Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 144 din 26 aprilie 2005

pentru aprobarea Codului deontologic al magistratilor

ACT EMIS DE: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII


SmartCity3

              PLENUL
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 382 din  6 mai 2005

    In temeiul art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 28 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii,
    avand in vedere dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 317/2004,

    Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Codul deontologic al magistratilor, cuprins in anexa la prezenta hotarare.
    Art. 2
    Codul prevazut la art. 1 se trimite spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

          Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
                       judecator dr. Dan Lupascu

    ANEXA 1

    Motto: Rolul unui cod deontologic este acela de a forma conduite, de a infatisa ce inseamna onoare si respect in profesie. A-ti respecta profesia inseamna a te respecta pe tine insuti, respectandu-i pe ceilalti. De aceea, orice cod deontologic se adreseaza in primul rand omului si constiintei lui, iar acceptarea lui trebuie sa fie liber consimtita.

                   CODUL DEONTOLOGIC AL MAGISTRATILOR

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Rolul Codului deontologic al magistratilor, denumit in continuare Codul deontologic, este acela de a formula standarde ale conduitei magistratului, pentru ca aceasta sa fie conforma cu onoarea si cu demnitatea profesiei sale.
    Art. 2
    (1) Respectarea standardelor de conduita cuprinse in Codul deontologic este evaluata de catre organele competente, potrivit legii.
    (2) Incalcarea normelor de conduita conduce la angajarea, potrivit legii, a raspunderii disciplinare a magistratilor.
    Art. 3
    Prezentul cod deontologic se aplica tuturor magistratilor de la instantele judecatoresti si de la parchetele de pe langa acestea.

    CAP. 2
    Independenta justitiei

    Art. 4
    (1) Magistratii sunt obligati sa apere independenta justitiei, descurajand, prin intreaga lor conduita, orice imixtiune in activitatea judiciara.
    (2) Magistratii trebuie sa isi exercite functia cu obiectivitate si impartialitate, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura.
    (3) Magistratii au obligatia sa aduca la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii orice presiuni sau ingerinte in actul de justitie, indiferent de provenienta lor.
    Art. 5
    (1) In indeplinirea atributiilor de serviciu, magistratii nu trebuie sa fie sau sa se lase influentati de doctrine politice.
    (2) Magistratii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formatiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formatiunile politice si nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor in astfel de scopuri.
    (3) Magistratii nu pot sa acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o functie publica cu caracter politic.
    Art. 6
    (1) Magistratii nu se pot servi de actele pe care le indeplinesc in exercitarea atributiilor de serviciu pentru a-si exprima sau manifesta convingerile politice.
    (2) Magistratii pot participa la reuniuni publice numai in masura in care nu isi exprima in acest cadru convingeri politice.
    Art. 7
    Participarea, in conditiile permise de lege, a magistratilor la elaborarea proiectelor de legi, regulamente, tratate sau conventii internationale, precum si consultarea acestora cu privire la elaborarea unor proiecte nu trebuie sa le afecteze independenta si impartialitatea.

    CAP. 3
    Promovarea suprematiei legii

    Art. 8
    Magistratii au indatorirea de a contribui la garantarea suprematiei legii si a statului de drept, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
    Art. 9
    (1) In cursul procedurii judiciare, magistratii trebuie sa aiba o atitudine echidistanta, fara influente legate de rasa, sex, religie, nationalitate, precum si de statutul socioeconomic, politic si cultural al unei persoane.
    (2) Magistratii au indatorirea de a proteja egalitatea cetatenilor in fata legii, asigurandu-le un tratament juridic nediscriminatoriu, de a respecta si apara demnitatea, integritatea fizica si morala a tuturor persoanelor care participa, in orice calitate, la procedurile judiciare.

    CAP. 4
    Impartialitatea magistratilor

    Art. 10
    (1) Magistratii trebuie sa fie impartiali in indeplinirea atributiilor profesionale, fiind obligati sa decida in mod obiectiv, fara subiectivism si partinire, liberi de orice relatii si influente.
    (2) Magistratii trebuie sa isi indeplineasca indatoririle cu prudenta si grija fata de demnitatea institutiei si a tuturor persoanelor implicate.
    (3) Magistratii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea si independenta lor.
    Art. 11
    (1) In cazurile si conditiile prevazute de lege, magistratii sunt datori sa se abtina si sa aduca la cunostinta celor competenti sa dispuna cu privire la abtinere.
    (2) Magistratul are obligatia de a informa conducerea instantei sau a parchetului in legatura cu orice situatie in care exista sau ar putea exista un interes de orice natura din partea sa ori a altei persoane apropiate acestuia.
    Art. 12
    (1) Magistratilor le este permis sa acorde asistenta juridica in conditiile prevazute de lege, numai in cauzele lor personale, ale ascendentilor, descendentilor sau sotilor lor, precum si ale persoanelor puse sub tutela ori curatela lor. In asemenea situatii nu le este ingaduit sa se foloseasca de calitatea de magistrat pentru a influenta solutia instantei de judecata sau a parchetului ori pentru a crea aparenta unei astfel de influente.
    (2) Relatiile de familie si sociale ale magistratilor nu trebuie sa influenteze solutiile pe care le adopta in exercitarea atributiilor de serviciu.

    CAP. 5
    Exercitarea indatoririlor profesionale

    Art. 13
    Magistratii sunt chemati sa isi indeplineasca cu competenta si corectitudine indatoririle profesionale ce le revin si sa isi respecte obligatiile cu caracter administrativ stabilite prin legi, regulamente si ordine de serviciu.
    Art. 14
    Magistratii sunt datori sa depuna diligenta necesara in vederea indeplinirii cu celeritate, cu respectarea termenelor legale, iar in cazul in care legea nu prevede, inauntrul unor termene rezonabile, a lucrarilor ce le revin conform repartizarii.
    Art. 15
    Magistratii trebuie sa impuna ordine si solemnitate in timpul solutionarii cauzelor si sa adopte o atitudine demna, civilizata si impartiala fata de parti, avocati, martori, experti ori alte persoane si sa solicite acestora un comportament adecvat.
    Art. 16
    (1) Magistratii au obligatia de a nu dezvalui sau folosi pentru alte scopuri decat cele legate direct de exercitarea profesiei informatiile pe care le-au obtinut in aceasta calitate.
    (2) In cazul in care, potrivit legii, lucrarile au un caracter confidential, magistratii sunt obligati sa pastreze materialele respective in incinta instantei sau parchetului si sa nu permita consultarea lor decat in cadrul prevazut de lege si de regulament.
    Art. 17
    Magistratii sunt obligati sa foloseasca resursele si mijloacele materiale care le sunt puse la dispozitie, conform destinatiei lor, exclusiv in interesul instantelor si parchetelor.
    Art. 18
    Magistratii au indatorirea de a se preocupa in mod constant de actualizarea cunostintelor profesionale si de mentinerea lor la un nivel corespunzator de competenta profesionala.
    Art. 19
    (1) In exercitarea functiilor de conducere, magistratii trebuie sa se preocupe de organizarea activitatii personalului, sa manifeste initiativa si spirit de responsabilitate. In luarea deciziilor, ei trebuie sa acorde intotdeauna prioritate intereselor instantei, respectiv ale parchetului, si bunei administrari a justitiei.
    (2) Magistratii cu functii de conducere nu pot folosi prerogativele pe care le au pentru a interveni in desfasurarea proceselor aflate in curs de solutionare.

    CAP. 6
    Demnitatea si onoarea profesiei de magistrat

    Art. 20
    (1) Atat in exercitarea atributiilor profesionale, cat si in afara acestora magistratii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate.
    (2) Magistratii trebuie sa apere prestigiul autoritatii judecatoresti si sa intareasca increderea publica in integritatea si impartialitatea acesteia printr-un comportament adecvat in relatiile cu justitiabilii, cu colegii, cu reprezentantii celorlalte organe ale statului, cu intregul corp social.
    Art. 21
    Magistratilor nu le este ingaduit sa pretinda sau sa accepte sa isi rezolve interesele personale, familiale ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii.
    Art. 22
    (1) Relatiile magistratilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora.
    (2) Magistratii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor, cu exceptia situatiei in care aceasta afecteaza imaginea justitiei.
    (3) Datele si informatiile cunoscute de magistrati in legatura cu aspecte grave legate de lipsa de probitate profesionala ori morala a unui coleg vor fi aduse la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii.
    Art. 23
    (1) Magistratii pot participa la elaborarea unor publicatii sau studii de specialitate, a unor lucrari literare ori stiintifice sau la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic.
    (2) Informatiile privind litigiile aflate pe rolul instantei ori parchetului, precum si orice alte informatii privind activitatea acestora vor fi puse la dispozitie mijloacelor de comunicare in masa numai prin birourile de informare publica si relatii cu presa, in conditiile legii.
    (3) Magistratii isi pot exprima public opinia privind exercitarea dreptului la replica in cazul in care prin articole de presa sau in emisiuni audiovizuale s-au facut afirmatii defaimatoare la adresa lor.
    Art. 24
    Magistratii nu pot desfasura actiuni care, prin natura lor, modul de finantare ori executare, ar putea, in orice forma, sa impieteze asupra indeplinirii cu impartialitate, corectitudine si in termenele legale a obligatiilor profesionale.

    CAP. 7
    Activitati incompatibile cu calitatea de magistrat

    Art. 25
    (1) Magistratii nu pot cumula aceasta calitate cu nici o alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, care pot fi exercitate numai in conditiile legii, mai putin functiile de conducere administrativa din invatamantul superior.
    (2) Magistratii pot participa ca formatori in cadrul Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri in baza programului stabilit de acestea cu conducerile instantelor sau parchetelor in care formatorii isi desfasoara activitatea.
    Art. 26
    Magistratilor le este interzisa participarea directa sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investitii pentru care nu este asigurata transparenta fondurilor in conditiile legii.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 144/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 144 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 144/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu