Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1860 din 22 decembrie 2005

pentru modificarea si completarea Procedurilor privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002

ACT EMIS DE:      GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:  MONITORUL OFICIAL  NR. 31 din 13 ianuarie 2006



    
    
     In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
    
     Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
    
     ARTICOL UNIC
     Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 310 din 10 mai 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
     1. Dupa alineatul (2) al articolului 17 se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
     "(3) Furnizorii de servicii prevazuti la alin. (1) sunt obligati sa comunice agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, la termenele, periodicitatile si in forma solicitata, toate datele si informatiile necesare Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru indeplinirea atributiilor sale prevazute de lege.
     (4) Nerespectarea obligatiei prevazute la alin. (3) se sanctioneaza potrivit prevederilor legale."
     2. La articolul 20 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
     "(2) Dispozitia de repartizare se elibereaza in vederea prezentarii persoanei in cautarea unui loc de munca, inregistrata in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, la angajator, pentru a participa la selectia organizata de acesta, cu respectarea prevederilor legale, pentru ocuparea unui loc de munca vacant."
     3. Alineatul (3) al articolului 27 va avea urmatorul cuprins:
     "(3) Beneficiarii de indemnizatii de somaj sunt obligati sa participe la programele de formare profesionala oferite si organizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, precum si la examenul de absolvire a acestora si, dupa caz, la reexaminare."
     4. La articolul 32 alineatul (1) punctul B, litera c) va avea urmatorul cuprins:
     "c) cheltuielile pentru abonamente/bilete de calatorie pe mijloacele de transport in comun si/sau cheltuielile de transport dus-intors pe traseul cel mai scurt de la domiciliu la locul de cazare, in conditiile prevazute la art. 66^1 alin. (2) lit. d) din lege;".
     5. Alineatul (4) al articolului 32 va avea urmatorul cuprins:
     "(4) Cheltuielile pentru acoperirea taxelor de autorizare a centrelor de formare profesionala din subordinea agentiilor pentru ocuparea fortei de munca si a centrelor regionale pentru formarea profesionala a adultilor ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, precum si cheltuielile privind proiectele de standarde ocupationale, respectiv standarde de pregatire profesionala, prevazute la art. 69 alin. (2) din lege, necesare organizarii programelor proprii de formare profesionala, se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj."
     6. Alineatul (3) al articolului 39 va avea urmatorul cuprins:
     "(3) In cazul programelor de formare profesionala structurate pe module, la examenul de absolvire pentru obtinerea unui certificat de calificare se pot inscrie si persoanele care au cumulat certificate de absolvire pentru toate modulele programului de la orice furnizor de formare autorizat pentru programul respectiv."
     7. La articolul 41 alineatul (2), partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
     "(2) Persoanele inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri lunare mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazute la art. 66 alin. (1) din lege, vor depune pe langa actele prevazute la alin. (1) si urmatoarele acte:".
     8. Alineatul (2) al articolului 49 va avea urmatorul cuprins:
     "(2) Persoanelor prevazute la art. 66 alin. (1) si (2) din lege li se aplica prevederile art. 37 alin. (1) lit. b) din norme, daca nu se prezinta la examenul de absolvire sau la reexaminare din alte motive decat cele neimputabile persoanei, si prevederile art. 37 alin. (6) din norme, daca numarul absentelor nemotivate depaseste 10% din totalul orelor prevazute in planul de pregatire."
     9. Alineatul (2) al articolului 51 va avea urmatorul cuprins:
     "(2) Examenul de absolvire se organizeaza in termen de cel mult 15 zile de la finalizarea programului de formare profesionala."
     10. Dupa articolul 58 se introduce un nou articol, articolul 58^1, cu urmatorul cuprins:
     "ART. 58^1
     Prin derogare de la prevederile art. 35 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, examenele de absolvire sustinute de participantii la programele de formare profesionala acordate gratuit potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se organizeaza, in termenele stabilite la art. 51 alin. (2) si la art. 58 alin. (4), conform Metodologiei certificarii formarii profesionale a adultilor."
     11. Articolul 67 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 67
     (1) In conformitate cu art. 72 din lege, completarea veniturilor consta in acordarea unei sume lunare, neimpozabile, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite si, dupa caz, reactualizate conform legii.
     (2) Prin aceasta masura se urmareste reducerea perioadei de somaj prin stimularea incadrarii in munca a somerilor care beneficiaza de indemnizatie de somaj din randul persoanelor prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) din lege."
     12. Articolul 68 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 68
     (1) Beneficiarii acestei masuri sunt persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) din lege carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj, in conditiile legii, si care, inainte de expirarea perioadei pentru care sunt indreptatite sa primeasca indemnizatia, se incadreaza in munca, pentru program normal de lucru, pe durata mai mare de 12 luni, la angajatori cu care nu au mai fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani.
     (2) Nu sunt beneficiari ai acestei masuri persoanele prevazute la alin. (1) pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c) din lege, iar ulterior, ca urmare a modificarii prin act aditional a duratei pentru care au fost incadrate in munca, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj potrivit art. 44 lit. a) din lege.
     (3) Nu au dreptul sa beneficieze de aceasta masura persoanele prevazute la alin. (1), care solicita acordarea acesteia dupa expirarea termenului prevazut la art. 40 alin. (1) din norme."
     13. Dupa alineatul (1) al articolului 69 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
     "(1^1) Termenul prevazut la art. 40 alin. (1) din norme este termen de decadere din dreptul de a beneficia de sumele reprezentand completarea veniturilor potrivit art. 72 din lege."
     14. Dupa articolul 70 se introduc sapte noi articole, articolele 70^1 - 70^7, cu urmatorul cuprins:
     "ART. 70^1
     (1) In conformitate cu art. 73^1 alin. (1) si (2) din lege, completarea veniturilor absolventilor consta in acordarea, dupa caz, a unei prime neimpozabile, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, si/sau a unei sume neimpozabile, egala cu indemnizatia de somaj la care ar mai fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
     (2) Prin masurile prevazute la art. 73^1 alin. (1) si (2) din lege se urmareste stimularea incadrarii in munca a absolventilor institutiilor de invatamant si a absolventilor scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
     Art. 70^2. - (1) Beneficiarii masurilor prevazute la art. 73^1 alin. (1) si (2) din lege sunt:
     a) absolventii care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 43^1 alin. (1) din norme, pentru prima prevazuta la art. 73^1 alin. (1) din lege;
     b) absolventii care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 43^3 alin. (1) din norme, pentru suma prevazuta la art. 73^1 alin. (2) din lege.
     (2) Nu au dreptul sa beneficieze de aceste masuri absolventii prevazuti la alin. (1), care solicita acordarea acestora dupa expirarea termenelor prevazute la art. 43^1 alin. (2) si la art. 43^3 alin. (2) din norme.
     Art. 70^3. - (1) Acordarea dreptului sub forma de prima prevazut la art. 73^1 alin. (1) din lege se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, conform art. 43^1 din norme, in baza documentelor prevazute la alin. (2) al aceluiasi articol.
     (2) Stabilirea dreptului sub forma de prima se face prin dispozitie emisa de catre directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
     (3) Dreptul sub forma de prima prevazut la art. 73^1 alin. (1) din lege se achita prin sistemul de plata general utilizat pentru plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj.
     (4) Plata dreptului prevazut la alin. (3) se face titularului sau mandatarului acestuia, stabilit prin procura speciala.
     (5) Evidentierea absolventilor care beneficiaza de prima prevazuta la art. 73^1 alin. (1) din lege si a sumelor incasate de acestia se face in baza de date a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in mod distinct.
     Art. 70^4. - (1) Trimestrial, pana la data de 15 a lunii pentru trimestrul anterior, beneficiarii drepturilor prevazute la art. 73^1 alin. (1) din lege sunt obligati sa prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrati sau, dupa caz, la care le-a fost transferat dosarul dovezile emise de angajator ca sunt incadrati.
     (2) Dovezile se vor prezenta fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.
     (3) Beneficiarilor care nu prezinta sau nu transmit dovada mentionata la alin. (1) li se va cere, in scris, de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca sa prezinte aceasta dovada in termen de 15 zile de la data primirii comunicarii.
     (4) Daca dupa doua astfel de comunicari absolventul nu prezinta actul doveditor, agentia pentru ocuparea fortei de munca va contacta angajatorul cu care s-a incheiat raportul de munca sau de serviciu, pentru clarificarea statutului acestuia.
     (5) In situatia in care, in urma contactarii angajatorului, se constata ca raportul de munca sau de serviciu al absolventului care a beneficiat de prima prevazuta la art. 73^1 alin. (1) din lege a incetat intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul unuia dintre motivele prevazute la art. 76 din lege, dreptul la aceasta prima inceteaza prin dispozitie a directorului executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca, iar recuperarea sumei se face pe baza angajamentului beneficiarului care constituie titlu executoriu.
     Art. 70^5. - (1) Acordarea sumei reprezentand dreptul prevazut la art. 73^1 alin. (2) din lege se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, conform art. 43^3 din norme, in baza documentelor prevazute la alin. (2) al aceluiasi articol.
     (2) Perioada pentru care absolventul ar mai fi avut dreptul la indemnizatie de somaj se determina prin scaderea din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, prevazuta la art. 40 alin. (1) din lege, a perioadei pentru care absolventul a beneficiat de indemnizatie de somaj.
     (3) Indemnizatia de somaj la care absolventul ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat, prevazuta la art. 73^1 alin. (2) din lege, reprezinta indemnizatia de somaj pentru intreaga perioada determinata potrivit alin. (2).
     (4) Indemnizatia de somaj pentru o luna intreaga din perioada determinata la alin. (2) se calculeaza prin aplicarea procentului de 50% asupra salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data angajarii absolventului.
     (5) Pentru fractiuni de luna din perioada determinata potrivit alin. (2), indemnizatia de somaj se calculeaza conform regulii prevazute la art. 23 alin. (2) din norme.
     Art. 70^6. - (1) Stabilirea dreptului prevazut la art. 73^1 alin. (2) din lege se face prin dispozitie emisa de catre directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
     (2) Suma reprezentand dreptul prevazut la art. 73^1 alin. (2) din lege, calculata potrivit art. 70^5, se achita prin sistemul de plata general utilizat pentru plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj.
     (3) Plata sumei prevazute la alin. (2) se face titularului sau mandatarului acestuia, stabilit prin procura speciala.
     (4) Evidentierea absolventilor care beneficiaza de dreptul prevazut la art. 73^1 alin. (2) din lege si a sumelor incasate de acestia se face in baza de date a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in mod distinct.
     Art. 70^7. - (1) Sumele reprezentand drepturile prevazute la art. 73^1 alin. (1) si (2) din lege, neincasate de beneficiar, se prescriu la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de lege.
     (2) Sumele prevazute la alin. (1) platite fara temei legal, precum si debitele create se recupereaza de la absolventii care le-au primit in mod necuvenit, potrivit prevederilor legale."
     15. Articolul 86 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 86
     Pentru a putea beneficia de subventionarea locurilor de munca din bugetul asigurarilor pentru somaj prin prestarea unei activitati in scopul dezvoltarii comunitatii locale, angajatorii trebuie sa faca, dupa caz, dovada ca:
     a) au prevazut in statut, respectiv in actul de infiintare, activitatea respectiva;
     b) sunt acreditati/autorizati, in conditiile legii, pentru derularea activitatii respective;
     c) li s-au atribuit contractele de catre autoritatile administratiei publice locale cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice."
     16. Alineatul (3) al articolului 87 va avea urmatorul cuprins:
     "(3) Odata cu aprobarea programelor de ocupare de catre autoritatile administratiei publice prevazute la alin. (1) se imputerniceste primarul sau, dupa caz, presedintele consiliului judetean sa repartizeze, in limita numarului de persoane prevazute in programul de ocupare, locurile de munca subventionate, pe lucrari si activitati pentru dezvoltarea comunitatii locale respective, si sa le distribuie angajatorilor care le organizeaza, dupa caz, pe baza contractelor atribuite cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice."
     17. Dupa alineatul (2) al articolului 90 se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
     "(3) In situatia in care din randul persoanelor incadrate in munca, pentru care a fost incheiata conventia prevazuta la alin. (2), exista persoane ale caror raporturi de munca inceteaza, in conditiile legii, inainte de expirarea duratei pentru care au fost incadrate in munca, angajatorul poate incadra in munca alte persoane din randul somerilor inregistrati in evidentele agentiei pentru ocuparea fortei de munca, cu conditia ca durata pentru care sunt incheiate contractele individuale de munca ale acestora sa nu fie mai mare decat perioada cuprinsa intre data incetarii raporturilor de munca si data expirarii duratei pentru care au fost incadrate in munca persoanele ale caror raporturi de munca au incetat.
     (4) Contractele individuale de munca pe durata determinata ale persoanelor incadrate in munca in conditiile alin. (3), in copie, se anexeaza la actul aditional incheiat la conventia prevazuta la alin. (2)."
     18. Alineatul (3) al articolului 91 va avea urmatorul cuprins:
     "(3) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avut in vedere la acordarea subventiilor, este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care se face plata."
     19. Articolul 96 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 96
     (1) Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant in conditiile art. 80 din lege vor incheia cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca o conventie, conform modelului prevazut in anexa nr. 15 la norme, in termenul de decadere de 12 luni de la data absolvirii studiilor prevazut la art. 52 din norme.
     (2) Data absolvirii studiilor, prevazuta la alin. (1), este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise in diploma sau, dupa caz, in certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant, de stat sau particular, autorizata sau acreditata in conditiile legii, daca in cuprinsul acestora nu se specifica, in mod expres, o anumita data de absolvire."
     20. Dupa litera g) a articolului 97 se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
     "h) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca absolventii incadrati in conditiile art. 80 din lege nu efectueaza rezidentiatul si/sau nu mai au obligatia de a lucra in unitatea sanitara pe o perioada egala cu durata finantarii rezidentiatului si/sau angajatorul nu mai beneficiaza pentru absolventii respectivi de alte masuri de stimulare prevazute de lege sau de subventii, indiferent de forma lor, de la bugetul general consolidat, Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetele locale, alte bugete si fonduri de stat sau locale, dupa caz."
     21. Articolul 98 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 98
     (1) Masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege se acorda angajatorilor lunar, pe o perioada de 12 luni si, respectiv, de 18 luni in cazul absolventilor din randul persoanelor cu handicap, de la data incheierii conventiei prevazute la art. 96, si constau in:
     a) scutirea, potrivit legii, de la plata contributiei de 2,5% aferente absolventilor incadrati;
     b) acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare in cuantumul prevazut la art. 80 alin. (1) lit. a) - c) din lege.
     (2) Suma reprezentand scutirea prevazuta la alin. (1) lit. a) se determina prin aplicarea contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 2,5% asupra fondului total de salarii brute lunare realizat de absolventii incadrati pentru care se incheie conventia si constituit din elementele prevazute la art. 13 din norme.
     (3) Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat in luna respectiva de absolventii incadrati in baza conventiei prevazute la art. 96.
     (4) Masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege se acorda si pentru perioada concediului de odihna.
     (5) In perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor incadrati in baza conventiei prevazute la art. 96 sunt suspendate, masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege nu se acorda.
     (6) Perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu nu face parte din perioada de acordare a masurilor de stimulare.
     (7) Masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege nu se acorda pentru luna pentru care angajatorii nu depun declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective si documentele prevazute de lege pentru verificarea si acordarea sumelor cuvenite pentru luna respectiva pana la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare aferente lunii respective sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate.
     (8) Perioada pentru care nu se acorda masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege din motivele prevazute la alin. (7) face parte din perioada de acordare a masurilor de stimulare prevazuta la alin. (1)."
     22. Articolul 99 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 99
     (1) Sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege se acorda angajatorilor conform procedurii prevazute la art. 61 din norme.
     (2) Pentru a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege, aferente unei luni, angajatorii au obligatia de a depune pana la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective urmatoarele documente:
     a) declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, in original si in copie;
     b) tabelul nominal intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 16 la norme;
     c) pontajul si statul de plata pentru luna respectiva, in copie certificata de angajator.
     (3) Angajatorii care nu depun documentele prevazute la alin. (2) in termen sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiaza de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege pentru luna respectiva.
     (4) Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege se fac in baza dispozitiilor emise de directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
     (5) Debitele provenite din acordarea masurilor de stimulare prevazute la art. 80 din lege se recupereaza potrivit prevederilor legale."
     23. Articolul 101 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 101
     (1) Angajatorii care incadreaza in munca, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar, cu modificarile si completarile ulterioare, absolventii licentiati anterior promotiei 2005, care au intrerupt perioada de efectuare a stagiaturii, beneficiaza, in vederea completarii acesteia in conditiile legii, de masurile de stimulare prevazute in aceasta ordonanta de urgenta.
     (2) Angajatorii care incadreaza in munca in vederea efectuarii rezidentiatului absolventi, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de masurile de stimulare prevazute in aceasta ordonanta de urgenta.
     (3) Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie, cu exceptia celor care efectueaza rezidentiatul potrivit legii sau care au obligatia de a lucra in unitatea sanitara cel putin o perioada egala cu durata finantarii rezidentiatului, beneficiaza, in conditiile legii, de masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege, in masura in care nu beneficiaza pentru absolventii respectivi de alte masuri de stimulare prevazute de lege."
     24. Titlul sectiunii a 3-a a capitolului VII va avea urmatorul cuprins:
     "SECTIUNEA a 3-a
     Subventii acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane in varsta de peste 45 de ani sau parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, precum si angajatorilor care, in raport cu numarul de angajati, nu au obligatia de a incadra in munca persoane cu handicap si incadreaza persoane din aceasta categorie"
     25. La articolul 103, litera a) va avea urmatorul cuprins:
     "a) angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale;".
     26. Articolul 105 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 105
     (1) Pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 85 din lege angajatorii vor incheia cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca o conventie, conform modelului prevazut in anexa nr. 19 la norme, in termenul de decadere de 12 luni de la data angajarii persoanelor din categoriile respective, prevazut la art. 59 din norme.
     (2) In vederea incheierii conventiei prevazute la alin. (1) angajatorii vor depune documentele prevazute la art. 59 alin. (3) din norme."
     27. Articolul 106 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 106
     (1) Sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege se acorda angajatorilor conform procedurii prevazute la art. 61 din norme.
     (2) Pentru a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege, aferente unei luni, angajatorii au obligatia de a depune pana la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective urmatoarele documente:
     a) declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, in original si in copie;
     b) tabelul nominal intocmit conform modelului prevazut la anexa nr. 20 la norme;
     c) pontajul si statul de plata pentru luna respectiva, in copie certificata de angajator.
     (3) Angajatorii care nu depun documentele prevazute la alin. (2) in termen sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiaza de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege pentru luna respectiva.
     (4) Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege se fac in baza dispozitiilor emise de directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
     (5) Debitele provenite din acordarea masurilor de stimulare prevazute la art. 85 din lege se recupereaza potrivit prevederilor legale."
     28. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 107
     (1) Masurile de stimulare prevazute la art. 85 alin. (1) si (2) din lege se acorda angajatorilor pe o perioada de 12 luni de la data incheierii conventiei si constau in:
     a) scutirea, potrivit legii, de la plata contributiei de 2,5% aferente persoanelor incadrate din categoriile prevazute la art. 85 alin. (1) din lege;
     b) acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se face plata.
     (2) Suma reprezentand scutirea prevazuta la alin. (1) lit. a) se determina prin aplicarea contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 2,5%, asupra fondului total de salarii brute lunare realizat de persoanele incadrate in munca din categoriile prevazute la art. 85 alin. (1) din lege, pentru care se incheie conventia, si constituit din elementele prevazute la art. 13 din norme.
     (3) Subventionarea locurilor de munca vacante pentru incadrarea in munca, in conditiile art. 85 alin. (2) din lege, a persoanelor cu handicap nu poate depasi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioada de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap incadrate in munca.
     (4) Masura de stimulare prevazuta la art. 85 alin. (5) din lege se acorda angajatorilor pe perioada angajarii, de la data incheierii conventiei pana la data indeplinirii conditiilor de pensionare, si consta in acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se face plata.
     (5) Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat in luna respectiva de persoanele incadrate in baza conventiei prevazute la art. 105.
     (6) Masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege se acorda si pentru perioada concediului de odihna.
     (7) In perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate in baza conventiei prevazute la art. 105 sunt suspendate, masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege nu se acorda.
     (8) Perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu nu face parte din perioada de acordare a masurilor de stimulare.
     (9) Masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege nu se acorda pentru luna pentru care angajatorii nu depun declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective si documentele prevazute de lege pentru verificarea si acordarea sumelor cuvenite pentru luna respectiva pana la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare aferente lunii respective sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate.
     (10) Perioada pentru care nu se acorda masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege din motivele prevazute la alin. (9) face parte din perioada de acordare a acestor masuri de stimulare."
     29. Articolul 111 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 111
     (1) Beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 2,5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si le mentin in activitate o perioada de cel putin 6 luni de la data angajarii.
     (2) De aceeasi facilitate beneficiaza si angajatorii care primesc credite in conditiile art. 86 alin. (1) si (4) din lege, numai pentru somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca incadrati peste nivelul de 60% din locurile de munca nou-create.
     (3) Angajatorii care primesc fonduri nerambursabile din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 86^1 din lege, beneficiaza de reducere la plata contributiei, potrivit alin. (1), numai pentru somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca incadrati pe alte locuri de munca decat cele nou-create ca urmare a acordarii fondurilor nerambursabile."
     30. Alineatul (2) al articolului 112 se abroga.
     31. Articolul 113 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 113
     (1) Reducerea sumei reprezentand contributia de 2,5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 93 din lege, se acorda la cererea angajatorilor, al carei model este prezentat in anexa nr. 21 la norme, insotita de urmatoarele documente:
     a) tabelul nominal cu persoanele incadrate in munca din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe care le-a mentinut in activitate o perioada de cel putin 6 luni;
     b) contractele individuale de munca, in copie, ale persoanelor cuprinse in tabelul nominal prevazut la lit. a).
     (2) Nedepunerea documentelor prevazute la alin. (1) in termenul prevazut la art. 62 alin. (1^1) din norme atrage incetarea dreptului angajatorului de a beneficia de reducerea sumei reprezentand contributia de 2,5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, prevazuta la art. 93 din lege."
     32. Articolul 115 va avea urmatorul cuprins:
     "ART. 115
     (1) Agentia pentru ocuparea fortei de munca verifica, pe baza documentelor prezentate de angajatori, corectitudinea calculelor privind reducerea contributiei datorate.
     (2) Reducerea contributiei datorate se acorda conform procedurii prevazute la art. 61 din norme, dupa caz:
     a) incepand din anul fiscal urmator celui in care s-au implinit cele 6 luni cat au fost mentinuti in activitate somerii incadrati, in situatia in care angajatorul solicita reducerea contributiei in anul implinirii celor 6 luni;
     b) din luna urmatoare solicitarii reducerii, in situatia in care angajatorul solicita reducerea in anul fiscal urmator celui in care s-au implinit cele 6 luni cat au fost mentinuti in activitate somerii incadrati, in termenul prevazut la art. 62 din norme.
     (3) Pentru a beneficia lunar, pe perioada de 6 luni, de suma reprezentand reducerea contributiei datorate, calculata potrivit art. 62 alin. (3) din norme, angajatorii au obligatia de a deduce, in conditiile legii, aceasta suma si de a depune declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, in original si in copie, pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea acestei declaratii lunare.
     (4) Angajatorii care nu fac deducerea lunara sau care nu depun declaratia lunara in termen ori o completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale sau cu date eronate pierd dreptul de a beneficia de suma cuvenita potrivit art. 93 din lege pentru luna respectiva.
     (5) Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 93 din lege se fac in baza dispozitiilor emise de directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
     (6) Debitele provenite din acordarea masurii de stimulare prevazute la art. 93 din lege se recupereaza potrivit prevederilor legale."
    
     PRIM-MINISTRU
     CALIN POPESCU-TARICEANU
    
     Contrasemneaza:
     Ministrul muncii,
     solidaritatii sociale si familiei,
     Gheorghe Barbu
    
     Ministrul finantelor publice,
     Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1860/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1860 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1860/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu