Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 232 din 30 martie 2005

privind aprobarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 273 din  1 aprilie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Strategia de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007, prevazuta in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se aproba Planul de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007, prevazut in anexa nr. 2.
    Art. 3
    Anexele nr. 1 si 2*) fac parte integranta din prezenta hotarare.
------------
    *) Anexele nr. 1 si 2 sunt reproduse in facsimil.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul justitiei,
                       Monica Luisa Macovei

                       Ministrul administratiei si internelor,
                       Vasile Blaga

                       Ministrul integrarii europene,
                       Ene Dinga

                       Ministrul finantelor publice,
                       Ionel Popescu

    ANEXA 1

                            STRATEGIA DE REFORMA
              a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007

    A. CONSIDERATII GENERALE

    1. Premise

    Realizarea unui sistem judiciar independent, impartial, credibil si eficient reprezinta o conditie necesara pentru suprematia legii si a principiilor statului de drept. Masurile de consolidare a independentei sistemului judiciar trebuie sa duca nu numai la afirmarea principiului separatiei puterilor in stat, dar si la aplicarea acestuia in practica.
    Reforma sistemului judiciar implica restructurarea institutionala, reformarea mentalitatilor care stau la baza functionarii sistemului actual, precum si eforturi financiare care trebuie asumate. Realizarea procesului de reforma este o prioritate a Guvernului care s-a angajat sa furnizeze resursele necesare.
    Aprobarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar 2003 - 2007*1) a fost urmata de evolutii importante in cadrul sistemului judiciar. O masura legislativa semnificativa a fost adoptarea pachetului legislativ privind statutul magistratilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii.
    Strategia de reforma vizeaza problemele sistemice in justitie, asa cum au fost relevate in mai multe rapoarte de evaluare, inclusiv in Raportul preliminar de evaluare a integritatii si rezistentei la coruptie a sistemului judiciar, realizat de Ministerul Justitiei spre sfarsitul anului 2004. Concluziile raportului, astfel cum au rezultat din raspunsurile magistratilor, identifica existenta unor presiuni asupra sistemului judiciar si a unor deficiente in legatura cu: statutul magistratilor, relatia dintre instante si parchete, conditiile de munca si imaginea justitiei.
    In plus, procesul de monitorizare a sistemului judiciar a relevat dificultati cu privire la alocarea resurselor umane si financiare, necesitatea unui personal calificat, existenta unui proces de recrutare obiectiv si transparent, accelerarea procedurilor judiciare, reducerea numarului de cauze pe rolul instantelor pentru a evita intarzieri in solutionarea acestora, asigurarea accesului la informatiile de interes public privind solutionarea dosarelor, executarea corespunzatoare a hotararilor judecatoresti.
    Prezenta strategie are in vedere remedierea aspectelor negative constatate, prin garantarea independentei justitiei, asigurarea calitatii si eficientei actului de justitie, ducand la un sistem modern, capabil sa implementeze acquis-ul comunitar si sa se adapteze cerintelor Uniunii Europene.
    Toate aceste elemente, precum si necesitatea realizarii angajamentelor asumate in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007, impun reconsiderarea Strategiei de reforma, precum si actualizarea acesteia pentru perioada 2005 - 2007.
------------
    *1) Hotararea Guvernului nr. 1052/2003, privind aprobarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar, publicata in M. Of. 649/12.09.2003

    2. Principii Fundamentale

    Fiecare actiune cuprinsa in prezenta Strategie se subsumeaza urmatoarelor principii, a caror respectare este esentiala pentru realizarea unui sistem judiciar modern:
    - consolidarea statului de drept si a suprematiei legii;
    - garantarea unei reale separatii si a echilibrului puterilor in stat, prin consolidarea independentei puterii judecatoresti;
    - respectarea drepturilor omului;
    - adoptarea celor mai bune practici europene legate de functionarea sistemului judiciar;
    - asigurarea transparentei actului de justitie;
    - consolidarea dialogului cu societatea civila si implicarea acesteia in procesul de reforma;
    - crearea premiselor cooperarii judiciare pentru integrarea in spatiul european de libertate, securitate si justitie;
    - asigurarea deplinei compatibilitati institutionale si legislative cu sistemele judiciare europene si cu acquis-ul comunitar.

    B. DIRECTII DE ACTIUNE

    Strategia de Reforma a Sistemului Judiciar 2005 - 2007 este orientata pe urmatoarele directii de actiune:
    - garantarea independentei efective a sistemului judiciar;
    - asigurarea transparentei actului de justitie;
    - imbunatatirea calitatii actului de justitie;
    - sporirea eficientei si responsabilizarii sistemului judiciar;
    - garantarea accesului liber la justitie;
    - eficientizarea justitiei pentru minori;
    - consolidarea mediului de afaceri;
    - consolidarea cadrului institutional si legislativ in domeniul cooperarii judiciare internationale;
    - consolidarea sistemului penitenciar, potrivit standardelor europene;
    - protectia victimelor si reintegrarea sociala a infractorilor;
    - prevenirea si combaterea coruptiei din sistemul judiciar.
    Prevederile prezentei Strategii sunt completate de Planul de Actiune in care sunt detaliate masurile pentru atingerea obiectivelor enuntate, termenele de realizare, institutiile responsabile, resursele financiare necesare, precum si indicatorii de evaluare a realizarii acestor masuri.

    1. Garantarea independentei efective a sistemului judiciar

    Aceasta directie de actiune are ca finalitate asigurarea unui sistem judiciar independent si functional, prin completarea cadrului legislativ privind reforma justitiei si implementarea acestuia. Astfel, sunt avute in vedere consolidarea institutionala a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), distribuirea aleatorie a cauzelor pentru asigurarea impartialitatii actului de justitie, precum si implementarea Codului deontologic al magistratilor, in forma actualizata.
    Garantarea independentei justitiei nu depinde numai de asigurarea unui cadru legislativ coerent si de furnizarea resurselor necesare, dar si de responsabilizarea sistemului judiciar prin dezvoltarea unei atitudini a magistratilor care sa garanteze aplicarea legii, in conformitate cu cele mai inalte standarde profesionale.

    I. Completarea cadrului legislativ privind reforma sistemului judiciar si monitorizarea implementarii acestuia

    Pachetul legislativ privind reforma sistemului judiciar, adoptat in 2004, a intrat in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2004. Aplicarea prevederilor sale a relevat o serie de aspecte a caror reconsiderare apare necesara pentru asigurarea functionarii eficiente a sistemului judiciar. In ceea ce priveste atributiile CSM, acestea nu pot fi realizate deplin decat prin asigurarea activitatii permanente a tuturor membrilor acestuia. De asemenea, se are in vedere reglementarea incompatibilitatii intre calitatea de membru CSM si functiile de conducere in cadrul instantelor si parchetelor.
    In realizarea aceluiasi obiectiv sunt avute in vedere si modificari privind: procedura de numire in functiile de conducere la instante si parchete, transparenta evaluarii magistratilor, schimbarea componentei colegiului de conducere si desemnarea, de catre acesta, a magistratilor din cadrul sectiilor si completelor pe baza principiului specializarii, stabilirea limitativa a cazurilor de modificare a componentei sectiilor si completelor, reconsiderarea rolului inspectorilor, prezentarea de catre CSM a unui raport privind activitatea proprie, precum si reglementarea raspunderii membrilor CSM.
    De asemenea, se impun modificari ale prevederilor legale si pentru asigurarea independentei procurorilor si cresterea performantelor in activitatea de urmarire penala, in sensul repartizarii cauzelor catre procurori pe baza unor criterii obiective si stabilirii unor garantii pentru restrictionarea posibilitatii de redistribuire a dosarelor pe cale ierarhica.
    Consolidarea cadrului legislativ presupune si elaborarea proiectului de lege privind aplicarea prevederilor constitutionale*2) referitoare la raspunderea magistratilor pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, in vederea stabilirii unor garantii procedurale bine determinate, pentru a nu se aduce atingere independentei si impartialitatii actului de justitie.
    In ceea ce priveste sistemul instantelor militare, se are in vedere redimensionarea acestuia, in acord cu noile sale competente. Astfel, prin modificarile aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, va fi reglementata atat functionarea instantelor militare, cat si a celor civile. Numarul acestora va fi redus proportional cu reducerea competentelor, asa cum rezulta din reglementarea procesual penala actuala.
    In vederea implementarii corecte a dispozitiilor legale privind sistemul judiciar va fi creat un mecanism eficient de monitorizare a acesteia, prin extinderea grupului de lucru deja existent, astfel incat acesta sa aiba o componenta reprezentativa, precum si prin stabilirea unei metodologii de lucru.
------------
    *2) Art. 52 alin. 3, Constitutia Romaniei, republicata.

    II. Distribuirea aleatorie a cauzelor

    Asigurarea impartialitatii si transparentei in realizarea actului de justitie constituie o prioritate in cadrul prezentei strategii, care poate fi garantata in practica si prin introducerea unui criteriu obiectiv de distribuire a dosarelor spre solutionare.
    Prin distribuirea aleatorie a dosarelor a fost eliminata posibilitatea repartizarii dirijate a cauzelor, aceasta reprezentand totodata si un factor de prevenire a coruptiei in sistem. Distribuirea aleatorie a dosarelor in sistem informatizat este completata de prevederi procedurale*3) care asigura aplicarea efectiva a principiului continuitatii completului/judecatorului in solutionarea cauzelor in principal in situatiile de incidente procedurale. De asemenea, au fost stabilite criterii obiective pentru orice schimbare cu privire la un complet deja constituit sau cu privire la redistribuirea dosarelor intre complete. Atat distribuirea aleatorie, cat si principiul continuitatii, sunt strans legate de asigurarea independentei interne si de eliminarea unui potential instrument de ingerinta in actul de justitie, asa cum s-a aratat in rapoartele de evaluare a sistemului judiciar din Romania, realizate in cursul anului 2004.
    Incepand cu luna martie 2005, sistemul de distribuire aleatorie a devenit functional in toate instantele din tara, fie informatizat, fie manual (prin utilizarea metodei ciclice). Aplicarea in practica a acestui sistem este monitorizata de catre Ministerul Justitiei, in colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii.
------------
    *3) Hotararea CSM nr. 71/9 martie 2005, pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara a instantelor judecatoresti.

    2. Asigurarea transparentei actului de justitie

    Sistemul judiciar trebuie sa-si indeplineasca rolul de serviciu public, nu numai prin infaptuirea actului de justitie, dar si prin stabilirea unui nou tip de relatie intre justitie si justitiabil. Transparenta in comunicare si facilitarea accesului la informatii vor fi intermediate de Birourile de Informatii si Relatii Publice din cadrul instantelor si parchetelor. Informatiile de interes public vor fi accesibile pe paginile de Internet ale institutiilor sistemului judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie etc.). In acelasi timp, se vor realiza ghiduri de orientare pentru facilitarea accesului la justitie al cetatenilor, potrivit practicii deja stabilite in mai multe instante. De asemenea, aceste birouri vor asigura accesul presei in scopul informarii obiective si complete asupra actului de justitie, cu respectarea riguroasa a normelor privind protectia datelor personale.

    3. Imbunatatirea calitatii actului de justitie

    Consolidarea statului de drept si asigurarea calitatii actului de justitie presupun abordarea mai multor componente ale procesului de reforma care vizeaza realizarea unui cadru legislativ coerent, unificarea practicii judiciare, specializarea activitatii de judecata, precum si pregatirea magistratilor si a altor categorii de personal din sistemul judiciar.

    I. Realizarea unui cadru legislativ coerent

    Asigurarea finalitatii procesului de reforma depinde in mod esential de realizarea unui cadru legislativ coerent, in sensul corelarii tuturor actelor normative ce vor fi adoptate sau modificate, precum si a eliminarii neconcordantelor si paralelismelor in elaborarea acestora.
    Modificarile legislative vor viza nu numai cele trei legi adoptate in cursul anului 2004, privind reforma justitiei, dar de asemenea, pe termen mediu, elaborarea unui nou Cod de procedura civila, precum si modificarea Codului de procedura penala in scopul asigurarii concordantei cu noul Cod penal, dar si a pregatirii adecvate a magistratilor in acest domeniu. Cu toate acestea, prezenta Strategie are in vedere ca prioritati, rezultand din angajamentele asumate de Romania in perspectiva aderarii, adoptarea urgenta a prevederilor legale referitoare la raspunderea penala a persoanelor juridice si dezincriminarea insultei si a ultrajului verbal, prevazute sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii iunie 2005.
    Vor fi avute in vedere si modificari aduse altor acte normative, a caror modernizare are incidenta asupra calitatii actului de justitie si asupra aplicarii corespunzatoare a acquis-ului comunitar, de la data aderarii.
    Amendamentele vor avea ca scop simplificarea procedurilor judiciare, reducerea duratei acestora, precum si reducerea numarului cailor de atac pentru anumite categorii de cauze.
    Elaborarea noilor acte normative se va face cu consultarea magistratilor, a practicienilor din sistemul judiciar, a societatii civile si a mediului de afaceri, potrivit angajamentelor asumate la inchiderea capitolului 24 Justitie si Afaceri Interne.

    II. Unificarea practicii judiciare

    Una dintre principalele deficiente cu care se confrunta sistemul judiciar roman, cu incidenta asupra calitatii actului de justitie si a credibilitatii justitiei, este practica judiciara neunitara, precum si aplicarea neunitara a legislatiei in vigoare. Pentru remedierea acestei situatii si pentru asigurarea securitatii raporturilor juridice, in conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, prezenta Strategie are in vedere urmatoarele masuri: aplicarea mecanismelor procedurale existente, respectiv promovarea recursurilor in interesul legii si imbunatatirea accesului magistratilor la jurisprudenta si la Monitorul Oficial. Accesul magistratilor la legislatie si jurisprudenta va fi asigurat in principal prin conectarea instantelor la bazele de date specifice, precum si prin publicarea pe paginile de Internet ale acestora a jurisprudentei relevante.
    In acelasi scop, vor fi avute in vedere si modificari legislative pentru instituirea unui mecanism de unificare a practicii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si de sesizare a acesteia de catre celelalte instante, pentru exprimarea opiniei asupra anumitor probleme de drept. Realizarea obiectivului de unificare a practicii judiciare va determina imbunatatirea calitatii hotararilor judecatoresti, in vederea reducerii numarului de cauze a caror solutie a fost modificata in caile de atac.
    Pregatirea specializata a magistratilor are incidenta directa asupra calitatii actului de justitie, in raport de diversificarea domeniilor de drept si necesitatea unei bune cunoasteri a acestora. Acesta este motivul pentru care prezenta Strategie are in vedere pregatirea judecatorilor din cadrul sectiilor si completelor specializate, precum si a procurorilor, prin programele de formare continua elaborate de Institutul National al Magistraturii, prin sesiunile de pregatire din cadrul curtilor de apel si, de asemenea, prin imbunatatirea accesului la legislatie, jurisprudenta si literatura juridica.

    III. Pregatirea magistratilor si a altor categorii de personal din cadrul sistemului judiciar

    Pregatirea profesionala a magistratilor, precum si a celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului judiciar constituie o conditie necesara pentru realizarea procesului de reforma. Pregatirea judecatorilor si procurorilor, realizata in cadrul Institutului National al Magistraturii, trebuie sa determine standarde ridicate de profesionalism pentru magistrati, in scopul aplicarii eficiente si uniforme a legii. Prin programele de formare initiala si formare continua, se va urmari actualizarea cunostintelor magistratilor cu privire la noua legislatie, dar si cu privire la modalitatile de aplicare in practica a prevederilor legale, la nivel national si comunitar.
    Pentru a-si indeplini rolul prevazut de Legea de organizare judiciara se impune consolidarea capacitatii administrative a Institutului, prin asigurarea resurselor materiale si financiare necesare functionarii acestuia: extinderea si dotarea spatiilor de studiu si cazare, crearea unui centru de resurse juridice, suplimentarea schemei cu personal calificat, alocarea unor resurse bugetare adecvate.
    In perioada premergatoare aderarii, sistemul de selectie si pregatire a magistratilor va fi modernizat pentru a raspunde cerintelor profesionale la standarde europene.
    O atentie similara trebuie acordata si pregatirii personalului auxiliar, care asigura un sprijin important activitatii magistratilor, in perspectiva imbunatatirii calitatii activitatii prestate, precum si a preluarii sarcinilor administrative (non-jurisdictionale), de la judecatori.
    Pentru a indeplini acest obiectiv, Scoala Nationala de Grefieri va fi consolidata prin alocarea resurselor materiale, umane si bugetare, in conformitate cu noua legislatie*4).
------------
    *4) Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciara si Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

    4. Sporirea eficientei si responsabilizarii sistemului judiciar

    Supraincarcarea instantelor de judecata si durata mare a procedurilor judiciare reprezinta deficiente constatate ale sistemului judiciar. In acest context, reducerea numarului de dosare restante aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie constituie o prioritate strategica.
    In acest context, cauzele care conduc la un numar mare de dosare pe rolul anumitor instante si la depasirea duratei rezonabile de solutionare vor fi remediate prin gasirea solutiilor optime, care pot consta in rationalizarea instantelor si in dezvoltarea unei politici adecvate de alocare a resurselor umane si materiale si punerea lor in practica.
    Dupa evaluarea volumului de dosare rulate si a situatiei personalului in cadrul celor 41 de tribunale a rezultat ca infiintarea unor instante specializate nu poate fi sustinuta cu actualele resurse umane si materiale. Pentru aceasta, Ministerul Justitiei va propune modificarea Legii de organizare judiciara in sensul renuntarii la infiintarea instantelor specializate in favoarea sectiilor si a completelor specializate. Mijloacele financiare astfel economisite vor fi deblocate pentru instruirea suplimentara a judecatorilor in diferite domenii de specializare si pentru furnizarea catre sectii si complete a unor publicatii de specialitate.

    I. Reducerea duratei procedurilor judiciare

    Reducerea duratei procedurilor judiciare constituie o sarcina complexa care implica, deopotriva masuri administrative si legislative.
    Din prima categorie fac parte asigurarea controlului judecatorului asupra propriului volum de dosare, optimizarea modului de alocare a resurselor umane si masuri de reorganizare interna a instantelor si parchetelor.
    Din cea de-a doua categorie fac parte elaborarea unor propuneri legislative privind reducerea numarului cailor de atac pentru anumite cauze, stabilirea unor conditii stricte pentru solicitarea stramutarii si recuzarii, precum si reducerea numarului motivelor de amanare.

    II. Reducerea volumului de activitate

    Masurile prevazute anterior pentru reducerea duratei procedurilor judiciare au incidenta si asupra scaderii volumului de activitate.
    Reducerea numarului de dosare aflate la instante si parchete se va realiza, in principal, prin punerea in aplicare a unor masuri administrative, vizand ocuparea progresiva a posturilor vacante de magistrati si personal auxiliar, precum si suplimentarea numarului de posturi pentru personalul auxiliar. Aceste masuri vor fi insotite de aplicarea riguroasa a normelor de procedura privind sanctionarea faptelor care impiedica desfasurarea in bune conditii a proceselor, inclusiv intarzierea nejustificata a solutionarii cauzelor.

    III. Reducerea numarului de dosare restante la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) - PLAN

    Adoptarea OUG nr. 58/2003, pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, a determinat cresterea volumului de activitate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie la un nivel care a depasit cu mult capacitatea acestei instante fata de resursele umane si materiale disponibile. Masurile adoptate ulterior, desi au condus la deblocarea activitatii ICCJ, nu au fost de natura sa permita instantei sa functioneze eficient si sa isi indeplineasca rolul de curte de casatie, cea mai afectata fiind Sectia civila.
    Pentru a remedia aceasta situatie, ICCJ a elaborat un plan pentru reducerea numarului de cauze restante la un nivel rezonabil, pana in 2007, care cuprinde masuri administrative si legislative.
    Masurile administrative constau in infiintarea unui numar suplimentar de complete de judecata, reducerea termenelor intre sedintele de judecata, continuarea activitatii pe perioada vacantei judecatoresti, ocuparea posturilor vacante. Aceste masuri vor fi insotite de aplicarea riguroasa a normelor procedurale privind sanctionarea faptelor ce determina intarzierea nejustificata a solutionarii cauzelor.
    Masura legislativa avuta in vedere de prezenta Strategie vizeaza restrangerea competentei materiale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, astfel incat aceasta sa poata functiona, conform capacitatii si rolului sau. De asemenea, dosarele nesolutionate vor fi trimise instantelor competente - curti de apel si tribunale. Aceasta va avea ca urmare scaderea stocului de dosare restante pe rolul ICCJ, precum si evitarea crearii unei situatii similare pentru viitor.

    IV. Stabilirea unei politici privind resursele umane in cadrul sistemului judiciar

    Functionarea eficienta a sistemului judiciar depinde de stabilirea unei politici a resurselor umane pe termen mediu si lung, prin stabilirea volumului de activitate al fiecarei instante si parchet si prin alocarea personalului la instantele si parchetele cu cel mai mare deficit raportat la media nationala.
    Evolutia cadrului legislativ si a practicii judiciare vor fi avute in vedere la dimensionarea necesarului de personal pentru functionarea optima a sistemului judiciar. In acest context, se impune evaluarea numarului de personal auxiliar in raport de numarul de magistrati si angajarea unui numar suplimentar de grefieri, in perspectiva preluarii de catre acestia a sarcinilor administrative ce revin judecatorului.
    Masurile de rationalizare a instantelor si parchetelor, preconizate in cadrul prezentei Strategii, vor determina, de asemenea, realocarea resurselor umane, conform necesitatilor rezultate pe baza studiilor de evaluare.
    In prezent, Consiliul Superior al Magistraturii evalueaza structura si activitatea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea stabilirii unor masuri pentru reorganizarea acestuia si alocarea resurselor umane si financiare pe criterii de eficienta. Pe baza acestei evaluari si a rapoartelor de monitorizare anterioare, pana la sfarsitul anului 2005 vor fi elaborate propuneri privind reorganizarea functionala a Ministerului Public si reglementarea statutului procurorului in sensul responsabilizarii si asigurarii garantiilor de independenta. De asemenea, se va modifica legislatia in vigoare in scopul restrangerii rolului procurorului in litigiile civile.
    Un sistem unitar de date statistice care sa furnizeze informatii pertinente constituie un instrument esential al politicii de resurse umane. In acest sens, Strategia prevede actualizarea si uniformizarea indicatorilor statistici, pregatirea grefierilor statisticieni si asigurarea suportului tehnic. Mai mult, sistemul de date statistice serveste monitorizarii sistemului judiciar, pe toate componentele sale de functionare.

    V. Consolidarea capacitatii administrative a instantelor si parchetelor

    Functionarea sistemului judiciar roman depinde de existenta unei infrastructuri adecvate. Potrivit dispozitiilor legale in vigoare, Ministerul Justitiei si Ministerul Public continua derularea unui program de investitii, reparatii capitale si curente ale sediilor existente. Elementul cheie prevazut de Strategie consta in stabilirea unor standarde pentru constructiile si dotarile necesare functionarii instantelor si parchetelor. Conformitatea dotarilor fiecarui sediu va fi analizata prin raportarea la aceste standarde, urmand ca fondurile sa fie directionate pe termen mediu si lung la instantele si parchetele care au nevoie, cu prioritate, de consolidare a infrastructurii.

    VI. Continuarea procesului de informatizare a sistemului judiciar

    Informatizarea sistemului judiciar este un instrument de eficientizare a activitatii desfasurate in sistemul judiciar, atat in ceea ce priveste activitatea de judecata si de urmarire penala, cat si cea administrativa.
    Obiectivul acestui proces il constituie continuarea dotarii tuturor instantelor, parchetelor si celorlalte unitati din sistem cu echipament tehnic si aplicatii software si conectarea acestora intr-un sistem integrat, potrivit Strategiei de informatizare a sistemului judiciar. Strategia de informatizare va fi sustinuta prin resurse financiare suplimentare de la bugetul de stat si prin contractarea unor credite externe - cofinantare in programe Phare 2000.
    Obiectivul principal al Strategiei de informatizare il constituie extinderea sistemului ECRIS (de management integrat al dosarelor, baze de date legislative si de jurisprudenta) la toate instantele si parchetele. Realizarea acestui obiectiv va determina imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul din cadrul sistemului judiciar, precum si a comunicarii cu justitiabilii.

    VII. Administrarea economico-financiara a instantelor si parchetelor

    Consolidarea capacitatii institutionale a instantelor si parchetelor se realizeaza prin punerea in aplicare a prevederilor Legii de organizare judiciara, care reglementeaza gestiunea economico-financiara si administrativa in cadrul sistemului judiciar. Aceasta implica recrutarea in mod transparent, prin concurs, a managerilor economici la nivelul curtilor de apel si a parchetelor de pe langa acestea, reorganizarea functiei de director economic la nivelul tribunalelor, precum si infiintarea departamentelor economico-financiare si administrative.
    Pentru functionarea eficienta a gestiunii economico-financiare se impune adoptarea unor masuri legislative prin care sa fie reglementate atributiile managerilor economici, procedurile disciplinare si asigurarea unei salarizari corespunzatoare a acestora.
    Aspectele economico-financiare se reflecta si asupra salarizarii personalului din sistemul judiciar si implica asumarea unui efort special al guvernului pentru furnizarea resurselor bugetare necesare acoperirii acestora.
    Garantarea independentei puterii judecatoresti se realizeaza si prin asigurarea remuneratiei adecvate a magistratilor, respectiv plata drepturilor salariale ale acestora, asa cum au fost prevazute de lege si aplicarea acestor prevederi in mod nediscriminatoriu in toate sectoarele de activitate.

    VIII. Imbunatatirea activitatii de executare a hotararilor judecatoresti

    Asigurarea unui sistem eficient de executare a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii este un mijloc de garantare a accesului efectiv la justitie, dar si o necesitate in vederea aplicarii principiului recunoasterii reciproce a hotararilor in materie civila si penala la nivelul Uniunii Europene.
    Pentru imbunatatirea activitatii de executare a hotararilor judecatoresti se impune adoptarea unor masuri legislative. Prezenta Strategie are in vedere elaborarea unui proiect de act normativ care sa prevada eliminarea conditiei de plata in avans a onorariilor executorilor judecatoresti, pentru persoanele cu un venit redus, eliminarea prevederilor care impiedica executarea creantelor cetatenilor si persoanelor juridice de drept privat impotriva statului si a institutiilor publice, precum si reducerea duratei, simplificarea si cresterea transparentei procedurilor de executare a hotararilor judecatoresti. Aceste masuri legislative vor fi completate de o monitorizare stricta a modului de indeplinire a activitatii de catre executorii judecatoresti.

    5. Garantarea accesului liber la justitie

    Asigurarea liberului acces la justitie impune realizarea unui cadru legislativ coerent, care sa ofere garantii procesuale pentru exercitarea drepturilor prevazute de lege, de catre fiecare persoana.

    I. Consolidarea cadrului legislativ

    In acest context, prezenta Strategie are in vedere modificari legislative ce vizeaza reconsiderarea sistemului taxelor de timbru (inclusiv a cuantumului acestora), precum si acordarea de facilitati la plata cautiunii in materie civila si comerciala. Aceste masuri pe termen scurt vor fi completate de instituirea unor criterii obiective de acordare a asistentei juridice gratuite in materie civila. In perspectiva, se are in vedere posibilitatea introducerii de noi forme de asistenta juridica, in urma unui studiu de fezabilitate privind impactul socio-economic, financiar si institutional al unei astfel de masuri.

    II. Asigurarea in practica a accesului liber la justitie

    Pentru asigurarea efectiva a accesului la justitie se impune informarea cetatenilor cu privire la drepturile de care beneficiaza, in raport de reglementarile in vigoare.
    De asemenea, au fost identificate o serie de domenii in care trebuie actionat cu prioritate, cum ar fi: cresterea calitatii asistentei juridice din oficiu si asigurarea accesului la consultanta juridica a condamnatilor definitiv.
    Un instrument util pentru fundamentarea masurilor ce vor fi luate in acest domeniu il constituie si crearea unei baze de date statistice cuprinzand informatii cu privire la numarul, disponibilitatea efectiva si calificarea persoanelor implicate in acordarea de asistenta juridica gratuita. De asemenea, asistenta juridica gratuita atat in materie civila, cat si in materie penala va fi acordata pe baza unor criterii financiare bine determinate referitoare la nivelul veniturilor, in vederea evitarii arbitrariului si pentru asigurarea aplicarii uniforme a acestor criterii. In cadrul procesului de elaborare a actelor normative in domeniu vor fi avute in vedere si onorariile pentru asistenta juridica din oficiu, asigurarea traducerii corespunzatoare a actelor, precum si a interpretarii, in stransa cooperare cu Uniunea Barourilor din Romania, precum si cu alte parti interesate.

    6. Justitia pentru minori

    Protectia drepturilor minorilor necesita o atentie deosebita din partea societatii si, in mod special, din partea celor care infaptuiesc justitia. In vederea realizarii unei protectii sporite a minorilor, este necesara crearea unor dispozitii procedurale speciale, diferite de cele aplicabile majorilor, corespunzator standardelor europene in materia respectarii drepturilor copilului.
    Pe baza standardelor si practicii existente la nivel european, in cursul anului 2004 au fost adoptate o serie de acte normative privind protectia drepturilor copilului, atat in cauzele civile, cat si penale.
    Obiectivele asumate prin prezenta Strategie pentru consolidarea justitiei pentru minori sunt urmatoarele:
    - evaluarea necesarului de personal si de spatii pentru instrumentarea si judecarea in cele mai bune conditii a cauzelor in care sunt implicati minori - victime sau infractori;
    - imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul protectiei drepturilor minorilor prin elaborarea unor propuneri de reglementare unitara pentru simplificarea procedurilor si sporirea garantiilor procesuale acordate minorilor;
    - specializarea magistratilor si a altor categorii de personal din sistemul judiciar, in cadrul sesiunilor de formare ce vor fi organizate la nivelul INM, SNG si al curtilor de apel;
    - crearea infrastructurii pentru functionarea in bune conditii a justitiei pentru minori, cu accent pe infiintarea de structuri administrative privind protectia minorilor (servicii educative specializate pentru minori) care vor fi incluse in sistemul national de protectie a victimelor si in sistemul national de reintegrare sociala a infractorilor, cu atributii in ceea ce priveste elaborarea rapoartelor de evaluare psihosociala, acordarea de asistenta psihologica, precum si supravegherea executarii sentintelor penale.

    7. Consolidarea mediului de afaceri

    Un mediu de afaceri competitiv nu se poate dezvolta fara un sistem judiciar functional, independent si eficient, avand judecatori bine pregatiti in domenii specializate. In acest sens, strategia de fata prevede specializarea magistratilor, precum si unificarea practicii in materie comerciala, in contextul mai larg al unificarii practicii judiciare. De asemenea, masurile avute in vedere pentru reducerea duratei procedurilor vor avea un impact direct asupra mediului de afaceri.
    O atentie deosebita este acordata eficientizarii procedurii falimentului si sporirii nivelului de pregatire al practicienilor in acest domeniu. Totodata, cadrul legislativ si institutional in materie va fi consolidat, fiind astfel eliminate barierele la iesirea de pe piata.

    8. Consolidarea cadrului institutional si legislativ in domeniul cooperarii judiciare internationale

    La data elaborarii prezentei Strategii, acquis-ul comunitar in materie a fost transpus in legislatia interna si cea mai mare parte a tratatelor si conventiilor internationale relevante a fost ratificata de statul roman. Romania va asigura continuarea transpunerii acquis-ului comunitar ce va fi adoptat in domeniul cooperarii judiciare internationale, liniile directoare in acest sens fiind stabilite prin Programul Haga, adoptat in anul 2004.
    In vederea asigurarii conditiilor pentru integrarea efectiva a Romaniei in spatiul comun de libertate, securitate si justitie, autoritatile romane vor lua masurile adecvate pentru a asigura, de la data aderarii, contactul direct intre autoritatile judiciare romane si cele din statele membre ale Uniunii Europene, in aplicarea principiului recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti. In acest sens, in perioada ce precede aderarea, prioritara este consolidarea capacitatii institutionale de aplicare efectiva a normelor europene transpuse deja in legislatia interna.
    In acest context, sunt identificate ca prioritare urmatoarele domenii de activitate: dezvoltarea activitatii retelelor judiciare romane in materie penala, civila si comerciala, pregatirea magistratilor in vederea aplicarii instrumentelor juridice internationale in domeniul cooperarii judiciare internationale, asigurarea conditiilor institutionale pentru aplicarea efectiva a instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, precum si crearea cadrului juridic si institutional pentru dezvoltarea cooperarii intre Romania si Eurojust.

    9. Consolidarea sistemului penitenciar potrivit standardelor europene

    Reforma sistemului penitenciar are in vedere obiectivul alinierii conditiilor de detentie la standardele europene, cu respectarea stricta a drepturilor omului.
    In acest scop, va fi elaborat un plan pe termen lung de construire a unor penitenciare noi si de renovare si modernizare a spatiilor de detentie la penitenciarele existente. O atentie deosebita este acordata reinsertiei sociale a detinutilor, urmarindu-se elaborarea unui nou sistem de evaluare si planificare a executarii pedepsei. De asemenea, imbunatatirea asistentei medicale si prevenirea si combaterea consumului de droguri in penitenciare constituie obiective strategice importante.
    In planul resurselor umane disponibile, va fi continuat procesul de demilitarizare a sistemului administratiei penitenciare, urmarindu-se suplimentarea schemelor de personal si ocuparea posturilor vacante, in scopul atingerii unui nivel optim al raportului detinut/personal de supraveghere si paza.

    10. Protectia victimelor si reintegrarea sociala a infractorilor (P.V.R.S.I.)

    Reorganizarea eficienta a sistemului national de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, prin completarea legislatiei in materie si implementarea corecta a cadrului legislativ, constituie elemente importante ale prezentei Strategii. Acestea asigura punerea in aplicare a asistentei post-penale a infractorilor, precum si protectia victimelor infractiunilor, esentiale pentru completarea dimensiunii de serviciu public a sistemului judiciar.
    Elaborarea Modelului Romanesc de Excelenta pentru evaluarea performantelor serviciilor si aplicarea acestuia in serviciile de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, precum si elaborarea si aplicarea unor standarde nationale de performanta pe categorii de activitati, vor constitui premisele eficientizarii sistemului de P.V.R.S.I. Acestea vor fi completate de intensificarea pregatirii profesionale a personalului de specialitate, precum si de consolidarea infrastructurii, in special prin informatizarea serviciilor de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor.
    In ceea ce priveste protectia victimelor, vor fi luate masuri concrete in vederea asigurarii sumelor necesare pentru compensarea acestora, in conformitate cu legislatia in vigoare.

    11. Prevenirea si combaterea coruptiei din sistemul judiciar

    Prevenirea si combaterea coruptiei in sistemul judiciar reprezinta un obiectiv prioritar in reforma sistemului, in contextul mai larg al luptei la nivel national impotriva acestui fenomen. Coruptia in justitie poate aduce atingere celor mai importante valori sociale, avand in vedere faptul ca sistemul judiciar este cel chemat sa asigure respectarea suprematiei legii, inclusiv urmarirea penala si judecarea faptelor de coruptie.
    Pentru prevenirea coruptiei in sistem este esentiala asigurarea transparentei in exercitarea functiei de magistrat. La inceputul anului 2005 a fost introdus un sistem sever de declarare a averilor, intereselor si situatiilor de incompatibilitate, aplicabil si magistratilor, a carui implementare va fi riguros monitorizata.
    De asemenea, vor fi transpuse standardele UE, ONU, CE si OECD in domeniu, prin eliminarea imunitatii notarilor si executorilor judecatoresti. In scopul consolidarii rezistentei la coruptie a sistemului judiciar, va fi actualizat Codul deontologic al magistratilor, ulterior acestei activitati fiind lansate campanii de informare cu privire la prevederile sale.
    Implementarea sistemului de distribuire aleatorie a cauzelor va conduce atat la reducerea posibilitatilor de imixtiune in actul de justitie, cat si la eliminarea suspiciunilor cu privire la existenta subiectivismului in alocarea dosarelor spre solutionare. Auditul independent asupra impactului Strategiei Nationale Anticoruptie 2001 - 2004 indica vulnerabilitatea pozitiei procurorului in raport cu procurorul ierarhic superior. Din acest motiv, prezenta Strategie prevede masuri pentru introducerea unor criterii obiective in repartizarea dosarelor la procurori si restrictionarea posibilitatilor de redistribuire a dosarelor sau de preluare a acestora pe linie ierarhica.
    Totodata, in scopul eliminarii paralelismelor in activitatea de descoperire a faptelor de coruptie, se are in vedere reformarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei si transformarea acesteia intr-o unitate moderna si responsabila.

    C. Metode de evaluare a indeplinirii obiectivelor Strategiei

    Prezenta Strategie se completeaza cu Planul de actiune, care prezinta in detaliu masurile si etapele intermediare necesare atingerii obiectivelor prevazute, modalitatile efective, resursele financiare necesare si existente, indicatorii de evaluare, precum si asistenta prin programe internationale pentru reformarea sistemului judiciar.
    In scopul monitorizarii implementarii masurilor prevazute de prezenta Strategie, se instituie o Comisie de monitorizare alcatuita din: Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justitiei, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directorii Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri, cate un reprezentant al celorlalte profesii juridice (avocati, notari, executori judecatoresti), un reprezentant al asociatiilor de magistrati, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice. La lucrarile Comisiei vor fi invitati reprezentanti ai societatii civile si ai finantatorilor internationali care desfasoara programe de asistenta in domeniul judiciar. Comisia se intruneste trimestrial sau ori de cate ori este nevoie. Comisia analizeaza stadiul indeplinirii obiectivelor Strategiei si propune masuri de remediere a eventualelor deficiente. Comisia poate propune revizuirea Strategiei, in masura in care aceasta trebuie adaptata constant situatiei reale a sistemului judiciar si angajamentelor asumate de Romania in contextul pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana.
    In sprijinul Comisiei de monitorizare se instituie un grup tehnic de lucru, cuprinzand reprezentanti la nivel tehnic ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri, ai celorlalte profesii juridice, si ai Ministerului Finantelor. La sedintele grupului tehnic vor fi invitati si expertii straini din programele de asistenta in curs de implementare. Grupul pregateste lucrarile Comisiei, in calitate de secretariat tehnic al acesteia si se intruneste lunar sau ori de cate ori este nevoie. Grupul tehnic elaboreaza un raport lunar privind indeplinirea obiectivelor Strategiei in conformitate cu termenele prevazute de Planul de actiune, pe care il inainteaza factorilor de decizie ai Consiliului Superior al Magistraturii si ai Ministerului Justitiei. Inainte de intrunirea Comisiei de monitorizare, grupul tehnic de lucru pregateste un raport trimestrial privind indeplinirea obiectivelor Strategiei in conformitate cu termenele prevazute de Planul de actiune, pe care il inainteaza membrilor Comisiei cu cel putin 5 zile inainte de reuniune.
    Monitorizarea prin mecanismele si masurile propuse mai sus se completeaza cu concluziile monitorizarii de catre Comisia Europeana a angajamentelor luate de Romania in contextul incheierii negocierilor de aderare, relevante pentru sistemul judiciar. In acest scop, Guvernul Romaniei se angajeaza sa raporteze semestrial Comisiei Europene stadiul implementarii prezentei Strategii.

    ANEXA 2

                          PLANUL DE ACTIUNE*1)
pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007

    *1) Sumele necesare realizarii masurilor prevazute in Planul de Actiune, aferente anului 2005, sunt asigurate fie prin includerea acestora in bugetul sistemului judiciar, fie prin atragerea unor surse de finantare externe. In ceea ce priveste masurile cu termen de realizare in anul 2005 pentru care Planul nu specifica o suma, finantarea este inclusa in bugetul existent. Sumele insotite de mentiunea "Necesar Buget 2005" vor fi alocate prin rectificarile bugetare din cursul anului 2005.
    Resursele aferente realizarii masurilor cu termen 2006 sau 2007, care nu sunt asigurate din surse extrabugetare, vor fi incluse in bugetul de stat pentru anii respectivi.

 ______________________________________________________________________________
|  1.| GARANTAREA INDEPENDENTEI EFECTIVE A SISTEMULUI JUDICIAR                 |
|____|_________________________________________________________________________|
|  I.| COMPLETAREA CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND REFORMA JUSTITIEI SI            |
|    | MONITORIZAREA IMPLEMENTARII ACESTUIA                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
|Nr. |                              Obiectiv                                   |
|crt.|                                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
|                                    Masura                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Termen de       |        Resurse       | Responsabili | Indicatori de        |
| realizare       |                      |              | evaluare a stadiului |
|                 |                      |              | realizarii masurii   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  1.| Crearea unui mecanism eficient pentru monitorizarea aplicarii celor trei|
|    | legi privind reforma justitiei - Angajament EUCP                        |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Reorganizarea grupului de lucru pentru monitorizarea aplicarii          |
| pachetului legislativ, prin implicarea institutiilor responsabile (CSM, INM, |
| SNG, MJ, ICCJ, MP)                                                           |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Bugete CSM si MJ 2005| CSM          | Aprobare metodologie |
|                 | existente            | MJ           | de lucru             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Stabilirea unei metodologii de lucru                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Bugete CSM si MJ 2005| CSM          | Aprobare metodologie |
|                 | existente            | MJ           | de lucru             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Elaborarea unor rapoarte de evaluare si identificarea unor masuri       |
| concrete pentru rectificarea deficientelor constatate                        |
|______________________________________________________________________________|
| Trimestrial,    | Bugete CSM si MJ 2005| CSM          | Prezentarea          |
| incepand cu     | existente            | MJ           | rapoartelor catre    |
| mai 2005        |                      |              | CSM si ministrul     |
|                 |                      |              | justitiei            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Consolidarea cadrului legislativ privind sistemul judiciar pentru       |
|    | consolidarea independentei magistratilor                                |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Elaborarea proiectului de modificare si completare a celor 3 legi       |
| privind reforma justitiei (ex. schimbarea procedurii de numire in functiile  |
| de conducere la instante si parchete, stabilirea incompatibilitatii intre    |
| calitatea de membru CSM si functiile de conducere la instante si parchete,   |
| transparenta procesului de evaluare a magistratilor, schimbarea componentei  |
| colegiului de conducere si stabilirea de catre acesta a componentei sectiilor|
| si completelor pe baza principiului specializarii, stabilirea limitativa a   |
| cazurilor de modificare a componentei sectiilor si completelor,              |
| reconsiderarea rolului inspectorilor, prezentarea de catre CSM a unui raport |
| privind activitatea proprie - ex. publicarea pe web-site, prezentarea in     |
| adunarile generale ale magistratilor etc., stabilirea raspunderii membrilor  |
| CSM, reducerea numarului instantelor militare corespunzator reducerii        |
| competentelor etc. - angajament EUCP)                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Buget 2005 MJ        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat     |
|                 |                      |              | de catre Guvern      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Elaborarea proiectului de lege privind garantiile procedurale pentru    |
| aplicarea prevederilor art. 52 din Constitutia Romaniei, referitor           |
| la raspunderea judecatorilor si procurorilor - angajament EUCP               |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat     |
|                 |                      |              | de catre Guvern      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Asigurarea independentei procurorilor si cresterea performantelor in    |
|    | activitatea de urmarire penala                                          |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Modificarea legislatiei in sensul sporirii garantiilor de independenta  |
| procurorului si aplicarea principiului continuitatii si in faza de urmarire  |
| penala:                                                                      |
| - Stabilirea unor criterii obiective pentru repartizarea cauzelor catre      |
| procurori;                                                                   |
| - Restrictionarea posibilitatilor de redistribuire a dosarelor sau de        |
| preluare a acestora pe linie ierarhica la cazuri expres si limitativ         |
| prevazute de lege, cu introducerea unor prevederi sanctionatoare in cazul    |
| nerespectarii prevederilor legale. Introducerea posibilitatii procurorului de|
| a contesta la CSM masura de redistribuire dispusa de procurorul ierarhic     |
| superior;                                                                    |
| - Introducerea controlului judecatoresc cu privire la actele de infirmare    |
| adoptate de procurorul ierarhic superior, la cererea procurorului care       |
| efectueaza cercetarile in cauza;                                             |
| - Reglementarea expresa a posibilitatii procurorului de a contesta la CSM    |
| actiunea procurorului ierarhic superior in cazul interventiei acestuia in    |
| orice forma in desfasurarea urmaririi penale sau in adoptarea solutiei.      |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             | CSM          | normativ supus       |
|                 |                      | MP           | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat     |
|                 |                      |              | de catre Guvern      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Consolidarea capacitatii administrative a CSM                           |
|    |                                                                         |
|    | CSM functioneaza de la 1 ianuarie cu un personal tehnic-admininistrativ |
|    | de 80 persoane care a permis indeplinirea atributiilor prevazute de     |
|    | lege.                                                                   |
|    |                                                                         |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Concursuri pentru ocuparea posturilor ramase vacante (consilieri        |
| juridici, functionari publici, personal contractual)                         |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Bugetul CSM 2005     | CSM          | Ocuparea celor 59    |
|                 | existent             |              | de posturi vacante   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Completarea dotarilor pentru CSM (computere, scanere, imprimante,       |
| telefoane/fax, retea internet, documentatie de specialitate).                |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005 -| Buget CSM 2005       | CSM          | Livrare echipament   |
| octombrie 2006  | existent             |              |                      |
| (conform        |                      |              |                      |
| calendarului    | Finantare Banca      |              |                      |
| de contractare  | Mondiala 2005        |              |                      |
| a Programului   |                      |              |                      |
| Phare)          | Phare 2004 (600.000  |              |                      |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | 200.000 Euro         |              |                      |
|                 | cofinantare Romania) |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget CSM 2006       |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| Implementarea Codului deontologic actualizat al magistratilor           |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 5.1. Adoptarea Codului deontologic actualizat al magistratilor               |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Buget CSM 2005       | CSM          | Publicare in         |
|                 | existent             |              | Monitorul Oficial    |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Phare 2002           |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.2. Campanii de informare privind Codul deontologic actualizat organizate   |
| in cele 15 curti de apel, cu participarea unor magistrati din alte state     |
|______________________________________________________________________________|
| Mai - octombrie | Buget CSM 2005       | CSM          | Informari in cele    |
| 2005            | existent si          |              | 15 curti de apel     |
|                 |                      |              | si distribuirea de   |
|                 | Program Phare 2002   |              | brosuri cuprinzand   |
|                 |                      |              | prevederile Codului  |
|                 |                      |              | deontologic          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| II.| DISTRIBUIREA ALEATORIE A CAUZELOR                                       |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Asigurarea functionarii sistemului de distribuire aleatorie a cauzelor  |
|    | la toate instantele                                                     |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Monitorizarea distribuirii aleatorii a cauzelor de catre instante,      |
| inclusiv a aplicarii principiului continuitatii completului/judecatorului in |
| solutionarea cauzelor                                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent,      | Bugete CSM si MJ 2005| CSM si toate | Elaborarea de catre  |
| incepand cu     | existente            | instantele - | CSM a unui raport    |
| aprilie 2005    |                      | aplicarea    | la fiecare 3 luni.   |
|                 | Bugete CSM si MJ     | sistemului de| Primul raport -      |
|                 | 2006, 2007           | distribuire  | 25 aprilie 2005.     |
|                 |                      | aleatorie    | Incepand cu          |
|                 |                      | MJ -         | ianuarie 2006 -      |
|                 |                      | functionarea | raport               |
|                 |                      | sistemului   | semestrial.          |
|                 |                      | din punct de |                      |
|                 |                      | vedere tehnic|                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Mentinerea unei legaturi (helpline) cu instantele pentru rezolvarea     |
| problemelor legate de functionarea sistemului IT destinat distribuirii       |
| aleatorii                                                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent,      | Bugetul MJ 2005      | MJ           | Disponibilitatea     |
| incepand cu     | existent si Buget MJ |              | permanenta a         |
| martie 2005     | 2006, 2007           |              | legaturii            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Stabilirea unor criterii obiective pentru repartizarea cauzelor catre   |
| procurori si restrictionarea posibilitatilor de redistribuire a dosarelor    |
| sau de preluare a acestora pe linie ierarhica la cazuri expres si limitativ  |
| prevazute de lege, cu introducerea unor prevederi sanctionatoare in cazul    |
| nerespectarii prevederilor legale. Introducerea posibilitatii procurorului   |
| de a contesta la CSM masura de redistribuire dispusa de procurorul ierarhic  |
| superior                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Buget MJ 2005        | MJ           | Aprobarea de catre   |
|                 | existent             | CSM          | Guvern a proiectului |
|                 |                      | MP           | de modificare a      |
|                 |                      |              | art. 209 alin. 6 Cpp.|
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Hotarare CSM         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| ASIGURAREA TRANSPARENTEI ACTULUI DE JUSTITIE - Angajament EUCP          |
|____|_________________________________________________________________________|
|  I.| Imbunatatirea comunicarii intre cetateni si justitie                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Dotarea cu echipamente de comunicatii (fax, copiator, conexiune         |
| Internet) a Birourilor de informatii si relatii publice din cadrul curtilor  |
| de apel, tribunalelor si judecatoriilor cu volum mare de activitate          |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2006 | Buget MJ 2006        | MJ           | Birouri functionale  |
|                 |                      |              | sub aspectul         |
|                 |                      |              | informarii           |
|                 |                      |              | cetatenilor si a     |
|                 |                      |              | presei               |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Pregatirea personalului Birourilor de informatii si relatii publice     |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Buget INM si SNG 2006| INM          | Minim 4 sesiuni      |
| ianuarie 2006   |                      | SNG          | de pregatire         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Furnizarea informatiilor de interes public si actualizarea acestora pe  |
| site-urile MJ, ICCJ, curtilor de apel, parchetelor de pe langa curtile de    |
| apel, PNA, PICCJ, CSM, INM, SNG                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent,      | Bugetele             | MJ           | Publicarea           |
| incepand cu     | institutiilor vizate | ICCJ         | informatiilor pe     |
| iulie 2005      |                      | Curtile de   | site-urile           |
|                 |                      | apel         | institutiilor        |
|                 |                      | Parchetele   | respective           |
|                 |                      | de pe langa  |                      |
|                 |                      | curtile de   |                      |
|                 |                      | apel         |                      |
|                 |                      | PNA          |                      |
|                 |                      | PICCJ        |                      |
|                 |                      | CSM          |                      |
|                 |                      | INM          |                      |
|                 |                      | SNG          |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.4. Crearea unei sectiuni interactive pe site-ul CSM, care sa faciliteze    |
| dialogul direct al magistratilor cu membrii CSM                              |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006   | Buget CSM 2006       | CSM          | Functionarea         |
|                 |                      |              | sectiunii interactive|
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.5. Realizarea si distribuirea unor ghiduri de orientare pentru justitiabili|
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | 10.000 euro          | CSM          | Distribuirea unui    |
| cu 2005         | Necesar              | MJ           | numar de             |
|                 | Buget CSM 2005       | MP           | aproximativ 650 de   |
|                 |                      | Curtile de   | ghiduri/an pentru    |
|                 | Bugete CSM 2006 si   | apel         | fiecare curte de apel|
|                 | 2007                 | Parchetele   | si la parchetele de  |
|                 |                      | de pe langa  | pe langa curtile de  |
|                 |                      | curtile de   | apel                 |
|                 |                      | apel         |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.6. Realizarea anuala, de catre un organism independent, a unor studii      |
| privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar     |
| Angajament EUCP                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | 20.000 euro          | CSM          | Publicarea raportului|
| cu septembrie   | Necesar              |              |                      |
| 2005            | Buget CSM            |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.7. Organizarea manifestarilor de tipul "usilor deschise", prin invitarea   |
| cetatenilor la sediul instantelor                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Bugetele instantelor | Toate        | Minim 56 actiuni     |
| cu 25 octombrie | si parchetelor       | instantele   |                      |
| 2005            |                      |              |                      |
|                 |                      | CSM          |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| II.| Asigurarea accesului la informatiile de interes public din sistemul     |
|    | judiciar, cu respectarea normelor privind protectia datelor personale   |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Furnizarea informatiilor de interes public si actualizarea acestora pe  |
| site-urile MJ, ICCJ, curtilor de apel, parchetelor de pe langa curtile de    |
| apel, PNA, PICCJ, CSM, INM, SNG                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent,      | Bugetele             | MJ           | Publicarea           |
| incepand cu     | institutiilor        | ICCJ         | informatiilor pe     |
| iulie 2005      | implicate            | Curtile de   | site-urile           |
|                 |                      | apel         | institutiilor        |
|                 |                      | Parchetele   | respective           |
|                 |                      | de pe langa  |                      |
|                 |                      | curtile de   |                      |
|                 |                      | apel         |                      |
|                 |                      | PNA          |                      |
|                 |                      | PICCJ        |                      |
|                 |                      | CSM          |                      |
|                 |                      | INM          |                      |
|                 |                      | SNG          |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Nominalizarea compartimentelor interne/persoanelor responsabile cu      |
| monitorizarea aplicarii legislatiei privind protectia datelor personale      |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Bugetele             | CSM          | Activitate efectiva  |
|                 | institutiilor        | MJ           | a departamentelor/   |
|                 | implicate            | MP           | persoanelor          |
|                 |                      | Toate        | responsabile         |
|                 |                      | instantele si|                      |
|                 |                      | parchetele   |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Evaluarea modului de indeplinire a obligatiilor stabilite de lege.      |
| Instantele vor comunica concluziile la CSM                                   |
|______________________________________________________________________________|
| Trimestrial,    | Bugetele             | CSM          | Rapoarte ale         |
| incepand cu     | institutiilor        | MJ           | compartimentelor/    |
| septembrie 2005 | implicate            | MP           | persoanelor          |
|                 |                      |              | responsabile         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.|  IMBUNATATIREA CALITATII ACTULUI DE JUSTITIE                            |
|____|_________________________________________________________________________|
|  I.| REALIZAREA UNUI CADRU LEGISLATIV COERENT                                |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Modernizarea si corelarea unor acte normative de importanta majora      |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Elaborarea proiectului de modificare si completare a celor 3 legi       |
| privind reforma justitiei (ex. reducerea conditiilor de vechime pentru       |
| promovare, modificarea conditiilor de pensionare, permanentizarea            |
| activitatii membrilor CSM, eliminarea obligativitatii infiintarii            |
| instantelor specializate etc.)                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Bugetul MJ 2005      | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Elaborarea unui nou Cod de procedura civila                             |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2005 - | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
| Martie 2007     | existent             |              | normativ supus       |
|                 | Bugete MJ 2006, 2007 |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Modificarea Codului de procedura penala pentru asigurarea concordantei  |
| cu noul Cod penal                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Februarie 2005 -| Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
| Mai 2006        | existent             |              | normativ supus       |
|                 | Buget MJ 2006        |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| II.| UNIFICAREA PRACTICII JUDICIARE                                          |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Unificarea practicii judiciare la nivelul ICCJ si armonizarea           |
|    | jurisprudentei tuturor instantelor cu jurisprudenta ICCJ                |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Identificarea problemelor de drept care au determinat o practica        |
| judiciara neunitara la nivelul curtilor de apel, tribunalelor si             |
| judecatoriilor                                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Bugetul curtilor     | Curtile de   | Prezentarea          |
| Aprilie 2005    | de apel              | apel         | Ministerului         |
|                 |                      |              | Justitiei si         |
|                 |                      |              | Ministerului Public, |
|                 |                      |              | de catre curtile de  |
|                 |                      |              | apel, tribunale si   |
|                 |                      |              | parchetele de pe     |
|                 |                      |              | langa acestea, a unor|
|                 |                      |              | materiale privind    |
|                 |                      |              | problemele de drept  |
|                 |                      |              | in legatura cu care  |
|                 |                      |              | s-au pronuntat       |
|                 |                      |              | solutii              |
|                 |                      |              | contradictorii       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Utilizarea recursului in interesul legii pentru remedierea situatiilor  |
| in care s-a constatat existenta unei practici neunitare                      |
|______________________________________________________________________________|
| 2005 - 2006     | Nu necesita resurse  | MP           | Numar sesizari ICCJ  |
|                 | financiare           | MJ           |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Elaborarea unui proiect de lege pentru instituirea unui mecanism de     |
| unificare a practicii instantei supreme si de sesizare a ICCJ de catre       |
| instantele judecatoresti pentru exprimarea de catre aceasta a opiniei        |
| asupra anumitor probleme de drept                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Martie 2006     | Bugete ICCJ si       | CSM          | Proiect de act       |
|                 | MJ 2005, 2006        | ICCJ         | normativ supus       |
|                 |                      | MJ           | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Asigurarea unei distribuiri largi a Monitorului Oficial -               |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Instituirea pentru instante si parchete a obligatiei de a pune la       |
| dispozitia fiecarui judecator si procuror lista actelor normative publicate  |
| in Monitorul Oficial                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Zilnic, incepand| Bugetele instantelor | CSM          | Modificarea          |
| cu aprilie 2005 | si parchetelor       | Fiecare      | Regulamentelor de    |
|                 |                      | instanta si  | ordine interioara    |
|                 |                      | parchet      | ale instantelor si   |
|                 |                      |              | parchetelor          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Extinderea accesului instantelor si parchetelor la forma electronica a  |
| Monitorului Oficial                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Bugete MJ si MP      | MJ           | Instalarea           |
| iunie 2007      | 2006, 2007           | MP           | programelor la toate |
|                 |                      |              | tribunalele, curtile |
|                 |                      |              | de apel si la        |
|                 |                      |              | parchetele de pe     |
|                 |                      |              | langa acestea        |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Accesul la Internet al tuturor instantelor si parchetelor               |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2007      | Bugete MJ si MP 2007 | MJ           | Existenta conexiunii |
|                 |                      | MP           | la internet pentru   |
|                 |                      |              | toate instantele si  |
|                 |                      |              | parchetele           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Accesul magistratilor la jurisprudenta - Angajament EUCP                |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Asigurarea accesului la jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si       |
| Justitie (format pe suport hartie si electronic)                             |
|______________________________________________________________________________|
| 3.1.1 Elaborarea anuala a Buletinului Jurisprudentei Inaltei Curti de        |
| Casatie si Justitie                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget ICCJ 2005      | ICCJ         | Distribuirea         |
| si Octombrie al | existent si bugete   |              | buletinelor la       |
| fiecarui an     | ICCJ 2006 si 2007    |              | instante si parchete |
| ulterior        |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.1.2. Elaborarea Buletinului Casatiei, revista oficiala a Inaltei Curti de  |
| Casatie si Justitie, cuprinzand jurisprudenta, doctrina si comunicari        |
|______________________________________________________________________________|
| Trimestrial,    | Buget ICCJ 2005      | ICCJ         |                      |
| incepand cu     | existent si buget    |              |                      |
| aprilie 2005    | ICCJ 2006, 2007      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.1.3. Selectarea hotararilor relevante ale ICCJ in diferite domenii ale     |
| dreptului si publicarea pe site-ul ICCJ                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent, pe   | Buget ICCJ           | ICCJ         | Publicarea pe pagina |
| masura          |                      |              | de Internet a Inaltei|
| redactarii      |                      |              | Curti de Casatie si  |
| hotararilor     |                      |              | Justitie             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Asigurarea accesului la jurisprudenta celorlalte instante (in format    |
| electronic sau pe suport hartie), inclusiv pentru procurori                  |
|______________________________________________________________________________|
| 3.2.1. Elaborarea la nivelul fiecarei curti de apel a buletinului            |
| jurisprudentei                                                               |
|______________________________________________________________________________|
| 1 iunie a       | Bugetul fiecarei     | Curtile de   | Publicarea si        |
| fiecarui an     | curti de apel        | apel         | distribuirea         |
| pentru anul     |                      |              | buletinului la       |
| precedent,      |                      |              | instantele din       |
| incepand cu 2005|                      |              | jurisdictia curtilor |
|                 |                      |              | de apel              |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2.2. Realizarea de catre curtile de apel a unui material (leaflet) cu      |
| deciziile relevante                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Trimestrial,    | Bugetul fiecarei     | Curtile de   | Distribuirea         |
| incepand cu     | curti de apel        | apel         | materialului         |
| septembrie 2005 |                      |              | celorlalte curti de  |
|                 |                      |              | apel si Inaltei      |
|                 |                      |              | Curti de Casatie si  |
|                 |                      |              | Justitie, precum si  |
|                 |                      |              | parchetelor de pe    |
|                 |                      |              | langa acestea        |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2.3. Crearea de website-uri pentru toate curtile de apel                   |
|______________________________________________________________________________|
| August 2005     | Buget MJ 2005        | MJ           | Existenta            |
|                 | existent             |              | website-urilor       |
|                 |                      |              | pentru fiecare curte |
|                 |                      |              | de apel              |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2.4. Dezvoltarea unui portal web pe care sa fie publicate informatiile de  |
| interes public, inclusiv jurisprudenta relevanta a curtilor de apel si       |
| tribunalelor                                                                 |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Portal functional    |
|                 | existent             | CSM          | pentru cele 30 de    |
|                 |                      |              | instante la care     |
|                 |                      |              | este instalat        |
|                 |                      |              | programul            |
|                 |                      |              | ECRIS - 1 septembrie |
|                 |                      |              | 2005                 |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Extinderea portalului|
|                 |                      |              | la toate curtile de  |
|                 |                      |              | apel si tribunalele -|
|                 |                      |              | 1 decembrie 2005     |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2.5. Elaborarea de buletine ale jurisprudentei nationale si comunitare     |
|______________________________________________________________________________|
| Semestrial,     | Buget MJ 2005        | MJ           | Distribuirea         |
| incepand cu     | existent             | MP           | buletinului la       |
| decembrie 2005  |                      | INM          | instante si parchete |
|                 | Bugete MJ 2006, 2007 | CSM          |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Aplicarea principiului specializarii judecatorilor                      |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Modificarea Legii de organizare judiciara in sensul infiintarii de      |
| complete sau sectii specializate, cu stabilirea domeniilor de specializare   |
| (ex. concurenta, drept comercial, financiar-bancar, proprietate              |
| intelectuala, dreptul familiei etc). Aceasta modificare implica eliminarea   |
| obligativitatii infiintarii instantelor specializate - Angajament EUCP       |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| Pregatirea judecatorilor care functioneaza in cadrul sectiilor si       |
|    | completelor specializate, precum si a procurorilor specializati         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 5.1. Organizarea de catre INM a unor seminarii pentru pregatirea             |
| judecatorilor care functioneaza in cadrul sectiilor/completelor              |
| specializate, precum si a procurorilor specializati                          |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Buget INM 2005       | INM          | 6 seminarii in 2005  |
| octombrie 2005, | existent             |              |                      |
| potrivit        |                      |              | 25 seminarii/an      |
| programului de  | Bugete INM 2006,     |              | incepand cu ianuarie |
| pregatire       | 2007 plus Phare 2004 |              | 2006, pentru grupe a |
| elaborat de INM | (valoare totala      |              | cate aproximativ 30  |
|                 | proiect 1,1 milioane |              | magistrati           |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | 100.000 Euro         |              |                      |
|                 | cofinantare Romania) |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.2. Organizarea de catre curtile de apel si parchetele de pe langa acestea  |
| a unor sesiuni de pregatire a judecatorilor care functioneaza in cadrul      |
| sectiilor/completelor specializate, precum si a procurorilor specializati    |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Buget curti de apel  | Curtile de   | 2 sesiuni de         |
| ianuarie 2006   | si parchete 2006     | apel si      | pregatire/an la      |
|                 |                      | Parchetele   | fiecare curte de     |
|                 |                      | de pe langa  | apel si parchet, pe  |
|                 |                      | acestea      | domenii de           |
|                 |                      |              | specializare         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|III.| PREGATIREA MAGISTRATILOR SI A ALTOR CATEGORII DE PERSONAL DIN CADRUL    |
|    | SISTEMULUI JUDICIAR                                                     |
|____|_________________________________________________________________________|
|    | Institutul National al Magistraturii                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Consolidarea capacitatii administrative a INM inclusiv prin alocarea    |
|    | resurselor bugetare necesare - Angajament EUCP                          |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Alocarea de spatiu suplimentar Institutului National al Magistraturii   |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006   | Buget MJ 2006        | MJ           | Intrarea in posesia  |
|                 |                      |              | spatiului suplimentar|
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Alocarea spatiilor de cazare pentru centrul regional de la Timisoara    |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Buget de stat 2005   | MJ           | Hotarare de Guvern   |
|                 |                      | SGG          | pentru trecerea unui |
|                 |                      |              | imobil in folosinta  |
|                 |                      |              | CSM                  |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Dotarea spatiilor de cazare pentru centrul regional de pregatire a      |
| magistratilor si personalului auxiliar de la Timisoara                       |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Phare 2004 (90.000   | CSM          | Preluarea spatiilor  |
|                 | Euro fonduri CE plus | INM          | dotate               |
|                 | cofinantare Romania  | SNG          |                      |
|                 | 30.000 Euro pentru   |              |                      |
|                 | dotare in 2006)      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.4. Dotarea cu echipament IT a centrelor regionale si a caminului           |
| auditorilor de justitie si conectarea la internet a acestora                 |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget INM 2006       | INM          | Livrarea             |
|                 |                      |              | echipamentelor si    |
|                 | Phare 2004 (75.000   |              | stabilirea conexiunii|
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 25.000 Euro in 2006) |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.5. Crearea unei baze de date cu privire la pregatirea organizata de INM    |
| care sa permita monitorizarea accesului tuturor magistratilor la formarea    |
| continua pe baza principiului specializarii                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget INM 2005       | INM          | Existenta unei       |
|                 | existent             |              | evidente a           |
|                 |                      |              | participantilor      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.6. Reorganizarea bibliotecii INM intr-un centru de resurse juridice        |
| accesibil magistratilor                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Finantare Banca      | INM          | Existenta unui centru|
|                 | Mondiala Program de  |              | de resurse juridice  |
|                 | asistenta PAL II     |              | la nivelul INM       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.7. Suplimentarea schemei de personal a INM cu 22 posturi, din care 13      |
| posturi pentru personalul de specialitate si 9 posturi pentru personalul     |
| administrativ                                                                |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | 85.000 Euro          | INM          | Hotarare CSM         |
|                 | Necesar buget INM    |              |                      |
|                 | 2005                 |              | Hotarare de Guvern   |
|                 |                      |              | pentru rectificare   |
|                 |                      |              | bugetara             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.8. Suplimentarea schemei de personal cu 3 posturi de experti si 9 posturi  |
| de personal administrativ pentru centrele regionale                          |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2006 | Buget INM 2006       | INM          | Hotarare CSM         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.9. Ocuparea a 12 posturi de formatori cu norma intreaga                    |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2006 -| Bugete INM 2006, 2007| INM          | Angajarea unui       |
| Octombrie 2007  |                      | CSM          | numar de 8 formatori |
|                 |                      |              | pana in octombrie    |
|                 |                      |              | 2006 si a altor 4    |
|                 |                      |              | formatori pana in    |
|                 |                      |              | octombrie 2007       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.10. Organizarea de sesiuni de formare a formatorilor, atat pentru          |
| pregatirea initiala, cat si pentru pregatirea continua                       |
|______________________________________________________________________________|
| 2005 - 2007     | Finantare Banca      | INM          | 200 de formatori     |
|                 | Mondiala prin        |              | pregatiti            |
|                 | programul de         |              |                      |
|                 | asistenta PAL II     |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget INM 2005       |              |                      |
|                 | existent si Bugete   |              |                      |
|                 | INM 2006, 2007       |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Expertiza program    |              |                      |
|                 | Phare 2002 (pana in  |              |                      |
|                 | august 2005)         |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Reformarea sistemului de selectie a magistratilor - Angajament EUCP     |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Elaborarea unui studiu privind profilul profesional, moral si           |
| psiho-social al magistratului in vederea stabilirii conditiilor de admitere  |
| in magistratura                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005    | Bugete CSM, INM 2006 | INM          | Prezentarea in CSM a |
| - Februarie 2006|                      | CSM          | concluziilor         |
|                 | Expertiza program    |              | studiului -          |
|                 | Phare 2002 (pana in  |              | Decembrie 2005       |
|                 | august 2005)         |              |                      |
|                 |                      |              | Hotarare CSM de      |
|                 |                      |              | stabilire a          |
|                 |                      |              | conditiilor de       |
|                 |                      |              | admitere in          |
|                 |                      |              | magistratura -       |
|                 |                      |              | Februarie 2006       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Introducerea unui test de logica ca proba la concursul de admitere in   |
| magistratura:                                                                |
| - preluare test LSAT                                                         |
| - crearea unui test propriu                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| August 2005     | Finantare Banca      | INM          | Hotarare CSM         |
|                 | Mondiala Program de  | CSM          |                      |
|                 | asistenta PAL II     |              |                      |
|                 | Buget INM 2005       |              |                      |
|                 | existent             |              |                      |
| Ianuarie 2007   | Bugete INM 2006, 2007|              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Revizuirea continutului probelor teoretice de admitere in magistratura  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Bugetul INM 2005     | INM          | Hotarare CSM         |
|                 | existent             | CSM          |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Imbunatatirea programelor de formare initiala - Angajament EUCP         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Actualizarea periodica a programului de formare initiala avand in vedere|
| propunerile absolventilor INM, aprecierile de la instantele si parchetele la |
| care acestia au fost repartizati si evolutia legislatiei si jurisprudentei   |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Buget INM 2005       | INM          | Hotarare CSM         |
| cu iulie 2005   | existent si bugete   | CSM          |                      |
|                 | INM 2006, 2007       |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Descentralizarea si diversificarea stagiilor de practica pentru         |
| auditorii de justitie                                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2006        | Buget INM 2006       | INM          | Hotarare CSM         |
|                 |                      | CSM          |                      |
|                 |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.3. Elaborarea de ghiduri practice cuprinzand modele de acte procedurale    |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget INM 2005       | INM          | Distribuirea         |
|                 | existent             |              | ghidurilor la        |
|                 |                      |              | auditorii de justitie|
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.4. Organizarea unor vizite de studiu la Curtea de Justitie a Comunitatilor |
| Europene si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru auditorii de     |
| justitie                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Buget INM 2006 si    | INM          | 10 auditori de       |
| cu 2006         | programe de finantare| CSM          | justitie/an          |
|                 | externa              |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Imbunatatirea programelor de formare continua - Angajament EUCP         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Actualizarea periodica a programului de formare continua potrivit       |
| evolutiilor practicii judiciare nationale si europene                        |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Buget INM 2005       | INM          | Hotarare CSM         |
| cu noiembrie    | existent             | CSM          |                      |
| 2005            |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Informarea tuturor magistratilor cu privire la programul de pregatire   |
| continua                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Buget INM 2005       | INM          | Afisarea pe site-ul  |
| cu decembrie    | existent             |              | INM                  |
| 2005            |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Transmiterea la      |
|                 |                      |              | instante si parchete |
|                 |                      |              | a programului de     |
|                 |                      |              | pregatire            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.3. Pregatirea magistratilor admisi prin concurs                            |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Buget INM 2005       | INM          | Numar sesiuni de     |
|                 | existent             | CSM          | pregatire            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.4. Organizarea de sesiuni de pregatire pentru magistrati in domeniul       |
| dreptului comunitar la nivelul curtilor de apel                              |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Bugetele instantelor | INM          | Numar de magistrati  |
| ianuarie 2006   | 2006                 | Curtile de   | instruiti            |
|                 |                      | apel         |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|    | Scoala Nationala de Grefieri                                            |
|____|_________________________________________________________________________|
|  5.| Consolidarea capacitatii administrative a Scolii Nationale de Grefieri  |
|    | inclusiv prin alocarea resurselor bugetare necesare - Angajament EUCP   |
|____|_________________________________________________________________________|
| 5.1. Extinderea spatiului necesar desfasurarii activitatii SNG               |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006   | Buget MJ 2006        | MJ           | Intrarea in posesia  |
|                 |                      |              | spatiului suplimentar|
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.2. Continuarea dotarii logistice a SNG (echipament informatic, birotica    |
| etc.)                                                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget SNG 2006       | CSM          | Achizitionarea       |
|                 |                      | SNG          | logisticii necesare  |
|                 | Phare 2004           |              |                      |
|                 | (135.000 Euro fonduri|              |                      |
|                 | CE plus cofinantare  |              |                      |
|                 | Romania 45.000 Euro  |              |                      |
|                 | in 2006)             |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.3. Suplimentarea schemei de personal a SNG cu 23 posturi                   |
|______________________________________________________________________________|
|Octombrie 2005   | 80.000 Euro          | CSM          | Hotarare CSM         |
|                 | Necesar buget        | SNG          |                      |
|                 | SNG 2005             |              | Hotarare de Guvern   |
|                 |                      |              | pentru rectificare   |
|                 |                      |              | bugetara             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.4. Completarea si pregatirea retelei de formatori a SNG la nivelul         |
| fiecarei curti de apel                                                       |
|______________________________________________________________________________|
| 2006 - 2007     | Buget SNG 2006 plus  | SNG          | Existenta cel putin a|
|                 | Program Phare 2004   |              | unui formator la     |
|                 | (1,1 milioane Euro   |              | nivelul fiecarei     |
|                 | fonduri CE plus      |              | curti de apel        |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 100.000 Euro         |              |                      |
|                 | 2006 - 2007)         |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  6.| Imbunatatirea programelor de formare initiala - Angajament EUCP         | |____|_________________________________________________________________________|
| 6.1. Actualizarea periodica a programului de formare initiala, avand in      |
| vedere propunerile absolventilor SNG, aprecierile de la instantele si        |
| parchetele la care au fost repartizati si evolutia legislatiei si            |
| jurisprudentei                                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Buget SNG 2005       | SNG          | Hotarare CSM         |
| cu iulie 2005   | existent si bugete   | CSM          |                      |
|                 | SNG 2006, 2007       |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 6.2. Elaborarea de ghiduri practice cuprinzand modele de acte procedurale    |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2006    | Buget SNG 2006       | SNG          | Distribuirea         |
|                 |                      | CSM          | ghidurilor           |
|                 |                      |              | cursantilor scolii,  |
|                 |                      |              | instantelor si       |
|                 |                      |              | parchetelor          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  7.| Imbunatatirea programelor de formare continua - Angajament EUCP         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 7.1. Actualizarea periodica a programului de formare continua, potrivit      |
| evolutiilor practicii judiciare nationale si europene                        |
|______________________________________________________________________________|
| Anual, incepand | Buget SNG existent si| INM          | Hotarare CSM         |
| cu noiembrie    | bugete SNG 2006, 2007| CSM          |                      |
| 2005            |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 7.2. Organizarea de sesiuni de pregatire continua a grefierilor de la        |
| instante si parchete                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2005 - | 80.000 Euro          | SNG          | 32 de sesiuni de     |
| Decembrie 2007  | Necesar buget        | CSM          | pregatire/an pentru  |
|                 | SNG 2005             |              | grefierii debutanti  |
|                 |                      |              | in 2005 si 50 sesiuni|
|                 | Bugete SNG 2006, 2007|              | de pregatire/an      |
|                 | plus Program Phare   |              | pentru  grefierii din|
|                 | 2004 (1,1 milioane   |              | instante si parchete |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 100.000 Euro in      |              |                      |
|                 | 2006 - 2007)         |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| SPORIREA EFICIENTEI SI RESPONSABILIZARII SISTEMULUI JUDICIAR            |
|____|_________________________________________________________________________|
|  I.| REDUCEREA DURATEI PROCEDURILOR JUDICIARE - Angajament EUCP              |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Optimizarea modului de alocare a resurselor umane din sistemul judiciar |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Stabilirea gradelor de complexitate a cauzelor, a perioadelor de timp   |
| alocate acestora si a volumului de activitate optima a magistratului         |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie 2005 -  | Buget CSM 2005       | CSM          | Hotarare CSM         |
| Aprilie 2006    | existent             |              | Aplicarea hotararii  |
|                 |                      |              | CSM incepand cu      |
|                 | Buget CSM 2006       |              | aprilie 2006         |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Expertiza Banca      |              |                      |
|                 | Mondiala 2005, prin  |              |                      |
|                 | programul PAL II     |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Asigurarea controlului judecatorului/completului/procurorului asupra    |
|    | propriului volum de dosare rulate                                       |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Intocmirea de catre colegiile de conducere a situatiei pentru fiecare   |
| judecator/complet/procuror care sa indice numarul de noi cauze inregistrate, |
| numarul cauzelor aflate pe rol si perioada de cand se afla in sistem         |
|______________________________________________________________________________|
| Trimestrial,    | Bugete instante si   | Fiecare      | Rapoarte trimestriale|
| incepand cu     | parchet existente in | instanta si  | incepand cu noiembrie|
| noiembrie 2005  | 2005                 | parchet      | 2005                 |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Elaborarea unor ghiduri care sa cuprinda:                               |
| - cele mai bune practici de gestionare optima a volumului individual de      |
| activitate;                                                                  |
| - prevederile ce au drept scop realizarea procedurilor in termene mai scurte |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2006      | Buget CSM 2006 plus  | CSM          | Distribuire a 4.000  |
|                 | program Phare 2004   |              | de exemplare         |
|                 | (1,2 milioane Euro   |              | judecatorilor si     |
|                 | fonduri CE plus      |              | procurorilor         |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 300.000 Euro)        |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Optimizarea repartizarii sarcinilor la nivelul instantelor si           |
|    | parchetelor                                                             |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Transferul unor atributii administrative (nejudiciare) de la magistrati |
| la personalul auxiliar                                                       |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea sectiunea D.III.2.1                                               |
|______________________________________________________________________________|
|  4.| Masuri legislative                                                      |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Elaborarea unei propuneri legislative privind reducerea duratei         |
| procedurilor civila si penala (reducerea numarului cailor de atac pentru     |
| anumite cauze si a motivelor de amanare, stabilirea unor conditii stricte    |
| pentru solicitarea stramutarii si recuzarii, obligarea instantelor de a      |
| comunica motivele de apel/recurs tuturor partilor inaintea trimiterii        |
| dosarului la instanta de apel/recurs etc.)                                   |
| Angajament EUCP                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Iulie 2005      | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| Utilizarea metodelor de solutionare alternativa a litigiilor            |
|____|_________________________________________________________________________|
| A se vedea sectiunea D.II.3.                                                 |
|______________________________________________________________________________|
| II.| REDUCEREA VOLUMULUI DE ACTIVITATE                                       |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Reducerea numarului de dosare la judecatorii, tribunale, curti de apel  |
|    | si la parchetele de pe langa acestea - Angajament EUCP                  |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Identificarea stocului de dosare la nivelul fiecarei instante (dosare   |
| mai vechi de 1 an la fond si apel, respectiv 6 luni in recurs) si al fiecarui|
| parchet (dosare mai vechi de 6 luni de la sesizare) si stabilirea masurilor  |
| administrative pentru reducerea stocului la un nivel rezonabil               |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Bugete instante si   | CSM          | Centralizarea tuturor|
|                 | parchete 2005        | Toate        | datelor de catre CSM |
|                 | existente            | instantele si| si MJ                |
|                 |                      | parchetele   |______________________|
|                 | Buget CSM 2005       |              | Hotarare CSM         |
|                 | existent             |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Aplicarea riguroasa a normelor de procedura privind sanctionarea        |
| faptelor care impiedica desfasurarea in bune conditii a proceselor, inclusiv |
| intarzierea nejustificata a solutionarii cauzelor datorata partilor,         |
| aparatorilor, martorilor, expertilor sau altor persoane care contribuie la   |
| realizarea actului de justitie                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent       | Bugetele instantelor | Fiecare      | Verificare si raport |
|                 |                      | instanta CSM | CSM, semestrial      |
|                 |                      |              | incepand cu 15 mai   |
|                 |                      |              | 2005                 |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Elaborarea unei propuneri legislative privind reducerea stocului de     |
| dosare (ex. reducerea numarului cailor de atac pentru anumite cauze si a     |
| motivelor de amanare, stabilirea unor conditii stricte pentru solicitarea    |
| stramutarii si recuzarii, schimbarea competentei materiale in prima instanta)|
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea supra I.4.1.                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| 1.4. Ocuparea progresiva a posturilor vacante de magistrati - Angajament EUCP|
|______________________________________________________________________________|
| 2005 - 2006     | Bugetul MJ 2005      | CSM          | Ocuparea a 250       |
|                 | existent si bugetul  |              | posturi judecator si |
|                 | MJ 2006 (pentru      |              | a 100 posturi de     |
|                 | instante) si bugetul |              | procuror pana in     |
|                 | MP                   |              | decembrie 2005       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.5. Suplimentarea numarului de posturi de personal auxiliar                 |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2006        | CSM          | Numar suplimentar 200|
|                 |                      | MJ           | grefieri             |
|                 |                      | MP           |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.6. Ocuparea posturilor vacante de personal auxiliar alocate suplimentar    |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget MJ 2006        | CSM          | Ocuparea a 200       |
|                 |                      |              | posturi grefier      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Reducerea numarului de dosare restante la Inalta Curte de Casatie si    |
|    | Justitie - PLAN                                                         |
|    |                                                                         |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|    |                                                                         |
|    | In iunie 2004 erau pe rol 38.759 dosare la Sectia civila a ICCJ.        |
|    |                                                                         |
|    | In perioada 1 iunie - 24 martie 2005 au mai fost inregistrate 16.835    |
|    | dosare.                                                                 |
|    |                                                                         |
|    | La 24 martie 2005 sunt inregistrate aproximativ 16.500 dosare, restul   |
|    | fiind solutionate.                                                      |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Accelerarea solutionarii cauzelor civile prin masuri administrative:    |
| - constituirea a doua complete paralele pe saptamana la Sectia civila cu     |
| judecatori de la alte sectii. Repartizarea dosarelor vechi la aceste         |
| complete se va realiza prin preschimbarea administrativa a termenului;       |
| - reducerea termenelor intre sedintele de judecata de la 1 an la 6 luni      |
| pentru cauzele noi;                                                          |
| - continuarea activitatii de judecata pe perioada vacantei judecatoresti,    |
| asigurandu-se 10 - 12 sedinte lunar la Sectia civila;                        |
| - formarea a patru complete paralele pe saptamana la Sectia civila           |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Buget ICCJ 2005      | ICCJ         | Raport la fiecare 2  |
| aprilie 2005    | existent             |              | luni catre CSM       |
|                 |                      |              | privind aplicarea    |
| 1 iulie -       |                      |              | masurilor            |
| 31 august 2005  |                      |              | administrative,      |
|                 |                      |              | incepand cu iunie    |
| incepand cu     |                      |              | 2005                 |
| septembrie 2005 |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Ocuparea posturilor vacante de judecatori si magistrati asistenti,      |
| precum si repartizarea acestora la Sectia civila.                            |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget ICCJ 2005      | CSM          | Ocuparea a 6 posturi |
|                 | existent             |              | de judecator - iunie |
|                 |                      |              | 2005 si a 4 posturi  |
|                 |                      |              | de judecator si a 5  |
|                 |                      |              | posturi magistrat    |
|                 |                      |              | asistent - octombrie |
|                 |                      |              | 2005                 |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Aplicarea riguroasa a normelor de procedura privind sanctionarea        |
| faptelor care determina intarzierea nejustificata a solutionarii cauzelor,   |
| datorate partilor, aparatorilor, martorilor, expertilor si altor persoane    |
| care contribuie la realizarea actului de justitie                            |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent,      | Bugetul ICCJ 2005    | ICCJ         | Verificare si raport |
| incepand cu     | existent             | CSM          | CSM, semestrial,     |
| aprilie 2005    |                      |              | incepand cu 15 mai   |
|                 |                      |              | 2005                 |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.4. Elaborarea unui act normativ pentru:                                    |
| - judecarea recursului de catre instanta ierarhic imediat superioara;        |
| - extinderea categoriilor de cauze care au o singura cale de atac;           |
| - cresterea competentei de judecata in prima instanta a judecatoriilor;      |
| - trimiterea dosarelor instantelor competente, imediat dupa intrarea in      |
| vigoare a noilor norme;                                                      |
| - stabilirea unor conditii stricte pentru solicitarea stramutarii si         |
| recuzarii;                                                                   |
| - reducerea motivelor de recurs numai la aspecte de drept, in cauzele pentru |
| care exista 2 cai de atac;                                                   |
| - obligarea instantelor de apel de a indeplini procedurile de comunicare a   |
| motivelor de recurs tuturor partilor inaintea trimiterii dosarelor la ICCJ   |
| pentru judecarea recursurilor.                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Iulie 2005      | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             | ICCJ         | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.5. Evaluarea progreselor realizate in reducerea numarului de dosare        |
| restante                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| Semestrial,     | Bugetul ICCJ 2005    | ICCJ         | Raport semestrial la |
| incepand cu 1   | existent             |              | CSM                  |
| septembrie 2005 |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Utilizarea metodelor de solutionare alternativa a litigiilor            |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Elaborarea unui proiect de act normativ pentru introducerea medierii    |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Continuarea activitatilor in cadrul centrului pilot de mediere de pe    |
| langa Tribunalul Dolj si Judecatoria Craiova                                 |
|______________________________________________________________________________|
| Martie -        | Fonduri ale          | MJ           | Raport privind       |
| Decembrie 2005  | Departamentului de   |              | numarul de cauze     |
|                 | Stat SUA plus MJ     |              | solutionate prin     |
|                 | 12.000 USD           |              | mediere si propuneri |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Numarul de persoane  |
|                 |                      |              | formate              |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.3. Pregatirea unui corp de formatori                                       |
|______________________________________________________________________________|
| 2006 - 2007     | Program Phare 2004   | MJ (ca       | Numar de formatori   |
|                 | (1 milion Euro       | autoritate de| pregatiti            |
|                 | fonduri CE plus      | implementare |                      |
|                 | 150.000 cofinantare  | a programului|                      |
|                 | Romania 2006 - 2007) | Phare 2004)  |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|III.| STABILIREA UNEI POLITICI PRIVIND RESURSELE UMANE IN CADRUL SISTEMULUI   |
|    | JUDICIAR                                                                |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Alocarea eficienta a posturilor de magistrat                            |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Compararea volumului de activitate al fiecarei instante/parchet cu media|
| nationala pentru identificarea instantelor/parchetelor cu deficit important  |
| de personal si monitorizarea periodica a fluctuatiilor in volumul de         |
| activitate                                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Bugete MJ si MP 2005 | CSM          | Hotarare CSM         |
| Mai 2005        | existente            | MJ           |                      |
|                 |                      | Curtile de   |                      |
|                 |                      | apel         |                      |
|                 |                      | MP           |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Ocuparea posturilor vacante incepand cu instantele/parchetele care au   |
| cel mai mare deficit de personal                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Incepand cu     | Bugete MJ si MP 2005 | CSM          | Posturi vacante      |
| Septembrie 2005 | existente            | MJ           | ocupate              |
|                 |                      | Curtile de   |                      |
|                 |                      | apel         |                      |
|                 |                      | MP           |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Stabilirea de catre un grup de lucru la nivelul CSM a gradelor de       |
| complexitate a cauzelor, a perioadelor de timp alocate acestora pentru       |
| solutionare si a volumului de activitate optima a magistratului.             |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea supra, masura I.1.1.                                              |
|______________________________________________________________________________|
|  2.| Alocarea eficienta a posturilor de personal auxiliar avand in vedere si |
|    | preluarea atributiilor administrative (nejudiciare) de la magistrati    |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Elaborarea unui studiu de identificare a sarcinilor administrative      |
| (nejudiciare) ce pot fi preluate de personalul auxiliar si a raportului optim|
| magistrat/personal auxiliar                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget CSM 2005       | CSM          | Hotarare CSM         |
|                 | existent             |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Angajarea unui numar suplimentar de personal auxiliar potrivit          |
| concluziilor studiului si necesitatilor instantelor si parchetelor           |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget MJ si MP 2006  | CSM          | Angajarea unui       |
|                 |                      | MJ           | numar minim de 200   |
|                 |                      | MP           | personal auxiliar in |
|                 |                      |              | 2006. Restul         |
|                 |                      |              | necesarului de       |
|                 |                      |              | personal, rezultat in|
|                 |                      |              | urma studiului va fi |
|                 |                      |              | angajat in 2007      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Rationalizarea instantelor si parchetelor                               |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Elaborarea unui studiu privind reorganizarea instantelor si a           |
| parchetelor cu volum mic de activitate. Se vor lua in considerare si         |
| concluziile studiului privind rationalizarea instantelor finantat de Banca   |
| Mondiala, care va fi finalizat si dezbatut in aprilie 2005                   |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006   | Buget CSM 2005       | CSM          | Propunere CSM        |
|                 | existent             | MJ           | cuprinzand           |
|                 |                      |              | schimbarile necesare |
|                 |                      |              | privind              |
|                 |                      |              | rationalizarea       |
|                 |                      |              | instantelor si       |
|                 |                      |              | parchetelor          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Elaborarea unui proiect de act normativ privind reorganizarea           |
| instantelor si parchetelor                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| Martie 2006     | Buget MJ 2006        | MJ           | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Eficientizarea activitatii Ministerului Public                          |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Evaluarea structurii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si |
| Justitie din perspectiva eficientei activitatii si formularea de propuneri   |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Buget CSM 2005       | CSM          | Raport de evaluare   |
|                 | existent             |              | Propuneri adoptate   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Elaborarea unui proiect de act normativ privind reorganizarea           |
| Ministerului Public pe criterii de eficienta si reglementarea statutului     |
| procurorului                                                                 |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Bugete MJ si MP 2005 | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existente            | MP           | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| Crearea unui sistem unitar si fiabil de date statistice -               |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 5.1. Actualizarea si uniformizarea indicatorilor statistici                  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Bugetele             | CSM          | Stabilirea unor      |
|                 | institutiilor        | MJ           | noi formulare        |
|                 | implicate            | MP           | statistice           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.2. Pregatirea de specialitate a grefierilor statisticieni                  |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie - Iunie| Buget SNG 2006       | SNG          | 480 statisticieni    |
| 2006            |                      |              | instruiti (1         |
|                 |                      |              | statistician pentru  |
|                 |                      |              | fiecare instanta si  |
|                 |                      |              | parchet)             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.3. Achizitionarea si conectarea in retea a echipamentului IT pentru        |
| gestionarea datelor statistice si pregatirea personalului de specialitate    |
| pentru utilizarea echipamentului                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2006 | 1. 22 milioane USD   | MJ           | Dotarea tuturor      |
|                 | cofinantare Romania  | MP           | tribunalelor si      |
|                 | pentru programul     |              | curtilor de apel si  |
|                 | Phare 2000 (din care |              | a parchetelor de pe  |
|                 | 12 mil. USD pentru MJ|              | langa acestea        |
|                 | si 10 mil. USD pentru|              |                      |
|                 | MP)                  |              | Pregatirea unui      |
|                 |                      |              | numar de 120 de      |
|                 | 2. Finantare Banca   |              | grefieri si          |
|                 | Mondiala PIBL        |              | informaticieni       |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 3. Programului Phare |              |                      |
|                 | 2004 (11,5 milioane  |              |                      |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | 4 milioane Euro      |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 2006 - 2007)         |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  6.| Reorganizarea activitatii de expertiza judiciara si responsabilizarea   |
|    | expertilor judiciari                                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| 6.1. Modificarea cadrului legislativ                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  7.| Restrangerea competentei procurorului potrivit rolului constitutional   |
|____|_________________________________________________________________________|
| 7.1. Modificarea cadrului legislativ in vederea reducerii participarii       |
| procurorului in litigiile civile (ex. Legea contenciosului administrativ)    |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2006      | Bugete MJ si MP 2005 | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existente            | MP           | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| IV.| CONSOLIDAREA CAPACITATII ADMINISTRATIVE A INSTANTELOR SI PARCHETELOR    |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Realizarea unui program sustinut de investitii, reparatii capitale si   |
|    | curente - Angajament EUCP                                               |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Stabilirea unor standarde cu privire la sediile necesare functionarii   |
| optime a instantelor si parchetelor, in functie de fiecare grad de           |
| jurisdictie                                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Noiembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Ordin al ministrului |
|                 | existent             | MP           | justitiei            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Evaluarea conformitatii sediilor existente cu standardele de functionare|
| optima, in scopul stabilirii prioritatilor si acoperirii necesitatilor pe    |
| termen mediu/lung                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2006 | Buget MJ 2006        | MJ           | Plan de investitii   |
|                 |                      | MP           | actualizat           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Finalizarea lucrarilor de investitii pentru 15 sedii de instanta si 7   |
| sedii de parchet, precum si executarea de reparatii capitale pentru 32       |
| instante si 34 de parchete, lucrari deja aprobate                            |
|______________________________________________________________________________|
|                 |                      | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 |                      | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| a) lucrari de investitii                                                     |
|                                                                              |
| 2 sedii instanta                                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 | existent             | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2 sedii parchet                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MP 2005        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 | existent             | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 13 sedii instanta                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2007  | Buget MJ 2007        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 |                      | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3 sedii parchet                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget MP 2006        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 |                      | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2 sedii parchet                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget MP 2007        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 |                      | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| b) lucrari de reparatii capitale                                             |
|                                                                              |
| 6 sedii instanta                                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 | existent             | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|                 | 8,4 milioane Euro    |              |                      |
|                 | Necesar buget MJ 2005|              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 15 sedii parchet                                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MP 2005        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 | existent             | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 19 sedii parchet                                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget MP 2006        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 |                      | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 27 sedii instanta                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2007  | Buget MJ 2007        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 |                      | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.4. Finalizarea lucrarilor de reparatii capitale si de restaurare a         |
| Palatului de Justitie din Bucuresti                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Receptia lucrarilor  |
|                 | existent             | MP           | finalizate in        |
|                 |                      |              | proportie de 100%    |
|                 | 3 milioane Euro      |              |                      |
|                 | Necesar buget MJ 2005|              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Dotarea sediilor instantelor, parchetelor si unitatilor Ministerului    |
|    | Justitiei - Angajament EUCP                                             |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Achizitionarea de bunuri necesare desfasurarii activitatii instantelor, |
| parchetelor si unitatilor subordonate Ministerului Justitiei (mobilier de    |
| birou, faxuri, copiatoare, mijloace de transport etc.)                       |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Bugete MJ si MP 2005 | MJ           | Livrarea             |
|                 | existente            | MP           | echipamentelor       |
|_________________|______________________|              |                      |
| Decembrie 2006  | Bugete MJ, MP 2006   |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Propunere Banca      |              |                      |
|                 | Mondiala 2006 - 2007 |              |                      |
|_________________|______________________|              |                      |
| Decembrie 2007  | Buget MJ 2006        |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Propunere Banca      |              |                      |
|                 | Mondiala (derulare   |              |                      |
|                 | credit 2006 - 2007)  |              |                      |
|                 | si                   |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget MP 2007        |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Dotarea instantelor cu echipament pentru inregistrarea sedintelor de    |
| judecata, instalatii de distorsionare a vocii, birotica                      |
|______________________________________________________________________________|
| Curti de apel - | 6,9 milioane Euro    | MJ           | Achizitionare        |
| Septembrie 2005 | Necesar buget MJ 2005|              | echipamente          |
|                 |                      |              |                      |
| Tribunale si    | Buget MJ 2006        |              |                      |
| judecatorii -   |                      |              |                      |
| Decembrie 2006  |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  V.| CONTINUAREA PROCESULUI DE INFORMATIZARE A SISTEMULUI JUDICIAR -         |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Dotarea sistemului judiciar cu aparatura informatica necesara si cu     |
|    | licente software                                                        |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Elaborarea unei noi Strategii de informatizare a sistemului judiciar    |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Buget MJ 2005        | MJ           | Hotarare de Guvern   |
|                 | existent             |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Continuarea dotarii instantelor, parchetelor, penitenciarelor si a      |
| celorlalte institutii ale sistemului judiciar cu echipamente IT si aplicatii |
| software, conform strategiei de informatizare a sistemului judiciar          |
|______________________________________________________________________________|
|Septembrie 2005 -| 1. 22 milioane USD   | MJ           | Livrarea             |
|Decembrie 2007   | cofinantare Romania  | MP           | echipamentelor si    |
|                 | pentru programul     | ANP          | instalarea           |
|                 | Phare 2000 (din care |              | aplicatiilor software|
|                 | 12 mil. USD pentru MJ|              |                      |
|                 | si 10 mil. USD pentru|              |                      |
|                 | MP)                  |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 2. Programul Phare   |              |                      |
|                 | 2004 11,5 milioane   |              |                      |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | 4 milioane Euro      |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 2006 - 2007          |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 3. Propunere         |              |                      |
|                 | finantare Phare      |              |                      |
|                 | multianual 2005 -    |              |                      |
|                 | 2006                 |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 4. Propunere de      |              |                      |
|                 | finantare Banca      |              |                      |
|                 | Mondiala             |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 5. Bugete MJ, MP     |              |                      |
|                 | 2006, 2007           |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2. Dezvoltarea infrastructurii de comunicatii in cadrul sistemului judiciar  |
|______________________________________________________________________________|
| 2.1. Realizarea/dezvoltarea retelelor de comunicatii LAN in sediile MJ,      |
| instante, parchete si penitenciare si in celelalte institutii ale sistemului |
| judiciar                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
|Septembrie 2005 -| 1. 22 milioane USD   | MJ           | Functionarea         |
|Decembrie 2007   | cofinantare Romania  | MP           | sistemului integrat  |
|                 | pentru programul     | ANP          | pentru locatiile     |
|                 | Phare 2000 (din care | ONRC         | stabilite            |
|                 | 12 mil. USD pentru MJ|              |                      |
|                 | si 10 mil. USD pentru|              |                      |
|                 | MP)                  |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 2. Programul Phare   |              |                      |
|                 | 2004 11,5 milioane   |              |                      |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | 4 milioane Euro      |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 2006 - 2007          |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 3. Propunere         |              |                      |
|                 | finantare Phare      |              |                      |
|                 | multianual 2005 -    |              |                      |
|                 | 2006                 |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 4. Propunere         |              |                      |
|                 | finantare Banca      |              |                      |
|                 | Mondiala             |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 5. Bugete institutii |              |                      |
|                 | implicate            |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 6. Venituri proprii  |              |                      |
|                 | ONRC                 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Asigurarea serviciilor de comunicatii WAN pentru MJ, 96 de instante     |
| situate in orasele resedinta de judet, 37 de parchete si 46 unitati          |
| penitenciare                                                                 |
|______________________________________________________________________________|
|Decembrie 2005   | Bugete MJ si MP      | MJ           | Functionarea         |
|                 | existente            | MP           | sistemului integrat  |
|                 |                      | ANP          | pentru locatiile     |
|                 | si 315.000 Euro      |              | stabilite            |
|                 | Necesar buget MJ 2005|              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Extinderea serviciilor de comunicatii WAN pentru toate instantele,      |
| parchetele, penitenciarele si celelalte institutii din sistemul judiciar     |
|______________________________________________________________________________|
|Ianuarie 2006 -  | Bugete institutii    | MJ           |                      |
|Decembrie 2007   | responsabile 2006 -  | MP           |                      |
|                 | 2007                 | ANP          |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.4. Dezvoltarea de aplicatii software pentru gestionarea diverselor         |
| activitati nejudiciare din sistem (resurse umane, aspecte financiare etc.)   |
|______________________________________________________________________________|
|Septembrie 2007  | Propunere finantare  | MJ           | Instalarea           |
|                 | Phare 2006           | MP           | aplicatiilor software|
|                 |                      | PNA          |                      |
|                 | Fonduri bugetare si  | ANP          |                      |
|                 | extrabugetare        | ONRC         |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3. Extinderea implementarii sistemului ECRIS (CDMS & LLDS)                   |
|______________________________________________________________________________|
| 3.1. Actualizarea bazelor de date legislative si de jurisprudenta            |
|______________________________________________________________________________|
|Ianuarie 2005 -  | Bugete MJ si MP 2005 | MJ           | Interoperabilitatea  |
|Decembrie 2007   | existente            | MP           | sistemelor si        |
|                 | Bugete MJ si MP      |              | disponibilitatea     |
|                 | 2006, 2007           |              | datelor actualizate  |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Accesul magistratilor|
|                 |                      |              | la bazele de date    |
|                 |                      |              | actualizate          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Completarea si extinderea ECRIS, conform necesitatilor beneficiarilor,  |
| si interoperabilitatea cu alte sisteme informatice                           |
|______________________________________________________________________________|
|Ianuarie 2005 -  | Bugete institutii    | MJ           | Interoperabilitatea  |
|Decembrie 2007   | responsabile 2005    | MP           | sistemelor si        |
|                 | existente            | PNA          | disponibilitatea     |
|                 |                      | ANP          | datelor actualizate  |
|                 | Bugete institutii    | ONRC         |                      |
|                 | responsabile 2006,   |              | Accesul magistratilor|
|                 | 2007                 |              | la bazele de date    |
|                 |                      |              | actualizate          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.3. Crearea si administrarea unei structuri web tip portal prin intermediul |
| careia sa fie extrase din sistemul ECRIS date de interes public privind      |
| activitatea instantelor si parchetelor, inclusiv jurisprudenta relevanta     |
|______________________________________________________________________________|
|Septembrie 2005 -| Buget MJ 2005        | MJ           | Portal functional    |
|Decembrie 2007   | existent             |              | pentru cele 30 de    |
|                 |                      |              | instante la care     |
|                 |                      |              | este instalat        |
|                 |                      |              | programul ECRIS -    |
|                 |                      |              | 1 septembrie 2005    |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Extinderea portalului|
|                 |                      |              | la toate curtile de  |
|                 |                      |              | apel si tribunalele -|
|                 |                      |              | 1 decembrie 2005     |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Accesul magistratilor|
|                 |                      |              | la baze de date      |
|                 |                      |              | actualizate          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Asigurarea resurselor umane necesare si pregatirea personalului in      |
|    | domeniul informatic                                                     |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Suplimentarea schemei de personal cu 10 posturi in minister             |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Buget MJ 2006, 2007  | MJ           | Hotarare de Guvern   |
| Ianuarie 2007   |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Suplimentarea schemei de personal cu 140 posturi la parchete si crearea |
| unei Directii de Exploatare a Tehnologiei Informatiei in cadrul PICCJ        |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Buget MP 2006, 2007  | MP           | Hotarare de Guvern   |
| Ianuarie 2007   |                      |              | - ianuarie 2006      |
|                 |                      |              | pentru crearea       |
|                 |                      |              | Directiei si         |
|                 |                      |              | suplimentarea cu 70  |
|                 |                      |              | de posturi           |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Hotarare             |
|                 |                      |              | de Guvern - ianuarie |
|                 |                      |              | 2007 pentru          |
|                 |                      |              | suplimentarea cu 70  |
|                 |                      |              | de posturi           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.3. Pregatirea personalului din sistemul judiciar in domeniul IT            |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie -    | 22 milioane USD,     | INM          | 4 sesiuni de         |
| Decembrie 2005  | cofinantare Romania  | SNG          | pregatire            |
|                 | program Phare 2000   | MJ           |                      |
|                 | (din care            | MP           |                      |
|                 | 12 mil. USD pentru MJ| PNA          |                      |
|                 | si 10 mil. USD pentru| ANP          |                      |
|                 | MP)                  | ONRC         |                      |
|                 |                      |              |                      |
| 2006 - 2007     | 1. Programul Phare   |              | 7 sesiuni/an         |
|                 | 2004 (11,5 milioane  |              |                      |
|                 | Euro fonduri CE plus |              |                      |
|                 | 4 milioane Euro      |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 2006 - 2007).        |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 2. Propunere de      |              |                      |
|                 | finantare Phare      |              |                      |
|                 | multianual 2005 -    |              |                      |
|                 | 2006                 |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 3. Propunere de      |              |                      |
|                 | finantare Banca      |              |                      |
|                 | Mondiala             |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 4. Bugetul de stat   |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 5. Venituri proprii  |              |                      |
|                 | ONRC                 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| VI.|  ADMINISTRAREA ECONOMICO-FINANCIARA A INSTANTELOR SI PARCHETELOR        |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Aplicarea noilor prevederi legislative (Legea nr. 304/2004, titlul VIII)|
|    | cu privire la gestiunea economico-financiara si administrativa a        |
|    | instantelor si parchetelor                                              |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Recrutarea in mod transparent, prin concurs, a managerilor economici la |
| nivelul curtilor de apel si parchetelor de pe langa acestea si reorganizarea |
| functiei de director economic la nivelul tribunalelor (personal deja         |
| existent) - Angajament EUCP                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie - Iunie | 56.000 Euro          | MJ           | 1 iulie 2005 - toate |
| 2005            | Necesar buget MJ 2005| MP           | posturile de manageri|
|                 |                      | Curtile de   | economici sunt       |
|                 | 56.000 Euro          | apel         | ocupate              |
|                 | Necesar buget MP 2005| Parchetele de|                      |
|                 |                      | pe langa     |                      |
|                 |                      | curtile de   |                      |
|                 |                      | apel         |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Infiintarea la nivelul curtilor de apel si a parchetelor de pe langa    |
| acestea a departamentelor economico-financiare si administrative             |
|______________________________________________________________________________|
| Aprilie - Iunie | 90.000 Euro          | Curtile de   | Functionarea - prin  |
| 2005            | Necesar buget MJ 2005| apel         | infiintare sau       |
|                 |                      | Parchetele de| reorganizare - a unui|
|                 | 90.000 Euro          | pe langa     | numar total de       |
|                 | Necesar buget MP 2005| curtile de   | 115 departamente     |
|                 |                      | apel         | economico-financiare |
|                 |                      |              | la nivelul intregului|
|                 |                      |              | sistem judiciar      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Reglementarea statutului managerilor economici                          |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Stabilirea atributiilor pentru managerii economici, precum si a         |
| procedurilor disciplinare, cu garantii procedurale adecvate, si asigurarea   |
| unei salarizari corespunzatoare - Angajament EUCP                            |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Bugetul MJ 2005      | MJ           | Proiect de act       |
|                 |                      | CSM          | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat     |
|                 |                      |              | de catre Guvern      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Plata drepturilor salariale restante (Angajament EUCP) si asigurarea    |
|    | salarizarii adecvate si nediscriminatorii a magistratilor si            |
|    | personalului auxiliar                                                   |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Plata sumelor datorate magistratilor si personalului auxiliar de        |
| specialitate in baza titlurilor executorii existente la data de 1 martie 2005|
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Necesar 16 milioane  | MJ           | Efectuarea platilor  |
|                 | Euro                 | MFP          |                      |
|                 | Buget MJ 2005        |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Plata sumelor datorate ca drepturi salariale magistratilor si           |
| personalului auxiliar de specialitate, pentru care nu exista hotarari        |
| judecatoresti aferente perioadei 2000 - 2004                                 |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Necesar 14 milioane  | MJ           | Efectuarea platilor  |
|                 | Euro                 | MFP          |                      |
|                 | Buget MJ 2005        |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.3. Eliminarea discriminarii cauzate de acordarea sporului salarial de 40%  |
| pentru anumite categorii de magistrati                                       |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2006,       | MJ           | Legea de aprobare a  |
|                 | potrivit nivelului de| MP           | bugetului pentru     |
|                 | salarizare care va fi| MFP          | anul 2006            |
|                 | aprobat              |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|VII.| IMBUNATATIREA ACTIVITATII DE EXECUTARE A HOTARARILOR JUDECATORESTI -    |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Imbunatatirea sistemului de executare a hotararilor judecatoresti in    |
|    | materie civila lato sensu                                               |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Elaborarea unui proiect de act normativ pentru eliminarea conditiei de  |
| plata in avans a onorariilor executorilor judecatoresti pentru persoanele cu |
| venit redus                                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Evaluarea sistemului de executare silita din punct de vedere al         |
| volumului de activitate si al calitatii actelor efectuate de executorii      |
|judecatoresti                                                                 |
|______________________________________________________________________________|
| Mai - Septembrie| Buget MJ 2005        | MJ           | Raport al inspectiei |
| 2005            | existent             |              | MJ cu propuneri de   |
|                 |                      |              | imbunatatire a       |
|                 |                      |              | activitatii de       |
|                 |                      |              | executare, inclusiv  |
|                 |                      |              | privind cresterea    |
|                 |                      |              | numarului            |
|                 |                      |              | executorilor         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Eliminarea prevederilor care impiedica executarea creantelor cetatenilor|
| si persoanelor juridice de drept privat impotriva statului si institutiilor  |
| publice                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Noiembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Aprobarea de catre   |
|                 | existent             | MFP          | Guvern a proiectului |
|                 |                      |              | de act normativ de   |
|                 |                      |              | abrogare a           |
|                 |                      |              | O.G. nr. 22/2002     |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.4. Elaborarea unui proiect de act normativ in vederea reducerii duratei, a |
| simplificarii si a cresterii transparentei procedurilor de executare a       |
| hotararilor judecatoresti                                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| GARANTAREA ACCESULUI LIBER LA JUSTITIE                                  |
|____|_________________________________________________________________________|
|  I.| CONSOLIDAREA CADRULUI LEGISLATIV                                        |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Asigurarea accesului efectiv la justitie pentru toti cetatenii -        |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Efectuarea unui studiu de drept comparat cu privire la reglementarea    |
| taxei de timbru                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Buget MJ 2005        | MJ           | Prezentare studiu    |
|                 | existent             | Agent        |                      |
|                 |                      | guvernamental|                      |
|                 |                      | pentru CEDO  |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Modificarea cadrului legislativ cu privire la cuantum, mecanismul de    |
| calculare a taxelor de timbru, scutiri, amanari, esalonari                   |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             | MFP          | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Efectuarea unui studiu in scopul stabilirii de criterii obiective pentru|
| acordarea asistentei juridice gratuite in materie civila si de masuri pentru |
| imbunatatirea calitatii asistentei juridice gratuite in toate cauzele        |
|______________________________________________________________________________|
| Iulie 2005      | Buget MJ 2005        | MJ           | Prezentare concluzii |
|                 | existent             | Agent        | studiu               |
|                 |                      | guvernamental|                      |
|                 |                      | pentru CEDO  |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.4. Elaborarea, pe baza studiului efectuat, a unui proiect de act normativ  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         | |_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.5. Elaborarea unui proiect de act normativ pentru acordarea de facilitati  |
| la plata cautiunii in materie civila si comerciala                           |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         | |_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.6. Elaborarea unui studiu de fezabilitate privind impactul socio-economic, |
| financiar, institutional si statistic al introducerii de noi prevederi cu    |
| privire la asistenta juridica gratuita                                       |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2006  | Buget MJ 2006 plus   | MJ           | Prezentare concluzii |
|                 | program PHARE 2004   |              | studiu               |
|                 | (1,2 milioane Euro   |              |                      |
|                 | fonduri CE plus      |              |                      |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 50.000 Euro          |              |                      |
|                 | 2006 - 2007)         |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| II.| ASIGURAREA IN PRACTICA A ACCESULUI LIBER LA JUSTITIE - Angajament EUCP  |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Informarea cetatenilor cu privire la formele si conditiile de obtinere a|
|    | asistentei juridice gratuite                                            |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Initierea de campanii de informare                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Phare 2004 (1,2      | MJ           | Numar de actiuni de  |
| Decembrie 2006  | milioane Euro fonduri|              | informare            |
|                 | CE plus cofinantare  |              |                      |
|                 | Romania 50.000 Euro) |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Elaborarea de brosuri in materia acordarii asistentei juridice          |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Phare 2004 (1,2      | MJ           | Publicarea brosurilor|
| Decembrie 2006  | milioane Euro fonduri|              | si punerea acestora  |
|                 | CE plus cofinantare  |              | la dispozitia        |
|                 | Romania 50.000 Euro) |              | publicului           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Asigurarea accesului la justitie si a dreptului la aparare              |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Majorarea tarifelor aferente onorariilor avocatilor numiti din oficiu   |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | 1,4 milioane Euro    | MJ           | Plata onorariilor    |
|                 | necesar buget MJ 2005|              | majorate             |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget MJ 2006, 2007  |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Asigurarea interpretilor in cadrul procedurilor judiciare pentru        |
| persoanele care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana                       |
|______________________________________________________________________________|
| Permanent,      | Bugete MJ si MP 2005 | MJ           | Numarul cauzelor in  |
| incepand cu     | existente            | MP           | care a fost asigurata|
| ianuarie 2005   |                      |              | interpretarea        |
|                 | Bugete MJ si MP 2006,|              |                      |
|                 | 2007                 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Asigurarea accesului la consultanta juridica a condamnatilor definitiv  |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Protocol intre MJ si |
|                 | existent             | ANP          | barouri              |
|                 |                      | Barouri      |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Imbunatatirea bazei de date statistice privind acordarea asistentei     |
|    | juridice gratuite                                                       |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Colectarea datelor statistice privind acordarea asistentei juridice     |
| gratuite (numar de cauze, numar de avocati si interpreti implicati, precum si|
| calificarea acestora etc.)                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Bugete MJ 2005       | MJ           | Existenta unei baze  |
|                 | existent             | UNBR         | de date actualizate  |
|                 |                      |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  6.| JUSTITIA PENTRU MINORI - Angajament EUCP                                |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Evaluarea sistemului justitiei pentru minori (necesitati de personal si |
|    | spatii), in vederea instrumentarii si judecarii in bune conditii a      |
|    | cauzelor cu minori, precum si pentru executarea masurilor educative sau |
|    | a pedepselor pronuntate                                                 |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Obtinere date statistice privind minorii implicati in proceduri         |
| judiciare                                                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Bugete MJ 2005       | MJ           | Obtinere date        |
|                 | existent             | MP           | statistice           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Analiza datelor statistice referitoare la minorii implicati in proceduri|
| judiciare (cercetati, condamnati si victime), defalcat pe judete             |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | 4.000 Euro           | MJ           | Stabilire:           |
|                 | Necesar buget MJ 2005| MP           | - numar judecatori,  |
|                 |                      |              | procurori, personal  |
|                 |                      |              | auxiliar care sa faca|
|                 |                      |              | parte din sectiile si|
|                 |                      |              | completele           |
|                 |                      |              | specializate;        |
|                 |                      |              | - numar personal     |
|                 |                      |              | educativ implicat in |
|                 |                      |              | protectia judiciara a|
|                 |                      |              | minorilor;           |
|                 |                      |              | - spatii necesare    |
|                 |                      |              | pentru functionarea  |
|                 |                      |              | sectiilor si         |
|                 |                      |              | completelor          |
|                 |                      |              | specializate         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Asigurarea numarului optim de personal implicat in domeniul justitiei   |
| pentru minori (judecatori, procurori, personal auxiliar, personal educativ), |
| pe baza analizei statistice                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Bugete MJ si MP 2006 | MJ           | Alocarea catre       |
|                 |                      | MP           | sectiile si          |
|                 |                      |              | completele           |
|                 |                      |              | specializate a       |
|                 |                      |              | numarului optim de   |
|                 |                      |              | judecatori, procurori|
|                 |                      |              | si personal auxiliar |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Imbunatatirea cadrului legislativ                                       |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Elaborarea unor propuneri de reglementare unitara pentru simplificarea  |
| procedurilor si sporirea garantiilor procedurale acordate minorilor          |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2006      | Buget MJ 2006        | MJ           | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Specializarea magistratilor si a altor categorii de personal din        |
|    | sistemul judiciar                                                       |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Pregatirea profesionala a magistratilor si a altor categorii de personal|
| cu atributii in domeniu                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2005 - | Program PHARE 2003   | CSM          | 10 seminarii pentru  |
| Decembrie 2007  | (1,1 milioane Euro   | INM          | 700 de profesionisti |
|                 | fonduri CE plus      | SNG          | specializati -       |
|                 | 223.000 Euro         | MJ           | octombrie 2006       |
|                 | cofinantare Romania) | MP           |                      |
|                 |                      |              | 20 sesiuni de        |
|                 | Bugete INM si SNG    |              | pregatire - decembrie|
|                 | 2006 - 2007          |              | 2007                 |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | sesiuni de pregatire |
|                 |                      |              | organizate de INM,   |
|                 |                      |              | SNG si curtile de    |
|                 |                      |              | apel                 |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Crearea infrastructurii pentru functionarea in bune conditii a justitiei|
|    | pentru minori - Angajament EUCP                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Crearea unor servicii educative specializate pentru minori              |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Program PHARE 2003   | MJ           | Servicii educative   |
|                 | (1,1 milioane Euro   |              | specializate         |
|                 | fonduri CE plus      |              | functionale          |
|                 | 223.000 Euro         |              |                      |
|                 | cofinantare Romania) |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget MJ 2006        |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Infiintarea sectiilor si completelor specializate                       |
|______________________________________________________________________________|
| Septembrie 2005 | Buget MJ 2005        | MJ           | Numar sectii si      |
| - Septembrie    | existent             |              | complete specializate|
| 2007            | Bugete MJ 2006, 2007 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.3. Crearea unui centru de documentare si informare accesibil               |
| profesionistilor in domeniu                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2006  | Program Phare 2003   | MJ           | Centru de documentare|
|                 | (1,1 milioane Euro   | MP           | operational          |
|                 | fonduri CE plus      |              |                      |
|                 | 223.000 Euro         |              |                      |
|                 | cofinantare Romania) |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget MJ 2006        |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.4. Dotarea spatiilor special destinate audierii si judecarii cauzelor cu   |
| minori (mobilier si aparatura audio - video)                                 |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2007  | Buget MJ si MP 2007  | MJ           | Livrarea mobilierului|
|                 |                      | MP           | si aparaturii        |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Propunere finantare  |              |                      |
|                 | Phare 2005           |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  7.| CONSOLIDAREA MEDIULUI DE AFACERI                                        |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Accelerarea si simplificarea procedurilor de insolventa                 |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Imbunatatirea cadrului legislativ si institutional pentru stabilirea    |
| unor proceduri unitare si eficiente si pentru eliminarea barierelor la       |
| iesirea de pe piata                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Iulie 2005      | Buget MJ 2005 plus   | MJ           | Proiect de act       |
|                 | Program Phare 2002   |              | normativ supus       |
|                 | privind insolventa   |              | dezbaterii publice   |
|                 | (1,55 milioane Euro  |              |                      |
|                 | fonduri CE)          |              | Proiect de act
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Crearea unei aplicatii pentru sectiile/completele specializate in acest |
| domeniu care sa permita evidenta informatizata a dosarelor de faliment       |
| si a unui web-site, care sa ofere accesul la informatii de interes public si |
| formulare standardizate                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Martie 2006     | Buget MJ 2005 plus   | MJ           | Instalare program    |
|                 | Program Phare 2002   |              | informatic si        |
|                 | privind insolventa   |              | web-site             |
|                 | (1,55 milioane Euro  |              |                      |
|                 | fonduri CE)          |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Crearea unui manual de bune practici privind procedurile de faliment    |
| care va cuprinde formulare standardizate, practica judiciara relevanta la    |
| nivel european, precum si un ghid de folosire a aplicatiei informatice       |
|______________________________________________________________________________|
| Martie 2006     | Buget MJ 2005 plus   | MJ           | Publicarea manualului|
|                 | Program Phare 2002   |              |                      |
|                 | privind insolventa   |              |                      |
|                 | (1,55 milioane Euro  |              |                      |
|                 | fonduri CE)          |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.4. Pregatirea practicienilor - judecatori-sindici, lichidatori, personal   |
| auxiliar                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| Martie 2006     | Buget MJ 2005 plus   | INM          | Pregatirea a peste   |
|                 | Program Phare 2002   | SNG          | 500 de practicieni   |
|                 | privind insolventa   |              |                      |
|                 | (1,55 milioane Euro  |              |                      |
|                 | fonduri CE)          |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Pregatirea magistratilor si imbunatatirea procedurilor judiciare pentru |
|    | rezolvarea cauzelor privind mediul de afaceri                           |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Specializarea judecatorilor si procurorilor (societati comerciale,      |
| concurenta, alte domenii economice)                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2005 - | Bugete INM si MP 2005| INM          | A se vedea           |
| Decembrie 2007  | existente            | MP           | sub-sectiunea        |
|                 |                      |              | "Specializarea       |
|                 | Bugete INM si MP     |              | activitatii de       |
|                 | 2006, 2007           |              | judecata"            |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Program Phare 2002   |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Unificarea practicii judiciare in materie comerciala                    |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea sectiunea C. II.                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| 2.3. Reducerea duratei procedurilor judiciare in materie comerciala          |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea sectiunea D. I.                                                   |
|______________________________________________________________________________|
|  8.| CONSOLIDAREA CADRULUI INSTITUTIONAL SI LEGISLATIV IN DOMENIUL COOPERARII|
|    | JUDICIARE INTERNATIONALE                                                |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Armonizarea legislatiei romane in domeniul cooperarii judiciare         |
|    | internationale cu legislatia comunitara                                 |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea        |
| judiciara in materie penala                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Bugete MJ 2005       | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Asigurarea compatibilitatii retelelor judiciare romane in materie       |
|    | penala, civila si comerciala, cu retelele judiciare europene similare   |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Specializarea membrilor retelelor                                       |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie -      | Program bilateral    | MJ           | 12 sesiuni de        |
| Decembrie 2005  | EIPA Luxemburg plus  | CSM          | pregatire            |
|                 | cofinantare Romania  |              |                      |
|                 | 24.000 Euro          |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | 6.000 Euro Fundatia  |              |                      |
|                 | Hans Seidel          |              |                      |
|                 |                      |              |                      |
|                 | Buget MJ 2005        |              |                      |
|                 | existent             |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Actualizarea Ghidurilor electronice de cooperare judiciara              |
| internationala                                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Trimestrial,    | Buget MJ 2005        | MJ           | Publicare informatie |
| incepand cu     | existent             |              | actualizata          |
| aprilie 2005    |                      |              |                      |
|                 | Bugete MJ si MP 2006,|              |                      |
|                 | 2007                 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Achizitionarea de documentatie juridica de specialitate in domeniul     |
| dreptului comunitar                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Propunere Phare 2005 | MJ           | Achizitionare        |
| Octombrie 2007  |                      | MP           | documentatie         |
|                 | Bugete MJ si MP 2006,|              |                      |
|                 | 2007                 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.4. Crearea si administrarea paginilor WEB pentru retelele judiciare si     |
| elaborarea Atlasului judiciar roman                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006 - | Propunere Phare 2005 | MJ           | Publicare informatie |
| Octombrie 2007  | plus bugete MJ 2006, |              | pe web-site          |
|                 | 2007                 |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Pregatirea retelei judecatorilor specializati in solutionarea cauzelor  |
|    | de trafic de fiinte umane                                               |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Pregatirea specializata a membrilor retelei                             |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Programe             | MJ           | 8 sesiuni de         |
|                 | internationale,      |              | pregatire            |
|                 | regionale si         |              |                      |
|                 | comunitare de        |              |                      |
|                 | finantare, TAIEX,    |              |                      |
|                 | Ambasada SUA, OIM    |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Aplicarea dispozitiilor referitoare la efectuarea audierilor prin       |
|    | video-conferinta cuprinse in Legea nr. 302/2004 privind cooperarea      |
|    | judiciara internationala in materie penala                              |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Achizitionarea aparaturii necesare pentru Curtea de Apel Bucuresti      |
|______________________________________________________________________________|
| Martie 2006     | Buget MJ 2006        | MJ           | Livrare echipament   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Dotarea celorlalte curti de apel                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2007  | Propunere Phare 2005 | MJ           | Livrare echipament   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| Dezvoltarea cooperarii cu EUROJUST - Angajament EUCP                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| 5.1. Incheierea unui acord de colaborare intre Romania si EUROJUST           |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Buget MJ 2005        | MJ           | Semnare acord        |
|                 | existent             |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.2. Detasarea unui magistrat de legatura la EUROJUST (perioada preaderare)  |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005 -| Buget MP 2006        | MP           | Ocuparea postului    |
| Decembrie 2006  |                      | CSM          |                      |
|                 |                      | MJ           |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  9.| CONSOLIDAREA SISTEMULUI PENITENCIAR POTRIVIT STANDARDELOR EUROPENE      |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Continuarea procesului de demilitarizare a sistemului administratiei    |
|    | penitenciare                                                            |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Finantarea celor 3.000 de posturi vacante si suplimentarea numarului de |
| personal cu 1.600 posturi                                                    |
|______________________________________________________________________________|
| 2006 - 2007     | Buget ANP 2006, 2007 | MJ           | Raport de 1/3 intre  |
|                 |                      | ANP          | personalul de        |
|                 |                      |              | supraveghere si      |
|                 |                      |              | detinut, potrivit    |
|                 |                      |              | standardelor europene|
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Pregatirea initiala si specializarea personalului, in concordanta cu    |
| noul statut                                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Semestrial,     | Buget ANP 2005       | ANP          | Numar persoane       |
| incepand cu     | existent             |              | instruite            |
| iulie 2005      |                      |              |                      |
|                 | Buget ANP 2006       |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Imbunatatirea conditiilor de detentie la nivelul normelor europene -    |
|    | Angajament EUCP                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Elaborarea studiilor de pre-fezabilitate si fezabilitate pentru         |
| construirea a 4 noi penitenciare cu o capacitate de 1.000 locuri fiecare,    |
| precum si pentru contractarea lucrarilor si modernizarea spatiilor de        |
| detentie la 6 penitenciare                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| 2005 - 2006     | Buget ANP 2005       | ANP          | Elaborarea studiilor |
|                 | existent             |              | si inceperea         |
|                 |                      |              | lucrarilor de        |
|                 | Buget ANP 2006       |              | executie             |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Asigurarea conditiilor necesare pentru desfasurarea activitatilor       |
| educationale si sportive                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| 2006 - 2007     | Buget ANP 2006       | ANP          | Numar de spatii      |
|                 |                      |              | dotate si amenajate  |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Consolidarea strategiei in domeniul reinsertiei sociale a detinutilor   |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Elaborarea unui nou sistem de evaluare si planificare a executarii      |
| pedepsei. Constituirea si functionarea unor echipe interdisciplinare pentru  |
| planificarea executarii pedepsei, in toate penitenciarele                    |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Buget ANP 2005       | ANP          | Numar echipe         |
|                 | existent             |              | interdisciplinare    |
|                 |                      |              | constituite          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 3.2. Dotarea centrelor de reeducare de la Gaesti, Buzias si Tg. Ocna,        |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005 -| Program Phare 2003   | ANP          | Livrare echipament   |
| Decembrie 2006  | (500.000 Euro fonduri|              |                      |
|                 | CE plus 150.000 Euro |              |                      |
|                 | cofinantare Romania) |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Imbunatatirea asistentei medicale, prevenirea si combaterea drogurilor  |
|    | in penitenciare                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Educatie medicala preventiva si testare/tratament consimtite ale        |
| detinutilor privind bolile cu transmitere sexuala si infectia HIV/SIDA,      |
| precum si derularea proiectelor in domeniul TBC                              |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | 664.146 USD + 963.900| ANP          | Numar detinuti       |
|                 | USD finantare Fondul |              | testati/tratati si   |
|                 | Global               |              | instruiti            |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Numar de camere      |
|                 |                      |              | speciale amenajate   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Dotarea penitenciarelor cu echipamente pentru detectarea consumului de  |
| droguri de catre detinuti                                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2006  | Program PHARE 2003   | ANP          | Numar penitenciare   |
|                 | (1,5 milioane fonduri|              | dotare               |
|                 | CE plus 500.000 Euro |              |                      |
|                 | cofinantare Romania) |              |                      |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 10.| PROTECTIA VICTIMELOR SI REINTEGRAREA SOCIALA A INFRACTORILOR            |
|    | (P.V.R.S.I.)                                                            |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Reorganizarea eficienta a sistemului national de protectie a victimelor |
|    | si reintegrare sociala a infractorilor (P.V.R.S.I.)                     |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Elaborarea unui proiect privind modificarea si completarea              |
| Legii nr. 129/2002 de organizare si functionare a serviciilor de reintegrare |
| si supraveghere si a regulamentului de aplicare a acestei legi               |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Elaborarea unui proiect de lege privind statutul personalului P.V.R.S.I.|
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  2.| Asigurarea functionarii eficiente a sistemului P.V.R.S.I.               |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Masuri legislative in vederea suplimentarii numarului de posturi pentru |
| sistemul P.V.R.S.I.                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Marirea schemei de   |
|                 | existent             |              | personal cu 40       |
|                 |                      |              | posturi la nivel     |
|                 |                      |              | central si 369       |
|                 |                      |              | posturi la nivel     |
|                 |                      |              | local                |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Asigurarea finantarii posturilor suplimentare de la bugetul de stat     |
|______________________________________________________________________________|
| Ianuarie 2006   | Buget MJ 2006        |              | Numar de personal    |
|                 |                      |              | nou angajat in       |
|                 |                      |              | sistem               |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.3. Asigurarea de spatii functionale pentru desfasurarea activitatilor      |
| specifice si dotarea corespunzatoare a acestora                              |
|______________________________________________________________________________|
| 2006 - 2007     | Buget MJ 2006, 2007  | MJ           | Alocarea spatiilor   |
|                 |                      |              | si livrarea          |
|                 |                      |              | echipamentelor       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Asigurarea in practica a compensarii victimelor infractiunilor          |
|____|_________________________________________________________________________|
| Asigurarea fondurilor pentru compensarea victimelor infractiunilor, potrivit |
| Legii nr. 211/2004                                                           |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | 6,4 milioane Euro    | MJ           | Acordarea fondurilor |
|                 | Necesar Buget MJ 2005|              | pentru compensarea   |
|                 |                      |              | victimelor           |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  4.| Consolidarea coordonarii si controlului efectiv al serviciilor          |
|    | P.V.R.S.I.                                                              |
|____|_________________________________________________________________________|
| 4.1. Elaborarea Modelului romanesc de Excelenta pentru evaluarea             |
| performantelor serviciilor P.V.R.S.I.                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Global Opportunity   | MJ           | Utilizarea modelului |
|                 | Fund, Marea Britanie | Serviciile   | de excelenta de catre|
|                 |                      | locale       | serviciile P.V.R.S.I.|
|                 |                      | P.V.R.S.I.   |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.2. Elaborarea si aplicarea unor standarde nationale de performanta         |
| corespunzatoare principalelor categorii de activitati in domeniul P.V.R.S.I. |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Statistici si        |
|                 | existent             | Serviciile   | rapoarte lunare si   |
|                 |                      | locale       | anuale, incepand cu  |
|                 |                      | P.V.R.S.I.   | decembrie 2005       |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 4.3. Imbunatatirea strategiei de inspectie a serviciilor P.V.R.S.I. locale in|
| raport cu Modelul romanesc de Excelenta                                      |
|______________________________________________________________________________|
| 2006            | Buget MJ 2006        | MJ           | Strategia de         |
|                 |                      |              | inspectie revizuita  |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Inspectii efectuate  |
|                 |                      |              | in cele 41 servicii  |
|                 |                      |              | locale               |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  5.| Pregatirea profesionala a personalului de protectie a victimelor si     |
|    | reintegrare sociala a infractorilor                                     |
|____|_________________________________________________________________________|
| 5.1. Elaborarea si implementarea unei strategii pentru formarea formatorilor |
| in vederea pregatirii personalului P.V.R.S.I.                                |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006  | Buget MJ 2006        | MJ           | Recrutarea           |
|                 |                      |              | formatorilor         |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Stabilirea unui      |
|                 |                      |              | program de pregatire |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 5.2. Organizarea sistematica a unor sesiuni de pregatire initiala si continua|
| a personalului                                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2006 -| Buget MJ 2006, 2007  | MJ           | Minim 10 sesiuni de  |
| Decembrie 2007  | plus propunere Phare |              | pregatire            |
|                 | 2005                 |              |                      |
|                 |                      |              | Numar beneficiari ai |
|                 |                      |              | cursurilor de        |
|                 |                      |              | pregatire            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  6.| Extinderea si operationalizarea sistemului informatic in domeniul       |
|    | P.V.R.S.I. si pregatirea personalului de specialitate                   |
|____|_________________________________________________________________________|
| 6.1. Achizitionarea de echipamente IT                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2007  | Buget MJ 2007        | MJ           | Livrarea             |
|                 |                      |              | echipamentelor IT in |
|                 |                      |              | cele 41 servicii     |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 6.2. Dezvoltarea unui program software statistic pentru colectarea si        |
| generarea datelor referitoare la persoanele aflate in evidenta serviciilor   |
| P.V.R.S.I. locale                                                            |
|______________________________________________________________________________|
| Decembrie 2007  | Buget MJ 2007        | MJ           | Utilizarea           |
|                 |                      |              | programului statistic|
|                 |                      |              | in fiecare serviciu  |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 6.3. Pregatirea personalului serviciilor P.V.R.S.I. pentru utilizarea noului |
| pachet informatic                                                            |
|______________________________________________________________________________|
|                 |                      |              | 41 consilieri        |
|                 |                      |              | pregatiti            |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 6.4. Conectarea serviciilor locale la reteaua LAN si INTERNET                |
|______________________________________________________________________________|
|                 |                      |              | Retea P.V.R.S.I.     |
|                 |                      |              | functionala          |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 11.| PREVENIREA SI COMBATEREA CORUPTIEI DIN SISTEMUL JUDICIAR - Angajament   |
|    | EUCP                                                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1.| Asigurarea transparentei in exercitarea functiei de magistrat si        |
|    | prevenirea coruptiei                                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| 1.1. Monitorizarea publicarii declaratiilor de avere si interese pentru      |
| magistrati                                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Bugetul CSM 2005     | CSM          | Raport de            |
|                 | existent             |              | monitorizare         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.2. Desemnarea unui organism abilitat sa verifice declaratiile de avere,    |
| declaratiile de interese si starile de incompatibilitate                     |
| Angajament EUCP                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Iunie 2005      | Bugetul MJ 2005      | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 1.3. Asigurarea functionarii sistemului de distribuire aleatorie a cauzelor  |
| la toate instantele                                                          |
| Angajament EUCP                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea supra A.II.1.                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| 1.4. Asigurarea independentei procurorilor si cresterea performantelor in    |
| activitatea de urmarire penala                                               |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea supra A.I.3.                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| 1.5. Implementarea Codului deontologic actualizat al magistratilor           |
|______________________________________________________________________________|
| A se vedea supra A.I.5.                                                      |
|______________________________________________________________________________|
|  2.| Transpunerea standardelor anticoruptie ale UE, ONU, CoE si OECD privind |
|    | regimul imunitatilor                                                    |
|____|_________________________________________________________________________|
| 2.1. Elaborarea unui proiect de modificare a Legii nr. 36/1995 a notarilor   |
| publici si activitatii notariale in sensul eliminarii imunitatii notarilor - |
| Angajament EUCP                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Bugetul MJ 2005      | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|
| 2.2. Modificarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, in     |
| sensul eliminarii imunitatii executorilor judecatoresti - Angajament EUCP    |
|______________________________________________________________________________|
| Mai 2005        | Buget MJ 2005        | MJ           | Prezentare           |
|                 | existent             |              | amendamente in       |
|                 |                      |              | Comisia Juridica a   |
|                 |                      |              | Camerei Deputatilor  |
|_________________|______________________|______________|______________________|
|  3.| Cresterea integritatii si a rezistentei la coruptie a sistemului        |
|    | judiciar conform standardelor europene                                  |
|____|_________________________________________________________________________|
| 3.1. Reformarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie, pentru a fi |
| transformata intr-o unitate moderna si responsabila, in vederea eliminarii   |
| suspiciunilor cu privire la supravegherea magistratilor (reglementarea clara |
| a rolului si competentelor; responsabilizarea acestei structuri) - Angajament|
| EUCP                                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Octombrie 2005  | Buget MJ 2005        | MJ           | Proiect de act       |
|                 | existent             |              | normativ supus       |
|                 |                      |              | dezbaterii publice   |
|                 |                      |              |                      |
|                 |                      |              | Proiect de act       |
|                 |                      |              | normativ aprobat de  |
|                 |                      |              | catre Guvern         |
|_________________|______________________|______________|______________________|

    TOTAL NECESAR 2005: 56.986.000 Euro + 22 milioane USD componenta cofinantare Phare 2000 (12 milioane USD pentru MJ si 10 milioane USD pentru MP)

    LISTA ABREVIERI

    ANP    Administratia Nationala a Penitenciarelor
    CEDO   Curtea Europeana a Drepturilor Omului
    CSM    Consiliul Superior al Magistraturii
    EUCP   Document de Pozitie Comuna a Uniunii Europene (European Union Common
           Position)
    ICCJ   Inalta Curte de Casatie si Justitie
    INM    Institutul National al Magistraturii
    LAN    Local Area Network
    MFP    Ministerul Finantelor Publice
    MJ     Ministerul Justitiei
    MP     Ministerul Public
    ONRC   Oficiul National al Registrului Comertului
    PICCJ  Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
    PNA    Parchetul National Anticoruptie
    PVRSI  Protectia Victimelor si Reintegrare Sociala a Infractorilor
    SGG    Secretariatul General al Guvernului
    SNG    Scoala Nationala de Grefieri
    UNBR   Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
    WAN    Wide Area Network



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 232/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 232 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 232/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu