Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1 din  5 iulie 2005

in cauza Moldovan si altii impotriva Romaniei

ACT EMIS DE: CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI - FOSTA SECTIE A II-A

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 796 din  1 septembrie 2005


SmartCity3


                               HOTARAREA Nr. 1
                           (solutionare amiabila)
                in cauza Moldovan si altii impotriva Romaniei
                    (cererile nr. 41.138/98 si 64.320/01)

                          Strasbourg, 5 iulie 2005

    Aceasta hotarare este definitiva (cu privire la reclamantii Valentina Rostas, Lucretia Rostas, Silvia Moldovan, Eleonora Rostas, Octavian Rostas, Bazil Moldovan, Ghioloanca Lacatus, Adrian Moldovan, Lucretia Moldovan, Maria Lacatus, Ferdinand Lacatus, Adrian Moldovan, Petru "Galbinus" Lacatus, Petru "Petrisor" Lacatus, Persida Dorina Rostas, Mariana Moldovan, Bazil-Sami Lacatus si Lucaci Moldovan), dar poate fi supusa unor modificari de forma.
    In cauza Moldovan si altii impotriva Romaniei,
    Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Sectia a II-a), reunita intr-o camera formata din:
    domnul J.-P. Costa, presedinte,
    domnul L. Loucaides,
    domnul C. Birsan,
    domnul K. Jungwiert,
    domnul V. Butkevych,
    doamna W. Thomassen,
    doamna A. Mularoni, judecatori,
    si doamna S. Dolle, grefier de sectie,
    dupa ce a deliberat in secret la 3 iunie 2003 si 16 iunie 2005,
    pronunta prezenta hotarare, adoptata la aceasta ultima data:

    PROCEDURA

    1. La originea cauzei se afla doua cereri (nr. 41.138/98 si 64.320/01) impotriva Romaniei, adresate Comisiei Europene a Drepturilor Omului (Comisia) in temeiul fostului art. 25 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia) la data de 14 aprilie 1997 si Curtii Europene a Drepturilor Omului (Curtea) la data de 9 mai 2000. Reclamantii sunt 25 de cetateni romani de origine roma: primul reclamant, Iulius Moldovan, s-a nascut in 1959; al doilea reclamant, Melenuta Moldovan, s-a nascut in 1963; al treilea reclamant, Valentina Rostas, s-a nascut in 1964; al patrulea reclamant, Lucretia Rostas, s-a nascut in 1950; al cincilea reclamant, Silvia Moldovan, s-a nascut in 1955; al saselea reclamant, Eleonora Rostas, s-a nascut in 1956; al saptelea reclamant, Octavian Rostas, s-a nascut in 1958; al optulea reclamant, Bazil Moldovan, s-a nascut in 1943; al noualea reclamant, Maria Moldovan, s-a nascut in 1940; al zecelea reclamant, Ghioloanca Lacatus, s-a nascut in 1933; al unsprezecelea reclamant, Adrian Moldovan (domiciliat in Hadareni nr. 195A), s-a nascut in 1943; al doisprezecelea reclamant, Lucretia Moldovan, sotia celui de-al optulea reclamant, s-a nascut la o data necunoscuta; al treisprezecelea reclamant, Maria Lacatus, sotia celui de-al nouasprezecelea reclamant, s-a nascut in 1959; datele de nastere ale celui de-al paisprezecelea, cincisprezecelea, saisprezecelea, saptesprezecelea, optsprezecelea si nouasprezecelea reclamant - Otilia Rostas, Ferdinand Lacatus, Adrian Moldovan (domiciliat in Hadareni nr. 170), Petru "Galbinus" Lacatus (domiciliat in Hadareni nr. 51), Petru "Petrisor" Lacatus (domiciliat in Hadareni nr. 115) si Petru "Gruia" Lacatus (domiciliat in Hadareni nr. 114) - sunt necunoscute; al douazecilea reclamant, Maria Florea Zoltan, s-a nascut in 1964; al douazeci si unulea reclamant, Persida Dorina Rostas, s-a nascut in 1970; al douazeci si doilea reclamant, Mariana Moldovan, a introdus cererea in numele mamei sale decedate, Rozalia Rostas (datele de nastere necunoscute); al douazeci si treilea reclamant, Bazil-Sami Lacatus, fiul celui de-al zecelea reclamant, si cel de-al douazeci si patrulea reclamant, Lucaci Moldovan, s-au nascut, de asemenea, la date necunoscute, iar al douazeci si cincilea reclamant, Petru Lacatus (domiciliat in Hadareni nr. 148), s-a nascut in 1962.
    2. Reclamantii din ambele cereri, cu exceptia primului reclamant, domnul Iulius Moldovan, au fost reprezentati in fata Curtii de Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC), o organizatie cu sediul la Budapesta, unii dintre ei fiind initial reprezentati de primul reclamant. Guvernul roman (Guvernul) a fost reprezentat de agentul sau, doamna R. Rizoiu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    3. Reclamantii au invocat, in special, faptul ca distrugerea bunurilor lor in timpul unei revolte care a avut loc in data de 20 septembrie 1993 si consecintele care au decurs din aceasta au reprezentat o incalcare de catre statul parat a obligatiilor ce-i revin in temeiul art. 3, 6, 8 si 14 din Conventie, care garanteaza, intre altele, dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane sau degradante, accesul la instanta in vederea stabilirii corecte a drepturilor si libertatilor civile, dreptul la respectarea vietii private si de familie, precum si a domiciliului si dreptul de a nu fi discriminat in exercitarea drepturilor si libertatilor garantate de Conventie.
    4. Cererea nr. 41.138/98 a fost inaintata Curtii la 1 noiembrie 1998, cand Protocolul nr. 11 la Conventie a intrat in vigoare (art. 5 & 2 din Protocolul nr. 11).
    5. Cererile au fost atribuite Sectiei a II-a a Curtii (regula 52 & 1 din Regulamentul Curtii). In cadrul acestei sectii cauza a fost examinata de o camera (art. 27 & 1 din Conventie) constituita in conformitate cu regula 26 & 1.
    6. La data de 13 martie 2001, Camera a decis reunirea celor doua cereri (regula 42 & 1).
    7. La 1 noiembrie 2001, Curtea a schimbat compunerea sectiilor (regula 25 & 1). Prezenta cauza a fost atribuita noii Sectii a II-a (regula 52 & 1).
    8. Printr-o decizie din 3 iunie 2003 Curtea a declarat cererile partial admisibile.
    9. Camera a decis, dupa consultarea partilor, ca nu este necesara o audiere privind fondul cauzei (regula 59 & 3 in fine), fiecare parte raspunzand in scris observatiilor celeilalte.
    10. La 4 si 19 martie 2004, in urma unui schimb de corespondenta, grefierul a propus partilor sa incerce sa ajunga la o solutionare amiabila in sensul art. 38 & 1 (b) din Conventie. La 19 aprilie si 18 mai 2004, urmatorii 18 reclamanti si Guvernul au depus declaratii formale prin care au acceptat solutionarea amiabila a cauzei: Bazil Sami Lacatus, Adrian Moldovan si sotia sa, Silvia Moldovan, Ferdinand Lacatus, Ghioloanca Lacatus, Lucaci Moldovan, Octavian Rostas si sotia sa, Eleonora Rostas, Lucretia Rostas, Adrian Moldovan (imobilul nr. 195A), Mariana Moldovan, Maria Lacatus, Petru "Galbinus" Lacatus, Persida Dorina Rostas, Valentina Rostas, Petru "Petrisor" Lacatus, Bazil Moldovan si sotia sa, Lucretia Moldovan.
    11. La 19 aprilie 2004, urmatorii 7 reclamanti au informat Curtea ca nu doresc solutionarea amiabila a prezentei cauze: Iulius Moldovan, Melenuta Moldovan, Maria Moldovan, Petru "Gruia" Lacatus, Petru "Digala" Lacatus, Otilia Rostas si Maria Floarea Zoltan. Cauza lor formeaza obiectul unei hotarari separate care solutioneaza fondul, adoptata in aceeasi zi cu prezentul text.
    12. La 19 aprilie 2004, reprezentantii reclamantilor au informat Curtea ca reclamanta Silvia Moldovan a decedat, iar sotul ei, Adrian Moldovan, el insusi reclamant in prezenta cauza, si copiii lor minori, Adrian Silviu si Adriana Moldovan, doresc sa continue procesul in numele ei.
    13. La 17 august 2004, reprezentantii reclamantilor au informat Curtea ca reclamantul Bazil Moldovan a decedat, iar sotia sa, Lucretia Moldovan, si cei 11 copii ai lor doresc sa continue procesul.
    14. La 1 noiembrie 2004, Curtea a modificat compunerea sectiilor (regula 25 & 1), insa prezenta cauza a fost retinuta de fosta Sectie a II-a.

    IN FAPT

    15. Reclamantii sunt toti cetateni romani de origine roma care au locuit in acelasi sat. In septembrie 1993 s-a iscat o cearta intre 3 barbati romi si un alt satean, ce a condus la moartea fiului celui din urma, care a incercat sa intervina. Cei 3 barbati s-au refugiat intr-o casa din apropiere. O multime numeroasa si furioasa, in care s-au aflat comandantul postului local de politie si cativa politisti, s-a adunat in fata casei. Casa a fost incendiata. Doi dintre barbati au reusit sa iasa din casa, dar au fost urmariti de multime si omorati in bataie. Cel de-al treilea a fost impiedicat sa iasa din cladire si a murit in incendiu. Reclamantii au sustinut ca politistii au incurajat multimea sa distruga si alte bunuri ale romilor din sat. Pana a doua zi, 13 case ale romilor au fost complet distruse, iar alte cateva au fost avariate grav. Multe dintre obiectele personale ale reclamantilor au fost, de asemenea, distruse.
    16. Dupa incident, locuitorii romi din Hadareni au formulat o plangere penala la parchet. Petitionarii au identificat un numar de persoane responsabile pentru evenimentele din 20 septembrie 1993. Printre cei identificati se aflau cativa politisti.
    17. In iulie 1994, 3 civili au fost arestati si acuzati de comiterea infractiunii de omor deosebit de grav. Totusi, acestia au fost pusi in libertate dupa cateva ore, iar mandatele lor de arestare au fost anulate. Avand in vedere implicarea politistilor in incident, cauza a fost trimisa parchetului militar in octombrie 1994.
    18. In septembrie 1995 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a politistilor de la postul local de politie cu motivarea ca incapacitatea lor de a opri multimea nu a reprezentat in sine o forma de participare.
    19. In august 1997, procurorul a emis un rechizitoriu prin care a trimis in judecata 11 civili. Procesul penal, la care a fost atasata actiunea civila, a inceput in noiembrie. La proces, mai multi martori au declarat ca politistii au fost implicati activ in omoruri si incendieri.
    20. Hotararea care a solutionat latura penala a cauzei a fost pronuntata la data de 17 iulie 1998. Instanta a constatat ca inculpatii au actionat impreuna, in moduri diferite, pentru a elimina romii din satul lor. Urmarirea penala a fost considerata necorespunzatoare. Cinci sateni au fost condamnati pentru omor deosebit de grav, iar 12 sateni, printre care si cei 5, au fost condamnati pentru alte infractiuni. Instanta i-a condamnat la pedepse cuprinse intre 1 si 7 ani de inchisoare.
    21. Parchetul a formulat apel, considerand pedepsele prea blande. Instanta de apel a condamnat un al saselea satean pentru omor deosebit de grav si a marit pedeapsa unuia dintre inculpati; celorlalti inculpati le-au fost reduse pedepsele. In noiembrie 1999, Curtea Suprema de Justitie a mentinut condamnarile pentru distrugere, dar a schimbat incadrarea din omor deosebit de grav in omor calificat pentru 3 dintre inculpati.
    22. In 2000, 2 dintre satenii condamnati au fost gratiati.
    23. La scurt timp dupa atacul asupra bunurilor romilor, Guvernul roman a alocat suma de 25.000.000 lei*1) pentru reconstructia caselor avariate sau distruse. Numai 4 case au fost reconstruite din aceste fonduri. In noiembrie 1994, Guvernul a alocat inca 30.000.000 lei*2), alte 4 case fiind reconstruite. Reclamantii au depus fotografii care arata ca aceste case au fost reconstruite foarte prost.
------------
    *1) Astazi, aceasta suma reprezinta aproximativ contravaloarea sumei de 720 euro.
    *2) Aproximativ 920 euro.

    24. Trei case nu au fost inca reconstruite.
    25. La 12 mai 2003, Tribunalul Mures a pronuntat o hotarare privind latura civila a cauzei. Instanta a acordat reclamantilor daune materiale pentru distrugerea caselor, constatand ca in timpul evenimentelor din 20 septembrie 1993 18 case apartinand populatiei rome din Hadareni au fost distruse total sau partial si 3 romi au fost ucisi, iar o instanta penala a gasit 12 sateni vinovati de aceste acte. Intemeindu-se pe un raport de expertiza, instanta a acordat daune materiale pentru acele case care nu fusesera reconstruite intre timp, precum si pensie de intretinere pentru copiii romilor ucisi in incident. In temeiul unei expertize, instanta a acordat daune materiale pentru distrugerea partiala sau totala a caselor celui de al cincilea, al noualea, al cincisprezecelea, al saptesprezecelea, al optsprezecelea si al nouasprezecelea reclamant. Capetele de cerere privitoare la pierderea obiectelor personale si la daune morale au fost respinse ca neintemeiate.
    26. La 24 februarie 2004, Curtea de Apel Targu Mures a acordat reclamantilor daune morale. Recursul este pendinte la Curtea Suprema de Justitie.
    27. Reclamantii au aratat ca, in general, in urma evenimentelor din septembrie 1993, au fost nevoiti sa locuiasca in cotete de pasari, cocini (Rozalia Rostas), beciuri fara ferestre (Bazil si Lucretia Moldovan) sau in conditii deplorabile, fara incalzire: 16 persoane intr-o singura camera fara incalzire, 7 persoane intr-o camera cu podea de pamant, familii dormind pe pamant sau podele de beton, fara imbracaminte adecvata, incalzire sau paturi (Ghioloanca Lacatus, Maria Lacatus, Octavian si Eleonora Rostas, Petru "Petrisor" Lacatus, Valentina Rostas), 31 de victime ale evenimentelor intr-o singura casa (Ferdinand Lacatus, Lucaci Moldovan, Rozalia Rostas, Adrian si Silvia Moldovan), 14 persoane inghesuite in doua camere mici, fara electricitate si cu incalzire inadecvata (Ferdinand Lacatus); 12 persoane au locuit timp de un an intr-o bucatarie de vara fara acoperis corespunzator, usa sau ferestre (Adrian Moldovan) etc. Aceste conditii au persistat timp de mai multi ani, iar in unele cazuri continua inca.
    28. Ca o consecinta, multi reclamanti si familiile lor s-au imbolnavit. In special, Octavian Rostas s-a imbolnavit de ulcer; Eleonora Rostas s-a imbolnavit de hepatita; Bazil Moldovan s-a imbolnavit de hepatita, iar Lucretia Moldovan de spondiloza; Rozalia Rostas s-a imbolnavit de inima si a murit in urma unui infarct in 1998; Adrian Moldovan s-a imbolnavit de diabet; fiica Valentinei Rostas s-a imbolnavit de meningita din cauza unei raceli foarte puternice contractate in noaptea incendiului si datorita faptului ca reclamanta nu a avut bani pentru tratament. Ea este acum retardata mintal.

    IN DREPT

    I. Optsprezece reclamanti

    A. Declaratiile privind solutionarea amiabila

    29. Prin scrisorile din 18 mai si 19 octombrie 2004, Guvernul a facut urmatoarea declaratie:
    "1. Declar ca Guvernul Romaniei se ofera sa plateasca ex gratia catre reclamantii mentionati in anexa la prezenta declaratie suma totala de 262.000 euro (doua sute saizeci si doua de mii de euro) in vederea solutionarii amiabile a cererilor acestora inregistrate sub numerele 41.138/98 si 64.320/01. Sumele individuale sunt specificate in anexa la prezenta declaratie.
    Aceasta suma, care acopera si cheltuielile de judecata determinate de cauza, nu va fi impozitata si va fi platita in euro, fiind convertita in lei la cursul de schimb aplicabil la data platii, intr-un cont bancar indicat de reclamanti si/sau de reprezentantii lor autorizati. Aceasta suma va fi platita in termen de trei luni de la data comunicarii hotararii pronuntate de Curte in temeiul art. 39 din Conventia europeana a drepturilor omului. De la data expirarii termenului de trei luni mentionat mai sus si pana la data platii, la suma mentionata se va plati o dobanda la o rata egala cu rata marginala de imprumut practicata de Banca Centrala Europeana in perioada de neplata la care se adauga trei puncte procentuale. Aceasta plata va reprezenta solutionarea definitiva a cauzei, inclusiv a pretentiilor civile ale reclamantilor in fata instantelor interne.
    2. Guvernul regreta sincer faptul ca ancheta penala nu a reusit sa clarifice toate imprejurarile care au condus la distrugerea caselor si bunurilor reclamantilor si i-au obligat sa locuiasca in conditii improprii, fortandu-i astfel pe unii dintre ei sa-si paraseasca satul si a facut dificila posibilitatea introducerii, de catre reclamanti, a unei actiuni civile. Regreta, de asemenea, durata procesului civil care s-a aflat pe rolul instantelor civile, precum si anumite remarci facute de unele autoritati cu privire la originea roma a reclamantilor.
    3. Se accepta faptul ca astfel de evenimente ridica probleme sub aspectul respectarii art. 3, 6 si 8 din Conventie si, avand in vedere consecintele distrugerii caselor si suferinta emotionala decurgand din aceasta, probleme exceptionale pot sa apara sub aspectul respectarii art. 3 din Conventie, precum si a art. 14. Guvernul se angajeaza sa emita instructiuni corespunzatoare si sa adopte toate masurile necesare pentru a asigura respectarea in viitor a drepturilor individuale garantate de aceste articole. In special, Guvernul se angajeaza sa adopte urmatoarele masuri generale:
    - imbunatatirea programelor educationale pentru prevenirea si combaterea discriminarii romilor in programa scolara in comunitatea din Hadareni, judetul Mures;
    - elaborarea unor programe de informare publica si de inlaturare a stereotipurilor, prejudecatilor si practicilor care afecteaza comunitatea romilor in institutiile publice din Mures competente pentru comunitatea din Hadareni;
    - initierea unor programe de educatie juridica in cooperare cu membrii comunitatilor de romi;
    - sustinerea schimbarilor pozitive in randul opiniei publice din comunitatea din Hadareni privitoare la romi, pe baza tolerantei si a principiului solidaritatii sociale;
    - stimularea participarii romilor la viata economica, sociala, educationala, culturala si politica a comunitatii locale din judetul Mures, prin promovarea unor programe de asistenta mutuala si dezvoltare comunitara;
    - implementarea unor programe de reabilitare a locuintelor si a mediului in comunitate;
    - identificarea, prevenirea si solutionarea activa a conflictelor care pot genera violente familiale, comunitare sau interetnice.
    In plus, Guvernul se angajeaza sa previna aparitia in viitor a unor probleme similare prin efectuarea unor anchete adecvate si eficiente si prin adoptarea, in viitor, a unor politici sociale, economice, educationale si politice menite sa imbunatateasca situatia comunitatii romilor, in conformitate cu strategia guvernamentala existenta in acest domeniu. In special, va adopta masuri generale reclamate de nevoile specifice ale comunitatii din Hadareni in vederea facilitarii solutionarii generale a cazului, luand in considerare si pasii care au fost facuti deja in acest scop si anume reconstruirea unora dintre casele distruse.
    4. Guvernul considera ca supravegherea executarii hotararilor Curtii privitoare la Romania in aceste cauze de catre Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei reprezinta un mecanism adecvat de asigurare a continuarii acestor imbunatatiri in acest context.
    5. In sfarsit, Guvernul se angajeaza sa nu solicite trimiterea cauzei la Marea Camera in conformitate cu art. 43 & 1 din Conventie, dupa pronuntarea hotararii Curtii."
    30. Prin scrisorile din 19 aprilie si 19 octombrie 2004, reprezentantii reclamantilor au depus urmatoarea declaratie:
    "1. Luam act de faptul ca Guvernul Romaniei este pregatit sa adopte o strategie generala pentru imbunatatirea situatiei comunitatii romilor si sa ne plateasca ex gratia suma de 262.000 euro (doua sute saizeci si doua de mii de euro) in vederea solutionarii amiabile a cererilor noastre inregistrate sub numerele 41.138/98 si 64.320/01, sumele individuale fiind aratate in anexa la prezenta declaratie.
    Aceasta suma, care va acoperi orice prejudiciu material sau moral, precum si cheltuielile judiciare determinate de cauza, va fi platita in euro, fiind convertita in lei la cursul de schimb aplicabil la data platii, intr-un cont bancar pe care il vom indica. Suma nu va fi impozitata si va fi platita in termen de trei luni de la data hotararii pronuntate de Curte in conformitate cu art. 39 din Conventia europeana a drepturilor omului. De la data expirarii termenului de trei luni mentionat mai sus si pana la data platii se va plati o dobanda simpla la suma amintita, la o rata egala cu rata marginala de imprumut practicata de Banca Centrala Europeana in perioada de neplata, la care se adauga trei puncte procentuale.
    2. Acceptam propunerea si renuntam la orice alte pretentii impotriva Romaniei legate de faptele la care se refera prezentele cereri. Declaram ca aceasta reprezinta solutionarea definitiva a cauzelor, inclusiv a pretentiilor noastre civile interne.
    3. Aceasta declaratie este facuta in contextul unei intelegeri amiabile la care Guvernul si noi am ajuns.
    4. Ne angajam, de asemenea, sa nu solicitam trimiterea cauzei la Marea Camera in temeiul art. 43 & 1 din Conventie, dupa pronuntarea hotararii Curtii."

    B. Opinia Curtii

    31. Curtea ia nota de acordul la care au ajuns partile (art. 39 din Conventie). Considera ca acordul se bazeaza pe respectarea drepturilor omului, asa cum sunt definite in Conventie sau in protocoalele sale (art. 37 & 1 in fine din Conventie si regula 62 & 3 din Regulamentul Curtii).
    32. In consecinta, cauzele, in masura in care ii privesc pe Bazil Sami Lacatus, Adrian Moldovan si sotia sa, Silvia Moldovan, Ferdinand Lacatus, Ghioloanca Lacatus, Lucaci Moldovan, Octavian Rostas si sotia sa, Eleonora Rostas, Lucretia Rostas, Adrian Moldovan (casa nr. 195A), Mariana Moldovan, Maria Lacatus, Petru "Galbinus" Lacatus, Persida Dorina Rostas, Valentina Rostas, Petru "Petrisor" Lacatus, Bazil Moldovan si sotia sa, Lucretia Moldovan, vor fi scoase de pe rol. (Sumele individuale sunt indicate in anexa.)

    II. Ceilalti sapte reclamanti

    33. Curtea retine ca reclamantii Iulius Moldovan, Melenuta Moldovan, Maria Moldovan, Petru "Gruia" Lacatus, Petru "Digala" Lacatus, Otilia Rostas si Maria Floarea Zoltan nu au dorit solutionarea amiabila a cauzei. Decide sa amane solutionarea cererilor lor in vederea unei examinari separate a fondului cauzei.

    PENTRU ACESTE MOTIVE, CURTEA, IN UNANIMITATE:

    1. decide scoaterea cauzelor de pe rol cu privire la Bazil Sami Lacatus, Adrian Moldovan si sotia sa, Silvia Moldovan, Ferdinand Lacatus, Ghioloanca Lacatus, Lucaci Moldovan, Octavian Rostas si sotia sa, Eleonora Rostas, Lucretia Rostas, Adrian Moldovan (casa nr. 195 A), Mariana Moldovan, Maria Lacatus, Petru "Galbinus" Lacatus, Persida Dorina Rostas, Valentina Rostas, Petru "Petrisor" Lacatus, Bazil Moldovan si sotia sa, Lucretia Moldovan;
    2. ia act de angajamentele partilor de a nu solicita trimiterea cauzei in fata Marii Camere;
    3. decide disjungerea si amanarea solutionarii cererilor reclamantilor Iulius Moldovan, Melenuta Moldovan, Maria Moldovan, Petru "Gruia" Lacatus, Petru "Digala" Lacatus, Otilia Rostas si Maria Floarea Zoltan.
    Redactata in limba engleza si comunicata in scris la 5 iulie 2005, in conformitate cu regula 77 & 2 si 3 din Regulamentul Curtii.

          S. Dolle,                       J.-P. Costa,
          grefier                         presedinte

    ANEXA 1

_______________________________________________________
                 Reclamanti                    Sume
_______________________________________________________
 1. Bazil Sami Lacatus                      11.000 euro
 2. Adrian si Silvia Moldovan (nr. 170)     27.000 euro
 3. Ferdinand Lacatus                       19.000 euro
 4. Ghioloanca Lacatus                      18.000 euro
 5. Lucaci Moldovan                         23.000 euro
 6. Octavian si Eleonora Rostas             24.000 euro
 7. Lucretia Rostas                         18.000 euro
 8. Adrian Moldovan (nr. 195A)              16.000 euro
 9. Rozalia Rostas (Mariana Moldovan)       13.000 euro
10. Maria Lacatus                           13.000 euro
11. Petru "Galbinus" Lacatus                13.000 euro
12. Persida Dorina Rostas                   13.000 euro
13. Valentina Rostas                        13.000 euro
14. Petru "Petrisor" Lacatus                13.000 euro
15. Bazil si Lucretia Moldovan              28.000 euro
16. Silvia Moldovan (a se vedea nr. 2)           -
17. Eleonora Rostas (a se vedea nr. 6)           -
18. Lucretia Moldovan (a se vedea nr. 15)        -
_______________________________________________________
TOTAL:                                     262.000 euro
_______________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu