Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 276 din 31 august 2006

privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice di a altor opere audiovizuale

ACT EMIS DE: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 825 din 6 octombrie 2006



Având în vedere Cererea organismului de gestiune colectivă DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie-Audiovizual, înregistrată la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.649 din 24 august 2006, Cererea organismului de gestiune colectivă Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), înregistrată la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.863 din 31 august 2006, precum şi Referatul nr. SG/4.658 din 31 august 2006 al Direcţiei registre, gestiune colectivă şi relaţii publice,

conform prevederilor art. 121 alin. (1) şi (2) coroborat cu art. 131 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 123/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 329/2006,

ţinând cont de dispoziţiile pct. 13 din Metodologia privind utilizarea de retransmitere prin cablu a operelor muzicale, audiovizuale, cinematografice, scrise, plastice, a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, preluate prin radiodifuzări iniţiale, şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite titularilor de drepturi de autor şi titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 22 iunie 2005, prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 124/2005,

în temeiul prevederilor art. 6 alin. (1) şi art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,

directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite următoarea decizie:

Art. 1. - Se constituie, începând cu data de 9 octombrie 2006, Comisia pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, după cum urmează:

- un reprezentant al organismului de gestiune colectivă DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie-Audiovizual şi un reprezentant al organismului de gestiune colectivă Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), pe de o parte, şi

- câte un reprezentant al principalelor structuri asociative ale utilizatorilor, respectiv al Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC) şi al Asociaţiei Naţionale de Cabloviziune şi Comunicaţii în Mediul Rural (ANCCMR), pe de altă parte.

Art. 2. - Din comisia prevăzută la art. 1 va face parte şi câte un reprezentant al primilor 3 utilizatori majori potrivit cifrei de afaceri şi cotei de piaţă din domeniu, cu condiţia ca aceştia să declare la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, până la data constituirii comisiei de negociere, pe propria răspundere, cifra de afaceri şi cota de piaţă.

Art. 3. - Comisia constituită potrivit art. 1 şi, după caz, art. 2 are obligaţia să desfăşoare negocierile în conformitate cu dispoziţiile art. 1311 şi art. 1312 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, pe o durată de maximum 30 de zile calendaristice de la data constituirii.

Art. 4. - Comisia îşi va stabili programul întâlnirilor, pe care îl va comunica Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Art. 5. - Propunerea de metodologie privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, depusă de DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie-Audiovizual pentru negociere în cadrul comisiei prevăzute la art. 1 şi, după caz, art. 2, este prevăzută în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta decizie.

Art. 6. - Propunerea de metodologie privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, depusă de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA) pentru negociere în cadrul comisiei prevăzute la art. 1 şi, după caz, art. 2, este prevăzută în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta decizie.

Art. 7. - Prezenta decizie va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu dispoziţiile art. 131 alin. (2) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

Directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor,

Rodica Pârvu

ANEXA Nr. 1

PROPUNERE DE METODOLOGIE

privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale

Baza legală: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare

1.   Prin retransmiterea prin cablu, în sensul legii, se înţelege retransmiterea simultană, nealterată şi integrală, de către un operator, prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar, cu excepţia reţelelor de calculatoare, ori printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de către public, a unei transmisii iniţiale, cu sau fără fir, inclusiv prin satelit, de servicii de programe de radiodifuziune ori de televiziune, destinate recepţionării de către public.

2.   Distribuitorii prin cablu retransmit prin cablu opere cinematografice sau alte opere audiovizuale numai în baza unor contracte de licenţă neexclusivă. Utilizatorii au obligaţia de a obţine autorizaţii de la organismul de gestiune colectivă a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale, desemnat colector al remuneraţiilor stabilite prin prezenta metodologie prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

3.   Contractele de licenţă neexclusivă, încheiate între organismul de gestiune colectivă a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale şi distribuitorii prin cablu, acordă utilizatorilor autorizarea de a retransmite orice operă cinematografică sau altă operă audiovizuală din repertoriul propriu şi din repertoriile asociate ale organismelor de gestiune colectivă, reprezentate prin contracte-acorduri.

4.   In cazul utilizării operelor audiovizuale în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor prin cablu, în generice de emisiuni sau în rubrici proprii ale distribuitorului prin cablu, acesta are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi, prin organismul de gestiune colectivă sau individual.

5.  Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 2 şi 3 au obligaţia să plătească o remuneraţie unică reprezentând drepturile cuvenite exclusiv titularilor de drepturi asupra operelor cinematografice şi altor opere audiovizuale, calculată procentual din încasările brute lunare, potrivit tabelului de mai jos.

Anul

%

2006 şi următorii

2

6.   Pentru distribuitorii prin cablu baza de calcul o constituie totalitatea veniturilor brute lunare provenite din abonamente, din care se scade taxa pe valoarea adăugată, dacă este cazul.

7.   Utilizatorii au obligaţia să furnizeze grila completă a serviciilor de programe retransmise. Această grilă va fi comunicată la încheierea contractului de licenţă neexclusivă şi lunar, în caz de modificare, până la data de 15 a lunii următoare.

8.   Grila serviciilor de programe, împreună cu lista operelor cinematografice sau altor opere audiovizuale retransmise, identificate de organismele de gestiune colectivă, constituie baza de repartizare a remuneraţiilor cuvenite titularilor de drepturi.

9.   Plata remuneraţiilor datorate de distribuitorii prin cablu se efectuează lunar. Termenul limită de plată este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata.

10.   Pentru întârzieri la plată utilizatorii datorează penalităţi echivalente nivelului dobânzii de referinţă stabilit de Banca Naţională a României, aferente sumelor neachitate la termen.

11.   Operatorii prin cablu care au restanţe faţă de organismul de gestiune colectivă, în baza Hotărârii Guvernului nr. 144/2003 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale al organismelor de gestiune colectivă şi a tabelelor cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii, sunt obligaţi să onoreze remuneraţiile restante în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei metodologii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

12.   Prezenta metodologie şi tabelul conţinând cifrele stabilite intră în vigoare la 3 zile de la data publicării lor în formă definitivă în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi vor putea fi renegociate numai după 3 ani de la data publicării, cu excepţia cazului în care dispoziţiile Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, avute în vedere la elaborarea prezentei  metodologii, vor fi modificate înainte de împlinirea acestui termen.

13. Până la publicarea noilor metodologii rămân valabile vechile metodologii.

ANEXA Nr. 2

PROPUNERE   DE   METODOLOGIE

privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale

1.   In sensul prezentei metodologii, prin utilizare se înţelege retransmiterea simultană, nealterată şi integrală, prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar sau printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de către public a unei transmisii iniţiale, cu sau fără fir, inclusiv prin satelit, a operelor audiovizuale cuprinse în servicii de programe de radiodifuziune şi de televiziune.

2.    Este utilizator în sensul prezentei metodologii persoana fizică sau juridică autorizată ce realizează activităţi de utilizare, astfel cum este definită la pct. 1.

3.   Utilizarea reglementată de prezenta metodologie se poate realiza numai după obţinerea autorizaţiei sub formă de licenţă neexclusivă de la organismul de gestiune colectivă a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi de alte opere audiovizuale, desemnat colector unic pe domeniul audiovizual prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. Licenţa acoperă drepturile de autor ale producătorului de audiovizual şi include atât drepturile de autor pe care producătorul de audiovizual Ie-a dobândit de la autorii de audiovizual prin efectul legii sau prin contract, cât şi acele drepturi de autor pentru care producătorul este titular originar, potrivit legislaţiei naţionale.

4.   Obţinerea autorizaţiei se poate realiza numai în schimbul unei remuneraţii lunare de 6%, calculată procentual din baza de calcul, reprezentând drepturile patrimoniale ale titularilor de drepturi de autor. Prin pachetul de servicii de programe de bază se înţelege tipul de abonament pe care utilizatorul îl oferă clienţilor ca opţiune standard.

5.  Baza de calcul a remuneraţiei reprezentând drepturile patrimoniale ale titularilor de drepturi de autor, datorată de utilizator, o constituie totalitatea veniturilor lunare cuvenite utilizatorilor din activitatea de retransmitere de servicii de programe, din care se scade taxa pe valoarea adăugată.

6.  Remuneraţiile datorate de utilizatori potrivit pct. 4 şi 5 nu vor putea fi mai mici de 6.000 lei/trimestru.

7.   Remuneraţia se plăteşte până la data de 15 a lunii următoare celei pentru care este datorată.

8.   (1) Utilizatorii au obligaţia să comunice organismului de gestiune colectivă colector unic pe domeniul audiovizual, până la data de 15 a fiecărei luni, un raport privind serviciile de programe retransmise în luna precedentă. Raportul va cuprinde pentru luna de raportare: lista serviciilor de programe retransmise, baza de calcul asupra căreia se aplică procentul prevăzut la pct. 4, valoarea abonamentelor, numărul total de abonaţi şi numărul de abonaţi pentru fiecare tip de abonament în parte. Raportul va fi însoţit de o adresă de înaintare purtând numele reprezentantului legal, semnătura şi ştampila utilizatorului, adresă prin care va fi confirmată pe propria răspundere veridicitatea informaţiilor ce sunt conţinute în raport sau în documentele ce îl însoţesc.

(2)   Listele de programe retransmise constituie baza de repartizare între organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor a remuneraţiilor încasate de colectorul unic.

(3)    Informaţiile ce fac obiectul raportării vor fi retransmise şi în format electronic.

9.  Ori de câte ori organismul de gestiune colector unic solicită în scris, utilizatorul are obligaţia de a-i comunica acestuia copii, certificate pe propria răspundere de reprezentantul legal, de pe documentele financiar-contabile privind contractele de abonament încheiate şi sumele ce trebuiau încasate de utilizator, pe baza cărora se determină baza de calcul.

10.   Pentru întârzieri la plata remuneraţiilor utilizatorii datorează penalităţi echivalente nivelului dobânzii de referinţă stabilit de Banca Naţională a României, aferente sumelor neachitate la termen.

11.    Prezenta metodologie intră în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial al României, Partea I, dată la care încetează şi aplicabilitatea metodologiei negociate anterior. Prezenta metodologie va putea fi modificată numai după 3 ani de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia cazului în care dispoziţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, avute în vedere la elaborarea prezentei metodologii, sunt modificate înainte de împlinirea acestui termen, caz în care organismul de gestiune colectivă sau utilizatorul va putea solicita iniţierea unei noi proceduri de negociere şi înainte de împlinirea termenului de 3 ani.

12.   Modificarea remuneraţiilor stabilite în sumă fixă se poate efectua şi periodic prin reactualizarea cu indicele inflaţiei, în conformitate cu dispoziţiile art. 1314 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

13.   In cazul utilizării operelor în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de televiziune prin cablu, în generice de emisiuni sau în rubrici proprii ale distribuitorului de servicii de televiziune prin cablu, acesta are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi, prin organismul de gestiune colectivă.


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 276/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 276 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 276/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu