Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 9 din 10 ianuarie 1991

privind aplicarea unor prevederi ale Legii 15/90 si organizarea activitatilor de piata valutara in vederea trecerii la convertibilitatea leului

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 7 din 15 ianuarie 1991


SmartCity3


    Art. 1
    Se imputerniceste Banca Nationala a Romaniei sa autorizeze societati bancare si alti agenti economici cu sediul in Romania sa efectueze licitatii valutare in conditiile stabilite prin legea 15/1990. Cererile si ofertele primite in cadrul acestor licitatii vor sta la baza determinarii libere a cursului intre leu si devizele convertibile cotate de fiecare banca autorizata, urmand ca operatiunile de schimb valutar propriu-zise sa aiba loc la un curs fixat prin conventia tuturor bancilor implicate.
    Art. 2
    Banca Nationala a Romaniei va stabili regulamentul de efectuare a operatiunilor de schimb pe piata valutara prevazute la art. 1. Un exemplar al acestui Regulament va fi depozitat la Secretariatul General al Guvernului Romaniei, prin grija Bancii Nationale, in termen de 7 zile de la data prezentei Hotarari.
    Art. 3
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 15 zile de la data emiterii ei, perioada in care Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Comunicatiilor vor pune la dispozitia bancilor si a Bancii Nationale a Romaniei spatii corespunzatoare si vor sprijini asigurarea tehnica a operatiilor de piata valutara.
    Art. 4
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga orice dispozitii contrarii.

                         COMENTARIU

    Legea nr. 15/1990 este publicata in Monitorul Oficial nr. 98 din 7 august 1990 si in Indrumar Legislativ Vol II-III B, pag. 337. Legea reglementeaza in Cap. IV modul de organizare a licitatiilor.
    Redam mai jos Regulamentul privind organizarea activitatilor de piata valutara, precum si Normele metodologice emise privind decontarea operatiunilor de incasari in valuta.

                       REGULAMENT
    privind organizarea activitatilor de piata valutara

    I. DISPOZITII GENERALE
    1. Conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 9/1991, Banca Nationala a Romaniei este imputernicita sa organizeze piata valutara interbancara in Romania
    In acest sens, Banca Nationala a Romaniei va trece la organizarea unor sedinte zilnice de licitatie valutara, la care vor participa numai bancile autorizate.
    In timpul acestor sedinte de licitatie valutara (denumite in continuare sedinte de fixing), cursul de schimb al leului va fi stabilit in mod liber, pe baza cererii si ofertei de valuta.
    2. Participarea pe aceasta piata valutara interbancara vor fi bancile autorizate de Banca Nationala a Romaniei. In baza dispozitiilor stipulate in prezentul regulament, acestea vor fi autorizate sa desfasoare operatiuni de schimb valutar, atat intre ele, cat si cu clienti autorizati sa participe la astfel de operatiuni.
    In acest sens, bancile autorizate vor negocia valute atat in nume si in cont propriu, cat si in nume propriu, dar in contul clientilor.
    Reglementarile pentru autorizarea bancilor sa participe pe aceasta piata vor fi elaborate si comunicate de Banca Nationala a Romaniei.
    Totodata, Banca Nationala a Romaniei isi rezerva dreptul sa opereze in nume propriu pe aceasta piata, in scopul salvgardarii intereselor monedei nationale.
    Participantii pe piata valutara interbancara, luand cunostinta de prezentul regulament, se angajeaza sa intreprinda masurile necesare pentru a garanta executarea corecta a operatiunilor specifice acestei piete, cu precadere in ceea ce priveste controlul si supravegherea interna a activitatii. Orice abatere de la noul cadru institutional creat permite organelor de control financiar-bancar suspendarea autorizatiei bancii de participare pe piata interbancara.
    3. Piata valutara interbancara constituie un instrument economic destinat in exclusivitate desfasurarii tranzactiilor curente. Orice exceptie de la acest principiu va constitui obiectul unei autorizatii prealabile furnizata de Banca Nationala a Romaniei.
    Totodata insa, necesarul de valuta pentru importurile de bunuri cuprinse in anexa 1, va fi disponibilizat de Banca Nationala a Romaniei, la cursul oficial pe baza unei documentatii adecvate, in conformitate cu reglementarile legale privind regimul devizelor in Romania. Resursele valutare necesare acestor importuri sunt conditionate de volumul disponibilitatilor valutare ale Bancii Nationale a Romaniei, a carui principala sursa de constituire o reprezinta partea de 50% din venitul net in valuta a agentilor economici, decontata in lei, la cursul oficial (conform Circularei Guvernului 22/1991).
    Bancile autorizate sa desfasoare operatiuni valutare vor aduce la cunostinta Bancii Nationale a Romaniei tranzactiile valutare efectuate in scopuri de evidenta monetara si statistica.
    4. In cadrul licitatiilor valutare va fi stabilit un curs de schimb liber al leului (denumit in continuare curs de echilibru) fata de dolarul S.U.A. In acest sens, toate ordinele prezentate spre executarea pe piata valutara interbancara vor face referire stricta la o singura valuta, respectiv dolarul S.U.A.

    II. COMISIA DE DETERMINARE A CURSULUI DE ECHILIBRU
    5. Banca Nationala a Romaniei va infiinta o comisie insarcinata cu organizarea si functionarea licitatiilor valutare. Aceasta comisie pe baza cererii si ofertei de valuta, va determina cursul de schimb al leului fata de dolarul american si ulterior fata de principalele valute convertibile.
    Comisia va fi compusa din:
    a) reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei insarcinat sa prezideze activitatea comisiei;
    b) un cotator (broker);
    c) un secretar;
    d) cate un reprezentant al fiecarei banci autorizate sa participe pe aceasta piata.
    Pentru inceput, cotatorul si secretarul vor fi desemnati de Banca Nationala a Romaniei.
    6. Atributiunile membrilor comisiei:
    - reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei va supraveghea desfasurarea sedintelor de licitatie valutara si modalitatea de determinare a cursului de schimb liber al leului, va semna procesele verbale ale sedintelor (asumindu-si astfel responsabilitatea stabilirii corecte a cursului de schimb) si va mijloci, daca este cazul, interventia Bancii Nationale a Romaniei pe piata valutara;
    - cotatorul va colecta ordinele bancilor, va verifica autenticitatea acestora (orice nerespectare a conditiilor de forma sau de fond va conduce la respingerea ordinelor), va stabili si verifica cursul de schimb al leului fata de dolarul S.U.A.
    - secretarul, pornind de la cursul de echilibru, rezultat, va calcula pe baza metodei calculului incrucisat, cursurile de schimb ale leului fata de principalele valute convertibile. In acest sens, el va folosi cursurile de schimb ale acestor valute fata de dolarul S.U.A., existente la momentul inchiderii licitatiei valutare, pe una din pietele financiare internationale reprezentative. Cursurile de schimb rezultate la finele sedintei de licitatie vor fi publicate in cel mai scurt timp.
    Comisia se va intalni periodic, in afara sedintelor de licitatie, pentru a analiza desfasurarea operatiunilor de piata, perspectivele acestora, cat si toate celelalte aspecte de interes comun pentru toti participantii. In procesul de organizare a licitatiilor valutare, una din primele sarcini ce revin comisiei consta in definirea unui cod de conduita in privinta tranzactiilor valutare interbancare in afara sedintelor de licitatie, cat si in privinta operatiunilor valutare dintre banci si clientii acestora.
    Totodata, aceste intalniri vor trebui sa stabileasca si celelalte aspecte legate de costurile generale de activitate a comisiei.

    III. MODALITATEA DE STABILIRE A CURSULUI DE ECHILIBRU IN SEDINTELE DE LICITATIE VALUTARA (DESFASURAREA "FIXING-ULUI")
    7. Banca Nationala a Romaniei va organiza zilnic sedinte de licitatie valutara la care vor participa bancile autorizate.
    Aceste sedinte se vor desfasura in doua etape:
    a) intre orele 8-9.00 vor fi primite la "Comisia de stabilire a cursului" (denumita in continuare "Comisia") ordinele de vanzare si cumparare, in plicuri inchise;
    b) intre orele 9-10.00 "Comisia" va stabili cursul de echilibru, pe baza dispozitiilor cuprinse in ordinele de vanzare si cumparare.
    8. Bancile vor inainta "Comisiei" ordinele de vanzare si cumparare sub forma unor liste centralizatoare (doua liste: una pentru vanzare si una pentru cumparare) ce vor cuprinde sumele globale ale diferitelor categorii de ordine pe tipuri de ordine.
    Indiferent de tipul de ordin, acestea sunt valabile numai pentru sedinta de licitatie valutara la care au fost inaintate.
    9. Aceste liste vor contine urmatoarele mentiuni privind diferitele tipuri de ordine:
    - mentiunea de vanzare sau cumparare;
    - tipul de ordin ce urmeaza a fi executat;
    - suma ce urmeaza a fi tranzactionata (in cifre si litere) exprimata in dolari S.U.A.;
    - pretul sau limita de pret la care se doreste executarea ordinului;
    - insemnele de identificare ale bancii: antetul, stampila si semnatura autorizata;
    - mentiunea particulara daca este cazul;
    - mentiunea daca ordinul se executa in numele si in contul propriu al bancii, atunci cand este cazul.
    10. Vor fi acceptate spre executie, daca indeplinesc toate conditiile de forma, urmatoarele categorii de ordine de vanzare si cumparare:
    - ordine "la primul curs "; acestea sunt ordine ce vor fi executate la cursul de echilibru, stabilit in ziua precedenta, total sau partial, in masura in care isi gasesc contrapartida pe piata;
    - ordine "la cursul cel mai bun"; aceasta categorie de ordine nu comporta specificarea unui anumit nivel de pret; ele vor fi executate total sau partial la cursul rezultat din sedinta de "fixing";
    - ordine "la cursul limitat", acestea sunt ordinele de vanzare sau cumparare care vor fi executate numai daca cursul "fixing-ului" va fi mai ridicat sau mai scazut (in functie de tipul de operatiune; vanzare sau cumparare) decat cel indicat pe ordin.
    Indiferent de tipul de ordin, acestea pot contine mentiunea particulara "totul sau nimic". Prin aceasta mentiune clientul isi exprima dorinta sa fie executat in integralitatea lui, in caz contrar, preferind sa se abtina.
    11. Comisia va stabili normele procedurale specifice sedintei de "fixing" (anexa 2).
    12. In cursul sedintelor de "fixing" va fi stabilit un curs de schimb liber al leului fata de dolarul S.U.A. Totodata, la finele sedintelor, folosind metoda calculului incrucisat si cursurile de schimb ale principalelor valute occidentale fata de dolarul S.U.A., pe o piata reprezentativa, vor fi derivate cursurile de schimb ale leului fata de aceste valute.
    13. Bancile participante la sedintele de licitatie valutara sunt autorizate sa perceapa un comision de pana la 0,50% pentru toate ordinele executate in sedinta de "fixing".
    Ele au obligatia sa publice la sediile lor (central, sucursale, filiale) cursurile de schimb rezultate din sedinta de "fixing".

    IV. PIATA VALUTARA INTERBANCARA (inclusiv "fixing-ul")
    14.Participantii pe aceasta piata pot desfasura numai operatiuni la vedere.
    Operatiunile la vedere pe piata valutara sunt acele operatiuni prin care se vinde sau se cumpara o valuta, iar decontarea tranzactiei se face in termen de doua zile dupa data tranzactiei. Daca ziua urmatoare tranzactiei este o zi nelucratoare, decontarea va fi efectuata in cursul urmatoarelor doua zile lucratoare.
    15. Echivalentul in lei al valutelor tranzactionale pe piata valutara interbancara va fi calculat la un curs convenit de partile contractante. Echivalentul in lei va fi decontat intre bancile autorizate prin conturile de clearing deschise la Banca Nationala a Romaniei. In acelasi timp, decontarea in valuta se face prin corespondentii bancari din strainatate.
    16. In situatia unei intarzieri a efectuarii platii, partea lezata poate solicita celeilalte o penalizare pentru fiecare zi de intarziere ce nu va depasi 2% peste nivelul LIBOR (pentru valute) si 2% peste nivelul cel mai inalt al dobanzii practicat de Banca Nationala a Romaniei (pentru lei).
    Aceasta prevedere nu exclude daunele - interese legale ce pot fi solicitate in compensarea pierderilor suferite.
    17. Operatiunile valutare ale bancilor in afara sedintelor de licitatie (fixing) pot fi incheiate verbal sau in scris. In caz ca tranzactia a fost incheiata verbal, ea trebuie confirmata de ambele parti in aceeasi zi, prin telex, prin nota scrisa sau prin orice alta cale convenita si acceptata de ambele parti, aceasta facandu-se pe spezele fiecarei parti. Confirmarea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: data de tranzactie, valuta utilizata si suma vanduta sau cumparata, banca corespondenta din strainatate, data de decontare, cursul convenit si echivalentul in lei.
    18. Valutele ce pot fi tranzactionate in lei sunt: dolarul S.U.A., cat si celelalte principale valute convertibile (anexa 4).
    19. Sumele negociate de participantii la sedintele de "fixing" trebuie sa fie de minimum 10.000 dolari S.U.A., sau multiplii exacti ai acestui plafon minim; sume echivalente cu acest plafon exprimate in alte valute sau multiplii acestora. Participantii vor accepta nivelurile minime pentru fiecare valuta stabilite de Banca Nationala a Romaniei, acestea putand fi modificate de Banca Nationala a Romaniei in functie de necesitatile pietei.
    20. Echivalentul in lei al valutelor tranzactionate pe piata valutara interbancara va fi exprimat prin niveluri care se modifica cu cate o unitate, folosindu-se metoda de cotare directa. Pentru acele valute care, conform uzantelor internationale, sunt exprimate prin niveluri de sute sau mii unitati, Banca Nationala a Romaniei va defini modalitatea de cotare in lei.
    21. Cursurile de vanzare sau cumparare folosite intre banci, nu vor putea depasi o abatere de 0,25% fata de cursul "fixing-ului". Cursurile de vanzare sau cumparare folosite intre banci si clientii lor, nu vor putea depasi o abatere de 0,5% fata de cursul "fixing-ului". In plus, bancile au dreptul sa perceapa un comision, ce nu va depasi insa 0,5% .
    22. Operatiunile valutare intre bancile participante pe piata valutara interbancara sunt scutite de orice comision.
    23. Departamentul de Supraveghere si Control al Bancii Nationale a Romaniei va stabili niveluri plafon pentru situatiile de "open-position" ale participantilor si ii va informa pe acestia in legatura cu acest aspect.
    24. Bancile participante vor determina cursuri diferentiate pe operatiuni de vanzare sau cumparare pentru bancnote straine, in cadrul unor marje stabilite de Banca Nationala a Romaniei in jurul cursului stabilit in sedinta de "fixing". Aceste cursuri vor fi publicate de banci la sediile lor. Vanzarile de bancnote straine vor fi autorizate numai pentru tranzactiile din contul curent in conformitate cu reglementarile valutare in vigoare. Orice exceptie in acest sens va constitui obiectul unei autorizatii prealabile a Bancii Nationale a Romaniei.

    ANEXA 1

    Lista materiilor prime, combustibil, energie din import care vor fi finantate in 1991 la cursul oficial in vigoare
    1. Titei
    2. Gaze naturale
    3. Minereu de fier
    4. Carbune cocsificabil si carbune energetic
    5. Bumbac
    6. Cauciuc natural
    7. Lina
    8. Piei
    9. Soia
    10. Feroaliaje
    11. Electricitate

    ANEXA 2

    1. B.N.R. va organiza in fiecare zi lucratoare, in incinta sa o sedinta pentru determinarea cursului de echilibru al leului fata de dolarul S.U.A. La aceasta sedinta va participa cate un reprezentant al fiecarei banci autorizate sa desfasoare operatiuni in cadrul activitatilor pietei valutare interbancare.
    2. In vederea determinarii cursului de echilibru al leului fata de dolarul S.U.A., B.N.R., prin comisia pe care o va institui, va colecta in fiecare zi lucratoare intre orele 8-9, ordinele provenite de la bancile autorizate.
    Aceste ordine vor fi prezentate centralizat in doua liste (pentru operatiuni de cumparare), fiecare lista fiind inaintata comisiei intr-un plic sigilat si stampilat de emitent, prin intermediul reprezentantului acestuia in comisia de stabilire a cursului de echilibru. Cele doua liste vor contine sumele ce trebuie executate pe tipuri de ordine, provenite de la clienti si sumele pe tipuri de ordine ce se solicita a fi executate in contul bancilor.
    Tipurile de ordine ce vor fi primite spre executie sunt:
    - ordine "la primul curs";
    - ordine "la cursul cel mai bun";
    - ordine "la cursul limitat".
    3. La ora 9,00, cotatorul va deschide plicurile, va verifica conditiile de forma si continut ale listelor si va determina cursul de echilibru dupa cum urmeaza:
    a) in primul rand vor fi executate ordinele "la primul curs". Cursul aplicabil acestor ordine este cursul rezultat din sedinta de "fixing" anterioara.
    - daca valoarea totala a ordinelor de cumparare "la primul curs" depaseste valoarea totala a ordinelor de vanzare " la primul curs", rezulta ca numai o parte din suma reprezentata de ordinele de cumparare va fi executata. Ordinele de cumparare vor fi executate in proportie egala, in functie de raportul dintre valoarea fiecarui ordin de cumparare individual "la primul curs" si valoarea totala a ordinelor de cumparare "la primul curs". Suma ramasa nu va fi executata.
    - daca valoarea totala a ordinelor, de vanzare "la primul curs" depaseste valoarea totala a ordinelor de vanzare "la primul curs", rezulta ca numai o parte din suma reprezentata de ordinele de cumparare va fi executata. Ordinele de cumparare vor fi executate in proportie egala, in functie de raportul dintre valoarea fiecarui ordin de cumparare individual "la primul curs" si valoarea totala a ordinelor de cumparare "la primul curs". Suma ramasa nu va fi executata.
    - daca valoarea totala a ordinelor, de vanzare "la primul curs" depaseste valoarea totala a ordinelor de cumparare "la primul curs", rezulta ca numai o parte din valoarea ordinelor de vanzare va fi executata. Ordinele de vanzare vor fi executate proportional in functie de raportul dintre valoarea individuala a fiecarui ordin de vanzare la "la primul curs" si valoarea totala a acestei categorii de ordine. Suma ramasa nu va fi executata.
    - Numai daca valoarea totala a ordinelor de cumparare este egala cu valoarea totala a ordinelor de vanzare "la primul curs", toate ordinele vor fi executate.
    b) dupa aceste ordine, vor fi executate ordinele "la cursul cel mai bun" si "la curs limitat". In acest sens, cotatorul va elabora o lista in care pe o coloana vor fi mentionate cumulativ ordinele de cumparare "la cursul cel mai bun" si "la curs limitat" in sens crescator, iar pe o alta coloana, ordinele de vanzare "la cursul cel mai bun" si "la curs limitat", in sens descrescator.
    Cursul de echilibru va fi stabilit la nivelul la care poate fi executat cel mai mare numar de ordine.
    - daca totalul ordinelor de cumparare "la curs limitat", la nivelul cursului de echilibru stabilit, depaseste valoarea totala a ordinelor de vanzare "la cursul cel mai bun" si "la curs limitat", rezulta ca numai o parte a ordinelor de cumparare vor fi executate. Se va aplica si in acest caz principiul proportionalitatii, ca in cazul ordinelor "la primul curs";
    - daca valoarea totala a ordinelor de vanzare "la cursul cel mai bun" si "la curs limitat" la nivelul cursului de echilibru depaseste valoarea ordinelor de cumparare "la cursul cel mai bun" si "la curs limitat", rezulta ca numai o parte a ordinelor de vanzare vor fi executate. Se va aplica principiul proportionalitatii.
    - Numai daca valoarea totala a ordinelor de cumparare "l.c.c.m.b."si "l.c.l" la nivelul cursului de echilibru, este egala cu valoarea totala a ordinelor de vanzare, "l.c.c.m.b." si "l.c.l.", toate ordinele vor fi executate.
    4. Cursul de echilibru mentionat mai sus va reprezenta cursul de "fixing".
    Numai in cazul in care nici un ordin nu va putea fi executat, cursul de "fixing" va fi cel al zilei precedente. Cursul de "fixing" va fi comunicat tuturor participantilor la sedinta.
    5. Folosind cursurile de schimb internationale publicate de catre Reuter's, la finele sedintei comisia va stabili cursurile de schimb ale leului in raport cu principalele valute convertibile. B.N.R. se va ingriji de publicarea acestora, in cel mai scurt timp.

    ANEXA 3

    Valutele convertibile pentru care se va calcula cursul de schimb al leului, in cadrul sedintelor de licitatie valutara
    - Dolar S.U.A.
    - Lira sterlina
    - silingi austrieci
    - Franci belgieni-luxemburghezi
    - Dolar canadian
    - Coroana daneza
    - Franc elvetian
    - Franci francezi
    - Marca R.F.G.
    - Lire italiene
    - Yeni japonezi
    - Gulden olandez
    - Coroana suedeza
    - ECU

    Data        Reprezentantii bancilor        Semnaturi:
                Reprezentantul B.N.R.
                Secretarul Comisiei

    ANEXA 4

    Instructiuni de aplicare a Regulamentului privind aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 15/1990 si organizarea licitatiilor de piata valutara pentru convertibilitate leu.
    Conform Hotararii Guvernului Roman nr. 9/1991, Banca Nationala a Romaniei este imputernicita sa organizeze piata valutara interbancara in Romania.
    Desfasurarea efectiva a mecanismului licitatiilor se va face dupa cum urmeaza:
    - bancile autorizate de B.N.R. sa participe la activitatea pietei valutare interbancare vor primi din partea ordonatorilor (in aceasta etapa numai persoanele juridice agenti economici) dispozitii de vanzare sau cumparare de valuta. Aceste dispozitii se vor intocmi sub forma unor "ordine de vanzare" sau/si "ordine de cumparare" de valuta, conform modelelor anexate. Elementele obligatorii ce trebuie inscrise in ordine sunt:
    - tipul de ordin (vanzare sau cumparare valuta);
    - banca (sucursala) careia ii este adresat ordinul;
    - suma ordonata (cifre, litere si valuta);
    - data exacta a sedintei de licitatie valutara pentru care este emis ordinul;
    - tipul de curs la care se doreste executarea ordinului, conform regulament;
    - date despre ordonator: denumire, sediul social, telefon, telex, fax, nr. de cont in valuta, nr. cont in lei, date privind autorizatia de import pentru ordinele de cumparare;
    - semnatura autorizata, stampila ordonatorului si data;
    - acceptul bancii (semnatura autorizata, stampila si data).
    Bancile vor centraliza ordinele primite pentru fiecare sedinta de licitatie valutara pe doua liste, pe categorii de ordine. "Lista ordinelor de vanzare" si "Lista ordinelor de cumparare" din ziua respectiva care cuprinde elementele prevazute in anexa 3. Listele se intocmesc de catre centrala din Bucuresti a bancilor autorizate  si se prezinta "Comisiei de stabilire a cursului" intre orele 8-9,00 in zilele de licitatie valutara indeplinind toate conditiile de forma si continut prevazute in anexa 3, in caz contrar listele nefiind admise la cotare. Ordinele de vanzare sau cumparare pot fi exprimate in oricare din valutele convertibile prevazuta in anexa 4.
    Bancile sunt obligate sa transforme sumele in valuta inscrise in ordinele de vanzare sau de cumparare la cursurile leului fata de respectivele valute determinate in sedinta de fixing din ziua precedenta.
    Aceste sume exprimate in lei vor fi centralizate in listele pe care bancile le vor inainta in cadrul sedintei Comisiei pentru stabilirea cursurilor de la B.N.R. In cazul ordinelor "la curs limitat", bancile vor mentiona expres limitele de curs in raport cu dolarul S.U.A. Totodata aceste liste vor cuprinde separat ordinele inaintate de banci pentru a fi executate in nume si cont propriu cu precizarea ca  bancile vor putea emite ordine de vanzare-cumparare" la curs limitat" numai la un singur curs. Sedinta de licitatie se va desfasura conform procedurii de fixing interbancar.
    Ziua bancara incepe la ora 12,00 a zilei in curs si dureaza pana la ora 12,00 a zilei urmatoare. In cazul sarbatorilor legale, ziua bancara dureaza pana la ora 12,00 a primei zile lucratoare urmatoare. Toate tranzactiile se executa in cadrul zilei bancare la cursul stabilit in urma sedintei de fixing a zilei respective. Documentele care atesta realizarea tranzactiilor vor avea stampila bancii care marcheaza ziua bancara si ora realizarii tranzactiei.
    La inceputul fiecarei zile bancare, bancile autorizate vor fi obligate sa difuzeze tuturor sucursalelor lor si sa asigure impreuna cu acestea afisarea listei de cursuri rezultate din sedinta de fixing a zilei precedente.
    Riscul de decontare se asuma integral de catre bancile implicate in tranzactie, acestea avand ulterior drept de recurs asupra clientilor lor. Tinand cont de faptul ca ordinele de vanzare-cumparare ale clientilor si ale bancilor sunt considerate ca avand valoare de contract eventualele litigii aparute in executia respectivelor ordine privesc exclusiv partile. Sedinta de stabilire a cursului se incheie prin semnarea Listei cursurilor de catre reprezentantii bancilor, cel al B.N.R si secretarul Comisiei (vezi Anexa 4 a regulamentului), ceea ce reprezinta insusirea rezultatelor sedintei de stabilire a cursului si acordul colectiv pentru difuzare.

    ANEXA 5

    Norme metodologice privind decontarea operatiunilor de incasari in valuta in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    Potrivit prevederilor Legii nr. 15/1990 si ale Legii nr. 31/1990, precum si ale Circularei nr. 22 din 8.01.1991 a Secretariatului General al Guvernului privind aplicarea prevederilor articolelor 45 si respectiv 215 din legile mentionate, regiile autonome si societatile comerciale denumite in continuare "agenti economici" au dreptul sa-si acopere in intregime cheltuielile valutare din incasarile obtinute din operatiunile de export, prestari de servicii, turism, executari de lucrari si alte operatiuni comerciale si, in plus, sa retina in valuta o cota din incasarile ce depasesc aceste cheltuieli, restul urmand a fi preschimbat in lei la cursul in vigoare. Marimea acestei cote este: in cazul regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital integral de stat de 30% pana la data de 1.02.1991, iar dupa aceasta data de 50%; pentru celelalte societati comerciale cu capital integral romanesc cu grad diferit de privatizare, de 50% .Aceste drepturi decurg de la data organizarii si functionarii unitatilor ca regii autonome sau societati comerciale si numai pentru incasarile in valuta aferente operatiunilor efectuate dupa aceasta data. In vederea aplicarii acestor prevederi, incepand cu data prezentelor norme metodologice, agentii economici si bancile comerciale vor proceda dupa cum urmeaza:
    1. Agentii economici pot deschide conturi in valutele convertibile prevazute in listele de cursuri publicate de B.N.R., precum si conturi in lei, numai in tara, la orice banca comerciala, in functie de optiunea lor si potrivit regulilor stabilite de bancile respective. In aceste conturi isi vor pastra disponibilitatile rezultate din activitatea desfasurata din care vor efectua operatiuni de incasari si plati.
    2. Agentii economici vor intocmi documentele de export in conformitate cu clauzele prevazute in contracte precum si in conformitate cu regulile si uzantele internationale in materie. Depunerea documentelor de export la bancile comerciale se face de agentii economici cu scrisori de insotire a acestora, cu indicarea bancilor unde au deschise conturile in valuta si in lei, precum si a simbolurilor acestora.
    3. La incasarea documentelor de export (cu plata la vedere si la termen), inclusiv prin depuneri de valuta efectiva la ghiseele bancilor, dupa deducerea comisioanelor si spezelor bancare din incasarile valutare brute, bancile comerciale prin care s-a incasat valoarea documentelor vor vinde 50% din suma ramasa in conturile pe feluri de valuta, denumite "Fond valutar al statului", deschise la Banca Romana de Comert Exterior S.A. pe numele B.N.R. . Concomitent, cu echivalentul in lei al sumei in valuta virata la fondul valutar al statului, stabilit la cursul in vigoare din ziua efectuarii operatiunii, se va credita contul in lei al agentului economic sau, dupa caz, contul in lei al bancii comerciale al carei client este din sursele in lei ce vor fi asigurate anticipat de B.N.R. Diferenta de 50% va fi virata in contul curent in valuta al agentului economic sau, dupa caz, in contul in valuta al bancii al carei client este.
    Restituirea de la fondul valutar al statului a eventualelor cheltuieli in valuta nerecuperate, ocazionate de exporturile efectuate, se va face prin depunerea de catre agentii economici la bancile comerciale la care au deschise conturile in valuta, de deconturi de regularizare. Aceste deconturi vor fi centralizate pe feluri de valute si vor cuprinde regularizari pe perioade de 6 luni, prima depunere a deconturilor si de efectuare a operatiunii de regularizare urmand a se face dupa 1.03.1991.
    4. La incasarea documentelor aferente prestarilor de servicii, turism, executari de lucrari si operatiuni comerciale de realizare de aport valutar inclusiv acelor pentru care agentii economici au contractat credite in valuta precum si in cazul depunerilor de valute efective la ghiseele bancilor comerciale, acestea vor vira in conturile de valuta ale agentilor economici respectivi sumele incasate mai putin comisioanele si spezele bancare.
    In primele 5 zile lucratoare ale fiecarei luni, agentii economici au obligatia de a prezenta bancilor comerciale la care au deschise conturi in valuta, dispozitii de virare a sumelor cuvenite fondului valutar al statului, pentru sumele incasate si aparute in extrasele de cont din luna precedenta.
    5. La incasarea unor sume pentru care bancile comerciale nu detin nici o informatie ca acestea ar reprezenta incasari din export, prestari de servicii, turism sau executari de lucrari, dupa deducerea comisioanelor si spezelor bancare, bancile comerciale vor vira 50% din suma ramasa, in conturile pe feluri de valuta ale fondului valutar al statului. Concomitent cu echivalentul in lei, stabilit la cursul oficial in vigoare din ziua efectuarii operatiunii, se va credita contul in lei al agentului economic sau, dupa caz, contul in lei al bancii comerciale al carei client este, din sursele in lei ce vor fi asigurate anticipat de B.N.R. Diferenta de 50% va fi virata in contul curent in valuta al agentului economic sau, dupa caz, in contul in valuta al bancii comerciale al carei client este. In termen de 5 zile lucratoare de la data aparitiei sumelor in extrasul de cont, agentii economici pot prezenta bancilor comerciale la care au deschis conturi in valuta, deconturi de regularizare cu fondul valutar al statului.
    6. La incasarile ratelor si dobanzilor aferente exporturilor de credit efectuate pana la data de 1.01.1991 de fostele intreprinderi de comert exterior, dupa deducerea comisioanelor si spezelor bancare, bancile comerciale prin care s-a incasat valoarea documentelor vor vira integral suma ramasa la fondul valutar al statului. Concomitent, cu echivalentul in lei, stabilit la cursul oficial in vigoare din ziua efectuarii operatiunii, se va credita contul in lei al agentului economic sau, dupa caz, contul in lei al bancii comerciale al carei client este, din sursele in lei ce vor fi asigurate anticipat de B.N.R.
    7. Pentru toate activitatile de comert exterior preluate de agentii economici la infiintarea acestora, valuta aferenta operatiunilor respective (export, import, prestatii servicii, etc.), precum si angajamentele potentiale legate de acestea (garantii de avans, de buna executie si altele asemenea), asumate de fostele intreprinderi, vor fi regularizate cu fondul valutar al statului de catre Banca Romana de Comert Exterior S.A.
    8. Toate operatiunile de regularizare cu fondul valutar al statului prevazute in prezentele norme se fac pe propria raspundere a agentilor economici.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 9/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 9 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 9/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu