Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 44 din 10 februarie 1994

pentru aprobarea Acordului comercial dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Zambia

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 48 din 24 februarie 1994


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Acordul comercial dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Zambia, semnat la Lusaka la 10 septembrie 1993.

                 PRIM-MINISTRU
                NICOLAE VACAROIU

                        Contrasemneaza:
                        Ministrul comertului,
                        Cristian Ionescu

                        Ministru de stat,
                        ministrul afacerilor externe,
                        Teodor Viorel Melescanu

                       ACORD COMERCIAL
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Zambia

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Zambia, denumite in continuare parti contractante,
    dornice sa faciliteze si sa dezvolte relatiile comerciale dintre cele doua tari, pe baza egalitatii si avantajului reciproc,
    convinse ca o cooperare in domeniul schimburilor comerciale este esentiala pentru realizarea unei dezvoltari maxime a economiei tarilor lor,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    I. Partile contractante isi vor acorda reciproc clauza natiunii cele mai favorizate in toate problemele care privesc comertul intre cele doua tari.
    II. Prevederile paragrafului I al prezentului articol nu se vor aplica totusi avantajelor, facilitatilor si scutirilor pe care:
    a) oricare dintre partile contractante le-a acordat sau le poate acorda tarilor limitrofe in vederea facilitarii traficului de frontiera;
    b) oricare dintre partile contractante le-a acordat sau le poate acorda tarilor partenere membre la o zona de liber schimb, uniune vamala sau economica, deja constituita sau care ar putea fi constituita in viitor;
    c) oricare dintre partile contractante le-a acordat sau le poate acorda ca rezultat derivand din aranjamentele comerciale multilaterale sau regionale la care este sau va deveni membra.
    Art. 2
    I. Pe durata valabilitatii prezentului acord, partile contractante vor depune toate eforturile pentru a spori volumul comertului intre cele doua tari si se vor stradui sa realizeze intre tarile pe care le reprezinta un comert echilibrat, luand in considerare si platile pentru comertul invizibil.
    II. Pentru aplicarea prevederilor paragrafului I de mai sus, partile contractante vor acorda, in conditiile legii in vigoare in fiecare tara referitoare la activitatea de comert exterior, toate facilitatile necesare exportului, cat si importului, din cealalta tara, de marfuri disponibile in acest scop, inclusiv eliberarea licentelor de export si import pentru marfurile pentru care, conform legislatiei din fiecare tara, sunt necesare asemenea licente.
    Art. 3
    In baza acestui acord, organismele abilitate din cele doua tari vor elibera certificate de origine in fiecare caz, pentru produsele exportate in cealalta tara.
    In acest scop, produsele fabricate in Romania, finite sau semifabricate, vor fi denumite produse de origine romana, iar cele fabricate in Zambia, finite sau semifabricate, vor fi denumite produse de origine zambiana.
    Art. 4
    Produsele importate de la o parte contractanta de catre cealalta parte contractanta pot fi reexportate intr-o tara terta numai cu acordul exportatorului, pe baza reglementarilor in vigoare in fiecare tara.
    Art. 5
    I. Schimbul de marfuri si bunuri intre cele doua tari, in baza prevederilor prezentului acord, va fi supus dispozitiilor legale cu privire la import si export, in vigoare in fiecare dintre cele doua tari.
    II. Tranzactiile comerciale in cadrul prezentului acord se vor desfasura pe baza contractelor si a altor intelegeri, care se vor incheia intre persoane fizice sau juridice din Romania, pe de o parte, si persoane fizice sau juridice din Republica Zambia, pe de alta parte, autorizate sa efectueze acte de comert conform legislatiei lor nationale.
    Persoanele fizice si juridice mentionate la acest paragraf vor derula tranzactiile lor comerciale pe propria lor raspundere, din toate punctele de vedere.
    Art. 6
    In vederea facilitarii tranzactiilor comerciale in baza prezentului acord, partile contractante convin:
    a) sa-si furnizeze reciproc, la cerere, toate informatiile necesare cu privire la: posibilitatile de livrare de marfuri originare din tarile lor, documentatii tehnice, serviciile si asistenta tehnica legate de utilizarea marfurilor respective;
    b) sa faciliteze tranzitul liber al marfurilor originare dintr-una dintre cele doua tari cu destinatia catre o tara terta;
    c) sa faciliteze libertatea de tranzit pentru marfurile originare dintr-o tara terta si care sunt destinate tarii uneia dintre cele doua parti contractante.
    Art. 7
    Preturile marfurilor si ale bunurilor care urmeaza sa faca obiectul schimburilor in cadrul prezentului acord vor fi stabilite prin contracte, pe baza preturilor cotate pe principalele piete mondiale.
    Pentru marfurile pentru care nu se pot stabili preturile conform celor de mai sus se vor practica preturi competitive pentru marfuri similare, de calitate analoaga.
    Art. 8
    Toate platile intre cele doua tari pentru indeplinirea prevederilor prezentului acord se vor efectua in devize convertibile, prin canale bancare normale, in conformitate cu reglementarile valutare in vigoare in fiecare dintre cele doua tari.
    Persoanele fizice si juridice din cele doua tari pot conveni si utiliza, de comun acord, si alte modalitati de plata, cu respectarea legilor si reglementarilor proprii.
    Art. 9
    In scopul realizarii prevederilor prezentului acord si in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare in cele doua tari, partile contractante:
    I. vor permite organizarea pe teritoriul tarii fiecarei parti contractante, de catre cealalta tara, de expozitii nationale si vor asigura reciproc facilitati pentru organizarea unor astfel de expozitii, precum si pentru participarea intreprinderilor si firmelor uneia dintre tari la targurile si expozitiile internationale care se organizeaza pe teritoriul celeilalte tari;
    II. vor permite si scuti de plata taxelor vamale si a altor taxe, in functie de reglementarile legale in vigoare la data respectiva, importul si exportul urmatoarelor produse:
    a) mostre de marfuri si materiale publicitare necesare primirii de comenzi si pentru scopuri de reclama;
    b) produsele destinate testarii si experimentarii.
    In cazul in care aceste marfuri sunt folosite in alte scopuri sau sunt valorificate pe piata tarii importatoare, se vor aplica taxele vamale si alte taxe in vigoare in tara respectiva;
    III. vor permite si vor sprijini infiintarea pe teritoriul tarilor lor, in conditiile care se vor stabili, de reprezentante sau birouri, dupa caz, pentru:
    a) promovarea si dezvoltarea schimburilor comerciale si a cooperarii economice si tehnice dintre cele doua tari;
    b) reprezentarea intereselor fiecarei tari pe teritoriul celeilalte tari in toate problemele privind schimburile comerciale si cooperarea economica si tehnica.
    Infiintarea unor astfel de reprezentante si birouri nu va afecta dreptul persoanelor fizice si juridice din cele doua tari de a promova, de a mentine si de a dezvolta relatii directe intre ele, potrivit reglementarilor legale in vigoare in fiecare tara, in scopul incheierii si derularii unor tranzactii comerciale, inclusiv prin reprezentante proprii.
    Art. 10
    Nici o prevedere a prezentului acord nu poate fi interpretata ca afectand drepturile sau obligatiile partilor contractante asumate prin alte acorduri bi/sau multilaterale.
    Art. 11
    Partile contractante sunt de acord sa protejeze si sa aplice intr-un mod corespunzator patentele, marcile comerciale, drepturile de autor, secretele comerciale si schemele de montaj pentru circuite integrate, proprietatea partenerilor din cealalta tara, in conformitate cu legislatia specifica in vigoare in fiecare tara si cu respectarea obligatiilor din acordurile internationale referitoare la proprietatea intelectuala, acceptate de ambele parti contractante.
    Art. 12
    I. In scopul realizarii prevederilor prezentului acord si a altor probleme legate de acesta, Guvernul Romaniei desemneaza, prin prezentul acord, Ministerul Comertului, iar Guvernul Republicii Zambia desemneaza, prin prezentul acord, Ministerul Comertului si Industriei.
    II. Fiecare parte contractanta are dreptul sa desemneze, in scris, in orice moment, orice alt organism corespunzator, organizatie sau minister, in locul celui desemnat la paragraful precedent, notificand celeilalte parti, in scris, pe canale diplomatice.
    Art. 13
    Partile contractante sunt de acord ca prezentul acord si toate schimburile de informatii referitoare la acesta sa se efectueze in limba engleza.
    Art. 14
    I. Eventualele diferende care ar putea sa apara intre partile contractante cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord vor fi solutionate pe cale amiabila, pe canale diplomatice, prin negocieri.
    II. In situatia in care negocierile nu vor da rezultate, diferendul va fi supus discutiilor in cadrul Comisiei mixte guvernamentale romano-zambiene de cooperare economica si tehnica, infiintata in baza Acordului de cooperare economica si tehnica incheiat in anul 1970.
    Art. 15
    Diferendele aparute intre persoanele fizice sau juridice ale celor doua parti contractante, decurgand din tranzactii comerciale, se vor solutiona conform contractelor respective.
    Art. 16
    Prevederile prezentului acord nu vor fi interpretate ca un impediment pentru adoptarea si indeplinirea de catre fiecare parte contractanta a masurilor necesare pentru:
    - protejarea moralitatii publice;
    - aplicarea legilor si a celorlalte reglementari privind securitatea nationala;
    - reglementarea importurilor sau exporturilor de arme, munitii si alte materiale strategice sau de razboi, precum si de droguri si substante psihotrope;
    - protejarea vietii si sanatatii persoanelor, animalelor si plantelor;
    - protejarea patrimoniului national cu valoare artistica, istorica si arheologica; - restrictionarea exportului, utilizarea si consumul de materiale nucleare, produse radioactive si alte materiale utilizabile in dezvoltarea sau folosirea energiei nucleare.
    Art. 17
    I. Prezentul acord va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care partile contractante isi confirma reciproc aprobarea lui, in conformitate cu prevederile legale din fiecare dintre cele doua tari.
    II. Acordul va fi valabil pe o perioada de 5 ani si va putea fi reinnoit, prin tacita reconductiune, pe noi perioade de cate un an, daca nici una dintre partile contractante nu il denunta sau nu va solicita modificarea sau completarea acestuia, cu un preaviz de 6 luni inaintea expirarii fiecarei perioade.
    III. Orice modificari si completari ale acordului se vor efectua numai cu acceptul ambelor parti contractante si vor intra in vigoare in conformitate cu prevederile paragrafului I din prezentul articol.
    IV. Prevederile prezentului acord vor continua sa se aplice si dupa expirarea sa tuturor contractelor sau intelegerilor incheiate in baza si inaintea expirarii valabilitatii acestuia, pana la realizarea lor integrala.
    V. La intrarea in vigoare a prezentului acord, Acordul comercial semnat de cele doua parti contractante la data de 14 mai 1970 isi inceteaza valabilitatea.
    Incheiat la 10 septembrie 1993, la Lusaka, in doua exemplare originale, in limbile romana si engleza, ambele texte fiind egal autentice.

                 Pentru Guvernul Romaniei,
                 Nicolae Constantinescu,
                 secretar de stat in Ministerul
                 Finantelor

                 Pentru Guvernul Republicii Zambia,
                 D.C.W. Matutu,
                 membru al Parlamentului, adjunct al
                 ministrului comertului si industriei


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 44/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 44 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 44/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu