Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 6*) din 16 ianuarie 1997

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 si ale art. 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare

ACT EMIS DE:                CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 42 din 14 martie 1997


SmartCity3


    *) Definitiva prin nerecurare.

    Lucian Stangu          - presedinte
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Doina Suliman          - magistrat-asistent

    Completul de judecata, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 16 octombrie 1996, pronuntata in Dosarul nr. 7.263/1996, Judecatoria Braila a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, invocata de petenta Societatea Comerciala "Bere Nova" - S.A. Braila.
    Atat din incheierea de sesizare, cat si din completarea acesteia rezulta ca exceptia a fost invocata cu referire la prevederile Ordonantei Guvernului nr. 15/1996, care ar contraveni art. 16 alin. (1) si (2), art. 41 alin. (1) si (8) si art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie. Din examinarea plangerii si a completarii acesteia, formulate de Societatea Comerciala "Bere Nova" - S.A. Braila impotriva Procesului-verbal nr. 1.450 din 18 iunie 1996 de constatare si sanctionare a contraventiilor, intocmit de Directia generala a finantelor publice si controlului financiar de stat Braila, se constata ca exceptia priveste dispozitiile art. 5 si ale art. 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996.
    De aceea, avand in vedere obligatia instantei de judecata de a sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia astfel cum a fost ridicata de parti, potrivit prevederilor art. 144 lit. c) din Constitutie si ale art. 23 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, rezulta ca, in vederea solutionarii exceptiei, Curtea urmeaza sa se pronunte avand in vedere art. 5 si art. 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996.
    In motivarea exceptiei se sustine ca dispozitiile atacate contravin prevederilor constitutionale ale art. 16 alin. (1) si (2), ale art. 41 alin. (8), ale art. 49 alin. (1), ale art. 107 alin. (3), ale art. 114 si ale art. 134 alin. (2) lit. a), precum si dispozitiilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 130/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante.
    Exprimandu-si opinia la solicitarea Curtii Constitutionale, instanta de judecata considera exceptia ca fiind neintemeiata.
    Potrivit art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 au fost solicitate punctele de vedere ale celor doua Camere ale Parlamentului, precum si al Guvernului, asupra exceptiei invocate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza exceptia de neconstitutionalitate ca fiind nefondata.
    Avand in vedere dispozitiile ordonantei, raportate la art. 107 alin. (3) si la art. 114 din Constitutie, Guvernul considera ca, "atunci cand ordonantele sunt emise in baza unor legi de abilitare in care se prevede expres obligatia Guvernului de a le supune, ulterior, aprobarii Parlamentului, aprobarea ordonantelor sau incetarea efectelor acestora este numai expresa si nu poate fi implicita, cum sustine contestatoarea".
    In continuare se arata ca "art. 5 si art. 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 se refera numai la persoanele juridice al caror statut juridic nu este reglementat de aceleasi dispozitii legale care se refera la persoanele fizice ce au calitatea de cetateni. In consecinta, constitutionalitatea art. 5 si a art. 6 alin. 1 ale acestei ordonante nu poate fi apreciata in raport cu prevederile art. 16 alin. (1) si (2) si ale art. 49 alin. (1) din Constitutie".
    In ceea ce priveste sustinerile ca art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 contravine prevederilor art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie, iar art. 6 alin. 1 din aceeasi ordonanta incalca prevederile constitutionale ale art. 41 alin. (8), Guvernul constata ca acestea sunt netemeinice, deoarece, potrivit legii fundamentale, "statul trebuie sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economico-financiara si valutara", iar "bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii".
    Camerele Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, incheierea de sesizare, completarea acesteia, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 15/1996 raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    In temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, al art. 1, precum si al art. 3 si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constitutionala este competenta sa solutioneze exceptia invocata, fiind legal sesizata.
    Pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale, Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare prevede in art. 5 ca persoanele juridice pot efectua plati in numerar catre alte persoane juridice, in limita unui plafon zilnic de maximum 5.000.000 lei, iar in art. 6 prevede ca efectuarea de plati sau incasari "in numerar intre persoane juridice peste plafonul de 5.000.000 lei constituie contraventie si se sanctioneaza cu confiscarea sumei care depaseste plafonul si cu amenda".
    Aceasta ordonanta a fost emisa in baza Legii nr. 130/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, cu respectarea prevederilor art. 107 alin. (3) si ale art. 114 din Constitutie. Supusa aprobarii Parlamentului, ordonanta aprobata dobandeste forta juridica a legii. Efectele ordonantei se produc insa pe perioada anterioara legii de aprobare a ei.
    Legea nr. 131/1996 a aprobat Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 si a mentinut dispozitiile cuprinse in art. 5 si art. 6. Aceste dispozitii sunt justificate de interese de ordin general, pentru intarirea disciplinei financiar-valutare si evitarea evaziunii fiscale.
    Statul are deci obligatia, potrivit art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie, sa actioneze pentru apararea acestor interese, iar agentii economici trebuie sa se integreze in acest cadru general, in concordanta cu interesul national.
    Dispozitiile atacate nu contrazic nici principiile consacrate in art. 16 alin. (1) si (2), in art. 41 alin. (8) si in art. 49 din Constitutie.
    Curtea Constitutionala a decis, in mod constant, ca principiul egalitatii in fata legii, consacrat de art. 16 din Constitutie, presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite. De aceea el nu exclude ci, dimpotriva, presupune solutii diferite pentru situatii diferite.
    In acest sens s-a pronuntat Curtea prin Decizia nr. 102 din 31 octombrie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 287 din 11 decembrie 1995.
    Deoarece prevederile constitutionale ale art. 41 alin. (8) prevad posibilitatea confiscarii bunurilor folosite in savarsirea unor fapte contraventionale, art. 6 din ordonanta criticata nu contine dispozitii care sa contravina normei mentionate.
    In consecinta, sub aceste aspecte, exceptia invocata apare ca vadit nefondata.

   Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 24 alin. (2) si al art. 25 din Legea nr. 47/1992, in unanimitate,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge ca vadit nefondata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 si ale art. 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, invocata de Societatea Comerciala "Bere Nova" - S.A. Braila in Dosarul nr. 7.263/1996 al Judecatoriei Braila.
    Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
    Pronuntata la data de 16 ianuarie 1997.

               PRESEDINTE,
               dr. Lucian Stangu

                          Magistrat asistent,
                          Doina SulimanSmartCity5

COMENTARII la Decizia 6/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 6 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 55 2008
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ scăzută cu 3%? Oferim împrumuturi de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistăm la o experiență financiară în schimbare a vieții.
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 6/1997
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu