HOTARARE Nr. 924 din 11 august 2005
privind aprobarea Regulilor generale pentru igiena produselor alimentare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 804 din 5 septembrie 2005
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 6^3 lit.
d) si f) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
si al art. 1^1 din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei
pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Regulile generale pentru igiena produselor alimentare, prevazute
in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Autoritatea
Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in colaborare cu
Ministerul Sanatatii, controleaza modul de indeplinire a prevederilor Hotararii
Guvernului nr. 1.198/2002 privind aprobarea Normelor de igiena a produselor
alimentare si ia masurile ce se impun.
Art. 3
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
in colaborare cu autoritatile abilitate implicate, prevazute in Legea nr.
150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, cu
modificarile si completarile ulterioare, controleaza modul de indeplinire a
prevederilor prezentei hotarari si ia masurile ce se impun, conform limitelor
de competenta legale.
Art. 4
(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea
Guvernului nr. 1.198/2002 privind aprobarea Normelor de igiena a produselor
alimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 866 din 2
decembrie 2002.
(3) Prezenta hotarare transpune prevederile Regulamentului Parlamentului
European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE, publicat in
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 139 din 30 aprilie 2004.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru
Ministrul sanatatii,
Mircea Cinteza
Ministrul finantelor publice,
Ionel Popescu
ANEXA 1
REGULI GENERALE
pentru igiena produselor alimentare
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
Domeniu de aplicare
(1) Prezenta hotarare stabileste reguli generale cu privire la igiena
produselor alimentare pentru operatorii cu activitate in domeniul alimentar,
tinandu-se cont, in mod special, de urmatoarele principii:
a) responsabilitatea primara pentru siguranta alimentelor apartine
operatorului cu activitate in domeniul alimentar;
b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul
alimentar, incepand cu productia primara;
c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot
fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special
pentru alimente congelate;
d) implementarea generala a procedurilor bazate pe principiile HACCP
(Hazard Analysis and Critical Control Point), impreuna cu aplicarea bunelor
practici de igiena, trebuie sa intareasca responsabilitatea operatorilor cu
activitate in domeniul alimentar;
e) ghidurile de bune practici sunt un instrument valoros pentru a ajuta
operatorii cu activitate in domeniul alimentar, de la toate nivelurile lantului
alimentar, sa fie in conformitate cu regulile de igiena a alimentelor si la
aplicarea principiilor HACCP;
f) este necesar sa se stabileasca criterii microbiologice si cerinte de
control al temperaturii, bazate pe o evaluare stiintifica a riscului;
g) este necesar sa se asigure ca alimentele importate sa fie cel putin la
acelasi standard de igiena ca alimentele produse in Romania sau sa fie la un
standard echivalent.
(2) Prezenta hotarare se aplica tuturor etapelor de productie, de procesare
si de distributie a alimentelor, precum si activitatilor de export, fara a se
aduce atingere unor cerinte specifice cu referire la igiena alimentelor.
(3) Prezenta hotarare nu se aplica:
a) productiei primare pentru consum domestic privat;
b) prepararii domestice, manipularii sau depozitarii alimentelor pentru
consum domestic privat;
c) furnizarii directe, de catre producator, de cantitati mici de produse
primare catre consumatorul final sau catre intreprinderi locale de vanzare cu
amanuntul ce aprovizioneaza direct consumatorul final;
d) centrelor de colectare si tabacariilor ce intra sub incidenta definirii
activitatilor in domeniul alimentar, numai pentru faptul ca acestea manipuleaza
materia prima pentru producerea de gelatina sau colagen.
(4) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor, ca autoritate de reglementare in domeniul sanitar-veterinar si
pentru siguranta alimentelor ce coordoneaza toate activitatile in acest
domeniu, de la producerea materiilor prime pana la consumator, stabileste
impreuna cu Ministerul Sanatatii, in baza legislatiei nationale, reguli ce
reglementeaza activitatile prevazute la alin. (3) lit. c). Astfel de reguli
trebuie sa asigure realizarea obiectivelor prezentei hotarari.
Art. 2
Definitii
(1) In sensul prezentei hotarari termenii si expresiile urmatoare se
definesc astfel:
a) igiena alimentelor, denumita in continuare igiena - masurile si
conditiile necesare pentru controlul riscurilor si pentru a se asigura
calitatea de propriu pentru consum uman a unui produs alimentar, in concordanta
cu destinatia prestabilita a acestuia;
b) produse primare - produse rezultate din productia primara, incluzand
produse crescute pe sol, obtinute prin cresterea de animale, din vanat si
pescuit;
c) intreprindere - orice unitate cu activitate in domeniul alimentar;
d) autoritate competenta - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si
pentru Siguranta Alimentelor, denumita in continuare Autoritatea, competenta
pentru implementarea, coordonarea implementarii si asigurarea conformitatii cu
prevederile prezentei hotarari sau orice alta autoritate careia i-a fost
delegata acea competenta. Aceasta poate include, de asemenea, dupa caz,
autoritatea corespondenta a altei tari;
e) echivalent - cu referire la sisteme diferite, capacitatea de indeplinire
a acelorasi obiective;
f) contaminare - prezenta sau introducerea unui risc;
g) apa potabila - apa ce intruneste cerintele minime prevazute de Legea nr.
458/2002 privind calitatea apei potabile, modificata si completata prin Legea
nr. 311/2004, ce transpune Directiva Consiliului nr. 98/83/CE;
h) apa de mare curata - apa de mare naturala, artificiala sau purificata
ori apa sarata ce nu contine microorganisme, substante daunatoare sau plancton
marin toxic in cantitati capabile sa afecteze direct ori indirect salubritatea
alimentelor;
i) apa curata - apa de mare curata si apa proaspata de o calitate similara;
j) ambalare - plasarea unui produs alimentar intr-un ambalaj sau container,
in contact direct cu produsul alimentar respectiv si ambalajul ori containerul
insusi;
k) impachetare - plasarea unuia sau mai multor alimente ambalate intr-un al
doilea container si chiar acesta din urma;
l) container sigilat ermetic - un container ce este proiectat si destinat a
fi sigur fata de patrunderea de pericole;
m) procesare - orice proces ce modifica substantial produsul initial,
incluzand incalzirea, afumarea, sararea, maturarea, uscarea, marinarea,
extractia, extrudarea sau o combinare a acestor procese;
n) produse neprocesate - produse alimentare ce nu au fost supuse procesarii
si care includ produse ce au fost divizate, portionate, taiate, decapitate,
feliate, dezosate, tocate, jupuite, maruntite, transate, curatate, fasonate,
decojite, macinate, racite, congelate, congelate profund sau dezghetate;
o) produse procesate - produse alimentare ce rezulta din procesarea
produselor neprocesate. Aceste produse pot contine ingrediente ce sunt necesare
pentru prelucrarea lor sau pentru a induce caracteristici specifice.
(2) In anexa prezentei hotarari, termenii "atunci cand este
necesar", "dupa caz", "adecvat" si
"suficient" inseamna, respectiv, "atunci cand este
necesar", "dupa caz", "adecvat" sau
"suficient" pentru a indeplini obiectivele prezentei hotarari.
CAP. 2
Obligatiile operatorilor cu activitate in domeniul alimentar
Art. 3
Obligatie generala
Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca
toate etapele de productie, de procesare si de distributie a alimentelor ce
sunt sub controlul acestora satisfac cerintele aferente de igiena prevazute de
prezenta hotarare.
Art. 4
Cerinte de igiena generale si specifice
(1) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar care realizeaza
productie primara si cei asociati operatiunilor prevazute in anexa nr. 1 la
prezentele reguli generale trebuie sa se conformeze cu prevederile generale de
igiena prevazute la cap. I din anexa nr. 1 la Reguli generale pentru igiena
produselor alimentare si cu orice alte cerinte specifice prevazute de Hotararea
Guvernului nr. 954/2005 privind aprobarea Regulilor specifice de igiena pentru
alimente de origine animala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea
I, nr. 805 din 5 septembrie 2005, ce transpune Regulamentul Parlamentului
European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE.
(2) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar care realizeaza oricare
dintre etapele de productie, de procesare si de distributie de alimente dupa
acele etape la care se aplica prevederile alin. (1) trebuie sa se conformeze cu
cerintele generale de igiena prevazute in anexa nr. 2 la prezentele reguli
generale si cu orice alte cerinte specifice prevazute de Hotararea Guvernului
nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE.
(3) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa adopte, dupa
caz, urmatoarele masuri specifice de igiena:
a) conformarea cu criteriile microbiologice pentru produse alimentare;
b) proceduri necesare pentru a indeplini obiectivele prevazute de prezenta
hotarare;
c) conformarea cu cerintele privind controlul temperaturii pentru produse
alimentare;
d) mentinerea lantului de frig;
e) prelevarea de probe si efectuarea de analize de laborator.
(4) Criteriile, cerintele si obiectivele la care se refera alin. (3)
trebuie adoptate in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. Metodele de
prelevare de probe si de analiza asociate trebuie sa fie stabilite in
conformitate cu aceeasi procedura.
(5) a) Atunci cand prezenta hotarare, Hotararea Guvernului nr. 954/2005 ce
transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE, si masurile de implementare a acestora
nu specifica metodele de prelevare de probe si de analiza, operatorii cu
activitate in domeniul alimentar pot utiliza metode corespunzatoare prevazute
de alte acte normative ale legislatiei nationale si comunitare ce reglementeaza
domeniul veterinar si pentru siguranta alimentelor sau, in absenta unor astfel
de metode, metode ce ofera rezultate echivalente cu cele obtinute utilizand
metoda de referinta, daca acestea sunt validate stiintific in conformitate cu
regulile sau protocoalele recunoscute international.
b) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot utiliza ghidurile
prevazute la art. 7, 8 si 9 ca un ajutor pentru asigurarea conformitatii cu
obligatiile ce rezulta pentru ei in baza prezentei hotarari.
Art. 5
Analiza riscului si punctele critice de control - HACCP (Hazard Analysis
and Critical Control Point)
(1) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa puna in
aplicare, sa implementeze si sa mentina o procedura sau proceduri permanente
bazate pe principiile HACCP.
(2) Principiile HACCP la care se refera alin. (1) constau in urmatoarele:
a) identificarea oricarui risc ce poate fi prevenit, eliminat sau redus la
niveluri acceptabile;
b) identificarea punctelor critice de control pentru etapa sau etapele in
care controlul este esential, pentru a se preveni ori a se elimina un risc sau
pentru a-l reduce la niveluri acceptabile;
c) stabilirea limitelor critice in punctele critice de control ce separa
acceptabilul de neacceptabil pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea
riscurilor identificate;
d) stabilirea si implementarea de proceduri eficiente de monitorizare a
punctelor critice de control;
e) stabilirea de actiuni corective, atunci cand monitorizarea indica faptul
ca un punct critic de control nu este sub control;
f) stabilirea de proceduri ce trebuie sa fie efectuate in mod regulat
pentru a se verifica daca masurile enuntate la lit. a) - e) functioneaza
eficient;
g) stabilirea de documente si inregistrari proportional cu natura si
marimea activitatii din domeniul alimentar, pentru a se demonstra aplicarea
eficienta a masurilor prevazute la lit. a) - f).
(3) Cand este efectuata orice modificare a produsului, a procesului de
productie sau a unei etape a procesului de productie, operatorii cu activitate
in domeniul alimentar trebuie sa revizuiasca procedura si sa-i aduca
modificarile care se impun.
(4) Prevederile alin. (1) se aplica numai operatorilor cu activitate in
domeniul alimentar care realizeaza orice etapa de productie, de procesare si de
distributie de alimente dupa productia primara, precum si acele operatiuni
asociate, prevazute in anexa nr. 1.
(5) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie:
a) sa furnizeze autoritatii competente documente care atesta indeplinirea
prevederilor alin. (1), in maniera in care acestea o solicita, tinand cont de
natura si marimea activitatii in domeniul alimentar;
b) sa se asigure ca orice documente ce descriu proceduri elaborate in
conformitate cu acest articol sunt actualizate permanent;
c) sa retina si sa pastreze, pentru o perioada corespunzatoare, orice alte
documente si inregistrari.
(6) Autoritatea poate stabili masuri detaliate pentru implementarea acestui
articol in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. Astfel de masuri pot
facilita implementarea acestui articol de catre anumiti operatori cu activitate
in domeniul alimentar, in special a procedurilor de utilizare ce sunt stabilite
prin ghiduri pentru aplicarea principiilor HACCP, cu scopul de a se conforma cu
alin. (1). Astfel de masuri pot, de asemenea, sa specifice perioada in care
operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa retina si sa pastreze
documente si inregistrari, in conformitate cu alin. (4) lit. c).
Art. 6
Controale oficiale, inregistrari si aprobari
(1) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa coopereze cu
autoritatile competente, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare.
(2) Fiecare operator cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa
notifice autoritatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, in maniera in care aceasta o
solicita, fiecare intreprindere aflata sub controlul sau ce efectueaza oricare
dintre etapele de productie, de procesare si de distributie de alimente, in
scopul inregistrarii fiecarei astfel de intreprinderi. Operatorii cu activitate
in domeniul alimentar trebuie sa se asigure, de asemenea, ca autoritatea
sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana si, respectiv, a
municipiului Bucuresti detine informatii actualizate cu privire la aceste
intreprinderi, inclusiv notificarea oricarei schimbari semnificative in
activitatea acestora si inchiderea oricarei intreprinderi existente.
(3) Atunci cand este necesara autorizarea, operatorii cu activitate in
domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca intreprinderile lor sunt aprobate
de autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana
si, respectiv, a municipiului Bucuresti ca urmare a cel putin unei inspectii
efectuate la fata locului, aceasta autorizare fiind acordata:
a) in baza legislatiei nationale, in afara celei ce nu transpune legislatie
comunitara;
b) in baza Hotararii Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr.
853/2004/CE; sau
c) in baza unei decizii adoptate in conformitate cu cerintele Uniunii
Europene.
(4) Atunci cand este necesara autorizarea anumitor intreprinderi in baza
legislatiei nationale, asa cum este prevazut la alin. (3) lit. a), Autoritatea
trebuie sa informeze Comisia Europeana si statele membre asupra reglementarilor
nationale aplicabile.
CAP. 3
Ghiduri de bune practici
Art. 7
Elaborarea, difuzarea si utilizarea ghidurilor
Autoritatea trebuie sa incurajeze elaborarea ghidurilor nationale de bune
practici pentru igiena si pentru aplicarea principiilor HACCP, in conformitate
cu art. 8. Trebuie sa fie incurajate difuzarea si utilizarea atat a ghidurilor
nationale, cat si a celor comunitare. Cu toate acestea, operatorii cu
activitate in domeniul alimentar pot utiliza aceste ghiduri in mod voluntar.
Art. 8
Ghiduri nationale
(1) Asociatiile de profil din sectoarele cu activitati in domeniul
alimentar pot elabora si difuza ghiduri nationale de bune practici, astfel:
a) prin consultare cu reprezentanti ai partilor ale caror interese pot fi
afectate substantial, precum autoritatile competente si grupurile de
consumatori;
b) avand in vedere codurile aferente de practici ale Codex Alimentarius;
c) atunci cand acestea se refera la productia primara si la acele
operatiuni asociate acesteia, prevazute de anexa nr. 1 la prezentele reguli
generale, in concordanta cu recomandarile prevazute la cap. II din aceasta
anexa.
(2) Ghidurile nationale pot fi elaborate sub egida unui institut national
de standardizare recunoscut la nivel comunitar.
(3) Autoritatea trebuie sa evalueze ghidurile nationale, pentru a se
asigura ca:
a) acestea au fost elaborate in conformitate cu prevederile alin. (1);
b) continutul acestora se poate utiliza pentru sectoarele din domeniul
alimentar la care se refera acestea;
c) acestea sunt adecvate ca ghiduri pentru conformarea cu art. 3, 4 si 5,
pentru sectoarele si pentru produsele alimentare la care se refera.
(4) Autoritatea transmite Comisiei Europene ghiduri nationale ce se
conformeaza cu prevederile alin. (3), acestea fiind inregistrate de catre
Comisie si puse la dispozitie statelor membre.
(5) Ghidurile de bune practici elaborate in baza Hotararii Guvernului nr.
1.198/2002 privind aprobarea Normelor de igiena a produselor alimentare, ce
transpune Directiva nr. 93/43/CEE, continua sa se aplice si dupa intrarea in
vigoare a prezentei hotarari, cu conditia ca acestea sa fie compatibile cu
obiectivele prezentei hotarari.
CAP. 4
Activitati de import si export
Art. 9
Activitati de import
In ceea ce priveste igiena alimentelor importate, pe langa cerintele Legii
nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale,
modificata si completata prin Legea nr. 412/2004, ce transpune partial
Regulamentul nr. 178/2002, trebuie sa fie respectate si cerintele prevazute de
art. 3 - 6.
Art. 10
Activitati de export
In ceea ce priveste igiena alimentelor exportate sau reexportate, pe langa
cerintele Legii nr. 150/2004, modificata si completata prin Legea nr. 412/2004,
ce transpune partial Regulamentul nr. 178/2002, trebuie sa fie incluse si
cerintele prevazute la art. 3 - 6.
CAP. 5
Prevederi finale
Art. 11
Masuri de implementare
Autoritatea, impreuna cu celelalte autoritati implicate, poate elabora
masuri de implementare, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.
Art. 12
Modificarea si completarea anexelor nr. 1 si 2 la prezentele reguli
generale
(1) Anexele nr. 1 si 2 pot fi modificate si completate, in conformitate cu
cerintele Uniunii Europene, tinandu-se cont de:
a) necesitatea de a revizui recomandarile prevazute la art. 4 alin. (2) din
anexa nr. 1;
b) experienta castigata prin implementarea sistemelor bazate pe HACCP in
aplicarea prevederilor art. 5;
c) evolutiile tehnologice si consecintele practice ale acestora si de
asteptarile consumatorului cu privire la compozitia alimentelor;
d) opiniile stiintifice, in special cele obtinute ca urmare a noi evaluari
de risc;
e) criterii microbiologice si de temperatura pentru produse alimentare.
(2) Autoritatea poate acorda derogari de la prevederile anexelor nr. 1 si
2, in special pentru a se facilita implementarea art. 5, pentru intreprinderi
de capacitate mica, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, tinand cont
de factorii de risc aferenti, cu conditia ca astfel de derogari sa nu afecteze
indeplinirea obiectivelor prezentei hotarari.
(3) Autoritatea poate adopta, fara a compromite indeplinirea obiectivelor
prezentei hotarari si in concordanta cu prevederile alin. (4) si (5), masuri
adaptand cerintele prevazute in anexa nr. 2.
(4) a) Masurile prevazute la alin. (3) trebuie sa aiba ca obiectiv:
(i) sa permita utilizarea in continuare a metodelor traditionale, in
oricare dintre etapele de productie, de procesare sau de distributie de
alimente; sau
(ii) acomodarea cu necesitatile activitatilor din domeniul alimentar ce se
desfasoara in zone ce sunt supuse unor constrangeri geografice speciale.
b) In alte cazuri masurile trebuie sa se aplice numai la proiectarea,
construirea si echiparea intreprinderilor.
(5) Daca Autoritatea intentioneaza sa adopte masurile prevazute la alin.
(3), trebuie sa notifice aceasta Comisiei Europene si statelor membre.
Notificarea trebuie:
a) sa furnizeze o descriere detaliata a cerintelor pe care Autoritatea le
considera necesar sa fie adaptate si natura adaptarilor preconizate;
b) sa descrie produsele alimentare si intreprinderile la care se refera;
c) sa explice motivele adaptarii, inclusiv, atunci cand este relevant,
furnizarea unui rezumat al analizelor de risc efectuate si orice masuri ce
trebuie sa fie luate pentru a se asigura ca adaptarea nu compromite obiectivele
prezentei hotarari;
d) sa furnizeze orice alte informatii relevante.
(6) Atunci cand Autoritatea este notificata, in conformitate cu alin. (5),
de catre un stat membru ca acesta intentioneaza sa adopte masuri, aceasta are
la dispozitie o perioada de 3 luni de la primirea notificarii, pentru a
transmite Comisiei Europene comentarii scrise. In cazul adaptarilor ce survin
din aplicarea alin. (4) lit. b), aceasta perioada trebuie sa fie extinsa la 4
luni, daca Autoritatea solicita aceasta.
(7) Autoritatea poate adopta masuri ce adapteaza cerintele anexei nr. 2
numai:
a) in conformitate cu decizia adoptata in baza alin. (6);
b) daca dupa o luna de la expirarea perioadei la care se refera alin. (6),
Comisia Europeana nu a informat Autoritatea ca a primit comentarii scrise sau
ca intentioneaza sa propuna adoptarea unei decizii in conformitate cu alin.
(6).
Art. 13
Masuri de implementare si dispozitii tranzitorii
(1) Orice referire la Hotararea Guvernului nr. 1.198/2002 ce transpune
Directiva nr. 93/43/CEE se considera ca fiind efectuata la prezenta hotarare de
la data intrarii in vigoare a acesteia.
(2) Masurile adoptate ca urmare a aplicarii prevederilor art. 5 si 8 din
Hotararea Guvernului nr. 1.198/2002 se aplica pana la inlocuirea acestora prin
masuri adoptate in conformitate cu prezenta hotarare sau cu Legea nr. 150/2004,
modificata si completata prin Legea nr. 412/2004.
(3) Pana la stabilirea de criterii sau cerinte prevazute la art. 4 alin.
(3), Autoritatea poate mentine orice reguli ce stabilesc astfel de criterii sau
cerinte pe care aceasta le-a adoptat in conformitate cu Hotararea Guvernului
nr. 1.198/2002.
(4) Pana la aplicarea noii legislatii transpuse ce stabileste reguli pentru
realizarea de controale oficiale ale alimentelor, Autoritatea si, dupa caz,
impreuna cu celelalte autoritati competente, instituie masuri corespunzatoare
pentru asigurarea indeplinirii obligatiilor prevazute de sau in baza prezentei
hotarari.
Art. 14
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele reguli generale.
ANEXA 1
la regulile generale
PRODUCTIA PRIMARA
CAP. 1
Prevederi generale de igiena pentru productia primara si operatiuni
asociate acesteia
Art. 1
Domeniu de aplicare
Prezenta anexa se aplica productiei primare si urmatoarelor operatiuni
asociate acesteia:
a) transportul, depozitarea si manipularea produselor primare la locul de
productie, cu conditia ca aceste operatiuni sa nu modifice substantial natura
acestora;
b) transportul de animale vii, atunci cand este necesar sa se indeplineasca
obiectivele prezentei hotarari;
c) in cazul produselor de origine vegetala, al produselor de pescuit si al
vanatului salbatic, operatiunile de transport pentru livrarea produselor
primare a caror natura nu a fost modificata substantial, de la locul de productie
pana la o intreprindere.
Art. 2
Reguli privind igiena
(1) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca
produsele primare sunt protejate fata de contaminare, avand in vedere orice
procesare pe care produsele primare o vor suporta ulterior.
(2) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa se conformeze
prevederilor nationale corespunzatoare si celor comunitare transpuse in
legislatia nationala, referitoare la controlul riscurilor pentru productia primara
si operatiunile asociate acesteia, incluzand:
a) masuri pentru a se controla contaminarea ce provine din aer, sol, apa,
hrana pentru animale, fertilizatori, produse medicinale de uz veterinar,
produse pentru protectia plantelor, biocide si din depozitarea, manipularea,
colectarea si prelucrarea deseurilor;
b) masuri referitoare la sanatatea si bunastarea animalelor si la sanatatea
plantelor si care au implicatii asupra sanatatii publice, incluzand programe
pentru monitorizarea si controlul zoonozelor si al agentilor zoonotici.
(3) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar care cresc, colecteaza
sau vaneaza animale ori care obtin produse primare de origine animala trebuie
sa ia masuri adecvate, dupa caz, pentru:
a) a mentine in buna stare orice facilitati utilizate in legatura cu
productia primara si cu operatiunile asociate acesteia, incluzand facilitati
utilizate pentru depozitarea si manipularea hranei pentru animale, pentru a le
curata si, unde este necesar dupa curatare, a le dezinfecta intr-o maniera
corespunzatoare;
b) a mentine curat si, unde este necesar dupa curatare, a dezinfecta intr-o
maniera corespunzatoare echipamentul, containerele, boxele, vehiculele si
vasele;
c) a asigura, pe cat posibil, curatenia animalelor ce urmeaza a fi
sacrificate si, atunci cand este necesar, a animalelor de productie;
d) a utiliza apa potabila sau apa curata oricand este necesar pentru a se
preveni contaminarea;
e) a se asigura ca personalul care manipuleaza produsele alimentare este in
stare buna de sanatate si a fost instruit cu privire la riscurile pentru
sanatate;
f) a se evita, pe cat posibil, ca animalele si daunatorii sa determine
producerea contaminarii;
g) a se depozita si a se manipula deseuri si substante periculoase, astfel
incat sa se previna contaminarea;
h) a se preveni introducerea si raspandirea de boli contagioase
transmisibile la oameni prin alimente, inclusiv luarea de masuri de precautie
atunci cand se introduc animale noi si raportarea suspiciunii existentei unor
focare de astfel de boli catre autoritatea competenta;
i) a tine cont de rezultatele oricaror analize aferente efectuate pe probe
prelevate de la animale sau pe alte probe ce au importanta pentru sanatatea
publica;
j) a utiliza corect aditivi furajeri si produse medicinale de uz veterinar,
in conformitate cu legislatia aferenta.
(4) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar care produc sau
recolteaza produse vegetale trebuie sa ia masuri adecvate, dupa caz, pentru:
a) a mentine curate si, atunci cand este necesar dupa curatare, a
dezinfecta, intr-o maniera corespunzatoare, facilitatile, echipamentul,
containerele, lazile, vehiculele si vasele;
b) a asigura, dupa cum este necesar, conditii igienice de productie, de transport
si de depozitare si starea de curatenie a produselor vegetale;
c) a utiliza apa potabila sau apa curata oricand este necesar sa se previna
contaminarea;
d) a se asigura ca personalul care manipuleaza produse alimentare este in
buna stare de sanatate si a fost instruit cu privire la riscurile pentru
sanatate;
e) a preveni, pe cat posibil, ca animalele si daunatorii sa determine
producerea contaminarii;
f) a se depozita si a se manipula deseuri si substante periculoase, astfel
incat sa se previna contaminarea;
g) a tine cont de rezultatele oricaror analize relevante efectuate pe probe
prelevate de la plante sau pe alte probe ce au importanta pentru sanatatea
publica;
h) a se utiliza corect produse pentru protectia plantelor si biocide, asa
cum s-a solicitat de legislatia in vigoare.
(5) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa ia masuri
corespunzatoare de remediere atunci cand au fost informati despre probleme
identificate in timpul controalelor oficiale.
Art. 3
Pastrarea documentelor
(1) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa intocmeasca
si sa pastreze documente referitoare la masurile puse in aplicare pentru a
controla pericolele intr-o maniera si pentru o perioada corespunzatoare,
proportional cu natura si marimea activitatilor din domeniul alimentar.
Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa faca disponibile
informatiile relevante continute de aceste inregistrari autoritatii sanitare
veterinare si pentru siguranta alimentelor locale sau judetene si, respectiv, a
municipiului Bucuresti si, dupa caz, celorlalte autoritati competente, precum
si pe cele pe care le-au primit acestia, la cerere.
(2) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar care cresc animale sau
care obtin produse primare de origine animala trebuie, in special, sa
intocmeasca si sa pastreze documente cu privire la:
a) natura si originea hranei pentru animale administrate animalelor;
b) produsele medicinale de uz veterinar sau alte tratamente administrate
animalelor, datele de administrare si perioadele de asteptare;
c) aparitia de boli ce pot afecta siguranta produselor de origine animala;
d) rezultatele oricaror analize efectuate pe probe prelevate de la animale
sau pe alte probe prelevate in scop de diagnostic ce au importanta pentru
sanatatea publica;
e) orice rapoarte aferente verificarilor efectuate asupra animalelor sau
produselor de origine animala.
(3) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar care produc sau
recolteaza produse vegetale trebuie, in special, sa intocmeasca si sa pastreze
documente cu privire la:
a) orice utilizare a produselor pentru protectia plantelor si a biocidelor;
b) orice aparitie a daunatorilor sau a bolilor ce pot afecta siguranta
produselor de origine vegetala;
c) rezultatele oricaror analize relevante efectuate pe probe prelevate de
la plante sau pe alte probe ce au importanta pentru sanatatea publica.
(4) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot fi asistati, pentru
intocmirea si pastrarea documentelor, de alte persoane precum medici
veterinari, agronomi si tehnicieni de ferma.
CAP. 2
Recomandari pentru ghiduri de bune practici de igiena
Art. 4
(1) Ghidurile nationale si comunitare prevazute la art. 7 si 8 din anexa la
prezenta hotarare trebuie sa contina indrumari cu privire la bunele practici de
igiena pentru controlul pericolelor si la operatiunile asociate productiei
primare.
(2) Ghidurile de bune practici de igiena trebuie sa includa informatii
corespunzatoare cu privire la riscurile ce pot aparea in productia primara si
operatiuni asociate acesteia, precum si masuri pentru a controla riscurile,
incluzand masuri aferente prevazute de legislatia nationala, legislatia
comunitara transpusa sau de programele nationale. Exemple de astfel de riscuri
si masuri pot include:
a) controlul contaminarii, precum cea cu micotoxine, metale grele si
material radioactiv;
b) utilizarea de apa, deseuri organice si fertilizatori;
c) utilizarea corecta si adecvata a produselor pentru protectia plantelor
si a biocidelor si trasabilitatea acestora;
d) utilizarea corecta si adecvata a produselor medicinale de uz veterinar
si a aditivilor furajeri si trasabilitatea acestora;
e) pregatirea, depozitarea, utilizarea si trasabilitatea furajelor;
f) ecarisarea corespunzatoare a animalelor moarte, inlaturarea
corespunzatoare a deseurilor si a gunoiului;
g) masuri de protectie pentru prevenirea introducerii de boli contagioase
transmisibile la oameni prin consum de alimente si orice obligatie de a
notifica autoritatii competente despre acestea;
h) proceduri, practici si metode pentru a se asigura ca alimentele sunt
produse, manipulate, impachetate, depozitate si transportate in conditii
corespunzatoare de igiena, incluzand igienizarea si controlul daunatorilor
eficiente;
i) masuri privind starea de curatenie a animalelor pentru taiere si
productie;
j) masuri legate de intocmirea si pastrarea documentelor si a evidentelor.
ANEXA 2
la regulile generale
CERINTE GENERALE DE IGIENA
pentru operatorii cu activitate in domeniul alimentar, cu exceptia cazului in
care se aplica prevederile anexei nr. 1
INTRODUCERE
Prevederile cuprinse in cap. V - XII se aplica tuturor etapelor de
productie, de procesare si de distributie a alimentelor, iar prevederile
celorlalte capitole se aplica dupa cum urmeaza:
- prevederile cap. I se aplica tuturor obiectivelor din domeniul alimentar,
cu exceptia obiectivelor carora li se aplica prevederile cap. III;
- prevederile cap. II se aplica tuturor incaperilor in care sunt preparate,
tratate sau procesate alimente, cu exceptia zonelor pentru servirea mesei si a
obiectivelor carora li se aplica prevederile cap. III;
- prevederile cap. III se aplica acelor obiective prevazute de titlul
capitolului;
- prevederile cap. IV se aplica transportului.
CAP. 1
Cerinte generale pentru obiective din domeniul alimentar, altele decat cele
prevazute de cap. III
(1) Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sa fie mentinute curate si
in stare buna de functionare si intretinere.
(2) Proiectarea, designul, constructia, localizarea si marimea obiectivelor
din domeniul alimentar trebuie:
a) sa permita intretinerea, igienizarea si/sau dezinfectia adecvata, pentru
a se evita ori a reduce la minimum posibilitatile de contaminare pe calea
aerului, si sa asigure spatiu de lucru adecvat care sa permita efectuarea
igienica a tuturor operatiunilor;
b) sa fie astfel incat sa protejeze impotriva acumularii de murdarie,
contactului cu materiale toxice, caderii de particule in alimente si formarii
de condens sau de mucegaiuri pe suprafete;
c) sa permita aplicarea bunelor practici de igiena pentru alimente,
inclusiv protectia impotriva contaminarii si, in special, controlul
daunatorilor;
d) sa ofere, dupa caz, conditii adecvate de manipulare si depozitare a
alimentelor, la o temperatura controlata, sa fie de capacitate suficienta
pentru mentinerea produselor alimentare la temperaturi corespunzatoare si sa
fie proiectate pentru a permite ca aceste temperaturi sa fie monitorizate si,
dupa caz, sa fie inregistrate.
(3) Trebuie sa fie disponibil un numar adecvat de toalete conectate la un
sistem eficient de canalizare. Toaletele nu trebuie sa comunice direct cu
spatiile in care sunt manipulate alimente.
(4) Trebuie sa fie disponibil un numar corespunzator de spalatoare,
amplasate si concepute in mod adecvat pentru curatarea mainilor. Trebuie sa se
asigure lavoare pentru curatarea mainilor, prevazute cu apa curenta calda si
rece, cu materiale pentru spalarea mainilor si pentru uscare igienica. Atunci
cand este necesar, utilitatile pentru spalarea alimentelor trebuie sa fie separate
de cele pentru spalarea mainilor.
(5) Trebuie sa se asigure mijloace potrivite si suficiente de ventilatie
naturala sau mecanica. Trebuie sa fie evitat fluxul mecanic de aer dintr-o zona
contaminata catre o zona curata. Sistemele de ventilatie trebuie sa fie
construite astfel incat sa permita ca filtrele si alte componente ce necesita
curatare sau inlocuire sa fie usor accesibile.
(6) Grupurile sanitare trebuie sa aiba ventilatie naturala sau mecanica.
(7) Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sa aiba iluminare naturala
si/sau artificiala.
(8) Facilitatile pentru drenaj trebuie sa fie adecvate destinatiei de
utilizare. Acestea trebuie sa fie concepute si construite in asa fel incat sa
se evite riscul de contaminare. Atunci cand canalele de drenaj sunt deschise
total sau partial, acestea trebuie sa fie concepute pentru a se asigura ca nu
se scurg deseuri dintr-o zona contaminata spre sau intr-o zona curata, in
special in zona in care sunt manipulate alimente ce pot sa prezinte un risc
ridicat pentru consumatorul final.
(9) Dupa caz, trebuie sa fie asigurate vestiare pentru personal.
(10) Agentii de curatare si substantele dezinfectante nu trebuie sa fie
depozitate in zone unde se manipuleaza alimente.
CAP. 2
Cerinte specifice pentru incaperile unde sunt preparate, tratate sau
procesate produse alimentare, cu exceptia spatiilor pentru servirea mesei si a
acelor obiective prevazute de cap. III
(1) In incaperile in care sunt preparate, tratate sau procesate alimente, cu
exceptia spatiilor pentru servirea mesei si a acelor obiective prevazute de
cap. III, dar incluzand spatiile continute de mijloacele de transport,
configuratia si proiectul trebuie sa permita aplicarea bunelor practici de
igiena a alimentelor, incluzand protectia impotriva contaminarii intre si in
timpul operatiunilor.
(2) In special:
a) suprafetele pavimentului trebuie sa fie mentinute in bune conditii de
intretinere si sa fie usor de curatat si, dupa caz, de dezinfectat. Aceasta
necesita utilizarea unui material impermeabil, nonabsorbant, lavabil si
netoxic, cu exceptia cazului in care operatorii cu activitate in domeniul
alimentar pot dovedi autoritatii competente ca alte materiale utilizate sunt
corespunzatoare. Dupa caz, pavimentul trebuie sa permita drenajul adecvat al
suprafetelor;
b) suprafetele peretilor trebuie sa fie mentinute in conditii bune de
intretinere si sa fie usor de curatat, iar atunci cand este necesar, de
dezinfectat. Aceasta necesita utilizarea unor materiale impermeabile,
nonabsorbante, lavabile si netoxice, precum si o suprafata neteda pana la o
inaltime adecvata efectuarii diferitelor operatiuni, cu exceptia cazului in
care operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot dovedi autoritatii
competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzatoare;
c) plafoanele sau, acolo unde nu exista plafoane, suprafata interioara a
acoperisului si accesoriile suspendate trebuie sa fie construite si finisate
astfel incat sa se previna acumularea de murdarie si sa se reduca condensul,
cresterea de mucegaiuri si imprastierea de particule;
d) ferestrele si alte deschizaturi trebuie sa fie construite pentru a se
preveni acumularea de murdarie. Cele ce pot fi deschise catre mediul exterior
trebuie, dupa caz, sa fie echipate cu plase impotriva insectelor, ce pot fi
usor demontate pentru curatare. Atunci cand deschiderea ferestrelor ar avea ca
rezultat contaminarea, ferestrele trebuie sa ramana inchise si fixate in timpul
productiei;
e) usile trebuie sa fie usor de curatat, iar atunci cand este necesar, de
dezinfectat. Pentru aceasta este necesara utilizarea de suprafete netede si
nonabsorbante, cu exceptia cazului in care operatorii cu activitate in domeniul
alimentar pot dovedi autoritatii competente ca alte materiale utilizate sunt
corespunzatoare;
f) suprafetele, incluzand suprafetele echipamentelor, din spatiile in care
sunt manipulate alimente si, in special, suprafetele ce intra in contact cu
alimentele trebuie sa fie mentinute in stare buna de intretinere si trebuie sa
fie usor de curatat, iar atunci cand este necesar, de dezinfectat. Pentru
aceasta este necesara utilizarea de materiale netede, lavabile, rezistente la
coroziune si netoxice, cu exceptia cazului in care operatorii cu activitate in
domeniul alimentar pot dovedi autoritatii competente ca alte materiale
utilizate sunt corespunzatoare.
(3) Trebuie sa fie asigurate facilitati adecvate, dupa caz, pentru
curatarea, dezinfectia si depozitarea ustensilelor si a echipamentelor de
lucru. Aceste facilitati trebuie sa fie construite din materiale rezistente la
coroziune, sa fie usor de curatat si sa fie aprovizionate in mod adecvat cu apa
fierbinte si rece.
(4) Trebuie sa se elaboreze, dupa caz, instructiuni pentru spalarea
alimentelor. Fiecare cuva sau orice astfel de facilitate destinata spalarii de
alimente trebuie sa aiba o sursa adecvata de apa fierbinte si/sau apa potabila
rece, in conformitate cu cerintele cap. VII, si sa fie mentinuta curata, iar
atunci cand este necesar, dezinfectata.
CAP. 3
Cerinte pentru facilitati mobile si/sau temporare (precum marchize,
standuri de comercializare, vehicule mobile pentru vanzare), facilitati
utilizate in principal drept locuinte private, dar unde sunt preparate
alimente, in mod regulat, pentru punere pe piata, precum si automate pentru
vanzare
(1) Facilitatile si automatele pentru vanzare, in masura in care este
practicabil in mod rezonabil, trebuie sa fie in asa fel amplasate, concepute,
construite, mentinute curate si in bune conditii, incat sa se evite riscul
contaminarii, in special de catre animale si daunatori.
(2) In special, atunci cand este necesar:
a) trebuie sa fie disponibile facilitati corespunzatoare pentru mentinerea
igienei corespunzatoare a personalului (incluzand facilitati pentru spalarea si
uscarea igienica a mainilor, spatii sanitare igienice si vestiare);
b) suprafetele in contact cu alimentele trebuie sa fie in buna stare de
intretinere si trebuie sa fie usor de curatat, iar atunci cand este necesar, de
dezinfectat. Pentru aceasta este necesara utilizarea de materiale netede,
lavabile, rezistente la coroziune si netoxice, cu exceptia cazului in care
operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot dovedi autoritatii
competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzatoare;
c) trebuie sa fie elaborate instructiuni adecvate pentru curatarea si, dupa
caz, dezinfectia ustensilelor si a echipamentului de lucru;
d) atunci cand produsele alimentare sunt curatate, ca parte a operatiunilor
din cadrul activitatilor in domeniul alimentar, trebuie elaborate instructiuni
adecvate pentru ca aceasta operatiune sa se efectueze igienic;
e) trebuie sa fie disponibila o sursa adecvata de apa fierbinte si/sau de
apa potabila rece;
f) trebuie sa fie disponibile dispozitive adecvate si/sau facilitati,
pentru depozitarea igienica, colectarea si eliminarea substantelor periculoase
si/sau necomestibile si a deseurilor (lichide sau solide);
g) trebuie sa fie disponibile facilitati adecvate si/sau dispozitive pentru
mentinerea si monitorizarea conditiilor adecvate de temperatura pentru
alimente;
h) produsele alimentare trebuie sa fie plasate in asa fel incat sa se evite
riscul contaminarii, pe cat este practic posibil.
CAP. 4
Transportul
(1) Mijloacele de transport si/sau containerele utilizate pentru
transportul produselor alimentare trebuie sa fie mentinute curate si in buna
stare de intretinere si functionare pentru ca alimentele sa fie protejate
impotriva contaminarii si, dupa caz, sa fie concepute si construite pentru a se
permite igienizarea si/sau dezinfectia adecvate.
(2) Recipientele din vehicule si/sau containerele nu trebuie sa fie
utilizate pentru transportul altor materii decat produsele alimentare, atunci
cand aceasta utilizare poate avea ca rezultat contaminarea.
(3) Atunci cand transportoarele si/sau containerele sunt utilizate si
pentru transportul altor materiale decat produse alimentare sau pentru
transportul simultan al unor produse alimentare diferite, trebuie sa existe,
dupa caz, o separare efectiva a produselor.
(4) Produsele alimentare sub forma lichida, de granule sau de pudra, in
vrac, trebuie sa fie transportate in recipiente si/sau containere/tancuri
rezervate exclusiv transportului de produse alimentare. Astfel de containere
trebuie sa fie marcate in mod vizibil cu litere ce nu pot fi sterse, in una sau
mai multe limbi de circulatie internationala, pentru a se scoate in evidenta ca
acestea sunt utilizate exclusiv pentru transportul de produse alimentare, sau
trebuie sa fie marcate cu inscriptia "numai pentru produse
alimentare".
(5) Atunci cand mijloacele de transport si/sau containerele au fost
utilizate pentru transportul altor bunuri decat produse alimentare sau pentru
transportul de produse alimentare diferite, trebuie sa se efectueze o
igienizare eficienta intre incarcari, pentru a se evita riscul de contaminare.
(6) Produsele alimentare din mijloace de transport si/sau containere
trebuie sa fie aranjate si protejate, astfel incat sa se reduca la minimum
riscul de contaminare.
(7) Dupa caz, mijloacele de transport si/sau containerele utilizate pentru
transport de alimente trebuie sa permita mentinerea alimentelor la temperaturi
corespunzatoare si sa permita ca aceste temperaturi sa fie monitorizate.
CAP. 5
Cerinte pentru echipamente
(1) Toate articolele, ustensilele, dotarile, garniturile, componentele si
echipamentele cu care alimentele vin in contact trebuie:
a) sa fie igienizate eficient, iar atunci cand este necesar, dezinfectate.
Igienizarea si dezinfectia trebuie sa aiba loc cu o frecventa suficienta pentru
a se evita orice risc de contaminare;
b) sa fie astfel construite, confectionate din astfel de materiale si sa
fie mentinute in buna ordine, stare de functionare si conditii de intretinere,
incat sa se reduca la minimum orice risc de contaminare;
c) cu exceptia containerelor nereturnabile si a materialelor de
impachetare, sa fie astfel construite, confectionate din astfel de materiale si
sa fie mentinute in buna ordine, stare de functionare si conditii de
intretinere, incat sa permita sa fie pastrate curate, iar atunci cand este
necesar, sa fie dezinfectate; si
d) sa fie instalate de asa maniera incat sa se permita igienizarea adecvata
a echipamentului si a zonei inconjuratoare.
(2) Dupa caz, echipamentul trebuie sa fie dotat cu orice dispozitiv
corespunzator de control necesar, pentru a se garanta indeplinirea obiectivelor
prezentei hotarari.
(3) Atunci cand este necesara utilizarea de aditivi chimici pentru a se
preveni coroziunea echipamentului si a containerelor, acestia trebuie sa fie
utilizati in conformitate cu bunele practici.
CAP. 6
Deseuri alimentare
(1) Deseurile alimentare, subprodusele necomestibile si alte resturi
trebuie sa fie indepartate cat mai repede posibil din incaperile in care sunt
prezente alimente, pentru a se evita astfel acumularea acestora.
(2) Deseurile alimentare, subprodusele necomestibile si alte resturi
trebuie sa fie depozitate in containere ce se inchid, cu exceptia cazului in
care operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot demonstra autoritatii
competente ca alte tipuri de containere sau sisteme de evacuare utilizate sunt
corespunzatoare. Aceste containere trebuie sa fie construite corespunzator,
tinute in conditii adecvate, sa fie usor de igienizat si, atunci cand este
necesar, de dezinfectat.
(3) Trebuie sa fie luate masurile necesare pentru depozitarea, colectarea
si distrugerea deseurilor alimentare, a subproduselor necomestibile si a altor
resturi. Spatiile de depozitare a deseurilor trebuie sa fie concepute si
utilizate in asa fel incat sa se permita mentinerea curata a acestora si, dupa
caz, sa fie libere de animale si daunatori.
(4) Toate deseurile trebuie sa fie eliminate in mod igienic si protejand
mediul, in conformitate cu legislatia comunitara transpusa, aplicabila in acest
scop, si nu trebuie sa constituie o sursa directa sau indirecta de contaminare.
CAP. 7
Aprovizionarea cu apa
(1) a) Trebuie sa existe o sursa adecvata de apa potabila ce trebuie sa fie
utilizata oricand este necesar sa se asigure conditii ca alimentele sa nu fie
contaminate.
b) Apa curata poate fi utilizata pentru produse din pescuit intregi. Poate
fi utilizata apa de mare curata pentru moluste bivalve vii, echinoderme,
tunicate si gasteropode marine. Apa curata poate fi utilizata, de asemenea,
pentru spalare externa. Cand este utilizata o astfel de apa, trebuie sa fie
asigurate facilitati adecvate pentru furnizarea acesteia.
(2) Atunci cand este utilizata apa nepotabila, de exemplu pentru controlul
incendiilor, pentru producerea de aburi, pentru refrigerare si pentru alte
scopuri similare, aceasta trebuie circulata printr-un sistem separat, bine
identificat. Apa nepotabila nu trebuie sa aiba conexiuni cu sau sa permita
refluxul in sistemele de apa potabila.
(3) Apa reciclata utilizata pentru prelucrare sau ca ingredient nu trebuie
sa prezinte nici un risc de contaminare. Aceasta trebuie sa fie de acelasi
standard ca apa potabila, cu exceptia cazului in care se poate demonstra
autoritatii competente ca, in fapt, calitatea apei nu poate afecta salubritatea
produsului alimentar in forma finita a acestuia.
(4) Gheata ce vine in contact cu alimentele sau care poate contamina
alimentele trebuie sa fie produsa din apa potabila sau, atunci cand este
utilizata pentru racirea produselor din pescuit intregi, din apa curata.
Aceasta trebuie sa fie produsa, manipulata si depozitata in conditii care sa o
protejeze de contaminare.
(5) Aburul utilizat in contact direct cu alimentele nu trebuie sa contina
nici o substanta ce reprezinta un pericol pentru sanatate sau care are
potentialul sa contamineze alimentele.
(6) Atunci cand alimentelor le este aplicat un tratament termic in
containere sigilate ermetic, trebuie sa se asigure ca apa utilizata pentru
racirea containerelor dupa tratamentul termic sa nu constituie o sursa de
contaminare pentru alimente.
CAP. 8
Igiena personalului
(1) Fiecare persoana care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor
trebuie sa mentina un grad ridicat de curatenie personala si trebuie sa poarte
imbracaminte adecvata, curata si, dupa caz, echipament de protectie.
(2) Nici unei persoane care sufera de o boala sau este purtatoare a unei
boli ce poate fi transmisa prin alimente ori care sufera de o alta afectiune,
cum ar fi leziuni infectate, infectii ale pielii, abcese sau diaree, nu trebuie
sa i se permita sa manipuleze alimente ori sa intre in nici o zona de
manipulare a alimentelor, de orice capacitate, daca exista posibilitatea de
contaminare directa sau indirecta. Orice persoana astfel afectata si angajata
intr-o intreprindere din domeniul alimentar si care este posibil sa intre in
contact cu alimente trebuie sa raporteze imediat operatorului cu activitate in
domeniul alimentar boala sau simptomele, iar daca este posibil, cauzele
acestora.
CAP. 9
Prevederi aplicabile produselor alimentare
(1) Un operator cu activitate in domeniul alimentar nu trebuie sa accepte
materii prime ori ingrediente, altele decat animale vii sau orice alt material
utilizat la procesarea produselor, daca acestea sunt cunoscute a fi sau se
apreciaza, in mod rezonabil, ca ar putea sa fie contaminate cu paraziti, cu
microorganisme patogene ori cu substante toxice, de descompunere sau straine,
in asa masura incat, chiar dupa ce operatorul cu activitate in domeniul
alimentar a aplicat in mod igienic proceduri normale de sortare si/sau de
preparare ori de procesare, produsul final ar fi impropriu pentru consum uman.
(2) Materiile prime si toate ingredientele depozitate intr-o intreprindere
din domeniul alimentar trebuie sa fie tinute in conditii corespunzatoare,
concepute sa previna deteriorarea acestora si sa le protejeze impotriva
contaminarii.
(3) In toate etapele de productie, de procesare si de distributie
alimentele ce trebuie sa fie protejate impotriva oricarei contaminari ce poate
face alimentul impropriu pentru consum uman, daunator pentru sanatate sau
contaminat in asa masura incat ar fi nerezonabil sa fie consumat in acea stare.
(4) Trebuie sa se aplice proceduri adecvate pentru a se controla
daunatorii. Trebuie, de asemenea, sa se aplice proceduri adecvate, pentru a se
preveni ca animalele domestice sa aiba acces in locuri unde sunt pregatite,
manipulate sau depozitate alimente (sau atunci cand autoritatea competenta
permite aceasta in cazuri speciale, pentru a se preveni ca un astfel de acces
sa duca la contaminare).
(5) Materiile prime, ingredientele, produsele intermediare si produsele
finite ce pot sa faciliteze multiplicarea unor microorganisme patogene sau
formarea de toxine nu trebuie sa fie pastrate la temperaturi ce ar putea avea
ca rezultat un risc pentru sanatate. Lantul de frig nu trebuie sa fie
intrerupt. Totusi, sunt permise perioade limitate fara controlul temperaturii,
pentru a se permite derularea practica a activitatilor prepararii,
transportului, depozitarii, expunerii si servirii mancarii, cu conditia ca
aceasta sa nu aiba drept rezultat un risc pentru sanatate. Intreprinderile din
domeniul alimentar in care se produc, se manipuleaza si se ambaleaza produse
alimentare procesate trebuie sa dispuna de incaperi adecvate, suficient de mari
pentru depozitarea separata a materiilor prime de materialul procesat, si de
spatii separate de depozitare in conditii de refrigerare si suficient de mari.
(6) Atunci cand produsele alimentare urmeaza sa fie pastrate sau servite la
temperaturi scazute, acestea trebuie sa fie racite cat mai repede posibil dupa
faza de procesare la cald sau faza de preparare finala, daca nu este aplicat
nici un proces de tratare termica, la o temperatura ce nu trebuie sa aiba ca
rezultat un risc pentru sanatate.
(7) Decongelarea produselor alimentare trebuie sa fie realizata in asa fel
incat sa se reduca la minimum riscul dezvoltarii de microorganisme patogene sau
al formarii de toxine in alimente. In timpul decongelarii alimentele trebuie sa
fie supuse la temperaturi care sa nu aiba ca rezultat un risc pentru sanatate.
Atunci cand lichidul ce se scurge in procesul de decongelare poate reprezenta
un risc pentru sanatate, acesta trebuie sa fie drenat in mod adecvat. Dupa
decongelare alimentele trebuie sa fie manipulate de asa maniera incat sa se
reduca la minimum riscul dezvoltarii de microorganisme patogene sau formarea de
toxine.
(8) Substantele ce prezinta un risc si/sau cele necomestibile, incluzand
hrana pentru animale, trebuie sa fie etichetate si depozitate adecvat, in
containere separate si sigure.
CAP. 10
Prevederi aplicabile ambalarii si impachetarii produselor alimentare
(1) Materialul utilizat pentru ambalare si impachetare nu trebuie sa
reprezinte o sursa de contaminare.
(2) Materialele de ambalare trebuie sa fie depozitate de asa maniera incat
acestea sa nu fie expuse la un risc de contaminare.
(3) Operatiunile de ambalare si impachetare trebuie sa fie efectuate astfel
incat sa se evite contaminarea produselor. Dupa caz si in special in cazul
recipientelor si al vaselor de sticla, trebuie sa fie asigurate integritatea
containerului si igiena acestuia.
(4) Materialul de ambalare si de impachetare reutilizat pentru produse
alimentare trebuie sa fie usor de igienizat, iar atunci cand este necesar, de
dezinfectat.
CAP. 11
Tratamentul termic
Urmatoarele cerinte se aplica numai pentru alimentele puse pe piata in
containere inchise ermetic:
1. orice proces de tratare termica utilizat pentru a procesa un produs
neprocesat sau pentru a procesa in continuare un produs procesat trebuie:
a) sa asigure o temperatura data, pentru toate partile produsului tratat,
pentru o perioada de timp data;
b) sa previna situatia ca produsul sa devina contaminat in timpul
procesului;
2. pentru a se asigura ca prin procesul utilizat se indeplinesc obiectivele
dorite, operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa controleze cu
regularitate parametrii principali relevanti (in mod special temperatura,
presiunea, ermeticitatea si parametrii microbiologici), inclusiv prin
utilizarea de dispozitive automate;
3. procesul utilizat trebuie sa fie conform unui standard recunoscut
international (de exemplu, pasteurizare, temperatura ultrainalta - UHT sau
sterilizare).
CAP. 12
Instruire
Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa se asigure:
a) ca persoanele care manipuleaza alimente sunt instruite in probleme de
igiena a alimentelor, proportional cu activitatea desfasurata;
b) ca, in fapt, cei responsabili pentru elaborarea si mentinerea procedurii
prevazute la art. 5 alin. (1) din anexa la hotarare sau pentru punerea in
aplicare a ghidurilor aferente au primit instruirea corespunzatoare in
aplicarea principiilor HACCP;
c) de conformitatea cu toate cerintele legislatiei nationale referitoare la
programe de instruire pentru persoane care lucreaza in anumite sectoare
alimentare.