Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 519 din 27 septembrie 2005

privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului

ACT EMIS DE: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 888 din  4 octombrie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere dubla calitate a Consiliului National al Audiovizualului de garant al interesului public si de autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor de programe audiovizuale,
    convinsi ca libertatea de exprimare si asigurarea accesului neingradit la orice informatie de interes public constituie fundamente esentiale ale unei societati democrate si tinand seama de faptul ca exercitarea dreptului la libera exprimare comporta indatoriri si responsabilitati,
    avand in vedere obligatia radiodifuzorilor de a informa publicul prin prezentarea corecta si impartiala a faptelor si evenimentelor, ca si obligatia Consiliului National al Audiovizualului de a asigura respectarea exprimarii pluraliste de idei si opinii, precum si pluralismul surselor de informare a publicului,
    in temeiul art. 3 alin. (2) si al art. 17 alin. (1) lit. d) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

    membrii Consiliului National al Audiovizualului adopta urmatoarea decizie:

    Art. 1
    (1) In programele de stiri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala si culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii:
    a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica;
    b) asigurarea unei distinctii clare intre faptele si opiniile prezentate;
    c) evitarea oricaror forme de discriminare, in special pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.
    (2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate si in cazul in care punctele de vedere exprimate apartin expertilor, jurnalistilor, reprezentantilor partidelor neparlamentare, minoritatilor, organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor si patronatelor.
    (3) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie se asigura, de regula, in cadrul aceleiasi emisiuni sau, in mod exceptional, in emisiunile urmatoare; in cazul in care cei solicitati refuza sa-si precizeze punctul de vedere, acest fapt se mentioneaza pe post.
    Art. 2
    Principiile enuntate la art. 1 alin. (1) nu exclud posibilitatea radiodifuzorului de a-si exprima opinia in legatura cu subiectul prezentat.
    Art. 3
    In vederea respectarii si garantarii prevederilor alin. (1) si (2) ale art. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a prevederilor art. 1 din prezenta decizie, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate de parlamentari, reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei publice locale, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, persoane cu functii in structura partidelor politice sau purtatori de cuvant ai acestora, persoane desemnate public sa candideze sau care si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale.
    Art. 4
    (1) In aplicarea prevederilor art. 1 alin. (1) lit. a), radiodifuzorii aflati sub jurisdictia Romaniei vor respecta regula celor trei parti, dupa cum urmeaza:
    a) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata opozitiei parlamentare (senatori, deputati, persoane cu functii de conducere in partide, primari, consilieri locali si judeteni);
    b) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata reprezentantilor autoritatii publice centrale (primul-ministru, ministri, secretari de stat, prefecti si purtatori de cuvant ai acestora);
    c) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata partidelor care formeaza majoritatea parlamentara (senatori, deputati, persoane cu functii de conducere in partide, primari, consilieri locali si judeteni).
    (2) Se excepteaza de la regula celor trei parti timpul alocat primului-ministru, atunci cand acesta reprezinta Romania la evenimente internationale oficiale, interne sau externe.
    Art. 5
    In emisiunile de dezbatere, de divertisment si sportive, reprezentantii puterii si ai opozitiei, in cazul in care sunt invitati, vor beneficia de conditii egale de exprimare.
    Art. 6
    In cadrul programelor de stiri si dezbateri care abordeaza probleme de interes public privind minoritatile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta si punctul de vedere al acestora.
    Art. 7
    Radiodifuzorii trebuie sa precizeze calitatea politica a persoanelor care isi exprima punctele de vedere in cadrul programelor audiovizuale.
    Art. 8
    In cadrul emisiunilor cu caracter informativ radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    a) rigoare si exactitate in redactarea si prezentarea informatiilor, astfel incat sensul stirilor sa nu fie deformat prin modul de formulare, prin titluri, prin trunchiere sau prin alte procedee tehnice;
    b) intre subiectul tratat si imaginile ce insotesc comentariul sa existe o conexiune reala;
    c) sa se asigure o distinctie clara intre reconstituirea faptului cu ajutorul altor persoane si imaginile si/sau sunetul inregistrate la evenimentul real;
    d) in cazul prezentarii de materiale audiovizuale provenind din surse externe redactiei, sa se precizeze acest lucru;
    e) in enuntarea unor ipoteze sau a unor relatii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, sa se solicite si un punct de vedere al unei persoane cu competenta in domeniu;
    f) sondajele de opinie prezentate sa fie insotite de urmatoarele informatii:
    - denumirea institutiei care a realizat sondajul;
    - data sau intervalul in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
    - dimensiunea esantionului si eroarea maxima de esantionare;
    - solicitantul sondajului;
    g) televotul sau anchetele facute pe strada sa nu fie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social sau etnic.
    Art. 9
    (1) In cazul informarii asupra unor accidente, dezastre sau tragedii colective, se va evita accentuarea gratuita a starii de ingrijorare si se vor cita sursele de informare.
    (2) Se vor evita speculatiile asupra evenimentelor tragice, a cauzelor si consecintelor lor, ori prezentarea repetata a unor imagini socante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panica in randul publicului.
    (3) Nu se va preciza numele victimelor, pana la comunicarea sau confirmarea oficiala a acestora.
    Art. 10
    (1) Radiodifuzorii care dau publicitatii date, informatii, avertizari si prognoze meteorologice sunt obligati sa precizeze sursa de informare.
    (2) Serviciile publice de radio si televiziune sunt obligate sa aduca la cunostinta publicului, in mod repetat, informatiile, prognozele generale si avertizarile meteorologice referitoare la fenomenele meteorologice periculoase, furnizate de Centrul meteorologic national.
    Art. 11
    In vederea informarii corecte a populatiei despre iminenta producerii unor dezastre si a zonelor de risc potential, despre masurile de prevenire, de interventie operativa si de refacere in cazul dezastrelor (calamitati naturale si alte catastrofe), pentru diminuarea efectelor sociale, economice si ecologice ale acestora radiodifuzorii au obligatia sa confrunte informatiile primite din surse proprii sau de la colaboratori ocazionali cu informatiile detinute de autoritatile competente, inainte de a transmite stiri si puncte de vedere care pot genera panica in randul populatiei; in cazul in care versiunile primite difera, se va transmite in mod obligatoriu si informatia provenita de la sursa autorizata legal, cu mentionarea acesteia.
    Art. 12
    (1) Informatiile si comunicatele oficiale ale autoritatilor publice cu privire la dezastre, la starea de urgenta sau la starea de asediu se difuzeaza integral si cu prioritate.
    (2) In conformitate cu prevederile legale, decretul de instituire a starii de asediu sau a starii de urgenta, impreuna cu masurile urgente de aplicare, se aduc neintarziat la cunostinta populatiei; decretul se difuzeaza pe posturile de radio si de televiziune in cel mult doua ore de la semnare si este difuzat in mod repetat in primele 24 de ore de la instituirea starii de asediu sau de urgenta.
    (3) Informatiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenta, cu exceptia celor referitoare la dezastre, se dau publicitatii numai cu avizul autoritatilor militare.
    (4) Pe timpul starii de asediu sau al starii de urgenta radiodifuzorii sunt obligati sa transmita, cu prioritate, mesajele autoritatilor militare, la cererea acestora.
    Art. 13
    (1) Prezenta siglei serviciului de programe de televiziune pe intreaga durata a difuzarii, cu exceptia timpului afectat publicitatii, este obligatorie.
    (2) Afisarea pe ecran a informatiilor ce se impun pentru precizarea caracterului transmisiei este obligatorie in urmatoarele cazuri:
    a) la transmiterea in direct a unor emisiuni, evenimente sau manifestari, cu exceptia buletinelor de stiri, se va face mentiunea "Transmisiune in direct" sau "Direct" pe intreaga durata a emisiunii ori transmisiei;
    b) la difuzarea in reluare a emisiunilor informative, politice, social-economice, sportive, culturale, religioase si de divertisment se va face mentiunea "Reluare" sau "In reluare", pe intreaga durata a difuzarii acestora.
    Art. 14
    In cazul utilizarii unor imagini si/sau inregistrari sonore de arhiva in alte emisiuni decat cele avand caracter retrospectiv declarat, este obligatorie informarea publicului prin mentiunea "Arhiva"; data filmarii sau a inregistrarii trebuie precizata, daca este necesara pentru intelegerea corecta a informatiei.
    Art. 15
    Radiodifuzorii au obligatia de a asigura respectarea orei anuntate de incepere a emisiunii/programului, in special a emisiunilor informative; fac exceptie situatiile de forta majora.
    Art. 16
    Incalcarea de catre radiodifuzori a prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 91 din Legea nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 17
    Incepand cu data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se abroga Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 40/2004 privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 17 martie 2004, cu completarile ulterioare.

            Presedintele Consiliului National al Audiovizualului,
                                Ralu Filip



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 519/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 519 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 519/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu