Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1587 din 8 noiembrie 2006

privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de camping

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 972 din 5 decembrie 2006



In temeiul art.  108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 8 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Prezenta hotărâre stabileşte criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de camping.

Art. 2. - (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică serviciilor de camping care cuprind, ca serviciu principal pentru care se percepe un tarif, asigurarea de spaţii echipate pentru structurile de locuit mobile într-o zonă definită.

(2)  De asemenea, aceste servicii cuprind şi alte facilităţi de cazare adecvate găzduirii turiştilor, precum şi zone colective destinate serviciilor comune, în cazul în care acestea sunt furnizate în limitele zonei definite.

(3)   Serviciile de camping furnizate în limitele zonei definite pot include şi servicii alimentare şi activităţi de agrement, administrate de zona de camping sau aflate în proprietatea acesteia.

Art. 3. - (1) Eticheta ecologică se acordă serviciilor de camping potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, numai dacă respectă criteriile prevăzute în secţiunea A din anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Performanţa de mediu a serviciilor de camping prevăzute la art. 2 şi compatibilitatea utilizării acestora cu cerinţele de mediu se evaluează pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevăzute în secţiunea B din anexă. Fiecărui criteriu îi este atribuit un anumit număr de puncte. Serviciul de camping trebuie să acumuleze cel puţin:

a) 16,5 puncte pentru serviciul principal;

b) 20 de puncte în cazul în care sunt puse la dispoziţie, în mod suplimentar, alte facilităţi de cazare destinate găzduirii turiştilor.

(3) Punctajul total necesar creşte cu câte un punct suplimentar pentru servicii alimentare şi, respectiv, pentru alte activităţi de agrement, în cazul în care acestea sunt puse la dispoziţie de zona de camping.

Art. 4. - Tariful pentru solicitările de acordare a etichetei ecologice se stabileşte conform Hotărârii Guvernului nr. 189/2002.

Art. 5. - Cerinţele specifice de evaluare şi verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de camping. Metodele de evaluare şi standardele, altele decât cele indicate pentru fiecare criteriu, se utilizează dacă echivalenţa acestora este acceptată de către autoritatea competentă pentru acordarea etichetei ecologice.

Art. 6. - Numărul de cod atribuit serviciilor de camping în scopuri administrative este 26.

Art. 7. - Criteriile ecologice pentru grupul de produse „servicii de camping", precum şi cerinţele de evaluare şi verificare aferente acestora se aplică până la data de 14 aprilie 2008.

• Prezenta hotărâre transpune Decizia Comisiei Europene 2005/338/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare serviciilor de camping, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 108/2005.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,

Sulfina Barbu

Ministrul economiei şi comerţului,

Codruţ Ioan Şereş

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,

Radu Mircea Berceanu

Ministrul integrării europene,

Anca Daniela Boagiu

Ministrul finanţelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

ANEXĂ

CRITERII   DE   ACORDARE

a etichetei ecologice pentru serviciile de camping

Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice

Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului în cele 3 etape ale ciclului de viaţă al serviciului (achiziţionare, prestarea serviciului, deşeuri).

Ele promovează cu precădere:

a)  reducerea consumului de energie;

b)  reducerea consumului de apă;

c)  reducerea cantităţii de deşeuri;

d)  favorizarea utilizării resurselor regenerabile şi a substanţelor mai puţin dăunătoare mediului;

e)  promovarea comunicării şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului.

Specificaţii

Structurile de locuit mobile prevăzute la art. 2 sunt corturi, rulote, locuinţe mobile şi autovehicule special construite pentru campări. Facilităţile de cazare destinate găzduirii turiştilor sunt de tipul bungalow, locuinţe mobile de închiriat şi apartamente. Spaţiile comune destinate serviciilor comune conţin facilităţi pentru spălat şi gătit, spaţii comerciale şi facilităţi de furnizare a informaţiilor.

Cerinţe de evaluare şi verificare

Cerinţele de evaluare şi verificare specifice sunt indicate după fiecare criteriu prevăzut în secţiunile A şi B.

După caz, pot fi folosite metode de încercare şi standarde diferite de cele indicate pentru fiecare criteriu, în cazul în care echivalenţa lor este acceptată de autoritatea competentă care evaluează cererea.

Dacă operatorului economic care solicită acordarea etichetei ecologice i se cere să prezinte declaraţii, documentaţii, rapoarte de încercare sau alte dovezi care să ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de operatorul economic şi/sau furnizorul (furnizorii) acestuia, după caz.

Dacă este necesar, autoritatea competentă solicită documente justificative şi efectuează verificări independente.

Autoritatea competentă desfăşoară inspecţii pe teren.

La evaluarea solicitării de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de camping şi la monitorizarea conformării cu criteriile, autoritatea competentă ia în considerare punerea în aplicare a schemelor/sistemelor de management de mediu conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participării voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale standardului român SR EN ISO 14001:2005.

NOTĂ:

Aplicarea acestor scheme/sisteme de management de mediu nu este obligatorie.

SECŢIUNEA A

Criterii prevăzute în art. 3 alin. (1)

ENERGIE

1. Energie electrică produsă din surse regenerabile de energie

Cel puţin 22% din energia electrică trebuie să provină din surse de energie regenerabile, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 443/2003 privind promovarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie, cu modificările ulterioare.

Acest criteriu este valabil numai pentru zonele de camping care au acces la o piaţă care oferă energie electrică provenită din surse regenerabile de energie.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie din partea furnizorului de energie electrică sau un contract încheiat cu acesta indicând natura sursei/surselor de energie regenerabile, procentajul de energie electrică furnizată provenită dintr-o sursă regenerabilă şi o indicaţie a procentajului maxim care poate fi furnizat. In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 443/2003, cu modificările ulterioare, sursele regenerabile de energie sunt surse regenerabile de energie nefosile.

2.  Cărbuni şi păcură

Nu se folosesc ca surse de energie nici păcură cu un conţinut de sulf de peste 0,2%, nici cărbuni.

Acest criteriu este valabil numai pentru zonele de camping dotate cu un sistem de încălzire independent.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie de respectare a acestui criteriu, indicând natura surselor de energie utilizate.

3.  Utilizarea energiei electrice pentru încălzire

Cel puţin 22% din energia electrică utilizată pentru încălzirea spaţiilor comune, a spaţiilor de cazare destinate închirierii şi a apei calde menajere trebuie să provină din surse de energie regenerabile, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 443/2003, cu modificările ulterioare.

Acest criteriu este valabil numai pentru zonele de camping dotate cu un sistem de încălzire electric independent şi care au acces la o piaţă care oferă energie provenită din surse regenerabile de energie regenerabilă.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie de respectare a acestui criteriu, indicând natura şi volumul surselor de energie utilizate pentru încălzire şi, după caz, o documentaţie privind cazanele (generatoarele de căldură) folosite.

4.  Eficienţa energetică a cazanelor

Eficienţa energetică a unui cazan (generator de căldură) nou, cumpărat în timpul perioadei de valabilitate a etichetei ecologice, trebuie să fie de cel puţin 90%, măsurată în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa cazanelor noi pentru apă caldă care funcţionează cu combustibili lichizi sau gazoşi sau cu alte acte normative ce reglementează acest domeniu.

Cazanele de apă caldă noi care funcţionează pe bază de combustibili lichizi sau gazoşi în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 trebuie să respecte standardele de eficienţă prevăzute în această hotărâre.

Eficienţa cazanelor care nu fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 574/2005 trebuie să respecte indicaţiile producătorului şi legislaţia naţională în vigoare privind eficienţa.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea celor responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului, în care este indicată eficienţa. Randamentul util exprimat în procente este definit conform art. 2 alin. (1) lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 574/2005.

Conform art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 sunt excluse anumite cazane.

5.  Climatizare

Orice sistem de climatizare cumpărat în perioada pentru care se acordă eticheta ecologică trebuie să aibă cel puţin clasa B de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.871/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a aparatelor de climatizare de uz casnic, sau o eficienţă energetică corespunzătoare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de climatizare.

NOTĂ:

Acest criteriu nu este valabil nici pentru aparatele de climatizare care pot folosi alte surse de energie, nici pentru aparatele de tip aer-apă şi apă-apă sau pentru unităţile cu putere frigorifică (putere de răcire) mai mare de 12 kW.

6.  Izolarea ferestrelor

Toate ferestrele din spaţiile comune şi din spaţiile de cazare destinate închirierii, încălzite şi/sau climatizate, trebuie să dispună de un grad de izolare termică conform climatului local, precum şi de un grad adecvat de izolaţie fonică. Acest lucru nu este valabil pentru rulotele/locuinţele mobile închiriate care nu sunt în proprietatea administraţiei campingului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze fie o declaraţie pe propria răspundere, în cazul în care aceasta este suficientă, fie o declaraţie din partea unui tehnician profesionist recunoscut, care indică respectarea acestui criteriu, în funcţie de reglementările aplicabile.

7.  Intreruperea încălzirii şi climatizării

In cazul în care încălzirea şi/sau climatizarea nu se opresc automat în momentul deschiderii ferestrelor, trebuie să existe informaţii uşor accesibile care să reamintească vizitatorului să închidă ferestrele în cazul în care încălzirea sau climatizarea este în funcţiune.

Acest criteriu este valabil numai în cazul spaţiilor de camping dotate cu încălzire şi/sau climatizare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită, după caz, de un text cuprinzând informaţiile necesare.

8.  Stingerea luminii

In cazul în care nu există un sistem automat de stingere a luminii în spaţiul de cazare destinat închirierii, trebuie să existe informaţii uşor accesibile care să reamintească vizitatorului să stingă lumina în momentul părăsirii spaţiului de cazare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de procedura de informare.

9.  Eficienţa energetică privind lămpile electrice

a)  Intr-un interval de un an de la data cererii, cel puţin 60% din toate lămpile electrice din spaţiul de camping trebuie fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.056/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa şi etichetarea energetică pentru introducerea pe piaţă a lămpilor electrice de uz casnic. Acest lucru nu este valabil pentru lămpile electrice având caracteristici fizice care nu permit înlocuirea cu lămpi electrice economice.

b)  Intr-un interval de un an de la data cererii, cel puţin 80% din toate lămpile electrice situate într-o zonă unde este probabil să rămână aprinse peste 5 ore pe zi trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.056/2001. Acest lucru nu este valabil pentru lămpile electrice având caracteristici fizice care nu permit înlocuirea cu lămpi electrice economice.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea ambelor puncte ale acestui criteriu, cu indicarea clasei de eficienţă energetică a diferitelor lămpi electrice folosite.

APĂ

10.  Sursa de apă

Serviciul de camping declară autorităţii responsabile de administrarea apei disponibilitatea sa de a se conecta la o sursă de apă diferită (de exemplu reţea publică de apă, apă de suprafaţă), în cazul în care studiile realizate în cadrul planului local de management al apelor prezintă dovezi ale unui impact puternic asupra mediului în cazul folosirii sursei curente de apă.

Criteriul este valabil numai în cazul în care zona de camping nu este alimentată cu apă de la o conductă publică.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie în conformitate cu descrierea anterioară, însoţită de documentaţia corespunzătoare, inclusiv rezultatele studiilor întreprinse în cadrul planului local de management al apelor (în cazul în care există), precizarea acţiunilor necesare şi documentarea acţiunilor relevante întreprinse.

11.  Debitul apei la robinete şi duşuri

Debitul apei la robinete şi duşuri, cu excepţia robinetelor de la vană, nu trebuie să depăşească 10 l/min.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de explicarea modului în care zona de camping respectă criteriul şi de documentaţia relevantă necesară.

12.  Economisirea apei în băi şi toalete

In toalete şi băi trebuie să existe informaţii prin care să se indice vizitatorilor cum pot contribui la economisirea apei în zona de camping.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de prezentarea informaţiilor puse la dispoziţia vizitatorilor.

13.  Pubelele din toalete

Fiecare toaletă trebuie să fie dotată cu o pubelă adecvată, iar vizitatorul trebuie invitat să o utilizeze pentru anumite deşeuri în locul toaletei.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de prezentarea informaţiilor puse la dispoziţia vizitatorilor.

14.  Debitul apei la pisoare

Toate pisoarele trebuie dotate ori cu sistem manual ori cu sistem automat de tragere a apei, astfel încât aceasta să nu curgă continuu.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia corespunzătoare privind pisoarele instalate.

15.  Scurgeri

Personalul trebuie instruit să verifice zilnic scurgerile vizibile şi să ia măsurile necesare, dacă este cazul. Vizitatorii trebuie invitaţi să informeze personalul asupra scurgerilor.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind subiectele abordate în cursul instruirii şi de o copie a informaţiilor adresate vizitatorilor.

16.  Udarea plantelor şi a spaţiilor exterioare

Plantele şi spaţiile exterioare trebuie udate, în mod normal, dimineaţa sau după apusul soarelui, în cazul în care condiţiile regionale sau climatice sunt adecvate.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu.

17.  Tratarea apelor reziduale

Toate apele reziduale trebuie tratate.

In cazul în care nu este posibilă racordarea la staţia locală de tratare a apelor reziduale, zona de camping trebuie să aibă un sistem propriu care să respecte legislaţia naţională în vigoare sau europeană în materie. Vizitatorii trebuie informaţi asupra necesităţii de a evacua apele reziduale din locuinţele lor mobile şi asupra obligaţiei de a face acest lucru în mod corect.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind racordarea la staţia locală de tratare a apelor reziduale sau privind propriul său sistem de tratare a apelor uzate, după caz, şi de documentaţia adresată vizitatorilor privind evacuarea apelor reziduale.

18.  Gestionarea apelor reziduale

Administratorul zonei de camping solicită autorităţii locale responsabile de gestionarea apelor reziduale planul de gestionare a apelor reziduale şi îl respectă, în cazul în care el există.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze scrisoarea adresată autorităţii locale responsabile de gestionarea apelor reziduale, prin care solicită planul de gestionare a apelor reziduale, precum şi răspunsul primit. In cazul în care planul există, operatorul economic furnizează documentaţia privind paşii urmaţi în respectarea acestuia.

DETERGENŢI Şl DEZINFECTANŢI

19.  Punctul de vidanjare a toaletelor chimice

In cazul în care spaţiul de camping este racordat la un bazin vidanjabil, septic, deşeurile provenite din toaletele chimice trebuie colectate şi tratate fie separat, fie într-un alt mod corespunzător. In cazul în care spaţiul de camping este racordat la sistemul de canalizare public, este suficient un bazin vidanjabil sau un punct de vidanjare care să împiedice scurgerile.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, cuprinzând orice cerinţă de eliminare a deşeurilor formulată de autoritatea locală, însoţită de documentaţia privind vidanjarea chimică.

20.  Dezinfectanţi

Dezinfectanţii sunt folosiţi pentru respectarea cerinţelor legale de igienă.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de menţionarea locurilor şi situaţiilor în care sunt folosiţi dezinfectanţi.

21.  Instruirea personalului privind folosirea detergenţilor şi a dezinfectanţilor

Personalul trebuie instruit să nu depăşească doza recomandată de detergenţi şi dezinfectanţi indicată pe ambalajele acestora.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de detalii privind instruirea în acest sens.

DEŞEURI

22.  Sortarea deşeurilor de către vizitatori

Trebuie să existe recipiente corespunzătoare care să permită vizitatorilor să sorteze deşeurile în conformitate cu sistemele locale sau naţionale. In diferite locaţii ale spaţiului de camping trebuie afişate informaţii uşor accesibile şi uşor de înţeles, prin care vizitatorilor li se solicită să separe deşeurile. Containerele destinate sortării deşeurilor nu trebuie să fie mai greu accesibile decât pubelele de uz general.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de detalii privind recipientele şi o copie a semnelor/informaţiilor şi indicarea poziţiei containerelor în spaţiul de camping.

23.  Deşeuri periculoase

Personalul trebuie să separe deşeurile periculoase potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 426/2001, cu modificările ulterioare. Sunt incluse ca deşeuri periculoase următoarele: tonere, cerneluri, aparatură frigorifică şi electrică, baterii, produse farmaceutice, grăsimi/uleiuri etc. Vizitatorii trebuie să beneficieze de informaţii privind modul de eliminare corectă a deşeurilor periculoase.

In cazul în care autoritatea locală nu asigură eliminarea deşeurilor periculoase, operatorul economic trebuie să obţină o declaraţie anuală din partea autorităţii locale, în care  se  specifică faptul  că  nu  există  un  sistem  de eliminare a deşeurilor.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o listă a deşeurilor periculoase generate de spaţiul de camping, precum şi o descriere a modului în care acestea sunt tratate, sortate, colectate şi eliminate, inclusiv copii ale contractelor relevante cu terţi. După caz, operatorul economic furnizează în fiecare an o declaraţie corespunzătoare din partea autorităţii locale.

24.  Selectarea deşeurilor

Personalul selectează deşeurile pe categorii care pot fi tratate separat de facilităţile de gestionare a deşeurilor de la nivel local sau naţional. In cazul în care administraţia locală nu oferă servicii de colectare şi/sau eliminare selectivă a deşeurilor, serviciul de camping contactează în scris administraţia locală, exprimându-şi disponibilitatea de a sorta deşeurile şi îngrijorarea privind lipsa colectării şi/sau eliminării selective a deşeurilor.

Cererea adresată autorităţilor locale de a oferi servicii de colectare şi/sau sortare a deşeurilor este înaintată anual.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de indicarea diferitelor categorii de deşeuri acceptate de către autorităţile locale, precum şi a procedurilor de colectare, selectare, tratare şi eliminare a deşeurilor în cauză în cadrul zonei de camping şi/sau a contractelor relevante cu terţi. După caz, operatorul economic furnizează autorităţilor locale în fiecare an declaraţia corespunzătoare.

25.  Transportul deşeurilor

In cazul în care autorităţile responsabile de administrarea deşeurilor nu colectează deşeurile în interiorul zonei de camping sau în apropierea ei, aceasta din urmă asigură transportul deşeurilor până la locaţia corespunzătoare, reducând transportul în măsura posibilului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de indicarea locaţiilor corespunzătoare, a modalităţilor de transport şi a distanţelor.

26.  Produse de unică folosinţă

In absenţa unei obligaţii legale, niciunul dintre următoarele produse de unică folosinţă nu trebuie puse la dispoziţie de către proprietarul zonei de camping în spaţiile de cazare destinate închirierii sau în magazine:

-  cosmeticele ambalate în doze individuale şi de unică folosinţă (şampon, săpun, cască de duş);

-  în cazul în care sunt folosite orice alte produse de unică folosinţă, trebuie să existe recipiente destinate aruncării acestor produse în locul în care sunt folosite.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de precizarea produselor de unică folosinţă şi a legislaţiei care obligă la folosirea lor, precum şi de descrierea tipului şi sistemului de colectare a deşeurilor.

ALTE SERVICII

27.  Fumatul interzis în spaţiile comune

In toate spaţiile comune de incintă trebuie să existe o secţiune unde fumatul este interzis.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu.

28.  Transport public

Trebuie să existe informaţii uşor accesibile pentru vizitatori şi personal privind modul în care se poate ajunge la zona de camping şi la alte destinaţii locale folosind transportul public. In cazul în care nu există transport public adecvat, sunt furnizate informaţii privind alte mijloace de transport, preferabile datorită impactului lor asupra mediului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de copii ale materialelor informative disponibile.

MANAGEMENT GENERAL

Operatorii economici care posedă un sistem de management de mediu înregistrat în conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 sau certificat SR EN ISO 14001: 2005 îndeplinesc automat următoarele criterii generale de management de mediu. In aceste cazuri, modul de verificare a respectării criteriilor în cauză este înregistrarea în conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 sau certificat SR EN ISO 14001: 2005.

29.  Intreţinere generală şi service

Intregul echipament folosit pentru prestarea serviciilor de camping trebuie să beneficieze de service şi întreţinere în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare, ori de câte ori este necesar, iar activitatea este prestată numai de personal calificat.

In cazul echipamentului care face obiectul criteriilor, administratorul zonei de camping trebuie să deţină o declaraţie din partea personalului tehnic autorizat care asigură întreţinerea privind frecvenţa verificărilor în condiţiile legii.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o listă a echipamentelor şi a tehnicianului care asigură întreţinerea.

30.  Intreţinerea şi service-ul cazanelor

a)  Intreţinerea şi service-ul cazanelor sunt efectuate cel puţin o dată pe an sau chiar mai des, în cazul în care legislaţia impune acest lucru sau în cazul în care este necesar, de personal calificat, pe baza standardelor CEI sau a celor naţionale, după caz, sau în conformitate cu instrucţiunile producătorului.

b)   Testele privind respectarea nivelurilor de eficienţă prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 574/2005, legislaţia naţională în vigoare sau indicaţiile producătorului, precum şi cele privind menţinerea emisiilor în limite legale se efectuează o dată pe an. In cazul în care testele privind întreţinerea arată că nu sunt respectate condiţiile enumerate anterior, se întreprind acţiuni corective imediate.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea ambelor dispoziţii ale acestui criteriu, însoţită de o descriere a cazanelor şi a programului lor de întreţinere, precum şi detalii privind persoanele/întreprinderile care efectuează întreţinerea şi aspectele verificate în cursul activităţilor de întreţinere.

31.   Elaborarea politicii de mediu şi programul de acţiune

Conducerea zonei de camping elaborează o politică de mediu şi redactează o declaraţie simplă privind politica de mediu, precum şi un program de acţiune precis, pentru a asigura aplicarea politicii de mediu.

Programul de acţiune identifică obiectivele de performanţă în domeniul mediului privind energia, apa, substanţele chimice şi deşeurile, care sunt stabilite odată la 2 ani, ţinând seama de criteriile din secţiunea B. Trebuie identificată persoana care acţionează ca manager de mediu în zona de camping şi care este responsabilă cu întreprinderea acţiunilor necesare şi cu atingerea obiectivelor. Sunt încurajate comentariile şi sugestiile din partea vizitatorilor şi se ţine seama de acestea.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o copie a politicii de mediu, a declaraţiei privind politica de mediu şi a programului de acţiune, precum şi a procedurilor de luare în considerare a sugestiilor vizitatorilor.

32.  Instruirea personalului

Conducerea zonei de camping trebuie să asigure personalului informaţii şi instruire, inclusiv sub forma procedurilor scrise sau a manualelor, pentru a asigura aplicarea măsurilor de mediu şi a încuraja un comportament responsabil faţă de mediu. O instruire adecvată trebuie asigurată pentru toţi angajaţii noi, într-un interval de 4 săptămâni de la data angajării lor, ca şi pentru toţi angajaţii, cel puţin o dată pe an.

Evaluare şi verificare: operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de detalii privind programul de instruire, conţinutul acestuia, precum şi indicarea fiecărui membru al personalului care a beneficiat de instruire şi perioada de timp.

33.  Informaţii pentru vizitatori

Conducerea zonei de camping trebuie să asigure vizitatorilor informaţii privind politica sa de mediu, inclusiv aspectele de securitate şi de prevenire a incendiilor, acţiunile întreprinse şi eticheta ecologică. Informaţiile trebuie să fie comunicate vizitatorilor în mod activ, la recepţie, când acestora din urmă li se înmânează şi un chestionar în care îşi pot exprima părerea privind aspectele de mediu ale zonei de camping. Anunţurile care îi invită pe vizitatori să susţină obiectivele de mediu trebuie să fie vizibile şi lizibile, fiind plasate în special în spaţiile comune şi în spaţiile de cazare destinate închirierii.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de copii ale informaţiilor şi anunţurilor puse la dispoziţia turiştilor, şi prezintă procedurile de distribuire şi colectare a chestionarelor, precum şi de valorificare a răspunsurilor primite.

34.  Date privind consumul de apă şi energie

Zona de camping trebuie să deţină proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh) - energie electrică şi alte surse de energie (kWh) şi consumul de apă (litri).

Datele trebuie colectate în momentul primirii fiecărei facturi de utilităţi sau cel puţin o dată la 3 luni, pentru perioada în care zona de camping este deschisă, şi sunt exprimate, de asemenea, sub formă de consumuri pe noapte de cazare şi pe metru pătrat de spaţiu de incintă. Administratorul zonei de camping trebuie să păstreze datele pentru inspecţiile pe care le pot întreprinde la faţa locului autorităţile competente care au evaluat cererea.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de descrierea procedurilor. In momentul depunerii cererii, operatorul economic furnizează datele privind consumurile menţionate anterior aferente cel puţin unei perioade de 3 luni înaintea depunerii cererii (în cazul în care acestea există), iar apoi furnizează în fiecare an datele aferente anului precedent. In cazul zonelor rezidenţiale cu sejururi de lungă durată, numărul nopţilor de cazare se poate baza pe o estimare din partea proprietarului/administratorului zonei de camping.

35.  Colectarea altor date

Zona de camping trebuie să deţină proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul de substanţe chimice exprimate în kg şi/sau I, specificându-se dacă produsul este concentrat sau nu, precum şi cantitatea de deşeuri produsă (I şi/sau kg de deşeuri nesortate).

Datele trebuie colectate cel puţin o dată la 6 luni şi sunt exprimate, de asemenea, sub formă de consumuri sau producţie pe noapte de cazare şi pe metru pătrat de spaţiu de incintă.

Administratorul zonei de camping trebuie să păstreze datele pentru inspecţiile pe care le pot întreprinde la faţa locului autorităţile competente care au evaluat cererea.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de descrierea procedurilor. In momentul depunerii cererii, operatorul economic furnizează datele privind consumurile menţionate anterior aferente cel puţin unei perioade de 6 luni înaintea depunerii cererii (în cazul în care acestea există), iar apoi furnizează în fiecare an datele aferente anului precedent. Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să specifice serviciile oferite şi dacă spălatul lenjeriei are loc în interiorul zonei de camping.

36.  Informaţii incluse pe eticheta ecologică

Rubrica 2 din eticheta ecologică trebuie să cuprindă următorul text:

a)   măsuri luate pentru economisirea energiei şi apei şi reducerea deşeurilor;

b)   măsuri de management de mediu pentru a spori performanţele de mediu;

c)  măsuri luate pentru a limita impactul asupra mediului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o mostră privind modul în care va folosi eticheta, însoţită de o declaraţie privind respectarea acestui criteriu.

SECŢIUNEA B

Criterii prevăzute în art. 3 alin. (2)

Fiecăruia dintre criteriile enumerate în prezenta secţiune i-a fost atribuită o valoare exprimată în puncte sau fracţiuni de puncte. Pentru a se califica în vederea obţinerii etichetei ecologice, zonele de camping trebuie să cumuleze un număr minim de puncte. In cazul în care zona de camping nu oferă alte spaţii de cazare destinate găzduirii vizitatorilor în cadrul serviciilor sale,  punctajul  minim necesar este 16,5; în caz contrar, punctajul minim necesar este 20.

Punctajul total necesar creşte cu câte un punct pentru fiecare dintre următoarele servicii suplimentare aflate în proprietatea sau administrarea zonei de camping: servicii alimentare (inclusiv mic dejun) şi activităţi de agrement. Activităţile de agrement includ saune, piscine şi alte astfel de facilităţi aflate în perimetrul zonei de camping, precum şi spaţiile verzi care nu fac parte din structura zonei de camping, precum parcuri, păduri şi grădini deschise turiştilor.

ENERGIE

37.   Generarea fotovoltaică, hidroelectrică şi eoliană a energiei electrice (2 puncte)

Zona de camping posedă fie un sistem fotovoltaic (panou solar), fie un sistem hidroelectric local sau un generator de energie eoliană care furnizează sau urmează să furnizeze cel puţin 20% din consumul total de energie electrică pe an.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind sistemul fotovoltaic, hidroelectric sau eolian şi datele privind randamentul potenţial şi real.

38.    Incălzire din surse regenerabile de energie (1,5 puncte)

Cel puţin 50% din energia totală folosită pentru încălzirea spaţiilor interioare sau producerea apei calde menajere provine din surse regenerabile de energie.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de date privind energia consumată pentru încălzirea spaţiilor interioare şi producerea apei calde şi de documentaţia care dovedeşte că cel puţin 50% din energia în cauză provine din surse regenerabile de energie.

39.  Eficienţa energetică a cazanelor (1 punct)

Zona de camping trebuie să deţină un cazan de 4 stele, potrivit prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 574/2005.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de un raport elaborat de specialişti cunoscuţi responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.

40.  Emisiile de NOx produse de cazane (1,5 puncte)

Cazanul trebuie să fie inclus în clasa 5 din norma SR EN 297+A2:2001/A3:2001 de reglementare a emisiilor de NOx şi trebuie să emită sub 70 mg NOx/kWh.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de un raport sau de specificaţii tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.

41.  Incălzirea centralizată urbană (1 punct)

Incălzirea zonei de camping trebuie să fie asigurată de reţeaua de încălzire urbană.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia care dovedeşte racordarea la reţeaua de încălzire urbană.

42.  Producţia combinată de energie termică şi electrică (1,5 puncte)

Intreaga energie electrică şi termică din zonele sanitare, spaţiile comune şi spaţiile de cazare destinate închirierii trebuie să fie asigurate de o centrală de producere combinată de energie termică şi electrică. In cazul în care zona de camping posedă propria sa centrală de producere combinată de energie termică şi electrică, aceasta trebuie să furnizeze 70% din consumul total de energie termică şi electrică.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind centrala de producere combinată de energie termică şi electrică.

43.  Pompa de căldură (1,5 puncte)

Zona de camping trebuie să aibă o pompă de căldură care asigură încălzirea şi/sau climatizarea, precum şi personalul tehnic autorizat pentru întreţinerea şi exploatarea acesteia.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind pompa de căldură.

44.  Recuperarea căldurii (2 puncte)

Zona de camping trebuie să dispună de un sistem de recuperare a căldurii în valoare de 1 sau 2 puncte, care aparţine uneia dintre următoarele categorii: sisteme de refrigerare, ventilatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, piscine, apă reziduală menajeră.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind sistemul de recuperare a căldurii.

45.  Reglarea termică (1,5 puncte)

Temperatura din fiecare spaţiu comun şi spaţiu de cazare destinat închirierii trebuie să fie reglată individual.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind sistemele de reglare termică.

46.  Izolarea clădirilor existente (2 puncte)

Clădirile din zona de camping dotate cu instalaţii de încălzire/climatizare trebuie să dispună de o izolaţie ai cărei parametri depăşesc cerinţele minime prevăzute în legislaţia naţională în vigoare, pentru a asigura o reducere semnificativă a consumului de energie.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu din partea tehnicianului specializat în domeniul energiei, însoţită de documentaţia privind izolaţia şi cerinţele minime prevăzute în legislaţia naţională în vigoare.

47.  Climatizare (1,5 puncte)

Sistemul de climatizare trebuie să fie inclus în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.871/2005, sau o eficienţă energetică corespunzătoare.

Criteriul nu este valabil în cazul sistemelor care pot folosi şi alte surse de energie, al aparatelor de tip aer-apă şi apă-apă sau al unităţilor cu o putere frigorifică mai mare de 12 kW.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de climatizare.

48.    Oprirea automată a instalaţiei de climatizare (1 punct)

In spaţiile de cazare destinate închirierii trebuie să existe un sistem automat care opreşte climatizarea în momentul deschiderii ferestrelor.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea tehnicienilor profesionişti responsabili cu instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de climatizare.

49.  Arhitectura bioclimatică (2 puncte)

Clădirile din zona de camping trebuie construite pe baza principiilor arhitecturii bioclimatice.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia corespunzătoare.

50.  Aparate frigorifice (1 punct), maşini de spălat vase (1 punct), maşini de spălat rufe (1 punct), uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur (1 punct) şi echipamente de birou (1 punct) eficiente energetic (până la 5 puncte)

a)   (1 punct): Toate aparatele frigorifice de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa A, A+ sau A++ de eficienţă energetică, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţă, cu modificările şi completările ulterioare. Toate frigobarurile sau minibarurile trebuie să fie cel puţin de clasa C.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care indică clasa energetică a tuturor aparatelor frigorifice, frigobarurilor şi minibarurilor, menţionându-le pe cele care au o etichetă ecologică.

b)   (1 punct): Toate maşinile de spălat vase de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 86/2006 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a maşinilor de spălat vase de uz casnic.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care indică clasa energetică a tuturor maşinilor de spălat vase, menţionându-le pe cele care au o etichetă ecologică.

NOTĂ:

Maşinile de spălat vase care nu fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 86/2006 (de exemplu, maşinile de spălat vase industriale) nu trebuie să respecte aceste cerinţe.

c)  (1 punct): Toate maşinile de spălat rufe de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a maşinilor de spălat rufe de uz casnic.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care indică clasa energetică a tuturor maşinilor de spălat rufe, menţionându-le pe cele care au o etichetă ecologică.

NOTĂ:

Maşinile de spălat rufe care nu fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 1.252/2005 (de exemplu, maşinile industriale de spălat rufe) nu trebuie să respecte aceste cerinţe.

d)  (1 punct): Cel puţin 80% din echipamentele de birou (faxuri, calculatoare, monitoare, imprimante, scannere, fotocopiatoare) trebuie să fie eligibile pentru acordarea etichetei „energy star" conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care demonstrează că echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei „energy star" şi/sau menţionează computerele de birou şi portabile care au o etichetă ecologică.

e)   (1 punct): Toate uscătoarele industriale de rufe cu tambur trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 736/2006 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă a uscătoarelor electrice de rufe de uz casnic cu tambur.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care menţionează clasa energetică a tuturor uscătoarelor de rufe cu tambur industriale, indicându-le pe cele care au o etichetă ecologică.

NOTĂ:

Uscătoarele de rufe cu tambur care nu fac obiectul Hotărârii Guvernului nr. 736/2006 (de exemplu, uscătoarele de rufe cu tambur industriale) nu trebuie să respecte aceste cerinţe.

51.    Uscătoare de mâini şi de păr cu senzori de proximitate (1 punct)

Toate uscătoarele de mâini şi de păr trebuie dotate cu senzori de proximitate sau acestora li se acordă etichetă ecologică de tip I ISO.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documente justificative care arată cum este respectat acest criteriu în spaţiul de camping.

52.  Amplasarea aparatelor frigorifice (1 punct)

Aparatele frigorifice din bucătărie, chioşcuri şi magazine trebuie amplasate şi reglate în conformitate cu principiile de economisire a energiei.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documente justificative care arată cum este respectat acest criteriu în spaţiul de camping.

53.   Stingerea automată a luminii în spaţiile de cazare destinate închirierii (1 punct)

In 80% din spaţiile de cazare destinate închirierii trebuie instalate sisteme automate care asigură stingerea luminii în momentul părăsirii camerei de către vizitatori.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea şi/sau întreţinerea sistemelor.

54.  Dispozitive de temporizare în saune (1 punct)

Toate saunele trebuie dotate cu dispozitive de temporizare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea şi/sau întreţinerea sistemelor.

55.  Incălzirea piscinelor folosind surse regenerabile de energie (1,5 puncte)

Energia folosită la încălzirea apei din piscine trebuie să provină din surse regenerabile; cel puţin 50%: 1 punct, 100%: 1,5 puncte.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de datele privind energia consumată pentru încălzirea apei din piscine şi documentaţia care arată cantitatea de energie provenită din surse regenerabile.

56.    Stingerea automată a sistemului de iluminat exterior (1 punct)

Iluminatul exterior care nu este necesar din motive de securitate trebuie să se stingă automat după un interval de timp definit şi este activat printr-un senzor de proximitate.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea şi/sau întreţinerea sistemelor.

APĂ

57.  Valorificarea apelor pluviale (1,5 puncte) şi a apelor recirculate (1,5 puncte)

a)   (1,5 puncte): Apele pluviale trebuie colectate şi folosite în alte scopuri decât pentru uz menajer şi consum.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare, şi dovezi că alimentarea cu apă menajeră şi potabilă se face dintr-o sursă complet separată.

b)   (1,5 puncte): Apele recirculate trebuie colectate şi folosite în alte scopuri decât pentru uz menajer şi consum.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare, şi dovezi că alimentarea cu apă menajeră şi potabilă se face dintr-o sursă complet separată.

58.    Sisteme de irigare automată pentru spaţiile exterioare (1 punct)

Spaţiul de camping trebuie să folosească un sistem automat care optimizează timpii de irigare şi consumul de apă pentru plante/spaţiile verzi exterioare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

59.  Debitul apei la robinete şi duşuri (1,5 puncte)

Debitul mediu în cazul tuturor robinetelor şi duşurilor, cu excepţia robinetelor de la vană, nu trebuie să depăşească 8  l/min.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

60.  Debitul apei la WC (1,5 puncte)

Cel puţin 80% din WC-uri trebuie să consume cel mult 6 litri de apă în momentul tragerii apei.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

61.   Consumul de apă al maşinilor de spălat vase (1 punct)

Consumul de apă al maşinilor de spălat vase [exprimat  ca W(măsurata)] trebuie să fie mai mic sau egal cu valoarea prag definită în ecuaţia următoare, folosind aceeaşi metodă de încercare din standardul român SR EN 50242 şi acelaşi ciclu de programe ca cele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 89/2006:

W(măsurata)) <= (0,625 x S) + 9,25,

unde:

W(masuata) = consumul de apă al maşinii de spălat vase, măsurat în litri/ciclu, exprimat cu o zecimală;

S = numărul valabil de locuri în maşina de spălat vase.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil de fabricarea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spălat vase sau dovezi care atestă că maşinile de spălat vase au primit eticheta ecologică.

62.   Consumul de apă al maşinilor de spălat rufe (1 punct)

Maşinile de spălat rufe folosite în spaţiul de camping de către vizitatori şi personal sau cele folosite de furnizorul serviciului de spălare a rufelor nu trebuie să folosească peste 12 litri de apă pe kg de rufe, măsuraţi în conformitate cu standardul român SR EN EN 60456:1999, folosind ciclul standard de 60°C pentru rufe din bumbac, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.252/2005.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil de fabricarea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spălat rufe sau dovezi care atestă că maşinile de spălat rufe au primit eticheta ecologică. Administratorul zonei de camping furnizează şi documentaţia din partea furnizorului de servicii de spălat rufe, care atestă că maşinile folosite de acesta respectă criteriile.

63.   Temperatura şi debitul apei de la robinet (1 punct)

Cel puţin 80% din robinete trebuie să permită reglarea precisă şi promptă a temperaturii apei şi a debitului apei.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

64.   Dispozitive de temporizare la duşuri (1,5 puncte)

Toate duşurile din grupurile sanitare/spaţiile comune trebuie să fie echipate cu un dispozitiv de temporizare/ proximitate care întrerupe debitul apei după o perioadă de timp dată sau în cazul în care duşul în cauză nu este folosit.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

65.  Acoperirea piscinelor (1 punct)

In timpul nopţii sau atunci când piscina umplută cu apă nu este folosită mai mult de o zi, aceasta trebuie acoperită pentru a se preveni răcirea apei şi pentru a se reduce evaporarea.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

66.  Deszăpezirea (maximum 1,5 puncte)

In cazul în care se impune deszăpezirea drumurilor, trebuie să se folosească mijloace mecanice sau nisip/pietriş pentru a garanta siguranţa drumurilor din zona de camping în caz de îngheţ/zăpadă (1,5 puncte).

In cazul în care se foloseşte deszăpezirea mecanică, se folosesc substanţe care nu conţin peste 1% ioni de clorură (CI-) (1 punct) sau agenţi de deszăpezire cărora li s-a acordat eticheta ecologică sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale de tip I ISO (1,5 puncte).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

67.  Indicaţii privind duritatea apei (1 punct)

In apropierea grupurilor sanitare/maşinilor de spălat vase/maşinilor de spălat rufe trebuie afişate explicaţii privind duritatea apei locale, pentru a permite o mai bună folosire a detergenţilor de către vizitatori şi personal sau trebuie folosit un sistem de dozare automată care optimizează folosirea detergenţilor în funcţie de duritatea apei.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia relevantă prin care sunt informaţi vizitatorii.

68.  Pisoare cu economie de apă (1,5 puncte)

Cel puţin 50% din toate pisoarele trebuie să folosească un sistem fără apă sau toate pisoarele trebuie să deţină un sistem manual/electronic de tragere a apei, care permite scurgerea apei o singură dată, în momentul folosirii pisoarului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie justificativă detaliată privind modul în care zona de camping îndeplineşte acest criteriu.

69.   Specii de plante indigene folosite pentru noile plantaţii în spaţiile verzi (1 punct)

Plantarea copacilor şi gardurilor vii în spaţiile exterioare trebuie să se facă cu specii de plante indigene.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o specificaţie relevantă privind modul în care zona de camping   îndeplineşte   acest   criteriu,   însoţită   de   o documentaţie justificativă corespunzătoare redactată de un expert.

70.   Schimbarea prosoapelor şi a lenjeriei de pat (1 punct)

Vizitatorul trebuie informat asupra politicii de mediu a zonei de camping, şi anume că prosoapele din spaţiile de cazare destinate închirierii sunt schimbate la cerere sau, din oficiu, o dată pe săptămână, pentru spaţiile de cazare de categorie mai modestă, şi de două ori pe săptămână, pentru spaţiile de cazare de categorie mai bună. Acest lucru este valabil numai în cazul spaţiilor de cazare destinate închirierii în care serviciul include asigurarea prosoapelor şi/sau a lenjeriei de pat.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia care atestă cum a fost informat vizitatorul.

SUBSTANŢE CHIMICE PERICULOASE

71.  Detergenţi (până la 4 puncte)

Cel puţin 80% din greutatea detergenţilor pentru spălare manuală şi/sau a detergenţilor pentru maşini de spălat vase şi/sau a detergenţilor pentru maşini de spălat rufe şi/sau a detergenţilor de uz general utilizaţi în spaţiul de cazare destinat închirierii au primit eticheta ecologică sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip I (câte 1 punct pentru fiecare dintre aceste patru categorii de detergenţi).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o documentaţie (inclusiv facturile relevante) care menţionează cantităţile utilizate din aceste produse, precum şi cantităţile care au o etichetă ecologică.

72.    Vopsele şi lacuri pentru zugrăveli interioare (1 punct)

Cel puţin 50% din zugrăveala interioară a structurilor şi a spaţiilor de cazare destinate închirierii, cu excepţia rulotelor şi a locuinţelor mobile, trebuie să fie realizate cu vopsele şi lacuri care au primit eticheta ecologică sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip I.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o documentaţie (inclusiv facturile relevante) care menţionează cantităţile utilizate din aceste produse, precum şi cantităţile care au o etichetă ecologică.

73.     Spălarea maşinilor numai în zone special amenajate (1 punct)

Spălarea maşinilor nu trebuie permisă sau trebuie permisă numai în zonele special amenajate pentru colectarea apei şi a detergenţilor utilizaţi şi direcţionarea lor către sistemul de canalizare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

74.  Incurajarea alternativelor în cazul dispozitivelor de aprindere artificiale pentru grătare (1 punct)

Excluzând produsele ce folosesc dispozitivele de aprindere artificiale, în magazine trebuie vândute produse alternative, cum ar fi uleiul de rapiţă sau fabricatele din cânepă.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu.

75.   Dozajul dezinfectanţilor pentru piscine (1 punct)

Piscina trebuie să dispună de un sistem de dozare automată care foloseşte cantitatea minimă de dezinfectant pentru a obţine rezultatul igienic corespunzător.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie tehnică privind sistemul de dozare automată.

76.  Curăţarea mecanică (1 punct)

Zona de camping trebuie să aplice proceduri precise de curăţare nonchimică, precum folosirea produselor din microfibră, a altor materiale de curăţare nonchimice sau activităţi cu efecte similare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată a modului în care zona de camping respectă acest criteriu, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare, în cazul în care este relevantă.

77.  Grădinăritul ecologic (2 puncte)

Spaţiile exterioare trebuie îngrijite, fie fără a se folosi deloc pesticide, fie în conformitate cu principiile agriculturii ecologice, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare, sau în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare ori cu programele organice naţionale recunoscute.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

78.   Produse împotriva insectelor şi paraziţilor (până la 2 puncte)

Concepţia arhitecturală a clădirii şi practicile de igienă (precum construcţia pe piloni cu rolul de a împiedica pătrunderea şobolanilor în clădire, folosirea plaselor împotriva ţânţarilor sau a spiralelor insectifuge) trebuie să asigure reducerea la minimum a folosirii produselor împotriva insectelor şi paraziţilor (1 punct).

In cazul în care se folosesc produse împotriva insectelor şi paraziţilor, se folosesc numai substanţe aprobate pentru agriculturi ecologice în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare, sau care au primit eticheta ecologică ori alte etichete ecologice naţionale sau regionale ISO de tip I.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

DEŞEURI

79.  Compostare (până la 3 puncte)

Zona de camping trebuie să sorteze deşeurile organice relevante (deşeuri de grădinărit - 2 puncte; deşeuri menajere - 1 punct) şi trebuie să asigure compostarea lor în conformitate cu liniile directoare stabilite de către autorităţile locale (de exemplu, de către administraţia locală, de către personalul zonei de camping sau de către o agenţie privată).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

80.    Recipiente de unică folosinţă pentru băuturi (2 puncte)

Cu excepţia cazurilor specificate de lege, nu trebuie oferite recipiente de unică folosinţă pentru băuturi în zonele aflate în proprietatea sau administrarea zonei de camping.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu, însoţită de indicarea produselor de unică folosinţă utilizate, după caz, şi legislaţia care solicită acest lucru.

81.  Ambalarea alimentelor şi bunuri de unică folosinţă pentru micul dejun sau alte mese (2 puncte)

Nu trebuie folosite porţii ambalate individual şi nici ceşti, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă pentru servirea micului dejun sau pentru servirea altor mese.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

82.   Eliminarea uleiurilor/grăsimilor (până la 3 puncte)

Trebuie instalate separatoare de grăsimi, iar grăsimea/ uleiurile folosite pentru gătit şi grăsimea/uleiurile folosite pentru prăjit trebuie colectate şi eliminate în mod corespunzător (2 puncte). Vizitatorilor le sunt oferite posibilităţi de a colecta şi elimina grăsimile şi uleiurile uzate (1 punct).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

83.  Scurgeri în spaţiile de parcare (1 punct)

Uleiurile şi alte scurgeri similare provenite de la vehiculele din parcare trebuie colectate şi eliminate corespunzător.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

84.   Articole textile, piese de mobilier şi alte produse uzate (până la 3 puncte)

Articolele textile, piesele de mobilier şi alte produse uzate, precum echipamentul electronic, trebuie vândute sau donate unor organizaţii caritabile sau altor asociaţii care colectează şi redistribuie astfel de bunuri.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă din partea asociaţiilor.

ALTE SERVICII

85.  Dirijarea traficului în zona de camping (1 punct)

Intregul trafic (vizitatori şi întreţinere/transport) în interiorul zonei de camping trebuie limitat la anumite ore şi în zone definite.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

86.  Traficul generat de zona de camping (1 punct)

In interiorul zonei de camping nu trebuie să se folosească nici vehicule cu ardere internă pentru transport, nici maşini pentru întreţinere.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

87.   Cărucioare pentru vizitatori folosite în interiorul zonei de camping (1 punct)

Pentru transportul bagajelor şi al cumpărăturilor în interiorul zonei de camping trebuie puse la dispoziţia turiştilor, în mod gratuit, cărucioare sau alte vehicule nemotorizate.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

88.  Suprafeţe permeabile (1 punct)

Cel puţin 90% din suprafaţa zonei de camping nu trebuie acoperită cu asfalt/ciment sau alte materiale de etanşare care împiedică drenajul şi buna aerisire a solului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

89.  Amenajarea acoperişurilor (1,5 puncte)

Cel puţin 50% din clădirile din zona de camping care au un acoperiş adecvat pentru amenajare (plan sau cu un unghi de înclinare mic) trebuie acoperite cu iarbă sau plantate.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

90.   Comunicarea şi educaţia în domeniul protecţiei mediului (până la 3 puncte)

Zona de camping trebuie să ofere vizitatorilor informaţii în scopul comunicării şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului privind biodiversitatea, peisajul local şi măsurile de conservare a naturii (1,5 puncte). Printre modalităţile de agrement puse la dispoziţie vizitatorilor (1,5 puncte) trebuie incluse şi elemente educative cu privire la protecţia mediului.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

91.   Fumatul interzis în spaţiile comune şi în spaţiile de cazare destinate închirierii (1 punct)

Fumatul trebuie interzis în cel puţin 50% din spaţiile comune interioare şi în 50% din spaţiile de cazare destinate închirierii.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să indice numărul şi natura zonelor, precum şi în care dintre acestea fumatul este interzis.

92.  Biciclete (1,5 puncte)

Turiştilor trebuie să li se pună la dispoziţie biciclete (cel puţin două biciclete la fiecare 50 de spaţii şi/sau spaţii de cazare destinate închirierii).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă.

93.  Sticle returnabile sau reutilizabile (până la 3 puncte)

Zona de camping trebuie să ofere băuturi în sticle returnabile/reutilizabile: răcoritoare (1 punct), bere (1 punct), apă (1 punct).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă acest criteriu, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare de la furnizorii sticlelor în cauză.

94.  Produse din hârtie (până la 2 puncte)

Cel puţin 50% din hârtia/şerveţelele igienice şi/sau hârtia de birou folosită posedă eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naţionale sau regionale ISO de tip I (1 punct pentru fiecare dintre cele două categorii de produse de hârtie).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o documentaţie (inclusiv facturile relevante) indicând cantităţile utilizate din aceste produse şi cantităţile care au o etichetă ecologică.

95.   Bunuri de folosinţă îndelungată (până la 3 puncte)

Cel puţin 10% din orice categorie de bunuri de folosinţă îndelungată (precum lenjerie de pat, prosoape, feţe de masă, PC-uri, laptopuri, televizoare, saltele, mobilier, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate frigorifice, aspiratoare, carpete, lămpi electrice) utilizate în zona de camping, inclusiv în spaţiile de cazare destinate închirierii, trebuie să fi primit eticheta ecologică sau alte etichete ecologice naţionale sau regionale de tip I ISO (1 punct până la 3 puncte pentru fiecare categorie).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o documentaţie indicând cantităţile din aceste produse pe care le posedă şi cantităţile care au o etichetă ecologică.

96.  Produse alimentare locale (până la 4,5 puncte)

La fiecare masă (1,5 puncte), inclusiv la micul dejun, şi la magazin (1,5 puncte) trebuie oferite cel puţin două produse alimentare de origine locală.

După caz, este interzis consumul speciilor locale pe cale de dispariţie, cum ar fi anumite specii de peşti şi crustacee şi vânat sălbatic (1,5 puncte).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

97.  Alimente ecologice (până la 2 puncte)

Ingredientele principale folosite la prepararea a cel puţin două feluri de mâncare (1 punct) şi cel puţin 4 produse vândute în magazin (1 punct) trebuie produse prin metode specifice agriculturii ecologice, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.

MANAGEMENT GENERAL

98.  Inregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) pentru zona de camping

Zona de camping trebuie să fie înregistrată conform Ordinului nr. 50/2004 - EMAS (3 puncte) sau certificată conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 (1,5 puncte).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze dovada înregistrării EMAS sau a certificării standardului român SR EN ISO 14001:2005.

99.  Inregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) pentru furnizori

Cel puţin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai zonei de camping trebuie să fie înregistraţi conform Ordinului nr. 50/2004 - EMAS (1,5 puncte) sau certificaţi conform standardului român ISO 14001:2005 (1 punct).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze dovezile înregistrării EMAS sau ale certificării standardului român SR EN ISO 14001:2005 pentru cel puţin un furnizor principal.

100.   Respectarea de către subcontractanţi a criteriilor din secţiunea A (până la 2 puncte)

Toţi subcontractanţii a două servicii suplimentare (servicii alimentare, activităţi de agrement) trebuie să respecte cel puţin criteriile din secţiunea A, valabile în cazul unor servicii specifice (câte 1 punct pentru fiecare serviciu oferit în zona de camping).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documentaţia corespunzătoare privind acordurile contractuale cu subcontractanţii săi privind respectarea de către aceştia a criteriilor din secţiunea A.

101.   Contorizarea apei şi a energiei (până la 2 puncte)

In spaţiul de camping trebuie instalate contoare de energie şi apometre suplimentare, pentru a permite colectarea de date privind consumul aferent diverselor activităţi sau aparate (1 punct). Fiecare spaţiu trebuie să aibă propriul său contor de energie şi apometru (1 punct).

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o analiză a datelor colectate (în cazul în care există deja).

102.    Acţiuni suplimentare de protecţia mediului (maximum 3 puncte)

Fie:

a)   acţiuni suplimentare de protecţia mediului (până la 1,5 puncte fiecare, până la o valoare maximă de 3 puncte): pentru a îmbunătăţi performanţele de mediu ale zonei, conducerea zonei de camping trebuie să ia măsuri suplimentare faţă de cele pentru care au fost specificate criterii în prezenta secţiune şi în secţiunea A; autoritatea competentă care evaluează cererea trebuie să atribuie acestor activităţi un scor care nu depăşeşte 1,5 puncte pe acţiune.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă acest criteriu, însoţită de descrierea fiecărei acţiuni suplimentare care doreşte să fie luată în considerare.

Fie:

b)   acordarea etichetei ecologice (3 puncte): spaţiul de camping primeşte una dintre etichetele ecologice naţionale sau regionale ISO de tip I.

Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze dovezi care arată că i-a fost acordată eticheta ecologică.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1587/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1587 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1587/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu