Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1242 din  7 noiembrie 2002

pentru aprobarea Acordului de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN, semnat la 25 martie 2002 la Geneva

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 825 din 14 noiembrie 2002


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind incheierea si ratificarea tratatelor,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Acordul de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN, semnat la 25 martie 2002 la Geneva.
    Art. 2
    Protocoalele specifice care fac obiectul art. 7 din acord, incheiate intre institutele si/sau universitatile din Romania si CERN, se avizeaza in prealabil de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
    Art. 3
    (1) Cheltuielile pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentului acord se suporta din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, in limita fondurilor disponibile, prin contracte de finantare cu atribuire directa, in cadrul programului national CORINT, in baza circumstantei de acceptare a proiectelor specialistilor romani la experimentele CERN, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare care fac obiectul protocoalelor si instrumentelor de intelegere deja in vigoare sau care vor face obiectul unor noi protocoale si instrumente de intelegere.
    (2) Cheltuielile ocazionate de punerea in aplicare a protocoalelor si instrumentelor de intelegere care vor reglementa cooperarea dintre partea romana si CERN, precum si statutul personalului care se deplaseaza pe teritoriul celeilalte parti se vor aplica in conformitate cu legislatia interna in vigoare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul delegat la Ministerul
                         Educatiei si Cercetarii pentru
                         activitatea de cercetare,
                         Serban Constantin Valeca

                         p. Ministrul afacerilor externe,
                         Cristian Diaconescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                           ACORD DE COOPERARE
intre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN

    Guvernul Romaniei (denumit in continuare partea romana), reprezentat in vederea incheierii prezentului acord de reprezentantul sau deplin imputernicit, Excelenta sa doamna A. Filip, ambasador, reprezentantul permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva, pe de o parte,
    si
    Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (denumita in continuare CERN), reprezentata in vederea incheierii prezentului acord de profesor R. Cashmore, director cercetare, pe de alta parte, denumite in continuare in mod colectiv parti,
    convinse ca cercetarea in fizica particulelor este importanta pentru dezvoltarea stiintelor fundamentale si a progresului tehnologic,
    tinand seama de dorinta CERN de a intari si de a continua cooperarea cu statele care nu sunt membre CERN, dar cu care s-a stabilit o cooperare stransa si de succes,
    luand in considerare Acordul de cooperare dintre partea romana si CERN, semnat la 1 si 16 octombrie 1991, care a condus la o cooperare de succes intre fizicienii romani si cei din CERN,
    recunoscand dorinta si interesul reciproc al partilor de a dezvolta actuala colaborare stiintifica si tehnica in domeniul fizicii particulelor elementare si in domeniile conexe,
    luand nota de interesul partii romane de a asigura pe termen lung posibilitatea ca fizicienii romani din domeniul fizicii particulelor sa participe la programele de cercetare ale CERN si la viitoarele sale proiecte majore, precum si de dorinta de a promova participarea la aceste proiecte a fizicienilor si inginerilor romani din domeniul fizicii aplicate, din ambele sfere, academica si industriala,
    au convenit dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Scopul
    Scopul prezentului acord este de a oferi un cadru care sa permita partilor sa continue si sa dezvolte pe viitor cooperarea lor stiintifica si tehnica pe principiul reciprocitatii.
    Art. 2
    Participarea in proiectele de cercetare
    a) Cooperarea va fi organizata, in principal, in baza proiectelor de cercetare. Fiecare dintre acestea va conduce la un protocol specific, parte integranta a prezentului acord.
    b) Fizicieni, ingineri si tehnicieni calificati de la institute si universitati din Romania pot participa la proiectele de cercetare ale CERN in domeniul fizicii experimentale si teoretice, al ingineriei acceleratorilor si detectorilor si al informaticii, conform prevederilor ce urmeaza a fi definite in protocoalele mai sus mentionate.
    c) Contributia la un anume proiect al CERN a partii romane va avea loc sub forma de mana de lucru, materiale ori lichiditati sau orice combinatie a acestora.
    d) Participarea prezenta si viitoare a institutelor si universitatilor din Romania la activitatile CERN este prezentata in anexa la prezentul acord.
    Art. 3
    Participarea la programele majore ale CERN
    Partea romana isi va face cunoscute intentiile privind participarea la programele si/sau proiectele majore viitoare ale CERN. Formele si conditiile de participare vor fi definite prin protocoale specifice ce vor face parte integranta din prezentul acord, in conformitate cu prevederile art. 7.
    Art. 4
    Valabilitate
    Prezentul acord nu afecteaza nici unul dintre protocoalele si instrumentele de intelegere deja in vigoare dintre institutele si universitatile din Romania si CERN, cu exceptia celor care sunt in mod expres modificate de prezentul acord.
    Punerea in aplicare a prevederilor prezentului acord nu va afecta alte obligatii internationale ale oricareia dintre parti.
    Art. 5
    Personalul stiintific
    a) CERN va lua in considerare candidaturile oamenilor de stiinta romani propuse la CERN pentru a ocupa un loc in cadrul Programului de cercetatori asociati pentru cetatenii din statele care nu sunt membre CERN.
    b) Tineri cercetatori si ingineri de la sau asociati la institutele si universitatile din Romania pot, de asemenea, candida pentru a urma Scoala CERN, Scoala de Informatica si Scoala de Fizica.
    c) Studenti din institutele si universitatile din Romania isi pot depune candidatura pentru participarea la programele de vara ale CERN pentru studenti.
    d) Partea romana, reprezentata in acest scop de Ministerul Educatiei si Cercetarii, va fi notificata de CERN cu privire la oamenii de stiinta, inginerii si studentii ale caror candidaturi au fost primite si aprobate.
    Art. 6
    Consultanta
    La solicitarea autoritatilor competente ale partii romane si pe cheltuiala acesteia din urma, CERN ar fi dispusa sa trimita membri ai personalului sau in Romania, in calitate de consultant, in vederea acordarii de ajutor si recomandari in stabilirea de noi activitati in Romania legate de dezvoltarea cooperarii cu CERN si pentru activitati de invatamant.
    Art. 7
    Protocoale
    a) Punerea in aplicare a prezentului acord face obiectul unor protocoale specifice, care vor reglementa cooperarea dintre partea romana si CERN privind dezvoltarea de proiecte specifice de interes reciproc. Ele vor fi pregatite si semnate de CERN si Guvernul Romaniei sau institutele si/sau universitatile adecvate din Romania. Principiile privind contributiile Romaniei la proiecte vor fi clar definite in fiecare protocol. Protocoalele vor face parte integranta din prezentul acord.
    b) In timp util fiecare parte va defini printr-un protocol specific regulile care reglementeaza statutul personalului sau in timp ce se afla pe teritoriul celeilalte parti, in ceea ce priveste responsabilitatile si asigurarile, aspecte privind proprietatea intelectuala si transferul de tehnologie.
    Art. 8
    Intrarea in vigoare
    O data semnate de catre parti, prezentul acord si orice protocoale ce se vor incheia potrivit art. 7 vor intra in vigoare la data la care partea romana va notifica ca au fost incheiate toate procedurile legale interne necesare pentru intrarea lor in vigoare.
    Art. 9
    Dispute
    Orice disputa ce poate aparea intre parti privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord si care nu poate fi rezolvata prin negocieri directe va fi, numai daca partile nu sunt de acord cu o alta metoda de solutionare, supusa, la cererea oricareia dintre parti, unui tribunal de arbitraj compus din trei membri, si anume: un judecator ales de directorul general al CERN sau de persoana care il inlocuieste, un judecator ales de partea romana si un al treilea judecator independent ales de comun acord de catre ceilalti doi judecatori, care va fi presedintele tribunalului.
    Cererea va include numele judecatorului ales de solicitant; paratul va nominaliza judecatorul sau si va informa cealalta parte asupra numelui sau in decurs de doua luni de la primirea cererii. Daca paratul va omite notificarea numelui judecatorului in respectiva perioada de doua luni sau daca cei doi judecatori nu convin in alegerea celui de al treilea judecator in intervalul celor doua luni de la numirea ultimului judecator, judecatorul sau al treilea judecator, dupa cum va fi cazul, va fi ales de catre presedintele Curtii Internationale de Justitie, la cererea oricareia dintre parti care este prima in a solicita Curtea.
    Tribunalul isi va stabili propriile reguli de procedura. Deciziile sale vor fi obligatorii pentru parti, care nu vor avea drept de apel.
    Art. 10
    Durata
    Prezentul acord, care inlocuieste Acordul de cooperare dintre parti din anul 1991, va fi in vigoare pentru o perioada initiala de 5 ani de la data intrarii sale in vigoare. El va fi reinnoit in mod automat, de fiecare data pentru aceeasi perioada, numai daca nici una dintre parti nu notifica celeilalte parti, cu 6 luni inainte, terminarea sa.
    In cazul in care partea romana va dobandi statutul oficial de candidata la aderare la CERN si in functie de conditiile asociate acestui statut, prezentul acord va fi fie revizuit, fie renegociat in scopul asigurarii continuitatii cooperarii dintre parti.
    Art. 11
    Punerea in aplicare
    In scopul punerii in aplicare a prevederilor prezentului acord, partea romana va fi reprezentata de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
    Semnat la Geneva la 25 martie 2002, in doua exemplare in limbile romana si engleza (intelegandu-se ca, in caz de dubiu sau ambiguitate, exemplarul in limba engleza va prevala).

                Pentru Guvernul Romaniei,
                A. Filip,
                ambasador,
                reprezentantul permanent al Romaniei
                la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva

                Pentru Organizatia Europeana
                pentru Cercetari Nucleare (CERN),
                R. Cashmore,
                director cercetare

    ANEXA 1

                               PARTICIPAREA
          prezenta la programele CERN si cea prevazuta pentru viitor

    Urmatoarele institute romanesti colaboreaza in prezent cu CERN: Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), Universitatea "Politehnica" Bucuresti (UPB), Universitatea Bucuresti (UB), Universitatea de Vest Timisoara (UVT).

    Activitati prezente:
    1. Colaborare ALLICE (IFIN-HH)
    2. Colaborare ATLAS: participare la constructia unui calorimetru hadronic, declansator si sistem DAQ (IFIN-HH)
    3. Colaborarea LHCb: participarea la constructia calorimetrului hadronic (IFIN-HH)
    4. Studii de ioni grei - NA50 (IFIN-HH)
    5. Experimentul DIRAC: constructia, instalarea si folosirea unui detector Preshower impreuna cu ansamblul DIRAC; participarea la strangerea si analiza datelor pentru masuratori privind durata de viata a pioniumului pentru a testa predictii privind QCD de joasa energie (IFIN-HH)
    6. Experimentul COMPASS (IFIN-HH)
    7. Experimentul L3 la LEP (UB)
    8. Colaborare la EAST la al doilea nivel de declansare (UPB)
    9. Fizica teoretica
    10. Program de schimburi intre biblioteci
    11. Legaturi BITNET
    12. Activitati Grid.

    Propuneri pentru activitati viitoare aflate in discutie
    1. Dezvoltarea de software de inalta calitate
    2. Dezvoltarea detectorilor pentru experimente viitoare
    3. Fizica si tehnologia acceleratoarelor
    4. Constructia unui magnet superconductor
    5. Participarea la CMS.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1242/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1242 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1242/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu