Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1753 din 6 decembrie 2006

pentru aprobarea Protocolului celei de-a patra reuniuni a Comisiei mixte romano-ungare, semnat la Oradea la 6 octombrie 2006, pentru aplicarea prevederilor Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea in domeniul protectiei mediului, semnat la Bucuresti la 26 mai 1997

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 64 din 26 ianuarie 2007



In temeiul art. 108 din Constituţia Romaniei, republicată, al art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele şi al art. 7 lit. a) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei mixte romano-ungare pentru protecţia mediului, semnat la Budapesta la 16 septembrie 2003, aprobat prin Hotărarea Guvernului nr. 926/2004,

Guvernul Romaniei adoptă prezenta hotărare.

Articol unic. - Se aprobă Protocolul*) celei de-a patra reuniuni a Comisiei mixte romano-ungare, semnat la Oradea la 6 octombrie 2006, pentru aplicarea prevederilor Acordului dintre Guvernul  Romaniei şi Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului, semnat la Bucureşti la 26 mai 1997, aprobat prin Hotărarea Guvernului nr. 1.050/2000, intrat în vigoare la 14 decembrie 2000.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

p. Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,

Attila Korodi,

secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,

Anton Niculescu,

secretar de stat

*) Protocolul este reprodus în facsimil.

PROTOCOLUL

celei de-a patra reuniuni a Comisiei mixte romano-ungare pentru aplicarea prevederilor Acordului dintre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului*)

In conformitate cu prevederile articolulului 4 din Acordul dintre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului, intrat în vigoare la 14 decembrie 2000, în perioada 1-2 septembrie 2005, a avut loc la Budapesta cea de-a treia reuniune a Comisiei Mixte romano-ungare pentru protecţia mediului.

De la ultima reuniune a Comisiei Mixte, au avut loc mai multe întalniri la nivel ministerial şi la nivel de experţi pe diverse teme de interes pentru ambele Părţi.

Pentru pregătirea celei de a patra reuniuni în plen a Comisiei Mixte, Părţile au avut discuţii la nivel de experţi în data de 5 octombrie 2006, sub coordonarea domnului Secretar de Stat Attila Korodi şi a domnului Secretar de Stat Laszlo Haraszthi.

Cea de-a patra reuniune a Comisiei Mixte din data de 6 octombrie 2006 a fost prezidată de doamna Sulfma Barbu, ministrul mediului şi gospodăririi apelor din Romania şi de domnul dr. Miklos Persanyi, ministrul mediului şi apelor din Republica Ungară, în calitate de co-preşedinţi.

Lista participanţilor la reuniune este prezentată în anexa nr. I

La întalnire a fost adoptată şi discutată următoarea ordine de zi:

1.  Analiza activităţii grupului permanent de experţi pentru ocrotirea naturii - rezultatele întalnirii desfăşurate la Felsotarkany, Ungaria, în perioada 12-13 aprilie 2006;

2.  Analiza activităţii grupului permanent de experţi privind protecţia mediului - rezultatele întalnirilor desfăşurate la Nyiregyhaza şi Oradea, în perioadele 31 ianuarie- 01 februarie 2006, respectiv 27 -28 iulie 2006;

3.  Analiza activităţii grupului ad-hoc de experţi - rezultatele întalnirilor desfăşurate la Baia Mare şi Poroszlo, în perioadele 05-06 octombrie 2005, respectiv 19-20 aprilie 2006;

4.  Inceperea activităţii grupului permanent de experţi pentru programe şi proiecte internaţionale;

5.   Informare privind stadiul actual al procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană, în baza Convenţiei de la Espoo şi a reglementărilor legale bilaterale în vigoare;

*) Traducere.

6.  Pregătirea subiectelor de mediu de interes comun care vor fi abordate în cadrul şedinţei comune de guvern din luna noiembrie 2006;

7.   Stabilirea organizării celei de-a cincea reuniuni a Comisiei Mixte pentru protecţia mediului.

In cuvantul de deschidere a celei de-a patra reuniuni, co-preşedinţii Comisiei Mixte, doamna ministru Sulfina Barbu şi domnul ministru dr. Miklos Persanyi au accentuat importanţa îndeplinirii obligaţiilor şi sarcinilor comune acceptate în Acord şi au subliniat că această nouă întalnire a Comisiei mixte are rolul de a dezvolta cooperarea bilaterală privind protecţia mediului.

Co-preşedinţii şi-au manifestat, de asemenea, satisfacţia în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată la nivelul grupurilor de experţi şi la nivelul discuţiilor premergătoare şedinţei în plen a Comisiei Mixte.

Luand în considerare reorganizarea celor doua ministere, de la ultima reuniune a Comisiei Mixte, Părţile au convenit ca pană la data de 30 octombrie 2006 să se informeze reciproc asupra modificărilor privind componenţa grupurilor de experţi.

Domnul ministru Miklos Persanyi a felicitat în mod deosebit Romania pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeană şi şi-a exprimat speranţa că statutul de membru al ambelor state va înlesni satisfacerea cat mai eficientă a cerinţelor Uniunii Europene.

De asemenea, cei doi co-preşedinţi au salutat organizarea, în luna noiembrie a acestui an, a şedinţei comune de guvern, care are protecţia mediului ca punct distinct pe ordinea de zi a acesteia.

In urma discuţiilor purtate în conformitate cu ordinea de zi, s-au luat următoarele hotărari:

1. Analiza activităţii grupului permanent de experţi pentru ocrotirea naturii - rezultatele întalnirii desfăşurate la Felsotarkany, Ungaria, în perioada 12- 13 aprilie 2006

Comisia Mixtă a audiat informarea privind cea de-a treia întalnire a grupului permanent de experţi.

Intre conducerile Parcului Naţional Criş-Mureş şi Parcul Naţional Hortobagyi, pe de o parte şi între APM Bihor şi APM Arad pe de altă parte s-a realizat schimbul de date referitoare la zonele de frontieră privind identificarea şirurilor din reţeaua Natura 2000.

Experţii au efectuat vizita în teren a siturilor Natura 2000, în perioada de vegetaţie.

Uniunea Europeană susţine cu un buget de 386 milioane Ft proiectul LIFE Natura „Protejarea vanturelului de seară în regiunea Panonică", care s-a lansat la 1 ianuarie 2006. Conducerea Parcului Naţional Criş-Mureş, ca iniţiator al proiectului, a semnat în data de 16 februarie 2006 acordul de parteneriat cu APM Bihor.

Conducerile Parcurilor Naţionale Criş-Mureş şi Hotobagyi păstrează permanent legătura cu experţii din cadrul Parcului Natural Apuseni şi în acest context au avut loc numeroase întalniri între experţi (turism ecologic, planuri de situaţie) şi s-au efectuat în comun vizite în teren.

Conducerea Parcului Naţional Criş-Mureş şi experţii APM Arad, în baza Convenţiei de la Bonn, au realizat evaluarea efectivului de dropii în regiunea de frontieră.

In data de 26 iunie 2006, reprezentanţii de la compartimentul de biodiversitate din cadrul Agenţiei pentru Protecţie a Mediului Harghita împreună cu experţii de la Parcul Naţional Criş-Mureş au efectuat un schimb de experienţă în Parcul Naţional Cheile Bicazului- Hăşmaş.

Comisia Mixtă sprijină derularea Proiectului LIFE privind protejarea speciei vipera ursini rakosiensis şi realizarea unei întrevederi între experţii unguri şi romani pană data de 31 decembrie 2006.

Comisia Mixtă adoptă Protocolul întocmit cu ocazia întalnirii Grupului permanent de experţi pentru ocrotirea naturii (anexa nr. II)

2. Analiza activităţii grupului permanent de experţi privind protecţia mediului - rezultatele întalnirilor desfăşurate la Nyiregyhaza şi Oradea, în perioadele 31 ianuarie- 01 februarie 2006, respectiv 27 -28 iulie 2006

Comisia Mixtă a audiat informarea referitoare la cele doua întalniri ale grupului permanent de experţi.

Comisia Mixtă a apreciat pozitiv faptul că, în conformitate cu programul de lucru, în luna octombrie, la Gyula, s-a organizat o întalnire de lucru, cu tematici diverse, în vederea realizării schimbului de experienţă în procesul de negociere cu UE, prezentării actelor normative privind prevenirea şi controlul integrat al poluării (IPPC), transmiterea cunoştinţelor privind procedura de emitere a autorizaţiilor integrate, a îndrumarului privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT) şi gestionarea bazei de date (EPER, PRTR).

Comisia Mixtă sprijină continuarea organizării unor astfel de întalniri. întalnirea următoare urmand se va desfăşura probabil la Bekescsaba, conform celor adoptate la cea de-a patra întalnire a grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului. Se vor aborda atribuţiile privind protecţia mediului ale consiliilor locale (judeţene) cu accent deosebit asupra activităţii de gestionare a deşeurilor.

La aceasta întalnire, pe langă experţii autorităţilor de mediu vor participa şi reprezentanţi ai consiilor locale (judeţene).

S-a subliniat importanţa faptului ca după aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, cooperarea dintre autorităţile de mediu care funcţionează în zona de frontieră să fie mai stransă şi să se pună accent în ceea ce priveşte informaţiile privind datele pentru starea mediului, schimbul de informaţii, cunoaşterea unor instalaţii care exercită presiuni asupra mediului.

Comisia Mixtă sprijină următoarele:

•   Colaborarea cu grupul permanent de experţi pentru proiecte şi programe internaţionale în ceea ce priveşte programele care au ca scop îmbunătăţirea calităţii mediului, iniţierea de proiecte (conţinutul din punct de vedere tehnic putand fi analizat în comun);

•   Colaborarea cu grupul ad-hoc de experţi în vederea stabilirii metodologiei şi realizarea unui inventar comun al surselor potenţiale de poluare din zona de frontieră, cat şi în vederea elaborării unui Regulament comun al fluxului informaţional dintre autorităţile competente de mediu, în cazul poluărilor accidentale;

•   Elaborarea unei publicaţii comune despre starea mediului în zona de frontieră romano-ungară.

Pentru aceasta, în cadrul întalnirii grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului de la Oradea s-a stabilit tematica acestei publicaţii. De asemenea, s-a stabilit că grupul va elabora materialele convenite pană la sfarşitul anului 2006.

Comisia Mixtă este de acord ca acest material informativ să fie prezentat pe site-urile celor doua ministere şi al autorităţilor din subordine şi să fie disponibil şi în format CD.

Comisia mixtă adoptă Protocoalele celor doua întalniri ale Grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului (anexa nr.III).

3. Analiza activităţii grupului ad-hoc de experţi - rezultatele întalnirilor desfăşurate la Baia Mare şi Poroszlo, în perioadele 05-06 octombrie 2005, respectiv 19-20 aprilie 2006

Comisia Mixtă a audiat informările grupului ad-hoc, întocmite cu ocazia celei de a treia şi a patra întalniri şi a apreciat pozitiv colaborarea eficientă a experţilor din domeniile de interes pentru ambele părţi.

Comisia Mixtă salutaă faptul că în baza programului de lucru aprobat pentru anii 2005 - 2006, în perioada 22 - 23 martie 2006, s-a desfăşurat cu succes la Bucureşti, cu finanţare TAIEX, seminarul comun cu tema „Reabilitarea şirurilor poluate". Comisia Mixta sprijină organizarea viitoare a acestor tipuri de întalniri.

Comisia Mixtă consideră important schimbul permanent de informaţii şi consultările privind stadiul proiectului de la Roşia Montană şi salută faptul că, în baza hotărarilor adoptate la prima întalnire a Grupului Ad-hoc din martie 2005:

•    s-a creat Grupul independent de experţi internaţionali, care are ca scop analiza Raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului. Grupul independent de experţi internaţionali este format din experţi romani, experţi unguri şi experţi ai Uniunii Europene, iar opinia exprimată de aceştia are caracter consultativ;

•   în perioada 5-7 septembrie 2006 a avut loc la Alba Iulia prima întalnire a Grupului independent de experţi internaţionali, care a inclus şi vizitarea amplasamentului proiectului.

Comisia mixtă subliniază următoarele priorităţi de colaborare în ceea ce priveşte îndeplinirea planului de lucru:

•   pană la sfarşitul anului 2006, Părţile finalizează metodologia comună romano-ungară pentru identificarea obiectivelor cu potenţial efect transfrontalier asupra mediului;

•   pe baza acestei metodologii, pană la sfarşitul trimestrului II 2007, va realiza inventarul comun al surselor potenţiale de poluare din zona de frontieră şi se va elabora propunerea unui Regulament comun între autorităţile romane şi ungare de protecţia mediului cu privire la furnizarea de informaţii şi control comun în cazul poluărilor accidentale deosebite.

Toate aceste aspecte se realizează în colaborare cu Grupul Permanent de Experţi pentru Protecţia Mediului

Comisia Mixtă işi propune ca, în continuare, Grupul Ad-hoc de Experţi să urmărească cu atenţie activităţile desfăşurate în cadrul ENVSEC, respectiv în cadrul proiectului Hazard Risk Mitigation and Emergency Preparadness Project.

Comisia Mixtă aprobă Minutele celor două întalniri ale Grupului Ad-hoc de Experţi (anexa nr. IV).

4.      începerea   activităţii   grupului  permanent   de   experţi   pentru programe şi proiecte internaţionale

Infiinţarea acestui grup de lucru a fost stabilită la cea de-a treia reuniune a Comisiei Mixte. Pană în prezent a avut loc desemnarea co-preşedintilor. Avand în vedere că la elaborarea proiectelor comune, ca şi în utilizarea fondurilor comunitare, activitatea grupului de experţi are o importanţă deosebită, precum şi în scopul atingerii obiectivelor comune, grupul de experţi a desfăşurat o şedinţă informală la Budapesta, în data de 12 aprilie 2006.

La reuniune, experţii unguri au prezentat Programul Operaţional de Mediu, a cărui denumire s-a schimbat ulterior în Programul Operaţional de Mediu şi Energie, scopul şi axele prioritare ale acestuia.

Comisia Mixtă aprobă ca prima şedinţa formala a Grupului permanent de experţi pentru programe şi proiecte internaţionale să aibă loc la Budapesta pala sfarşitul trimestrului I 2007.

5. Informare privind stadiul actual al procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană, în baza prevederilor Convenţiei de la Espoo şi a reglementărilor legale bilaterale în vigoare

• Pe baza prevederilor Convenţiei Espoo şi a reglementărilor legale bilaterale în vigoare, Comisia Mixtă ia cunoştinţă de stadiul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, prezentat de către Partea romana.

• SC Roşia Montană Gold Corporation a depus studiul de evaluare asupra mediului la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor din Romania. Doamna Sulfina Barbu, ministrul roman al mediului şi gospodăririi apelor, a informat în scris despre aceasta pe domnul Miklos Persanyi, ministrul ungar al mediului şi apelor, şi a transmis studiul de impact tradus în limba engleză (sosit in 13 iunie 2006).

•   In perioada 24.07.2006- 25.08.2006, au avut loc dezbateri publice în Romania, în 14 localităţi diferite (Roşia Montană - Verespatak, Abrud- Abrudbanya, Campeni-Topanfalva, Alba Iulia Gyulafehervar, Zlatna-Zalatna, Brad, Cluj-Napoca-Kolozsvar, Turda-Torda, Bistra-Bisztra, Baia de Arieş Aranyosbanya, Lupşa-Lupsa, Bucureşti-Bukarest , Deva-Deva, Arad), precum şi în Ungaria, în două oraşe: Szeged şi Budapesta in data de 28, respectiv 29 august 2006.

•   Ministerul ungar al mediului şi apelor a transmis la termen (30 septembrie 2006) ministerului roman al mediului şi gospodăririi apelor materialul ce conţine părerile şi observaţiile autorităţilor guvernamentale şi organizaţiilor neguvernamentale din Republica Ungară, pe care autorităţile romane le vor lua în considerare în luarea deciziei. Toate întrebările şi comentariile publicului din Ungaria vor fi transmise SC Roşia Montană Gold Corporation, care are obligaţia de a răspunde la acestea într-un document anexă la Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului. Acest document va fi transmis autorităţilor ungare pentru a fi pus la dispoziţia celor interesaţi.

•   In baza prevederilor articolului 5 al Convenţiei de la Espoo, Partea romană va iniţia consultări cu Partea ungară.

•   In conformitate cu prevederile legislaţiei romane, pentru acest tip de proiecte, acordul de mediu se promovează prin hotărare a Guvernului Romaniei.

6. Pregătirea subiectelor de mediu de interes comun care vor fi abordate în cadrul şedinţei comune de guvern din luna noiembrie 2006

Copreşedinţii Comisiei Mixte salută faptul că în data de 16 noiembrie 2006, la şedinţa de guvern comună romano-ungară, protecţia mediului este un subiect distinct.

Părţile au discutat şi convenit următoarele subiecte, care vor fi aduse la cunoştinţa celor două guverne:

6.1    Informare reciprocă asupra adoptării hotărarilor celei de-a patra reuniuni a Comisiei Mixte romano- ungare pentru protecţia mediului. Părţile vor înştiinţa cele două Guverne asupra Protocolului adoptat la întalnirea din data de 5 octombrie 2006 la Oradea, aprobarea acestuia urmand sa se facă separat, prin Hotărare a Guvernului.

6.2. Procedura comună de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte implementarea Convenţiei Espoo:

6.2.1. Informare privind stadiul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului de la Roşia Montana.

6.2.2. Informare privind stadiul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului centralei nucleare de la Paks.

6.3. Informare privind stadiul realizării programelor şi proiectelor de protecţia mediului, ocrotirea naturii şi gospodărirea apelor, adoptate în cadrul primei şedinţe comune de guvern.

6.3.1. In ceea ce priveşte proiectele în domeniul gospodăririi apelor, sunt de subliniat următoarele:

6.3.1.1.  Determinarea stocului de apă disponibil al conului aluvionar al Mureşului.

La mijlocul lunii septembrie 2006 s-a creat posibilitatea de a participa la un proiect INTERREG. Partea ungară a informat Partea romană şi, ca urmare, autorităţile abilitate ale Părţilor sunt în curs de elaborare a propunerii de proiect, care are ca termen limită de depunere data de 15 noiembrie 2006.

6.3.1.2.   Epurarea apelor uzate comunale prin mijloace biologice pentru localităţile mai mici de 2000 locuitori echivalenţi.

Părţile au convenit să organizeze în comun, în 2007, în cadrul programului TAIEX, un workshop pe această temă.

6.3.1.3. Protecţia împotriva inundaţiilor şi poluărilor accidentale.

Părţile au convenit să efectueze un schimb de experienţă şi un transfer de know-how de la Partea ungară.

In ceea ce priveşte dezvoltarea în mod similar a infrastructurii de protecţie împotriva inundaţiilor produse de rauri şi ape interne, cu ocazia verificărilor de către Părţi a lucrărilor de protecţie împotriva inundaţiilor, din toamna anului 2006, experţii au examinat în comun infrastructura, iar concluziile s-au consemnat în procese verbale. Pe baza examinării proceselor verbale vor fi făcute propuneri concrete de dezvoltare a infrastructurii.

6.3.2 In ceea ce priveşte colaborarea in domeniul protecţiei naturii', se pot menţiona în mod special următoarele: O Gospodărirea şi dezvoltarea siturilor NATURA 2000 - Partea ungară sprijină dezvoltarea reţelei NATURA 2000 în Romania. In acest sens a avut loc examinarea în comun a siturilor din zona de   frontieră,   iar   armonizarea   schimburilor   de   date   este permanentă; O  Elaborarea proiectelor comune LIFE-Natura   -   la 1 ianuarie 2006 a început implementarea proiectului "Protecţia vanturelului de seară în Regiunea Panonică ". Direcţia Parcului Naţional Criş-Mureş a încheiat un parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi cu Asociaţia Milvus.

6.4.     Propuneri de colaborări viitoare:

6.4.1. Stabilirea colaborării privind elaborarea proiectelor comune în vederea utilizării surselor de finanţare ale Uniunii Europene în perioada 2007 - 2013 (Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională, LIFE+, INTERREG).

Această sarcină revine grupului permanent de experţi pentru programe şi proiecte internaţionale.  Scopul acestui grup este  stabilirea de proiecte concrete. 6.4.2. Colaborare şi schimb de experienţă în următoarele domenii:

•   managementului deşeurilor (Convenţia de la Basel; Regulamentul (CEE) 259/93 privind transportul deşeurilor; implementarea Directivei referitoare la vehiculele scoase din uz; gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, modul de utilizare/valorificare al deşeurilor din haldele de zgură şi de steril); această sarcină revine grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului;

•   managementul substanţelor chimice periculoase (monitorizarea importului/exportului substanţelor reglementate de Convenţia de la Rotterdam si de Regulamentul (CE) 304/2003 privind exportul şi importul substanţelor periculoase); această sarcină revine grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului;

•   implementarea Regulamentului CITES privind comerţul cu specii de floră şi faună sălbatică pe cale de dispariţie; această sarcină revine grupului permanent de experţi pentru ocrotirea naturii;

•   gestionarea şirurilor contaminate în zonele de frontieră; inventare şi măsuri de decontaminare.

6.4.3.   Schimb de experienţă între Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi structurile subordonate acestora, de la nivel regional şi judeţean, din zona de frontieră romano-ungară şi instituţiile cu atribuţii similare din Ungaria în ceea ce priveşte implementarea şi controlul aplicării legislaţiei de mediu;

6.4.4.   Realizarea studiului privind problematica calităţii apelor raului Tur în scopul continuării îndeplinirii sarcinilor pe anul 2007. Este sarcina Comisiei Hidrotehnice.

7. Stabilirea organizării celei de-a cincea reuniuni a Comisiei Mixte pentru protecţia mediului

Părţile au convenit că a cincea reuniune a Comisiei Mixte să aibă loc în 2007 în Ungaria. Locul şi data se vor stabilii ulterior.

In conformitate cu prevederile articolului 4, aliniatul 3 din Acord, la cea de-a patra întalnire a Comisiei Mixte a fost încheiat prezentul Protocol, care a fost acceptat de ambele Părţi,

Semnat la Oradea, în data de 6 octombrie 2006, în două exemplare originale, în limbile romană şi maghiară. Ambele texte sunt în mod egal autentice.

Pentru Guvernul Romaniei,

Sulfina Barbu,

ministrul mediului şi gospodăririi apelor

Pentru Guvernul Republicii Ungare,

Dr. Miklos Persanyi,

ministrul mediului şi apelor

Anexa I

Lista participanţilor la cea de-a patra reuniune a Comisiei mixte romano-ungare pentru protecţia mediului

5-6 Octombrie 2006, Oradea

Delegaţia roma

1. Dna. Sulfina Barbu                             Ministru

2.  Dl. Attila Korodi                                   Secretar de Stat, MMGA

3.  Dl. Ioan Gherheş                                   Secretar de Stat - Preşedinte ANPM

4.  Dl.Cătălin Gheran                                Consilier personal al ministrului MMGA

5.  Dna. Angela Filipaş                              Director general, MMGA

6.  Dl. Silviu Megan                                  Director, MMGA

7.  Dna. Liliana Bara                                 Director, MMGA

8.  Dl. Călin Florin Mocan                        Director, APM Bihor

9.  D-na. Mihaela Beu                               Comisar Regional, GNM

10.Dna. Anemari Ciurea                            Şef serviciu, MMGA

11. Dna. Mădălina Alecu                            Şef serviciu, MMGA

12.Dl. Vlaicu Pop                                      Inginer şef SGA Maramureş

13.Dna. Veronica Anghel                          Ataşat, Ministerul Afacerilor Externe

14.Dna. Nicoleta Popescu                         Consilier, MMGA

15.Dna. Adriana Calapod                          Consilier, APM Oradea

Delegaţia ungară

1. Dr. Miklos Persanyi                           Ministru

2.  Dl. Laszlo Harasythy                            Secretar de Stat, MMA

3.  Dna Zsuzsanna Steindl                          Director, MMA

4.  Dl Peter Kovacs                                   Director, MMA

5.  Dl Laszlo Tirjak                                    Director, Parcul Naţional Criş-Mureş

6.  Dna. Zsuzsanna Arokhati                      Director adjunct, MMA

7.  Dna Martina Makai                               Sef birou, MMA

8.  Dna. Adrienn Sallai                               Consilier, MMA

9.  Dl. Mihaly Forjan                                 Forumul Regional pentru Campia de Nord a Ungariei

10.Dl. Peter Szentesi                                 Forumul Regional pentru Campia de Sud a Ungariei

11.  Dl.Istvan Szentpetery                          Consulatul Republicii Ungare la Cluj

12.  D-na Tunde Vajna                              Translator

Anexa II

Protocol

încheiat azi cu ocazia celei de-a treia intalniri a Grupului Bilateral de experţi pentru ocrotirea naturii a Comisiei Mixte romano-ungare pentru protecţia mediului, 12-13 aprilie 2006, Felsotarkany .

Intalnirea s-a organizat in baza hotărarilor luate la cea de-a doua intalnire din 25-26 aprilie 2005 de la Băile Tusnad.

Scopul intalnirii este evaluarea realizării in practica a planului anual de lucru 2005-2006 si identificarea direcţiilor de cooperare in continuare.

La intalnire au participat:

Din Romania:

•   Doamna Adriana Baz, Director, Direcţia Conservarea Naturii, Biodiversitate, Biosecuritate - Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor,

•   Doamna Florina Ciubuc, consilier, Direcţia Conservarea Naturii, Biodiversitate, Biosecuritate,

•   Doamna Monika Ciupleu, sef serviciu, APM Bihor,

•   Domnişoara Măria Lacsan, consilier, APM Arad,

•   Domnul Jozsef Both, consilier, APM Harghita,

•   Domnul Zoran Acimov, director Parcul National Retezat.

Din Ungaria:

•   Domnul Laszlo Haraszthy, Secretar de Stat adjunct, Ministerul Mediului şi Apelor,

•   Domnul Laszlo Tirjak, Director, Parcul Naţional Koros-Maros,

•   Doamna Aniko Vajna, Director adjunct, Departamentul Armonizării sectorului agricol,

•   Doamna Adrienn Sallai, consilier, Departamentul Relaţii Internationale.

•   Domnul Gyarmathy Istvan director-adjunct Parcul National Hortobagy

•   Domnul Iosif Duska, director, Parcul National Bukk.

Şefii grupurilorde experţi au prezentat, la inceputul intalnirii, membrii delegaţiilor.

Şeful delegaţiei ungare a prezentat succint activitatea de anul trecut a grupului. El a prezentat in detalii sarcinile indeplinite de parcurile naţionale in cadrul programului de lucru 2005-2006 si a făcut propuneri privind cooperarea in viitor. Părţile au constatat ca activităţile de anul trecut au atins rezultate considerabile in punerea in aplicare a unor proiecte complexe. Directorul Iosif Duska a prezentat domeniul de competente si activităţile Parcului National Bukk.

Partea ungara a prezentat sistemul de management agrar al mediului si reglemetarile Natura 200 privind exploatarea solului cat si sistemul de subvenţii prevăzut; partea romana a prezentat situaţia privind crearea reţelei Natura 2000 in general in tara si in special in judeţul Harghita, cat si activităţile efectuate in 2005 pe teritoriul Agenţiilor de Protecţie a Mediului din judeţele Arad si Bihor.

Directorul Parcului National Retezat a prezentat activitatea care se desfăşoară in acest Parc.

Părţile au convenit sa redacteze propuneri pentru redactarea a capitolului de ocrotire a naturii din broşura de prezentare a stării mediului din zona de graniţa a cărei ediţie in comun a fost hotărata de grupul de experţi romano-ungar de protecţia mediului si adoptata de Comisia Mixta romano-ungara de Protecţia mediului, urmand ca ele sa fie prezentate şefilor grupului de experţi.

Grupul de experţi a trecut in vedere programul de lucru pentru anul 2006 completandu-1 cu noi obiective, respectiv a modificat termenii de indeplinire a sarcinilor, care va fi inaintat spre aprobare Comisiei Mixte.

Grupul de experţi a intocmit programul de lucru pentru perioada următoare conform anexei, care va fi inaintat spre aprobare Comisiei Mixte.

Următoarea intalnire a grupului de experţi se va desfăşura in cel de-al doilea semestru al anului 2006, pe teritoriul Romaniei.

Prezentul Protocol a fost incheiat si semnat la Felsotarkany, pe data de 13 aprilie 2006, in doua exemplare originale, in limbile romana si maghiara.

Protocolul a fost adoptat:

Şeful grupului de experţi romano-ungar

Din partea Romaniei                                                      Din partea Ungariei

Adriana Baz                                                                Laszlo Haraszthy

ANEXĂ  la protocol

Program de lucru

In baza celor convenite la cea de-a treia intalnire a Grupului Bilateral de experţi pentru ocrotirea naturii a Comisiei Mixte romano-ungare pentru protecţia mediului, 12-13 aprilie 2006, Felsotarkany.

Obiective pe 2006

1. Vizitarea sitarilor frontaliere Natura 2000 din Ungaria, parcurgerea in comun a propunerilor romaneşti adiacente, cooptarea judeţului Satu Mare in program.

Din partea ungara: Direcţia Parcului National Cris -Mureş - director Laszlo Tirjak

Direcţia Parcului National Hortobagy - director Istvan Sandor

Din partea romana: Agenţia de protecţia Mediului Bihor Agenţia de protecţia Mediului Arad Agenţia de protecţia Mediului Satu Mare

Termen: 31 decembrie 2006.

2.   Punerea in aplicare a Proiectului de parteneriat intre Direcţia Parcului National Cris-Mures si Agenţia de Protecţie a Mediului Harghita .

Din partea ungara: Direcţia Parcului National Cris -Mureş -director Laszlo Tirjak

Din partea romana: Agenţia de Protecţie a Mediului Harghita Agenţia Regionala de Protecţie a Mediului Sibiu

Termen: permanent

3.   Schimb de experienţa privind implementarea reţelei Natura 2000 (ghiduri de identificare a habitatelor), schimb de experţi

Din partea ungara: Ministerul Mediului si Apelor, Agenţia de ocrotire a naturii - Dr. Gabor Magyar

Din partea romana: Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor - Direcţia Conservarea Naturii, Biodiversitate, Biosecuritate

- Adriana Baz, Iurie Maxim, Florina Ciubuc

Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor -

Termen: 31 decembrie 2006 .

4.   Cooperarea in domeniul aplicării prevederilor Convenţiei CITES, schimb de experienţa si dezvoltarea de masuri comune pentru intarirea controlului comerţului cu specii de fauna si flora sălbatica. Participarea in comun la proiectul belgian WWF de instruire a vameşilor.

Din partea ungara: Ministerul Mediului si Apelor - Director general adjunct Katalin Rodics

Din partea romana: Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor - director Adriana Baz

Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor - consilier Alina Frim

Termen: permanent

5.   Cooperare continua in domeniul aplicării protocolului de la Cartagena

Din partea ungara: Ministerul Mediului si Apelor - Director general adjunct Katalin Rodics

Din partea romana: Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor - director Adriana Baz

Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor - consilier Ana Măria Comanoiu

Termen: permanent

6.  încheierea Protocolului de cooperare intre Parcul National Bukk si Parcul National Retezat

Din partea ungara: Direcţia Parcului National Bukk - Director Jozsef Duska

Din partea romana: Administraţia Parcului National Retezat - director Zoran Acimov

Termen: 31 decembrie 2006.

7.

a.  Punerea in practica a proiectului Life Vanturelul de seară

Din partea ungara :

Direcţia Parcului National Bukk

Direcţia Parcului National Kiskunsag

Direcţia Parcului National Duna-Ipofy

Direcţia Parcului National Hortobagy

Societatea ungara de ornitologie si de ocrotirea naturii.

Din partea romana :

Direcţia Parcului National Cris -Mureş

Agenţia de Protecţia Mediului Bihor - Director Executiv Calin Mocan

Grupul Milvus - Nagy Attila

Termen : permanent. (2006-2009)

b.Cooperare in continuare pentru participarea la proiecte comune Life-Natura

Din partea ungara: Ministerul Mediului si Apelor    BirdLife Hungary

Din partea romana: Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor BirdLife Romania

Termen: permanent.

8.   Cooperare intre Direcţia Parcului National Cris-Mures si Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului - relaţii profesionale permanente, respectiv evaluarea in zona de frontiera a populaţiilor de specii strict protejate.

Din partea ungara: Direcţia Parcului National Cris -Mureş - director Laszlo Tirjak

Din partea romana: Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului

Termen: 31 decembrie 2006.

9.   Schimb de experienţa in domeniul agromediu in ceea ce priveşte siturile Natura 2000

Din partea ungara: Ministerul Mediului si Apelor - Director adjunct Aniko Vajna

Din partea romana: Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor - director Adriana Baz

Termen: permanent

10.Cooperea intre Direcţia Parcului National Cris-Mures, Direcţia Parcului National Hortobagy  si Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Din partea ungara : Direcţia Parcului National Cris -Mureş - director Laszlo Tirjak Direcţia   Parcului   National   Hortobagy   -   director Istvan Sandor

Din partea romana :   Administatia Parcului Natural Apuseni- director Alin Mos.

Termen: 31 decembrie 2006.

11. Punerea in practica a acordului de evaluare si monitorizare a populaţiei de dropie in conformitate cu Acordul de la Bonn - indeplinirea obiectivelor comune de protejare a speciei.

Din partea ungara : Direcţia Parcului National Cris -Mureş -director Laszlo Tirjak

Din partea romana : Agenţia de protecţia Mediului Arad

Termen: vara anului 2006 - participarea la consfătuirea tematica de la Mako

12. Cooperea vizand crearea unei zone protejate transfrontaliere in pădurea Foeni

Din partea ungara : Direcţia Parcului National Cris -Mureş - director Laszlo Tirjak

Din partea romana : Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare

Termen: permanent

Din partea Romaniei                                                      Din partea Ungariei

Adriana Baz                                                                 Laszlo Haraszthy

Anexa III

Protocol

Incheiat la cea de-a treia intalnire a Grupului de experţi pentru protecţia mediului din Comisia mixta romano-ungara pentru protecţia mediului Nyiregyhaza, 31.01 - 1.02. 2006

Intalnirea a avut loc in urma hotarariri luate la a treia şedinţa a Comisiei mixte romano-ungare pentru protecţia mediului desfăşurata la Budapesta, in data de 1 - 2.09.2005 si la a a doua intalnire a Grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului desfăşurata la Oradea, 28 - 29.06.2005.

Scopul intalnirii a fost de a evalua activităţile desfăşurate de cele doua parti conform programului de lucru stabilit la a doua intalnire a Grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului desfăşurata la Oradea, in perioada 28 - 29.06.2005.

Lista participanţilor la aceasta intalnire este prezentata in Anexa nr.l.

Cele doua delegaţii si-au prezentat membrii.

Partea ungara a prezentat pe scurt programul celor doua zile, care a fost acceptat de către partea romana.

In introducere, atat partea ungara cat si cea romană au prezentat pe scurt cele mai importante realizări ale celor două ministere pentru anul 2005.

Prezentările din prima zi au avut următoarele tematici:

- Procedura de autorizare din Ungaria pentru instalaţiile mari de ardere şi a incineratoarelor de deşeuri periculoase, indeplinirea masurilor pentru conformare cu respectarea perioadelor de tranziţie

- Modernizarea centralei termice din Nyiregyhaza si procedura de autorizare integrata a acesteia

- Pe scurt a fost prezentată activitatea Inspectoratului pentru protecţia mediului,conservarea naturii si gospodărirea apei din Nyiregyhaza.

- Prezentarea sistemului de monitorizare a calităţii aerului in Romania

Coordonatorii grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului au prezentat obiectivele acestuia, stabilite la cea de-a treia reuniune a Comisiei mixte romano -ungare, de la Budapesta din 1-2 septembrie 2005.

De asemenea, au fost prezentate progrese ale activităţii grupului:

- schimb  de  date  si  informaţii referitoare  la  legislaţia  in  domeniul protecţiei mediului

- schimb de date de contact ale autorităţilor teritoriale de protecţie a mediului din zona de frontiera romano - ungara

- organizarea workshop-ului privind transmiterea experienţelor de negociere cu UE,a actelor normative din Ungaria privind Directiva IPPC si indrumarul BAT, la Gyula,  19 octombrie 2005  (participanţi:  ANPM, ARPM Timiş, ARPM Cluj-Napoca, APM Bihor, Satu Mare, Arad, reprezentanţi ai Ministerului mediului si apelor din Ungaria si ai Inspectoratelor de mediu  din Gyula, Debreţin, Szeged si Nyiregyhaz)

Părţile au convenit asupra continuării cooperării dintre autorităţile de mediu din zona de frontieră, precum şi asupra transmiterii experienţei ungare legate de procesul de aderare in UE.

Părţile au stabilit de comun acord programul de lucru pe anul 2006, document care constituie Anexa 2 la prezentul protocol, care va fi înaintat spre aprobare Comisiei mixte.

Participanţii au vizitat Centrala termică din Nyiregyhaza, unde a fost prezentat proiectul de modernizare si extindere a centralei cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene.

Următoarea şedinţă a grupului de experţi se va desfăşura in Romania, la sfarşitul primului semestru al anului 2006.

Prezentul protocol a fost semnat la Nyiregyhaza, la data de 1.02.2006 in cate doua exemplare originale, fiecare in limba romana si limba maghiara, ambele texte fiind egal autentice.

Protocolul a fost aprobat de:

Conducătorii Grupului de Experţi romano-ungar pentru protecţia mediului

Din partea romana                                                       Din partea ungara

Mihaela Petcu                                                              Kerekesne Steindl Zsuzsana

ANEXA Nr. 1 la protocol

Lista participanţilor

Din partea romana

Mihaela Petcu                                 Director general, Agenţia Naţionala pentru Protecţia Mediului, Direcţia Generala Implementare Politici de Mediu, conducătorul delegaţiei ungare

Patricia Lungu                                 Consilier, Agenţia Naţionala pentru Protecţia Mediului, Direcţia Generala Monitoring, Sinteza si Coordonare

Ştefan Marinela                               Consilier, Ministerul Mediului si Gospoaririi Apelor, Direcţia Politici de mediu, Protecţia Atmosferei, Schimbări Climatice

Călin Mocan                                   Director executiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor

Adriana Calapod                             Consilier, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Serviciul Monitoring, Sinteza, Coordonare

Dana Dănoiu                                   Director executiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad

Elisabeta Bekessy                           Director executiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare

Din partea ungara

Kerekesne Steindl Zsuzsana              Director, Ministerul Protecţiei Mediului si Apelor, Direcţia IPPC, conducătorul delegaţiei ungare

Bela Kelemen                                   Director, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Gospodărirea Apelor si Protecţia Naturii Debrecen

Nadaban Ianos                                  Director, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Gospodărirea Apelor si Protecţia Naturii Gyula

Peter Szentesi                                   Director, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Gospodărirea Apelor si Protecţia Naturii Nyiregyhaza

Mihaly Forjan                                   Reprezentantul Consiliului de Dezvoltare Regionala pentru Campia Sudica, Asociaţia Parcului Natural din valea Crisurilor

Szabo Agnes                                     Translator

Invitaţi:

dr. Kovacs Endre                               consilier, Ministerul Protecţiei Mediului si Apelor

Siroki Valeria                                     Sef serviciu, Inspectoratul de protecţia mediului din regiunea Tisza de sus

Tompa Ferencz                                  Director, Centrala termica din Nyiregyhaza

ANEXA Nr. 2 la protocol

Program de lucru

intocmit pe baza discuţiilor purtate la cea de-a treia reuniune a Grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului din cadrul Comisiei mixte romano-ungare pentru protecţia mediului, care a avut loc la Nyiregyhaza in perioada 31.01     1.02. 2006.

Obiectivele propuse pentru anul 2006

1.        Transfer de informaţii privind experienţa ungara după aderarea la UE (transmitere de documente de expertiză şi legislative, contacte directe între experţii autorităţilor locale de mediu din zona de frontiera romano-ungara, organizarea de întalniri de lucru in domeniile stabilite la întalnirile anteriore)

Termen: permanent

Responsabili:

- din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi si experţii nominalizaţi pe diferite domenii

- din partea romană: coordonatorul grupului de experţi si experţii nominalizaţi pe diferite domenii

2.        Organizarea unui workshop cu durata de o zi in Ungaria, într-un domeniu convenit de către părţi (ex. Managementul riscului, gestionarea deşeurilor), cu participarea in special a autorităţilor de protecţia mediului din zona de frontieră romano-ungara.

Termen:

Alegerea domeniului şi locului desfăşurării workshop-ului: 30 iunie 2006.

Data planificată a întalnirii: septembrie-octombrie 2006.

Responsabili:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

Persoana responsabilă pentru organizarea evenimentului la nivel local: conducătorul autorităţii regionale pentru protecţia mediului, gazda intalnirii

3.         Prezentarea formatelor bazei de date existente si schimb de informaţii privind starea calităţii factorilor de mediu in judeţele de la frontiera romano - ungara, in vederea asigurării unui schimb de informaţii intr-un format unitar in domeniul monitorizării mediului.

Termen: la următoarea intalnire a Grupului de experţi

Responsabili:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

4.         Realizarea unei publicaţii (buletin informativ sau pliant) care sa mediatizeze activitatea grupurilor permanente de experţi pentru protecţia mediului.

Termen: Propuneri privind conţinutul publicaţiei: martie 2006 (partea maghiară) Stabilirea formatului si conţinutului publicaţiei: aprilie 2006 (ambele parti) Finalizarea materialului publicaţiei: 30 iunie 2006 (ambele parti)

Responsabili:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

5.          Colaborarea intre autorităţile de mediu ale celor doua tari in vederea cunoaşterii activităţii prin schimburi de experienţa intre autorităţile de mediu corespondente din zona de frontiera romano-ungara.

Termen: permanent

Responsabili:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

6.          Cooperare cu Grupul ad-hoc înfiinţat de către Comisia mixtă romano-ungară in vederea stabilirii metodologiei si realizării inventarului comun al surselor potenţiale de poluare din zona de frontiera romano-ungara si in vederea creării unui regulament comun al fluxului informaţional dintre autorităţile competente de mediu in cazul poluărilor accidentale.

Termen:   iunie 2006

Responsabil:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

7.    Colaborarea cu Grupul permanent de experţi pentru programe si proiecte internaţionale in vederea propunerii si iniţierii unor proiecte comune in zona de frontiera (ex.: proiecte in oglinda, parteneriate intre autorităţile de mediu din zona de frontiera romano-ungara):

Termen: permanent

Responsabili:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

8.   Reactualizarea datelor de contact al autorităţilor de protecţia mediului din zona de frontiera.

Termen: februarie 2006

Responsabili:

din partea maghiară: coordonatorul grupului de experţi

din partea romană: coordonatorul grupului de experţi

Protocol

incheiat la cea de-a patra intalnire a Grupului de experţi pentru protecţia mediului din Comisia mixta romano-ungara pentru protecţia mediului Oradea, 27-28 iulie 2006

Intalnirea a avut loc pe baza hotărarii luate la cea de-a treia intalnire a Grupului permanent de experţi pentru protecţia mediului desfăşurata la Nyregyhaza, in data de 31.01-01.02. 2006.

Scopul intalnirii a fost stabilirea formei si a conţinutului publicaţiei comune conform programului de lucru si discutarea conţinutului raportului de specialitate in domeniul protecţiei mediului care urmează sa fie prezentat la şedinţa Comisiei mixte romano-ungare, ce se va desfăşura in Romania.

Lista participanţilor la aceasta intalnire este prezentata in Anexa nr.1.

Cei doi conducători ai delegaţiilor si-au prezentat membrii.

Partea romana a prezentat pe scurt programul celor doua zile, care a fost acceptat de către partea ungara.

Partea ungara a inmanat partii romane trei exemplare din broşura comuna despre starea mediului in zona de frontiera, realizata in cooperare cu Slovacia, care sa fie considerata un exemplu pentru publicaţia comuna.

S-a trecut la discuţii pe marginea propunerii de conţinut cadru pentru publicaţia comuna transmisa de către partea ungara.

Cele doua parti au agreat următoarele:

-   Titlul publicaţiei este "Starea mediului in unităţile administrativ teritoriale din zona de frontiera romano-ungara"

-   Broşura va fi redactata in limbile romana, maghiara si engleza -   Publicaţia va avea aproximativ 100 de pagini format A4

-   Denumirile geografice se vor utiliza in toate limbile in varianta lor originala

-   Broşura va fi disponibila pe CD si pe paginile web ale ministerelor si ale agenţiilor pentru protecţia mediului din cele doua tari; modalităţile de finanţare pentru publicarea pe suport de hartie se vor stabili la intalnirea Comisiei mixte romano-ungara pentru protecţia mediului care va avea loc anul acesta in Romania

-   Partea ungara va realiza forma finala a publicaţiei.

S-a trecut la stabilirea structurii publicaţiei, a termenelor pentru realizarea variantei finale a acesteia si a responsabililor pentru fiecare domeniu in parte.

-   Prefaţa va fi realizata de partea romana care o va transmite partii ungare (aproximativ 1 pagina).

Termen: 31 august 2006

Responsabil: Angela Filipas

- Introducerea va fi realizata de fiecare parte. Partea romana va transmite varianta sa partii ungare, care o va completa si se va stabili forma finala (aproximativ 2 pagini).

Termen: 31 august 2006

Responsabili:  ANPM    din partea romana

                      VITUKI - din partea ungara

-    Aer:

a)   Imisii: datele vor fi prezentate sub forma grafica si/sau tabelara pentru fiecare judeţ in parte     Timiş, Bihor, Arad si Satu Mare (pentru Romania)

- pentru anii 2003, 2004 si 2005.

- Szabolcs-Szatmar-Bereg,    Hajdu-Bihar,    Bekes,    Csongrad    (pentru Ungaria)

Termen: 30 septembrie 2006 - partea romana va transmite toate datele in formatul stabilit

Responsabili: Angela Filipas, Dorina Mocanu, ANPM, APM Timiş, APM Bihor, APM Arad si APM Satu Mare - din partea romana

Zsuzsa Steindl,VITUKI, autorităţi locale pentru protecţia mediului    din partea ungara

b)   Emisii: evoluţii pe indicatori pentru fiecare judeţ in parte

- Timiş, Bihor, Arad si Satu Mare - pentru anii 2002, 2003 si 2004.

- Szabolcs-Szatmar-Bereg,    Hajdu-Bihar,    Bekes,    Csongrad    (pentru Ungaria)

Termen: 30 septembrie 2006 partea romana va transmite toate datele in formatul stabilit

Responsabili:  Angela Filipas, Dorina Mocanu, ANPM, APM Timiş, APM Bihor, APM Arad si APM Satu Mare -din partea romana

Zsuzsa Steindl ,VITUKI, autorităţi locale pentru protecţia mediului -din partea ungara

c)   La  sfarşitul  capitolului  se  va realiza  o  scurta  interpretare   a  datelor prezentate atat pentru imisii cat si pentru emisii

Termen: 30 septembrie 2006 - pentru partea romana

              15 octombrie 2006 - pentru partea ungara

Responsabili: Angela Filipas, Dorina Mocanu, ANPM, APM Timiş, APM Bihor, APM Arad si APM Satu Mare - din partea romana

Zsuzsa Steindl ,VITUKI, autorităţi locale pentru protecţia mediului    din partea ungara

- Apa: conţinutul si formatul capitolului vor fi stabilite in cadrul intalnirii Subcomisiei de hidrologie si meteorologie romano-ungare si vor fi aprobate in Comisia hidrotehnica; protocolul celei de a patra intalniri a grupului permanent de experţi romano-ungari pentru protecţia mediului va fi transmis coordonatorilor Comisiei hidrotehnice.

Responsabili:  Angela Filipas - pentru partea romana

                      Zsuzsa Steindl  -  pentru partea ungara

-   Sol: broşura va conţine inventarul zonelor contaminate, pentru fiecare judeţ in parte:                

            -Timiş, Bihor, Arad si Satu Mare (pentru Romania), amplasate pe o harta

            - Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes, Csongrad (pentru Ungaria)

Termen: 30 septembrie 2006 - partea romana va transmite toate datele in formatul stabilit

Responsabili: Angela Filipas, ANPM, APM Timiş, APM Bihor, APM Arad si APM Satu Mare - din partea romana

                     Zsuzsa Steindl ,VITUKI, autorităţi locale pentru protecţia mediului - din partea ungara

- Natura si biodiversitate: se va solicita grupului permanent de experţi romano-ungari pentru ocrotirea naturii materialul pentru broşura (maxim 15 pagini cu fotografii)

Termen: 30 septembrie 2006

Responsabili: Angela Filipas - pentru partea romana

                     Zsuzsa Steindl - pentru partea ungara

- Managementul deşeurilor: date statistice privind colectarea deşeurilor (menajere, industriale, nepericuloase, periculoase) pentru fiecare judeţ

         - Timiş,  Bihor,  Arad si  Satu  Mare pentru  anul  2005   (partea romana)

         - Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes, Csongrad - pentru 2004 si 2005 (partea ungara)

Termen: 30 septembrie 2006 - partea romana va transmite toate datele in formatul stabilit

Responsabili:  Angela Filipas, ANPM, APM Timiş, APM Bihor, APM Arad si APM Satu Mare - din partea romana

                      Zsuzsa Steindl ,VITUKI, autorităţi locale pentru protecţia mediului  - din partea ungara

-   Instalaţiile IPPC: se vor prezenta, pe o harta, toate instalaţiile IPPC din judeţele Timiş, Bihor, Arad si Satu Mare, pentru partea romana, si judeţele Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes, Csongrad pentru partea ungara.

Termen: 30 septembrie 2006

Responsabili: Angela Filipas - pentru partea romana

                     Zsuzsa Steindl - pentru partea ungara

-   Scurt rezumat privind activitatea grupurilor permanente romano-ungare de experţi si un scurt rezumat al protocoalelor intalnirilor grupurilor permanente

Termen: in cursul lunii septembrie 2006 partea ungara va transmite o propunere de text

Responsabili: Angela Filipas  - pentru partea romana

                     Zsuzsa Steindl - pentru partea ungara

Referitor la activităţile prevăzute in Planul de lucru, partea ungara a propus organizarea unui workshop cu durata de o zi, in noiembrie 2006, care se va desfăşura in Ungaria si va avea ca tema responsabilităţile autorităţilor locale cu accent pe Gestionarea deşeurilor.

Partea romana a propus ca Raportul referitor la activităţile desfăşurate de Grupul permanent de experţi pentru protecţia mediului sa fie transmis partii ungare cu doua săptămani inaintea intalnirii Comisiei mixte romano-ungare, care se va desfăşura in Romania.

Următoarea intalnire a Grupului permanent de experţi va avea loc in luna noiembrie 2006, in Ungaria.

Prezentul protocol a fost semnat la Oradea in 28 iulie 2006, in cate doua exemplare originale, fiecare in limba romana si limba maghiara, ambele texte fiind egal autentice.

Protocolul a fost aprobat de:

Conducătorii Grupului de Experţi romano-ungar pentru protecţia mediului

Din partea romana                                                             Din partea ungara

Angela FILIPAS                                                               Zsuzsa STEINDL

Anexa IV

Minuta celei de-a doua întalniri a Grupului ad-hoc de experţi pentru examinarea hot-spot-urilor cu potenţial efect transfrontier, acordandu-se o  atenţie deosebita proiectului

Roşia Montana Baia Mare ,05-06 Octombrie 2005

Participanţi :

Romania

Membri ai Grupului Ad-hoc

Constantin Popescu                          Secretar de Stat, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor

Szolt Bogos                                      Secretar de Stat, Ministerul Economiei şi Comerţului

Angela Filipas                                   Director General, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor

Oana Sbiera                                     Consilier, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor

Ane-Marie Ciurea                            Consilier, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor

Olimpian Chirita                               Consilier, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale

Adriana Calapod                              Consilier Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor

Experţi:

Gheorghe Voinescu                         Director executiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Baia Mare

Ştefan Calin Crisan                          Comisar sef, Garda Naţionala de Mediu, Comisariatul Judeţean Baia Mare

Iuliu Hasman                                    Sef serviciu UCC, Administraţia Naţionala Apele Romane Bucureşti

Vlaicu Pop                                       Inginer sef, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş

Radu Iepure                                     Sef Serviciu,Administraţia Naţionala Apele Romane, Direcţia Apelor Someş - Tisa

Eugen Olea                                      Director tehnic,Compania Naţionala a Metalelor   Preţioase si Neferoase REMIN S.A. Baia Mare

Gheorghe Mois                                Sef serviciu, Compania Naţionala a Metalelor Preţioase si Neferoase REMIN S.A. Baia Mare

Ungaria

Membri ai Grupului Ad-hoc

Robert Rakics                                    Subsecretar de  Stat ,  Ministerul Mediului şi Apelor

Peter Kovacs                                     Director general, Ministerul Mediului şi Apelor

Antal Szvetnik Expert                         Prim   Consilier  -  Ministerul  Economiei şi al Transporturilor

Ferenc Csaki                                     Director OKTVF

Lajos Katay-Urban                            Director adjunct, Ministerul de Interne

Andras Hodos                                   Translator

Experţi:

Tamas Koszeghy                               Director General adjunct, Ministerul Mediului şi Apelor

Sandor Czako                                   Expert,  Ministerul  Agriculturii  si Dezvoltării Rurale

Tamas Tasnadi                                  Expert

Zsolt Udvari                                      Consilier, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale

Sandor Kisgyorgy                             Expert

La cea de-a treia reuniune a Comisiei mixte romano-ungare pentru protecţia mediului, care a avut loc la Budapesta in perioada 1   2 septembrie 2005, a fost stabilita efectuarea unei vizite cu scopul informării membrilor Grupului ad-hoc şi experţilor asupra măsurilor de reducere a riscurilor de mediu la iazurile de decantare din zona Baia Mare.

Intalnirea din 5-6 octombrie a fost organizată la nivel de secretari de stat din ministerele mediului din Romania, şi Ungaria si cu participarea de specialişti din alte instituţii interesate. Programul de lucru, convenit de către cele doua delegaţii, a inclus următoarele:

1.    Vizita pe amplasamente

2.    Discuţii privind propunerea de Metodologie pentru identificarea instalaţiilor cu potenţial efectt transfrontier si identificarea zonelor de impact;

3.    Organizarea seminarului TAIEX privind reabilitarea siturilor poluate;

4.    Discuţi privind activităţile cuprinse in Programul de lucru al Grupului ad-hoc

1.   Au fost vizitate următoarele amplasamente aparţinand REMIN S.A.:

- iazul de decantare Bozanta, iaz in exploatare,

- iazul de decantare Malaini, aparţinand Exploatării Miniere Cavnic - iaz in conservare, reabilitat din punct de vedere ecologic.

Au fost prezentate informări despre fiecare amplasament si s-a răspuns intrebarilor experţilor. Nu a putut fi vizitat iazul de decantare aparţinand Transgold S. A..

Partea Ungara a formulat si a inaintat un set de 30 de intrebari tehnice, conform Anexei. Partea Romana urmează sa informeze Partea Ungara referitor la aceste intrebari pana la 30 noiembrie, astfel incat sa fie evaluate de către experţi la următoarea intalnire a Grupului ad-hoc.

2. Partea Ungara a inaintat o prima propunere de Metodologie pentru identificarea instalaţiilor care au efect transfrontier si identificarea zonelor de impact pe care experţii o vor conveni pana la data de 15 noiembrie 2005.

Pe baza acestei metodologii, pana la sfarşitul lunii ianuarie 2006 se va elabora lista conform punctului 2, alineatul 2 din Programul de lucru al Grupului ad hoc. Metodologia va fi finalizata impreuna cu Grupul permanent de experţi pentru protecţia mediului.

3.  Referitor la organizarea seminarului cu susţinere TAIEX privind reabilitarea siturilor poluate, partea romana a informat partea ungara asupra acceptării de către oficiul TAIEX a organizării acestui seminar, cu recomandarea ca acesta sa se desfăşoare in anul 2006. Partea ungara a a transmis propunerea de tematica pentru seminarul cu susţinere TAIEX, acceptata de partea romana.

Cele doua parti au convenit organizarea seminarului in luna martie 2006.

4.  Partea Ungara a nominalizat anterior membrii Grupului de experţi internaţionali pentru analiza Studiului de impact al proiectului Roşia Montana. Partea Romana va nominaliza experţii pentru acest grup pana in data de 15 octombrie.

In conformitate cu prevederile Protocolului celei de-a treia reuniuni a Comisiei Mixte Romano-Ungare din 1-2 septembrie 2005, partea romana va transmite pana la 15 octombrie 2005 o propunere de proiect model pentru zona Baia Mare, care va fi analizata de către partea ungara in vederea susţinerii comune către UNEP.

Pana la data de 30 decembrie 2005, partea Ungara va transmite propunerea privind supravegherea in comun a instalaţiilor cu posibil impact transfrontier, tinand seama de legislaţia naţionala, conform alineatului 4 al punctului 2 din Programul de lucru..

Următoarea întalnire a Grupului ad-hoc de experţi va avea loc in luna martie 2006, in Ungaria.

Prezenta minuta a fost intocmita si semnata la Baia Mare, in data de 06 octombrie 2005 in cate doua exemplare originale in limbile romana si maghiara, ambele texte fiind egal autentice.

Baia Mare, 06 octombrie 2005

Din partea romana                                                           Din partea ungara

Constantin Popescu                                                         Robert Rakics

Secretar de Stat                                                               Subsecretar de Stat

ANEXĂ  la minuta a 2-a

1.   Informare amănunţita in legătura cu masurile luate de la data accidentului privind tehnologia, stabilitatea digului, monitoringul si prevenirea pagubelor.

2.   Ce substanţe chimice se folosesc pentru extragerea metalelor in cazul funcţionarii la capacitate 15%, si 100%. Unde si cum se acumulează acestea. Cantităţile zilnice utilizate.

3.   Ce cantitate de steril se depune in iaz. Ce cantitate de apa este recirculata . Se poate transmite cheia limnimetrica sau balanţa apei ?

4.  Cum se face urmărirea calităţii si cantităţii apelor evacuate in cazul sistemului deschis. Cum are loc tratarea apelor tehnologice si a celor din iazul Transgold, controlul calităţii si cantităţii apelor uzate din acest iaz.

5.  Descrierea sistemului de monitoring al iazului de decantare, pentru protecţia apelor subterane si de suprafaţa si a solului.

6.  Locul de ampalsare a sistemului de monitorizare, de prelevare a probelor, frecventa măsurătorilor si observaţiilor, denumirea indicatorilor măsuraţi, culegerea datelor, controlul si evaluarea acestora, frecventa transmiterii informaţiilor:

- in cadrul intreprinderii,

- la iaz,

- puţuri de observare a apelor subterane.

Cine     efectuează    inspecţia    tehnica,     supravegherea    procesului    tehnologic,controlul măsurătorilor din ambele puncte de vedere (calitatea apelor si siguranţa barajelor); sunt disponibile datele de monitorizare?

7.          Care sunt valorile limita si cerinţele din autorizaţie in privinţa apelor evacuate din sistem (apa care este stocata in iaz, care rezulta din procesul tehnologic si calitatea apei care este evacuata din iaz in apele de suprafaţa sau in cele subterane). Care sunt prevederile stipulate in autorizaţie.

8.          Daca se pot preleva probe din iazul de decantare (ape +steril),din apele exfiltrate,din apa evacuata din uzina de prelucrare.

9.          Pana cand se preconizează funcţionarea uzinei Transgold; cCu ce capacitate; cum funcţionează iarna; ce investiţii sunt preconizate pentru regimul de funcţionare de 100%.

10.        Care este concentraţia de cianuri in apa care ajunge in iazul de decantare; daca procesul folosit pentru decianurare este continuu - descrierea tehnologiei.

11.        Daca au existat conducte fisurate/sparte după anul 2000 ; (conducte de transport steril, conducte de recirculare a apei).

12.        Daca exista pat de protecţie sub conducte.

13.        Daca exista sistem de observare in cazul ruperii sistemului de conducte ; cu ce frecventa se monitorizează avariile.

14.        Cu ce frecventa se controlează grosimea pereţilor conductelor .

15.        Ce cantitate de apa poate fi transferata din iazul Aurul in iazul Bozanta in cazul condiţiilor extreme; calitatea apel transferate cum se controlează si ce este scris in protocolul REMIN - Transgold.

16.        Care este cantitatea de apa exfiltrata; cu ce frecventa se monitorizează calitatea acesteia, inclusiv in santul de garda.

17.        Daca se verifica stabilitatea digului, cu ce frecventa si cine efectuează controlul tehnic;

18.        Daca exista jurnal de evenimente si daca acesta este accesibil/public;

19.        Ce se intampla daca se rupe digul pe partea Nord/Nord Est a iazului; exista planuri de prevenire si combatere a accidentelor (poluării) si daca acestea sunt accesibile.

20.        Care este suprafaţa bazinul de recepţie al canalului de scurgere a apelor pluviale care traversează polderul.

21.        Cat este capacitatea de inmagazinare a polderului; daca polderul este complet inchis; cum ajunge sterilul in polder in cazul ruperii digului iazului.

22.        Unde si cu ce mijloace se va scoate apa si sterilul din polder in caz de avarie.

23.        Daca exista regulament de exploatare a polderului.

24.        Daca se poate obţine harta geo-topografica a terenului aferent polderului si imprejurimilor acestuia.

25.        Daca se pot obţine rapoartele anuale privind exploatarea iazului Transgold.

26.        Daca se pot obţine alte informaţii/rapoarte in legătura cu iazurile aflate in administrarea REMIN (un material de sinteza referitor la cele 18 iazuri).

27.        Daca se poate obţine studiul de evaluare a riscului pentru societatea Transgold, conform legislaţiei romane care transpune Directiva SEVESO, după realizarea acestuia.

28.        In ce categorie de importanta se incadreaza digul polderului si daca aceasta este in concordanta cu categoria iazului Transgold.

29.        Care este secţiunea transversala a digului polderului, conform proiectului si cea din autorizaţie;

30.        Daca autoritatea competenta a controlat daca digul polderului corespunde parametrilor autorizaţi si cand a fost verificat.

Minuta

celei de a 3-a intalniri a Grupului Ad-hoc de experţi din cadrul Comisiei Mixte pentru examinarea hot-spot-urilor cu potenţial efect transfrontier, acordandu-se o atenţie deosebita proiectului Roşia Montană

Poroszlo, 19-20 aprilie 2006.

Participanţi:

Din partea romana:

Membrii permanenţi ai grupului ad-hoc de experţi:

Dr. Constatin Popescu             Secretar de stat, Ministerul Mediului si Gopodaririi Apelor

Angela Filipas                          Director general, Ministerul Mediului si de Gopodaririi Apelor

Cristiana Ion                            Director, Ministerul Economiei si Comerţului

Radu Dorcioman                      Director adjunct, Ministerul Administraţiei si Internelor

Oana Sbiera                             consilier, Ministerul Mediului si Gopodaririi Apelor

Caria Busuioc                           consilier, Ministerul Mediului si Gopodaririi Apelor

Experţi:

Daniela Bleoanca                      consilier, Ministerul Afacerilor Externe,

Alina Medaru                            consilier, Ministerul Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale

Mihai Tanasescu                       consilier, Ministerul Mediului si Gopodaririi Apelor

Adriana Calapod                      consilier, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor

Din partea ungara:

Membrii permanenţi ai Grupului Ad-hoc de experţi:

Rakics Robert                            Secretar de stat, Ministerul de Protecţia Mediului si Apelor

Kovacs Peter                             Sef departament, Ministerul de Protecţia Mediului si Apelor

Dr. Csaki Ferenc                       Sef compartiment, Ministerul de Protecţia Mediului si Apelor

Katai-Urban Lajos                     adjunct al Şefului de departament, Ministerul de Interne, OKF

Experţi:

Kisgyorgy Sandor                     expert

Ilyes Emese                              expert

Kissne Arokhati Zsuzsanna       adjunct al Şefului de department, Ministerul de Protecţia Mediului si Apelor

Dr. Sarvaryne Sz. Blanka         consilier principal, Ministerul de Protecţia Mediului si Apelor

Vajna Tunde                            translator

Intilnirea a avut loc pe teritoriul Ungariei, la nivel de Secretar de stat din ministerele mediului din cele doua state, conform procedurii adoptate la intalnirea de constitiure a Grupului Ad-hoc, care a avut loc in Ungaria, la Budapesta (30-31 martie 2005). A doua intalnire s-a organizat in Romania, la Baia Mare (5-6 octombrie 2005).

In data de 23 iulie 2005 membrii Grupului Ad-hoc si experţii din Grupul Ad-hoc au efectuat o vizita la amplasamentul propus pentru proiectul Roşia Montana.

La cea de-a 3-a intalnire, părţile au analizat indeplinirea Programului de activităţi pe 2005-2006 elaborat la prima intalnire a Grupului Ad-hoc si adoptat la cea de-a doua intalnire a Comisiei Mixte (1-2 septembrie 2005 Budapesta).

Părţile au amendat si adoptat programul de activităţi in care sunt precizate datele intermediare si finale de indeplinire a activităţilor, cu nomimalizarea responsabililor.

Programul de activităţi amendat, prevăzut in anexa, face parte integranta din minuta si va fi prezentat spre adoptare la următoarea reuniune a Comisiei Mixte

Părţile au căzut de acord ca partea romana sa pregătească raportul privind activitatea

Grupului Ad-hoc, cu o luna inaintea următoarei reuniuni a Comisiei Mixte, si sa-1 transmită partii ungare.

Punctul 1

Grupul Ad-hoc făcut următoarele constatări privind indeplinirea Programului de activităţi:

Activitatea 1.1: Partea ungara a prezentat o propunere privind metodologia de identificare a surselor de poluare cu potenţial efect transfrontier, trimisa partii romane pe cale electronica in limbile engleza si maghiara pe data de 28 septembrie 2005. Propunerea a fost inaintata si pe suport de hartie partii romane la cea de- a 2-a intalnire a Grupului Ad-hoc de  la Baia Mare, din octombrie 2005.

Partea romana a prezentat partii ungare comentarii generale privind metodologia.

Partea romana va transmite partii ungare comentarii si propuneri punctuale, după care metodologia va fi finalizata in conformitate cu termenele din Programul de activităţi.

Activitatea 1.2 Pana in prezent nu s-a realizat inventarul instalaţiilor, activităţilor cu potenţial efect transfrontier deoarece acest inventar se bazează pe metodologia de identificare.

Inventarierea va fi intocmita după finalizarea metodologiei,  in  conformitate cu Programul de activităţi.

Activitatea 1.3: Deoarece nu a fost definitivata metodologia, pana in prezent nu s-a realizat propunerea privind schimbul de informaţii.

Intocmirea propunerilor privind schimbul de informaţii asupra surselor cu potenţial efect transfrontier se va realiza după finalizarea activităţilor de la punctul 1, in conformitate cu Programul de activităţi.

Activitatea 1.4: In cadrul intalnirii, partea ungara a inaintat partii romane propunerea cadru privind efectuarea verificărilor in comun a instalaţiilor cu posibil efect transfrontier, luand in considerare legislaţia naţionala.

Partea romana va transmite partii ungare comentarii privind propunerea cadru.

Părţile au convenit ca, pe aceasta baza, partea ungara sa elaboreze o propunere detaliata,  in conformitate cu Programul de activităţi.

Activitatea 1.5: Armonizarea planurilor de prevenire si combatere a poluărilor accidentale s-a realizat in cadrul diferitelor proiecte. Proiectul pe raul Someş s-a realizat cu asistenta financiara norvegiana, cel de pe raul Barcau cu asistenta tehnica si financiara finlandeza, iar proiectul de pe Crisuri este in curs de realizare, cu asistenta tehnica si financiara franceza.

Cele doua parti propun ca armonizarea Planurilor de prevenire si combatere a poluărilor accidentale pentru raul Mureş sa fie abordata in cadrul Comisiei hidrotehnice, urmand ca discuţia pe aceasta tema sa fie reluata in cadrul Grupului Ad-hoc după discuţia din cadrul Comisiei hidrotehnice.

Punctul 2

Partea romana va transmite partii ungare, pentru comentarii si propuneri, un proiect de regulament referitor la asigurarea asistentei mutuale pentru situaţii critice, care va fi finalizat in conformitate cu Programul de activităţi.

Punctul 3

In perioada 22-23 martie 2006 a fost organizat cu succes la Bucureşti, prin finanţare TAIEX, seminarul comun cu tema „Reabilitarea siturilor poluate".

Partea ungara a prezentat un raport privind desfăşurarea seminarului, care a fost adoptat si a inmanat partii romane pe CD, in limba romana, materialele prezentate cu aceasta ocazie.

Raportul asupra seminarului va fi prezentat in cadrul Comisiei Mixte spre informare.

Părţile au convenit sa propună teme de interes care sa constituie subiecte pentru organizarea si realizarea unor seminarii, conferinţe similare la care sa participe experţi din ambele state.

Punctul 4

Consultări in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Roşia Montana, in concordanta cu legislaţia romana in vigoare.

In legătura cu proiectul de la Roşia Montana, partea romana a comunicat ca procedura de reglementare isi va urma cursul numai daca investitorul depune toate documentele necesare. Investitorul nu mai dispune in momentul de fata de certificat de urbanism valabil, dat fiind ca cel vechi a expirat in anul 2005.

Partea romana va informa partea ungara despre depunerea unui nou certificat de urbanism la Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor.

Partea ungara a solicitat informaţii despre situaţia actuala a certificatului de descărcare arheologica si  despre hotărarile judecătoreşti  referitoare  la protecţia siturilor arheologice  din  zona Roşia Montana.

Partea romana a comunicat ca aceasta problema nu este de competenta Ministerului Mediului si Gospodăririi Apelor, urmand sa informeze autortitatile romane competente in legătura cu solicitarea partii ungare.

Partea romana a informat ca Directiva UE despre deseurile miniere se propune a fi transpusa in legislaţia romana pana la sfarşitul anului 2006. S-a precizat, de asemenea, ca Directiva IPPC este luata in considerare la aceasta investiţie, implicit cu cele mai bune tehnici disponibile (BAT), asa cum este prevăzut si in indrumarul transmis partii ungare.

In privinţa componentei grupului internaţional de experţi independenţi care va analiza in mod obiectiv studiul de impact asupra mediului, partea ungara a confirmat din nou propunerile deja avansate.

Partea romana    a nominalizat experţii naţionali si internaţionali, urmand sa transmită pe cale electronica, in termen de 5 zile, numele acestora.

Părţile au acceptat reciproc propunerile privind experţii naţionali si, de asemenea, au căzut de acord sa finalizeze propunerile privind nominalizarea experţilor internaţionali pana la sfarşitul lunii mai 2006.

Părţile au convenit sa organizeze o intalnire speciala intre experţii Grupului Ad-hoc, pentru discuţii si comentarii asupra studiului de impact, după ce acesta va fi depus de titularul proiectului.

La cererea partii ungare, partea romana a prezentat informaţii despre situaţia exploatărilor miniere din Baia Mare si din imprejurimi respectiv Transgold, REMIN si alte iazuri de decantare - privind masurile intreprinse pentru inchiderea acestora.

Partea romana a informat ca pe data de 10 aprilie 2006 s-a declarat situaţia de insolvabilitate pentru SC Transgold SA, urmand ca in termen de 30 zile sa se ia decizia privind reorganizarea judiciara sau lichidarea companiei.

In   privinţa REMIN, partea romana a prezentat programul de inchidere a 6 iazuri de decantare;pentru 3 iazuri de decantare lucrările de inchidere vor incepe in toamna anului 2006, iar pentru   3 iazuri de decantare lucrările de inchidere vor incepe in anul 2007

Partea romana a prezentat o informare privind programul de inchidere a iazurilor de decantare pentru MPNVEST Deva, completandu-se astfel informaţiile privind cele 16 iazuri de decantare prevăzute in Anexa nr.7 la Tratatul de Aderare.

Suma alocata in acest scop este de cea. 80 milioane Euro.

Partea romana a solicitat partii ungare informaţii suplimentare referitoare la prelungirea duratei de viata a centralei nucleare de la Paks.

Partea ungara a cerut partii romane sa transmită intrebari concrete, in scris, Ministerului Mediului din Ungaria.

Părţile au căzut de acord ca cea de-a 4-a intalnire sa fie organizata in septembrie 2006 pe teritoriul Romaniei.

Prezenta minuta a fost redactata si semnata la Poroszlo, Ungaria, in data de 20.04.2006, in cate doua exemplare originale in limbile romana si maghiara, ambele texte fiind egal autentice.

Din partea ungară,

Rakics Robert,

secretar de stat

Din partea romană,

Constantin Popescu

secretar de stat

Grupul de experţi Ad-hoc pentru analiza hot spot-urilor cu potenţial efect transfrontier cu referire speciala la Proiectul Roşia Montana, din cadrul Comisie Mixte de protecţie a mediului romano-ungare

Program de activitate (2006. aprilie 20.)

1.   Consultarea in procedura de Evaluare a impactului asupra mediului in cadrul Proiectului Roşia Montana

1.1.Nominalizarea membrilor grupului de experţi internaţionali

Partea ungara: realizat (vezi minuta celei de-a doua intalniri)

Partea romana: realizat (vezi minuta celei de-a treia intalniri)

Finalizarea nominalizării experţilor internaţionali pana la data de 15 mai 2006 (prin e-mail)

1.2.Desemnarea experţilor din statele membre

Termen: 30 mai 2006

Responsabil: Caria Busuioc

                    Dr. Ferenc Csaki

1.3.Elaborarea procedurii de lucru pentru Grupul de experţi internaţionali

Procedura de lucru preliminară din partea experţilor maghiari

Termen: 15 mai 2006

Responsabil: Dr. Ferenc Csaki

Procedura de lucru finala

Termen: 30 mai 2006

Responsabil:  Caria Busuioc

                     Dr. Ferenc Csaki

1.4.Schimb permanent de informaţii privind stadiul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului Roşia Montana

Termen: permanent

Responsabil: Angela Filipas,

                    Kovacs Peter

2.   Elaborarea propunerii pentru regulamentul de prevenire, combatere si eliminare a posibilului impact asupra mediului (conform Acordului Interguvernamental privind cooperarea in domeniul protecţiei mediului, art.2, pct.4):

2.1.Elaborarea metodologiei pentru identificarea problemelor privind construcţia, operarea si verificarea amplasamentelor sau activităţilor cu posibil efect transfrontier.

•     Elaborarea formei preliminare a metodologiei de către partea ungara, realizat la 6 octombrie 2005 (vezi minuta celei de-a doua intalniri)

•     Comentarii si propuneri din partea experţilor romani Termen: 15 mai 2006

Responsabil: Angela Filipas

•     Finalizarea metodologiei de către experţii ungari. Schimbul de informaţii se va realiza prin posta electronica sau prin intalniri ale experţilor.

Termen: 30 mai 2006

Responsabil: Peter Kovacs

2.2.Elaborarea listei de instalaţii si activităţi cu posibil impact transfrontier

Termen: 01 septembrie 2006

Responsabil: Dr. Ferenc

Csaki Oana Sbiera

2.3.Elaborarea propunerii asupra schimbului de informaţii privind instalaţiile cu posibil efect transfrontier

•     Elaborarea propunerii preliminare de către experţii ungari

Termen: 30 septembrie 2006

Responsabil: Ferenc Csaki

•     Comentarii si propuneri ale experţilor romani

Termen: 15 octombrie 2006

Responsabil: Caria Busuioc

•     Elaborarea formei finale de către experţii ungari

Termen: 15 noiembrie 2006

Responsabil: Ferenc Csaki

2.4.Elaborarea propunerii privind supravegherea in comun a amplasamentelor cu posibil efect transfrontier, tinand cont de legislaţia naţionala.

•     Propunere preliminară a conţinutului cadru al metodologiei elaborata de către experţii ungari: Realizat (vezi minuta celei de-a treia intalniri)

•     Comentarii si propuneri din partea experţilor romani

Termen: 15 mai 2006

Responsabil: Angela Filipas

•     Elaborarea formei preliminare a metodologiei de către experţii ungari

Termen: 01 septembrie 2006

Responsabil: Ferenc Csaki

•     Comentarii si propuneri din partea experţilor romani

Termen: 30 septembrie 2006

Responsabil: Angela Filipas

•     Elaborarea formei finale de către experţii ungari

Termen: 01 noiembrie 2006

Responsabil: Ferenc Csaki

3.   Elaborarea unui regulament de asistenta mutuala pentru activităţile de răspuns in cazul poluării mediului, implementarea de proiecte comune (Acordul interguvernamental privind cooperarea in domeniul protecţiei mediului, art.5) luand in considerare acordurile bilaterale sau multilaterale existente.

•     Elaborarea formei preliminare a regulamentului de către experţii romani

Termen: 15 iulie 2006

Responsabil: Angela Filipas

•     Comentarii si propuneri ale experţilor ungari

Termen: 01 septembrie 2006

Responsabil: Sarvaryne Szentkatolnay Blanka

•     Elaborarea formei finale a regulamentului de către experţii romani

Termen: 30 octombrie 2006

Responsabil: Angela Filipas

4.   Organizarea schimbului viitor de informaţii de interes comun in domeniul mediului (conferinţe, seminarii, intalniri ale experţilor, etc.)

•     Propuneri de tematici de către ambele parti, in cooperare cu alte grupuri de experţi ale Comisiei Mixte

Termen: 30 mai 2006

Responsabil: Angela Filipas Peter Kovacs

5.   Elaborarea raportului despre activitatea Grupului Ad-hoc pentru următoarea intalnire a Comisiei Mixte

•     Elaborarea formei preliminare a Raportului de către experţii romani

Termen: 30 zile inainte de intalnirea Comisiei Mixte (01 septembrie 2006)

Responsabil: Angela Filipas

•     Comentarii si propuneri ale experţilor ungari

Termen: 15 zile de la transmiterea formei preliminare a Raportului

Responsabil: Peter Kovacs

•     Elaborarea formei finale a Raportului de către experţii romani

Termen: 5 zile inainte de intalnirea Comisiei Mixte

Responsabil: Angela Filipas


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1753/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1753 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1753/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu