Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

CONTRACT MUNCA din 2004

CONTRACT MUNCA    din  2004

Contractul colectiv de munca la nivel de ramura mass-media pentru anul 2004 - 2005

ACT EMIS DE: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL, Partea a V-a, Nr. 8 din 21 mai 2004


SmartCity3


    In temeiul drepturilor garantate de art. 41 alin. 5 din Constitutia Romaniei, al Legii nr. 53/2003 (Codului Muncii), al Legii nr. 130/1996, republicata, al Legii nr. 54/2003, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anul 2004 - 2005, cat si ale reglementarilor internationale in domeniu, se incheie prezentul Contract Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media intre:
    1. Organizatiile sindicale reprezentative conform legii:
    - Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania,
    - Federatia Sindicatelor Unite din Televiziune si Radio,
    - Federatia Sindicatelor din intreaga presa - SZR,
    - Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune si
    2. Organizatiile patronale reprezentative conform legii:
    - Uniunea Nationala a Patronatului Roman,
    - Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903.
    Prezentul contract statueaza drepturile si obligatiile salariatilor si ale angajatorilor din mass-media.
    In temeiul prezentului contract, prin urmatorii termeni se intelege:
    - ramura mass-media - totalitatea mijloacelor de comunicare a informatiei catre public, inclusiv conceperea si productia, indiferent de suport, identificate cu marca proprie si/sau licenta;
    - informatie - stirile, reportajele, comentariile, opiniile, programele culturale sau de divertisment si altele asemenea;
    - unitate - companii, institutii publice, societati nationale, societati comerciale sau alte organizatii care desfasoara activitati in domeniul mass-media;
    - angajator - persoana fizica sau juridica autorizata, inmatriculata potrivit legii, care detine, administreaza si utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si foloseste forta de munca salarizata in mass-media;
    - sindicat - organizatia sindicala, constituita conform legii, care are ca scop promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Partile contractante recunosc si accepta ca sunt egale si libere in negocierea Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media si se obliga sa respecte in totalitate prevederile acestuia.
    (2) Angajatorul recunoaste libera exercitare a dreptului sindical, conform conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat, Constitutiei si legislatiei nationale in vigoare.
    (3) Partile acestui contract se angajeaza ferm sa respecte urmatoarele principii:
    a) cooperarea reciproca in domeniul relatiilor de munca si al protectiei sociale si economice;
    b) promovarea parteneriatelor sociale si a negocierilor colective;
    c) rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor de munca;
    d) promovarea libertatii de exprimare si de informare;
    e) promovarea principiilor Declaratiei Drepturilor si Obligatiilor Jurnalistilor din 1971, Statutului Federatiei Internationale a Jurnalistilor, Statutului Union Network International si ale celorlalte prevederi internationale cu referire la profesia de jurnalist.
    Art. 2
    (1) Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media reglementeaza drepturile si obligatiile patronatelor si ale salariatilor privind conditiile de munca, salarizarea, promovarea si garantarea unor relatii de munca echitabile, de natura sa asigure protectia sociala a salariatilor, alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
    (2) Angajatorii care au mai mult de 21 de salariati incadrati sunt obligati, conform art. 236 alin. 2 din Codul Muncii, sa negocieze contracte colective de munca pe unitate impreuna cu reprezentantii sindicatelor reprezentative. In cazul in care la nivelul unitatii nu sunt sindicate reprezentative, contractul colectiv de munca se poate negocia cu reprezentantii salariatilor.
    (3) Partile se vor informa reciproc cu privire la persoanele care le vor reprezenta in raporturile de colaborare.
    (4) Angajatorul va analiza propunerile, opiniile si cererile facute de reprezentantii sindicatelor in legatura cu problemele de munca, relatiile de munca, protectie sociala si va aduce la cunostinta sindicatelor pozitia sa.
    (5) La angajare si la stabilirea drepturilor individuale, angajatorul va asigura egalitatea de sanse si tratament pentru toti salariatii, fara discriminari - directe sau indirecte -, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala, convingeri, varsta, sex, orientare sexuala sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor care decurg din contractele colective de munca conform legii si indiferent de afilierea sindicala.
    (6) Angajatorul asigura gratuit sindicatelor urmatoarele:
    a) spatiu in incinta unitatii pentru activitatea, intalnirile si reuniunile sindicatului;
    b) utilizarea mijloacelor electronice de comunicare (telefon, fax, e-mail);
    c) accesul la informatii;
    d) servicii tehnice si administrative necesare desfasurarii activitatii sindicatului;
    e) retinerea pe statul de plata a cotizatiei pentru toti membrii de sindicat, in baza acordului de vointa exprimat in scris de acestia, si virarea acesteia in contul sindicatelor ai caror membri sunt.
    (7) Nivelul acordarii facilitatilor de mai sus se va stabili in negocierile contractului colectiv de munca la nivel de unitate, in functie de posibilitatile reale ale angajatorului.
    (8) Pentru desfasurarea activitatii sindicale, membrii alesi in organele de conducere ale sindicatului, la nivel de unitate, au dreptul lunar la cate minimum 4 zile lucratoare fara diminuarea drepturilor salariale. Numarul membrilor care va beneficia de aceste drepturi se va negocia si conveni prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate. Zilele libere astfel acordate se utilizeaza de catre sindicate in conformitate cu hotararile lor interne, hotarari care sunt aduse la cunostinta angajatorului in timp util.
    (9) Zilele neutilizate nu se reporteaza.
    Art. 3
    In ceea ce priveste conditiile specifice de munca din ramura mass-media, drepturile si obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca incheiate la nivel de unitati si grupuri de unitati.
    Art. 4
    Clauzele Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media produc efecte dupa cum urmeaza:
    a) Pentru toti salariatii incadrati in unitatile mass-media pentru care s-a incheiat contract individual de munca, indiferent de forma de capital social al unitatilor (de stat, public sau privat, roman sau strain/mixt) si indiferent de data angajarii.
    b) In cazul in care partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior fata de prevederile prezentului contract colectiv de munca, acestea vor fi adaptate contractului colectiv superior daca prevederile minimale ale acestuia nu au fost atinse.
    Art. 5
    (1) Partile se obliga ca, in perioada de aplicare a prezentului contract colectiv de munca, sa nu initieze si sa nu sustina promovarea unor acte normative sau a altor dispozitii care ar conduce la diminuarea drepturilor care decurg din clauzele convenite.
    (2) Partile semnatare convin sa intreprinda atat pe plan intern, cat si pe plan international, toate actiunile menite sa diminueze fiscalitatea excesiva din domeniul ce face obiectul de activitate al prezentului contract colectiv de munca, precum si sa identifice solutii in scopul asigurarii deplinei libertati a presei.
    Art. 6
    (1) Drepturile salariatilor prevazute in prezentul contract colectiv de munca sunt minimale si nu pot sa reprezinte cauza reducerii sau eliminarii altor drepturi colective sau individuale care au fost recunoscute anterior.
    (2) In situatiile in care, in perioada de aplicare a prezentului contract colectiv de munca, intervin reglementari legale mai favorabile, acestea vor face parte de drept din contract.
    (3) Interpretarea clauzelor contractului se face prin consens. In cazul unor divergente, interpretarea clauzelor se va face in favoarea salariatilor. Daca nu se realizeaza consensul, clauzele se interpreteaza potrivit dreptului comun.
    Art. 7
    (1) Pentru rezolvarea problemelor ce apar in aplicarea prezentului contract, partile convin sa instituie o comisie paritara la nivel de ramura.
    (2) Competenta, componenta, organizarea si functionarea comisiei paritare sunt stabilite prin regulamentul din anexa la prezentul contract.
    (3) In mod similar (conform regulamentului din anexa) se vor constitui comisii paritare si la nivel de unitate sau grup de unitati.
    (4) Hotararile comisiilor paritare sunt obligatorii pentru parti. In cazurile in care comisia paritara nu va putea solutiona problemele care apar in aplicarea contractului colectiv de munca, partile semnatare se pot adresa instantelor judecatoresti, in conformitate cu prevederile legii.

    CAP. 2
    Incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului colectiv de munca

    Art. 8
    (1) Prezentul contract colectiv de munca se incheie pe o perioada de un an, intrand in vigoare la data inregistrarii acestuia la Ministerul Muncii.
    (2) Daca nici una dintre parti nu denunta contractul colectiv de munca cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana incheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.
    Art. 9
    Clauzele prezentului contract colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, ori de cate ori convin partile semnatare, in conditiile legii.
    Art. 10
    (1) Cererile de modificare a prezentului contract vor face obiectul negocierii partilor.
    (2) Cererea de modificare se aduce la cunostinta, in scris, celeilalte parti cu cel putin 30 de zile inainte de data propusa pentru inceperea negocierilor.
    (3) Cererile de modificare vor fi depuse de catre reprezentantii patronatelor la federatiile sindicale semnatare, iar cele ale federatiilor sindicale, la organizatiile patronale semnatare.
    (4) Modificarile aduse Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media vor face obiectul unui act aditional care va fi inregistrat la Ministerul Muncii si devin aplicabile de la data inregistrarii sau de la o alta data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
    Art. 11
    Suspendarea si incetarea prezentului contract au loc potrivit legii.

    CAP. 3
    Timpul de munca si timpul de odihna

    Art. 12
    (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana.
    (2) Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, cu respectarea dispozitiilor art. 111 din Codul Muncii.
    (3) Prin negocieri la nivel de unitate, pentru a pune de acord programul cu cerintele productiei, se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fie de 40 de ore pe saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte.
    (4) Pauza de masa si odihna din timpul unei zile de lucru este de 30 de minute si se include in timpul de munca platit.
    (5) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana.
    Art. 13
    (1) Durata normala a timpului de munca poate fi acoperita de salariati, in functie de specificul activitatii prestate in cadrul unitatii, dupa cum urmeaza:
    a) program fix;
    b) program in ture;
    c) program flexibil;
    d) program inegal.
    (2) Programul fix defineste durata normala a timpului de munca acoperit de salariat in mod regulat, intre aceleasi ore, in fiecare zi lucratoare a saptamanii.
    (3) Programul in ture defineste durata normala a timpului de munca acoperit de salariat in perioada de timp, cuprins intre ore care se schimba dupa o schema prestabilita.
    (4) Programul flexibil defineste o perioada variabila, mobila, in care activitatea salariatului este programata la ore diferite, respectandu-se zilnic durata normala a timpului de munca.
    (5) Programul inegal defineste o repartizare neegala a timpului zilnic de munca, cu respectarea duratei saptamanii normale de lucru.
    (6) Programul de munca si modul de planificare a acestuia pe ore si zile se stabilesc de angajatori prin regulamente de ordine interioara si se afiseaza la sediile unitatilor.
    (7) La cererea salariatului, angajatorul poate aproba, in functie de posibilitati, modificarea programului de munca anterior planificat.
    (8) In cazul jurnalistilor orele de lucru includ totalitatea activitatii realizate de catre acestia atat la birou, cat si pe teren:
    a) indeplinirea sarcinilor de baza (redactarea textului, realizarea fotografiilor etc.);
    b) participarea la sedintele de sumar;
    c) participarea la diferite evenimente si conferinte de presa;
    d) participarea atat la evenimente sportive, culturale si de divertisment, cat si la alte evenimente, cu scopul de a aduna informatii necesare realizarii articolelor si emisiunilor radio-tv;
    e) cautarea de surse sau informatii pentru articole, stiri, reportaje si emisiuni radio-tv etc.;
    f) deplasarile in alte zone cu scopul de a realiza reportaje, articole si emisiuni radio-tv etc.;
    g) munca necesara realizarii investigatiilor jurnalistice;
    h) consultarea bibliografiei, expertilor, studierea materialelor din presa, verificarea faptelor etc.
    Art. 14
    (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractele colective de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestora, in regulamentele interne.
    (2) Programele individualizate de munca se stabilesc in conformitate cu prevederile art. 115 si cu respectarea dispozitiilor art. 109 si art. 111 din Codul Muncii.
    (3) Programul individualizat de munca, stabilit prin contractul individual de munca al salariatului, poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor generale in materie, prevazute de Codul Muncii.
    Art. 15
    (1) Munca suplimentara, prestata la cererea angajatorului si numai cu acordul salariatului, dupa efectuarea duratei normale a timpului de munca, se compenseaza cu timp liber echivalent in urmatoarele 30 de zile.
    (2) Pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale se acorda un spor de 100% din salariul de baza, pana la 120 de ore/salariat/an; ceea ce depaseste 120 de ore/salariat/an se plateste cu un spor de 60% din salariul de baza.
    Art. 16
    (1) Activitatea prestata in intervalul cuprins intre orele 22.00 si 6.00, cu posibilitatea abaterii - in cazuri justificate - cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite, se considera munca de noapte.
    (2) Salariatii care presteaza cel putin 3 ore in regim de munca de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca acest fapt sa duca la scaderea drepturilor salariale, fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
    Art. 17
    (1) Repausul saptamanal se acorda, de regula, sambata si duminica.
    (2) In cazul in care activitatea la locul de munca nu poate fi intrerupta in zilele de sambata si duminica, precum si in zilele de sarbatori legale, la nivel de unitate se va stabili, prin negocieri cu sindicatele, modalitatea de compensare a acestora, in conformitate cu prevederile Codului Muncii.
    Art. 18
    (1) Dreptul la concediul de odihna este garantat de lege, acordandu-se obligatoriu pana la sfarsitul anului sau, daca nu este posibil, in urmatorul an calendaristic.
    (2) Indemnizatia de concediu si, dupa caz, prima de vacanta se acorda salariatului, in conditiile legii, cu cel putin 5 zile inainte de plecarea in concediul de odihna.
    (3) Durata concediului de odihna al fiecarui angajat insumeaza, in functie de vechimea in munca, urmatorul numar de zile:
    de la 0 la 5 ani de vechime      21 de zile lucratoare
    de la 5 la 10 ani de vechime     22 de zile lucratoare
    de la 10 la 15 ani de vechime    23 de zile lucratoare
    de la 15 la 20 ani de vechime    24 de zile lucratoare
    de la 20 la 25 ani de vechime    25 de zile lucratoare
    de la 25 la 30 ani de vechime    26 de zile lucratoare
    peste 30 ani de vechime          27 de zile lucratoare
    Art. 19
    (1) Programarea concediului de odihna se face de catre conducerea unitatii, avandu-se in vedere si optiunile fiecarui salariat.
    (2) Programarea concediului de odihna se face de catre conducerea unitatii, la sfarsitul fiecarui an, pentru anul urmator, impreuna cu organizatiile sindicale.
    (3) In situatia in care ambii soti lucreaza in aceeasi unitate, ei au dreptul la programarea concediului de odihna in aceeasi perioada.
    (4) In cazul in care salariatul are bilet de tratament, el va beneficia de concediul de odihna in perioada in care are biletul.
    Art. 20
    (1) Salariatul chemat din concediu are dreptul la o compensare din partea unitatii, care consta in:
    a) plata transportului dus-intors din localitatea unde se afla in concediu;
    b) plata unei indemnizatii de intrerupere, de minimum 15% din salariul negociat, pentru zilele programate si neefectuate;
    c) despagubiri datorate cheltuielilor facute de salariat daca acesta se afla la odihna sau tratament.
    (2) Timpul consumat cu deplasarea dus-intors se considera timp lucrat si se adauga la concediul de odihna platit.
    Art. 21
    Unitatea nu poate pretinde suma de bani corespunzatoare concediului de odihna deja efectuat in cazurile in care contractul individual de munca a incetat ca urmare a:
    a) initiativei unitatii, din motive neimputabile salariatului;
    b) incorporarii pentru satisfacerea stagiului militar;
    c) intreruperii activitatii pentru ingrijirea copilului de varsta prescolara;
    d) decesului.
    Art. 22
    (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie formata din salariul de baza la data plecarii in concediu, corespunzator numarului de zile de concediu, majorat cu procentul mediu al celorlalte venituri salariale realizate pe o perioada de 3 luni inaintea plecarii in concediu.
    (2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.
    (3) Prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri se poate stabili ca, in raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe langa indemnizatia de concediu sa se plateasca si o prima de vacanta.
    (4) Orice conventie prin care se renunta total sau in parte la concediul de odihna este interzisa.
    Art. 23
    (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii o permite.
    (2) Salariatii care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 de norma daca acestia nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat, cu exceptia salariului de baza, care va fi platit in functie de timpul lucrat. Timpul in care au fost incadrati in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu norma intreaga.
    Art. 24
    (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor pana la varsta de doi ani, salariatul poate beneficia de inca un an de concediu fara plata.
    (2) Pe perioada in care se afla in concediul prevazut la alin. (1) salariatului nu i se poate desface contractul individual de munca, pe postul sau putand fi angajate alte persoane cu contract de munca pe durata determinata.
    Art. 25
    (1) In caz de deces al parintelui, drepturile ce s-ar fi cuvenit acestuia pentru cresterea copilului pana la doi ani se vor acorda celuilalt parinte, daca acesta are copilul in ingrijire.
    (2) In caz de deces al parintelui, celalalt parinte al copilului va beneficia, la cererea sa, de concediu fara plata neutilizat de parintele decedat, cu drepturile prevazute la articolele anterioare.
    Art. 26
    Salariatii au dreptul la zile libere lucratoare platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
    a) casatoria salariatului - 5 zile;
    b) casatoria unui copil - 2 zile;
    c) nasterea unui copil - 5 zile, la care se pot adauga 10 zile, in masura in care salariatul a urmat un curs de puericultura;
    d) decesul sotiei/sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
    e) decesul bunicilor, fratilor sau surorilor - 2 zile;
    f) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile;
    g) donarea de sange - conform legii.
    Art. 27
    (1) Partile convin ca ziua de 3 mai, "Ziua libertatii presei", va fi zi libera platita. Daca nu este posibil, aceasta zi va fi platita salariatului in mod corespunzator unei zile normale de lucru.
    (2) In cazul in care pentru domeniul respectiv de activitate exista o zi specifica, in baza contractului la nivel de unitate, se va negocia ca aceasta sa se acorde in aceleasi conditii ca la alineatul precedent.
    Art. 28
    (1) Salariatii au dreptul in 30 de zile calendaristice de concediu fara plata, acordate o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior, indiferent de forma de invatamant, masterat si doctorat.
    (2) Salariatii au dreptul la concediu fara plata si pentru rezolvarea altor situatii personale, pe durate convenite cu angajatorul.

    CAP. 4
    Salarizarea si alte drepturi banesti

    Art. 29
    (1) Salarizarea si acordarea altor drepturi banesti, prevazute in prezentul contract pentru personalul din mass-media, se stabilesc prin negocieri intre angajator si angajat.
    (2) Partile convin ca salariul minim pe ramura mass-media sa fie echivalentul salariului minim pe economie la nivel national, majorat cu 10% .
    (3) Orice modificare ulterioara a salariului minim pe economie va determina automat modificarea salariului minim la nivel de ramura mass-media cu 10% in plus fata de noul cuantum stabilit.
    Art. 30
    Partile contractante convin ca salariatul din mass-media sa beneficieze de urmatoarele sporuri minime:
    a) spor pentru conditii deosebite de munca - 10%;
    b) clauza de neconcurenta si/sau sporul de fidelitate se acorda, daca este cazul, in cuantum de 25%;
    c) spor pentru vechime in munca, in functie de anii de vechime, dupa cum urmeaza:
    - 3 - 5 ani - 5%;
    - 5 - 10 ani - 10%;
    - 10 - 15 ani - 15%;
    - 15 - 20 ani - 20%;
    - peste 20 de ani - 25%;
    d) spor de periclitate maxima - 200% .
    Art. 31
    (1) Drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc periodic la datele stabilite prin contractele colective de munca la nivel de unitate sau prin regulamente interne.
    (2) Toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii. In caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral inainte ca ceilalti creditori sa isi revendice cota-parte.
    (3) In cazul in care salariul este bazat pe o norma de produse editoriale si angajatorul, prin reprezentantii sai responsabili cu politica editoriala, nu publica/difuzeaza un material ale carui forma si continut au fost acceptate, jurnalistul va primi integral drepturile sale banesti pentru un astfel de articol sau productie audio-video; prevederile de mai sus nu se aplica in cazul unui articol care nu respecta criteriile profesionale si deontologice.
    (4) Angajatorul se obliga sa depuna toate diligentele necesare pentru plata la timp a salariilor.
    (5) Angajatul care, din orice motive, indeplineste sarcini de serviciu care apartin unei categorii de salarizare superioare celei in care a fost incadrat este indreptatit sa primeasca o recompensa pe toata perioada cat indeplineste astfel de sarcini.
    (6) Materialele si emisiunile comandate si acceptate se constituie norma profesionala platita, indiferent daca sunt publicate/difuzate sau nu din alte motive decat cele legate de autor.
    (7) Salariatii beneficiaza de salariu, adaosuri si alte drepturi banesti.
    (8) Salariul cuprinde:
    1. salariul de baza indexat si compensat la zi;
    2. indemnizatii;
    3. sporuri.
    (9) Adaosurile sunt:
    1. ajutoare sociale;
    2. prime de Paste si de Craciun;
    3. cota-parte din profit;
    4. premiile;
    5. acord pentru lucrari si studii tehnice, economice si artistice;
    6. acord redactional;
    7. drepturi de autor si conexe;
    8. orele suplimentare;
    9. drepturi ce decurg din contracte speciale (stare de razboi etc.);
    10. comision pentru contracte de publicitate atrase in afara sarcinilor de serviciu;
    11. prime pentru ziua de 8 Martie - Ziua Femeii (din fondul social, in functie de negocierile dintre parti).
    (10) Alte drepturi banesti cuprind:
    1. diurna;
    2. ajutoare sociale platite in baza unor legi speciale;
    3. pachete de asigurari pentru toti salariatii.
    Art. 32
    Salariatii trimisi in deplasare in tara sau peste hotare vor beneficia de urmatoarele drepturi:
    a) decontarea cheltuielilor de transport si costul cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la nivel de unitate;
    b) diurna de deplasare in tara, echivalenta cu 150% din salariul minim zilnic pe unitate;
    c) diurna in valuta, la deplasarea peste hotare, platita in cuantumul minim stabilit prin lege.
    Art. 33
    Salariatii delegati beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la articolul anterior. In cazul in care delegarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic, proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.
    Art. 34
    Salariatii delegati isi mentin toate drepturile pe care le-au avut la data delegarii. Daca la locurile de munca unde sunt delegati drepturile echivalente au niveluri mai mari sau se acorda si alte drepturi, salariatii delegati beneficiaza de acestea.
    Art. 35
    In cazul in care angajatorul da preaviz angajatului din motive neimputabile acestuia, angajatul are dreptul la o compensatie baneasca in cuantum de 150% din salariul de baza pe care l-a primit in ultima luna de munca.
    Art. 36
    Angajatorii sunt obligati sa constituie un fond social in procent de 2%, aplicat asupra fondului de salarii, care va fi utilizat in conformitate cu legislatia in vigoare.
    Art. 37
    (1) Angajatul sau familia sa are dreptul la ajutor material in urmatoarele cazuri:
    a) decesul angajatului - in cuantum de 2 salarii de baza lunare platite de angajator;
    b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii de baza, diferenta de 1 salariu se va plati dupa stabilirea, in conditiile legii, a cauzei decesului;
    c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
    d) un salariu de baza platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
    (2) Angajatul are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport necesare deplasarii in interes de serviciu.
    (3) Daca angajatul isi foloseste masina personala in interes de serviciu, cu aprobarea prealabila a conducerii unitatii, va primi contravaloarea carburantului folosit, cu un spor de 30% pentru acoperirea cheltuielilor impuse de uzura masinii.
    (4) Angajatul poate primi o prima aniversara.
    Art. 38
    Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii de baza avute in luna pensionarii.
    Art. 39
    Cuantumul cadourilor de Craciun, Paste si 1 Iunie pentru copiii de pana la 14 ani va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul fiecarei unitati, urmand a se incadra in limita prevazuta de art. 56 alin. 4 lit. a) din Codul Fiscal.

    CAP. 5
    Conditiile de munca si protectie sociala

    Art. 40
    (1) Partile se obliga sa depuna toate eforturile pentru aplicarea riguroasa a sistemului institutionalizat prin legislatia in vigoare, in vederea ameliorarii permanente a conditiilor de munca.
    (2) In scopul realizarii obiectivului prevazut la alineatul precedent, partile contractante vor asigura includerea in contractele colective a masurilor prevazute de Legea nr. 90/1996, republicata.
    (3) La stabilirea masurilor vizand conditiile de munca, partile implicate vor tine seama de urmatoarele:
    a) masurile incluse in contractul colectiv de munca sa fie de natura a realiza cel putin asigurarea conditiilor de munca la nivelul parametrilor minimali prevazuti in norme; daca acest lucru nu este posibil la un moment dat, se vor stabili programe pe termen scurt sau mediu pentru realizarea acestora, pana la asigurarea parametrilor minimali, salariatii beneficiind de compensari banesti sau de alta natura;
    b) masurile privind ameliorarea conditiilor de munca vor fi stabilite impreuna cu reprezentantii sindicali, incheindu-se anexe speciale la contractele colective de munca.
    Art. 41
    Angajatorul, impreuna cu sindicatele semnatare ale Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media, se obliga sa faca demersurile necesare la autoritatile competente pentru identificarea si determinarea locurilor de munca cu conditii normale, deosebite sau speciale.
    Art. 42
    (1) Angajatorul va asigura, gratuit pentru salariati, echipamente de protectie, instruirea si testarea salariatilor cu privire la normele de protectie si securitate a muncii.
    (2) In cazul in care, in procesul muncii, intervin schimbari ce impun aplicarea unor norme noi de protectie a muncii, salariatii vor fi instruiti in conformitate cu noile norme.
    (3) In toate cazurile in care, in afara echipamentului prevazut de lege, angajatorul cere o anumita vestimentatie speciala ca echipament de lucru, contravaloarea acesteia se suporta de catre angajator.
    (4) Partile sunt de acord ca nici o masura de protectie a muncii nu este eficienta daca nu este cunoscuta, insusita si aplicata in mod constient de salariati.
    (5) Incalcarea dispozitiilor legale privitoare la protectia si securitatea muncii atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz, potrivit legii.
    Art. 43
    (1) In vederea mentinerii si a imbunatatirii conditiilor de desfasurare a activitatii la locurile de munca, partile convin asupra urmatoarelor standarde minime:
    a) asigurarea conditiilor de spatiu in conformitate cu normele legale;
    b) amenajarea ergonomica a locului de munca;
    c) asigurarea conditiilor de mediu - iluminat, microclimat, o temperatura optima in spatiile destinate activitatii, aerisire, igienizare periodica;
    d) dotarea spatiilor destinate procesului redactional cu tehnica moderna (calculatoare, instalatii audio-video etc.) si cu intreaga gama de materiale necesare jurnalistilor si personalului tehnic pentru desfasurarea in bune conditii a procesului redactional;
    e) amenajarea anexelor sociale ale locurilor de munca (vestiare, grupuri sanitare, cantine, locuri special amenajate pentru fumatori);
    f) asigurarea de catre angajator a tichetelor de masa, conform dispozitiilor legale.
    (2) Angajatorul se obliga ca, in conformitate cu prevederile Normelor Generale de Protectie a Muncii si cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, sa adopte masurile pentru adaptarea programului de lucru in functie de conditiile climaterice de la locul de munca in cazul temperaturilor extreme.
    Art. 44
    (1) Angajatorul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale. Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Conditiile concrete urmeaza sa fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.
    (2) In cazul in care dispozitiile legale speciale sau ale contractului colectiv de munca prevad examinari medicale la termene mai scurte, determinate de conditiile deosebite de la locurile de munca, se vor aplica aceste prevederi.
    (3) Salariatii sunt obligati sa se supuna examenelor medicale in conditiile organizarii potrivit prevederilor alin. 1. Refuzul salariatului de a se supune examinarilor medicale constituie abatere disciplinara.
    (4) Examinarea medicala a salariatilor la angajare si, ulterior, o data pe an se face de catre unitatile sanitare de specialitate agreate de angajator si acreditate de Ministerul Sanatatii.
    Art. 45
    Angajatorul se obliga sa nu refuze angajarea sau mentinerea in functie a persoanelor cu handicap fizic sau neuromotor, in cazul in care acestea sunt apte pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu.
    Art. 46
    (1) Partile vor asigura un regim de protectie speciala a muncii femeilor si a tinerilor in varsta de pana la 18 ani, cel putin la nivelul drepturilor specifice reglementate de legislatia muncii si de prevederile prezentului contract colectiv de munca.
    (2) Salariatele gravide, incepand cu luna a V-a de sarcina, precum si cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la munca de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise in deplasare si nu vor putea fi detasate decat cu acordul lor.
    (3) La solicitarea Comitetului de sanatate si securitate a muncii, angajatorul are obligatia sa evalueze riscurile pe care le presupune locul de munca al salariatei care anunta ca este insarcinata, precum si al salariatei care alapteaza si sa le informeze cu privire la aceasta.
    Art. 47
    In cazul recomandarilor medicale, angajatorul va asigura trecerea salariatilor in alte locuri de munca si, dupa caz, recalificarea acestora, in functie de posibilitatile fiecarei unitati, care vor fi stabilite impreuna cu sindicatele sau reprezentantii salariatilor acolo unde nu sunt constituite sindicate.
    Art. 48
    (1) Conform Codului Muncii, in fiecare unitate se va constitui un Comitet de securitate si sanatate in munca, avand atributiile prevazute de art. 34 din Normele Generale de Protectie a Muncii.
    (2) Comitetul de securitate si sanatate in munca va fi constituit conform grilei prevazute in art. 32 si art. 33 din Normele Generale de Protectie a Muncii. In unitatile in care numarul angajatilor este mai mare de 50, iar femeile reprezinta cel putin 20% din personal, Comitetul de securitate si sanatate in munca va avea in componenta cel putin o femeie.
    (3) Timpul de munca afectat activitatii in Comitetele de securitate si sanatate in munca se considera timp de lucru efectiv prestat si va fi prevazut in contractul colectiv la nivel de unitate si in contractele individuale de munca ale membrilor acestora.
    (4) Activitatea comitetelor de securitate si sanatate in munca se va desfasura in baza regulamentelor proprii.
    Art. 49
    Angajatorul poate sa incheie atat asigurare de viata, cat si asigurare pentru pierderea temporara sau totala a capacitatii de munca a angajatilor sai. Angajatorul este obligat sa-si asigure angajatii care trebuie sa munceasca in conditii de risc real pentru sanatatea sau chiar viata lor (zone de razboi, revolte, rebeliuni, operatiuni militare de orice fel, epidemii, catastrofe naturale sau de alta natura, expeditii impreuna cu speologi sau alpinisti etc.).
    (2) Angajatorul poate incheia asigurare pentru echipamentele specifice profesiei, pe care le pune la dispozitia angajatilor sai.

    CAP. 6
    Contractul individual de munca

    Art. 50
    (1) Angajarea salariatilor din mass-media se face prin incheierea contractului individual de munca, in temeiul caruia salariatul se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea angajatorului in schimbul unui salariu si altor drepturi banesti negociate.
    (2) Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca aplicabile pe unitate sau la nivel superior.
    (3) In afara clauzelor generale prevazute la art. 17 din Codul Muncii, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice, prevazute la art. 20 din Codul Muncii, cu respectarea dispozitiilor articolelor urmatoare.
    Art. 51
    (1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.
    (2) Prin exceptie, contractul individual de munca se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege.
    (3) Contractul individual de munca se incheie in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte, prin grija angajatorului.
    (4) Contractul individual de munca se poate incheia in conditiile legii si cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi si cu o durata saptamanala de lucru care nu poate fi mai mica de zece ore, fiind denumit astfel contract individual de munca cu timp partial.
    Art. 52
    (1) Angajatorul se obliga sa comunice in termen legal posturile disponibile, precum si conditiile de ocupare a acestora.
    (2) Angajarea in institutiile si unitatile mass-media se face, de regula, prin concurs sau, dupa caz, prin examen pentru verificarea prealabila a aptitudinilor si a competentei profesionale, printr-o forma agreata de angajator, cu termen de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
    (3) Absolventii institutiilor de invatamant superior se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba cuprinse intre 3 si 6 luni.
    (4) In cazul in care la concursul organizat in vederea ocuparii postului vacant nu s-au prezentat mai multi candidati, incadrarea in munca se face prin examen.
    Art. 53
    La ocuparea posturilor prin concurs, daca un salariat si o persoana din afara institutiei obtin acelasi rezultat, salariatul are prioritate la ocuparea postului.
    Art. 54
    (1) Contractul individual de munca se poate modifica in ceea ce priveste felul muncii, locul de munca si drepturile salariale numai prin acordul partilor, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media, potrivit prevederilor legale.
    (2) Daca la data modificarii contractului individual de munca membrul de sindicat solicita asistenta din partea organizatiei, asistenta se va acorda.
    Art. 55
    Contractul individual de munca se poate suspenda, in ceea ce priveste efectele sale, numai in cazurile expres prevazute de lege.
    Art. 56
    Incetarea contractului individual de munca poate avea loc in conditiile legii, intr-unul din urmatoarele moduri:
    a) la termen, in cazul contractului individual pe durata determinata;
    b) prin acordul partilor;
    c) desfacerea contractului de munca din initiativa uneia dintre parti, in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.
    Art. 57
    (1) In toate cazurile in care se procedeaza la desfacerea contractului individual de munca din motive neimputabile salariatului, angajatorul este obligat sa acorde preaviz de 20 de zile lucratoare.
    (2) In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 1, aceasta are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna avut la data desfacerii contractului de munca.
    (3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore/zi din timpul efectiv al programului de lucru pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
    (4) In cazul in care salariatul este membru de sindicat, angajatorul va solicita, in scris, avizul organului de conducere al sindicatului din care face parte persoana respectiva, inainte de a proceda la desfacerea contractului individual de munca, avizul avand caracter consultativ.
    (5) In situatiile disponibilizarilor de personal care nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca si se ofera un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de calificare profesionala, in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.
    Art. 58
    Cazurile de desfacere a contractului individual de munca din motive neimputabile salariatilor sunt urmatoarele:
    a) unitatea isi reduce personalul prin desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de persoana in cauza, ca urmare a reorganizarii;
    b) unitatea isi inceteaza activitatea;
    c) unitatea se muta in alta localitate si are posibilitatea sa-si asigure pe plan local cadrele necesare;
    d) unitatea se muta in alta localitate, iar persoana refuza sa o urmeze.
    Art. 59
    (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, la luarea masurii de desfacere a contractului individual de munca pentru reducerea de posturi, vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
    a) daca masura afecteaza doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic;
    b) masura sa afecteze mai intai persoane care nu au copii in intretinere;
    c) masura sa afecteze numai in ultimul rand femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati, care au in intretinere copii, unicii intretinatori de familie, precum si salariatii care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
    (2) In cazul in care masura desfacerii contractului individual de munca ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul individual de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, angajatorul nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila salariatului.
    (3) In cazul in care salariatul se afla in concediu de odihna sau de boala nu i se poate desface contractul de munca.
    (4) Disponibilizarile de personal se vor face numai dupa consultarea sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor, unde nu sunt organizate sindicate.

    CAP. 7
    Drepturile si obligatiile partilor

    Art. 60
    Partile semnatare recunosc dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii, atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, de a exercita controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu, de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si a aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile Codului Muncii.
    Art. 61
    Angajatorul este obligat sa asigure conditii tehnico-materiale corespunzatoare salariatilor, astfel ca activitatea profesionala a acestora sa se desfasoare la parametri cat mai buni de calitate si competitivitate.
    Art. 62
    Partile semnatare convin sa apeleze la toate mijloacele legale pentru a promova un climat normal in raporturile de munca, respectand prevederile legii si ale contractelor colective de munca aplicabile, precum si ale regulamentelor interne.
    Art. 63
    Angajatorul, precum si personalul investit de acesta cu functii de conducere sau de coordonare, au obligatia de a respecta, in cadrul relatiilor de munca si conexe cu munca, personalitatea si demnitatea salariatilor subordonati, respect datorat, prin reciprocitate, si din partea salariatilor fata de sefii lor ierarhici.
    Art. 64
    (1) Angajatorul si sindicatele se vor informa reciproc in legatura cu modificarile ce urmeaza sa se produca in forma de proprietate a unitatii, cu consecintele previzibile asupra salariatilor si cu masurile ce se au in vedere pentru limitarea efectelor disponibilizarilor de personal, determinate de aceste modificari.
    (2) Ambele parti vor sustine participarea asociatiilor de salariati la privatizarea unitatilor in conditiile de preferinta prevazute de lege.
    (3) In toate situatiile de reorganizare sau, dupa caz, de privatizare a unitatilor, drepturile si obligatiile prevazute de prezentul contract colectiv de munca se transmit noilor subiecte de drept rezultate din aceste operatiuni juridice.
    Art. 65
    (1) Salariatilor din mass-media le sunt recunoscute, prin lege, drepturile privind asigurarea conditiilor de munca, salarizarea pentru munca depusa, securitatea si sanatatea in munca, informarea si consultarea pentru o buna desfasurare a relatiilor de munca.
    (2) Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea sau limitarea drepturilor recunoscute de lege salariatilor este lovita de nulitate.
    (3) Salariatii din mass-media au dreptul la cumul de functii, cu respectarea prevederilor legale si a prevederilor contractelor individuale de munca.
    (4) Partile isi asuma obligatia de a cunoaste, respecta si indeplini prevederile contractelor individuale de munca, contractelor colective de munca pe unitate si la nivel national, legislatia in vigoare.
    Art. 66
    Salariatilor din mass-media le este interzisa divulgarea informatiilor clasificate din unitatile in care lucreaza, precum si obtinerea de avantaje si/sau foloase necuvenite prin promovarea unor terti prin mijloacele specifice mass-media.
    Art. 67
    Salariatii din mass-media nu pot fi obligati sa isi desfasoare activitatea in zone calamitate sau in zone de razboi, cu exceptia situatiilor de forta majora sau in cazul starii de necesitate.
    Art. 68
    Salariatii din mass-media au dreptul la acces la dosarul personal, iar angajatorul este obligat sa pastreze secretul datelor cuprinse in dosarul personal al fiecarui salariat, atat fata de ceilalti salariati, cat si fata de opinia publica, cu exceptia situatiilor in care insasi legea impune transmiterea datelor cuprinse intr-un asemenea dosar.
    Art. 69
    (1) Angajatorul are obligatia de a raspunde tuturor solicitarilor si petitiilor formulate de salariati, in mod individual, sau de sindicate in numele salariatilor, in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul inregistrarii acestora.
    (2) Angajatorul va primi reprezentantii sindicatelor, la cererea acestora, si va discuta problemele cu caracter social, economic, cultural, sportiv sau orice alte situatii care influenteaza raporturile de munca sau interesele salariatilor in cel mai scurt timp posibil, dar in maximum 5 zile de la cererea acestora.
    (3) Angajatorul are obligatia de a asigura cel putin o data pe saptamana un program de audiente afisat, pentru a raspunde solicitarilor salariatilor.
    Art. 70
    (1) Jurnalistul, fara a suferi nici un fel de consecinte, are urmatoarele drepturi:
    a) sa refuze sa scrie, sa pregateasca sau sa participe la realizarea unui articol al carui continut este contrar legislatiei actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocand clauza de constiinta;
    b) sa refuze divulgarea surselor de informatii;
    c) jurnalistul are dreptul si privilegiul sa-si exprime liber si in public opiniile personale in legatura cu orice evenimente sau persoane, respectand insa intotdeauna deontologia profesiei de jurnalist.
    (2) Jurnalistul are dreptul de a beneficia de sprijinul moral si material al patronatului in privinta pastrarii confidentialitatii surselor in toate fazele unui proces in care poate fi implicat, pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile.
    (3) Angajatorul, in cazul in care cunoaste sursele de informare in baza carora jurnalistul din presa si audiovizual s-a documentat si a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligatia de a pastra confidentialitatea acestora.
    (4) Jurnalistul are dreptul sa refuze sa semneze materialul altui jurnalist care a fost modificat prin interventia editorului, "capului limpede" sau a oricarei persoane din staff-ul editorial pe motiv ca este diferit de forma initiala pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv ca textul sau continutul materialului se opune opiniilor si credintelor jurnalistului.
    (5) Daca editorul face schimbari semnificative in materialul jurnalistului si jurnalistul nu este in situatia de a-si spune parerea in legatura cu aceasta, editorul poate publica/difuza un astfel de material doar fara semnatura jurnalistului.
    (6) Jurnalistul are dreptul sa ceara ca articolul/emisiunea sa fie publicat/difuzata fara sa i se consemneze semnatura, in cazul in care are motive obiective pentru aceasta solicitare.
    (7) Titlurile si subtitlurile materialelor, in cazurile in care nu apartin jurnalistului/autorului, il exonereaza pe acesta de orice raspundere privind aceste modificari.
    Art. 71
    Partile convin ca drepturile patrimoniale cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe realizate in temeiul unui contract individual de munca sa fie reglementate in conformitate cu legea speciala in materie.
    Art. 72
    (1) Recuperarea prejudiciului cauzat de neglijenta unui salariat poate fi redusa sau total eliminata in urmatoarele cazuri:
    a) angajatul nu a mai produs vreun prejudiciu inainte;
    b) prejudiciul poate fi, total sau partial, reparat prin munca angajatului pentru angajator, prin mijloacele angajatorului sau angajatul se afla intr-o situatie materiala dificila si recuperarea prejudiciului ar reprezenta o povara grea pentru acesta.
    (2) Angajatii nu sunt responsabili pentru accidentele produse masinii de serviciu sau aparaturii de serviciu in cazul in care calatoresc in interes de serviciu, respectand foaia de parcurs (prejudicii cauzate de accidente, furturi etc.), cu exceptia cazului in care se demonstreaza ca prejudiciul a fost intentionat sau a fost cauzat de neglijenta salariatului.
    Art. 73
    Angajatorul are responsabilitatea de a securiza toate programele de calculator si bazele de date on-line destinate procesului redactional, astfel incat jurnalistul din presa si audiovizual sa nu permita editarea materialelor nefinalizate.
    Art. 74
    Angajatorii nu pot desface unilateral contractul individual de munca al salariatilor pentru motive care privesc activitatea sindicala.
    Art. 75
    Imputernicitii organelor de conducere ai organizatiilor patronale, precum si ai organizatiilor sindicale semnatare, vor verifica, la sesizarea uneia dintre parti, modul in care sunt respectate drepturile salariatilor prevazute in contractul colectiv de munca; angajatorii vor asigura intrarea acestora in unitate, in conformitate cu regulamentul de ordine interioara si protectie in unitate, pe durata verificarii, cu respectarea normativelor in vigoare.
    Art. 76
    Partile semnatare ale prezentului Contract Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media se recunosc drept parteneri permanenti, pe perioada de valabilitate a prezentului contract colectiv de munca.

    CAP. 8
    Dispozitii finale

    Art. 77
    Drepturile prevazute in prezentul contract colectiv de munca sunt considerate minime, de la nivelul acestora incepand negocierea contractului individual de munca si contractului colectiv la nivelul unitatilor si institutiilor din mass-media.
    Art. 78
    In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului contract se modifica contractele individuale de munca si contractele colective de munca, prin grija angajatorului.
    Art. 79
    In toate situatiile de reorganizare sau restructurare a unitatilor si institutiilor din mass-media, drepturile si obligatiile prevazute in prezentul Contract Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media se transmit noilor subiecte de drept rezultate din aceste operatiuni juridice.
    Art. 80
    La stabilirea conditiilor de munca si a criteriilor de apreciere a activitatii personalului din mass-media se vor respecta conventiile internationale la care Romania este parte semnatara, recomandarile O.I.M. si ale organizatiilor internationale ale jurnalistilor din presa si audiovizual.
    Art. 81
    Regulamentul de ordine interioara se intocmeste de catre angajatori, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor, acolo unde nu sunt constituite sindicate.
    Art. 82
    Prezentul Contract Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media produce efecte incepand cu data inregistrarii acestuia, de catre una dintre parti, in conditiile prevazute de lege, si va fi adus la cunostinta salariatilor prin afisare in unitatile si institutiile din mass-media.

    PARTILE SEMNATARE

    Organizatii sindicale
    Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania
    Cristi Godinac - presedinte

    Federatia Sindicatelor Unite din Televiziune si Radio
    Cicerone Grigorescu - presedinte

    SZR - Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa
    Radu Sorescu - prim-vicepresedinte

    Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune
    Andrei Moise - presedinte

    Organizatii patronale
    Uniunea Nationala a Patronatului Roman
    Marian Petre Milut - presedinte

    Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903
    Ovidiu Tender - presedinte

    ANEXA 1

                              REGULAMENTUL
privind organizarea si functionarea comisiilor paritare la nivel national

    1. Comisia paritara la nivel national va fi compusa din cate un reprezentant al fiecarei federatii sindicale semnatare si un numar egal de reprezentanti ai patronatului.
    2. Membrii comisiei paritare, ca si inlocuitorii lor in cazul absentei acestora, vor fi desemnati de organizatiile lor, in termen de 14 zile de la inregistrarea prezentului contract la Directia pentru Munca si Solidaritate si Familie a Municipiului Bucuresti.
    3. Comisia se va intruni la cererea oricaruia dintre membrii sai in termen de maximum 7 zile lucratoare de la formularea cererii si va adopta hotarari valabile prin consens, in prezenta a 3/4 din numarul total al membrilor.
    4. Comisia va fi prezidata prin rotatie de cate un reprezentant al fiecarei parti.
    5. Hotararea adoptata potrivit punctelor 3 si 4 are putere obligatorie pentru partile contractante.
    6. Secretariatul comisiei va fi asigurat de patronat.
    7. Comisia paritara este imputernicita sa interpreteze prevederile prezentului Contract Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media, in aplicare.
    8. La cererea organizatiilor patronale, a angajatorilor sau a federatiilor sindicale semnatare din mass-media, comisia paritara poate verifica masura in care clauzele contractelor incheiate la nivelurile inferioare sunt in concordanta cu prevederile Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-media.

                            LISTA
unitatilor in care se aplica contractul colectiv de munca

    A
    1. @dioLetea, 2. Accente, 3. Actiunea HD, 4. Actualitatea, 5. Actualitatea Clujeana, 6. Ad Astra, 7. AD Hoc Roumanie, 8. Ad Maker, 9. Adevarul, 10. Adevarul de Arad, 11. Adevarul Economic, 12. Adevarul Literar si Artistic, 13. Afaceri Poligrafice, 14. Agenda, 15. Agenda Canadiana, 16. Agora, 17. Agora News, 18. Agora On-line, 19. Agricultura Romaniei, 20. Allgemeine Deutsche Zeitung, 21. Almanah 2003, 22. AlterMedia, 23. AlthernaTerra SF, 24. Amaltea, 25. Amprenta Buzau, 26. Antena 1, 27. Antet, 28. Anuntul Tau, 29. Anuntul Telefonic, 30. Arena Politica, 31. Argesul, 32. Arhitext Design, 33. Arizona Romanian, 34. Arta de a trai, 35. Artphoto, 36. Asalt, 37. ASIS, 38. Astrolog, 39. Asymetria, 40. Atitudinea, 41. Auto Mondial, 42. Auto Puls, 43. Autoshow, 44. Autoturism, 45. Avantaje, 46. Azi

    B
    47. Bana Armaneasca, 48. Banat Business, 49. Banater Zeitung, 50. Banker-ul, 51. BBC in romana, 52. Bessarabian Newsletter, 53. Biblia pentru toti, 54. Biblioteca ASE, 55. Biblioteca Rastko, 56. Biblioteca Romaneasca, 57. Bistrita Noastra, 58. Biz, 59. Bomba, 60. Bonus, 61. British Medical Journal, 62. Bucarest Matin, 63. Bucharest Business Wk., 64. Buciumul Floridei, 65. Bucovina Forestiera, 66. Bucuresti Tokio, 67. Buletine de Proprietate Industriala, 68. Buletinul A.A.R., 69. Bulevard Magazin, 70. Buna Ziua Ardeal, 71. Buna Ziua Brasov, 72. Burda, 73. Bursa, 74. Business Media, 75. Byte

    C
    76. Academia Catavencu, 77. CAD Report, 78. Calea de lumina, 79. Calitatea Vietii, 80. Cap Compas, 81. Capital, 82. Cartea, 83. Casa Lux, 84. CD Radio, 85. Centrul Independent de Jurnalism, 86. Chat in romana, 87. Chip, 88. Ciber Plus, 89. Cinema Ines, 90. Clipa, 91. Colegiul, Computer World, 92. Comunicatii Mobile, 93. Conflict, 94. Connect, 95. Contact Publicitar, 96. Contemporanul, 97. Contrafort, 98. Contrapunct, 99. Convietuirea, 100. Convorbiri Literare - Iasi, 101. Cool Girl, 102. Corso, 103. Cosmopolitan, 104. Cotidian National, 105. Cotidianul, 106. Crai nou, 107. Criterion Publishing, 108. Cronica Romana, 109. Cuget Liber, 110. Curentul, 111. Curierul Conservator, 112. Curierul de Seara, 113. Curierul de Valcea, 114. Curierul Eco-Lex, 115. Curierul National, 116. Curierul Romanesc, 117. CURIERUL ROMANESC, 118. Curierul Zilei, 119. Cuvantul Liber, 120. Cuvantul Romanesc, 121. Cuvantul, 122. Cuvantul Libertatii

    D
    123. Dacia, 124. De West, 125. Destin Romanesc, 126. Destinul Nostru, 127. Deutsche Welle, 128. Dezavantaje, 129. Dialog, 130. Dilema, 131. Dimineata, 132. Din basmele romanilor, 133. Divertis, 134. Doina

    E
    135. Echilibru, 136. Economistul, 137. Ecosfera, 138. Ecouri Carasene, 139. Editia de Vineri, 140. Editie Speciala, 141. Ekklesia, 142. Elle, 143. En Gross, 144. Eramus, 145. Erdelyi Naplo, 146. Ethos Romanesc, 147. EuroEchipe, 148. Eva, 149. Evenimentul Iasi, 150. Evenimentul Zilei

    F
    151. Familia Ta, 152. Faptu' Divers, 153. Farmacia Ta, 154. Farmacist, 155. Fereastra spre viitor, 156. Ferma 157. FHM, 158. First Line, 159. FLUX, 160. Foaia, 161. Foaia romaneasca - Ungaria, 162. Foaia romaneasca, 163. Focuri Vii, 164. Focus 94, 165. Focus Activ, 166. Focus Vest, 167. Formula As, 168. Fotbal Vest, 169. Fotbal Vest, 170. Foto & Model, 171. Foto Magazin, 172. Friss Ujsag Satu Mare, 173. Full Coverage, 174. Fundatia Culturala Romana

    G
    175. Game Over, 176. Games Mania, 177. Garda de fier, 178. Gardianul, 179. Gazeta de Cluj, 180. Gazeta de Hunedoara, 181. Gazeta de Informatica, 182. Gazeta de Maramures, 183. Gazeta de Oradea, 184. Gazeta de Sud, 185. Gazeta de Vest, 186. Gazeta Matematica, 187. Gazeta Sporturilor, 188. Gazeta Vaii Jiului, 189. Ghidul Serviciilor, 190. Glasul Bucovinei, 191. Glasul Maramuresului, 192. Goana Bacaului, 193. Graiul

    H
    194. Halbjahresschrift, 195. Hard Body - Culturism, 196. Haromszek, 197. Hermannstadter Zeitung, 198. Horoscop, 199. Hunedoreanul

    I
    200. Imagoo, 201. Implinirea Vremii, 202. Incitatus, 203. Independent, 204. Info Medica, 205. Info Tranzit, 206. Info-Prim, 207. Infonet News, 208. InfoPress, 209. InfoPRO, 210. Informatia, 211. Informatia - Cluj, 212. Informatia Zilei Satu Mare, 213. Infotag, 214. Inger Salbatic, 215. Integrame, 216. Internet Magazin, 217. Interval, 218. Invest Romania, 219. Invitatie in Carpati, 220. Iris Alb, 221. IT News

    J
    222. Java, 223. Jupanu, 224. Jurnal de gastroenterologie, 225. Jurnal Feroviar, 226. Jurnalul de dimineata, 227. Jurnalul de Prahova, 228. Jurnalul National

    K
    229. KAHO Miercurea Ciuc, 230. Korunk, 231. Krisis, 232. Kronika

    L
    233. Lanterna Magica, 234. Lettre Internationale, 235. Libertatea, 236. Litera Publishing, 237. Litterae, 238. Luce@farul Online, 239. Luceafarul, 240. Luceafarul Romanesc, 241. Lumea Magazin, 242. Lumea Romaneasca, 243. Lumi Virtuale, 244. Lumina

    M
    245. Made in Romania, 246. Magazin, 247. Magyar Kisebbseg, 248. Magyar Kozelet (Cluj), 249. Master Press, 250. MaxCAD, 251. MC Stiri, 252. MD News, 253. Mediafax News, 254. Medicina Familiei, 255. Memoria, 256. Meridianul Romanesc, 257. Mesagerul Bursei, 258. Migrans, 259. Minutul, 260. Misterium, 261. Moldova Azi, 262. Moldova Online, 263. Moldpres, 264. Monitorul de Botosani, 265. Monitorul de Brasov, 266. Monitorul de Cluj, 267. Monitorul de Vrancea, 268. Moonfall Press, 269. Motonet, 270. Muvelodes

    N
    271. Nadejdea, 272. National, 273. Natura, 274. Negura, 275. Nepujsag, 276. Net 4 You, 277. Net Report, 278. Network World, 279. Nine O'clock, 280. Noesis, 281. Noi, 282. Noi nu, 283. NordLitera, 284. Noua Dreapta, 285. Nyugati Jelen

    O
    286. Obiectiv, 287. Observator, 288. Observator Aradean, 289. Observator Constanta, 290. Observator Cultural, 291. Observator Economic, 292. Observatorul, 293. Observatorul Militar, 294. Occident, 295. OMC Economie si Reforme, 296. Omega, 297. Onlinesport, 298. OPEN Magazin, 299. Organizer, 300. Origini - Romanian Roots, 301. Orizont Literar

    P
    302. Palatul Cotroceni, 303. Paradigma, 304. Pasi pe nisip, 305. Pastila de seara, 306. PC Concrete, 307. PC Gaming, 308. PC Magazine, 309. PC Market, 310. PC Report, 311. PC World, 312. PC Zoom, 313. Per tu, 314. Permanente, 315. Pescuitul in Romania, 316. Pescuitul Sportiv, 317. Piata Aradului, 318. Piata de la A la Z, 319. Planeta, 320. Plural, 321. Poezia, 322. Politica, 323. Popcorn, 324. Presa Timisoreana, 325. Prisma, 326. Privirea, 327. PRO-TV, 328. Prosport, 329. Provincia, 330. Publicatii legionare, 331. PubliSTAR Oltenia, 332. Pulsul Online, 333. Pulzus, 334. Puncte Cardinale, 335. Raspandacu Mediator, 336. R.O.S. Newsletter, 337. Realitatea Bihoreana, 338. Renasterea Banateana, 339. Repere, 340. Replica, 341. Revista 22, 342. Revista de Cercetari sociale, 343. Revista de informatica si automatica, 344. Revista de Inventica, 345. Revista de Istorie Sociala, 346. Revista Herald, 347. Revista Importatorilor si Producatorilor, 348. Revista Omului Modern, 349. Revista Respiro, 350. Revista romana de ultrasonografie, 351. Revista romana de automatica, 352. Revista Romana de Administratie Publica Locala, 353. Revista Romania Mare, 354. Revista Secolului 21, 355. Romania Dor, 356. Romania in presa internationala, 357. Romania Libera, 358. Romania literara, 359. Romania Today, 360. Romaniai Magyar Szo, 361. Romanian Astronomical Journal, 362. Romanian Cultural Studies, 363. Romanian Digest, 364. Romanian Economic Daily, 365. Romanian Journal, 366. Romanian Literature.com, 367. Romanian National Computer, 368. Romanian News of America, 369. Romanian News Weekly, 370. Romanian Press Review, 371. Romanian Society Weekly, 372. Romanian Voice, 373. Agentia de Presa Rompres, 374. Rondul Sibiu

    Radio
    375. Radio 21, 376. Radio 21 Onesti, 377. Radio Antena C, 378. Radio BBC, 379. Radio Brasov, 380. Radio Europa Libera, 381. Radio Fir, 382. Radio Galaxia Baia Mare, 383. Radio Galaxy, 384. Radio Hit Iasi, 385. Radio Horion, 386. Radio Lumina, 387. Radio M Plus Piatra-Neamt, 388. Radio Minisat, 389. Radio Mix Targu Mures, 390. Radio Nostalgia, 391. Radio Nova, 392. Radio Nova-Timisoara, 393. Radio Plus, 394. Radio Pro FM, 395. Radio Pro FM Brasov, 396. Radio Pro FM Timisoara, 397. Radio Romantic, 398. Radio Sky, 399. Radio Sud Live!, 400. Radio Terra Sat, 401. Radio Timisoara, 402. Radio Top 91, 403. Radio Total, 404. Radio Vest Timisoara, 405. Radio Vocea Americii, 406. Radio Vocea Evangheliei - Oradea, 407. Radio Vocea Evangheliei - Sibiu, 408. Radio Vocea Evangheliei - Timisoara, 409. Radio Vox

    S
    410. Saptamana, 411. Sansa, 412. Scara, 413. Scoala de la Victoria, 414. Sfarma-Piatra, 415. Sfera Politicii, 416. Siebenbuerger Zeitung, 417. Simplu Business, 418. Sinapse Culturale Buzoiene, 419. Solia, 420. Spirit Militar modern, 421. Spitalul, 422. Stiinta si Tehnica, 423. Stiri Punct Ro, 424. Studii Internationale, 425. Sud-Est, 426. Super Listing Constructii, 427. Super!, 428. Szabadsag

    T
    428. Telecom, 429. Telegraf - Constanta, 430. Temperatura Adolescentei, 431. Terra Online, 432. Timisoara, 433. Timpolis, 434. Timpul, 435. Tineretul Moldovei, 436. TopSport, 437. Transilvania Expres, 438. Transylvanian Review, 439. Trecutul Viu, 440. Tribuna Economica, 441. Tribuna Sibiu, 442. Turism Club, 443. TV Mania

    TV
    444. Acasa TV, 445. Analog TV, 446. Antena 1 Sibiu, 447. Antena 1 Targu Mures, 448. Antena 1, PRO-TV, 449. ProTV International, 450. Romanian Voice TV, 451. Televiziunea Crestina Romana, 452. Terra SAT, 453. TV Etalon, 454. TV Moldova, 455. TVR, 456. TVR2, 457. TVR Iasi, TVR International

    U
    458. Udvarhely, 459. Ultima Ora, 460. UNDe, 461. Unica, 462. Unirea, 463. Uniunea Romaneasca, 464. Universul, 465. Util Sibian

    V
    466. Vatra, 467. Viata Crestina, 468. Viata Libera Galati, 469. Viata Medicala, 470. Viata Stomatologica, 471. VIP, 472. Virtual Arad News, 473. Virtualia, 474. Viva, 475. Vocea Patriotului Nationale, 476. Voluntar

    Z
    477. Zarva, 478. Zborul nostru, 479. Zi de zi, 480. Ziarul, 481. Ziarul de Iasi, 482. Ziarul de Mures, 483. Ziarul Financiar, 484. Ziarul Personal, 485. Ziua, 486. Ziua de Ardeal, 487. Ziua de Iasi, Ziua de Vest, Ziua Turistica, Zodiac, Zum

    Altele
    488. 121, 489. 20 ani, 490. 24 de ore muresene, 491. WWW Journal, 492. Xtrem PC, 493. YAM, 494. Yeti Report, 495. S.C. Aletheia   S.R.L., 496. S.C. Panait Istrati   S.R.L., 497. S.C. Librarul   S.R.L., 498. S.C. Compania de Librarii Bucuresti, 499. S.C. Arcadia 2000, 500. S.C. Bic All, 501. S.C. Difcat, 502. S.C. Prolibris, 503. S.C. Maralibris, 504. S.C. Sedcom Librarii Mures, 505. S.C. Luceafarul, 506. S.C. Biblifor



SmartCity5

COMENTARII la Contract munca 0/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Contract munca 0 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Contract munca 0/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu