului in care se prevede altfel de prezenta hotarare sau de Hotararea Guvernului nr. 954/2005, ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE;
    c) provine de la animale care au murit inainte de taiere, de la animale nascute moarte, de la animale avortate sau taiate inainte de varsta de 7 zile;
    d) rezulta din fasonarea extremitatilor;
    e) provine de la animale afectate de o boala prevazuta de lista A sau, atunci cand se considera corespunzator, de lista B a OIE, cu exceptia cazului in care se prevede altfel la sectiunea a 4-a;
    f) provine de la animale ce sufera de o afectiune generalizata, precum septicemie, piemie, toxiemie sau viremie;
    g) nu este in conformitate cu criteriile microbiologice prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica, pentru a se stabili daca alimentele pot fi puse pe piata;
    h) manifesta infestare parazitara, cu exceptia cazului in care se prevede altfel la sectiunea a 4-a;
    i) contine reziduuri sau contaminanti peste limitele prevazute de legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica. Orice depasire a nivelului relevant trebuie sa conduca la analize suplimentare, ori de cate ori se considera corespunzator;
    j) provine de la animale sau de la carcase ce contin reziduuri de substante interzise ori de la animale ce au fost tratate cu substante interzise, fara sa aduca atingere altor reglementari ale legislatiei comunitare specifice transpuse in legislatia nationala;
    k) consta din ficatul si rinichii unor animale cu varsta mai mare de 2 ani care provin din regiuni unde implementarea planurilor autorizate in conformitate cu norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2001, ce transpune Directiva nr. 96/23/CE, a depistat prezenta generalizata de metale grele in mediu;
    l) a fost tratata in mod ilegal cu substante de decontaminare;
    m) a fost tratata in mod ilegal cu radiatii ionizante sau cu raze UV;
    n) contine corpi straini (cu exceptia materialelor utilizate pentru vanarea animalului, in cazul vanatului salbatic);
    o) depaseste nivelurile de radioactivitate maxime permise, prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica;
    p) indica modificari morfopatologice, anomalii de consistenta, sangerare insuficienta (cu exceptia vanatului salbatic) sau modificari organoleptice, in special un miros sexual pronuntat;
    q) provine de la animale emaciate;
    r) contine materiale de risc specific, cu exceptia celor prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica;
    s) indica prezenta unor resturi de pamant, de fecale sau de alti contaminanti;
    t) contine sange ce poate constitui un risc pentru sanatatea publica ori pentru sanatatea animalelor, datorita starii de sanatate a animalului de la care provine sau contaminarii produse in timpul procesului de taiere;
    u) conform opiniei medicului veterinar oficial, dupa examinarea tuturor informatiilor relevante, carnea poate constitui un risc pentru sanatatea publica ori pentru sanatatea animalelor, sau este, din orice alt motiv, necorespunzatoare pentru consum uman.
    (2) Medicul veterinar oficial poate impune conditii privind utilizarea carnii provenite de la animale care au fost supuse taierii de necesitate in afara abatorului.

    SECTIUNEA a 3-a
    Responsabilitatile si frecventa controalelor

    CAP. 1
    Auxiliari oficiali

    Auxiliarii oficiali pot sa asiste medicul veterinar oficial pentru indeplinirea tuturor atributiilor ce sunt subiect al urmatoarelor restrictii si al oricaror reguli specifice prevazute de sectiunea a 4-a:
    1. in legatura cu atributiile de audit, auxiliarii oficiali pot numai sa colecteze informatii privind bune practici de igiena si proceduri bazate pe HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point);
    2. in legatura cu inspectia ante-mortem si controalele privind protectia si bunastarea animalelor, auxiliarii oficiali pot sa faca numai un control initial al animalelor si sa ajute la activitati strict practice;
    3. in legatura cu inspectia post-mortem, medicul veterinar oficial trebuie sa controleze in mod regulat activitatea auxiliarilor oficiali, iar in cazul unor animale supuse taierii de necesitate in afara abatorului, sa efectueze personal inspectia.

    CAP. 2
    Frecventa controalelor

    (1) Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca, in fapt, cel putin un medic veterinar oficial este prezent:
    a) in abatoare, pe toata durata atat a inspectiei ante-mortem, cat si a celei post-mortem;
    b) in intreprinderi de manipulare a vanatului, pe toata durata inspectiei post-mortem.
    (2) Totusi, autoritatea competenta poate sa adapteze aceasta abordare pentru anumite abatoare si intreprinderi de manipulare a vanatului, identificate in baza unei analize de risc si in conformitate cu criteriile stabilite in relatie directa cu art. 17 pct. 3 din regulile specifice, daca exista astfel de cazuri. In astfel de cazuri:
    a) medicul veterinar oficial nu este necesar sa fie prezent in abator in momentul efectuarii inspectiei ante-mortem, daca;
    (i) un medic veterinar oficial sau un medic veterinar de libera practica imputernicit a efectuat inspectia ante-mortem in exploatatia de provenienta, a verificat informatiile referitoare la lantul alimentar si a comunicat rezultatele controlului auxiliarului oficial de la abator;
    (ii) auxiliarul oficial din abator are certitudinea ca informatiile referitoare la lantul alimentar nu indica nici o posibila problema pentru siguranta alimentelor si ca starea generala de sanatate si bunastare a animalelor este satisfacatoare;
    (iii) medicul veterinar oficial are certitudinea ca auxiliarul oficial efectueaza in mod corespunzator controalele;
    b) medicul veterinar oficial nu este necesar sa fie prezent pe toata durata efectuarii inspectiei post-mortem, daca:
    (i) un auxiliar oficial realizeaza inspectia post-mortem si pune separat carnea cu anomalii si toata cealalta carne provenita de la acelasi animal;
    (ii) medicul veterinar oficial inspecteaza ulterior, in totalitate, o astfel de carne;
    (iii) auxiliarul oficial isi documenteaza procedurile si constatarile intr-o maniera ce permite medicului veterinar oficial sa se convinga de faptul ca s-au respectat standardele.
    In cazul pasarilor si al animalelor lagomorfe, auxiliarul oficial poate sa respinga carnea cu anomalii, iar in baza sectiunii a 4-a, nu mai este necesar ca medicul veterinar oficial sa inspecteze in mod sistematic si in totalitate o astfel de carne.
    (3) Nu se aplica flexibilitatea prevazuta la alin. (2):
    a) animalelor care au fost supuse taierii de necesitate;
    b) animalelor suspectate a avea o boala sau o afectiune ce ar putea afecta in mod nefavorabil sanatatea umana;
    c) animalelor din specia bovine provenind din efective ce nu au fost declarate oficial libere de tuberculoza;
    d) animalelor din speciile bovine, ovine si caprine provenind din efective ce nu au fost declarate oficial libere de bruceloza;
    e) in cazul unui focar al unei boli prevazute de lista A sau, atunci cand se considera corespunzator, de lista B a OIE. Aceasta se refera la animale susceptibile de o anumita boala care provin dintr-o anumita regiune, dupa cum se defineste la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate a animalelor, ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine si porcine, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 236/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 835 din 20 noiembrie 2002, ce transpune Directiva Consiliului nr. 64/432/CEE;
    f) cand sunt necesare controale stricte pentru a se tine cont de boli emergente sau, in mod deosebit, de cele prevazute de lista B a OIE.
    (4) In unitatile de transare, autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca un medic veterinar oficial sau un auxiliar oficial este prezent, atunci cand se prelucreaza carnea, cu o frecventa corespunzatoare realizarii obiectivelor prezentei hotarari.

    CAP. 3
    Implicarea personalului din abator

    A. Responsabilitati specifice privind productia de carne de pasare si de animale lagomorfe
    Autoritatea competenta poate permite personalului din abator sa preia activitatile auxiliarilor oficiali pentru controlul productiei de carne de pasare si de iepure, in baza urmatoarelor conditii:
    a) Atunci cand intreprinderea a respectat bunele practici de igiena in conformitate cu art. 4 alin. (4) din regulile specifice, precum si procedura HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) de cel putin 12 luni, autoritatea competenta poate autoriza personalul intreprinderii care a fost instruit in acelasi mod ca si asistentii oficiali si a promovat aceeasi examinare sa indeplineasca atributiile auxiliarilor oficiali si sa faca parte din colectivul de inspectie independent al autoritatii competente, sub supravegherea, indrumarea si responsabilitatea medicului veterinar oficial.
    In aceste circumstante, medicul veterinar oficial trebuie sa fie prezent la examinarile ante-mortem si post-mortem, trebuie sa supervizeze aceste activitati si sa efectueze in mod regulat teste de performanta, pentru a se asigura ca activitatile desfasurate in abator intrunesc criteriile specifice stabilite de autoritatea competenta si trebuie sa documenteze rezultatele acelor teste de performanta.
    Trebuie sa fie stabilite reguli detaliate pentru testele de performanta, in conformitate cu procedura prevazuta la art. 17 din regulile specifice. Atunci cand nivelul de igiena al intreprinderii este afectat de activitatea acestui personal, atunci cand acest personal nu isi indeplineste atributiile in mod corespunzator sau cand, in general, acest personal isi desfasoara activitatea intr-o maniera pe care autoritatea competenta o considera necorespunzatoare, acest personal trebuie sa fie inlocuit de auxiliari oficiali.
    Responsabilitatile pentru productie si inspectie in intreprindere trebuie sa fie separate si orice intreprindere care doreste sa utilizeze inspectorii proprii ai intreprinderii trebuie sa posede certificare recunoscuta international.
    b) Autoritatea competenta trebuie sa decida, in principiu si de la caz la caz, daca sa permita implementarea sistemului descris anterior. Atunci cand autoritatea competenta decide, in principiu, in favoarea acestui sistem, aceasta trebuie sa informeze Comisia Europeana cu privire la acea decizie si la conditiile asociate acesteia. Pentru operatorii cu activitate in domeniul alimentar din Romania care implementeaza sistemul, utilizarea actuala a sistemului este optionala. Operatorii cu activitate in domeniul alimentar nu trebuie sa fie fortati de catre autoritatea competenta sa introduca sistemul descris aici.
    Atunci cand autoritatea competenta nu este convinsa ca operatorul cu activitate in domeniul alimentar respecta cerintele, sistemul nu trebuie sa fie implementat in acea intreprindere. Pentru a se evalua acest aspect, autoritatea competenta trebuie sa efectueze o analiza a inregistrarilor de productie si de inspectie, a tipului de activitati efectuate in intreprindere, a istoriei conformitatii cu regulile, a expertizei, a atitudinii profesionale si a simtului responsabilitatii personalului abatorului privind siguranta alimentelor, impreuna cu alte informatii relevante.

    B. Atributii specifice de prelevare de probe si de testare
    Personalul abatorului care a fost instruit sub supravegherea medicului veterinar oficial poate, sub responsabilitatea si supravegherea medicului veterinar oficial, sa indeplineasca atributii specifice de prelevare de probe si de testare, cu referire la animale din toate speciile.

    CAP. 4
    Calificari profesionale

    A. Medici veterinari oficiali
    (1) Autoritatea competenta poate sa numeasca in calitate de medic veterinar oficial numai medici veterinari care au trecut un test ce intruneste cerintele alin. (2).
    (2) Autoritatea competenta trebuie sa asigure conditiile necesare pentru testare. Testarea trebuie sa confirme cunoasterea urmatoarelor subiecte, pana la un anumit nivel, depinzand de experienta si de calificarile medicului veterinar:
    a) legislatie nationala si legislatie comunitara referitoare la sanatatea publica veterinara, siguranta alimentelor, sanatatea animalelor, protectia si bunastarea animalelor si produsele medicinale veterinare;
    b) principii ale politicii agricole comune, masuri de piata, subsidii la export si detectarea fraudei (incluzand contextul global: OMC, SPS, Codex Alimentarius, OIE);
    c) aspecte esentiale pentru prelucrarea si tehnologia alimentelor;
    d) principii, concepte si metode de bune practici de fabricare si de management al calitatii;
    e) management al calitatii in prerecoltare (bune practici agricole);
    f) promovarea si utilizarea igienei alimentare, sigurantei alimentelor (bune practici de igiena);
    g) principii, concepte si metode de analiza de risc;
    h) principii, concepte si metode ale HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), utilizarea HACCP pe intregul parcurs al lantului alimentar de productie;
    i) prevenirea si controlul riscurilor induse de toxiinfectiile alimentare in relatie cu sanatatea umana;
    j) dinamica infectiei si intoxicatiei in populatie;
    k) diagnostic epidemiologic;
    l) sisteme de monitorizare si de supraveghere;
    m) evaluarea si auditarea sistemelor de reglementare a managementului sigurantei alimentare;
    n) principii si aplicatii de diagnostic ale metodelor moderne de testare;
    o) tehnologia informatiilor si a comunicatiilor in relatie cu sanatatea publica veterinara;
    p) operare manuala a datelor si aplicatii de biostatistica;
    q) investigatii ale focarelor de toxiinfectii alimentare la oameni;
    r) aspecte relevante privind encefalopatiile spongiforme transmisibile;
    s) protectia si bunastarea animalelor la nivelul productiei, transportului si taierii;
    t) aspecte de mediu corelate cu producerea de alimente (incluzand gestionarea deseurilor);
    u) principiul precautiei si consumatorii la care se refera acesta;
    v) principii de instruire a personalului care lucreaza in lantul de productie.
    Candidatii pot sa dobandeasca cunostintele cerute, ca parte a instruirii veterinare de baza a acestora sau prin instruirea insusita ori ca experienta profesionala dobandita dupa calificarea de medic veterinar. Autoritatea competenta poate decide ca diferitele testari sa tina cont de experienta si pregatirea candidatilor. Totusi, cand autoritatea competenta are certitudinea ca un candidat a dobandit toate cunostintele cerute, ca parte a gradului universitar sau prin pregatire continua rezultata dintr-o calificare postuniversitara, aceasta poate sa renunte la solicitarea unui test.
    (3) Medicul veterinar oficial trebuie sa aiba aptitudini pentru cooperare multidisciplinara.
    (4) In plus, fiecare medic veterinar oficial trebuie sa fie supus unei instruiri practice pentru o perioada de proba de cel putin 200 de ore, inainte sa inceapa sa lucreze independent. In aceasta perioada candidatul urmeaza sa lucreze sub supravegherea unor medici veterinari care isi desfasoara activitatea in abatoare, in unitati de transare, la posturi de inspectie pentru carnea proaspata si in exploatatii. Instruirea trebuie sa implice, in special, auditul sistemelor de management pentru siguranta alimentelor.
    (5) Medicul veterinar oficial trebuie sa-si actualizeze cunostintele si sa fie la curent cu noutatile in domeniu, prin activitati regulate de instruire si prin consultarea literaturii de specialitate. Medicul veterinar oficial trebuie sa participe in fiecare an la activitati de pregatire continua, ori de cate ori este posibil.
    (6) Medicii veterinari numiti deja ca medici veterinari oficiali trebuie sa aiba cunostinte adecvate privind subiectele prevazute la alin. (2). Atunci cand este necesar, acestia urmeaza sa-si insuseasca aceste cunostinte prin activitati de pregatire continua. Autoritatea competenta trebuie sa prevada aceasta in mod expres.
    (7) Fara sa se ia in consideratie prevederile alin. (1) - (6), autoritatea competenta poate sa stabileasca reguli specifice pentru medicii veterinari oficiali care lucreaza pe baza unui contract de munca pe durata determinata si care sunt responsabili de inspectarea intreprinderilor cu capacitate mica.

    B. Auxiliari oficiali
    (1) Autoritatea competenta poate sa numeasca, in fapt, ca auxiliari oficiali numai persoane care au fost supuse unei instruiri si au trecut o testare in conformitate cu cerintele de mai jos.
    (2) Autoritatea competenta trebuie sa asigure conditiile necesare pentru astfel de testari. Pentru a fi eligibili pentru aceste testari, candidatii trebuie sa dovedeasca faptul ca au facut:
    a) cel putin 500 de ore de instruire teoretica si cel putin 400 de ore de instruire practica, acoperind domeniile prevazute la alin. (5);
    b) o astfel de instruire suplimentara dupa cum este solicitata pentru a se permite auxiliarilor oficiali sa-si indeplineasca indatoririle in mod competent.
    (3) Instruirea practica la care se refera alin. (2) lit. a) trebuie sa aiba loc in abatoare si in unitati de transare, sub supravegherea unui medic veterinar oficial, precum si in exploatatii si in alte intreprinderi relevante.
    (4) Instruirea si testele trebuie sa se refere in principal la carnea rosie sau la carnea de pasare. Totusi, persoanele care sunt instruite pentru una dintre cele doua categorii si au trecut testarea trebuie sa efectueze numai o instruire pe termen scurt pentru a trece testarea pentru cealalta categorie. Atunci cand se considera corespunzator, instruirea si testarea trebuie sa se refere la vanat salbatic, la vanat de ferma si la animale lagomorfe.
    (5) Instruirea pentru auxiliarii oficiali trebuie sa cuprinda urmatoarele subiecte, iar testarile trebuie sa confirme cunoasterea acestora:
    a) in relatie cu exploatatiile:
    (i) partea teoretica:
    (a) familiarizare cu organizarea agriculturii, metode de productie, comert international etc.;
    (b) bune practici de administratie in zootehnie;
    (c) cunostinte de baza despre boli, in special despre zoonoze - virusuri, bacterii, paraziti etc.;
    (d) monitorizarea bolii, utilizarea medicamentelor si vaccinurilor, testarea reziduurilor;
    (e) igiena si inspectie de sanatate;
    (f) protectia si bunastarea animalelor de ferma si in timpul transportului;
    (g) cerinte de mediu - in cladiri, in ferme si in general;
    (h) legi, reglementari si prevederi administrative;
    (i) preocuparile consumatorului si controlul calitatii;
    (ii) partea practica:
    (a) vizite in exploatatii de diferite tipuri si care utilizeaza diferite metode de crestere;
    (b) vizite in intreprinderi de productie;
    (c) observarea procedurilor de incarcare si descarcare a animalelor;
    (d) demonstratii de laborator;
    (e) controale veterinare;
    (f) documentare;
    b) in relatie cu abatoarele si unitatile de transare:
    (i) partea teoretica:
    (a) familiarizare cu organizarea industriei carnii, metodele de productie, comert international si tehnologia de taiere si de transare;
    (b) cunostinte de baza de igiena si bune practici de igiena si, in special, igiena industriala, igiena taierii, igiena transarii si depozitarii, igiena muncii;
    (c) HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) si auditul procedurilor bazate pe HACCP;
    (d) protectia si bunastarea animalelor la descarcare dupa transport si la abator;
    (e) cunostinte de baza de anatomie si fiziologie a animalelor de macelarie;
    (f) cunostinte de baza de patologie a animalelor de macelarie;
    (g) cunostinte de baza de anatomie patologica a animalelor de macelarie;
    (h) cunostinte relevante privind encefalopatiile spongiforme transmisibile, alte zoonoze si agentii zoonotici importanti;
    (i) cunostinte despre metodele si procedurile pentru taierea, inspectia, pregatirea, ambalarea, impachetarea si transportul carnii proaspete;
    (j) cunostinte de baza de microbiologie;
    (k) inspectie ante-mortem;
    (l) examinare pentru trichina;
    (m) inspectie post-mortem;
    (n) atributii administrative;
    (o) cunostinte privind legile, reglementarile si prevederile administrative;
    (p) procedura de prelevare de probe;
    (q) aspecte privind frauda;
    (ii) partea practica:
    (a) identificarea animalelor;
    (b) controlul varstei;
    (c) inspectia si evaluarea animalelor taiate;
    (d) inspectia post-mortem la abator;
    (e) examinarea pentru trichina;
    (f) identificarea speciilor de animale prin examinarea partilor caracteristice ale animalului;
    (g) identificarea si comentarii privind parti ale animalelor taiate la care s-au produs modificari;
    (h) controlul igienei, incluzand auditul bunelor practici de igiena si al procedurilor bazate pe HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point);
    (i) inregistrarea rezultatelor inspectiei ante-mortem;
    (j) prelevarea de probe;
    (k) trasabilitatea carnii;
    (l) documentare.
    (6) Auxiliarii oficiali trebuie sa-si actualizeze cunostintele, sa fie la curent cu noutatile in domeniu, prin activitati regulate de pregatire continua si prin consultarea literaturii de specialitate. Auxiliarul oficial trebuie sa participe in fiecare an la activitati de pregatire continua, ori de cate ori este posibil.
    (7) Persoanele numite deja ca auxiliar oficial trebuie sa aiba cunostinte adecvate privind subiectele prevazute la alin. (5). Cand este necesar, acestea trebuie sa dobandeasca aceste cunostinte prin activitati de pregatire continua. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca prevederi adecvate in aceasta privinta.
    (8) Totusi, atunci cand auxiliarii oficiali efectueaza numai prelevare de probe si analiza cu referire la examinari pentru trichina, autoritatea competenta trebuie sa se asigure numai de faptul ca acestia primesc o instruire corespunzatoare pentru indeplinirea acestor atributii.

    SECTIUNEA a 4-a
    Cerinte specifice

    CAP. 1
    Bovine domestice

    A. Animale din specia bovine cu varsta sub 6 saptamani
    Carcasele si organele de bovine cu varsta sub 6 saptamani trebuie sa fie supuse urmatoarelor proceduri de inspectie post-mortem:
    1. inspectia vizuala a capului si a gatului, incizia si examinarea limfonodulilor retrofaringieni (Lnn. retropharyngiales), inspectia cavitatii bucale si a zonei faringolaringiene, palparea limbii, indepartarea tonsilelor;
    2. inspectia vizuala a pulmonilor, a traheii si a esofagului, palparea pulmonilor, incizia si examinarea limfonodulilor bronhici si a celor mediastinali (Lnn. bifucationes, eparteriales si mediastinales). Traheea si principalele ramificatii ale bronhiilor trebuie sa fie deschise longitudinal, iar pulmonii trebuie sa fie incizati in treimea posterioara a acestora, perpendicular pe axele principale ale acestora. Aceste incizii nu sunt necesare atunci cand pulmonii sunt exclusi de la consum uman;
    3. inspectia vizuala a pericardului si a cordului, ultimul fiind incizat in lungime pentru a se deschide ventriculele si a se sectiona septul interventricular;
    4. inspectia vizuala a diafragmei;
    5. inspectia vizuala a ficatului si a limfonodulilor hepatici si pancreatici (Lnn. portales), palparea si, daca este necesar, incizia ficatului si a limfonodulilor acestuia;
    6. inspectia vizuala a tractusului gastrointestinal, a mezenterului, a limfonodulilor gastrici si mezenterici (Lnn. gastrici, mesenterici, craniales si caudales), palparea si, daca este necesar, incizia limfonodulilor gastrici si mezenterici;
    7. inspectia vizuala si, daca este necesar, palparea splinei;
    8. inspectia vizuala a rinichilor si, daca este necesar, incizia acestora si a limfonodulilor renali (Lnn. relales);
    9. inspectia vizuala a pleurei si peritoneului;
    10. inspectia vizuala si palparea regiunii ombilicale si a articulatiilor. In caz de dubiu, regiunea ombilicala trebuie sa fie incizata si articulatiile trebuie sa fie deschise, iar lichidul sinovial examinat.

    B. Animale din specia bovine in varsta de peste 6 saptamani
    Carcasele si organele bovinelor in varsta de peste 6 saptamani trebuie sa fie supuse urmatoarelor proceduri de inspectie post-mortem:
    1. inspectia vizuala a capului si a gatului, incizia si examinarea limfonodulilor submandibulari, retrofaringieni si parotidieni (Lnn. retropharyngiales, Lnn. mandibulares si Lnn. parotidei), examinarea muschilor maseteri externi in care trebuie sa fie facute doua incizii paralele cu mandibula si a muschilor maseteri interni (muschii pterigoidieni interni) ce trebuie sa fie incizati de-a lungul unui plan. Limba trebuie sa fie detasata pentru a se permite o inspectie vizuala detaliata a cavitatii bucale si a zonei faringolaringiene ce trebuie sa fie inspectata vizual si palpata. Tonsilele trebuie sa fie indepartate;
    2. inspectia traheii si a esofagului, examinarea vizuala si palparea pulmonilor, incizia si examinarea limfonodulilor bronhici si mediastinali (Lnn. bifucationes, eparteriales si mediastinales). Traheea si principalele ramificatii ale bronhiilor trebuie sa fie deschise in lungime si pulmonii trebuie sa fie incizati in treimea posterioara a acestora, perpendicular pe axele principale ale acestora. Aceste incizii nu sunt necesare atunci cand pulmonii sunt exclusi de la consum uman;
    3. inspectia vizuala a pericardului si a cordului, ultimul fiind incizat in lungime pentru a se deschide ventriculele si a se sectiona septul interventricular;
    4. inspectia vizuala a diafragmei;
    5. inspectia vizuala si palparea ficatului si a limfonodulilor hepatici si pancreatici (Lnn. portales), incizia suprafetei gastrice a ficatului si la baza lobului caudat pentru a se examina canalele biliare;
    6. inspectia vizuala a tractusului gastrointestinal, a mezenterului, a limfonodulilor gastrici si mezenterici (Lnn. gastrici, mesenterici, craniales si caudales), palparea si, daca este necesar, incizia limfonodulilor gastrici si mezenterici;
    7. inspectia vizuala si, daca este necesar, palparea splinei;
    8. inspectia vizuala a rinichilor si, daca este necesar, incizia acestora si a limfonodulilor renali (Lnn. relales);
    9. inspectia vizuala a pleurei si peritoneului;
    10. inspectia vizuala a organelor genitale (cu exceptia penisului, daca nu a fost deja indepartat);
    11. inspectia vizuala si, daca este necesar, palparea si incizia ugerului si a limfonodulilor acestuia (Lnn. supramammarii). In cazul vacilor, fiecare jumatate de uger trebuie sa fie deschisa in lungime, trebuie sa se faca o incizie profunda pana la sinusurile lactofore (sinus lactiferes), iar limfonodulii mamari trebuie sa fie incizati, cu exceptia cazului in care ugerul este exclus de la consum uman.

    CAP. 2
    Ovine si caprine domestice

    Carcasele si organele de ovine si caprine domestice trebuie sa fie supuse urmatoarelor proceduri de inspectie post-mortem:
    1. inspectia vizuala a capului dupa jupuire si, in caz de dubiu, examinarea gatului, a cavitatii bucale, a limbii si a limfonodulilor retrofaringieni si parotidieni. Fara a se aduce atingere regulilor de sanatate a animalelor, aceste examinari nu sunt necesare daca autoritatea competenta este capabila sa garanteze ca, in fapt, capul, incluzand limba si creierul, va fi exclus de la consum uman;
    2. inspectia vizuala a pulmonilor, a traheii si a esofagului, palparea pulmonilor si a limfonodulilor bronhici si mediastinali (Lnn. bifucationes, eparteriales si mediastinales). In caz de dubiu, aceste organe si limfonodulii trebuie sa fie incizati si examinati;
    3. inspectia vizuala a pericardului si a cordului. In caz de dubiu, cordul trebuie sa fie incizat si examinat;
    4. inspectia vizuala a diafragmei;
    5. inspectia vizuala a ficatului si a limfonodulilor hepatici si pancreatici (Lnn. portales), palparea ficatului si a limfonodulilor acestuia, incizia suprafetei gastrice a ficatului pentru a se examina canalele biliare;
    6. inspectia vizuala a tractusului gastrointestinal, a mezenterului si limfonodulilor gastrici si mezenterici (Lnn. gastrici, mesenterici, craniales si caudales);
    7. inspectia vizuala si, daca este necesar, palparea splinei;
    8. inspectia vizuala a rinichilor si, daca este necesar, incizia acestora si a limfonodulilor renali (Lnn. relales);
    9. inspectia vizuala a pleurei si peritoneului;
    10. inspectia vizuala a organelor genitale (cu exceptia penisului, daca acesta nu a fost deja indepartat);
    11. inspectia vizuala a ugerului si a limfonodulilor acestuia;
    12. inspectia vizuala si palparea regiunii ombilicale si a articulatiilor la animalele tinere. In caz de dubiu, regiunea ombilicala trebuie sa fie incizata si articulatiile deschise. Lichidul sinovial trebuie sa fie examinat.

    CAP. 3
    Solipede domestice

    Carcasele si organele de solipede trebuie sa fie supuse urmatoarelor proceduri de inspectie post-mortem:
    1. inspectia vizuala a capului si, dupa detasarea limbii, a gatului, palparea si, daca este necesar, incizia limfonodulilor submandibulari, a celor retrofaringieni si a celor parotidieni (Lnn. retropharyngiales, mandibulares si parotidei). Limba trebuie sa fie libera pentru a se permite o inspectie vizuala detaliata a cavitatii bucale si a zonei faringolaringiene, ce trebuie sa fie inspectate vizual si palpate. Tonsilele trebuie sa fie indepartate;
    2. inspectia vizuala a pulmonilor, a traheii si esofagului, palparea pulmonilor, palparea si, daca este necesar, incizia limfonodulilor bronhici si mediastinali (Lnn. bifucationes, eparteriales si mediastinales). Traheea si principalele ramificatii ale bronhiilor trebuie sa fie deschise in lungime, iar pulmonii trebuie sa fie incizati in treimea posterioara a acestora, perpendicular pe axele principale ale acestora. Totusi, aceste incizii nu sunt necesare atunci cand pulmonii sunt exclusi de la consum uman;
    3. inspectia vizuala a pericardului si a cordului, ultimul fiind incizat in lungime pentru a se deschide ventriculele si a se sectiona septul interventricular;
    4. inspectia vizuala a diafragmei;
    5. inspectia vizuala, palparea si, daca este necesar, incizia ficatului si a limfonodulilor hepatici si pancreatici (Lnn. portales);
    6. inspectia vizuala a tractusului gastrointestinal, a mezenterului si a limfonodulilor gastrici si mezenterici (Lnn. gastrici, mesenterici, craniales si caudales), incizia, daca este necesar, a limfonodulilor gastrici si mezenterici;
    7. inspectia vizuala si, daca este necesar, palparea splinei;
    8. inspectia vizuala si palparea rinichilor, incizia, daca este necesar, a rinichilor si a limfonodulilor renali (Lnn. relales);
    9. inspectia vizuala a pleurei si a peritoneului;
    10. inspectia vizuala a organelor genitale la armasari (exceptand penisul, daca nu a fost deja indepartat) si la iepe;
    11. inspectia vizuala a mamelei si a limfonodulilor acesteia (Lnn. supramammarii) si, daca este necesar, incizia limfonodulilor supramamari;
    12. inspectia vizuala si palparea regiunii ombilicale si a articulatiilor animalelor tinere. In caz de dubiu, regiunea ombilicala trebuie sa fie incizata si articulatiile deschise, iar lichidul sinovial trebuie sa fie examinat;
    13. toti caii suri sau albi trebuie sa fie inspectati pentru melanoza si melanomatoza, prin examinarea muschilor si a limfonodulilor subromboidali (Lnn. subhomboidei) de sub cartilajul subscapular, dupa sectionarea insertiei unei spete. Rinichii trebuie sa fie decapsulati si examinati printr-o incizie pe toata lungimea lor.

    CAP. 4
    Porcine domestice

    A. Inspectia ante-mortem
    (1) Autoritatea competenta poate sa decida ca porcinele destinate taierii sa fie supuse inspectiei ante-mortem la exploatatia de provenienta. In acest caz, taierea unui lot de porcine dintr-o exploatatie poate sa fie autorizata numai daca:
    a) acesta este insotit de certificatul de sanatate prevazut la cap. X lit. A;
    b) exista conformitate cu cerintele alin. (2) - (5).
    (2) Inspectia ante-mortem la exploatatia de provenienta trebuie sa cuprinda:
    a) controale referitoare la inregistrari sau documente din exploatatie, incluzand informatii cu referire la lantul alimentar;
    b) examinarea porcinelor pentru a se determina daca:
    (i) acestea sufera de o boala sau de o afectiune ce poate fi transmisa animalelor ori oamenilor prin manipulare sau consum de carne ori care se comporta, individual sau in colectiv, intr-un mod ce indica faptul ca poate aparea o astfel de boala;
    (ii) acestea manifesta o perturbare a comportamentului general sau semne de boala ce pot sa faca improprie pentru consum uman carnea de la acestea; sau
    (iii) exista o dovada sau motive pentru a se suspecta faptul ca acestea pot contine reziduuri chimice peste limitele prevazute de legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara ori reziduuri de substante interzise.
    (3) Un medic veterinar oficial sau un medic veterinar de libera practica imputernicit trebuie sa efectueze inspectia ante-mortem la exploatatie. Porcinele urmeaza sa fie trimise direct la abator si nu trebuie sa fie amestecate cu alte porcine.
    (4) Inspectia ante-mortem de la abator trebuie sa cuprinda numai:
    a) un control al identificarii animalelor;
    b) o examinare in masa pentru a se stabili daca exista conformitate cu regulile de protectie si bunastare a animalelor si daca sunt prezente semne ale oricarei afectiuni ce ar putea afecta in mod nefavorabil sanatatea oamenilor si a animalelor. Un auxiliar oficial poate realiza aceasta evaluare in masa.
    (5) Cand porcii nu sunt taiati in decurs de 3 zile de la eliberarea certificatului de sanatate prevazut la alin. (1) lit. a):
    a) daca porcii nu sunt livrati din exploatatia de provenienta spre abator, acestia urmeaza sa fie reexaminati si se elibereaza un nou certificat de sanatate;
    b) daca porcii sunt in drum spre sau sunt deja la abator, taierea poate fi autorizata din moment ce a fost evaluat motivul intarzierii, cu conditia ca acestia sa fie supusi unei inspectii ante-mortem suplimentare.

    B. Inspectia post-mortem
    (1) Carcasele si organele de porcine, altele decat cele la care se refera alin. (2), trebuie sa fie supuse urmatoarelor proceduri de inspectie post-mortem:
    a) inspectia vizuala a capului si a gatului, incizia si examinarea limfonodulilor submandibulari (Lnn. mandibulares), inspectia vizuala a cavitatii bucale, a zonei faringolaringiene si a limbii;
    b) inspectia vizuala a pulmonilor, a traheii si a esofagului, palparea pulmonilor si a limfonodulilor bronhici si mediastinali (Lnn. bifucationes, eparteriales si mediastinales). Traheea si principalele ramificatii ale bronhiilor trebuie sa fie deschise in lungime, iar pulmonii trebuie sa fie incizati in treimea posterioara a acestora, perpendicular pe axele principale ale acestora. Aceste incizii nu sunt necesare daca pulmonii sunt exclusi de la consum uman;
    c) inspectia vizuala a pericardului si a cordului, ultimul fiind incizat in lungime pentru a se deschide ventriculele si a se sectiona septul interventricular;
    d) inspectia vizuala a diafragmei;
    e) inspectia vizuala a ficatului si a limfonodulilor hepatici si pancreatici (Lnn. portales), palparea ficatului si a limfonodulilor acestuia;
    f) inspectia vizuala a tractusului gastrointestinal, a mezenterului, a limfonodulilor gastrici si a celor mezenterici (Lnn. gastrici, Lnn. mesenterici, Lnn. craniales si Lnn. caudales), palparea si, daca este necesar, incizia limfonodulilor gastrici si mezenterici;
    g) inspectia vizuala si, daca este necesar, palparea splinei;
    h) inspectia vizuala a rinichilor si, daca este necesar, incizia acestora si a limfonodulilor renali (Lnn. relales);
    i) inspectia vizuala a pleurei si a peritoneului;
    j) inspectia vizuala a organelor genitale (cu exceptia penisului, daca nu a fost deja indepartat);
    k) inspectia vizuala a mamelei si a limfonodulilor acesteia (Lnn. supramammarii), incizia limfonodulilor supramamari la scroafe;
    l) inspectia vizuala si palparea regiunii ombilicale si a articulatiilor la animalele tinere. In caz de dubiu, regiunea ombilicala trebuie sa fie incizata si articulatiile deschise.
    (2) Autoritatea competenta poate sa decida, in baza datelor epidemiologice sau a altor date din exploatatie, ca porcinele la ingrasat ce sunt adapostite in conditii controlate in sisteme integrate de productie, din momentul in care trebuie sa fie intarcate, in unele sau in toate cazurile la care se refera alin. (1), sa fie supuse numai inspectiei vizuale.

    CAP. 5
    Pasari

    A. Inspectia ante-mortem
    (1) Autoritatea competenta poate decide ca pasarile destinate taierii sa fie supuse inspectiei ante-mortem la exploatatia de provenienta. In acest caz, taierea unui lot de pasari dintr-o exploatatie poate sa fie autorizata numai daca:
    a) lotul este insotit de certificatul de sanatate prevazut de cap. X lit. A;
    b) exista conformitate cu cerintele alin. (2) - (5).
    (2) Inspectia ante-mortem la exploatatia de provenienta trebuie sa cuprinda:
    a) controale referitoare la inregistrari sau documente din exploatatie, incluzand informatii cu referire la lantul alimentar;
    b) inspectia lotului pentru a se stabili daca pasarile:
    (i) sufera de o boala sau de o afectiune ce poate fi transmisa animalelor ori oamenilor prin manipulare sau consum de carne ori daca se comporta intr-un mod ce indica faptul ca poate aparea o astfel de boala;
    (ii) manifesta o perturbare a comportamentului general sau semne de boala ce pot sa determine caracterul impropriu pentru consum uman al carnii acestora; sau
    (iii) prezinta semne ca acestea pot contine reziduuri chimice peste limitele stabilite de legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica sau reziduuri de substante interzise.
    (3) Un medic veterinar oficial sau un medic veterinar de libera practica imputernicit trebuie sa efectueze inspectia ante-mortem la exploatatie.
    (4) Este necesar ca inspectia ante-mortem de la abator sa cuprinda numai:
    a) un control al identificarii animalelor;
    b) o examinare in masa pentru a se stabili daca exista conformitate cu regulile de protectie si bunastare a animalelor si daca sunt prezente semne ale oricarei imbolnaviri ce ar putea afecta in mod nefavorabil sanatatea oamenilor si a animalelor. Un auxiliar oficial poate realiza aceasta evaluare in masa.
    (5) Cand pasarile nu sunt taiate in decurs de 3 zile de la emiterea certificatului de sanatate la care se refera alin. (1) lit. a):
    a) daca lotul nu a parasit exploatatia de provenienta catre abator, acesta urmeaza sa fie reexaminat si se emite un nou certificat de sanatate;
    b) daca lotul este in drum catre sau este deja la abator, taierea poate fi autorizata din moment ce s-a evaluat motivul intarzierii, cu conditia ca lotul sa fie reexaminat.
    (6) Cand inspectia ante-mortem nu este efectuata la exploatatie, medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze inspectia lotului la abator.
    (7) Daca pasarile prezinta simptome clinice ale unei boli, acestea nu pot fi taiate pentru consum uman. Totusi, uciderea acestor pasari pe linia de taiere poate sa aiba loc la sfarsitul procesului normal de taiere, daca se iau masuri de precautie pentru a se evita riscul raspandirii de organisme patogene si pentru a se curata si dezinfecta facilitatile imediat dupa ucidere.
    (8) In cazul pasarilor crescute pentru producerea de "ficat gras" si al celor taiate la exploatatia de provenienta si eviscerate cu intarziere, inspectia ante-mortem urmeaza sa fie efectuata in conformitate cu alin. (2) si (3). Un certificat in conformitate cu modelul stabilit la lit. C trebuie sa insoteasca carcasele neeviscerate la abator sau la unitatea de transare.

    B. Inspectia post-mortem
    (1) Toate pasarile trebuie sa fie supuse unei inspectii post-mortem, in conformitate cu sectiunile 1 si a 3-a. In plus, medicul veterinar oficial realizeaza personal urmatoarele controale:
    a) inspectia zilnica a viscerelor si cavitatilor corpului la un esantion reprezentativ de pasari;
    b) o inspectie detaliata a unei probe prelevate randomizat din fiecare lot de pasari cu aceeasi provenienta sau parti de pasari ori pasari intregi declarate improprii pentru consum uman ca urmare a inspectiei post-mortem;
    c) orice investigatie ulterioara necesara atunci cand exista motive de a se suspiciona faptul ca, in fapt, carnea provenita de la pasarile respective poate fi improprie pentru consum uman.
    (2) In cazul pasarilor crescute pentru producerea de "ficat gras" si al celor taiate la exploatatia de provenienta si eviscerate cu intarziere, inspectia post-mortem trebuie sa includa un control al certificatului ce insoteste carcasele, conform modelului de mai jos.
    Cand astfel de carcase sunt transportate direct de la exploatatie la o unitate de transare, inspectia post-mortem trebuie sa aiba loc la unitatea de transare.

    C. Model de certificat de sanatate
    C. Specimen health certificate

                             CERTIFICAT DE SANATATE
pentru pasarile destinate producerii de "ficat gras" si pentru pasarile taiate la exploatatia de provenienta, eviscerate cu intarziere

                               HEALTH CERTIFICATE
for poultry intended for the production of foie gras and delayed eviscerated poultry slaughtered at the holding of provenance

    Serviciul competent ......................................................
    Competent service ........................................................
    Nr. ......................................................................
    No. ......................................................................
    1. Identificarea carcaselor neeviscerate
    1. Identification of uneviscerated carcases
    Specia ...................................................................
    Species ..................................................................
    Numarul ..................................................................
    Number ...................................................................
    2. Provenienta carcaselor neeviscerate
    2. Provenance of uneviscerated carcases
    Adresa exploatatiei ......................................................
    Address of holding .......................................................
    3. Destinatia carcaselor neeviscerate
    3. Destination of uneviscerated carcases
    Carcasele neeviscerate vor fi transportate la urmatoarea unitate de transare: ....................................................................
    The uneviscerated carcases will be transported to the following cutting plant: .......................................................................
    4. Declaratie
    4. Declaration
    Eu, subsemnatul, declar ca:
    - carcasele neeviscerate descrise anterior provin de la pasari ce au fost
examinate inainte de taiere la exploatatia prevazuta anterior, la ...........,
                                                                     (ora)
la ................., si au fost gasite sanatoase;
        (data)
    - inregistrarile si documentele privind aceste animale satisfac cerintele legale si nu interzic taierea pasarilor.
    I, the undersigned, declare that:
    - the uneviscerated carcases described above are of birds which were examined before slaughter on the above-mentioned holding at ....... on .......
                                                            (time)     (date)
and found to be healthy;
    - the records and documentation concerning these animals satisfied the legal requirements and do not prohibit slaughter of the birds.
    Emis la .................................................................,
                                      (locul)
    Done at .................................................................,
                                      (place)
    la data de ..............................................................,
                                      (data)
    on ..................................................................... .
                                      (date)
    Stampila
    Stamp
    ..........................................................................
    (Semnatura medicului veterinar oficial sau a medicului veterinar de libera
     practica imputernicit)
    (Signature of the official or approved veterinarian)

    CAP. 6
    Animale lagomorfe de ferma

    Cerintele pentru pasari trebuie sa se aplice si pentru animalele lagomorfe de ferma.

    CAP. 7
    Vanat de ferma

    A. Inspectia ante-mortem
    (1) Inspectia ante-mortem poate fi efectuata la exploatatia de provenienta, atunci cand sunt respectate cerintele sectiunii a 3-a din anexa nr. 3 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
    In acest caz, un medic veterinar oficial sau un medic veterinar de libera practica imputernicit trebuie sa efectueze inspectia ante-mortem.
    (2) Inspectia ante-mortem la exploatatie trebuie sa includa controale referitoare la inregistrari sau documente din exploatatie, incluzand informatii cu referire la lantul alimentar.
    (3) Cand inspectia ante-mortem are loc cu mai putin de 3 zile inainte de sosirea animalelor la abator si animalele sunt livrate la abator vii, inspectia ante-mortem de la abator trebuie sa cuprinda numai:
    a) un control al identificarii animalelor;
    b) o examinare in masa pentru a se stabili daca exista conformitate cu regulile de protectie si bunastare a animalelor si daca sunt prezente semne ale oricarei afectiuni ce ar putea afecta in mod nefavorabil sanatatea oamenilor si a animalelor.
    (4) Un certificat in conformitate cu modelul prezentat la cap. X lit. A trebuie sa insoteasca animalele vii inspectate la exploatatie. Un certificat in conformitate cu modelul prezentat la cap. X lit. B trebuie sa insoteasca animalele inspectate si taiate la exploatatie.

    B. Inspectia post-mortem
    (1) Aceasta inspectie trebuie sa includa palparea si, atunci cand se considera necesar, incizia acelor parti ale animalului la care au aparut schimbari sau care sunt suspecte din orice alt motiv.
    (2) Procedurile de inspectie post-mortem descrise pentru animalele din speciile bovine si ovine, porcine domestice si pasari urmeaza sa fie aplicate la speciile corespondente de vanat de ferma.
    (3) Cand animalele au fost taiate la exploatatie, medicul veterinar oficial de la abator trebuie sa verifice certificatul ce insoteste animalele.

    CAP. 8
    Vanat salbatic

    A. Inspectia post-mortem
    (1) Vanatul salbatic urmeaza sa fie inspectat cat mai curand posibil dupa primirea acestuia in intreprinderea de manipulare a vanatului.
    (2) Medicul veterinar oficial trebuie sa tina cont de declaratia sau de informatiile pe care le-a furnizat persoana instruita implicata in vanarea animalului, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
    (3) In timpul inspectiei post-mortem, medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze:
    a) o examinare vizuala a carcasei, a cavitatilor acesteia si, atunci cand se impune, a organelor, cu scopul de:
    (i) detectare a oricaror modificari ce nu sunt cauzate de procesul de vanatoare. In acest scop, diagnosticul poate sa se bazeze pe orice informatie privind comportamentul animalului inainte de ucidere, pe care a furnizat-o persoana instruita;
    (ii) verificare ca moartea sa nu se fi produs din alte cauze decat vanatoarea.
    Daca nu poate fi realizata o evaluare numai pe baza examinarii vizuale, trebuie sa fie efectuata o inspectie mai detaliata intr-un laborator;
    b) investigarea modificarilor organoleptice;
    c) palparea organelor, atunci cand se considera corespunzator;
    d) atunci cand exista motive intemeiate de suspectare a prezentei reziduurilor sau a contaminantilor, o analiza prin prelevare de probe pentru reziduuri ce nu rezulta din procesul de vanatoare, incluzand contaminantii ambientali.
    Cand se efectueaza o inspectie mai detaliata in baza unor astfel de suspiciuni, medicul veterinar trebuie sa astepte pana cand se finalizeaza inspectia respectiva, inainte de evaluarea intregului vanat ucis in timpul unei partide de vanatoare sau a acelor parti suspectate de a prezenta aceleasi modificari;
    e) examinarea parametrilor ce indica faptul ca, in fapt, carnea prezinta un risc pentru sanatate, incluzand:
    (i) comportament anormal sau perturbare a starii generale a animalului viu, dupa cum s-a raportat de vanator;
    (ii) prezenta generalizata de tumori ori abcese ce afecteaza diferite organe interne sau muschi;
    (iii) artrita, orhita, modificari patologice in ficat si splina, inflamatia intestinelor sau a regiunii ombilicale;
    (iv) prezenta de corpi straini ce nu rezulta din procesul de vanatoare, in cavitatile cadavrului, in stomac sau intestine ori in urina, atunci cand pleura sau peritoneul sunt decolorate (cand sunt prezente viscere relevante);
    (v) prezenta de paraziti;
    (vi) producerea unei cantitati semnificative de gaze in tractusul gastrointestinal, cu decolorarea organelor interne (cand aceste viscere sunt prezente);
    (vii) modificari semnificative de culoare, de consistenta sau de miros ale tesutului muscular sau ale organelor;
    (viii) fracturi vechi deschise;
    (ix) emaciere si/sau edem generalizat sau localizat;
    (x) aderente peritoneale sau pleurale recente;
    (xi) alte modificari extensive evidente, cum ar fi putrefactia.
    (4) Atunci cand medicul veterinar oficial solicita astfel, coloana vertebrala si capul trebuie sa fie sectionate longitudinal.
    (5) In cazul vanatului salbatic mic neeviscerat imediat dupa ucidere, medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze o inspectie post-mortem pe un esantion reprezentativ de animale provenite din aceeasi sursa. Atunci cand inspectia releva o boala transmisibila la oameni sau oricare dintre modificarile prevazute la alin. (3) lit. e), medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze mai multe controale pe intregul lot pentru a determina daca acesta trebuie sa fie declarat impropriu pentru consum uman sau daca fiecare carcasa trebuie sa fie inspectata individual.
    (6) In caz de dubiu medicul veterinar oficial poate realiza orice incizii si inspectii suplimentare ale partilor relevante ale animalelor, necesare pentru punerea diagnosticului final.

    B. Decizii luate in urma controalelor
    In plus fata de cazurile prevazute de sectiunea a 2-a cap. V, carnea ce prezinta in timpul inspectiei post-mortem orice modificare prevazuta la alin. (3) lit. e) de la lit. A urmeaza sa fie declarata improprie pentru consum uman.

    CAP. 9
    Riscuri specifice

    A. Encefalopatii spongiforme transmisibile
    Controalele oficiale efectuate in relatie cu encefalopatii spongiforme transmisibile trebuie sa tina cont de cerintele Normei sanitare veterinare privind stabilirea regulilor de prevenire, control si eradicare a unor encefalopatii spongiforme transmisibile, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 144/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 433 din 21 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ce transpune Regulamentul 999/2001/CE, precum si de alte prevederi ale legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica.

    B. Cisticercoza
    (1) Procedurile de inspectie post-mortem descrise la cap. I si IV sunt cerintele minime de examinare pentru cisticercoza la animale din specia bovine in varsta de peste 6 saptamani si la porcine. In plus, pot fi utilizate teste serologice specifice. In cazul bovinelor in varsta de peste 6 saptamani, nu este obligatorie incizia maseterilor la inspectia post-mortem, cand este utilizat un test serologic specific. Aceeasi procedura se aplica in situatia in care animalele din specia bovine in varsta de peste 6 saptamani au fost crescute intr-o exploatatie certificata oficial ca fiind libera de cisticercoza.
    (2) Carnea infestata cu cysticercus urmeaza sa fie declarata improprie pentru consum uman. Totusi, cand animalul nu este infestat masiv cu cysticercus, partile neinfestate pot fi declarate proprii pentru consum uman dupa ce au fost supuse unui tratament prin frig.

    C. Trichineloza
    (1) Trebuie sa fie examinate pentru trichineloza carcasele de porcine (domestice, vanat de ferma si vanat salbatic), de solipede si de alte specii susceptibile la trichineloza, in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica aplicabila, cu exceptia cazului in care legislatia respectiva nu prevede altfel.
    (2) Carnea de la animalele infestate cu trichina urmeaza sa fie declarata improprie pentru consum uman.

    D. Morva
    (1) Atunci cand se considera corespunzator, solipedele trebuie sa fie examinate pentru morva. Examinarea pentru morva a solipedelor trebuie sa includa o examinare atenta a membranelor mucoase ale traheii, laringelui, cavitatii nazale si ale sinusurilor si ramificatiilor acestora, dupa sectionarea capului in plan median si excizia septumului nazal.
    (2) Carnea de la caii la care s-a diagnosticat morva urmeaza sa fie declarata improprie pentru consum uman.

    E. Tuberculoza
    (1) Cand animalele au reactionat pozitiv sau neconcludent la tuberculina ori exista alte motive pentru suspectarea infectiei, acestea urmeaza sa fie taiate separat de celelalte animale, luandu-se masuri de precautie pentru a se evita riscul de contaminare a altor carcase, a liniei de taiere si a personalului prezent in abator.
    (2) Toata carnea provenita de la animale la care inspectia post-mortem a depistat leziuni de tuberculoza localizate la un numar mare de organe sau la un numar mare de zone ale carcasei urmeaza sa fie declarata improprie pentru consum uman. Totusi, cand s-a depistat o leziune de tuberculoza in limfonodulii unui singur organ sau intr-o parte a carcasei, este necesar sa se declare improprii pentru consum uman numai organul afectat ori acea parte a carcasei si limfonodulii asociati.

    F. Bruceloza
    (1) Cand animalele au reactionat pozitiv sau neconcludent la un test pentru bruceloza ori exista alte motive pentru suspectarea infectiei, acestea urmeaza sa fie taiate separat de alte animale, luandu-se masuri de precautie pentru a se evita riscul de contaminare a altor carcase, a liniei de taiere si a personalului prezent in abator.
    (2) Carnea de la animalele la care inspectia post-mortem a depistat leziuni ce indica infectia acuta cu bruceloza urmeaza sa fie declarata improprie pentru consum uman. In cazul animalelor ce reactioneaza pozitiv sau neconcludent la un test pentru bruceloza, ugerul, tractusul genital si sangele trebuie sa fie declarate improprii pentru consum uman chiar daca nu se depisteaza nici o astfel de leziune.

    CAP. 10
    Modele de certificate de sanatate

    A. Model de certificat de sanatate pentru animale vii
    A. Specimen health certificate for live animals

                               CERTIFICAT DE SANATATE
pentru animale vii transportate de la exploatatie la abator

                                HEALTH CERTIFICATE
for live animals transported from the holding to the slaughterhouse

    Serviciul competent ......................................................
    Competent service ........................................................
    Nr. ......................................................................
    No. ......................................................................
    1. Identificarea animalelor
    1. Identification of the animals
    Specia ...................................................................
    Species ..................................................................
    Numarul de animale .......................................................
    Number of animals ........................................................
    Marcarea de identificare .................................................
    Identification marking ...................................................
    2. Provenienta animalelor
    2. Provenance of the animals
    Adresa exploatatiei de provenienta .......................................
    Address of holding of provenance .........................................
    Identificarea casei (optional) ...........................................
    Identification of house (optional) .......................................
    3. Destinatia animalelor
    3. Destination of animals
    Animalele vor fi transportate la urmatorul abator: .......................
    ..........................................................................
    The animals will be transported to the following slaughterhouse:
    ..........................................................................
    cu urmatoarele mijloace de transport: ....................................
    ..........................................................................
    by the following means of transport: .....................................
    ..........................................................................
    4. Alte informatii relevante
    ..........................................................................
    4. Other relevant information
    ..........................................................................
    5. Declaratie
    5. Declaration
    Eu, subsemnatul, declar ca:
    I, the undersigned, declare that:
    - animalele descrise anterior au fost examinate inainte de taiere, la
exploatatia prevazuta anterior, la .............. , la ................, si au
                                        (ora)                (data)
fost gasite sanatoase;
    - the animals described above were examined before slaughter at the above
mentioned holding, at ............., on ................., and were found to be
                         (time)              (date)
healthy;
    - inregistrarile si documentele privind aceste animale respecta cerintele legale si nu interzic taierea animalelor.
    - the records and documentation concerning these animals satisfied the legal requirements and do not prohibit slaughter of the animals.
    Emis la .................................................................,
                                      (locul)
    Done at .................................................................,
                                      (place)
    la data de ..............................................................,
                                      (data)
    on ..................................................................... .
                                      (date)

    Stampila
    Stamp
    ..........................................................................
    (Semnatura medicului veterinar oficial sau a medicului veterinar de libera
    practica imputernicit)
    (Signature of the official or approved veterinarian)

    B. Model de certificat de sanatate pentru animale taiate in exploatatie
    B. Specimen health certificate for animals slaughtered at the holding

                              CERTIFICAT DE SANATATE
                       pentru animale taiate in exploatatie

                              HEALTH CERTIFICATE
                      for animals slaughtered at the holding

    Serviciul competent ......................................................
    Competent service ........................................................
    Nr. ......................................................................
    No. ......................................................................
    1. Identificarea animalelor
    1. Identification of the animals
    Specia ...................................................................
    Species ..................................................................
    Numarul de animale .......................................................
    Number of animals ........................................................
    Marcarea de identificare .................................................
    Identification marking ...................................................
    2. Provenienta animalelor
    2. Provenance of the animals
    Adresa exploatatiei de provenienta .......................................
    Address of holding of provenance .........................................
    Identificarea casei (optional) ...........................................
    Identification of house (optional) .......................................
    3. Destinatia animalelor
    3. Destination of animals
    Animalele vor fi transportate la urmatorul abator: .......................
    ..........................................................................
    The animals will be transported to the following slaughterhouse:
    ..........................................................................
    cu urmatoarele mijloace de transport: ....................................
    ..........................................................................
    by the following means of transport: .....................................
    ..........................................................................
    4. Alte informatii relevante:
    ..........................................................................
    4. Other relevant information
    ..........................................................................
    5. Declaratie
    5. Declaration
    Eu, subsemnatul, declar ca:
    I, the undersigned, declare that:
    - animalele descrise anterior au fost examinate inainte de taiere, la
exploatatia prevazuta anterior, la .................. , la ................, si
                                          (ora)                  (data)
au fost gasite sanatoase;
    - the animals described above were examined before slaughter at the above
mentioned holding, at ............., on ................., and were found to be
                          (time)              (date)
healthy;
    - animalele au fost taiate la exploatatie, la .........., la ...........,
                                                     (ora)         (data)
si taierea si sangerarea au fost efectuate corect;
    - they were slaughtered at the holding, at ..........., on ............,
                                                  (time)          (date)
and slaughter and bleeding were carried out correctly;
    - inregistrarile si documentele privind aceste animale respecta cerintele legale si nu interzic taierea animalelor.
    - the records and documentation concerning these animals satisfied the legal requirements and do not prohibit the slaughter of the animals.
    Emis la .................................................................,
                                      (locul)
    Done at .................................................................,
                                      (place)
    la data de ..............................................................,
                                      (data)
    on ..................................................................... .
                                      (date)
    Stampila
    Stamp
    ..........................................................................
    (Semnatura medicului veterinar oficial sau a medicului veterinar de libera
    practica imputernicit)
    (Signature of the official or approved veterinarian)

    ANEXA 2
    la regulile specifice

                              MOLUSTE BIVALVE VII

    CAP. 1
    Domeniu de aplicare

    Prezenta anexa se aplica molustelor bivalve vii si, prin analogie, echinodermelor vii, tunicatelor vii si gastropodelor marine vii.

    CAP. 2
    Controale oficiale privind moluste bivalve vii din zone de productie clasificate

    A. Clasificarea zonelor de productie si de reimersie
    (1) Autoritatea competenta trebuie sa fixeze locatia si delimitarile zonelor de productie si de reimersie pe care le clasifica. Autoritatea competenta poate, atunci cand se considera corespunzator, sa realizeze aceasta activitate in cooperare cu operatorul cu activitate in domeniul alimentar.
    (2) Autoritatea competenta trebuie sa clasifice zona de productie din care autorizeaza recoltarea de moluste bivalve vii ca fiind una dintre cele 3 categorii, in functie de nivelul de contaminare fecala. Atunci cand se considera corespunzator, autoritatea competenta poate sa realizeze aceasta activitate in cooperare cu operatorul cu activitate in domeniul alimentar.
    (3) Autoritatea competenta poate clasifica, in fapt, ca fiind zone din clasa A zonele din care pot fi colectate moluste bivalve vii pentru consum uman direct. Molustele bivalve vii recoltate din aceste zone trebuie sa intruneasca standardele de sanatate pentru moluste bivalve vii prevazute in sectiunea a 7-a, cap. V din anexa nr. 3 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
    (4) Autoritatea competenta poate clasifica, in fapt, ca fiind zone din clasa B zonele din care pot fi colectate moluste bivalve vii ce pot fi puse pe piata pentru consum uman numai dupa tratare intr-un centru de purificare sau dupa reimersie, astfel incat sa intruneasca standardele de sanatate la care s-a referit alin. (3). Molustele bivalve vii din aceste zone nu trebuie sa depaseasca limitele de 4.600 E.coli/100 g de carne si lichid intravalvular ale unui test MPN (numarul cel mai probabil) cu 3 dilutii in 5 tuburi.
    (5) Autoritatea competenta poate clasifica, in fapt, ca fiind zone din clasa C zonele din care pot fi colectate moluste bivalve vii ce pot fi puse pe piata numai dupa reimersie pentru o perioada lunga de timp, astfel incat sa fie intrunite standardele de sanatate la care s-a referit alin. (3). Molustele bivalve vii din aceste zone nu trebuie sa depaseasca limitele de 4.600 E.coli/100 g de carne si lichid intravalvular ale unui test MPN (numarul cel mai probabil) cu 3 dilutii in 5 tuburi.
    (6) Daca autoritatea competenta decide, in principiu, sa clasifice o zona de productie sau de reimersie, aceasta trebuie:
    a) sa faca un inventar al surselor de poluare de origine umana sau animala ce ar putea fi o sursa de contaminare pentru zona de productie;
    b) sa examineze cantitatile de poluanti organici ce sunt eliberati in diferite perioade ale anului, in functie de variatiile sezoniere atat ale populatiilor umane, cat si ale celor de animale din zona de recoltare, de cantitatea de precipitatii, de tratarea apei reziduale etc.;
    c) sa determine caracteristicile circulatiei poluantilor, pe baza caracterului curentului, batimetriei si a ciclului mareelor in zona de productie;
    d) sa stabileasca un program de prelevare de probe de moluste bivalve in zona de productie ce este bazat pe examinarea datelor stabilite si cu un numar de probe, o distributie geografica a punctelor de prelevare de probe si o frecventa de prelevare de probe ce trebuie sa asigure ca rezultatele analizei sunt reprezentative, pe cat posibil, pentru zona luata in consideratie.

    B. Monitorizarea zonelor de productie si de reimersie clasificate
    (1) Zonele de productie si de reimersie clasificate trebuie sa fie monitorizate periodic pentru a se controla:
    a) faptul ca nu exista o practica necorespunzatoare privind originea, provenienta si destinatia molustelor bivalve vii;
    b) calitatea microbiologica a molustelor bivalve vii in relatie cu zonele de productie si de reimersie;
    c) prezenta planctonului ce produce toxine in apele de productie si de reimersie si biotoxine in molustele bivalve vii;
    d) prezenta de contaminanti chimici in moluste bivalve vii.
    (2) Pentru a se implementa prevederile alin. (1) lit. b), c) si d), planurile de prelevare de probe trebuie sa fie intocmite cu prevederea ca astfel de controale sa aiba loc la intervale regulate sau, de la caz la caz, daca perioadele de recoltare sunt neregulate. Distributia geografica a punctelor de prelevare de probe si frecventa de prelevare de probe trebuie sa asigure ca rezultatele analizei sa fie reprezentative, pe cat posibil, pentru zona respectiva.
    (3) Planurile de prelevare de probe pentru a se controla calitatea microbiologica a molustelor bivalve vii trebuie sa tina cont, in mod deosebit, de:
    a) variatia posibila a contaminarii cu fecale;
    b) parametrii la care s-a referit alin. (6) de la lit. A.
    (4) Planurile de prelevare de probe pentru a se verifica prezenta planctonului ce produce toxine in apele de productie si reimersie si biotoxine in molustele bivalve vii trebuie sa tina cont, in mod deosebit, de variatiile posibile in prezenta planctonului ce contine biotoxine marine.
    Prelevarea de probe trebuie sa cuprinda:
    a) prelevare periodica de probe pentru a se depista schimbarile in compozitia planctonului ce contine toxine si distributia geografica a acestuia. Rezultatele ce sugereaza o acumulare de toxine in carnea de moluste trebuie sa fie urmate de o prelevare intensiva de probe;
    b) testari periodice de toxicitate ce utilizeaza moluste din zona afectata cea mai susceptibila la contaminare.
    (5) Frecventa de prelevare de probe pentru analiza toxinelor din moluste este saptamanala, ca regula generala, in perioadele in care este permisa recoltarea. Aceasta frecventa poate fi redusa in zone specifice sau pentru anumite tipuri de moluste, daca o evaluare de risc privind toxinele sau aparitia fitoplanctonului sugereaza un risc foarte redus de episoade toxice. Aceasta urmeaza sa fie crescuta atunci cand o astfel de evaluare sugereaza ca prelevarea saptamanala de probe nu ar fi suficienta. Evaluarea de risc urmeaza sa fie revizuita periodic pentru a se evalua riscul de aparitie a toxinelor in molustele bivalve vii din aceste zone.
    (6) Cand sunt disponibile cunostinte despre ratele de acumulare a toxinelor, pentru un grup de specii ce cresc in aceeasi zona, o specie cu cea mai mare rata poate fi utilizata ca specie-indicator. Aceasta va permite exploatarea tuturor speciilor din grup daca nivelurile toxinelor in specia-indicator sunt sub limitele reglementate. Cand nivelurile toxinelor in specia-indicator sunt peste limitele normale, recoltarea altor specii este permisa numai daca analiza ulterioara asupra celorlalte specii indica niveluri de toxine sub limite.
    (7) Referitor la monitorizarea planctonului, probele din coloana de apa trebuie sa fie reprezentative si sa furnizeze informatii referitoare la prezenta speciei toxice, precum si a tendintelor populatiei. Daca se depisteaza orice schimbari in populatia toxica ce pot conduce la acumularea de toxine, frecventa prelevarii de probe de moluste urmeaza sa fie crescuta sau urmeaza sa se instituie inchiderea zonelor din motive de precautie, pana cand se obtin rezultatele analizei toxinelor.
    (8) Planurile de prelevare de probe pentru a se verifica prezenta de contaminanti chimici trebuie sa permita detectarea oricarei depasiri a nivelurilor prevazute de Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 141/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind anumiti contaminanti din alimentele de origine animala si nonanimala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 107 din 2 februarie 2005, ce transpune Regulamentul 466/2001/CE.

    C. Decizii dupa monitorizare
    (1) Atunci cand rezultatele prelevarii de probe indica faptul ca sunt depasite standardele de sanatate pentru moluste sau ca poate exista un risc pentru sanatatea oamenilor, autoritatea competenta trebuie sa inchida zona de productie respectiva, prevenind recoltarea de moluste bivalve vii. Totusi, autoritatea competenta poate reclasifica o zona de productie ca fiind de clasa B sau C daca aceasta intruneste criteriile prevazute la lit. A si nu prezinta nici un alt risc pentru sanatatea umana.
    (2) Autoritatea competenta poate sa redeschida o zona de productie inchisa numai daca standardele de sanatate pentru moluste sunt din nou in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica. Daca autoritatea competenta inchide o zona de productie datorita prezentei planctonului sau a nivelurilor excesive de toxine in moluste, sunt necesare cel putin doua rezultate consecutive, sub limitele reglementate, la interval de cel putin 48 de ore, pentru redeschiderea acesteia. Autoritatea competenta poate tine cont de informatii privind tendintele fitoplanctonului cand ia aceasta decizie. Cand exista date concrete privind dinamica toxicitatii pentru o zona data si cu conditia sa fie disponibile date recente privind tendintele de descrestere a toxicitatii, autoritatea competenta poate decide redeschiderea zonei cu rezultate sub limitele reglementate, obtinute la o singura prelevare de probe.

    D. Cerinte de monitorizare suplimentare
    (1) Autoritatea competenta urmeaza sa monitorizeze zonele de productie clasificate din care a interzis recoltarea de moluste bivalve sau care fac obiectul recoltarii in conditii speciale, pentru a se asigura ca nu sunt puse pe piata produse daunatoare sanatatii umane.
    (2) In plus fata de monitorizarea zonelor de reimersie si de productie la care s-a referit alin. (1) de la lit. B, trebuie sa se stabileasca un sistem de control ce cuprinde teste de laborator, pentru a se verifica conformitatea operatorilor cu activitate in domeniul alimentar cu cerintele pentru produsul final, in toate etapele de productie, prelucrare si distributie. Acest sistem de control trebuie sa verifice, in mod deosebit, ca nivelurile de biotoxine marine si contaminanti sa nu depaseasca limitele de siguranta, iar calitatea microbiologica a molustelor sa nu constituie un risc pentru sanatatea umana.

    E. Inregistrare si schimb de informatii
    Autoritatea competenta trebuie:
    a) sa stabileasca si sa actualizeze o lista a zonelor de productie si de reimersie autorizate, cu detalii privind localizarea si limitele acestora, precum si clasa in care a fost clasificata zona din care pot fi recoltate moluste bivalve vii, in conformitate cu cerintele prezentei anexe. Aceasta lista trebuie sa fie comunicata partilor interesate ce intra sub incidenta prezentei anexe, cum ar fi: producatori, culegatori si operatori din centre de purificare si centre de distributie;
    b) sa informeze imediat partile interesate aflate sub incidenta prezentei anexe, cum ar fi: producatori, culegatori si operatori din centre de purificare si distributie, despre orice modificare a localizarii, delimitarilor sau clasei unei zone de productie sau despre inchiderea acesteia, fie ea temporara sau definitiva;
    c) sa actioneze prompt atunci cand controalele prevazute de prezenta anexa indica faptul ca o zona de productie trebuie sa fie inchisa ori reclasificata sau poate fi redeschisa.

    F. Autocontroale ale operatorilor cu activitate in domeniul alimentar
    Pentru a decide asupra clasificarii, deschiderii sau inchiderii zonelor de productie, autoritatea competenta poate sa tina cont de rezultatele controalelor pe care le-au efectuat operatorii cu activitate in domeniul alimentar sau organizatiile ce ii reprezinta pe acestia. In acest caz autoritatea competenta trebuie sa desemneze laboratorul care efectueaza analizele, iar daca este necesar, prelevarea de probe si analizele trebuie sa se realizeze in conformitate cu un protocol convenit intre autoritatea competenta si operatorii cu activitate in domeniul alimentar sau organizatiile respective.

    CAP. 3
    Controale oficiale privind pectinide recoltate in afara zonelor de productie clasificate

    Trebuie sa fie efectuate controale oficiale privind pectinide recoltate in afara zonelor de productie clasificate, in cadrul licitatiilor pentru peste, in centre de distributie si in intreprinderi de prelucrare. Astfel de controale oficiale trebuie sa verifice conformitatea cu standardele de sanatate pentru moluste bivalve vii prevazute in sectiunea a VII-a, cap. V din anexa nr. 3 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE, precum si conformitatea cu alte cerinte ale sectiunii a VII-a cap. IX anexa nr. 3 la aceleasi reguli specifice.

    ANEXA 3
    la regulile specifice

                               PRODUSE DIN PESCUIT

    CAP. 1
    Controale oficiale referitoare la producerea si punerea pe piata de produse din pescuit

    (1) Controalele oficiale referitoare la producerea si punerea pe piata de produse din pescuit trebuie sa includa, in mod deosebit:
    a) un control regulat privind conditiile de igiena la debarcare si la prima vanzare;
    b) inspectii, la intervale regulate, ale vaselor si ale intreprinderilor terestre, incluzand locuri de licitatie pentru peste si piete angro, pentru a se controla, in special:
    (i) atunci cand se considera corespunzator, daca sunt indeplinite in continuare conditiile de autorizare;
    (ii) daca produsele din pescuit sunt manipulate corect;
    (iii) conformitatea cu cerintele de igiena si de temperatura;
    (iv) curatenia intreprinderilor, incluzand vasele, facilitatile si echipamentele acestora, precum si igiena personalului;
    c) controlul conditiilor de depozitare si de transport.
    (2) In conformitate cu alin. (3), controalele oficiale ale vaselor de pescuit:
    a) pot fi efectuate atunci cand vasele acosteaza intr-un port al Romaniei sau al unui stat membru al Uniunii Europene;
    b) vizeaza toate vasele ce descarca produse din pescuit in porturile Romaniei sau ale statelor membre ale Uniunii Europene, indiferent de pavilionul acestora;
    c) pot fi efectuate, daca este necesar, atunci cand autoritatea competenta a Romaniei sau a unui stat membru al Uniunii Europene, sub al carui pavilion navigheaza vasul, realizeaza controlul oficial in timp ce vasul se afla pe mare ori cand se afla in portul altui stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta.
    (3) a) In cazul unei inspectii la un pescador sau la un pescador-congelator ce navigheaza sub pavilionul Romaniei ori al unui stat membru al Uniunii Europene, efectuata in vederea autorizarii vasului, autoritatea competenta a Romaniei sau a unui stat membru al Uniunii Europene, sub al carui pavilion navigheaza vasul, trebuie sa efectueze inspectii intr-o asemenea maniera incat sa se conformeze prevederilor art. 3 din regulile specifice si, in mod deosebit, cu limitele de timp prevazute de art. 3 alin. (2) din aceleasi reguli specifice. Daca este necesar, acea autoritate competenta poate inspecta vasul in timp ce se afla pe mare sau cand se afla intr-un port al unui stat membru al Uniunii Europene, al Romaniei sau al unei tari terte.
    b) Cand autoritatea competenta a Romaniei sau a unui stat membru al Uniunii Europene, sub al carui pavilion navigheaza vasul, a acordat vasului autorizare conditionata, in conformitate cu art. 3 din aceleasi reguli specifice, acea autoritate competenta poate autoriza o autoritate competenta:
    (i) a unui alt stat membru al Uniunii Europene ori a Romaniei; sau
    (ii) a unei tari terte ce apare pe lista tarilor terte din care sunt permise activitati de import de produse din pescuit, intocmita in conformitate cu art. 11 din regulile specifice, sa efectueze in continuare o inspectie de verificare, cu scopul de a se acorda autorizare completa sau prelungire a autorizarii conditionate, in conformitate cu art. 3 alin. (1) lit. b) din regulile specifice, sau de a se mentine autorizarea pentru revizuire, in conformitate cu art. 3 alin. (4) din aceleasi reguli specifice, sub responsabilitatea autoritatii competente nationale. Daca este necesar, acea autoritate competenta poate inspecta vasul in timp ce se afla pe mare ori intr-un port al unui stat membru al Uniunii Europene, al Romaniei sau al unei tari terte.

    CAP. 2
    Controale oficiale ale produselor din pescuit

    Controalele oficiale ale produselor din pescuit trebuie sa includa cel putin urmatoarele elemente:

    A. Examinari organoleptice
    Trebuie sa fie efectuate controale organoleptice randomizate in toate etapele de productie, prelucrare si distributie. Singurul scop al acestor controale este de a se verifica conformitatea cu criteriile de prospetime prevazute in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica. In special, aceste controale includ verificarea, in toate etapele de productie, de prelucrare si de distributie, ca produsele de pescuit sa depaseasca cel putin liniile esentiale ale criteriilor de prospetime prevazute in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica.

    B. Indicatori de prospetime
    Cand examinarea organoleptica releva orice dubiu privind prospetimea produselor din pescuit, pot fi prelevate probe ce se supun testelor de laborator pentru a se determina nivelurile azotului bazic usor hidrolizabil (TVB-N) si ale azotului trimetilamina (TMA-N).
    Autoritatea competenta urmeaza sa utilizeze criteriile prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica.
    Cand examinarea organoleptica da motive sa se suspecteze prezenta altor conditii ce pot afecta sanatatea umana, trebuie sa fie prelevate probe corespunzatoare, in scopul verificarii.

    C. Histamina
    Urmeaza sa fie efectuata testarea randomizata pentru histamina, pentru a se verifica conformitatea cu nivelurile permise prevazute in baza legislatiei nationale ce transpune legislatia comunitara specifica.

    D. Reziduuri si contaminanti
    Urmeaza sa fie prevazute aranjamente de monitorizare pentru a se controla nivelurile de reziduuri si contaminanti in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica.

    E. Controale microbiologice
    Atunci cand este necesar, urmeaza sa fie efectuate controale microbiologice, in conformitate cu regulile si criteriile prevazute de legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica.

    F. Paraziti
    Urmeaza sa se efectueze testarea randomizata pentru a se verifica conformitatea cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara referitoare la paraziti.

    G. Produse din pescuit otravitoare
    Urmeaza sa aiba loc controale pentru a se asigura ca urmatoarele produse de pescuit nu sunt puse pe piata:
    1. peste otravitor din urmatoarele familii: Tetraodontidae, Molidae, Diodonitidae si Canthigasteridae;
    2. produse din pescuit ce contin biotoxine, cum ar fi Ciguatera sau alte toxine periculoase pentru sanatatea oamenilor. Totusi, pot fi puse pe piata produse de pescuit provenite din moluste bivalve, echinoderme, tunicate si gasteropode marine daca acestea au fost produse in conformitate cu sectiunea a VII-a din anexa nr. 3 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE si sunt conforme cu standardele prevazute la cap. V pct. 2 din aceeasi sectiune.

    CAP. 3
    Decizii dupa controale

    Produsele din pescuit urmeaza sa fie declarate improprii pentru consum uman daca:
    1. in fapt, controalele organoleptice, chimice, fizice sau microbiologice ori controalele pentru paraziti au indicat ca acestea nu sunt in conformitate cu legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara;
    2. acestea contin, in partile comestibile, contaminanti sau reziduuri peste limitele prevazute de legislatia nationala ce transpune legislatia comunitara specifica ori la niveluri la care consumul zilnic calculat ar putea sa depaseasca limita de consum zilnica sau saptamanala acceptabila pentru oameni;
    3. acestea provin din:
    (i) peste otravitor;
    (ii) produse din pescuit ce nu sunt conforme cu cerinta de la lit. G pct. 2 din cap. II privind biotoxinele; sau
    (iii) moluste bivalve, echinoderme, tunicate sau gasteropode marine ce contin biotoxine marine in cantitati totale ce depasesc limitele la care se refera Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE; sau
    4. autoritatea competenta considera ca acestea pot constitui un risc pentru sanatatea publica sau pentru sanatatea animalelor ori sunt necorespunzatoare pentru consum uman, din orice alt motiv.

    ANEXA 4
    la regulile specifice

                 LAPTE MATERIE PRIMA SI PRODUSE LACTATE

    CAP. 1
    Controlul exploatatiilor pentru producere de lapte

    (1) Animalele din exploatatiile pentru producere de lapte trebuie sa fie supuse controalelor oficiale pentru a se verifica daca exista conformitate cu cerintele de sanatate pentru producerea de lapte materie prima si, in special, cu statusul de sanatate a animalelor, precum si cu utilizarea produselor medicinale de uz veterinar.
    Aceste controale pot sa aiba loc cu ocazia controalelor sanitare veterinare efectuate in conformitate cu prevederile nationale transpuse din legislatia comunitara, referitoare la sanatatea publica sau la sanatatea animalelor ori la protectia si bunastarea animalelor, si pot fi efectuate de un medic veterinar de libera practica imputernicit.
    (2) Daca exista motive pentru suspectarea ca nu sunt indeplinite cerintele de sanatate animala, urmeaza sa se verifice statusul general de sanatate a animalelor.
    (3) Exploatatiile de producere a laptelui trebuie sa fie supuse controalelor oficiale, pentru a se verifica faptul ca sunt respectate cerintele de igiena. Aceste controale oficiale pot implica inspectii si/sau monitorizarea controalelor efectuate de organizatii profesionale. Daca reiese ca igiena este necorespunzatoare, autoritatea competenta trebuie sa verifice ca sunt luate masuri corespunzatoare pentru a se corecta situatia.

    CAP. 2
    Controlul laptelui materie prima la colectare

    (1) Autoritatea competenta trebuie sa monitorizeze controalele efectuate in conformitate cu sectiunea a IX-a cap. I, partea a III-a din anexa nr. 3 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
    (2) Daca operatorul cu activitate in domeniul alimentar nu a corectat situatia in decurs de 3 luni de la prima notificare a autoritatii competente privind neconformitatea cu criteriile referitoare la numarul total de germeni (NTG) si numarul de celule somatice, livrarea de lapte materie prima din exploatatia de producere urmeaza sa fie suspendata sau, in conformitate cu o autorizare specifica de la autoritatea competenta ori cu instructiunile generale ale acesteia, urmeaza sa fie supusa cerintelor privind tratamentul si utilizarea acestuia, cerinte necesare pentru a se proteja sanatatea publica. Aceasta suspendare sau aceste cerinte trebuie sa ramana in aplicare pana cand operatorul cu activitate in domeniul alimentar dovedeste ca laptele materie prima este conform, din nou, cu criteriile.

    ANEXA 5
    la regulile specifice

    INTREPRINDERI CE NU FAC OBIECTUL CERINTEI DE INCLUDERE PE LISTE PREVAZUTE DE Art. 11 ALIN. (1) DIN REGULILE SPECIFICE

    Nu este obligatoriu sa apara pe liste elaborate si actualizate in conformitate cu art. 11 alin. (3) din regulile specifice urmatoarele intreprinderi ale unei tari terte:
    1. intreprinderi ce manipuleaza produse de origine animala pentru care anexa nr. 3 la Regulile specifice de igiena pentru alimente de origine animala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE, nu stabileste cerinte specifice;
    2. intreprinderi ce efectueaza numai productie primara;
    3. intreprinderi ce efectueaza numai operatiuni de transport;
    4. intreprinderi ce efectueaza numai depozitare de produse de origine animala ce nu necesita conditii de depozitare cu temperatura controlata.

    ANEXA 6
    la regulile specifice

    CERINTE PENTRU CERTIFICATE CE INSOTESC ACTIVITATI DE IMPORT

    (1) Reprezentantul autoritatii competente a tarii terte de expediere, care emite un certificat pentru a insoti un transport de produse de origine animala destinat Romaniei sau Comunitatii Europene, trebuie sa semneze certificatul si sa se asigure ca acesta poarta o stampila oficiala. Aceasta cerinta se aplica la fiecare fila a certificatului, daca acesta contine mai multe file. In cazul pescadoarelor, autoritatea competenta poate sa-l autorizeze pe capitan sau pe un alt ofiter al vasului sa semneze certificatul.
    (2) Certificatele trebuie sa fie intocmite in limba sau limbile oficiale a/ale tarii terte exportatoare si in limba romana ori in limba statului membru in care are loc inspectia la frontiera sau sa fie insotite de o traducere autorizata in limba ori in limbile tarii exportatoare. Daca Romania ca tara de destinatie sau statul membru de destinatie solicita astfel, certificatele trebuie sa fie insotite si de o traducere autorizata in limba romana ori in limba sau limbile oficiale a/ale statului membru. Totusi, Autoritatea poate sa fie de acord sa utilizeze o limba oficiala a Comunitatii Europene, alta decat cea proprie, de la data la care va deveni stat membru al Uniunii Europene.
    (3) Versiunea oficiala a certificatului trebuie sa insoteasca transporturile la intrarea in Romania sau in Comunitatea Europeana.
    (4) Certificatele trebuie sa contina:
    a) o singura fila de hartie; sau
    b) doua sau mai multe pagini ce sunt parte integranta a unei file de hartie indivizibile; sau
    c) o succesiune de pagini numerotate astfel incat sa indice faptul ca aceasta este o anumita pagina intr-o succesiune logica (de exemplu, pagina 2 din 4 pagini).
    (5) Certificatele trebuie sa poarte un numar unic de identificare. Atunci cand certificatele constau dintr o succesiune de pagini, fiecare pagina trebuie sa indice acest numar.
    (6) Certificatul trebuie sa fie emis inainte ca transportul pe care il insoteste sa fie controlat de autoritatea competenta a tarii terte de expediere.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 955/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 955 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 955/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu