HOTARARE Nr.
173 din 9 februarie 2006
privind trasabilitatea si
etichetarea organismelor modificate genetic si trasabilitatea alimentelor si
hranei pentru animale, obtinute din organisme modificate genetic
ACT EMIS DE:
GUVERNUL
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 206 din 6 martie 2006
In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 11 şi al art. 4 alin. (3) din Legea nr.
150/2004 privind siguranţa
alimentelor şi a hranei pentru
animale, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta hotărâre prevede cadrul legal pentru asigurarea trasabilităţii produselor constituite din organisme
modificate genetic sau care conţin astfel de organisme, precum şi pentru alimente şi
hrana pentru animale, produse din organisme modificate genetic, având ca
obiectiv facilitarea etichetării
corespunzătoare, monitorizarea
efectelor asupra mediului şi,
după caz, asupra sănătăţii umane şi sănătăţii animale şi aplicarea măsurilor
corespunzătoare de management
al riscului ce includ, dacă este
necesar, retragerea de pe piaţă a produselor.
Art. 2. - (1) Prezenta hotărâre se aplică în
toate stadiile introducerii pe piaţă a:
a) produselor constituite din organisme modificate
genetic sau care conţin astfel
de organisme;
b) alimentelor produse din organisme modificate
genetic;
c) hranei pentru animale, produsă din organisme modificate genetic.
(2) Prezenta hotărâre nu se aplică
produselor medicinale pentru uz uman şi veterinar autorizate în baza legislaţiei naţionale în
vigoare.
Art. 3. - In înţelesul prezentei hotărâri, termenii şi
expresiile de mai jos au următoarele
semnificaţii:
a) organism modificat genetic sau OMG - organism
modificat genetic astfel cum este definit în art. 3 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul
de obţinere, testare,
utilizare şi comercializare a
organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea,
aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 214/2002, excluzând organismele obţinute prin tehnicile de modificare genetică
prevăzute
în anexa nr. 1 partea B şi în
anexa nr. 2 partea A la Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 214/2002;
b) produs din OMG - produsul derivat în
totalitate sau în parte din OMG, dar care nu conţine sau nu este constituit din OMG;
c) trasabilitate OMG - capacitatea de a urmări OMG şi produsele provenite din OMG în toate stadiile introducerii pe piaţă a acestora în cadrul lanţurilor de producţie şi de distribuţie;
d) cod unic de identificare - un simplu cod
numeric sau alfanumeric care serveşte la identificarea unui OMG pe baza evenimentului de transformare
prin care a fost realizat şi
care prevede mijloacele pentru a restabili informaţii specifice pertinente pentru acest OMG;
e) operator - persoana fizică sau juridică care introduce pe piaţă un produs sau care primeşte un produs ce a fost introdus pe piaţa naţională, în oricare stadiu al lanţului de producţie şi distribuţie, dar care nu include consumatorul
final;
f) consumator final - ultimul consumator care
utilizează produsul în afara
oricărei activităţi sau operaţii comerciale;
g) aliment - aliment astfel cum este definit la
art. 2 alin. (1) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare;
h) ingredient - ingredient astfel cum este
definit la art. 7 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu
modificările ulterioare;
i) hrană pentru animale - hrana pentru animale
astfel cum este definită la
art. 3 lit. e) din Legea nr. 150/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
j) introducerea pe piaţă - introducerea
pe piaţă astfel cum este
definită la art. 3 lit. h) din
Ordonanţa Guvernului nr.
49/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi
la art. 3 lit. j) din Legea nr. 150/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
k) prima etapă a introducerii pe piaţă a produsului - tranzacţia iniţială din cadrul lanţurilor de producţie şi distribuţie prin care un produs este făcut disponibil unei terţe părţi;
l) produs preambalat - orice articol unic oferit
spre vânzare, care constă
dintr-un produs şi din
materialul de ambalare în care a fost introdus înainte de a fi oferit spre
vânzare, dacă un astfel de
material de ambalare acoperă produsul
complet sau numai parţial, cu
condiţia ca produsul introdus
în ambalaj să nu poată fi modificat decât dacă se deschide ori se schimbă materialul de împachetare.
CAPITOLUL II
Cerinţe privind trasabilitatea şi etichetarea produselor constituite din sau care conţin OMG
Art. 4. - (1) In prima etapă a introducerii pe piaţă a unui produs constituit din organisme modificate genetic sau care
conţin astfel de organisme,
inclusiv în vrac, operatorii trebuie să se asigure că următoarele informaţii sunt transmise în scris operatorului care primeşte produsul:
a) produsul conţine sau este constituit din OMG;
b) codul/codurile unice de identificare
atribuit/atribuite acestor OMG.
(2) In toate etapele ulterioare introducerii pe piaţă a produselor prevăzute la alin. (1) operatorii trebuie să se asigure că informaţiile
primite în conformitate cu alin. (1) sunt transmise în scris operatorilor care
primesc produsele.
(3) In cazul produselor constituite din sau care conţin amestecuri de OMG, care urmează să fie folosite numai şi direct ca alimente, hrană pentru animale sau pentru prelucrare, informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) pot fi înlocuite de o declaraţie de utilizare formulată de operator, însoţită de o listă cu
codurile unice de identificare pentru toate aceste OMG care au fost utilizate
pentru a constitui amestecul.
(4) Fără a aduce atingere
prevederilor art. 6, operatorii trebuie să deţină sisteme şi proceduri standardizate, care să permită stocarea
informaţiilor prevăzute la alin. (1) -(3) şi identificarea, pentru o perioadă de 5 ani de la fiecare tranzacţie, a operatorului de la care şi a operatorului căruia i-au fost furnizate produsele prevăzute la alin. (1).
(5) Prevederile alin. (1) -(4) se aplică fără a aduce atingere
altor prevederi specifice din legislaţia naţională în vigoare.
Art. 5. - Pentru produsele constituite din sau conţinând OMG, operatorii trebuie să se asigure că:
a) pentru produsele preambalate constituite din sau
conţinând OMG trebuie să fie înscrisă pe etichetă menţiunea „Acest produs conţine organisme modificate genetic" sau
menţiunea „Acest produs conţine «numele organismului/organismelor»
modificat/modificate genetic";
b) pentru produsele nepreambalate, oferite
consumatorului final, menţiunea
„Acest produs conţine
organisme modificate genetic" sau menţiunea „Acest produs conţine «numele organismului/organismelor» modificat/ modificate
genetic" trebuie să apară pe un afiş, care să însoţească expunerea la vânzare a produsului.
Art. 6. - (1) Prevederile art. 4 şi 5 nu se aplică produselor care conţin urme de OMG într-o proporţie mai mică de
0,9%, cu condiţia ca aceste
urme de OMG să fie întâmplătoare sau inevitabile din punct de vedere
tehnic.
(2) Prevederile art. 4 şi 5 nu se aplică
produselor care conţin urme de
OMG din produsele destinate utilizării directe ca alimente, hrană pentru animale sau pentru prelucrare, într-o proporţie mai mică de 0,9% din fiecare ingredient sau aliment constituit dintr-un
singur ingredient, cu condiţia
ca aceste urme de OMG să fie
întâmplătoare sau inevitabile
din punct de vedere tehnic.
CAPITOLUL III
Cerinţe privind trasabilitatea alimentelor şi hranei
pentru animale, obţinute din organisme modificate
genetic
Art. 7. - (1) In momentul în care produsele obţinute din OMG sunt introduse pe piaţă, operatorii trebuie să se asigure că următoarele
informaţii sunt transmise în
scris operatorului care primeşte
produsul:
a) o indicaţie despre fiecare dintre ingredientele alimentare obţinute din OMG;
b) o indicaţie despre fiecare dintre furajele sau aditivii furajeri produşi din OMG;
c) în cazul produselor pentru care nu există o listă a ingredientelor, o indicaţie conform căreia
produsul este obţinut din OMG.
(2) Operatorii trebuie să deţină sisteme şi proceduri standardizate, care să permită stocarea
informaţiilor specificate la
alin. (1) şi identificarea,
pentru o perioadă de 5 ani de
la fiecare tranzacţie, a
operatorului de la care şi a
operatorului căruia i-au fost
furnizate produsele prevăzute
la alin. (1), luându-se în considerare prevederile art. 8.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică fără a se aduce atingere altor prevederi specifice din legislaţia naţională.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplică alimentelor şi hranei pentru animale, obţinute din OMG, care conţin urme de OMG într-o proporţie mai mică de 0,9%
din ingredientele alimentare considerate individual sau alimentelor ce conţin un singur ingredient, cu condiţia ca aceste urme de OMG să fie prezente accidental sau imposibil de
evitat tehnic.
Art. 8. - (1) In cazul în care legislaţia naţională în vigoare
prevede sisteme specifice de identificare, precum numerotarea lotului pentru
produse preambalate, operatorii nu sunt obligaţi să păstreze informaţiile prevăzute la
art. 4 alin. (1) -(3) şi la
art. 7 alin. (1), cu condiţia
ca aceste informaţii şi numărul de lot să fie
marcate clar pe ambalaj şi ca
informaţiile despre numerele
de lot să fie păstrate pentru perioadele prevăzute la art. 4 alin. (4) si la art. 7
alin. (2).
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în prima etapă a introducerii pe piaţă a unui produs, la prelucrarea primară sau la reambalarea unui produs.
CAPITOLUL IV
Măsuri de inspecţie şi
control
Art. 9. - (1) Autorităţile publice centrale cu responsabilităţi în domeniile: alimentaţie, protecţia
consumatorilor, agricultură, sănătate şi protecţia mediului asigură un sistem de control pentru verificarea
respectării prevederilor
prezentei hotărâri, conform
competenţelor.
(2) Acţiunile de inspecţie
şi control pot, de asemenea, să includă inspecţie şi control privind deţinerea unui produs prevăzut la art. 2 alin. (1).
(3) Până la data intrării
în vigoare a prezentei hotărâri
se aprobă, prin ordine ale
autorităţilor cu responsabilităţi, reguli detaliate pentru asigurarea
sistemului de control.
Art. 10. - (1) Următoarele fapte constituie contravenţii la normele privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, produse din
organisme modificate genetic, şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor privind stocarea informaţiilor prevăzute la
art. 4 alin. (4) şi la art. 7
alin. (2), cu amendă de la 500
lei (RON) la 1.000 lei (RON);
b) neetichetarea produselor în conformitate cu
prevederile art. 5, cu amendă
de la 500 lei (RON) la 2.000 lei (RON);
c) nerespectarea cerinţelor de trasabilitate, în conformitate cu prevederile art. 4 alin.
(1)-(3) şi ale art. 7 alin.
(1), cu amendă de la 1.000 lei
(RON) la 2.000 lei (RON);
d) refuzul operatorilor de a permite accesul
inspectorilor autorităţilor
competente în incintă, de a
furniza materialele si datele solicitate sau obstructionarea autorităţilor competente de a-si exercita atribuţiile, cu amendă de la 4.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON).
(2) In cazul constatării contravenţiilor
prevăzute la alin. (1) lit. b)
şi c), agentul constatator
poate dispune următoarele măsuri complementare:
a) oprirea temporară de la comercializare a produselor până la intrarea în legalitate;
b) oprirea temporară a activităţii în condiţiile în care s-a constatat săvârşirea contravenţiilor
a doua oară în decurs de 6
luni de la data aplicării
amenzii contravenţionale.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. a), c) şi d) se fac de către inspectorii Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a celor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi d) se fac de către
inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
CAPITOLUL V
Dispoziţii finale
Art. 11. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul
Mediului şi Gospodăririi Apelor, controlează modul de aplicare a prevederilor
prezentei hotărâri şi ia măsurile ce se impun, conform limitelor legale de competenţă.
Art. 12. - (1) Prezenta hotărâre intră în
vigoare la data de 30 iunie 2006.
(2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă
anexa nr. 3 la Hotărârea
Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările ulterioare.
Prezenta hotărâre creează cadrul
legal pentru implementarea, începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, a Regulamentului Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 1.830/2003/CE privind
trasabilitatea şi etichetarea
organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, produse din organisme modificate genetic şi care amendează Directiva 2001/18/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene L 268 din 18 octombrie 2003.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii,
pădurilor
şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
Preşedintele
Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Cătălin
Teodorescu
Ministrul integrării europene,
Anca Daniela Boagiu