Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 699 din 10 iunie 2009

privind instituirea masurilor cuprinse în organizarea comuna de piata în sectorul cereale

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 416 din 18 iunie 2009



In conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 687/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 prin care se stabilesc procedurile de preluare a cerealelor de către agenţiile de plăţi sau de către agenţiile de intervenţie şi metodele de analiză pentru determinarea calităţii cerealelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 192 din 19 iulie 2008, ale Regulamentului (CE) nr. 127/2009 al Comisiei din 12 februarie 2009 de stabilire a procedurii şi a condiţiilor pentru vânzarea cerealelor păstrate de către agenţiile de plăţi sau de către agenţiile de intervenţie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 42 din 13 februarie 2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP"), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 299 din 16 noiembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 884/2006 al Comisiei din 21 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 al Consiliului privind finanţarea din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) a măsurilor de intervenţie sub forma depozitării publice şi contabilizarea operaţiunilor de depozitare publică de către agenţiile plătitoare ale statelor membre, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 171 din 23 iunie 2006, cu modificările şi completările ulterioare,

având în vedere prevederile art. 1 alin. (2) şi ale art. 5 alin. (2) pct. 1 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţării politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 492/2006, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Prezenta hotărâre creează cadrul legal pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a sumelor necesare pentru:

a) prefinanţarea măsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 687/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 prin care se stabilesc procedurile de preluare a cerealelor de către agenţiile de plăţi sau de către agenţiile de intervenţie şi metodele de analiză pentru determinarea calităţii cerealelor, ale Regulamentului (CE) nr. 127/2009 al Comisiei din 12 februarie 2009 de stabilire a procedurii şi a condiţiilor pentru vânzarea cerealelor păstrate de către agenţiile de plăţi sau de către agenţiile de intervenţie, ale Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP"), cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 884/2006 al Comisiei din 21 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 al Consiliului privind finanţarea din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) a măsurilor de intervenţie sub forma depozitării publice şi contabilizarea operaţiunilor de depozitare publică de către agenţiile plătitoare ale statelor membre, cu modificările şi completările ulterioare;

b) acoperirea unor cheltuieli neeligibile a fi finanţate de Uniunea Europeană.

Art. 2. - (1) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este responsabilă pentru aplicarea măsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor.

(2) Perioada de intervenţie publică pentru achiziţia cerealelor este cuprinsă între 1 noiembrie anul curent şi 31 mai anul următor, conform Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP").

Art. 3. - (1) Sumele reprezentând prefinanţare din fonduri de la bugetul de stat a măsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor sunt destinate contravalorii plăţii pentru:

a) valoarea cerealelor cumpărate;

b)   transportul cerealelor conform art. 9 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei;

c)  efectuarea analizelor de calitate conform anexei I la Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei, cu excepţia celor prevăzute la art. 7 alin. (2) din acelaşi regulament;

d) cheltuielile de intrare în depozit, de depozitare propriu-zisă şi de ieşire din depozit.

(2)   Cheltuielile neeligibile a fi finanţate de Uniunea Europeană vor fi suportate din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, după cum urmează:

a) efectuarea analizelor de calitate conform art. 7 alin. (4) din Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei;

b)  cheltuieli reprezentând diferenţa de plată dintre costurile de depozitare şi suma rambursată de la Comisia Europeană;

c)  cheltuielile necesare acoperirii plăţii taxei pe valoarea adăugată, precum şi altor cheltuieli ce pot să apară pe parcursul implementării măsurilor.

(3)  Tariful de transport al cerealelor care urmează să fie decontat nu poate depăşi 0,15 lei/km/tonă.

(4)   Documentele şi modul de decontare a cheltuielilor rezultate în urma derulării măsurilor vor fi prevăzute în contractele încheiate între părţi, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1).

(5) Cheltuielile eligibile pentru finanţare din FEGA, aferente măsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor, reprezentând sume prefinanţate de la bugetul de stat aferente acestor cheltuieli, se vor rambursa ulterior de către Comisia Europeană din FEGA.

Art. 4. - (1) Tipurile de cereale eligibile pentru care se acordă preţul de intervenţie sunt următoarele:

a) grâu comun;

b) grâu dur;

c) orz;

d) porumb;

e) sorg.

(2) Pentru a fi eligibile la intervenţie, cerealele trebuie să fie recoltate de pe teritoriul Comunităţii Europene şi să îndeplinească criteriile de calitate minime prevăzute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei, în Regulamentul (CEE) nr. 315/1993 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanţii din alimente, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene seria L, nr. 37 din 13 februarie 1993, pentru grâul comun şi grâul dur, şi în Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanţele nedorite din furaje, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene seria L, nr. 140 din 30 mai 2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru orz, porumb şi sorg.

(3)  Cantitatea minimă pentru o ofertă de grâu comun, porumb, orz şi sorg la intervenţie este de 80 de tone, iar pentru grâu dur este de 10 tone.

Art. 5. - (1) Ofertele de porumb nu pot fi schimbate sau retrase şi trebuie însoţite de dovada că ofertantul a constituit o garanţie de 15 euro/tonă.

(2) Garanţia se constituie sub formă de virament sau scrisoare de garanţie bancară, în lei, în contul de garanţii al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, luându-se în considerare cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană, conform Regulamentului (CE) nr. 1.913/2006 al Comisiei din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro în sectorul agricol şi de modificare a anumitor regulamente, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene seria L, nr. 365 din 21 decembrie 2006. (3) Garanţia se virează în întregime la bugetul comunitar, dacă:

a) cantităţile prezente la locul de depozitare, între momentul depunerii ofertei şi cel al preluării porumbului, sunt inferioare cantităţilor declarate de ofertant, fără a aduce atingere marjei de 5%;'

b)  cantităţile aprobate pentru intervenţie nu sunt efectiv furnizate de către ofertant în scopul preluării de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Art. 6. - Preţul de intervenţie este stabilit la art. 8 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului, iar corecţiile de preţ pentru calitatea cerealelor sunt prevăzute în anexele VII şi VIII la Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei.

Art. 7. - (1) Pentru cerealele oferite la intervenţie, ofertantul va depune în contul RO90TREZ70023830120XXXXX, deschis la Trezoreria Operativă a Municipiului Bucureşti pe numele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o sumă de bani reprezentând contravaloarea a 300 euro la cursul Băncii Naţionale a României din ziua depunerii, pentru efectuarea analizelor de calitate.

(2)  Pentru cerealele preluate la intervenţie, ofertantului i se restituie suma de bani depusă pentru efectuarea analizelor, cu excepţia contravalorii pentru următoarele analize:

a) conţinutul de tanin din sorg;

b) testul de activitate amilazică (Hagberg);

c) determinarea conţinutului de proteine din grâul dur şi din grâul comun;

d) testul Zeleny;

e) testul de prelucrabilitate;

f) analizele contaminanţilor.

(3)   Pentru cerealele nepreluate la intervenţie, în baza documentelor justificative privind costurile analizelor de calitate se procedează după cum urmează:

a) în cazul în care contravaloarea analizelor este mai mică decât suma prevăzută la alin. (1), diferenţa până la această sumă i se restituie ofertantului;

b) în cazul în care contravaloarea analizelor este mai mare decât această sumă, ofertantul este obligat să depună diferenţa în contul prevăzut la alin. (1).

Art. 8. - (1) In caz de contestaţie privind analizele efectuate cerealelor oferite la intervenţie, pentru repetarea acestor analize ofertantul va depune suma prevăzută la art. 7 alin. (1).

(2) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va realiza această analiză la Institutul de Bioresurse Alimentare, potrivit prevederilor art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 677/2001 privind înfiinţarea Institutului de Bioresurse Alimentare, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 9. - (1) Preluarea cerealelor la intervenţie şi vânzarea acestora din stocurile de intervenţie se fac pe baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

(2) Depozitarea cerealelor va fi făcută în spaţii adecvate, puse la dispoziţie de către operatori economici în baza unor contracte atribuite în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice.

(3)  Vânzarea cerealelor din stocurile de intervenţie se realizează prin:

a) vânzare la export;

b) vânzare pe piaţa comună;

c) vânzare cu scop/destinaţie special/specială;

d) ajutor alimentar.

(4)   Preţul de vânzare este preţul stabilit de Comisia Europeană în urma ofertelor primite de la operatori în cadrul licitaţiei organizate pentru vânzarea cerealelor din stocurile de intervenţie, conform regulamentelor comunitare în vigoare.

(5)  Sumele obţinute ca urmare a vânzării din stocurile de intervenţie sunt virate în conturile Comisiei Europene.

(6)   Procedura şi condiţiile pentru vânzarea cerealelor păstrate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 127/2009 al Comisiei.

Art. 10. - (1) De prevederile prezentei hotărâri beneficiază orice proprietar de cereale care oferă la intervenţie loturi omogene recoltate de pe teritoriul Uniunii Europene şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, depozitarii agreaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

(2) Ofertantul de cereale la intervenţie poate fi:

a) societate comercială;

b) persoană fizică autorizată.

(3) Depozitarii agreaţi, conform manualului de proceduri, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură fac parte din cadrul celor autorizaţi conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2006, şi au obligaţia să încheie poliţe de asigurare a depozitului în care vor fi depozitate cerealele.

(4) Depozitarii agreaţi trebuie să depună o garanţie bancară sub formă de virament sau scrisoare de garanţie bancară în contul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în cuantum de 200% din valoarea mărfii depozitate, sau să încheie o poliţă de asigurare pentru valoarea mărfii depozitate, cesionată în favoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Art. 11. -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură elaborează metodologia de aplicare a măsurii, ghidul ofertantului, ghidul depozitarului, ghidul operatorului privind vânzarea cerealelor din stocurile de intervenţie, formularistica de solicitare, înregistrare, centralizare, procedurile de aplicare a măsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor. Aceste documente sunt aprobate prin decizie de către directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Art. 12. -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pune la dispoziţia beneficiarilor formularistica şi documentaţia necesare aplicării măsurii de intervenţie pe piaţa cerealelor.

Art. 13. -Asigurarea sumelor aprobate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ce reprezintă prefinanţarea măsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor, inclusiv a cheltuielilor neeligibile, se asigură prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale de la titlul VIII „Proiecte cu finanţare externă nerambursabilă postaderare", articolul 56.06 „Programe din Fondul European de Garantare Agricolă", şi se derulează conform Hotărârii Guvernului nr. 293/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţării politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Liviu Harbuz,

secretar de stat

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,

Vasile Puşcaş

Ministrul finanţelor publice,

Gheorghe Pogea


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 699/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 699 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 699/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu